|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
hm...nie moge znalesc ale jest bardzo podobna do tej http://www.ceneo.pl/8360472
sa na niej dwie prekosci 1- do miekkich owocow i 2 do twardych. My ja kupilismy na peomocji w Euro AGD. Bardzo jestem zadowolona. Nawet w tym pojemniku jest taki niby filtr aby piany na soku nie bylo. Bardzo przydatne jak robie dla Dawidka. Tylko bananow nie mozna- bo one maja skrobie wiec nie wiem czy wogole na jakiejs mozna sok bananowy robic ;( a szkoda bo lubie.
#4142 |
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
kurcze mam kiepski humor ale jak teraz o tym czopie wspominam to mi sie buźka sama usmiecha ![]() ![]() ![]() z patryczkeim nic bo miałam planowaną cc w 38tc..ale tak sobie teraz mysle że w tym 38tc młody miał 3450 g to jak z domikiem 2 tyg przenisiłama, i tu jakbym przenosiła to chłob był 4 kilowy jak nic ![]()
#4143 |
Wtajemniczenie
|
a ja nie pamietam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
oo..fajna..a jaka rozbiezność cenowa ![]() a soczek babanowy to z hortexa kupisz ![]() ![]() a moze tz ma racje i w ciązy jestem ![]() ![]() ![]() bo mu sie sniło ze w ciazy jestem i chłop to strasznie przezywa.... ![]() aa i nib jabym w ciazy była to on twierdzi ze kolejny chłop by był ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4145 |
Zakorzenienie
|
aaneczka a ma jakieś podstawy żeby tak twierdzić z tą ciąża
![]() Lecę na zakupy, jakąś farbę muszę kupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4146 |
Rozeznanie
|
aneczka ale Ty chyba planujesz 3 ciążę??!!! z tego co pamiętam...ma byc dziewczynka, wiec moze lepiej jakbys teraz była
![]() martucha pół roku???!!!! jak ten czas leci, ja tam momentami bym chciała zeby zatrzymal sie w miejscu ![]() waniliania bananów nie mozna w sokowirówkach??? nawet nie wiedziałam, w sumie to w tej dziedzinie tez jestem nowicjuszką ![]() ja dzisiaj miałam pół dnia gości... czas mi szybko płynął ale moze to i lepiej bo dni sie strasznie dłużą ostatnio. Ugotowałam Oli dzisiaj ziemniaka i chyba jej smakował ![]() ![]() co do wizazu i fb ja tez wolalam jak wszystkie tu byłysmy, bo teraz nie bardzo wiem gdzie tu cokolwiek pisac i w sumie nie pisze nigdzie, no szkoda ze tak wyszło ale mówi sie trudno...
#4147 |
Wtajemniczenie
|
nie powinno sie przynajmniej wkladac owocow zawierajacych skrobie
![]()
#4148 |
Rozeznanie
|
Klarisa Ja też myśle że moga byc to ząbki
![]() ![]() Jak narazie rzeczywiście jak mówi Ilona pozostaje próbowac łyżeczką. aaneczka1984 ja też załamałabym sie gdybym teraz w ciaże zaszła, jezu.....chyba strzeliłabym sobie w łeb ![]() Kiedys chciałabym miec drugie,ale to bardziej ze względu na córeczke co by czasami miala sie z kim pokłucic ![]() Dziewczyny moje dziecko odkąd idą jej zęby produkuje ogromne ilości śliny, ja nie nadążam ze zmianą śliniaków. Ciągle ma mokro pod bródką i przez to wysypało ją tam strasznie. Już próbowałam wszystiego, pudru, różne maści i nic nie pomaga, wysypka nie schodzi. Może coś poradzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4150 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale my na mm, a Wy na piersi. Chociaż dzisiaj zajrzałam do tego poradnika dla rodziców który dostaliśmy w szpitalu (wydany przez Naczelną Radę Pielęgniarek i Położnych) i tu jest napisane, że po 4 miesiącu kobiety karmiące TYLKO piersią po konsultacji z lekarzem mogą zastąpić 1 posiłek zupką jarzynową (marchew, ziemniak, a później do tego pietruszka, por i seler) z GLUTENEM i tłuszczem roślinnym. A karmiące mm powinny podać soczek przecierowy (marchew, jabłko, dynia) lub skrobane jabłko a zupki mogą wprowadzać dopiero pod koniec tego 5 miesiąca i BEZ glutenu ![]() Cytat:
U nas wypięcie się na herbatkę nastąpiło 2 tyg temu i nie tyka, ale sok z wodą pije. Może to jednak zęby?
