|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Cytat:
Jak pojawią się badania i dowody medyczne, być może zmienię zdanie. Skąd teoria o 8 godzinnym spaniu? Snu każdy potrzebuje inną ilość i tak powinien spać żeby się wyspać. U zarania dziejów kobiety nie karmiły 2-3 lata. Gdy jedno dziecko miało rok czy dwa, pojawiało się zwykle drugie. Stąd dziwne porówania do małp zapewne, bo do ludzi z przeszłości się nie da. A coś za przykład podać trzeba. ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Koniec wywodów, nie ma czasu na pierdoły. Dobranoc.
|
|
|
|
|
#812 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Faktycznie 11 kg to juz spory kawalek dziecka bylas Cukier... Moja babcia opowiadala mi, ze swoim dzieciom dawala namoczona szmatke w wodzie z cukrem do ssania..i sama szyla im ubrania..![]() Mysle, ze ja tez dostawalam cukier, chyba mama cos wspominala, ze rumianek z cukrem pilam jako bobas
|
|
#813 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja karmiona jak powyżej - zdrowa jak przyslowiowy koń poza jakimis chorobami związanymi juz niestety z wiekiem Moj Tz karmiony piersia do bodajze wlasnie 2,5-3 lat.... Alergik, ma 20 kg nadwagi, ciągle jakies problemy ze zdrowiem. Ja po prostu nie wierze w kazde slowo napisane przez lekarzy. Liczy sie chyba wlasna intuicja, rownowaga i zdrowy rozsadek.
|
|
|
#814 |
|
Rozeznanie
|
Widzę dysputa się wywiązała o karmieniu...
Ja myślę, że każdy robi, co uważa za słuszne. Czasem odstawienie od piersi jest naszą decyzją,a czasem z różnych innych przyczyn. Martwi mnie tylko fakt, że kobieta, która chce odstawić dziecko od piersi( niewazne czy 2, czy 12 miesięczne), a ma pokarm, jest uważana za "gorszą"...Bezsens. Moja teściowa daje mi do zrozumienia, że powinnam karmić, póki mam mleko...bo "jakby ona miała tyle mleka, to na pewno dla WŁASNEJ WYGODY by nie odstawiała..." Przeszłam przez kilka dołków właśnie przez karmienie. I nawet teraz zastanawiam się, czy następne dziecko(mam w planach ) zdołam karmić tak długo. A do tego problemy, bo nie umie jeść butelką...Więc nie dla każdego karmienie to taki super-hiper okres...Dziecku można w inny sposób okazywać swą bezgraniczną miłość. Dlatego Edzia- głowa do góry
|
|
#815 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przyklad kobiet akurat jak najbardziej moze byc - przeciez mozna karmic dwoje dzieci, wiele zwolenniczek DKP tak wlasnie robi Nie chodzi nawet o to, że sama planuję czy też jestem wielką orędowniczką karmienia 4 latka. Chciałam tylko przedstawić nieco inny punkt widzenia - każda z nas przecież sama wybiera. Spoko, kończymy temat
|
|
|
|
|
#816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może to i na proszek ale wciąż mamy ten sam i nigdy wcześniej nie było zmian na skórze. Pojawiły się w listopadzie na przełomie 6i 7 miesiąca kiedy pierwszy raz dałam małej taki jogurt Hipp po 6-tym miesiącu oczywiście na bazie mleka krowiego bo wtedy była karmiona Bebilonem zwykłym i nie było uczulenia. |
|
|
|
|
#817 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#818 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
9:00 duży kleik ryżowy z owocami 12: 00 duży obiadek (zupka lub coś bez mięska) czasami 14:00 mały owoc 15:00 1 lub 1,5 dużego słoika mięsnego 18:00 duży słoik mięsny 20:30 mały owoc 23:00 - 240 ml mleka z kleikiem ryżowym średnio 25 zł na dzień. Mnożąc przez 30 dni wychodzi średnio 750 zł. ![]() Za dużo jej daje? Jak nie dam tyle to drze się na całą dzielnicę ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
Nie da sobie wcisnąć za żadne skarby wiecej niż przez sen w nocy. Pije Bebilon Pepti 2 a problem z mlekiem jest od 5 miesiąca życia.Stedydy używamy od miesiąca - Elocom na zmiany (robie przerwę jak tylko znikną) i Zyrtec 8 kropel na dobę. Edytowane przez julka910 Czas edycji: 2011-02-03 o 21:29 |
||
|
|
|
#819 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą.
