Jak mój konkubent ma uznać moją córkę z poprzedniego związku??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-04, 23:45   #1
Eternity86
Przyczajenie

Jak mój konkubent ma uznać moją córkę z poprzedniego związku???

Witam. Mam siedmioletnią córkę którą urodziłam zanim ukończyłam 18lat,wraz z jej ojcem udaliśmy się do USC żeby ją zarejestrować ale w akcie urodzenia wpisali moje dane a jego tylko imię(córka nosi moje nazwisko).Później dowiedziałam się że w związku z tym że byłam nieletnia nie mogłam wyrazić zgody na uznanie przez niego córki i że trzeba to zrobić sądownie.Niestety i na szczęście nasze drogi się rozeszły jak mała miała kilka miesięcy a gdy miała rok poznałam swojego obecnego partnera z którym jestem ponad 6lat w związku nie formalnym.Obecny partner postanowił że chce być formalnie ojcem dla mojej córki i znajomi poradzili żeby iść do USC i oświadczyć przed urzędnikiem że to jego córka.Czy to wystarczy?Myślę że to bardzo skomplikowane.
(Dodam że z obecnym partnerem mamy już półrocznego maluszka)

Pomóżcie,proszę i z góry Wam dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam
Eternity86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 01:24   #2
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock
Dot.: Jak mój konkubent ma uznać moją córkę z poprzedniego związku???

Proponuję spytać w USC albo poradzić się radcy prawnego.

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 02:54   #3
normalnyFacet
Zakorzenienie

Jezeli dziecko ma w metryce urodzenia ojca biologicznego to w swietle prawa posiada on prawa rodzicielskie mimo ze nie macie kontaktu.... ojciec bilogiczny musialby zrzec sie praw rodzicielskich aby konkubent mogl.....dokonac przysposobienia dziecka...

kodeks rodzinny i opiekuńczy, przez przysposobienie ustaje dotychczasowa władza rodzicielska nad przysposobionym dzieckiem. W tej sytuacji, gdyby dodzło do przysposobienia Twojego dziecka przez konkubina, ustałaby Twoją władza rodzicielska nad dzieckiem i stosunek rodzinny między Tobą a córką. Przysposobienie córki przez partnera w sposób, który umożliwiałby zachowanie przez Ciebie władzy rodzicielskiej i stosunku rodzinnego między Tobą, a dzieckiem i jednoczesne powstanie stosunku rodzinnego między córką, a konkubentem jest możliwe dopiero po zawarciu małżeństwa z aktualnym partnerem.

wyczerpalem temat
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 08:37   #4
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Jezeli dziecko ma w metryce urodzenia ojca biologicznego to w swietle prawa posiada on prawa rodzicielskie mimo ze nie macie kontaktu.... ojciec bilogiczny musialby zrzec sie praw rodzicielskich aby konkubent mogl.....dokonac przysposobienia dziecka...

kodeks rodzinny i opiekuńczy, przez przysposobienie ustaje dotychczasowa władza rodzicielska nad przysposobionym dzieckiem. W tej sytuacji, gdyby dodzło do przysposobienia Twojego dziecka przez konkubina, ustałaby Twoją władza rodzicielska nad dzieckiem i stosunek rodzinny między Tobą a córką. Przysposobienie córki przez partnera w sposób, który umożliwiałby zachowanie przez Ciebie władzy rodzicielskiej i stosunku rodzinnego między Tobą, a dzieckiem i jednoczesne powstanie stosunku rodzinnego między córką, a konkubentem jest możliwe dopiero po zawarciu małżeństwa z aktualnym partnerem.

