Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść; cz. V - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 08:31   #121
M92
Raczkowanie

Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść; cz. V

LoveMyself, gratuluję! Przede wszystkim podziwiam za podejście.

Ehh, tak w ogóle, to jest mój pierwszy post w normalnym wątku... Więc może się przedstawię: Magda, 18 lat, choruję na anoreksję ok 2 lat.

Aktualnie jestem na etapie robienia wszystkiego, żeby nie wracać do szpitala (byłam na sobieskiego marzec-czerwiec '10). Chcę się leczyć, ciągle analizuję motywy mojego nie-jedzenia i tych różnych chorych odpałów, ale bywa ciężko. ;/ Od września do grudnia schudłam z 46kg, do 41 jedząc 1300-1400 kcal, teraz zwiększyłam, jem ok 2300 i przytyłam na tym do 45 (170cm wzrostu) w 4 tygodnie. Tylko problem w tym, że mimo wszystko wciąż się jakoś ograniczam. Niby jem, ale analizuję, jakbym zjadła coś "nadprogramowo", to pewnie byłaby panika. Próbuję nie skupiać się na jedzeniu, na pewno zrobiłam sporo postępów w psychice w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy (wreszcie porządna terapia), ale frustruje mnie strasznie to, że mimo ochoty nie potrafię pozwolić sobie zjeść drożdżówki na podwieczorek, albo pierogów na obiad. Wkurzam się sama na siebie, bo waga w górę = więcej kcal już nie potrzebuję. Chore, próbuję z tym walczyć, ale to strasznie silne. ;/

Ehh. Przepraszam, musiałam to gdzieś wyrzucić.
M92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 11:10   #122
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoveMyself Pokaż wiadomość
Przytyyyyyyyyylam

I sie ciesze

Pierwszy raz mam taka wage od... 2.5 roku. I jest ok

Tylko jak dlugo to potrwa...
Gratuluję

A u mnie doła c.d.
W dodatku moja fobia przed ludźmi sięga zenitu. Przyszedł do nas listonosz to nie otworzyłam mu drzwi bo się bałam, przyszedł kolega mojej siostry - też mu nie otworzyłam, zadzwonił jakiś facet z energetyki to w połowie jego zdania rzuciłam słuchawką bo to KTOŚ OBCY!
Ja to już całkiem zwariowałam ;<
Stary 2011-02-02, 12:01   #123
Anianiani
Raczkowanie

Dziewczyny, jakie jest wasze zdanie?
Jak wrócić do normalnego jedzenia przy wychodzeniu z bulimii?
Planować sobie normalne i zdrowe posiłki czy "wrzucić na luz" i starać się jeść spontanicznie bez nadmiernego rozmyślania o tym?
W książce "Jak pokonać bulimię? Trening" napisano:

"Mechaniczne odżywianie się polega na ścisłym przestrzeganiu harmonogramu posiłków bez względu na o, jak się czujesz, o czym myślisz i co robisz (...) Wymaga starannego planowania:
1. Pory głównych posiłków.
2. Tego, co jesz.
3. Tego, gdzie i z kim będziesz spożywać posiłek.
Aby zaplanować swoje posiłki, musisz z wyprzedzeniem rozpisać harmonogram. Dobrym sposobem jest planowanie wszystkich posiłków na następny dzień."

Próbowałam stosować się do wskazówek, ale mam wrażenie, że to jeszcze bardziej napędza moją chorobę. Planowanie zamienia w obsesyjne myślenie o jedzeniu przez całą dobę, nawet przez sen - zasypiam i wstaję się z myślą o jedzeniu, często zrywam się w środku nocy, wybudzona przez związany z jedzeniem koszmar... A kiedy z niezależnych od siebie powodów nie uda mi się wypełnić planu - popadam w "doła", często rzucam się na jedzenie, mam napady. Ciągłe napięcie, ciągłe myślenie, planowanie, liczenie... - Bardzo męcząca sprawa. Ale tak zalecają autorzy książki. Co o tym myślicie?
Przed sięgnięciem po książkę było lepiej - owszem, odżywiałam się nieregularnie i miałam straszliwe napady, ale przynajmniej w mojej głowie była przestrzeń na coś innego niż jedzenie. Teraz nie ma miejsca już na nic innego a napady - jak były, tak nadal są.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 12:32   #124
euphoriall
Zakorzenienie