U nas trwa 3 drzemka.Chociaż nie wiem czy nie usneła na noc ale jest w ubraniu dziennym i lekko przybrudzonym i trzeba przebrać pieluchę. Pewnie z kąpieli nici. Poł dnia szukałam tanich połączeń do pl.No nic tanie nie są a ja do ostatniej chwili nie lubię czekac i tak kupiłam bilety już na sierpień. Co do karmienia to ja juz powoli od tego odchodze.Widzę,że w nocy Olcia budzi się glównie aby się przytulić i pocycac a tak na prawdę to wiele nie zje. Cytat:
![]() Cytat:
Zanim skończy to jest już zimne. Cytat:
![]() Cytat:
A co do tych paputków to u mnie są takie http://shop.ebay.co.uk/minifeet2010/m.html no i tańsze ![]() Jak ktoraś by chciała to moge przywieź w kwietniu. Są tak piękne,że wszystkie bym kupiła. Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2011-02-03 o 21:32 |
||||
|
|
|
#820 |
|
Zakorzenienie
|
julka ale jeśli to by było po tym jogurcie to po odstawieniu plamki powinny zniknąć
Jak lekarz może poznac po plamkach na skórze na co mała jest uczulona, czy to będzie uczulenie na ryż, marchew czy jaja te plamki będą wyglądały tak samo. Nie pozostaje ci nic innego jak samej gotować bo zbankrutujesz dziewczyno Czemu Julcia tak malo mleka pije? Polecam też książkę: http://www.kdc.pl/kuchnia-alergikow_p1433044.html Dużo fajnych przepisów ![]() Darianna śliczne te buciki !!!
Edytowane przez ona1981 Czas edycji: 2011-02-03 o 21:31 |
|
|
|
#821 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() kupuj cała paletę i do Polski na handel wieź.
|
|
|
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem sama, lekarz przynajmniej uczciwie mi powiedział, że po jednej wizycie nie postawi diagnozy, że Mała może być uczulona na psa, firankę, kwiatek, cos z jedzenia, dywan w lazience, na cokolwiek... I dodał, że najlepszą terapią antyalergiczną jest cierpliwość... A ja bym chciała już efekty |
|
|
|
|
#823 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Araczki |
|||
|
|
|
#824 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
na razie wyslalam soeknad w sprawie zlobka, pod koniec marca maja dac odpowiedz ![]() dzis lal deszcz jak z cebra, przejezdzam obok przedszkola a tam dzieciaczki w kondonach (tak nazywamy z malzem przeciwdeszczowe ubranka) i brodza kaluzach a tak lalo, ze ledwo widzialam cos przez szyby...cali Norwedzy ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24822014]fajnego masz TŻ-ta. Mój nie ma okazji kupować ciuszków dla dzieci. ![]() Nie becz, przynajmniej pójdziesz do pracy pikna. ![]() mowisz?? to nie becze juz ![]() zrobie foteczki jak wroce z Pl, w przyszlym tygodniu jade na 3 dni do Pl odwiedzic fryzjera, kosmetyczke i lekarzy, poki co trzasne fotki samych ciuszkow ![]() sliczna Misia!!! Cytat:
![]() aa i sporo zabawek Stefcia stalo sie zabawkami naszej chihuahuy ![]() Cytat:
Cytat:
tego juz nie wiem
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|||||
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny a macie może jakieś sposoby na układanie do snu dziecka, które potrafi samo wstać? Zwykle Mała bez problemu zasypiała o 21 po bajce na Mini mini a teraz od kąd umie sama usiąść to jest problem. Jak ją położę to grzecznie leży a jak tylko wyjdę to wstaje i siedzi i łazi po całym łóżeczku... I zaczęła się budzić w nocy i nie spać 3 godziny - wariuje wtedy w łóżeczku. Do tej pory od urodzenia spała całe noce bez budzenia się. Mam plan że w wakacje po sesji nauczę ją spania bez smoczka. Jest nauczona samodzielnego zasypiania - bajka, buziaczek w nosek, pieluszka, smoczek, szum morza i spać. I zawsze zasypiała sama i bez problemów.
