|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Przekąski/drugie śniadanie dla zabieganych
Witam!
Przeszukiwalam forum i nie znalazlam nic podobnego, mam nadzieje, ze nie przeoczyłam nic, ale jeśli tak to bardzo prosze o wyrozumialosc (zwlaszcza, ze to pierwszy zalozony przeze mnie watek), linka do podobnego watku i zamkniecie mojego, zeby nie zasmiecal. Chodzi mi o to, ze zapewne wielu z nas w pracy czy na studiach nie ma czasu na przygotowanie posilku. Ja chcialabym zaczac sie lepiej odzywiac, ale jak jestem w biegu caly dzien to szanse sa na to marne i laduje z 3 posilkami dziennie i spowolnionym metabolizmem :/. Wiec moje pytanie brzmi: co możnaby zjeść tak na 2 sniadanie czy podwieczorek aby dostarczyc organizmowi tego co potrzebuje, nie za duzo kalorii, ale zeby moznabylo to miec np w torbie zawsze na wszelki wypadek albo kupic w sklepie? Zeby nie lądować z rogalem, paczkiem tudziez czyms innym podobnym megakalorycznym.....? P.S. tak na marginesie, czy moze mi ktos polecic watek w ktorym bedzie napisane co (czy weglowodany czy bialko itp) dostarczyc w jakich posilkach i w jakich produktach to znajde? Czytalam FAQ i szukalam, ale moze ktos by mial cos do polecenia tez? (nei chce zakladac odrebnego watku bo na pewno to gdzues jest tylko nie potrafie znalezc-wyszukiwarki uzywalam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przekąski/drugie śniadanie dla zabieganych
np.możesz zrobić sobie kanapeczki z pełnoziarnistego pieczywa, do tego jakieś smarowidło może być to masło lub jakaś pasta (zamiast masła) własnorecznie zrobiona.A co to kanapki? to już zalezy od ciebie co lubisz najbardziej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
moje drugie śniadanie to zazwyczaj któraś z poniższych propozycji:
- banan - batonik musli - jakaś mała sałatka, lunch grecki czy coś w tym stylu - jak uda mi sie rano robie sobie kanapki do pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dziekuje bardzo za odpowiedzi
![]() no banan czy musli mnie bardziej przekonuja bo sa szybsze :P wiem, wiem, zeby byc na prawdziwej diecie to wymaga to czasu i poswiecen, ale czasem mam takie dni, ze serio nie daje rady. takze sie zastanawialam czy jak bede trzymac w torebce saszetke musli mala i kupie sobie kefir to ok... czy jakies sucharki czy co? mam problem ze zjedzeniem rano sniadania a co dopiero robieniem kanapek na 2 sniadanie...nie widze tego...moze jeszcze jakies pomysly? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o te mussli to jakoś nie widze je z kefirem tylko z jogurtem naturalnym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
wiedzialam, ze znajdzie sie ktos kto sie czepnie tego, ze nie mam czasu. w watku jest napisane DLA ZABIEGANYCH, wiec kwestie czy mam czas czy nie prpoponuje zostawic i nie poruszac, mysle, ze znajda sie (predzej lub pozniej) rowniez osoby, ktorym wiadomosci typu co przekasic zeby nie byl to fast food sie przydadza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście rzadko jej się to zdarza, żeby zjeść to aż na tyle posiłków, ale faktem jest, że nie wyobraża sobie dnia bez muesli właśnie z kefirem. I żaden jogurt ani mleko nie wchodzi w rachubę ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Moje II śniadania/podwieczorki:
1) banan 2) duuuuże jabłko 3) jogurt naturalny + jakiś mały owoc (np. kiwi albo mandarynka) 3) jogurt naturalny + troszkę suszonej żurawiny 5) pomarańcza/jabłko + pestki dyni/pestki słonecznika/migdały/orzechy 6) garść suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina, rodzynki) Generalnie kombinuję mieszając owoce, suszone owoce, orzechy i pestki, jogurt naturalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Żeby było też oczywiście na temat - polecam sałatki (z jakimś pieczywem sobie wziąć), tak samo wspomniane już wcześniej pasty do kanapek i naleśniki... ![]() ![]() Wszelkiego rodzaju zbożowe przekąski czy batoniki typu musli, też jak najbardziej. Oczywiście można je zrobić samemu również, ale skoro to mają być pomysły dla zabieganych, to nic już więcej nie mówię, bo zaraz będzie krzyk, że brak czasu ![]() ![]()
Edytowane przez Lilith36 Czas edycji: 2011-02-11 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a jak zrobic samemu batonik musli, powiedz powiedz!!! bo to mozna zrobic wczesniej a pozniej tylko wziac prawda? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Przepis masz np. tutaj http://www.wielkiezarcie.com/recipe29363.html
czy tutaj: http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/B...fast-bars.html http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/B...-i-morela.html tak samo dobre są ciastka http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/C...-z-muesli.html http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/C...rzepis-II.html albo ciasteczka owsiane. Można dowolnie kombinować. ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Lilith36, jaki czaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaad!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! no na bank je zrobie!!!!!!!!!! ze tez na to nie wpadlam!!!!! dzieki!!!!!!!! a wiesz moze ile zachowuja swiezosc? no szok! dzieki!!!!!!!!!
agawierzba85, ta woda to ciekawie wyglada...szkoda ze taka drozyzna :/ a co do luster to powinni zakazac luster w przebieralniach (powinny byc na zewnatrz) i u fryzjera....tez odnosicie wrazenie, ze wygladacie 100x gorzej niz przy "normalnych" lustrach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Cieszę się, że podsunęłam fajny pomysł
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Nie no, te batoniki wyglądają rewelacyjnie! Aż normalnie ślinka mi pociekła! Ale... nie mam sprawnego piekarnika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wszystko pięknie, ale większość polecanych przekąsek to sam cukier. Musli jeszcze przejdzie, bo łyżka dziennie nie zaszkodzi, tak samo kanapki z pełnoziarnistego...ale właśnie planuję małą dietkę, tzn ograniczenie tłuszczu i cukru do minimum (właściwie taki przerobiony Dukan) i nie mam pojęcia co jeść w pracy. Jestem ph, więc pracuję praktycznie w aucie. Jabłek nie jadam, bo mam po nich wzdęcia, uwielbiam pomidory, ale teraz są niedobre, jedyne rozwiązanie to kanapki, ale bardzo często o nich rano zapominam (a właściwie wyjątkowo zdarza mi się pamiętać). Nie mam czasu na przygotowywanie tych wszystkich wymyślnych dukanowych przekąsek...A nie mam więcej pomysłów...Uwielbiam kefiry, więc kiedyś woziłam słomki i wbijałam w kubeczek żeby w miarę sprawnie prowadzić, ale i tak nie obyło się bez zachlapanej tapicerki, no i jednak kefiry nie zaspokajają głodu. Jogurty pitne odpadają, bo mają mnóstwo cukru. I tak praktycznie codziennie kończy się na 7daysie, batoniku, bułce słodkiej itp... Czy ktoś ma pomysł na niekłopotliwą, dietetyczną przekąskę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tu w poscie nr 45 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=506550&page=2 dyiewcyzna dala pryepis na bulki y dietz duncana cyz jakos tak, moznaby w sumie sprobowac, wydaja sie szybkie i proste ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.