Dla mnie to wpadanie w obsesyjne myślenie o jedzeniu. Wiadomo, można ustalić sobie pory posiłków i co się będzie jadło bo to normalne i zdrowe, ale bez przesady - rozpisywanie harmonogramów na kolejne dni, planowanie z kim się będzie jadło to już dla mnie jest chore.
Stary 2011-02-02, 20:16   #125
TrueLook
Raczkowanie

Ja dla odmiany napiszę, że u mnie co raz lepiej . Zaczęłam dzisiaj terapię i mimo, że minęła dopiero jedna sesja to już z moją psychiką lepiej. Mam nadzieję, że to taka długotrwała poprawa . Pani psycholog jest świetna, umie do mnie dotrzeć i ma na mnie niesamowicie pozytywny wpływ. Dzięki tej kobiecie inaczej spojrzałam na swoje ciało, nie chcę być już idealna, bo ideałów po prostu nie ma .

I wreszcie zjadłam na obiad i kolację to co JA chciałam zjeść, a nie to co podpowiadała mi głowa . Kupiłam nawet w sklepie kit kata (mimo sprzeciwu w głowie), pierwszy raz od ponad pół roku kupiłam sama z siebie coś słodkiego .
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 21:48   #126
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

anianiani, co Ty za pierdoły czytasz?
książki filozoficzne wnoszą więcej.

swoją drogą...
zrozumiałam, że szukałam przyczyny poza sobą, no bo to przyczyna mnie skrzywdziła, a świat (nie ja) był taki przerażający i nie do ogarnięcia, innymi słowy zwaliłam na innych, dlatego nie radziłam sobie z ed.
zrozumiałam też, że z emocjami jest jak z pogodą albo prądem, są zmienne, przejściowe, chwilowe, nie jest przecież tak iżli cały czas czuje złość, smutek, żal.
zrozumiałam, że emocje nie są mną, znaczy nie jestem zła i smutna, jestem człowiekiem i odczuwam co się nawinie, jestem człowiekiem i teraz wiem...powiem tak, jak rozleje czarną farbę w powietrzu to powietrze zostanie czyste, nie będzie czarne. Tylko ja decyduje czy będę chwytać żal i napędzać się nim jak żaglówka.
i dotarło do mnie coś ciekawego, jeśli ja się zmienie to zmieni się wszystko. Jeśli zmieni się moje otoczenie to będzie tak jakby lekarz zapisał lekarstwo moim rodzicom na moją grypę, nadal będę mieć grypę, a 'rzekome problemy' zostaną wzmocnione.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 01:11   #127
poppy seed
Zakorzenienie

jestem zła na siebie, bo tkwię w relacji, która mnie niszczy, a z drugiej strony daje mi jakąkolwiek motywację do wstania rano z łóżka. jestem zła, bo wiem, że nie powinnam tego ciągnąc, a jednocześnie przygniata mnie poczucie winy, że chcę to przerwac, a nie powinnam, bo przecież pomógł mi w najgorszym momencie życia.
budzę się każdego ranka z myślą, że w końcu coś postanowię, a jednak trwam w zawieszeniu, udaję, że jest okej, okłamuję siebie i jego. idealnie udaję, idealnie wszystko w sobie tłumię do momentu kiedy nie zostanę sama ze sobą. z jednej strony nie chcę tak życ, z drugiej boję się tych kłótni, łez i wyrzutów. nie chcę tego znowu.

tragiczny nastrój, objawy się nasilają, zasypiam nad ranem, kiedy zmęczę się płaczem, zaraz kończą mi się ferie, kilka sprawdzianów z materiału z 3 lat nauki, nie umiem dosłownie nic.

