|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Cześć kobiety.
Ja to bym najchętniej napiła się dziś kawy takiej świeżo zmielonej, mocnej, ech....... Niewyspana jestem totalnie. Młoda poszła spać o 00.30, ja zasnęłam o 1.00, o 4.30 obudził mnie małż, musiałam go wziąć na hol, bo sam, nie chciał odpalić, zasnęłam o 7.00, a za chwilę młoda przyszła i takie dupa nie spanie ![]() Nie poleżę nawet, na 12,30 muszę być w mieście. Potem zakopię się w papierach firmowych, a jutro urodziny Tż, prezent kupiony i tort lodowy skamuflowany
|
|
|
|
#2342 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Ale jestem szczęśliwa, dostałam plan na nowy semestr
to studia dzienne a mam zajęcia 3x w tygodniu tylko w tym wtorek typu: 8.30 - 11.30 środa 8.30 - 15 czwartek 8.30 - 17.00 nic tylko opijać tyle wolnego i dość luźni wykładowcy, szczęście mi sprzyja
|
#2343 | ||||
|
Raczkowanie
|
świetna bryka
[QUOTE=iweczka;24857391] Cytat:
Cytat:
zazdroszczę studniówki... sama bym chciała przeżyć swoją jeszcze raz... udanej zabawy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() widzę że wszystkie się dzisiaj nie wyspałyśmy przez tą pogode cholerną ehh...
|
||||
|
|
|
#2344 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tort lodowy ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
Od kiedy zaczynasz???Pazdziernik?? ?? Ej montiii ty to tu nie zmieniaj tematu wez no wrzuc zdjecie bebolka
|
||
|
|
|
#2345 |
|
Zakorzenienie
|
Począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r. pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje tzw. urlop ojcowski. Urlop może być udzielony nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia (art. 182 3 kodeksu pracy w związku z art. 14 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw, Dz. U. Nr 237 poz. 1654).
Podstawą udzielenia urlopu jest wniosek pracownika-ojca składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. W latach 2010 i 2011 wymiar urlopu ojcowskiego będzie wynosił 1 tydzień, przy czym przez tydzień - na podstawie art. 183 1 § 1 w związku z art. 1823 § 3 Kodeksu pracy - należy rozumieć 7 dni kalendarzowych, co powoduje, iż jednorazowo udziela się urlopu na 7 kolejnych dni kalendarzowych. Od dnia 1 stycznia 2012 r. wymiar urlopu ojcowskiego wzrośnie i będzie wynosił 2 tygodnie. Pracownik - ojciec, który będzie korzystał z urlopu ojcowskiego w dniu 1 stycznia 2012 r. - w wymiarze 1 tygodnia - ma prawo do pozostałej części urlopu, tj. dodatkowego tygodnia. Pozostała część urlopu będzie udzielana bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu w dotychczasowym wymiarze, na pisemny wniosek pracownika, złożony w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z pozostałej części urlopu. |
|
|
|
#2346 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
znam takich co brali specjalnie ślub kościelny aby ochrzcić dziecko, moja znajoma zbiegała pół Warszawy aby znaleźć parafię w której zgodzą się ochrzcić dzieciaki bez naciskania na ślub kościelny. Dwa dni temu miałam cały wykład (co pisałam wcześniej) o tym jak to zyję w cięzkim grzechu itd Ostatnio słyszałam w wiadomościach ja kto maja zaostrzyć dopuszczanie do ślubu kościelnego bo bardzo dużo wpływa podań o rozwody . Reasumując - z jednej strony nacisk na ślub bo grzech itd (nie patrzac na to że mogą byc powody dla których nie powinny dane osoby go brac ) a z drugiej pretensje że tyle rozwodów . Bądź tu madrym i pisz wiersze ..... ![]() Cytat:
