|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rain już z mężem w lutym gania, my nie mamy dość gadania-PM 2011,cz.30
![]() my mamy wódkę z sali, ale ostatnio powiedziałam tżtowi że jakieś 60 butelek musimy kupić jeszcze :P na wszelki wypadek plus na bramy plus na konkursy... znajomy ostatnio wesele robił to mu 3 skrzynki wódki poszły właśnie na dodatkowe rzeczy plus na imprezę dla współpracowników (taki zwyczaj że się stawia w pracy )
|
#3932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i my dajemy każdej parze po flaszce po weselu ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Matko!
|
|
|
|
|
#3933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i część już nie pije bo ludzie wracają do domów |
|
|
|
|
#3934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale u nas niektórzy wzieli sobie pn wolny specjalnie z tej okazji piwo tez bedzie ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- dyrektor wrócił z urlopu
|
|
|
|
|
#3935 | ||
|
Zakorzenienie
|
szczerze ja też
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wszystkim PM za ddś ![]()
|
|
|
#3936 |
|
Zakorzenienie
|
jak macie jakieś pomysły na tytuł wątku to możecie pisać
będziemy powoli zbierać żeby potem nie mieszać jak już będzie głosowanie ![]() poprzednie mam zapisane |
|
|
|
#3937 |
|
Zakorzenienie
|
Coś Wam przeslę
P siedzi w domu i się nudzi i podsyła mi linki ![]() Najdziwniejsze teksty księży „Zło konieczne” czy szansa na odpowiednie przygotowanie do sakramentu małżeństwa? Jedno jest pewne, by przystąpić do ślubu kościelnego, trzeba ukończyć nauki przedmałżeńskie. Czego można się na nich dowiedzieć? Z założenia mają nauczyć, jak podaje jedna z parafii organizujących takie kursy, "budowania swojego małżeństwa na wierze, wartościach i wspólnych przekonaniach". W programie zajęć znajduje się również "naturalne przygotowanie do życia w rodzinie". Jak wygląda praktyka? Z wypowiedzi ludzi, którzy mają to już za sobą wynika, że przedmałżeńskie nauki to często "prawdziwa farsa". Jakich głupot uczą księża i katecheci!? W pierwszej części "szkolenia", dotyczącej zazwyczaj relacji w związku i ról, które kobieta i mężczyzna w nim pełnią, nierzadko pojawiają się dobre rady dla przyszłych małżonków. Książa chętnie doradzają, jak rozwiązywać konflikty, jak planować dzieci i co robić, kiedy się nie układa. JayGo opowiada na forum o naukach prowadzonych przez emerytowanego księdza, który miał bardzo zdefiniowane poglądy na temat nieuczciwości w małżeństwie: "Mężczyzna zdradził. To Twoja wina kobieto. Dopuściłaś do tego! Nie pomogłaś mu, kiedy potrzebował Twojej pomocy!!!!" W podobnym tonie wypowiada się katecheta, którego cytuje z kolei Marta: "To, że mąż pije lub bije żonę czy też ją zdradza to jest wina żony, bo jest złą żoną." ze co ![]() Warto pamiętać również złotą myśl, przytoczoną na jednym z forów przez Michuru: "Kobieta nie może zbytnio dbać o siebie, bo kusi szatana." --------------- Dziewczyny odstawiamy wszystkie kosmetyki i wode,mamy naturalnie pachnieć ![]() ------------ A co jeśli romans już nam się niechcący "przydarzy"? K. opowiada na forum o dobrych radach księdza: "Wyraźnie powiedział, żeby w razie zdrady nie mówić nic małżonkowi, tylko iść do spowiedzi, bo zbytnia szczerość może doprowadzić do rozpadu małżeństwa". Księża i katecheci prowadzący kursy przedmałżeńskie mają dość zdefiniowane poglądy na temat podziału obowiązków i roli kobiety w rodzinie. "Kobieta ma swoje miejsce w domu, obok męża. Nie powinna pracować i spotykać się z ludźmi, bo sprowadzą ją na złą drogę. Żadnego życia towarzyskiego. Mężczyzna nie potrafi gotować, sprzątać i opiekować się dziećmi. I broń Boże żeby się za to zabierał! " - czytamy na forum o tematyce ślubnej. ![]() Sporo uwagi poświęca się na kursach kwestiom seksu i antykoncepcji. O tym, że "współżycie uświęca" oraz że "każde współżycie powinno zakończyć się poczęciem", nie warto nawet wspominać. Na kursach można dowiedzieć się dużo ciekawszych rzeczy na temat przeklętej przez Kościół antykoncepcji. "Antykoncepcja jest perwersją " - wspomina słowa księdza JayGo. Nie tylko perwersją, ale również grzechem. Zwłaszcza niektóre metody zapobiegania ciąży. "Na kursie dowiedziałam się, że spirala kręci się i rozrywa plemniki, które próbują przedostać się do komórki jajowej..." - wspomina swoje zajęcia przedmałżeńskie Anonimka. ![]() Michiru wspomina na jednym z forów internetowych: "Usłyszałam też, że jeśli ja stosuję antykoncepcję hormonalną to moim dzieciom grozi bezpłodność." ![]() Na zajęciach poświęconych naturalnemu planowaniu rodziny, można sporo dowiedzieć się o tym, że tak naprawdę to nie my powinniśmy decydować o tym, czy i ile dzieci będziemy mieć. Izii przytacza na forum swoje "hity" z poradni: "Nie mamy prawa decydować o liczbie dzieci bo to Pan Bóg decyduje. Względy finansowe nie są powodem do ograniczania ilości potomstwa gdyż "jak Pan Bóg da to Pan Bóg wychowa", bo dolanie trochę więcej wody do garnka z zupą to nie jest problem. Z drugiej jednak strony warto choć trochę nad tym panować, bo, jak przytacza słowa księdza inna forumowiczka: "Rodziny wielodzietne to patologia, która powstała z winy kobiety, bo kobieta nie potrafi zapanować nad swoją płodnością i nie wie, co to ,,świadome macierzyństwo" Arek dowiedział się też na kursie, że do poczęcia potrzebne są "trzy osoby: kobieta, mężczyzna i Duch Święty". <-to juz chyba trójkąt "Starsza pania straszyła nas na naukach: Nie ma mowy o miłości francuskiej ani o stosunku przerywanym! To grzech! Grzech! Wszystko musi pozostać w kobiecie! I pamiętajcie, żeby mieć dużo dzieci! - zwierza się Agnieszka. Czy zdarzają się "normalne" nauki, z których faktycznie można wynieść coś ciekawego? Opinii pozytywnych, tak jak ta Kitosy, jest niewiele: "Księża to też ludzie, jedni są fajniejsi i mądrzejsi, inni trochę mniej. Nie każdy ksiądz jest dobrym retorem, intelektualistą, nauczycielem. Zapewniam, że księża potrafią normalnie rozmawiać o "tych sprawach" i nie wszyscy uważają się za speców od sexu, ale wiedzą sporo na inne tematy związane z miłością" - zapewnia Agnieszka. Co pozostaje dla tych, którzy nie trafili najlepiej i na swoich kursach uczą się, że "kobieta ma okres, kiedy macica płacze"? Można zrezygnować z kursu i... ślubu kościelnego. Albo, jak radzi Zara: „trzymać język za zębami, wyłączyć myślenie i jakoś to przetrwać...” źródło: wp.pl ogólnie Edytowane przez karolinusienka Czas edycji: 2011-02-07 o 12:46 |
|
|
|
#3938 |
|
Zakorzenienie
|
Hello
![]() Widziałam, że był temat Blokera Ziaji... Ja używam od kilku tygodni i jestem zadowolona Antidral strasznie wysuszał skórę pod pachami i szczypał, a że akurat skończyłam opakowanie, to przerzuciałam się na bloker Już kilka razy mieliśmy takie przypadki w górach ![]() Z nogą już w miarę dobrze ![]() ![]() U mnie 82 dni
|
#3939 |
|
Zakorzenienie
|
Karola
|
|
#3940 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozmawiałam z wieloma osobami na temat kursów i nikt nie trafił na takie teorie ![]() Nie wiem czy jest sens się wypowiadać, skoro wiecie jaki jest mój stosunek do Kościoła...
|
|
#3942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja np antidral tylko raz na miesiąc używam i nie szczypie ani nic |
|
|
|
|
#3943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten działa na tej samej zasadzie a poza tym uwielbiam kosmetyki Ziaji
|
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja ziaji lubię mleczka, toniki i płyn miceralny |
|
|
|
|
#3945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż ja się nie wypowiadam na ten temat, bo nauki przede mną |
|
|
|
|
#3946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jeden ksiadz jest lepszy od drugiego...ehhh oby teraz w weekend było lepiej
|
|
|
|
|
#3947 |
|
Zakorzenienie
|
karolinusienka - jestem w szoku, ale wierzę że to możliwe..
ja miałam szczęście, robiłam kurs 6 lat temu. Trwał on 5 dni - i były to godzinne wykłady, często przeplatane żartami. Mój TŻ robił w zeszłym roku. Kurs trwał 2 tyg. (1 godz. do 1,5). Podobały mu się wykłady księży, ale jak zajęcia prowadziły konserwatywne małżeństwa, to umierał z nudów...
|
#3948 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas było tylko jedno spotkanie z księdzem (kwestie urzędowo-organizacyjne ślubu), a pozostałe z osobą z duszpasterstwa rodzin, które opowiadały na podstawie swoich małżeństw
|
|
#3949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3950 |
|
Zakorzenienie
|
u nas też tak było
5 spotkań i każde z innym księdzem ja bym powiedziała że było całkiem, całkiem ale nudno dosyć i jak był temat o czystości i współżyciu to strasznie ksiądz się plątał (takie coś to powinno być tylko w poradni albo jakieś małżeństwo )
|
|
|
|
#3951 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale nic się nie dzieje |
||||||
|
|
|
#3952 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() Cytat:
![]() Fajnacko ![]() Cytat:
brawa za m-ce ![]() proszę bardzo ![]() ODMIENIARKA --> http://www.nazwiska.pawlowice.pl/ Dziękuję ![]() ponadrabiałam uff ![]() Byłam dziś u lekarza z moim kręgosłupem. Dostałam zwolnienie na tydzień, kolejną porcję zastrzyków, skierowanie na RTG i do neurologa. Na tym RTG był taki kwas, że szok, bo zdjęcie robił facet i kazał mi się rozebrać z całej góry a potem sam zsunął mi niżej spodnie, bo wg. niego były jeszcze za wysoko ![]() No i pani dyr dzwoniła zapytać jak się czuję, na ile dostałam zwolnienie, bo założyła, że może mnie nie być nawet miesiąc i myślała, że będzie musiała rozdysponować moje godziny i życzyła zdrówka. Byłam w szoku, bo takie zachowanie się u niej prawie nie zdarza Chyba przez ferie zaczęła mówić ludzkim głosem
|
|
#3953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Księża są różni i wiem, że niektórzy są w stanie takie teksty młodym prawić ![]() Mi się podobało jak mąż/żona opowiadali np. co robić jak są "ciche dni", wstępuje rutyna i jak się przygotować na potomstwo ![]() No i potem co brakujące 2 spotkania uzupelnialiśmy w innej parafii jak było o kontaktach młodzi a rodzice/teściowie po ślubie i kiedy są już dzieci itp.
|
|
#3954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki Happy i Justi za oklaski
|
|
|
|
|
#3955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też mówili o cichych dniach i różnicach charakterów i takie tam niektóre rzeczy były mądre nawet
|
|
|
|
|
#3957 |
|
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim
Widzę, że jak to zwykle z początkiem tygodnia bywa, na wątku tłum I fajnie bo w weekend troszkę nudno i smutno było ![]() happy wykorzystaj to zwolnienie na maksa i odpoczywaj kochana ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- cobra wstaw zdjęcia spinek
|
#3958 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przywitałam się
![]() Cześć! pochwalę się wczoraj zaakceptowaliśmy tekst na zapro i myślę, że w tym tygodniu już dostaniemy![]() do ślubu 96 dni myślałam, że już mniej będzie byłam u lekarza, dostałam antybiotyk i mam siedzieć w domu cały tydzień
|
|
|
|
#3959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kuruj się
|
|
|
|
|
#3960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za zaproszenia i dni !!! No i dużo zdrówka życzę
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

)

z tym, że wzięliśmy jeszcze dodatkowo 30 butelek wódki, do tego chcę kupić po 10 butelek wina białego i czerwonego i może 4 różowe, i na poprawiny piwo, hmm ok 100butelek. Jak to nie wystarczy to ja chyba padnę

Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)

ale nic się nie dzieje