![]() |
#4151 |
Zakorzenienie
|
Szczesliwa a w jakich proporcjach mieszasz sok z woda??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4152 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak właśnie myślałam, kurcze szkoda mi jej bo jak na to patrze to mam wrażenie że ją to swędzi albo piecze ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Wiem, ze nie do mnie pytanie skierowane, ale może powiem jak ja robie ![]() ![]() Edytowane przez dzidzia_aim Czas edycji: 2011-02-04 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4153 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Buźka ![]()
![]() |
#4154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4155 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dziękuję za ciepłe przyjęcie, jesteście kochane
![]() ![]() Uspokoiłyście mnie pisząc, że wasze brzdące też próbowały oderwać sobie uszka, nie wiedziałam, że maluchy mają taką fazę ![]() ![]() dash też oglądałam ten program o basenie, ale ja wzięłam na to poprawkę i się raczej nie przejęłam, za to moja teściowa też to widziała i była wielce przerażona i już zaczęły się "dobre rady" ![]() ![]() ![]() kaska1980 Ty się nie przejmuj, że tz nie umie pływać, bo zajęcia są na płytkiej wodzie a że to kursy dla bobasów to każda mama była do niedawna w ciąży i wie jak to później bywa, więc zapomnij o naczynkach i śmiało szalej z maluszkiem w wodzie ![]() IlonaN2 poczekaj jeszcze troszkę, a zobaczysz że Twój Franek też zacznie w końcu przesypiać noce ![]() ![]() martucha84 czyli tylko patrzeć jak nasze bobasy zaczną samodzielnie pływać ![]() Gratuluje półurodzinek ![]() Klarissa mój mały od paru dni też wrzeszczy z głodu a butli nie chce ruszyć, trzeba odwracać jego uwagę i dopiero podsunąc butelkę znienacka jak rozdziawi paszczę ![]() ![]() Więc szykuj się na poszukiwanie ząbków ![]() A propos wprowadzania jedzenia, to nasza pediatra radziła, by zacząc od jabłka, następnie wprowadzić gruszkę i inne słoiczki po 4mc-u, a wstrzymać się z marchewką, bo ma w sobie najwięcej chemii. Podobno teraz idzie taki trend żywieniowy....
#4156 |
Zakorzenienie
|
kasienka aaneczka gabi dzidzia_aim pandziolka Klarissa IlonaN2 martynka gabisun dra elenka dziękuję za życzonka
![]() ![]() kasieńka Pat zasypiał przy suszarce jak był rozdrażniony i darł się i niczym się go nie dało uspokoić, od chyba 2 mce nie włączaliśmy jej w ogóle, normalnie zasypia sam w łóżeczku - teraz od 5 dni się często w nocy wybudza ale myślę że to zęby ale i w dzień itd jak nie ma akcji z zębami nie ma najmniejszego problemu z samodzielnym zasypianiem aaneczka współczuję wizyty u dentysty ojaaa nie znoszę zębologów, hahaah masz smaczki.. może jednak dzidzioł ![]() hagar tak był taki osowiały ale to jak ząbki szły i miał prawie 38 teraz też mamy akcje z zębami ale bez temperatury... pandziolka gratuluje ząbków ![]() ![]() Klarissa hmm a może łyżeczką jej coś podaj albo z takiej strzykawki jak do leków - do syropków? kotekk hahahahah cieszę się że ze swoimi schizami nie jestem jedyna.. a podczytująca cię osoba - tragedia niestety nie jest to odosobniony przypadek.. ale co komu do tego co się pisze? po kij potem komentować to na innych wątkach? nudzi się komuś czy co.... współczuje szczerze.. a podczytywacz mam nadzieję że da sobie siana!! idę nadrabiać dalej ![]() martynka81 gratuluje zebolów ![]() gabisun o u was tez małe święto 5 mce ![]() ![]()