, niestety w życiu realnym tak sie nie da .Wiem że jest Ci cięzko, na tą chwilę cały Twój świat sie zawalił, wszystko widzisz w czarnych barwach itd ale też i rozumiem dziewczyny, bo potrafi się w pewnym momencie ulać. Ja w swoim otoczeniu mam dziewczynę która od ponad roku płacze jak to juz nie daje rady jak ma dość jak to wszystko jest przeciwko niej itd. Od roku próbujemy z dziewczynami jej pokazywać rózne drogi rozwiązania .... więc ona to wie ale nie robi z tym kompletnie nic, stoi w miejscu i dalej placze i nas juz zamęcza ..... mi ostatnio sie już ulało, w końcu powiedzialam jej co myśle... reakcją był atak i słowa że nie każdemu sie tak łatwo w życiu udaje. Nie udaje sie łatwo, tylko trzeba nad tym pracować, coś robić, pokazać innym że się chce a nie tylko plakać jak mi źle. Nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi (i nie chodzi mi tu o urażenie Cie czy pojechanie Tobie - pisze to na podstawie własnych doswiadczeń) ale dopuki będziesz tylko biadolić i płakać jak mi źle, ludzie pouciekaja od Ciebie bo będa mieli dość, ale jak im pokażesz że choc troszkę próbujesz, że chcesz - napewno znajdą się tacy co wyciągna pomocna dłoń i będą z Toba ![]() Mam nadzieję że ta perelka kórą masz pod serduszkiem bardzo Ci pomoże i zmieni Twoje podejście do życia, życzę Ci tego naprawdę z calego serca ![]() Edytowane przez zaba5 Czas edycji: 2011-02-05 o 12:07 |
||
|
|
|
#2347 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trzeba wynajdywać jasne strony życia i sytuacji a po urodzeniu dziecka będziesz w stanie się nim zajmować? czy Twoja pani psycholog ma zamiar jakieś leki Ci dawać czy co? Cytat:
odpoczywaj sobie i się dotleń ![]() Cytat:
i jeszcze w jeden dzień zajęcia tylko pół dnia :d fajnie
|
|||
|
|
|
#2348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- deneb ciesze się strasznie bo trochę panikowałam jak to będzie przy małym dziecku a tu najważniejsze zajęcia we wtorek od 8.30 do 11.30 także dam radę choćby nie wiem co a reszta to tzw ' spiące wykłady ' i lektoraty
|
|
#2349 |
|
Zadomowienie
|
mnie w nocy teraz biodra pobolewają
![]() na szczescie plecy nie w dzien tez jako tako sie czuje, lepiej niz w 7-8 miesiacu normalnie ![]() zgagi nie mam, nie dusi mnie, jakos nie czuje juz nacisku na szyjke
|
|
|
|
#2350 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze, mam nadzieję,że nie urodzę za wcześnie i ,że mój synek zechce posiedzieć w brzuchu, chociaż już mi czasem ciężko to wolałabym podchodzić trochę na uczelnie...
Ja też nie mam zgagi za to siku..dosłownie co 10 minut i to po 3 kropelki robię.. :/
|
#2351 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
az mi leci po brodzie
|
||
|
|
|
#2352 |
|
Zakorzenienie
|
Hej ho!
![]() Nie miałam wieczorem neta i niestety się nudziłam Wyprasowałam kolejną kupkę ubrań i mam spory problem ze zmieszczeniem ich do szafek,a zaraz idę się brac za następną,także... ![]() Dziewczyny,ślicznie macie brzuszki! Ja uciekam do prasowanka,buziaki
|
|
#2353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko skakać z radości - farciara ![]() |
|
|
|
|
#2354 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam dziś dzień lęków... chyba wahania nastrojów mi się włączyły...
jakoś mi się wydaje, że nie dam rady urodzić, że nie będę miała wystarczająco dużo siły...to chyba przez tę pogodę jakiś marazm mam
|
#2355 | |
|
Zakorzenienie
|
Od razu humor lepszy
Cytat:
ale już jestem dobrej myśli, też się rozchmurz oszczędzaj kręgosłup ;-) mi wchodził w d...
|
|
#2356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
póki co myślę, że skoro tyle matek na świecie dawało radę to i ja jakoś przebrnę skupiam się na momencie, kiedy będę mogła przytulić synka
|
|
#2357 |
|
Zakorzenienie
|
może mnie ptyś ze śmietaną rozchmurzy?
