|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe maluchy 2009 i grudniowa Rodzynka 2008":)
GRATULUJĘ CÓRCI!
Ja jestem przykładem, ze mozna po cesarce blyskawicznie dojść do frormy. Pierwsza nocka na pooperacyjnej i domięsniowy przeciwbólowy w udo (który czulam jeszcze dwa tygodnie), drugiej nocy jeden przeciwbólowy zapobiegawczo i kopa do domu. Ale śmigalam od razu i miałam się super. Między innymi dzięki pilęgniarkom, ktore sie śmiały, że jak będę chodzic z małą po korytarzy w pół zgięęta, to mi już tak zostanie. Prostowałam sie jak mogłam Ja tam zdecydowanie wole cesarkę od kilkunastu godzin bólu na 11 w 10 stopniowej skali.My bilans mamy 1 marca, to się dowiem więcej. Juz widzę jej zadowolenie, jak doktorka zobaczy ![]() Dzieki za troske i miłe slowa. Matylda ma się super. Po guli nie ma prawie sladu, lekki siniak. Dziś wypowiedziala trudne slowo - guzik. Więc może ten upadek mial tez poztywne skutki. W gole ostatnio cos się rozgadala: A co to jeśt? A tooo? I takie tam peplanie calodniowe.Tośka jak zwykle modelka - kuchnie wlasnie zakupiłam identyczna w ramach prezentu urodzinowego. Od dawna chodziła mi po glowie, zdjęcie tosi buszującej z czajnikiem to była kropka nad "i". Zdjęcia urodzinowe super, a kaczucha do schrupania - ślicznie wyszla. Ja ie mam weny ostatnio na pieczenie. Ide na latwiznę i robię chatkę baby Jagi. Pyszota. |
|
|
|
|
#1202 | |
|
Raczkowanie
|
Stokrotko gratuluję córeczki!!! czekamy na zdjęcia kruszynki
![]() Cytat:
to ja proszę o przepis na chatke ![]() wczoraj zapomnialam napisac, my też już po bilansie- Julia waży 13,2 a wzrost 87 cm
Mój skarb Julia 06 luty 2009 Edytowane przez ficcusia Czas edycji: 2011-02-09 o 07:30 |
|
|
|
|
|
#1203 |
|
BAN stały
|
Stokrotko gratuluję córeczki
|
|
|
|
|
#1204 |
|
Rozeznanie
|
Stokrotko gratulacje!!! Doczekałaś się na reszcie
Raaany jakbym chciała wywąchać malutką dzidzię Uwielbiam taki słodki zapach i strasznie ci zazdroszczę malutkiej laleczki. Aż mi łezki poleciały ze wzruszenia![]() Dzięki za komplementy Tosine Kokardy wywiązałam przy okazji oglądania fotografii moich starych... Coś się teraz kurcze nie wiąże. No kiedyś to były gumki do włosów z dętki do rowera, więc kokarda była niezbędna A kuchni przeglądałam mnóstwo. Brałam pod uwagę jeszcze hello kitty też od smoby, ale ta wygrała zdecydowanie desinem Ofert też sporo przejrzałam, i polecam tą. kuchnia była w ten sam dzień wieczorem u mnie, a do tego najtaniej i z gratisem Więc w razie co - nie musicie już szukać![]() http://allegro.pl/smoby-kuchnia-tefa...433101964.html Dokupiłam jeszcze ekspres (babcia się dociepła na połowę )http://allegro.pl/smoby-mini-tefal-e...413407230.html Lucynko ja ten twój tekst to normalnie słyszę Pamiętam dosłownie, bo wałkowałyśmy to wielokrotnie potem w pokoju I wesołej przeprowadzki życzęAneczka nooo, tylko uważaj z tym "nie umiesz dziewczynki" do tż-ta, bo ci jeszcz będzie chciał udowodnić i z trójką chłopaków wylądujesz, to już zupełnie do głowy dostaniesz Jeszcz ze starym swoim do tego to już kosmos
|
|
|
|
|
#1205 |
|
Rozeznanie
|
Stokrotko gratulujemy!!!
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
Stokrotko..ogromne gratulacje
no i czekamy na foty![]() ![]() kami..jakby mi mąż kolejnego faceta ustrzelił to bym sie zabiła ![]() : D choć uparcie twierdzi ze dziewczynka dopiero za 4 tym razem będzie...ja nie biore tego pod uwage..ja chce mieć trójeczke...![]() AMI..ja po pierwszej cc tez szybciutko do formy wróciłam..po drogiej było gorzej..niestety ![]() roxi..no wirtuozem hehe. zmykam gotowac zupkę ![]()
|
|
|
#1207 |
|
Raczkowanie
|
Stokrotka ogromne gratulacje !!!
|
|
|
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
Ojejku ale cisza na wątku
nie miałam co czytać popijajac kawke ![]() Wczoraj kupilismy Juli konia na biegunach takiego jak w linku ale jasniejszego ( mloda sobie wybrala) ja wolalam ciemniejszego i wiekszego http://nana-shop.pl/towar-6985-kon_i_brazowy.html
Mój skarb Julia 06 luty 2009 Edytowane przez ficcusia Czas edycji: 2011-02-10 o 08:59 |
|
|
|
|
#1209 |
|
Rozeznanie
|
Sto lat dla Jagódki-forumowej bliźniaczki Kubusia!!!
|
|
#1210 |
|
Raczkowanie
|
sto lat dla Jagódki i Kubusia
Mój skarb Julia 06 luty 2009 Edytowane przez ficcusia Czas edycji: 2011-02-10 o 11:58 |
|
|
|
|
#1211 |
|
Raczkowanie
|
Stokrotka gratulację, a tak naprawdę to troszkę ci zazdroszczę.
Sto lat dla naszych dzisiejszych jubilatów.
|
|
#1212 |
|
Rozeznanie
|
A moja Tosia po bilansie. Wzrost 84cm i waga (uwaga!!!) 10,5kg Oczywiście z wagą norma - 3 centyl I że opieka społeczna da na obiadki Niby żarcikiem żarcikiem, a niedowagę wpisał w książeczkę w "uwagach" i jeszcze w uwagach - 12 zębów... Znaczy co? mało?Na szczęście wszystko inne do przodu, przy czym mowa daleeeeko przed Poza tym kompletnie zapomniałam się pochwalić, że Tośka woła siku Już dwa tygodnie chodzi w majteczkach - z zupełnym sukcesem, Ale na noc jeszcze zakładam jej pampka, chociaż najczęściej jest suchy rano. No ale dmucham na zimne póki co.
|
|
|
|
|
#1213 |
|
Zadomowienie
|
100 lat dla naszych jubilatów
kami..nic tylko sie cieszyc ze zdolnego dziecka ![]() U nas piekna pogoda i juz zaliczyliśmy spacerek...kurcze tak z 2-ka to ciezko sie gdzies wybrac..jedno jeczy drugie beczy, pierwsze chce na rece, drugie pewno też...nosz masakra poszliśmy z Domikiem i Patryczkim pod straz pożarną bo moj starszy jets ostatnio ich wielkim fanem...alez mu sie oczy świeciły jak widział strazakow wsiadających w piekny nowy wóz strazacki, a jak juz syrena zawyła to chłopak odleciał z wrazenia![]() Poza tym Patryczek jak zwylke pieknie spał w nocy ..pobudke miał jedynie o 3,30 za to Domik sie obudził ok2 i przez 1,5 godziny nie usnoł tylko łaził i wogóle mu sie spac nie chciało..buu... Tez troszke zaczyna mowic.. , smoka juz nie doi prawie miesiąc choc nadal jak widzi u Patryka to próbuje podkrasc..kupe sadzi w pieluchy i ani myśli siąść na nocnik... no to chyba wszystko ![]() ![]() aa...etap łazenia z krzesłąmi mu nie przeszedl, potrafi sobie sam włączyć dvd, kopm też ...ostatnio jego ulubiona zabawką są piloty od tv i bateryjki...aa...i próbował te bateryjki "upiec" w mikrofali i chciał dziś "ustrzelić" Patryczka widelcem..głowa mała.....
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-02-10 o 13:24 |
|
|
|
|
#1214 |
|
Zadomowienie
|
Najlepszego i słodkości dla Jagodki i Kubusia!
|
|
|
|
|
#1215 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No a waga sie nie przejmuj... wazne ze nie spada z centylów ![]() Bedzie z niej modelka jak ta lala ![]() Cytat:
U nas tez kupa i siku delej w pampersa ida.... ![]() Mam zamiar zaczac od wiosny trening bo teraz próbowalam i po prostu nie bylo sensu.... Alan tez uwielbia komputery, tv i inne tego typu urzadzenia i tez je wszystkie obsluguje... No i najlepiej sie zna w obsludze i-phonu umie puscic piosenki i to te które mu sie podobaja właczyc sobie na sms i pisac i wogóle chyba lepiej sie zna na tym ode mnie![]() Z mowa to tez juz gada pełna para... Musze tez zaczac zapisywac jego teksty bo czasami naprawde mozna sie posikac ze smiechu... dzis mowie mu - jedziemy na poczte... no to bierze sobie buty , ubieram mu je a on... - gdzie jedziemy? no i ja znowu na poczte... a on .. Nie na poczte nie... a ja - A gdzie..? a on- Do doktora... a ja - A co zle sie czujesz...? a on- Alan ma bułe i boli... hiih............. Alan ogólnie to lubi chodzic do lekarza bo dostaje zawsze naklejki które uwielbia... Jak doktorek go bada to ładnie siedzi i oddycha a po skonczonym badaniu sam idzie do biurka i mowi do doktora - sticker (tzn..naklejka) No i wczoraj mnie zaskoczyl bo mu mowie- powiedz wierszyk slimak slimak.. i zaczelam mowic z nim... a on- Mamo Alan sam ![]() No i powiedzial sam caly... Pierwszy raz bo ja zawsze z nim gadalam...do tego zaspiewa sam Panie Janie (po PL i rozniez w wersji włoskiej )refren ogórek ogórek i jeszcze jedna włoska piosenke... Do tego masa innych piosenek i wierszykow ale je juz mowi z moja mala pomoca ![]() No to sie nachwalilam ![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Sto lat dla Jagódki i Kubusia !!!! |
||
|
|
|
|
#1216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moj u learza dostaje szałupdc i naklejki nic nie pomagaja...ostatnio jak wychodzilismy od pani dokrot to powiedzia zamiastt swojego papa tp "titi pani"![]() tak wogole to idzie sie z ni dogadac i ja rozumie o co mu chodzi ale niesty inni nie..dzis bylismy w delikatesach i prąd akurat odłączyli a domim sie drze "mama..niema śici' no ja rozzumie że nie ma światła , ze sie nie świeci ale panie sprzedawczynie stwierdziły ze coś bełkocze t
|
|
|
|
#1217 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki
![]() Ja tak na szybko, żebyście nie pomyślały że Was zlekceważyłam Chciałam się usprawiedliwić- nie piszę, bo zaczęło się ostre pakowanie Dziś była u nas moja psiapsiółka no i razem z Dominiką płakałyśmy jak małe dziewczynki oj smutno się robi na myśl o wyjeździe do tego całego Opola Jemu ten układ nie koniecznie odpowiada hihi Dla wszystkich kolejnych dwulatków a ja doczytam Was już na spokojnie...w Opolu czas spać ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Ach no i oczywiście STOKROTKO ty nasza GRATULUJĘ!!! Tak bardzo się cieszę, że już masz swoją córcię przy sobie No i wiesz..Natalki to super dziewczynki
|
|
#1218 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, w czym dajecie mleko i kaszę? Matylda nie powinna juz chyba pic z butli...a lubi mleko i kaszki niezbyt gęste. Kubek z ustnikiem? Miekkim czy twardym? Może coś innego?
|
|
|
|
|
#1219 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tu coś do poczytania: http://miasteria.pl/Miejsca/Opolskie...la-dzieci.html http://miasteria.pl/Miejsca/Opolskie/Opole.html może w tym Opolu tak źle nie będzie ![]() Cytat:
Aaaaa tak nawiasem... macie namiary na jakąś fajną kwaterę? Najbardziej interesuje mnie pokój z łazienką i balkonem, w miejscowości z płaskim zejściem na plażę do 120zł/pokój. Ceny są przerażające... za sam nocleg np. w Gd. Jelitkowie 2 dorosłych + Norbert od 160 zł do...400 w takim standarcie jak szukamy - to jest 2240 zł za same noclegi )----- aaaaa no i spóźnione życzenia dla solenizantów chciała dwulatkom różyczki w pierwszym poście powstawiać, ale "przeładowane grafiką" i nie zapisuje |
||
|
|
|
|
#1220 |
|
Zakorzenienie
|
roxi, ja Ci gorąco polecam nad morze śródziemne. Do Włoch, okolice Wenecji. Byłam tam chyba 6 razy i znam jak własną kieszeń. Dojazd - my wyjeżdżamy ok 16 (w Torunia) i rano jesteśmy na miejscu. Mieszkamy w wyposażonych (kuchenka, naczynia, łóżka, stoły, krzesła etc) namiotach. Jedzenie w większości z Polski zabieramy. W zeszłym roku za naszą trójkę zapłaciliśmy....około 3 tyś za dojazd, namiot i jedzenie. Do tego wycieczka do Wenecji - prom płynie godzinę, wypływa ok 1 km od kampingu.
Jeśli teściowie dadzą się namówić służę radą. A! Drugie miejsce to Balaton, ale ceny nie wiele niższe niż Włochy, a pogoda we Włoszech lepsza.
|
|
|
#1221 |
|
Rozeznanie
|
W imieniu Kubusia dziękuję wszystkim e-ciociom za życzenia urodzinkowe!!!
my imprezujemy jutro, więc czeka mnie trochę pracy. Od rana zrobiłam już blok czekoladowy i jedną sałatkę, ale przede mną jeszcze dużo do zrobienia ![]() Kami- Tosia to naprawdę zdolniacha, a wagą to się w ogóle nie przejmuj. Ważne, że cały czas utrzymuje się w siatce i dobrze się rozwija, baaa nawet baaardzo dobrze spadam do kuchni, bo mój mały pomocnik się niecierpliwi
|
|
#1222 |
|
Zadomowienie
|
heloł
![]() ale dzis paskudna pogoda..buuu...ale ja mam dziś fajny humorek ![]() ![]() Lucynko wiem że ci ciezko zostawiać psiapsiułki ale dziś, w dobie internetu, skypa cze fb no i wizażu można kontaktować sie w luźmi w kazdej chwili i gdziekolwiek sie jest..a Opole to nie koniec świata tak czy siak tule mocnoAMI..moj tez pije z butki 2 x grysik..ee tam niech se jeszcze pije..moj siostrzeniec ma 5 lat i nadal grysik z butki pije ![]() ![]() Moi chłopcy teraz sobie smacznie śpią...ale błoga cisza w domu hehe ![]() Dzisiaj w nocy mąż mnie budzi i coś pokazuje ..ja odwracaam głowe a tu se koło łózka kima Domik..tak opatry o łózko...głowa na materacu a nogi na ziemi..wyglądało to tak jakby usnoł w trakcie wchodzenia na łózko ![]() Cieszcze sie tez , bo ostatnio zaczyna sam sie bawić..potrafi godzine do klocków gadać..wczessniej ktoś musiał mu towarzyszyć ![]() Zmykam na pierogi
|
|
|
#1223 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madzia, jak ja bym jechała z małym to dla mnie byłoby to ok, teściowie bez prawa jazdy, więc ciężko - dojazd autokarem wyklucza zabranie jedzenia, więc koszty rosną, dwa - autokarem pewnie czas podrózy dłuższy. Ale jeśli mogę Cię prosić wyślij mi na maila ze 2-3 fotki jak taki namiot wygląda (jeśli masz takowe) i ew. jakiś namiar www karo80@onet.euCytat:
|
||
|
|
|
|
#1224 |
|
Zakorzenienie
|
roxi, wysłałam maila
|
|
|
#1225 |
|
Zadomowienie
|
Witam i melduje sie z Liwką z którą zaprzyjaźniła się od wczoraj grypa żołądkowa...dziecko nawet siły ustac na nogach nie ma
....Pass dasz rade wysłac mi tez zdjecia namiot bo planuje wakacje a Twoj opis i ceny mnie bardzo zainteresowały. Wszystkiego naj dla Jagódki i Kubusia
|
|
|
#1226 |
|
Zakorzenienie
|
nimfetko, odezwij się na skype!
|
|
|
#1227 |
|
BAN stały
|
Spóźnione sto lat dla naszych dwulatków
U nas się trochę pokręciło w domu. Ja na urlopie od tygodnia a mąż dostał wypowiedzenie z pracy bo roboty nie ma i ma czekać na telefon czy coś się znajdzie dla niego Więc póki co chodzimy na spacerki z małą. Jak tylko pogoda jest. Tośka zdolniacha ![]() klas ki:Jak czytam o rozmowach Waszych dzieci to zastanawiam się co z moją młoda bo ona nadal za murzynami łączy góra dwa słowa i wsio. Nawet nie ma mowy o jakiś wierszykach czy piosenkach. Lucygaj Co do niekapków to nie mam w tym wielkiej praktyki bo mała nie chciała z tego pić i od razu zaczęła z normalnego kupka. Miała z miękkim dzióbkiem to jak zaczęła mieć zęby to wymiana była co kilka dni bo wszystko wygryzła. Więc przeszłyśmy na normalny kubek bez żadnych słomek itp bajerów. A kaszkę jak już je to normalnie z miski i łyżeczką. Wiec akurat z tym nie mam problemów. Bo od roku nie ma flachy już. Passs - też zaczynam myśleć o jakiś ciepłych krajach inspirujesz mnie do tego więc jak tylko nam się sytuacja wyprostuje z pracą będę pisać i pytać
|
|
|
|
|
#1228 |
|
Zakorzenienie
|
Nika, pytaj pytaj! Żeby jak najszybciej się Wam sytuacja wyprostowała!
Ja jestem dowodem i przykładem, że można wyjechać do Włoch czy Egiptu za cenę niewiele wyższą niż wakacje w Polsce. Teraz szukam biletów do Maroko. Ustaliliśmy budżet 4 tyś na 12 dni. Mam nadzieję, że się uda. Dawno nie pisałam o Jasiu. Od wyjazdu z Egiptu zaczyna gadać jak najęty. Ulbione słowo (i zwierze) to abłond (wielbłąd). Ma maskotkę wielbłąda z Tunezji i ciągle z nim łazi. I całuje zdjęcie jak siedzi na wielbłądzie ![]() A poza tym robi się niegrzeczny. Dziś spałam, Jaś bawił się z tatą i nagle czuję jak ktoś mnie biję komórką po czole. Nie wiem skąd on wie co to bicie bo u nas w domu nikt go nigdy nie uderzył, a bajek z agresja też nie ogląda. Chyba pierwotne instynkty wychodzą. Nie chciałam mu włączyć peppy to dostałam po głowie... Nie wiem jak go od tego oduczyć. I od gryzienia! Zmykam do kosmetyczki! Buziaki.
|
|
|
#1229 |
|
Zakorzenienie
|
Ciężko coś doradzić w sprawie gryzienia i bicia, bo każde dziecko jest inne - różna jest pewnie przyczyna takiego zachowania dziecka (jedno gryząc będzie działało świadomie, chcąc sprawić ból, bo wie, że zwróci uwagę dorosłych, inne będzie po prostu udawać "Azorka"). U nas było to drugie - mówił Nemuś gryzie i ciach! Milion razy tłukliśmy do małej głowy, że nie jest pieskiem i w końcu dotarło, bo teraz jak udaje Nemusia to wie, gdzie jest granica zabawy.
A ja muszę pochwalić Norberta - dziś przez cały dzień nie wyrzuciłam ani jednej pieluchy - przebrałam, popuścił, bo nie zdążył do toalety - przebrałam, moja cierpliwość klękła jak siedząc na wersalce patrzył z otwartą paszczą jak "leci" ![]() ![]() Musiałam wyjść do biedrony - założyłam majtki pampka, bo pogoda nie bardzo na świecenie gdzieś pupą, ale pampek suchutki Jutro c.d. nauki - musiałam poświęcić wolny weekend, bo w tygodniu od rana mnie nie ma, a to wydawało mi się najlepsze - zaczynać z rana.Aaaa na wakacje z dziadkami moje dziecię jedzie na 14 dni do Darłówka, dzięki ogromnej pomocy naszej forumkowej koleżanki Madziwni - dzięki Madziu |
|
|
|
|
#1230 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
dziś wróciliśmyskopiuje z tamtego wątku, bo niunia śpi a ja teraz mam czas dla Kamilka rano pojechalam na IP bo po terminie, zbadali zrobili ktg i kazali zglosic sie w pt na wywolanie porodu- to bylo ok 10 wiec skoczylismy z Tż na zakupy , wrocilismy do domu o 12, ja wyslalam Tż do pracy co by nie stracil calego urlop, i tyle co pojechal mi odeszly wody ... o 14 byłam już na trakcie porodowym, dostalam czopka i czekalam na wypróżnienie, od 15 bylam pod ktg , czekalam na zapis byl Ok podłączyli oksytocyne, i przez 30 min zadnego skurczu za to tetno Natalki zaczelo skakać raz 180 raz nie było go wogóle natychmiast odłaczyli oksytocyne i powiedzieli ze gdyby bylo rozwarcie na conajmniej 8 cm porobowalibysmy rodzic sn, ale ze rozwarcie 1 cm i nie postepowalo, to natychmiast zawezwali anestezjologa a ja na stół... znieczulenie ogólnepo 40 min bylo po wszystkiem o 18 Natalka byla z nami... ja jakies 30 min pozniej ze strasznym bólem brzucha i niekonczocymi sie kroplowkami przeciwbolowymi... Natusia byla owinieta 2 razy pępowiną ale dziś jest już naprawde super Niunia cudowna, Kamil zareagowal bardzo pozytywnie caly czas przylatuje i ja caluje i mówi że kocha Natusie , przynosi jej zabawki itp (KOCHANY SYNUŚ)... przez co bidulka nie moze sie dziś wyspac... ale nie chce zeby Kamilek poczul sie odsuniety, a powoli bedziemy go uczyc ze Natalka tez musi spac![]() odezwe sie jak bede miala chwilke a tu moje skarby ![]() Załącznik 3741560Załącznik 3741561 Załącznik 3741562
Edytowane przez Stokrotka81 Czas edycji: 2011-04-07 o 16:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

Ja tam zdecydowanie wole cesarkę od kilkunastu godzin bólu na 11 w 10 stopniowej skali.
W gole ostatnio cos się rozgadala: A co to jeśt? A tooo? I takie tam peplanie calodniowe.

Raaany jakbym chciała wywąchać malutką dzidzię
)

Dziś była u nas moja psiapsiółka no i razem z Dominiką płakałyśmy jak małe dziewczynki 
klas ki:
za to tetno Natalki zaczelo skakać raz 180 raz nie było go wogóle