Edytowane przez julka910 Czas edycji: 2011-02-03 o 21:50 |
|
|
|
|
#826 |
|
Konto usunięte
|
A w tych słoiczkach to pewnie marchew jest, prawda?
Skoro dajesz tak dużo słoiczków (aż 3), to ja bym zastanowiła się, czy to nie marchew uczula. Ew. jabłko/sok jabłkowy, który też w ogromnie słoików jest. A to są tak samo częste alergeny, jak białko krowie.
|
|
|
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
Szajababa ale to wszystko Mała dostaje od początku i nic się nie działo- zero problemów. Nie dostaje marchewki codziennie, jabłko tylko surowe skrobane a soków tknąć nie chce. Poza tym sprawdzam dokładnie skład zanim coś podam i nie ma tego wiele.
Dostaje takie słoiki: Obiadki Hipp:
Edytowane przez julka910 Czas edycji: 2011-02-03 o 22:12 |
|
|
|
#828 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o zabawę, to u nas wygląda podobnie jak u Was Kosi kosi, wspinaczka po mamie i tacie, chowaniem różnych przedmiotów, przeglądanie się w lustrze musi być codziennie Tańczymy też sobie ![]() Cytat:
A właśnie co do marchwii...zrobiłam wczoraj i dzisiaj test na marchewkę właśnie ...iiii jak narazie jest ok, nie ma plam, czerwonych polików..i oby tak dalej ![]() No i jeszcze coś : Dzisiaj zaczęłyśmy porządnie pełzać!!!! Oczywiście za kapciami mamy ![]() Kupiłam te legginsy o których tak marudziłam znalazłam w Pepco za 7zł ..rozmiarówka - na 2 lata, a leżą idealnie
Edytowane przez djerba Czas edycji: 2011-02-03 o 22:12 |
||
|
|
|
#829 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a teraz taki offf. Dziś Maksiu miał w przedszkolu bal, był kowbojem Chudym z Toy Story, za kowboja było przebranych jeszcze 3 innych chłopców w przedszkolu, z innych grup. Gadam mu popołudniu: -Na balu byli tez inni kowboje, co? A Maksiu odpowiada: -No... ale szeryf był tylko jeden. (on, rzecz jasna). ![]() Fota szeryfa: |
|
|
|
|
#830 |
|
Wtajemniczenie
|
julka - postaraj się zatem wyeliminować większość z diety...sama zacznij gotować...ja tak wyeliminowałam parę produktów i wkońcu wyszło że uczulenie ma na jabłko, marchewkę, maliny, seler bodajrze, brzoskwinia i gruszki...