tak bardzo chciałabym byc kimś wartościowym.
tak bardzo chciałabym zniknąc.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 12:01   #128
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
jestem zła na siebie, bo tkwię w relacji, która mnie niszczy, a z drugiej strony daje mi jakąkolwiek motywację do wstania rano z łóżka. jestem zła, bo wiem, że nie powinnam tego ciągnąc, a jednocześnie przygniata mnie poczucie winy, że chcę to przerwac, a nie powinnam, bo przecież pomógł mi w najgorszym momencie życia.
budzę się każdego ranka z myślą, że w końcu coś postanowię, a jednak trwam w zawieszeniu, udaję, że jest okej, okłamuję siebie i jego. idealnie udaję, idealnie wszystko w sobie tłumię do momentu kiedy nie zostanę sama ze sobą. z jednej strony nie chcę tak życ, z drugiej boję się tych kłótni, łez i wyrzutów. nie chcę tego znowu.

tragiczny nastrój, objawy się nasilają, zasypiam nad ranem, kiedy zmęczę się płaczem, zaraz kończą mi się ferie, kilka sprawdzianów z materiału z 3 lat nauki, nie umiem dosłownie nic.

tak bardzo chciałabym byc kimś wartościowym.
tak bardzo chciałabym zniknąc.

Wiele dziewczyn ( w tym ja ) przechodzi przez taką trudną relację. W końcu coś się wyklaruje, dojrzejesz do rozstania.

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 14:34   #129
beateczka1220
Raczkowanie

sama ze sobą nie wytrzymuje i pewnie moje rodzeństwo też.
jestem strasznie rozdrażniona, wściekam się o byle co,
a potem ze złości płacze. czasem i potrafie ryczeć z błahego powodu...
mam silną potrzebe poczucia kontroli, próbuje wszystkich/wszystkim ustawiać.
czasem mam taką straszną ochotę wyżyć się na jedzeniu... wpakować w siebie wielkie ilości jedzenia, ale nigdy tego nie zrobiłam.
byle do soboty.
ech dobija mnie ta pogoda i to co się ze mną ostatnio dzieje.
beateczka1220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 19:52   #130
olik187
Rozeznanie