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-05 o 08:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4157 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też słyszałam o tym, mówie o marchewce w słoiczku. Moje dziecie i tak nie chce jej tknąc samej, nakupiłam słoiczków i teraz zeby nie wyrzucac musze mieszac jej z jablkiem, wtedy je bezproblemowo ![]() ![]() Co do gruszki, to u mnie pediatrzy też karzą podawac po jabłku, ale jak do tej pory nie odważyłam sie, kurde boje się tej gruszki. Czasami jak ja zjem to potrafie wylądowac w kibelku na dluższym posiedzeniu a co dopiero takie maleństwa. Moze sie myle i niepotrzebne moje obawy, ale jakos tak mi ta gruszka nie leży ![]() ![]() Zapomniałam napisac jeśli chodzi o suszarke, to my także używaliśmy dosyc często. Nawet ostatnio jak dlugo nie chciala spac, płakała bo wychodzil jej zabek tez jej właczyłam bo mój patent z radiem tym razem nie wypalił ( wlączaliśmy radio, pomiedzy falami żeby szumiało nie grało, podobny dzwięk do suszarki a duzooooooooo taniej jesli chodzi o zużycie prądu ![]() ![]() Edytowane przez dzidzia_aim Czas edycji: 2011-02-05 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4158 |
Zakorzenienie
|
dzidzia_aim myślę że na ślinienie nie ma rady trzeba przeczekać
![]() onevittoria dziękuję bardzo ![]() ![]() gabisun możesz mnie zabić zbić pociachać ale powiedz mi bo ja zaczynam świrować bo ty jesteś spec w tej kwestii do kiedy jest taka musowa granica żeby dziecko siedziało (nie siadało a poprostu siedziało) czy też zaczęło pełzać - do przodu? bo ja łapie schizy - na rehabilitacji mówi że wszytko jest ok, że trzeba ćwiczyć ale nie mamy się czym martwić ale wiesz mama panikara jestem ![]() ![]() nawet nie wiecie jak wam zazdroszcze tych zębów - u nas chyba za brak kolek będziemy mięli kare hahahah i będziemy się z nimi męczyć - bo zębów jak nie było tak nie ma ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4159 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny,
u nas bardzo trudna noc. już sama nie wiem co się dzieje. wieczorem małej spadła gorączka ale cały czas była bardzo płaczliwa i marudna. w kąpieli się uspokoiła, po zjadła 180 ml mm mimo że godzinę wcześniej jadła cyca. niestety z zasypianiem był problem. niby zasnęła mi na rekach ale jak ją odłożyłam to zaraz się wybudziła. trochę była spokojna ale potem wpadła w histerię, dałam jej cyca i jadła. czy to możliwe że po 1 h od zjedzenia mm była głodna??? po cycu zasnęła ale po godzinie znów do cyca chciała. potem przespała do 24.40 od tego godz. budziła się praktycznie co 50 minut lub co 1 h. raz tylko 2 godziny przespała. no i tylko cyc ją zadowalał, troszkę jadła, zasypiała ale zaczynała kaszleć, rzucać główką, wiercić się, spała bardzo niespokojnie. ten kaszel to taki jakby gile ją krztusiły ale znów nosa jakoś zatkanego nie ma. teraz od godziny nie śpi, zmierzyłam jej temperaturę ma 36.5, więc za niską. jest jakaś nie swoja taka osowiała, nie bawi się nie uśmiecha, jak by w cofkę rozwojową miała. co to może być??? miała ktoś tak??? martwię się bardzo ![]() sory że tak tylko o sobie ale mam nadzieję że zrozumiecie |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz co... poczekaj ze 3-4 dni.. jak się nic nie zmieni - nie ma temperatury nie kaszle śpiąc czy się bawiąc a jednymi przy płaczu itd to odczekaj - może się skok skończy i przejdzie a jak nie to idź do lekarza..