wyczerpalem temat
Niczego nie wyczerpałeś -przecież autorka pyta o uznanie dziecka, a Ty piszesz o... przysposobieniu.
Do autorki: jeśli Twoje dziecko jest dzieckiem pozamałżeńskim (tzn. nie istnieje tu domniemanie prawne jego pochodzenia z małżeństwa), a biologiczny ojciec nie dokonał poprzednio skutecznego uznania dziecka, to teraz Twój obecny partner jak najbardziej może "uznać ojcostwo" (tak obecnie określają to przepisy prawa) przed kierownikiem USC -art. 73 KRO. Potrzebne też będzie Twoje oświadczenie jako matki, o wyrażeniu zgody na uznanie ojcostwa przez niego.
XYXYXY30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 09:16   #5
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XYXYXY30 Pokaż wiadomość
Niczego nie wyczerpałeś -przecież autorka pyta o uznanie dziecka, a Ty piszesz o... przysposobieniu.
Do autorki: jeśli Twoje dziecko jest dzieckiem pozamałżeńskim (tzn. nie istnieje tu domniemanie prawne jego pochodzenia z małżeństwa), a biologiczny ojciec nie dokonał poprzednio skutecznego uznania dziecka, to teraz Twój obecny partner jak najbardziej może "uznać ojcostwo" (tak obecnie określają to przepisy prawa) przed kierownikiem USC -art. 73 KRO. Potrzebne też będzie Twoje oświadczenie jako matki, o wyrażeniu zgody na uznanie ojcostwa przez niego.
rozmieszylas mnie ale juz wnikac nie bede
Stary 2011-02-05, 09:33   #6
paula78
Zakorzenienie

USC powiedzą ci wszytsko ,ew zasięgnąc porady prawnej.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 11:52   #7
jodame
Zadomowienie

Cytat:
No ale przecież wpisane jest tylko imię ojca. To wystarcza?

Cytat:
Niczego nie wyczerpałeś -przecież autorka pyta o uznanie
dziecka, a Ty piszesz o... przysposobieniu.

Cytat:
rozmieszylas mnie ale juz wnikac nie bede
No to tak bez wnikania, napiszcie mi proszę uznanie dziecka i przysposobienie to to samo??????
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-05, 12:41   #8
XYXYXY30
Raczkowanie

Tytułem uzupełnienia warto jeszcze dodać, że oczywiście może się zdarzyć że kierownik USC odmówi przyjęcia oświadczenia, z uwagi na wątpliwości co do pochodzenia dziecka. Tak jednak nie musi być i warto choć spróbować skorzystać z tej drogi, ponieważ jest to najlepsza metoda uregulowania spraw związanych ze stanem cywilnym dziecka.
Należy pamiętać, że nawet jeśli uznający ojcostwo nie jest ojcem dziecka, ale jego oświadczenie zostanie przyjęte przez kierownika USC, a matka wyrazi zgodę, to takie uznanie jest w pełni skuteczne, a jego konsekwencje prawne mogą być wyeliminowane tylko w drodze powództwa o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa. Z przedstawionego stanu faktycznego wynika jednak, że żadna z osób którym przysługuje legitymacja do wytoczenia takiego powództwa, nie ma tu interesu w jego wytaczaniu.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Napisane przez jodame Pokaż wiadomość
No to tak bez wnikania, napiszcie mi proszę uznanie dziecka i przysposobienie to to samo??????
Oczywiście, że nie to samo. Przysposobienie dziecka i uznanie ojcostwa to dwie odrębne instytucje prawa rodzinnego, o różnych przesłankach, jakkolwiek ich funkcja jest poniekąd podobna.
Stary 2011-02-05, 12:44   #9
Eternity86
Przyczajenie

Moja córka jest owocem związku nie formalnego a jej biologiczny ojciec nie mógł jej uznać przed urzędnikiem bo ja byłam wówczas nieletnia i musielibyśmy załatwić uznanie przez sąd.W świetle prawa moja córcia ma tylko mamę.Chodzi o to czy jest możliwość żeby mój obecny partner mógł ją uznać w USC (nie łamiąc przy ty prawa bo przecież nie jest biologicznym ojcem) czy może trzeba załatwić to drogą sądową?

Dziękuję Wam za porady.
Może ktoś jeszcze coś wie to proszę napisać,będę wdzięczna
Stary 2011-02-05, 12:56   #10
Juliette88
Zadomowienie

A czy masz pewność, że biologiczny ojciec nie będzie robił Wam żadnych problemów? Nie interesuje się córką?
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 13:06   #11
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eternity86 Pokaż wiadomość
Moja córka jest owocem związku nie formalnego a jej biologiczny ojciec nie mógł jej uznać przed urzędnikiem bo ja byłam wówczas nieletnia i musielibyśmy załatwić uznanie przez sąd.W świetle prawa moja córcia ma tylko mamę.Chodzi o to czy jest możliwość żeby mój obecny partner mógł ją uznać w USC (nie łamiąc przy ty prawa bo przecież nie jest biologicznym ojcem) czy może trzeba załatwić to drogą sądową?