dziewczyny mam takie pytanko mianowicie lekarz przypisł mi taki lęk antylękowe SERONIL brała go moze któraś z was? jeśli tak to prosze wyrazcie opinie na jego temat...występowały u was po nim jakies skutki uboczne?
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 20:49   #131
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam takie pytanko mianowicie lekarz przypisł mi taki lęk antylękowe SERONIL brała go moze któraś z was? jeśli tak to prosze wyrazcie opinie na jego temat...występowały u was po nim jakies skutki uboczne?
Hej. Ja brałam Seronil na depresje połączoną z zaburzeniami odżywiania(wtedy bulimicznymi). Początkowo brałam jedną tabletkę dziennie, później dawka się zwiększyła. Początkowo- wiadomo- typowy skutek uboczny czyli senność był najbardziej odczuwany(później mniej lecz nasilał się w okresach zmiany dawki leku). W pierwszym tygodniu-dwóch brania miałam też epizody totalnej dezorientacji (np. najbardziej pamiętam ten, kiedy szłam któregoś dnia do szkoły i kiedy wychodziłam z klatki schodowej zatrzymałam się na chwilę i przez 5-10 sekund stałam i zastanawiałam się: "gdzie ja miałam iść, hm.....? AAAAA, do szkoły !"), czasami jakieś dziwne stany umysłowe mnie nachodziły, ale raczej nie nagminnie- to było ciekawe, nie powiem.^^ Generalnie po koło tygodniu poczułam totalną zmianę nastroju- zaczęłam się cieszyć z wszystkiego, byłam naprawdę radosna i nie miałam uciążliwych myśli- po prostu nie były uciążliwe to raz, a dwa nie pojawiały się tak w głowie. W głowie była raczej taka spokojna pustka i wyluzowanie. Z biegiem czasu mój entuzjazm trochę przygasł, ale zaczęłam brać większą dawkę leku. Zachwalałam go sobie bardzo, pomógł wyrwać mi się w końcu z tego stanu w jakim byłam. Epizody bulimiczne zmniejszyły się i występowały rzadko (po prostu nie miałam na to ochoty). Apetyt hm...może troszkę się zmniejszył, sama nie wiem. Miałam obsesyjne myśli w końcu wokół jedzenia, więc trudno mi powiedzieć bo wtedy mój apetyt i ośrodek głodu/sytości nie działał zbyt prawidłowo. Wiele osób twierdzi, że fluoksetyna bardzo hamuje apetyt. Jednak. Pewnego dnia postanowiłam, że chcę to 'rzucić'. Zrobiłam to stopniowo, bez konsultacji z psychiatrą. Zaczęłam bardziej skupiać się na rozwiązywaniu problemu- po odstawieniu odczułam olbrzymią różnicę! stwierdziłam, że leki jedynie 'przysłaniają' te problemy, 'zamulają' i nakładają jakby pół-przeźroczyste okulary na nos, a to, co jest na zewnątrz właściwie się przecież nie zmienia.-tyle, że pod wpływem leków nie widzimy tego. Dopiero, kiedy odstawiamy je mamy jakby dostęp do świeżego powietrza(straszliwie trudno mi to uczucie wytłumaczyć). Rzuciłam leki, kontynuowałam terapię z psycholog(jednocześnie zrezygnowałam z uczęszczania do psychiatry, która chciała wciąż mnie faszerować lekami) i postawiłam bardzo dużo na autoterapię. Zaczęłam poważnie nad sobą pracować, pomagała mi w tym psycholog, literatura i nieświadomie również mój chłopak. A teraz - Jestem zdrowa. W szufladzie mam jeszcze trochę seronilu, mam też sporo pramolanu(którego właściwie nigdy regularnie nie brałam- jedynie mnie usypiał i zamulał). Mam nadzieję, że nigdy więcej nie będę tego potrzebowała bo wiem, że największym lekiem dla siebie mogę być ja sama, bo to JA SAMA decyduję o swoim życiu, nastawieniu i chorobie lub jej braku. Pozdrawiam!

Edytowane przez garden_d
Czas edycji: 2011-02-03 o 20:52
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-03, 21:09   #132
olik187
Rozeznanie

kurcze bo ja własnie dostałam go na stany depresyjne i nerwice natręctw...i tak zastanwiaam się czy nie ma takich skutków ubocznych jak ciągła ospałość i takie ogólne osłabienie i przyrost masy ciała?
myśle nad tym czy zacząć go brać...bo ostatnio pogorszyło sie z moją z psychika,tzn miewam dni ze nie chce mi się nic,nie mam ochoty wyjsc do ludzi,ciągle płacze, nie wierze w siebie i w swoje możliwości czuje sie do niczego- własciwie zdarza się to tak 2-3 razy w tyg w pozostałe dni jest w miare normalnie i nie wiem czy zacząc brać ten lek...
a jeśli chodzi o moje myśli to wszystkie skupione są na jedzeniu...nawet jak się ucze to nie moge się skoncentrowac na nauce bo ciągle pojawiają sie myśli związane z tematem jedzenia...chodze do psychologa ale nie widze żadnych efektów nie wiem co robić...bardzo mnie już to wszystko męczy...wiem że wyjście z choroby polega głownie na wyleczeniu głowy tylko jak tego dokonac?;(
Stary 2011-02-03, 21:24   #133
lanvin
Raczkowanie