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-05 o 08:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4161 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym Wy chyba też tak jak my,bierzecie Martynkę do swojego łózka tak?Ostatnio Tż mi zacząl gadać,że potem jej nie odzwyczaimy,ale,ja mam nadzieje,że tak nie będzie,że po pół roku jak już nie będzie potrzebowała nocnych karmień,to będzie spała smacznie we własnym łóżeczku,a póki co jak jest na piersi,to inaczej sobie nie wyobrażam,bo jak ją na leżąco obok siebie karmię to od razu mi zasypia,a jakbym miała ją jeszcze zanosić do łóżeczka i czeka aż uśnie,to by mnie poranek zastał... Cytat:
No Młodej udało się w końcu usnąć bez suszarki i do tego tylko raz o 3:30 obudziła sie na szamę i spała do 7:00 tradycyjnie...Oby tak częsciej ![]()
![]() |
#4162 |
Rozeznanie
|
Hagar współczuje strasznie, ja osobiście w skoki nie wierze, ale może jednak coś w tym jest. Głodna raczej nie była, przecież 180 ml mm to dosyc duzo, chociaż kto wie......ciezko cos poradzic bo u nas nigdy nic takiego nie mialo miejsca. Nie masz możliwości zadzwonic do pediatry i powiedziec to co napisałas tutaj?? Myśle że to najlepsze rozwiązanie, my tutaj mozemy gdybac, ale jednak lekarz to lekarz
![]() ![]() Jak ja Wam zazdroszczę że Wasze dzieciaczki tak ładnie śpia, my od urodzenia standardowo wstajemy co 2 max 3 godz w nocy. Mam wrażenie że juz zawsze tak bedzie, na szczescie jak Wikusia sie obudzi ( oczywiście najpierw jest próba podania smoczka i utulenia, niestety praktycznie nigdy to nie dziala) possie cycusia to momentalnie zasypa. Ale po co te pobudki tak czesto?? Głodna nie jest bo nie je tylko mamle, troszke pociagnie i odplywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4163 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
ps. przeczytałam już 1/2 książki "w głębi kontinuum". jak dla mnie nie zbyt dobrze przetłumaczona i trochę zbyt dużo bełkotu filozoficznego ale założenia ciekawe. bardzo skrajne podejście ale mi coraz bardziej to pasuje. taki powrót do tego w co wyposażyła nas natura, zupełne odejście od współczesnych metod. ona opisuje to na podstawie min tego co widziała wśród plemion indian. jak piszę tam dzieci nie mają kolek, prawie nie płaczą. przez 100% czasu są przy mamie, uczestniczą z nią we wszystkim co robi. śpią z nią, jedzą kiedy chcą itd. jak skończę czytać to napiszę więcej. Cytat:
a co do tego twojego wstawania co 2-3h do dziecka to może maluch po prostu do cycka chce się przytulić. ja jestem prawie pewna że dziś w nocy to małej coś nie pozwalało spać, było jej źle, może coś ją bolał, i chciała do mamy = do cycka. ja myślę że nie ma co oszukiwać dziecka smokiem. co innego jak jest na mm bo wtedy z tego co wiem zbyt często dziecko jeść nie może. ale na cycu to samo sobie reguluje. ja tam coraz bardziej obstaje przy zdaniu że jak dziecko potrzebuje cyca to trzeba mu dać. Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-02-05 o 09:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4165 |
Zakorzenienie
|
hagar no to cię źle zrozumiałam. ehsss obserwuj ją... bardzo ci współczuje.. przytulam.. a co do książki to ona właśnie jest taka w cyklu "powrót do natury" no i na przykładzie właśnie indian pisana..
ja się zabieram za język dwu latka - bo niby jest on dla dzieci od 8 mce do 2-2.5roku.. zobaczymy może coś ciekawego tam będzie..
![]() |
#4166 | |||||
Zadomowienie
|
no własnie wydaje mi sie ze coś mój facet przedemna ukrywa, bo my ogumowania jesteśmy..może "pakła watka" a ja tego nie zauważyłam
![]() ![]() ![]() Cytat:
nieee......plizz...narazi e nie........ ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Domik sie uspokoił i spi ładnie, za to Patryczek nadrabia... no równowaga musie byc ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
![]() |
#4167 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Maluchy różnie reagują na takie zmiany....
![]() |
#4168 | |||
Zadomowienie
|
Ja na 50 ml soku daję 30 ml wody
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Macie przytulankę? Jeśli nie to ją wprowadź i naucz przy niej zasypiać, wtedy może pierś nie będzie taka potrzebna. U nas przytulanka sprawdza się rewelacyjnie. Nie wiem czy śledzisz wątek na bieżąco i wiesz o jakiej przytulance mówię, jeśli nie to wklejam zdjęcia.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. ![]() Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2011-02-05 o 11:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wg Vojty: 8 miesiąc- dzieck osiedzie samodzielnie lecz niepewnie 8-9 siad prosty, pewny z wyprostowanymi nogami i plecami skoordynowane raczkowanie 9-10 miesiąc W tamtym roku byłam na konferencji naukowej i był wykłada fajnego profesorka właśnie o rozwoju dzieci ( wszystko testował na swoim siostrzeńcu od jego narodzin ![]() - każde dziecko jest inne -nie ma ścisłym ram rozwoju, trzeba podchodzić indywidualnie - niektóre dzieci w ogóle nie raczkują tylko od razu chodzą, więc nie zawsze te etapy przebiegają "książkowo" no i chyba z 50 razy powtarzał, żeby broń boże nie pakować dziecka do chodzika ![]() Aaneczka może twój tż ma jakiś plan ![]() ![]() - |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.