|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
|
|
|
|
#2042 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odpowie ktoś? Proszę
|
|
|
|
|
#2043 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Napiszę jeszcze raz... bo nikt nie chce odpowiedzieć i zostalo na poprzedniej stronie .Cytat:
Śn: jabłko, półtora bulki pszenno-orkiszowej pełnoziarnistej z polędwicą drobiową IIŚn: owsianka: mleko 50ml + ok 30g płatków owsianych (suchych mniej więcej tyle było) + dwie łyżki otrąb + suszone owoce (+ może siemie lniane), 100g serka wiejskiego Obiad: zupa pomidorowa na wywarze z piersi z kurczaka, pierś z kurczaka z oregano, pieprzem ziołowym i bazylią Podwieczorek: zupa warzywna, dwa jajka na łyżeczce oleju rzepakowego, dwie małe kromki chleba orkiszowego Kolacja: serek wiejski (musze w końcu kupić ten homo naturalny, bo ciągle wiejskie jem )Czy takie R byłoby ok? Wiadomo, że śniadań nie miałam szans zmienić, ale żeby wiedzieć na następny raz mniej więcej czy ilościowo tak może być? Tylko, czy jak teraz nie chudnę, to warto dodać kcal? Cytat:
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-02-05 o 20:07 |
|||
|
|
|
#2044 |
|
Raczkowanie
|
a dlaczego chcesz rezygnować z owoców? owoce na śniadanie do owsianki jak najbardziej, to są cukry proste, a tłuszcze nasycone występują w produktach pochodzących od zwierząt
![]() Nie musisz 100razy wklejać tego samego, nikt nie jest ślepy Już Ci napisałam, co pomaga rozruszać metabolizm, Twój jadłospis też był już komentowany, troszkę luzu ,dziewczyno
|
|
|
|
#2045 |
|
Raczkowanie
|
heeeja
zaopatrzyłam się dzisiej w masło mleko śmietane i twaróg od babci więc teraz będę używała tych prawdziwych wiejkich produktów bez chemii i ulepszczy, myślę że wyjdzie mi tylko na dobre Dzisiaj dużo słodyczy bo dostałam okes i zawsze wtedy wcinam wszystko co spotkam na swojej drodze Dzisiejszy jadłospis na Utrzymanie wagi ew. na nabranie ciała ![]() *cztery kromki świeżego zwykłego chlebka dwie z masłem (smaruje zwyczajenie, dość grubo) serem żótym,sosem tatarkim,i po jajcu, trzecia z masłem i nutellą,czwarta z masłem,i twarożkiem urobionym ze śmietanką i cebulka oraz szynką wiśniową+cały pomidor na kanapki 0,5l mleka z cukeerm i cynamonem (jeszcze 3,2 dopijam) *na dnie miski pokruszona paczka herbatników na do serek waniliowy 400g (w smaku jak danio-ale to udana podróba z Biedronki ) z wymiesznymi rodzynkami w czekoladzie (pół takie tuby też z Biedronki) a na wieżch pokrojone brzoskwinki z zalewy (oczywiście Bidronka ) i szklanka soku marchwiowego-kupionego bo niemam sokowirówkimoja własna inwencja twórcza (przeszła moje oczekiwania)*odsmażane ruskie na głebokim maśle; sałatka z jabłka,marchwii i selera na słodko; szklanaka soku tego co wcześniej chwilę póżniej kawał szarlotki mojej osobistej *very cherry macchiato oraz ciasto dyniowe z żurawiną na kruchym spodzie przekładne kremem śmietankowym z wiśniami i orzszkami (caffe heaven) *dwa krokiety jeden z mięsem;jeden z kapustą i grzybkami;szklanka barszczu zabielanego chwilę póżniej jeden naleśnik z serem i rodzynkami na słodko; reszta soku marchwiowego kochana(przyszła) teściowa *jwłaśnie jem-serek wiejski zwykły z bananemm i rodzynkami(odgapiłam od kogoś z wizazu-pycha) kubek mleka z kako nat.i cukrem w czasie dnia paczka mlecznych cukierków wethers'original (czy jakoś tak) noi wyszło 1,5l soku marchwiowego i z litr mleka aa i kilka czekoladek tiki taków/kasztanków i malaga (uzależnienie od słodyczy)Czy ja nie piję za dużo?? |
|
|
|
#2046 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. A tego, że nikt nie odpowiada nie napisałam ze złości . No dobra - wklejanie samego zmienionego jadlospisu mogłam już sobie darować .Ale fajnie by bylo gdyby ktoś udzielił jeszcze jakiś rad - czy zwiększyć liczbę kcal w podwieczorkach, jak to jest z tymi "zygazakami", ...
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
U/P
1. omlet z pieczarkami, szynką z indyka, mozzarellą, polany ketchupem, kawa z mlekiem 2. pomarańczka, sok pomidorowy 250ml 3. zupa ogórkowa, zabielana, z ziemniakami 4. kilka oreo, sporo biszkoptów przy robieniu szarlotki 5. 2 kromki mieszanego z lnem, z ramą, twarogiem półtł., pomidorem i rzodkiewką 6.duży kawał szarlotki domowej z kiślem;-), kawka Więcej już nie wcisnę raczej. Jak to się prezentuje?
|
|
#2049 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a pijesz chyba w normie ![]() Cytat:
jakie to ciasto? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#2050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jami. P. (czuje się fizycznie dużo lepiej ![]() 1. pół tłustego serka homo (400g) rozbełtanego z mlekiem 3,2% i cukrem waniliowym, do tego banan i dużo płatków śniadaniowych inka na mleku słodzona 2.dwa tosty pełnoziarniste (te duże) z masłem orzechowym i konfiturą truskawkową, kawałek zamkniętego makowca ![]() 3.spaghetti z wołowinką, sosem pomidorowym, czosnkiem i żółtym serem 4.galaretka agrestowa z bitą śmietaną, micha popkornu, jakieś ciastko 5.dwie i pół kromki chleba z masłem, kiełbasą jałowcową, serkiem topionym, szynką, keczapem i majo, papryką, kawałek kiełbaski ot tak kawa z mlekiem i cukrem, cappucino na mleku, woda z cytryną słodzona, gdzieś ze dwa jabłka, jakiś kasztanek, dwie/trzy garście mlecznych irysów (a mam nie jeść słodyczy ), sok jabłkowy z miętą, i szklanka pepsi
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#2051 | |
|
Zakorzenienie
|
oj dziękuję
![]() :brzyda l:![]() a Ty swoje dawaj z dziś ![]() ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2052 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2053 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie odnośnie zdrowego tycia.
Czy masło orzechowe bądź nutella są dobrym pomysłem? I czy mógłby mi ktoś poradzić jak mam sobie rozdzielić posiłki, o której godzinie jadać? (w tygodniu) Wstaję chwile przed 7, do szkoły wychodzę 7:40, do domu wracam po 14, obiad mam gdzieś o 16. Nie chcę patrzeć na godziny konkretnie, ale tak mniej więcej, rozłożyć, żeby było te 5 posiłków. Mógłby mi ktoś pomóc ułożyć przykładowy jadłospis do takiego dnia? Jestem już trochę zagubiona
|
|
|
|
#2054 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� XIII
Cytat:
a 6?) i ćwiczeń (a po prostu ruch-np. spacery? zamiast specjalistycznych ćwiczeń) A z przybieraniem na wadze to jak to jest: Gdy zaczyna się jeść więcej, tyje się, a potem organizm sam już zatrzymuje i można jeść tyle samo? Czy trzeba najpierw jeść bardzo dużo (więcej niż normalnie), a potem, po dojściu do dobrego stanu trzeba jeść mniej (tzn. już normalnie, bez szaleństw), żeby przestać tyć? A może nie da się tak ogólnie określić, bo każdy jest inny? Czy jest mniej więcej jakaś "zasada"? ![]()
|
|
|
|
|
#2055 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co u Ciebie? ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
była tu nie jedna na P i każda miała inaczej, przyczyn jest wiele, ja osobiście uwielbiam przyczyny idiopatyczne ^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
||
|
|
|
#2056 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem co się od dwóch dni ze mną dzieję, wczoraj ten kawałek pizzy, a dziś... Cholera, ma być Redukcja.