olik to może zacznij używać tego leku? ja łykam Lerivon, chociaż też jakoś nie do końca byłam do niego przekonana. nawet przerwałam na jakiś czas jego stosowanie. uważałam, że dam radę sama, bez leków. ale znajoma mojej mamy lekarka twierdzi, że bez leków jest o wiele trudniej z tego wszystkiego wyjść, więc niedawno wróciłam do tego leku. mam nadzieję, że rzeczywiście mi ułatwi wyjście z choroby.
Tobie też tego życzę
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 22:11   #134
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze bo ja własnie dostałam go na stany depresyjne i nerwice natręctw...i tak zastanwiaam się czy nie ma takich skutków ubocznych jak ciągła ospałość i takie ogólne osłabienie i przyrost masy ciała?
myśle nad tym czy zacząć go brać...bo ostatnio pogorszyło sie z moją z psychika,tzn miewam dni ze nie chce mi się nic,nie mam ochoty wyjsc do ludzi,ciągle płacze, nie wierze w siebie i w swoje możliwości czuje sie do niczego- własciwie zdarza się to tak 2-3 razy w tyg w pozostałe dni jest w miare normalnie i nie wiem czy zacząc brać ten lek...
a jeśli chodzi o moje myśli to wszystkie skupione są na jedzeniu...nawet jak się ucze to nie moge się skoncentrowac na nauce bo ciągle pojawiają sie myśli związane z tematem jedzenia...chodze do psychologa ale nie widze żadnych efektów nie wiem co robić...bardzo mnie już to wszystko męczy...wiem że wyjście z choroby polega głownie na wyleczeniu głowy tylko jak tego dokonac?;(
Zacznij brać, Seronil mimo wszystko jest naprawdę dobrym lekiem. Nie przytyjesz od niego na sto pięćdziesiąt procent, o to się nie musisz martwić. Moim zdaniem znaczący wpływ ma ten pierwszy impuls. Spróbuj, napisz koniecznie za tydzień czy dwa kiedy poczujesz to działanie. Trzymam kciuki! Polecam przeczytać jeszcze "W dżungli życia" - B.Pawlikowskiej i "Bulimia- program terapii" - te dwie książki (+jedna o troszkę innej tematyce- "O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu") pozmieniały mi zupełnie sposób myślenia. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że niedługo uda Ci się spojrzeć na problemy zupełnie z innej strony, że będziesz miała siłę walczyć!
Nie poddawaj się, skup się na terapii i zdrowiu, to jest teraz najważniejsze!
(wiem co mówię- ja też nie mogłam skupić się na nauce, nie miałam swojego życia pod żadną kontrolą, nie chodziłam praktycznie do szkoły- w efekcie czego pod koniec klasy maturalnej wzięłam papiery ze szkoły...teraz tego nie żałuję, bo miałam czas na to, by zająć się zdrowiem, sobą...a teraz wszystko jest świetnie bo udało się! uczę się do matury, uczę się naprawdę i naprawdę wiem do czego dążę/ dlatego mam nadzieję, że uda Ci się to wyleczyć, ogarnąć całe życie i podołać niemu bez większych strat, ale musisz działać kochana!).
Cytat:
Napisane przez lanvin Pokaż wiadomość
olik to może zacznij używać tego leku? ja łykam Lerivon, chociaż też jakoś nie do końca byłam do niego przekonana. nawet przerwałam na jakiś czas jego stosowanie. uważałam, że dam radę sama, bez leków. ale znajoma mojej mamy lekarka twierdzi, że bez leków jest o wiele trudniej z tego wszystkiego wyjść, więc niedawno wróciłam do tego leku. mam nadzieję, że rzeczywiście mi ułatwi wyjście z choroby.
Tobie też tego życzę
Również za Ciebie trzymam!

Edytowane przez garden_d
Czas edycji: 2011-02-03 o 22:16
Stary 2011-02-04, 09:25   #135
olik187
Rozeznanie

dziękuje bardzo za to co napisałąś no więc dziś zażyłam pierwszą tabletke i jestem pełna nadziei że pomoże mi to w walce z chorobą..
a po jakim czasie mogę zauważać jakąś poprawe? a właśnie bo czytałam opinie osób na temat tego leku i pisali że zaczęły im bardzo włosy wypadać czy tez tak miałąś?
Stary 2011-02-04, 12:04   #136
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

ja też brałam seronil i nie zauważyłam po nim wzorstu wagi, raczej przeciwnie,bo miałam wrażenie, że hamuje apetyt lekko,a może trochę zapominałam o jedzeniu?