Dziękuję Wam za porady.
Może ktoś jeszcze coś wie to proszę napisać,będę wdzięczna
Rzecz w tym, że obowiązujące prawo stoi generalnie na stanowisku zgodności stanu cywilnego z prawdą biologiczną. Nie znaczy to jednak, by osoba nie będąca rzeczywistym ojcem, nie mogła stać się ojcem w rozumieniu prawnym,przy czyn wówczas nie popełnia przestępstwa.
Jeśli kierownik USC odmówi przyjęcia oświadczenia o uznaniu, Twojemu partnerowi pozostanie wytoczenie powództwa o ustalenie ojcostwa p-ko Tobie i dziecku. Ty możesz uznać powództwo (zarówno działając za siebie, ja k i jako przedstawiciel ustawowy dziecka) ale sąd może z kolei stwierdzić że takie uznanie powództwa jest bezskuteczne, jako zmierzające do obejścia prawa. Poza tym, w tych sprawach samo tylko uznanie powództwa nie wystarczy, muszą też być jakieś dowody na zasadność żądania pozwu -tzn., że on faktycznie jest ojcem.
Ewentualnie Ty może go pozwać o ustalenie ojcostwa, a on uznać powództwo, ale wtedy znowu problem jak powyżej, tak że nic to nie zmienia.
Są tylko te 2 drogi na takie ukształtowanie stanu cywilnego dziecka - uznanie ojcostwa w USC i powództwo o ustalenie ojcostwa, innych metod nie ma w waszej sytuacji.
Stary 2011-02-05, 13:25   #12
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to czy jest możliwość żeby mój obecny partner mógł ją uznać w USC (nie łamiąc przy ty prawa bo przecież nie jest biologicznym ojcem) czy może trzeba załatwić to drogą sądową?
Jeśli poświadczy nieprawdę w urzędzie, zawsze złamie prawo.
Poza tym jestem ciekawa jak będzie się czuła córka, gdy w końcu się dowie (np. podczas badania krwi), że tatuś to nie tatuś?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 14:03   #13
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiście, że nie to samo. Przysposobienie dziecka i uznanie ojcostwa to dwie odrębne instytucje prawa rodzinnego, o różnych przesłankach, jakkolwiek ich funkcja jest poniekąd podobna.
Dziękuję
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 14:54   #14
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam. Mam siedmioletnią córkę którą urodziłam zanim ukończyłam 18lat,wraz z jej ojcem udaliśmy się do USC żeby ją zarejestrować ale w akcie urodzenia wpisali moje dane a jego tylko imię(córka nosi moje nazwisko).Później dowiedziałam się że w związku z tym że byłam nieletnia nie mogłam wyrazić zgody na uznanie przez niego córki i że trzeba to zrobić sądownie.Niestety i na szczęście nasze drogi się rozeszły jak mała miała kilka miesięcy a gdy miała rok poznałam swojego obecnego partnera z którym jestem ponad 6lat w związku nie formalnym.Obecny partner postanowił że chce być formalnie ojcem dla mojej córki i znajomi poradzili żeby iść do USC i oświadczyć przed urzędnikiem że to jego córka.Czy to wystarczy?Myślę że to bardzo skomplikowane.
(Dodam że z obecnym partnerem mamy już półrocznego maluszka)

Pomóżcie,proszę i z góry Wam dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam
W akcie urodzenia dziecka jest rubryka ojciec dziecka a twój nowy partner zdecydowanie nim nie jest.
KRO
Art. 73. § 1. Uznanie ojcostwa następuje, gdy mężczyzna, od którego dziecko pochodzi, oświadczy przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, że jest ojcem dziecka, a matka dziecka potwierdzi jednocześnie albo w ciągu trzech miesięcy od dnia oświadczenia mężczyzny, że ojcem dziecka jest ten mężczyzna. § 2. Kierownik urzędu stanu cywilnego wyjaśnia osobom zamierzającym złożyć oświadczenia konieczne do uznania ojcostwa przepisy regulujące obowiązki i prawa wynikające z uznania, przepisy o nazwisku dziecka oraz różnicę pomiędzy uznaniem ojcostwa a przysposobieniem dziecka.
§ 3. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczeń koniecznych do uznania ojcostwa, jeżeli uznanie jest niedopuszczalne albo gdy powziął wątpliwość co do pochodzenia dziecka.
Za to wydaje mi się mądrym rozwiązaniem zrobić tak : żeby rzeczywisty ojciec dziecka go uznał albo uzyskać od niego zgodę - > wtedy może twój obecny partner ją przysposobić (adoptować), urzędnik zrobi wtedy dla dziecka nowy akt urodzenia z nazwiskiem twojego partnera jako ojca.

