|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wizja przyszłości TŻta nie pokrywa się z moją :(
Tak...dziś zdałam sobie z tego sprawę
![]() Z Tżtem dogadujemy się świetnie.Jesteśmy po raz drugi w związku. On jest na piątym roku studiów ja na drugim. On już zaczyna szukać pracy, dla mnie to jeszcze przyszłość ( takich dorywczych prac nie liczę ![]() Wiadomo,że obecnie o pracę jest ciężko.TŻ prawie po studiach, po egzaminie z angielskiego biznesowego i po kursie księgowości nie może znaleźć pracy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizja przyszłości TŻta nie pokrywa się z moją :(
Usiąść wprost wyłożyć obie strony kawę na ławę, porozmawiać, zastanowić się.
Nie ma co tematu odkładać, zamieciony pod dywan spod niego wyjdzie, a nawet zamieciony będzie Cię męczył.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Niech się stara składać aplikacje również w innych miastach.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
A ma jakieś doświadczenie? jak nie to niech zacznie od darmowych praktyk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Taka sytuacja jak u mnie. Z tym,ze to ja nie wyobrażam sobie życia w polsce i nie chce tu żyć. Natomiast mój Tż jest totalnym polakiem na 101%
Rozwiązanie może być takie , że pojedziecie na kilka lat, dorobić się jakoś, wrócicie postawicie dom i już. Może od czasu do czasu jakiś wyjazd czy cos innego.
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Dotyczy to nie tylko pracy, czy mieszkania. Np. ja musiałam rozstać się z facetem, gdyż okazało się, że on w ogóle nie chce mieć dzieci, ślubu i nie widzi potrzeby zamieszkania razem. Byliśmy razem 7 lat z przerwą, a tu klops. Podczas studiów nie rozmawialiśmy o dzieciach, bo wiadomo, że wpierw skończenie szkoły i znalezienie pracy, ale dla mnie było oczywistym, że później się hajtniemy, itd. A on nie musi się przeprowadzać, bo ma gdzie mieszkać (zawsze mogę mieszkać z nim i jego mamusią), ślubu nie potrzebuje (ja nalegałam choćby za względu na nabycie kilku praw), a do dzieci jeszcze nie dorósł, może za 10 lat (gdy ja już będę miała lat 38. Cudowny wiek na 1 dziecko). Temat nie istniał, póki nie pokończyliśmy studiów, itd. A potem, gdy już "przeszkody" zostały pokonane okazało się, że facet od początku miał kompletnie inne plany, co do naszej przyszłości, niż ja i żadna siła nie jest w stanie go przekonać, by zmienił zdanie. Związek skończył się paskudnie, ja poczułam się po części oszukana... 7 lat mogę sobie wsadzić w tyłek. Lepiej porozmawiajcie sobie od razu, bo "problem" nie zniknie i kiedyś ta rozmowa wraz z ewentualną decyzją, co dalej, będą musiały się pojawić.
Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2011-02-06 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A mnie się wydaje, że wszelkie decyzje odnośnie miejsca zamieszkania jeszcze sporo przed Tobą i możesz zmienić zdanie 10 razy. Jak byłam na drugim roku to też nie wyobrażałam sobie wyjazdu za granicę (Ja za granicą? Nigdy w życiu!), aktualnie jestem po studiach i.. marzę tylko o tym, żeby się stąd wyrwać (mieszkałam za granicą rok i.. wbrew moim wszelkim obawom tam żyło mi się dużo lepiej).
Generalnie ja bym poczekała i zobaczyła jak Wam się życie ułoży - może Twój facet znajdzie pracę w kraju, może za granicą. Z Twoją pracą też kto wie jak będzie. Ja na Twoim miejscu byłabym otwarta na wszelkie możliwości, które niesie życie, w tym na wyjazd za granicę. Tak po prawdzie, życie gdzieś tam, ileś tysięcy kilometrów od rodziny to nie jest koniec świata, w większości przypadków połączenia samolotowe są tak dobre i tanie, że można się prawie tak samo szybko dostać z jakiegoś kraju do np. Gdańska jak np. z Zakopanego pociągiem :P
"La curiosidad mató al gato." - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - [ Nie kupuję nowych zanim nie zużyję starych ] [ Biegam ![]() Edytowane przez v-x-n Czas edycji: 2011-02-06 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A z czego zamierzacie sie utrzymywać ?a przeprowadzka do innego miasta w PL ?chociaż czasami nie ma tó różnicy czy to inne miasto w PL czy gdzieś za granicą pod wzgledem czasu dojazdu.
rodzina rodziną ,dom domem ale pewne decyzje trzeba podjąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że ja pewne rozmowy mam już za sobą. Co do Ciebie autorko, ja rozumiem rodzina rodziną itd, ale jeżeli Twój TŻ mając takie wykształcenie i kursy, nie może znaleźć pracy, mimo, że chce, to nie świadczy to dobrze o pracy w Polsce. Fakt, że chce wyjechać za granicę świadczy o nim dobrze, bo chce zarabiać, a nie nie mając pracy siedzieć u rodziców na garnuszku. Rodzina rodziną, ale rodzina Was utrzymywać nie będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Musicie o tym szczerze porozmawiać, może dojdziecie do jakiegos kompromisu. To tez zalezy od tego czy to z nim tak naprawde chcesz tworzyc tą tak jakby 'swoja' rodzinę.
- Jakie zbrodnie popełnił- zaśpiewał Leśny Gnom -Mordował, zdradzał, umyślnie niszczył statki, torturował, szantażował, rabował, sprzedawał dzieci w niewolę, on... - Nie obchodzą mnie wasze spory religijne- przerwał Leśny Gnom |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nie wiem gdzie mieszkacie, ale nie wierzę w hasła: "W Polsce nie ma pracy". Są miasta z większym i mniejszym bezrobociem. W Warszawie, Poznaniu, Trójmieście czy Wrocławiu nie trudno o pracę, dobre zarobki i możliwości rozwoju zawodowego. Nie wszystko od razu spada z nieba. Zawsze najtrudniej dostać pierwszą pracę, bo człowiek często kończy studia z zerowym doświadczeniem. Ale nie można się poddawać i szukać pracy z nastawienie, że z samego faktu posiadania magistra i ukończenia kursów, dobrze płatna praca mi się należy, jak psu buda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Moim zdaniem Twój chłopak za szybko zraża się niepowodzeniami. To normalne, że tuż po studiach trudno o pracę w zawodzie chyba że ma się znajomości, bo pracodawca patrzy na doświadczenie, a po studiach takiego zazwyczaj nie ma. Może też w Waszym mieście jest mało firm z branży, w której pracy szuka Twój chłopak. Poza tym na początek Twój chłopak mógłby się załapać gdzieś na staż, to zaprocentuje w przyszłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Skąd ja to znam?
![]() Powiem tak. Kiedy nawiązaliśmy z moim TŻem bliższą znajomość i w końcu zaczęliśmy "być razem", on pracował za granicą, a ja byłam w Polsce. Namawiał mnie do wyjazdu, ale ja z jednej strony nie wyobrażałam sobie życia za granicą - nawet na jakiś czas (Polka, patriotka, jeśli się chce to wszystko można, nawet w Polsce), a po drugie - nie chciałam decydować się na taki krok i wspólne mieszkanie po krótkim czasie "bycia razem". W międzyczasie odwiedziłam go kilka razy tam, za granicą. Jakiś czas temu wrócił do Polski i PONOWNIE próbuje tu znaleźć pracę. I mimo, że za granicą zdobył naprawdę dobre papiery (CV), nadal w Polsce pracy znaleźć nie może. Moje kilkukrotne wyjazdy do niego sprawiły... że sama zaczęłam tęsknić za miastem, w którym wówczas mieszkał. I sama... zaczęłam "chcieć" tam wyjechać i trochę pomieszkać. Na razie mamy wiele możliwości na przyszłość, ale wyjazd za granicę jest jednym z najbardziej prawdopodobnych. Myślę, że Tobie też przydałoby się takie... przyzwyczajenie do zagranicy. Choć wtedy, musielibyście zdecydować się na związek na odległość, a tego nikomu nie polecam. Nie powiem - zrób tak i tak. Mogłam Ci jedynie nakreślić swoją sytuację, która jest bardzo podobna do Twojej. Życzę Ci (Wam) powodzenia w życia i bycia szczęśliwymi RAZEM. Nieważne - tu czy tam. Edytowane przez ScarlettOh Czas edycji: 2011-02-06 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.