![]() muszę się wziąć w garść będzie dobrze
|
#2359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2360 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
A ja dzis w stalam w nocy tylko 1 raz ![]() na sisiu hhihiDZIEWCZYNY macie prezenty dla chlopakow na walentego hihihihih..podrzuccie jakies pomysly ...... |
||
|
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie biorę dziekanki , dalej jadę z tym koksem , drugie dopiero będziemy mieć jak zrobię mgr także muszę się śpieszyć Wiadomo ,że jak urodzę to nie będzie mnie jakiś czas, siła wyższa, muszę dojść do siebie z maluszkiem się zapoznać ale po jakimś czasie, skoczę na uczelnie na godzinkę, dwie. Mój TŻ ma taką pracę,że dość często jest w domu także na ćwiczenia i lektorat będę sobie podjeżdżać a wykłady oleje
|
|
#2362 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
, ostatnio młody na usg usadowił sie tyłkiem w dól, co oznacza cesarkę - szczerze to sie rozluźniłam (ucieszyłam ..... poddałam się, przestałam o tym myśleć, dziabąg kręci się jak na karuzeli wiec nie wiem co mnie czeka, stwierdziłam ze pomarwię się później |
||
|
|
|
#2363 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
właśnie zrobiłam już 3 półkę dla maluszka- wiec ma z mojej wielkiej szafy już 3 półki na same ubranka - układam rozmiarowo 1 półka 0-3 kolejna 3-6 a ostatnia od 6-.... , jeszcze jedną półkę na śpiworki itp. to sie przeniesie jak łóżeczko się rozłoży - bo na dole łóżeczka mam półkę i tam chcę trzymać poszwy, śpiworki, ochraniacze itp. no i dwie szuflady w komodzie ma-skarpetek,rajstopek, bucików ,śliniczków tż ostatnio się buntował że on ma jedną półkę i jedną szufladke w komodzie a mała jeszcze się nie urodziła a ma już więcej od niego
|
|
|
#2364 |
|
Raczkowanie
|
Myszki ja będę uciekać, bo goście dzwonili że już jadą
. Spokojnego dzionka życzę i do usłyszenia - pewnie jutro bo dziś to nie wiem czy będę miała możliwość ![]() . Paa |
|
|
|
#2365 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Avikusia, nie obrażaj się i nie znikaj, czasem dobrze usłyszeć co myślą inni, nawet jeśli nie bardzo nam się to podoba. Ja nie potrafię postawić się w Twojej sytuacji bo już nie te lata ale niemniej jednak wydaje mi się że masz naprawdę wiele szczęścia w tym swoim nieszczęściu. Masz TŻ który kocha Ciebie i córcię, rodziców którzy chcą pomóc i Cię wspierać, przecież to najważniejsze. Twoje życie nie skończyło się wraz z zajściem w ciążę, ono jedynie się zmieniło, i wcale nie jest powiedziane że na gorsze. Miałaś swoje plany i marzenia, nadal możesz je zrealizować, przecież dziecko nie oznacza że wszystko inne przestaje nagle istnieć. Bliscy Ci pomogą i nadal będziesz mogła się realizować, a że trudno będzie biegać co weekend na imprezy to inna sprawa, no niestety. Nie usunęłaś tej ciąży, czyli jednak w jakimś stopniu zaakceptowałaś swoje dziecko, i jestem więcej niż pewna że za jakiś czas córka będzie pępkiem Twojego świata. I nawet jeśli nie za rok i nie dwa, to na pewno za kilka lat stwierdzisz że to co się stało wcale nie było złe, i nie złamało Ci życia ale wzbogaciło je. I dopiero wtedy będzie Ci nijak na myśl że kiedyś nie chciałaś tego dziecka. Niedługo urodzisz swoją córeczkę, będziesz dla niej najważniejszą osobą, będziesz jej całym światem i nie będzie nikogo droższego dla niej niż Ty. Postaraj się myśleć teraz i o niej, a nie tylko o sobie bo ona będzie wyczuwać Twoje nastroje lepiej niż najlepszy psycholog, i całą sobą będzie pragnąć akceptacji swojej mamy. Chcąc nie chcąc powołałaś ją do życia, i teraz Twoja córka da Ci siłę żeby walczyć, a nie poddawać się Nuna, a dlaczego z synkiem miałoby być coś nie w porządku? Nie każde dziecko rodzi się mając 4 kilo, mój synek był malutki i zapewniam że mimo to całkowicie normalny Trudno zresztą żeby dzieci z dwóch związków były podobne do siebie, w końcu to już inne geny
|
|
|
|
#2366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazdroszczę rozkładu zajęć. U nas wstawią rozkład przez samym rozpoczęciem semestru jak zwykle, więc będzie suprise jak zawsze. modlę się tylko, żeby dało się opuścić np ostatnie wykłady, ale dziady pewnie jak na złość ostatnie ćwiczenia zrobią.Cytat:
No dobra, ja też się trochę boję ![]() Ha a u nas już drugie pranko wstawione
|
||
|
|
|
#2367 |
|
Zadomowienie
|
zaba5 napisałam o tym incydencie ze szpitala, bo to miał być pewniak i już spałam spokojnie, czekając i nie martwiąc się o poród, bo cesarke się umawia, nie zaskakuje z nienacka i w ogóle, a tu taki numer z tym ordynatorem. Tyle miesięcy leczenia, załatwiania itd. a tu przychodzi mi lekarz którego pierwszy raz widze na oczy i mówi, że cesarki absolutnie nie będzie. I jak miałam nie być w szoku? No więc napisałam na forum, co by się wyżalić troche bo z tych nerwów i roztrzęsienia to się tylko jąkałam i tyle szło się ze mną dogadać na żywo. Dopiero później wyżaliłam się mojemu Tżtowi przez tel.
Może gdybym miała grupę wsparcia w postaci koleżanek (których jeszcze kilka mies. temu było multum, a dziś pustynia), to im bym się wygadała, jeszcze popłakała i jakoś by to poszło. Nie mam tak, że w każdej chwili mogę się przytulić do Tżta, żeby poczuć się lepiej, bezpieczniej bo nie mieszkamy razem i widujemy się tylko 2 razy w tyg. i to jeszcze wieczorami... ja jestem od pon. do soboty sama ze sobą. Tż przyjedzie raz w tyg. na noc i do pracy, no i potem w sobote wieczorem zostanie na noc, później jest do połowy niedzieli i jedzie do siebie, a ja znów zostaje sama. Jedyne co mam na codzień to komputer i wirtualny świat, bo w tym realnym masę czasu spędzam samotnie.. Udzielam się na forum, piszę bloga i robie co mogę, żeby nie zwariować, bo brakuje mi życia, ludzi.. na wsi, to nie jest tak sobie wyjść bo nie ma DOKĄD iść... a zresztą samej to też bez sensu. Rozumiem, że takie wałkowanie robi się już irytujące ale ja już chyba 2 razy ucinałam ten temat, a dziewczyny wałkowały i do tego przyatakowały.. deneb - dużo czasu zajęło mi zaakceptowanie dziecka, ale ja już je zaakceptowałam. I tak myślę, że w dużej mierze przez terapię i przede wszystkim przez mojego Tżta, bo chciał tego dziecka, a że go kocham to postanowiłam o siebie dbać maxymalnie. A czy będę brała jakieś leki? To zależy jak się to wszystko w końcu skończy i co będzie ze mną po porodzie... Mieliśmy zamieszkać z Tżtem na mieszkaniu razem, zaraz po porodzie, ale na dzień dzisiejszy plany się zmieniły i ja zostaję w domu, łóżeczko i inne szpeje będą u mnie w pokoju, mama bierze urlop co najmniej na 2 tyg., tata jest na emeryturze więc będzie trzymał rękę na pulsie w razie czego..
|
#2368 |
|
Zadomowienie
|
Ogladalyscie wczoraj rozmowy w toku????Az sie poplakalam....szok
|
|
|
|
#2369 |
|
Zakorzenienie
|
Tity nam też zawsze robili suprise
ale ktoś dzisiaj podbił to działu planowania i wstawili, także miło, nastawiłam się psychicznie ale żeby nie było różowo, też mam wykład-ćwiczenia-wykład...
|
#2370 |
|
Zadomowienie
|
Gosikk_s nie chciałam, żeby to się w taki sposób kończyło, bo jestem tu już troche z Wami. Miałam kilka kryzysowych sytuacji, ale jedna z drugą napisały pare ciepłych słów i było lepiej. Jak wyżej napisałam, nie mam JUŻ w realu koleżanek, które przyszłyby i wsparły. Kiedyś tak super się rozumiałyśmy, jak był problem to się wspierałyśmy, a dzisiaj nie ma do kogo buzi otworzyć. Zostało mi tu forum i Wy, które też jesteście w ciąży więc rozumiecie jak coś boli, ciągnie i nawala.. jak się nie śpi i ma zgage itd.
No, ale teraz poszły zarzuty, że ja sobie ściemniam, więc pierwsza myśl - co tu po mnie? nie dość, że sama teraz próbuje to poukładać i ciągle myśle, jak to rozwiązać i co tu zrobić... co będzie za te 3 tyg., czy w ogóle jakoś się dogadam z nimi, czy trzeba będzie iść do tego psychiatry itp. itd. , to jeszcze tu przeczytam: ŚCIEMA. No prosze
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

tyle wolnego i dość luźni wykładowcy, szczęście mi sprzyja 

ale rozumiem przecież, że są różne powody, dla których ludzie by chcieli kościelny brać, a nie mogą,a mimo to chcieliby jednak dziecko ochrzcić

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

nie biorę dziekanki , dalej jadę z tym koksem , drugie dopiero będziemy mieć jak zrobię mgr także muszę się śpieszyć