Edytowane przez doloresd
Czas edycji: 2011-02-05 o 14:56
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 15:26   #15
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
Za to wydaje mi się mądrym rozwiązaniem zrobić tak : żeby rzeczywisty ojciec dziecka go uznał albo uzyskać od niego zgodę - > wtedy może twój obecny partner ją przysposobić (adoptować), urzędnik zrobi wtedy dla dziecka nowy akt urodzenia z nazwiskiem twojego partnera jako ojca.
Niestety mylisz się, a rozwiązanie które proponujesz, w ogóle nie jest możliwe w rozważanej sytuacji.
Sporządzenie nowego aktu urodzenia dziecka w USC przy przyspobieniu może nastąpić tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z tzw. przysposobieniem całkowitym, o którym mowa w art. 119 (1) KRO, a które w sytuacji przedstawionej w wątku jest raczej wykluczone.
Natomiast w razie każdego innego przysposobienia nie ma mowy o nowym akcie urodzenia dziecka, czyni się jedynie dodatkową wzmiankę w już istniejącym akcie. Jeśli ktoś już wypowiada się na te tematy, to naprawdę warto znać nie tylko KRO ale i PrASC.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Nie masz racji - aby takie oświadczenie stanowiło przestępstwo (art. 233 kk), musiałby istnieć przepis, upoważniający urzędnika USC do pouczenia składającego oświadczenie o odp. karnej za podanie nieprawdy, oraz do przyjęcia oświadczenia pod takim rygorem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-05, 15:33   #16
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety mylisz się, a rozwiązanie które proponujesz, w ogóle nie jest możliwe w rozważanej sytuacji.
Sporządzenie nowego aktu urodzenia dziecka w USC przy przyspobieniu może nastąpić tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z tzw. przysposobieniem całkowitym, o którym mowa w art. 119 (1) KRO, a które w sytuacji przedstawionej w wątku jest raczej wykluczone.
Natomiast w razie każdego innego przysposobienia nie ma mowy o nowym akcie urodzenia dziecka, czyni się jedynie dodatkową wzmiankę w już istniejącym akcie. Jeśli ktoś już wypowiada się na te tematy, to naprawdę warto znać nie tylko KRO ale i PrASC.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Nie masz racji - aby takie oświadczenie stanowiło przestępstwo (art. 233 kk), musiałby istnieć przepis, upoważniający urzędnika USC do pouczenia składającego oświadczenie o odp. karnej za podanie nieprawdy, oraz do przyjęcia oświadczenia pod takim rygorem.
jak jesteś takim ekspertem to co radzisz autorce? bo jak na razie krytykujesz wszystkich po kolei ...
i czytam prawo o aktach stanu cywilnego
edit: doczytałam twoje posty i się z nimi nie zgadzam
ale cóż...
przecież mąż autorki może wyrazić zgodę na przysposobienie dziecka przez jej partnera.
Ale partner nie może uznać dziecka autorki.

Edytowane przez doloresd
Czas edycji: 2011-02-05 o 15:38
Stary 2011-02-05, 15:43   #17
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
przecież mąż autorki może wyrazić zgodę na przysposobienie dziecka przez jej partnera.
Ale partner nie może uznać dziecka autorki.
Autorka według Ciebie ma bądź miała męża? Pewnie sama o tym nie wie - gdyż nic nie wspomina na ten temat w żadnym swoim poście.
A ja wyżej w tym wątku napisałem, jakie są przewidziane przez prawo, potencjalnie dostępne autorce sposoby ukształtowania stanu cywilnego dziecka - uznanie ojcostwa oraz powództwo o ustalenie ojcostwa.

Edytowane przez XYXYXY30
Czas edycji: 2011-02-05 o 15:45
Stary 2011-02-05, 15:49   #18
Eternity86
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Poza tym jestem ciekawa jak będzie się czuła córka, gdy w końcu się dowie (np. podczas badania krwi), że tatuś to nie tatuś?
Córka doskonale wie kto jest jej biologicznym ojcem i nigdy tego nie ukrywałam przed nią nawet ma z nim kontakt telefoniczny lub przez skypea kilka razy w roku.
Stary 2011-02-05, 15:53   #19
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Autorka według Ciebie ma bądź miała męża? Pewnie sama o tym nie wie - gdyż nic nie wspomina na ten temat w żadnym swoim poście.
A ja wyżej w tym wątku napisałem, jakie są przewidziane przez prawo, potencjalnie dostępne autorce sposoby ukształtowania stanu cywilnego dziecka - uznanie ojcostwa oraz powództwo o ustalenie ojcostwa.
sorki nie mąż - partner,ale to nie ma znaczenia.
ty nie rozumiesz prostej rzeczy: że poleciłam autorce by najpierw ojciec jej dziecka, dziecko uznał (patrz mój pierwszy post), a potem wyraził zgodę na adopcję. Wtedy obecny partner będzie traktowany tak jakby był ojcem dziewczynki - a oto chyba autorce chodzi?
Małżeństwo nie ma w tej sprawie nic do rzeczy, bo w pasc istnieje instytucja adopcji uczynionej przez osobę niepozostającą w związku małżeńskim.
Na tym kończę dyskusję
Autorko- twój partner nie może uznać dziecka, bo nie jest dziewczynki ojcem. Może skłamać w urzędzie, ale potem tatuś może się obudzić - i konsekwencje mogą się okazać nieprzyjemne - liczne rozprawy sądowe itp.

Edytowane przez doloresd
Czas edycji: 2011-02-05 o 16:06

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-05, 16:08   #20
Eternity86
Przyczajenie

Żeby rozwiać wszelki Wasze wątpliwości to:

-moja córka zna swojego ojca i utrzymują znikomy kontakt natomiast uważa za faktycznego tatę mojego obecnego partnera mimo że w większości mówi do niego po imieniu a czasami też 'tato'

-biologiczny ojciec mojej córki nie ma nic przeciwko temu żeby obecny partner został prawnie jej ojcem bo sam wie że nie nadaje się nawet do tego żeby widnieć na papierku a nie wspomnę o wychowaniu i wzięciu odpowiedzialności za nią

zależy nam na załatwieniu tej sprawy w jak najprostszy sposób choć to pewnie mało realne

niektóre porady na pewno się przydadzą ale i tak zac wszystkie dziękuję
Stary 2011-02-05, 16:47   #21
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
ty nie rozumiesz prostej rzeczy: że poleciłam autorce by najpierw ojciec jej dziecka, dziecko uznał (patrz mój pierwszy post), a potem wyraził zgodę na adopcję. Wtedy obecny partner będzie traktowany tak jakby był ojcem dziewczynki - a oto chyba autorce chodzi?
Ty natomiast dajesz rady nie tylko nieprzydatne do celu,któremu miałyby w założeniu służyć, ale i niemożliwe do zrealizowania.
Jeśli biologiczny ojciec miałby uznać dziecko, tylko po to aby następnie oboje rodzice wyrazili zgodę na przysposobienie całkowite, to konsekwencją tego stałaby się przecież utrata praw do dziecka u obojga rodziców, a zatem także przez autorkę wątku.
Żadne
z nich po wyrażeniu takiej zgody nie miałoby już nic do powiedzenia w sprawach dziecka, decydowałby o nich opiekun ustanowiony przez sąd.
Co więcej, adopcja całkowita jest wprost nazywana przez ustawę "adopcją bez wskazania osoby przysposabiającego" (art. 119(1) KRO) - to sąd rodzinny rozstrzygnąłby wówczas ostatecznie,kto zostanie przysposabiającym, a zatem bez najmniejszej gwarancji, że będzie to akurat nowy partner autorki.
Jednym słowem, konsekwencją zastosowania się do twoich rad, byłaby utrata przez autorkę wszelkich praw do dziecka, a chyba nie o to jej chodzi. Prawo nie zna zaś jak na razie "połowicznej" adopcji całkowitej .

Adopcja zwykła jest oczywiście zawsze możliwa,ale wówczas jak już była o tym mowa, nie sporządza się nowego aktu urodzenia dziecka, a jedynie czyni wzmiankę w dotychczasowym i dziecko poniekąd ma 2 ojców: prawnego (tj. przysposabiającego ) i biologicznego.

Edytowane przez XYXYXY30
Czas edycji: 2011-02-05 o 16:54 Powód: dopisek
Stary 2011-02-05, 20:19   #22
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Ty natomiast dajesz rady nie tylko nieprzydatne do celu,któremu miałyby w założeniu służyć, ale i niemożliwe do zrealizowania.
Jeśli biologiczny ojciec miałby uznać dziecko, tylko po to aby następnie oboje rodzice wyrazili zgodę na przysposobienie całkowite, to konsekwencją tego stałaby się przecież utrata praw do dziecka u obojga rodziców, a zatem także przez autorkę wątku.
Żadne
z nich po wyrażeniu takiej zgody nie miałoby już nic do powiedzenia w sprawach dziecka, decydowałby o nich opiekun ustanowiony przez sąd.
Co więcej, adopcja całkowita jest wprost nazywana przez ustawę "adopcją bez wskazania osoby przysposabiającego" (art. 119(1) KRO) - to sąd rodzinny rozstrzygnąłby wówczas ostatecznie,kto zostanie przysposabiającym, a zatem bez najmniejszej gwarancji, że będzie to akurat nowy partner autorki.
Jednym słowem, konsekwencją zastosowania się do twoich rad, byłaby utrata przez autorkę wszelkich praw do dziecka, a chyba nie o to jej chodzi. Prawo nie zna zaś jak na razie "połowicznej" adopcji całkowitej .

Adopcja zwykła jest oczywiście zawsze możliwa,ale wówczas jak już była o tym mowa, nie sporządza się nowego aktu urodzenia dziecka, a jedynie czyni wzmiankę w dotychczasowym i dziecko poniekąd ma 2 ojców: prawnego (tj. przysposabiającego ) i biologicznego.
przeczytałaś uważnie mojego posta? przecież przyznałam się, że się pomyliłam co do nowego aktu. I cały czas pisałam o zwykłej adopcji. Nigdzie nie napisałam o wyrażeniu zgody obojga rodziców.
Stary 2011-02-05, 20:39   #23
Rena
Zakorzenienie

mi sie wydaje ze najprosciej sie zalatwia takie sprawy przez zawarcie malzenstwa. Nie rozumiem czemu tego unikacie, to tylko papier w koncu, mozna zalatwic w pol godziny.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 20:51   #24
normalnyFacet
Zakorzenienie

ja juz nie wiem....moim zdaniem jesli w metryce jako ojciec jest powiedzmy Piotr Nowak (biologiczny ojciec) to ma pelnie praw rodzicielskich....piszesz ze nie ma kontaktu i w ogole raczej nie chcesz miec....wiec on musi zrzec sie praw rodzicielskich to jest PODSTAWA bo dziecko nie moze miec tak jakby 2ch ojcow...to nie logiczne...
Stary 2011-02-05, 21:16   #25
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze najprosciej sie zalatwia takie sprawy przez zawarcie malzenstwa. Nie rozumiem czemu tego unikacie, to tylko papier w koncu, mozna zalatwic w pol godziny.
To źle Ci się wydaje, bo zawarcie nowego małżeństwa nie ma żadnego wpływu na stan cywilny dziecka z poprzedniego związku.
Stary 2011-02-05, 21:19   #26
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość

Zawarcie małżeństwa nie oznacza praw do dzieci ,dziecko trzeba uznać w usc lub adoptować/przysposobić.

Cytat:
ja juz nie wiem....moim zdaniem jesli w metryce jako ojciec jest powiedzmy Piotr Nowak (biologiczny ojciec) to ma pelnie praw rodzicielskich....piszesz ze nie ma kontaktu i w ogole raczej nie chcesz miec....wiec on musi zrzec sie praw rodzicielskich to jest PODSTAWA bo dziecko nie moze miec tak jakby 2ch ojcow...to nie logiczne...
Autorka nie byla w związku aby podac ojca ,on sam oosbiscie musi sie stawić w usc i uznac dziecko w czasie ciąży lub po urodzeniu lub przez sąd w przypadku osob nieletnich,kiedys facet 21 ,kobieta 18 ,teraz od 2 lat ? oboje po 18 lat.

pytanie czy nadal wpisuje sie do aktu dziecka ojciec NN ?chyba już nie

sprawa jest sprawą sprzed 7 lat więc też przepsiy ww byly inne.

Stary 2011-02-05, 21:27   #27
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:

wyczerpalem temat
mnie się wydaje, że to jedyna opcja

a co do małżeństwa, to ono faktycznie nie ma wpływu na stan cywilny dziecka ale ale pozwoli twojemu konkubentowi <wówczas małżonkowi> przysposobić twoje dziecko i jednocześnie ty wówczas nie stracisz władzy rodzicielskiej

EDIT: poprawcie mnie jeśli się mylę ale do oświadczenia o uznaniu ojcostwa wystarczy mieć 16 lat <zarówno w przypadku mężczyzny jak i kobiety>, a nie być pełnoletnią. Autorko jesteś pewna, że nie doszło do uznania ojcostwa??

Edytowane przez Mallutka
Czas edycji: 2011-02-05 o 21:31
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 21:32   #28
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Z tego co pisze autorka, to dziecko nie ma owego "Piotra Nowaka" w metryce, nie ma tam jego nazwiska:

Cytat:
Witam. Mam siedmioletnią córkę którą urodziłam zanim ukończyłam 18lat,wraz z jej ojcem udaliśmy się do USC żeby ją zarejestrować ale w akcie urodzenia wpisali moje dane a jego tylko imię(córka nosi moje nazwisko).Później dowiedziałam się że w związku z tym że byłam nieletnia nie mogłam wyrazić zgody na uznanie przez niego córki i że trzeba to zrobić sądownie.
Cytat:
Moja córka jest owocem związku nie formalnego a jej biologiczny ojciec nie mógł jej uznać przed urzędnikiem bo ja byłam wówczas nieletnia i musielibyśmy załatwić uznanie przez sąd.W świetle prawa moja córcia ma tylko mamę.
Stary 2011-02-05, 21:37   #29
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
mnie się wydaje, że to jedyna opcja

a co do małżeństwa, to ono faktycznie nie ma wpływu na stan cywilny dziecka ale ale pozwoli twojemu konkubentowi <wówczas małżonkowi> przysposobić twoje dziecko i jednocześnie ty wówczas nie stracisz władzy rodzicielskiej
przysposobienie odbywa sie przez sąd nie usc

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
EDIT: poprawcie mnie jeśli się mylę ale do oświadczenia o uznaniu ojcostwa wystarczy mieć 16 lat <zarówno w przypadku mężczyzny jak i kobiety>, a nie być pełnoletnią. Autorko jesteś pewna, że nie doszło do uznania ojcostwa??
7 lat temu chyba obowiązywały inne przepisy .
dziwie się ,że wtedy ojciec dziecka nie zdecydował się na załatwienie ojcostwa przez sąd.

Gdyby cos sie stało mamie dziecka to dziecko mogłoby trafic do domu dziecka bez drugiego rodzica ,zresztą teraz tez sie to może stac skoro nie ma ojca w akcie urodzenia.

Stary 2011-02-05, 22:52   #30
Marua:)
Zakorzenienie

A akcie urodzenia tam gdzie powinno byc imie i nazwisko ojca jest jego imie z Twoim nazwiskiem prawda?

"Art. 34. 1. Jeżeli rodzice dziecka nie pozostają w związku małżeńskim, dane dotyczące osoby ojca będą wpisane tylko w razie uznania dziecka lub w razie ustalenia ojcostwa przez sąd.

2. W braku takiego uznania lub ustalenia ojcostwa kierownik urzędu stanu cywilnego wpisze do aktu urodzenia dziecka jako imię ojca – imię wskazane przez przedstawiciela ustawowego dziecka, a w braku takiego wskazania – jedno z imion zwykle w kraju używanych oraz jako nazwisko ojca – nazwisko matki i uczyni o tym w akcie adnotację w rubryce „Uwagi”."
Marua:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości