|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009)
[QUOTE=jo@śka;24872958 Na kolację często robię kaszę jaglaną (naturalny antybiotyk) z marchewką albo np. powidłami. Fajne też są wszelkiego rodzaju makarony. Często więc nie gotuję z przepisów, tylko sama wykorzystuję co mam... Rybę też Millka je często. Nie wiem co jeszcze... Jak mi się coś przypomni, jakiś fajny przepis to dam znać, ale pók co "Niech żyją mrożonki!!!"
A! No i jeszcze groszek z mrożonki - podgrzewam w mikrofali, daję troszkę masełka i pyyycha.ruchu. [/QUOTE] Jak robisz tą kaszkę z marchewką? Cytat:
![]() Ja jestem od czwartku sama i masakra jakaś wczorasza noc, a dzisia juz mały też wybudził sie z wielkim placzem... Chyba za dużo tych ząbków na raz mu idzie..
|
|
|
#4322 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczór Mamusie
![]() Podczytuję Was na bieżąco ale jakoś ostatnio brak mi weny do pisania... Tym bardziej że w pracy mam i jakaś taka wypompowana jestem... Wczoraj tylko trochę się odstresowałam - umówiłam się do knajpy z najlepszą przyjaciółką która mieszka od czterech lat w Anglii a teraz właśnie jest w PL na urlopie. I fajnie się było tak spotkać i pogadać Tym bardziej że naprawdę nieczęsto zdarza mi się gdzieś wieczorami wychodzić odkąd jestem mamusią No więc wczoraj ja trochę poimprezowałam a dzisiaj TŻ wybrał się na urodziny kolegi z pracy... Ciekawe o której wróci (i w jakim stanie - oj, już ja znam te ich "firmowe imprezki" ) No nic, uciekam spać. Dobranoc wszystkim
|
#4323 |
|
Zadomowienie
|
hej, pomarudze trochę ;-)
czy dajecie już może krowie mleko, chodzi mi o budyń, dawałam jej spróbować i nic nie było, także chyba może też jeść od czasu do czasu najgorzej że nie chce żadnego chleba, parówek itp na śniadanie tylko kaszka przejdzie... owoce no i muszę bardziej jej dietę urozmaicić, narazie najwięcej słoiczków i gotowych dań. .... -zacznij gotować matko! ....
|
|
#4324 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hm skoro Laurce nie bylo nic po mleku krowim to wydaje mi sie ze mozna ale pewnie tez nie w duuzej ilosci ![]() Filip uwielbia kanapeczki z serkiem bialym z zoltym i z szyneczka, jajeczka, parowki tak wiec my z jedzeniem nie mamy problemow ![]() Cytat:
my tez mocno odczuwamy ząbkowanie idą młodemu czwórki i w nocy zuca sie doslownie po calym lozku, tak spi nie spokojnie tak wiec chodze w dzien niedospana i wymeczona. Uroki macierzynstwa..Wyobrazcie sobie kapie wczoraj filipa w wannie i zobaczyl pumex do stóp.wzial go zeby sie pobawic i zaczal stopy szorowac nie wiem gdzie on to przyuwazyl. moze widzial raz jak ja tarlam piety ale zapamietal od razu ? masakra tak w szoku bylam![]() i nauczyl sie mowiec "mama" i "am am" a jak proszę go by powiedzial tata to slysze "mama" a tak w ogole Dzien Dobry ![]()
|
|
#4325 |
|
Zadomowienie
|
witam niedzielnie
![]() tak mi łepetyna pęka, ze az mi niedobrze ;/// moje dziecie znowu sobie urzadzilo 2godzinny maraton nocny. naprawde nie wiem o co chodzi budzi sie z wrzaskiem, a potem nie spi 2 godziny, podczas ktoych nie placze, tylko sie kreci, wierci. no i to raz na kilka nocy tak jest. a rano dospala do 9 przez tą pobudke. no i pewnie nie pojdzie na poludnie na drzemke ;/
|
#4326 |
|
Zadomowienie
|
hello
![]() Laura z kolei tylko "tata", wczesniej bylo mama a teraz nie chce ... może z tym jedzeniem tak mamy bo ząbków jeszcze niewiele, na dole dwa a góra trzy
|
|
#4327 |
|
Zakorzenienie
|
Konspi no wiesz miałam na myśli, że były sprzeczki i może nawet obrażania ale i dojście do porozumienia
Asia Piotrek miewa takie okresy, że tak nie śpi a potem zaś mija mu i śpi ładnie... |
|
|
|
#4328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do jogurtów to Wojtuś woli serki waniliowe, jogurty mu coś nie podchodzą.
|
|
#4329 |
|
Zadomowienie
|
zapomnialam napisac, ze Kamilka sliczna gwiazdka
taka rozesmiana słodycza normalnie.moja stwora oczywiscie nie poszla spac, a po 14ej nie ma sensu jej kłaśc, bo jak wstanie pozniej niz 15:30, to potem na wieczor nie chce usnac.no zobaczymy. tak mi sie przypomnialo- jesli ktoras mamusia ma zamrozone jagody i robi z nich cos dla dziecka, to pamietajcie, ze trzeba je chwile pogotowac, lub chociaz sparzyc wrzatkiem. mozna sie zarazic tasiemcem bąblowcowym, wiec warto o tym pamietac. dziewczyny, a jak czytacie bajeczki i usypiacie, to w Waszym lozku, czy brzdac u siebie w lozeczku? my czytamy przed kapiela, i w ciagu dnia. przewaznie mi ladnie usypia sama w lozeczku tylko te noce mamy jakies taakie dziwne ;/ skoro na wieczor usypia sama, to czemu krzyczy, jak sie obudzi w nocy i potem nie spi 2 godziny?? nie rozumiem cale szczescie,, ze nie co noc tak jest;]poprzednia edycje mi skasowala, ale teraz "czaas na jogo" (waybaloo), wiec chwila spokoju
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2011-02-06 o 14:10 |
|
|
|
#4330 |
|
Zadomowienie
|
macie Nke? my mamy cyfrowy polsat i od 1 lutego wylaczyli nam Cbeebies;( o ja biedna o ja nieszczesliwa;( Filip tak uwielbia waybuloo i w ogole wiekszosc bajek ktore tam byly.. jak nam sie umowa skonczy to chyba przejdziemy do Nki..
|
#4331 |
|
Zadomowienie
|
nie, my mamy kablowke podlaczona ze spodzielni. placi sie 25 zl na miesiac i jest 35 programow, w tym cbeebies
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy n-ke od niedawna i dopiero wczoraj obczaiłam ten program
wogóle jakieś programy polecacie mamuski mające n-ke? Na którym kanale i kiedy jest ten śmieszny program o babkach co były w ciąży, nie wiedziały o tym?
|
|
|
|
#4333 |
|
Zadomowienie
|
oja widzialam urywek tego programu, nie pamiętam na jakim to leci , chyba "TLC" ??
masakra, być w ciąży i nie wiedzieć. jakoś to dla mnie nierealne. Ale oglądałam program o matkach opowiadających o swoich ciążach obawach itp, i odwiedzają one inne kobiety w ciąży żeby dowiedzieć się różnych rzeczy. I była 15 letnia dziewczyn w ciąży, późnije jakaś co chciała rodzić w domu w basenie (co w ogóle mi się nie podobało..., strasznie to wyglądało), inna co po tygodniu planuje powrót do pracy itd itp... nie pamiętam nazwy tego programu :-( a no i my mamy cyfre +, a mała uwielbia mini mini: a konkretnie "sezamki" "olinek okrąglinek" wszystkie muzyczne teledyski i programy edukacyjne co wielka rybka uczy dzieci kolorów itp, "świat małej księżniczki" ale i tak ELMO wygrywa - nie wiem co on w sobie ma heh lubi też śpiewać "ciuch ciuch" jak leci stacyjkowo ![]() gochaaa jakiej firmy dajesz serki waniliowe, polecacie jakieś konkretne, ja pamiętam że moja koleżanka dawała synkowi bakusie. Jak jestem w sklepie to tyle tego że w koncu biore jogurt naturalny i mieszam z owocem.
![]() Edytowane przez carolans Czas edycji: 2011-02-06 o 15:43 |
|
|
|
#4334 |
|
Zakorzenienie
|
mój synuś dzisiaj od ran chodzi i sie obija o wszystko!! czoło zdarte, warga rozbita!! nie wiem czemu in dzisiaj taką ofiarką małą jest
Nareszcie zasnął, pierwszy raz od rana
|
#4335 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jakie efekty? Cos juz wybrane? ![]() Cytat:
Hehehe....wiesz, czasami jak czytam twoje posty, to sie smieje, ze jakbym siebie sama czytala... tez uwielbiam mrozonki i z tych samych powodow...jeszcze brukselka jest faaaajna, maly zawsze rozbiera ja przed zjedzeniem...brokuly maly kochaaaa.... Ryby André 2-3 razy w tygodniu w rooooznych postaciach i bardzo lubi... Cytat:
Zrobiona juz?? ![]() Cytat:
Tu jest adres fajnej strony, na ktorej mozna zobaczyc i porownac sklady produktow, i od razu z Bakusiami wklejam...jednak tego wstretnego E troche tam jest... ![]() http://wiem-jem.pl/item,Bakoma-Bakus...-waniliowy,526 Produkty Mullera sa lepsze http://wiem-jem.pl/item,Muller-Mix-J...z-wisniami,419 Cytat:
Dobrze, ze juz lepiej Co do spania...to moze jakis skok rozwojowy? Albo zabki? Cytat:
Zajrzalam na ta strone Pikini i maja ok produkty, ale co do cen to mam watpliwosci...np. znalazlam tam baczka z pociagiem w srodku i odglosami pociagu 2154_middle.jpg i jak zobaczylam cene to malo nie spadlam z krzesla! 149 zl!! Mamy takiego samego, kupilam w De i zaplacilam 19 Euro... ![]() Cytat:
Cytat:
Lacze sie z wami bolu...a raczej André ze Stasiem... tak ga te zabki mecza, ze wczoraj chcial stolik obgryzac... Hej, a co ty tak na zielono?? Myslalam, ze to Gucia... ![]() Hej ![]() Z serii - "Jak tatus kladzie syna spac..." - dzisiaj tz usypial malego o 13, ze wrocil z nim na dol o 13.45...pozniej kolo 14.30 wzial go do sypialni i oglosil, ze mezczyzni ida na sjeste...siedze i slysze z gory odglosy, wcale nie przypominajace sjesty...otwieram drzwi sypialni a tam widok - maly bez skarpetek i bez spodenek (!) stoi kolo lozka i wali w tatusia baczkiem a tatus okopany pod koldra i odwrocony tylem spi w najlepsze... Wiec polozylam go dopiero o 15...zaraz go budze i idziemy do jakiegos Kinderparku, zeby sie wybiegal i poszdl spac o normalnej porze... ![]() Zrobilam sobie kawke, wlaczylam Loreene McKennitt i relaksuje sie az milo.... ![]()
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-02-06 o 15:52 |
||||||||
|
|
|
#4336 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a czy mrozonki są zdrowe?? bo ja tez bym sobie ułatwila prace w kuchni z tymi mrozonkami. chociaz nym urozmaicala to jedzenie ale moga to jesc dzieci???? a kolor zielony ma Gucia? zapomnialam musze sobie znalezc jakis fajny swoj kolorek taki moj moj zeby byl tylko moj![]() i Brawa dla Andre za uspanie tatusia ![]()
|
|
#4337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ło, właśnie wyszła ode mnie koleżanka z Samim (ur. 17.12) , głowę mam ogromną, hałąs, ruch, oj nie wyobrażam sobie mieć bliźnięta. A mój synek od dziś ma pseudo Angelina Jolie (ze względu na spuchniętą wargę) :P
|
|
#4338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to musze się rozejżeć za jakimiś mrożonkami ![]() i cóż za oryginalne przezwisko
|
|
#4339 |
|
Zakorzenienie
|
Mała Pietrusia jaka słodka na tle tej ściany
Brawo dla Lenki za chodzenie ![]() Ja tam mrożę wszystko co się da mam pomrożone króliki, kurczaki, brukselkę, kalafiora, brokuły, dynię, truskawki, pietruszkę, marchewkę, grzyby, koperek, selera, fasolkę... i nie pamiętam co jeszcze Wszystko z własnego pola![]() Agusia trzymam kciuki - na pewno wybierzesz dobrze i dasz radę Buziaki dla wszystkich potłuczonych A propos... Czy Wasze dzieci też tak mają, że okazują niezadowolenie uderzając głową np. o podłogę ![]() Madzia ostatnio mnie po prostu osłabia... Jak jej coś nie pasuje to zaczyna walić głową o co popadnie - najczęściej o podłogę. Zazwyczaj nie jest to mocne ale czasami przysunie zdrowo i oczywiście zaczyna spazmatycznie płakać. Po czym wystarczy ją przytulić i przestaje za chwilę...
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuje wszystkim za komplementy pod adresem Kamilki U mnie dzis caly dzien goscie byli, najpierw przyjechal braciak Kamilka tak strasznie z nim rozrabiala ze szok łobuz moj maly ledwo wyszedl przyjechala ciocia i wujek z synkiem Kamilka uwielbia sie z nim bawic a na koniec przyjechali tescie wiec caly dzien ktos byl Teraz Tz usypia mala wiec wreszcie chwila spokoju Ja tez mam duzo rzeczy mrozonych
|
|
#4341 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Filip jak sie zlosci to krzyknie raz a jak mu powiem ze nie wolno to sie uspokaja i tyle:P dlatego nie potrafie sobie wyobrazic jak smiesznie to musi wygladac
|
|
#4342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wygląda to śmiesznie i próbuję nie zwracać uwagi ale czasem nie mam sumienia i muszę ją pocieszyć
|
|
|
|
|
#4343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4344 |
|
Zakorzenienie
|
Ditu czasami mi robi takie numery jak wpada w wścieklizne
![]() Carolans a wiesz jaki matytuł ten program o ciążach na TLC ? Może znajde w telegazecie ![]() A mrożonki uzywam tearz zimą cały czas- jarzynki an zupke i wygodnie mi tak wybrać co potrzebuje. Aga pięknie Ci w fioletowym
|
|
|
|
#4345 |
|
Zadomowienie
|
hihii dziekujee
a wiec juz mam "swój" kolorek
|
#4346 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale wyobrażam sobie to walenie główką. Agusiu, to masz naprawdę bardzooo grzecznego chłopczyka ze reakuje od razu na "nie wolno"![]() ![]() Fioletowy powiadasz? Tylko niech wszystkie nie zaczną na rózne kolorki pisac bo oczopląsu dostaniemy ![]() No i mróżonki górą. Zawsze ratują nam talerz, zwłaszcza o tej porze roku gdzie już teraz coraz trudniej coś świeżego naprawde kupić
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-02-06 o 21:54 |
|||
|
|
|
#4347 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas jak cos pannie nie odpowiada to zaczyna psocic
np jak chce cos czego nie wolno i nie daje malej upatrzonej przez nia rzeczy to idzie i albo zabawki rozwala albo dorwie chusteczki i jak te mokre to wyciaga z opakowania, a jak suche to rwie na miliony kawalkow i rozsiewa po podlodze, albo kwiatek przewroci, zawsze cos znajdzie i z taka dumna mina chodzi... nie chcialas dac to teraz sprzataj I znow mamy akcje zeby, temperaturka 39, podly humorek i odmowa jedzenia kiedy juz te zeby wszystkie wyjdaJa tez mam duzo mrozonek i bez nich nie wyobrazam sobie gotowania mam duzo bo cala szuflade i nic z nimi nie robie a juz niedlugo bedzie sezon na zbiory Mamusie podpowiedzcie gdzie ja sierota mam szukac tego syropku z cebulki, bo cos nas bierze i chcialam malej zrobic ale nie moge znalesc przepisu ![]() ide doktorka ogladnac
|
|
|
|
#4348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja w ogole jestem nastawiona anty- do wszytskich leków. Baaardzo żadko połykam tabletki przeciwbólowe albo na grype nie lubie i jakoś do mnie nie przemawiaja. wole jakies domowe sposoby a moj tz to by kazdego wieczoru Filipowi podalam jakisy syrop przeciwbolowyI od dzisiaj zaczynamy odsmoczkowywanie. Zawsze filip doil smoczka tylko w trakcie usypiania ale dzisiaj zamiast go doic to sie nim zwyczajnie bawil. dawal mi albo przykladal go sobie do czola wiec sie wkurzylam i mu go zabralam i dalam w zamian misia. Mam nadzieje ze zapomni o dydku. ![]() a co do mojego "grzecznego" dziecka to hmm az taki grzeczny to on nie jest caly czas mi ucieka. nie mamy barierek na schodach bo filip nauczyl sie juz ze ich nie ma i jak raz zalozylismy to byl krzyk a schodu to jego ulubione miejsce. jest tam takie okienko i on siada na parapecie i patrzy na jezdzace auta. nauczyl sie schodzic do tylu po schodach i caly czas probuje isc na dol do babci. jak go zlapie to probuje sie ze mna silowac tzn. ja go ciagne do siebie a on ciagnie mnie na dol. wiec raz dwa go na rece i idziemy na gore do pokoju- nie ma rządzenia mamusia! pokaze mu za oknem cos ciekawego i o schodach zapomina gorzej jest na spacerze bo wozek-nieee tylko na piechote i to w swoja strone albo bedzie schodzil z kraweznika i wchodzil i tak w kolko ale fakt- jak mu czegos nie pozwole krzykne nie wolno to sie slucha na szczescie ciekawe tylko jak dlugo:P![]() o masakro jakie ja ostatnio rozdziały pisze. jeszcze troche i ksiązke mogla bym naskrobac ![]() edit: upiekłam dzisiaj dwie babki i właśnie moj tz zjadl jedna na kolacje.. moi rodzice tez juz swoją pewnie zjedli. masakra jakas upiec cos to niknie w oczach. mowia mi ze jak nie zjedza to do jutra sie zepsuje
'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.' Fifi Edytowane przez Agusia_a9 Czas edycji: 2011-02-06 o 22:07 |
|
|
|
|
#4349 |
|
Rozeznanie
|
Gosiu u mnei od piątku wszytkie kanty - kominek dookoła i półka tv i stolik ze szklanym blatem są oklejona dookoła taką piankową izolacją do rur
choć Olcia dość ostrożnie się porusza sama, to jednak woleliśmy zabazpieczyć kanty tak an wszelki wypadek później Ci wstawię zdjęcie - może i Ty powinnaś pozalejać co się da, żeby oszczędzić Wojtusiowi siniaków![]() koleżanka pożyczyła mi "1000 dni w Wenecji" czytała któraś z Was? strasznie opornie mi idzie ta książka.. spodziewałam się czegoś zupełnie innego![]() Agusia - przemyśl 10 razy decyzję ze studiami...i rozważ z każdej możliwej strony (może mówię banał.. ale ja w ostatniej chwili zmieniłam zdanie dot. kierunku, bo wydawało mi się, że to jest kierunek o którym marzyłam... potem 100 razy zostawiałam swoje studia i do nich wracałam.. a ostatecznie nie mam zamiaru pracować w zawodzie i o kant tyłka mi te studia potrzebne .. a jak myślę co inengo mogłabym studiować teraz, żeby jakoś wykorzystać ten czas kiedy jestem w domu to nic mi do głowy nie przychodzi...![]() a może wcale nie napalaj się na studia tylko jakieś kursy? zastanów się co chcesz robić i w tym kierunku szukaj najlepszego kształcenia..może jakieś studium albo szkolenie z dyplomem? |
|
|
|
#4350 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() simpatica my używamy ziajki od pierwszego ząbka. nie.. nie zwariowałam jeszcze. myję ją oczywiście ale nie wyparzam już niczego. no, raz na czas smoczki i butelki. Cytat:
zaczynamy od mycia ( co 2 lub 3 dzień kąpiel), następnie ubieranie się w piżamkę i wszelakie zabiegi kosmetyczne odbywają się z kołysankami w tle. hops do łóżeczka, flasia z kaszką do buzi mycie ząbków w łazience powrót do łóżeczka. podsumowanie dnia, trochę głaskania po główce, całuski gasimy swiatło i wychodzimy, kołysanki leca do końca płyty. raczej nei mamy problemów z zasypianiem ale kosztowało nas to mnóstwo wysiłku na początku naszrj wspólnej drogi ![]() Cytat:
po przetworzonych daniach typu jogurt nic jej nie jest. |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

A! No i jeszcze groszek z mrożonki - podgrzewam w mikrofali, daję troszkę masełka i pyyycha.

i masakra jakaś wczorasza noc, a dzisia juz mały też wybudził sie z wielkim placzem... Chyba za dużo tych ząbków na raz mu idzie..

) No nic, uciekam spać. Dobranoc wszystkim 

budzi sie z wrzaskiem, a potem nie spi 2 godziny, podczas ktoych nie placze, tylko sie kreci, wierci. no i to raz na kilka nocy tak jest. a rano dospala do 9 przez tą pobudke. no i pewnie nie pojdzie na poludnie na drzemke ;/

bo ja wcale Kamilce nie daje jogurtow bo ona nie chce jesc, jak tylko zobaczy na lyzeczce jogurt to zaraz pluje i mowi nie nie nie