Teraz powoli zaczynam wprowadzać ponownie tą marchewkę, ale do tego czasu cały czas jadła sprawdzone dania...więc wiedziałam które paskudztwo uczula... |
|
|
|
#831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze długo po tym nie potrafiłam się z tym pogodzić ani nawet wypowiedzieć na głos, że nie karmię piersią. W końcu zrozumiałam, że nie każda z Nas jest stworzona do tego (moja mama też nie wykarmiła mnie, siostry i brata a była wtedy pielęgniarką na noworodkach) i najważniejsze by Maluszek nie był głodny i prawidłowo się rozwijał. I nie czuję się gorszą matką - uważam, że jestem najwspanialszą Mamą dla mojej kruszynki Są też pozytywne strony - małej łatwiej się było przestawić na butle, mogę wyjsć kiedy chce, nie muszę nosić tych okropnych staników i jeść normalnie (wtedy jadłam tylko indyka, marchew i ryż) by mieć siłę na zabawę z dzieckiem Więc głowa do góry, spójrz w oczy swojego skarba i pomyśl jaką jesteś cudowną matką bez której ten skarb nie może się obejść
|
|
|
|
|
#832 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, donoszę że w Auchan body z długim rękawem 7 sztuk 18 zł... wszystkie rozmiary
|
|
|
|
#833 | ||||
|
Rozeznanie
|
martwi mnie to bo widzę, że mu nie po drodze do raczkowania i pełzania, sam już siedzi coraz dłużej, podnosi się z pozycji leżącej i staje jak tylko wyczuje pod stopami jakieś podłoże (nawet jak go podnoszę to staje mi na biodrach i odchyla się żeby prosto stać) a dzieci najpierw stają na paluszkach a dopiero potem na prostych stópkach
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dziewczyny apeluję chociaż u siebie nie róbmy wojny o karmienie! to już jest chore! część karmiących piersią i środowisko naciska na karmienie piersią i przez to zniechęca niektóre matki a powinno być jedynie zachęcanie i służenie dobrymi radami /pomocą (praktyczną!) z drugiej strony część matek karmiących mm atakuje te karmiące piersią, które się nie wywyższają z tego powodu i nie robią żadnej nagonki (miałam taką sytuację) wszystkie jesteśmy matkami i chcemy tego co najlepsze dla naszych dzieci! ja karmię piersią bo tak chciałam, uznałam, że to najlepsze dla mojego dziecka ale nigdy nie potępiłam żadnej kobiety, która tego nie robiła. denerwują mnie jedynie teksty atakujące mnie jakoby bym była męczennicą katującą swoje ciało bo używam piersi do wykarmienia piersi a nie tylko do ozdoby a teraz chcę się podzielić dla mnie super nowiną: mam sukienkę ślubną tzn wypożyczyłam, wstawiam linka ale w rzeczywistości jest dużo ładniejsza bo na zdjęciu nie widać kryształków svarowskiego i perełek http://www.pannamloda.pl/kolekcja_2010_2011.html model 2905
|
|
|
#834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#835 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
u nas wczoraj kilka kroczków do przodu
Darianna - piękne te butki może 1 para 6-12 i 1 para 12-18, pojęcia nie mam...co do zabaw - u nas ostatnio tylko na siedząco, nawet na macie siada i ciągnie za liście i motylki (czyba czas maty dobiega końca ).a jak siedzi to sięga sobie po różne zabawki, grzechotki, gryzaki, klocki. oprócz tego tańczymy, śpiewamy, gilamy się, chodzimy po domu i oglądamy "maszyny" (żelazko, czajnik, TM) - strasznie ją to interesuje. uczymy się robić pa-pa przed lustrem, oglądamy książeczki walcząc by ich nie zjadała. hitem jest żółw mądrala, kostka edukacyjna i welurowa kostka canpola. co jakiś czas chowam jedne zabawki, a wyciągam inne. |
|
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
gratulacje!!U mnie też nie ma ![]() U mnie sajgon w pracy przez ostatnie dni Full roboty plus szkolenia, reorganizacja, wprowadzanie nowych programów...no jakiś meksyk....![]() Co do zabawek to u nas synek ostatnio uwielbia być wożony na samochodziku Ciągle zainteresowany jest również piramidka, ślimakiem i pieskiem uczniaczkiem, no i oczywiście pilot (ma swój )Darianna, no piękne te papucie...tylko dlaczego u nas takie same a o wiele droższe są Jeśli o karmienie piersią chodzi, to u nas tez chyba już ostatnie podrygi niestety... Jednak to, że jestem w pracy i nie mogę karmić wtedy kiedy bym chciał zrobiło swoje Już synek się wierci i wygina przy karmieniu z piersi... jedynie w nocy jest oki, ale to pewnie wynika z tego, ze on potrzebuje się przytulic a nie jeść Powoli się przyzwyczajam do myśli, że kończy się moja kariera matki karmiącej... szkoda mi też tego, ze pewnie będę musiała zrezygnować z przywileju wychodzenia do domu z pracy o godzinę wcześniej... a tak było fajnie
|
|
|
|
#838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiuję zaocznie i raz na dwa tygodnie muszę wyjść z domu na 3 dni więc u mnie karmienie mlekiem było dość dobrym rozwiązaniem.Ja nikogo nie atakuję - sposób karmienia to sprawa każdej matki i wiem, że nie należy nikogo wyróżniać. Nie każda chce karmić i nie każda może (ja mleka nie miałam mimo walki o nie i nie mogłam jeść prawie nic bo dziecko alergik, w ciąży przybrałam 11 kg, po ciąży spadło mi 15 i czasami miałam mroczki w oczach z głodu bo nie miałam nikogo, kto by mi głupią szklankę wody nalał kiedy moje dziecko wrzeszczało po 12 godzin na dobę i spało 5:/). 7 dni po porodzie byłam w szkole bo miałam ostatnie egzaminy a za chwilę obronę więc kiedy dziecko zasypiało na chwilkę to ja do książek :/ Karmienie butelką rozwiązało część problemów co nie oznacza że uważam że to lepszy sposób karmienia. Co do promocji ciuchowych - w Real body za 4,99 zł - kupiłam już wcześniej kilka sztuk są świetne choć cieżko znaleźć rozmiar, (moja nosi na 68/74 cm) - C&A super przeceny, byłam wczoraj i jeszcze wybrałam sporo rzeczy, np. body po 7 zł, kombinezon za 59 zł, sukienka plus body z golfem za 39 zł - 5-10-15 - też dobre wyprzedaże - Pieluchy Pampers Sleep&Play w Real za 39,99 zł - to chyba nie promocja tylko cena regularna ale wcześniej była wyższa (używałam wcześniej tylko Pampers Active) ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
Więc może spróbuj z nim ćwiczyć, wystarczy 15-20 minut dziennie. Sukienka bardzo ładna, też jestem na etapie poszukiwania więc zazdroszczę, że już ją masz
Edytowane przez julka910 Czas edycji: 2011-02-04 o 09:20 |
||
|
|
|
#839 |
|
Zadomowienie
|
witam
coś mnie bierze gardło i katar - cholera faszeruje sie od wczoraj medykamentami co by małej nie zarazic i chyba dziś zrezygnuje ze spaceru bo kiepsko sie czuje ![]() Karmiłam Gabi cyckiem tylko 2 tygodnie a i tak była dokarmiana w tym czasie bo nie wyrabiałam z produkcją - i nie mam zadnych wyrzutów sumienia z tym związanych - młoda zdrowo sie chowa i rośnie jak na drożdżach ![]() Dołączam do klubu matek samotnych i zdesperowanych ![]() brak przyjaciółek daje w dupe dobrze że tu Was mam bo bym całkiem w łeb sobie palneła ![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Młoda od trzech dni robi pobudki o 6 rano ![]()
|
#840 | ||
|
Zadomowienie
|
No to dla Justynki i Silpe też
![]() Lea szeryf pierwsza klasa Cytat:
![]() Cytat:
- - - - - - A dziś mój debiut kulinarny. Przygotowuję obiadek dla małego. Oby mu smakowało. ![]() Jedyną rzeczą jaka mnie na razie zniechęcała do wcześniejszego rozpoczęcia gotowania dla niego do kuchenka elektryczna. Mam ceramiczną i żeby było oszczędnie to trzeba mieć garnek o średnicy palnika, więc głupio to wyjdzie ale taki mały obiadek będę gotowała w garnku 1,5l. Ale cóż zrobić.Co do zabaw to u nas poza tym co pisałyście bawimy się jeszcze w "jaki duży" i sobie pokazujemy jacy jesteśmy duzi, chodzimy też czasem po domu udając że jesteśmy w galerii i oglądamy obrazki z opowiadaniem o nich. Dziś też dałam małemu do puszki po mm zakrętki ze słoików - super zabawa (dzięki Lea za inspirację ), bo grzechocze dodatkowo. Ale największym hitem jest nadal piłka rehabilitacyjna i wałek (Szaja )
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2011-02-04 o 09:51 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.

Dobranoc. 

Iga przy próbie wstawania walnęła głową o nogę od stołu. I siniec jak malowany. 

znalazłam w Pepco za 7zł ..rozmiarówka - na 2 lata, a leżą idealnie

)