śniadanie totalnie w biegu, bo zaspałam, kupiłam tylko dwie bułki żytnie i banana. II śniadanie sałatka cesar w KFC, wiem, nie powinnam, jednak wolałam zjeść cokolwiek, żeby organizm mógł pracować, a nie się głodzić obiad filiżanka kremu z brokułów z łyżką jog naturalnego, 3 ziemniaki, brokuly, marchewka, cebula duszone, pół piersi z kurczaka (więcej nie było niestety) podwieczorek serek homo nat z pół łyżeczki kakao i niestety rodzynki. zbyt dużo, ale tak słodkich rzeczy nie jadłam od wieków kolacja dwa jajka na miękko, marchewka i kotlecik z chudej mielonej szynki, kapusty i odrobiny kaszy mannej wygląda to bardzo strasznie? Bo mam tak ogromne wyrzuty sumienia, że chciałabym cofnąć czas. Waga mi od 3 tygodni nie spada, tylko powiększyła się o około 0.7kg z niewiadomych przyczyn. Dzisiaj tylko tak pofolgowałam, bo wcześniej naprawdę wszystko jest jak najbardziej OK. Co mam robić?
Edytowane przez Jedwabna Czas edycji: 2011-02-05 o 21:44 |
|
|
|
#2057 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po co to planować na godziny? a co jak nie zgłodniejesz? albo zgłodniejesz wcześniej?
|
|
|
|
#2058 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze wege P (z psychiką co raz lepiej, w dodatku zaczynam zapominać co jadłam
Brak 2 śniadania, bo wstałam przed 12 .1. płatki (cookie crisp, chocapic duo, cornflakes) z mlekiem 2%; kromka razowca z sałatą, serem żółtym, ogórkiem i papryką 2. makaron z twarogiem półtłustym, truskawkami i polany jogurtem truskawkowym; dwie mandarynki 3. duuuuża porcja lodów biała czekolada (gdzieś z 0.5 litra będzie )4. kajzerka pszenna: połowa z sałatą, serem pleśniowym rozpuszczonym w mikrofali, szczypiorkiem, ogórkiem, pomidorem i cebulą; połowa z serem gouda do smarowania, szczypiorkiem, ogórkiem i papryką + kawa z mlekiem 2%, rożne herbaty (waniliowa, czarna, truskawkowa), woda |
|
|
|
#2059 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najgorsze jest to, że muszę przytyć, chociaż 5kg (bardzo tego chcę) ale nie wiem jak się za to zabrać. Czy po prostu pakować w siebie ile wlezie? Czy mieć to rozdzielone jak większość dziewczyn. Śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Obiad o 16, więc o podwieczorek ciężko, bo kiedy wcisnąć kolację? Czuję, że nad tym nie panuję
|
|
|
|
|
#2060 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie kombinuj tylko jedz! bo jeśli czegoś bardzo pragniesz to cały wszechświat... ^^
|
|
|
|
#2061 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no Ty jeść bardzo urazmoicone posiłki aaa i chciałam powiedzieć ze też mam dziś zej**** humor Izaczka tak randka była cudowna i ciasto chyba też...niepamiętam nawet ,pamiętam tylko rozmowePozdrawiam
|
|
|
|
|
#2062 |
|
Raczkowanie
|
Uuuuu
I. 3 pita przekrojona na pół z masłem, dzemem z dzikiej róży, żółtym serem, pasztetm sojowym z sałata i rzodkiewką kawa latte machiato II. duży talerz zupy owocowej z makaronem orkiszowym, i 3 łyżkami jogo nat. zielone jabłko, kinder bueno III. 2 kromki pumpernikiela z żółtym serem, sałata, pomidorem i papryczką chili, z białymm serem oraz znowu pasztet sojowy priince polo czekoladowe x2 ![]() i jak??? wasw wywaliłam
|
#2063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlaczego R?
|
|
|
|
|
#2064 |
|
Raczkowanie
|
parę dni mnie nie było, dzisiejsze R, troszkę luźniejsze, ale mam nadzieję, że nie takie złe
![]() I owsianka: 4 łyżki płatków, mleko 0.5% pomieszane z 1.5% [oba opakowania się kończyły, ratowałam jak się dało ], płatki pełnoziarniste, słodzikpomiędzy: dwie mandarynki i łyżeczka masła orzechowego ![]() II kanapka opieczona: dwie kromki chleba żytniego z twarogiem i ogórkiem; kawa z mlekiem 1.5% i słodzikiem III kawałki piersi z kurczaka smażone na odrobinie oliwy na teflonie; dwie garście pełnoziarnistego penne, dwa ogórki konserwowe, pół ogórka gruntowego IV trzy gałki lodów: ciasteczko kawowe, kawa i gianduia [imieniny ma się raz w roku, więc sobie pozwoliłam ]pomiędzy: kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem V serek wiejski i kanapka opiekana: dwie kromki chleba żytniego, twarożek pomieszany z serkiem wiejskim, plasterki ogórka gruntowego i szynka drobiowa Mam nadzieję, że mimo węgli w kolacji, nie jest tak źle ![]() Mam pytanie: wiem, że problem masła orzechowego był tu już rozważany ostatnio, mam jednak pytanie: czy masło orzechowe [w składzie: orzechy ziemne 90%, olej roślinny, sol, cukier; białko 28g, węglowodany 11g, tłuszcze 53g] mogłoby w pewnej części posłużyć za uzupełnianie nnkt, czy występować [w ilości właśnie 1 łyżeczki dziennie, bądź raz na 2-3 dni] zamiast masła, którego na kanapkach nie lubię za bardzo , a którego raczej łyżeczkami się nie jada? przepraszam, jeśli pytanie początkowo lub też końcowo będzie trudne do odczytu.
Edytowane przez ironique Czas edycji: 2011-02-06 o 01:20 |
|
|
|
#2065 |
|
Rozeznanie
|
wczorajsze U:
I: 2 kromki cheba żytniego, jedna z homo naturalnym, mandaryną i cynamonem, druga z paprykarzem warzywnym, cykorią, kiełkami i papryką; jabłko; kawa i tutaj wpadł przepyszny, świeżutki goferek z bitą śmietaną! raaany był cudowny, w życiu nie jadłam, tak świeżego, cieplutkiego i dobrego i ta śmietana-idealna! ![]() II:serek homo waniliowy(ten z krówką, najlepszy!) z nerkowcami i migdałami; kawa z syropem irish cream III:2 naleśniory z mąki razowej; jeden ze szpinakiem; drugi z pastą z tofu; surówka z marchewki i kapuchy kiszonej. IV:porcja łososia wędzonego, sałatka(pieczarki, groszek, kukurydza, papryka, jajko, jogurt naturalny, bazylia) herbata zielona waniliowa V: serek wiejski z groszkami czekoladowymi(draże korsarze herbata biała&mięta pożegnalne, rozpustne Uuuu---> redukcję czas zacząć ![]() a i gdzieś tam wpadła też chałwa z orzeszkami
|
|
|
|
#2066 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a redukcja to po co? na co? dlaczego? <ryczy_i_tupie_nogami>
|
|
|
|
#2067 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziękuję ![]() a redukcja potrzebna, wiosna idzie! trzeba zrzucić 4-5kg balastu:P |
|
|
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2069 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja:
Śn: zupa pomidorowa + łyżka oleju lnianego, owsianka: 50ml mleka, około 30g (suchych) płatków owisanych, 1/4 serka wiejskiego, łyżka otrąb pszennych, jabłko IIŚn: Pancakes jabłkowe Obiad: zupa (nie wiem jeszcze jaka), pierś z kurczaka, ok. 40g ryżu Podwieczorek: jajko+białko (2 jajka to za dużo na kromkę ), kromka chleba orkiszowego, trochę pestek z dyni, migdałów i orzechów włoskichKolacja: serek wiejski Postanowiłam powoli zwiększać trochę kcal i jeść większe podwieczorki. Zobaczę jak się to odbije na wadze . Może być tak, że przemiana materii będzie lepsza i chociaż teraz miałam zastój, to waga ruszy w dół?
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-02-06 o 10:34 |
|
|
|
#2070 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
Męczyłam się przez 2-3 miesiące (jak już pisałam; jadłam o posiłek więcej i jakoś mi się nie rozciągnął. A tym posiłkiem nie była mandarynka czy dwie, a np. głęboki talerz gęstej zupy albo serek homo z owocami etc.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.

.
)

i sobie nie pozwalałam, ale wczoraj sobie zaszalałam i było super,bawiłam się jak nigdy,nie bede robić OT-ów ale było super.