u mnie bez szału, ale jest jedna rzecz, która mi poprawiła baardzo! dziś humor i chyba nic mi już go nie zepsuje dzisiaj!
dostałam @
poza tym
na nowo uczę się rozmawiać z kimś bardzo ważnym dla mnie, chyba zaczynam dostrzegać, że nie wszystko jeszcze stracone i wiele zależy ode mnie samej.
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 12:07   #137
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
ja też brałam seronil i nie zauważyłam po nim wzorstu wagi, raczej przeciwnie,bo miałam wrażenie, że hamuje apetyt lekko,a może trochę zapominałam o jedzeniu?

u mnie bez szału, ale jest jedna rzecz, która mi poprawiła baardzo! dziś humor i chyba nic mi już go nie zepsuje dzisiaj!
dostałam @
poza tym
na nowo uczę się rozmawiać z kimś bardzo ważnym dla mnie, chyba zaczynam dostrzegać, że nie wszystko jeszcze stracone i wiele zależy ode mnie samej.

Super gratuluję powrotu @
i w rozmowach powodzenia
ach... zazdroszczę
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 12:15   #138
lanvin
Raczkowanie

airwaves ja również gratuluję i cieszę się, że u Ciebie ok i masz dobry humor
mam nadzieję, że kiedyś też będę mogła się pochwalić, że dostałam na nowo @..
Stary 2011-02-04, 12:24   #139
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

bardziej sie uciesze jak go utrzymam,bo nie mam zamiaru tracic okresu po raz trzeci;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 12:28   #140
poppy seed
Zakorzenienie

air, strasznie się cieszę!
powiedzenie, że sami jesteśmy kowalami swojego losu, kiedyś podjudzało mnie wyłącznie do ironii, jak to, przecież znaczący wpływ na nasze życie mają inni, przeróżne obyczajowości, whatever. potem udało mi sie zrozumiec, że to nie do końca tak, przecież nawet przy najbardziej sprzyjających okolicznościach bez naszych chęci & z zachowaniem całkowitej bierności nie da się osiągnąc żadnego celu fajnie, że działasz, mam nadzieję, że rozmowy zakończą się z jakimś pozytywnym skutkiem

a właśnie lanvin, jak się czujesz? widziałam twoje jadłospisy na ncj, są świetne, a jak z psychiką? możesz liczyc na wsparcie wśród rodziny / przyjaciół?
za okres trzymam kciuki, daj sobie trochę czasu

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 12:41   #141
olik187
Rozeznanie

airwaves gratuluję okresu i zazdroszcze...a lepiej się czułaś po tym leku? po jakim czasie zauważyłas poprawe? a jakieś inne skutki uboczne występowały u ciebie jak no sennośc?
Stary 2011-02-04, 12:44   #142
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
airwaves gratuluję okresu i zazdroszcze...a lepiej się czułaś po tym leku? po jakim czasie zauważyłas poprawe? a jakieś inne skutki uboczne występowały u ciebie jak no sennośc?
leiej ale po jakiś 2 tygodniach leku, na początku to ja raczej miałam problemy ze snem a w dzien chodziłam niewyspana no i nie czułam się zbyt pewnie za kierownicą,ale to po jakiś tygodniu minelo
Stary 2011-02-04, 12:58   #143
olik187
Rozeznanie

ja w sumie cierpie na bezsennosć...mam nadzieje że ten lek nie przyczyni się jeszcze bardziej do tego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 14:52   #144
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuje bardzo za to co napisałąś no więc dziś zażyłam pierwszą tabletke i jestem pełna nadziei że pomoże mi to w walce z chorobą..
a po jakim czasie mogę zauważać jakąś poprawe? a właśnie bo czytałam opinie osób na temat tego leku i pisali że zaczęły im bardzo włosy wypadać czy tez tak miałąś?
Oj nie, nie zauważyłam nadmiernego wypadania włosów w żadnym wypadku. Poprawę po półtora tygodnia jakoś. Z dnia na dzień u mnie to przyszło!
Cytat:

dostałam @
poza tym
Ojej, oby już nigdzie nie uciekł! super, gratz
Cytat:
leiej ale po jakiś 2 tygodniach leku, na początku to ja raczej miałam problemy ze snem a w dzien chodziłam niewyspana no i nie czułam się zbyt pewnie za kierownicą,ale to po jakiś tygodniu minelo
Ja właśnie nie miałam problemów żadnych ze spaniem podczas brania. Byłam właśnie bardzo senna non stop na początku i w dzień, i w nocy.
Stary 2011-02-04, 15:08   #145
lanvin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
a właśnie lanvin, jak się czujesz? widziałam twoje jadłospisy na ncj, są świetne, a jak z psychiką? możesz liczyc na wsparcie wśród rodziny / przyjaciół?
za okres trzymam kciuki, daj sobie trochę czasu
z jedzeniem u mnie coraz lepiej. niestety z psychiką bywa różnie. raz jest lepiej, raz gorzej. najgorsze jest to, że ciągle porównuje moje posiłki, do tego co jedzą inni. nie lubie, gdy muszę sama jeść np. kolacje, bo nikt akurat nie jest głodny a ja mimo, że też akurat nie mam na nic ochoty to muszę jeść, bo nie mogę sobie pozwolić na opuszczenie jakiegoś z posiłków. no ale sama się do takiego stanu doprowadziłam i teraz muszę walczyć, aby jak najszybciej z tego wyjść. nie chcę już więcej życia tracić na chorobę. za dużo już straciłam. mam prawie 20 lat, więc mógłby to być najlepszy okres w moim życiu, najpiękniejsze lata, które powinnam z radością wspominać. niestety los chciał inaczej. chciałabym jak najszybciej zapomnieć o chorobie i zacząć nowe życie bez ed. czasu nie cofnę, ale mogę zadbać i moją przyszłość i robić wszystko, by jak najszybciej wyzdrowieć i cieszyć się życiem.
Stary 2011-02-04, 15:14   #146
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lanvin Pokaż wiadomość
Tobie też tego życzę
Ja też miałam przepisany Lerivon, ale zrezygnowałam, bo zemdlalam po jednej tabletce. Teraz mam Rispolept... ma któraś z Was doświadczenie z nim? Też czytałam o tyciu, oprócz tego zaniku emocji, i przestraszona jestem...

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Zacznij brać, Seronil mimo wszystko jest naprawdę dobrym lekiem. Nie przytyjesz od niego na sto pięćdziesiąt procent, o to się nie musisz martwić. Moim zdaniem znaczący wpływ ma ten pierwszy impuls. Spróbuj, napisz koniecznie za tydzień czy dwa kiedy poczujesz to działanie. Trzymam kciuki! Polecam przeczytać jeszcze "W dżungli życia" - B.Pawlikowskiej i "Bulimia- program terapii" - te dwie książki (+jedna o troszkę innej tematyce- "O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu") pozmieniały mi zupełnie sposób myślenia. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że niedługo uda Ci się spojrzeć na problemy zupełnie z innej strony, że będziesz miała siłę walczyć!
Nie poddawaj się, skup się na terapii i zdrowiu, to jest teraz najważniejsze!
(wiem co mówię- ja też nie mogłam skupić się na nauce, nie miałam swojego życia pod żadną kontrolą, nie chodziłam praktycznie do szkoły- w efekcie czego pod koniec klasy maturalnej wzięłam papiery ze szkoły...teraz tego nie żałuję, bo miałam czas na to, by zająć się zdrowiem, sobą...a teraz wszystko jest świetnie bo udało się! uczę się do matury, uczę się naprawdę i naprawdę wiem do czego dążę/ dlatego mam nadzieję, że uda Ci się to wyleczyć, ogarnąć całe życie i podołać niemu bez większych strat, ale musisz działać kochana!).
Również za Ciebie trzymam!
ja polecam jeszcze w dżungli niepewności.
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 15:21   #147
LoveMyself
Przyczajenie

Bralam Seronil 2 lata, na ED bulimiczne. Pomoc pomoglo, ale mialam dziwne schizy - za duza dawka. Oczy mi zawijaly do gory, szumialo mi w glowie.
Teraz biore tisercin, tylko na wyciszenie.

A co do jednego z poprzednich postow - tez nie otwieram drzwi nikomu, a sama mam od tego semestru nauczanie indywidualne.

Ah, i dziewczyny, jest tu z Was ktoras z Pomorza, leczy sie w Koszalinie/Szczecinie/Gdansku?

Edytowane przez LoveMyself
Czas edycji: 2011-02-04 o 15:22
LoveMyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 15:24   #148
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
Ja też miałam przepisany Lerivon, ale zrezygnowałam, bo zemdlalam po jednej tabletce. Teraz mam Rispolept... ma któraś z Was doświadczenie z nim? Też czytałam o tyciu, oprócz tego zaniku emocji, i przestraszona jestem...
Dziwne. Moim zdaniem w żadnym wypadku leki na zaburzenia odżywiania nie powinny mieć skutku ubocznego w postaci tycia. To chyba ostatni uboczny skutek, jaki jest do zaakceptowania przez chorą osobę. Dlatego też strasznie cieszę się, że miałam Seronil. Chociaż ten komfort psychiczny był kiedy wiedziałam, że nie utyję od tego. Trzymam kciuki, że nie będą uciążliwe/nie będzie ich/ te skutki uboczne.
Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
ja polecam jeszcze w dżungli niepewności.
Dzięki, właśnie poszukuję Tej oraz "w dżungli miłości" w bibliotekach.
Stary 2011-02-04, 15:36   #149
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoveMyself Pokaż wiadomość
Bralam Seronil 2 lata, na ED bulimiczne. Pomoc pomoglo, ale mialam dziwne schizy - za duza dawka. Oczy mi zawijaly do gory, szumialo mi w glowie.
Teraz biore tisercin, tylko na wyciszenie.

A co do jednego z poprzednich postow - tez nie otwieram drzwi nikomu, a sama mam od tego semestru nauczanie indywidualne.

Ah, i dziewczyny, jest tu z Was ktoras z Pomorza, leczy sie w Koszalinie/Szczecinie/Gdansku?
Ja leczę się w Szczecinie.
Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Dziwne. Moim zdaniem w żadnym wypadku leki na zaburzenia odżywiania nie powinny mieć skutku ubocznego w postaci tycia. To chyba ostatni uboczny skutek, jaki jest do zaakceptowania przez chorą osobę. Dlatego też strasznie cieszę się, że miałam Seronil. Chociaż ten komfort psychiczny był kiedy wiedziałam, że nie utyję od tego. Trzymam kciuki, że nie będą uciążliwe/nie będzie ich/ te skutki uboczne.

Dzięki, właśnie poszukuję Tej oraz "w dżungli miłości" w bibliotekach.
Też tak uważam, prosiłam nawet psychiatre, żeby mój kolejny lek nie miał zbyt wielu skutków ubocznych, ale ma ich wiele tak samo jak Lerivon. O Lerivonie też czytałam wiele postów, że się od niego tyje, wiadomo, że na każdego działa każdy lek inaczej, ale to chyba wiadome, że osobom chorym na ED będzie cięzko się przekonać do leku jeżeli się naczytały o tyciu po nim..
Boje się strasznie tej senności też, tym bardziej, ze mam lek przepisany na rano (mam kłopoty z zasypianiem i jak dla mnie, zapisanie tego leku na rano dla mnie jest zupełnie bez sensu.) Ale cóż, spróbuję...
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 15:44   #150
lanvin
Raczkowanie

czyli lepiej nie łykać tego Lerivonu?
na początku nie doczytałam ulotki i łykałam go rano a nie wieczorem... i potem przez cały dzień byłam strasznie senna i zmęczona, nic mi się nie chciało robić. teraz łykam wieczorem 1/4 tabletki, ale niedługo mam zwiększyć dawkę i nie wiem czy zwiększyć czy zostać przy 1/4.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości