Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czerwcowe - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Życie wyjątkowe - mamusie majowo-czerwcowe 31 44,29%
Idzie idzie wiosna, nasze dzieci rosną jak na drożdżach - mamusie majowo-czerwcowe 2011 0 0%
Ten duży to tatuś a ja jestem mamusia, za pare tygodni przywitamy dzidziusia - mamusie maj-czer 5 7,14%
Trzeciego trymestru uroki czujemy i przez zakupy bankrutujemy - V-VI- 2011 12 17,14%
Miłość ogromna w nas skumulowana czeka na szczęśliwe rozwiązania - mamusie V-VI 0 0%
Istotka mała w nas rośnie i rośnie a my czekamy cierpliwie na wiosnę -V-VI 2 2,86%
Przytulić tak bardzo maleństwa już chcemy, zaraz z miłości eksplodujemy - V-VI 7 10,00%
Nosimy w sobie małe serduszka, wkrótce przywitamy naszego maluszka - mamusie maj-czerwiec 2011 13 18,57%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-09, 19:22   #241
Eve1603
Zakorzenienie

Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Eve, fajnie macie z tymi szczepieniami. U nas to ciągle kosztowna przyjemność

Po opinii Andziot i jeszcze jednej pani doktor wiem, że szczepię i przeciwko rota i przeciwko pneumo

To fakt, jak mi dziewczyny pisaly ile placa za pneumo- i meningokoki, to wierzyc mi sie nie chcialo

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 19:24   #242
principessina
Zakorzenienie

Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer

Eve1603 no roznica jest dosc spora, bo prawie 800 euro, lozeczko plus komoda kosztuje ok. 800-1000 euro, a takie wyreczko rozwojowe ok. 2 tys bez materaca, chyba zdecydujemy sie na Ikea, tam i ceny sa normalne
Stary 2011-02-09, 19:26   #243
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
czy ja jestem tu z Wami bezpieczna ???
bo dziś dzień bezpiecznego internetu
No pewnie Z takimi bojowymi mamuśkami byś nie była bezpieczna
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 19:27   #244
Herta_h
Raczkowanie

hmmm podobno lepiej żeby ciężarna nie miała styczności z farbami, bo w końcu to chemikalia i dopiero jak wyschną sa bezpieczne
Herta_h jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 19:29   #245
Eve1603
Zakorzenienie

Princi

Ty zartujesz sobie ???
Takie ceny sa we Wloszech ? Przeciez stawka za godzine jest nizsza niz w Irlandii, wiec jak ludzie tam zyja przy takich cenach ?
U mnie standardowe lozeczko to wydatek ok. 120e (bez materaca), no a jakies wypasione to do 500e.
Matko, to Ty przyjezdzaj do mnie na zakupy, ze zwiedzaniem i tak taniej wyjdzie

Stary 2011-02-09, 19:30   #246
Herta_h
Raczkowanie

matallewar i myśle że zielony ten dekorala zielone jabłuszko albo zroszona trawa + ecru będzie super
Stary 2011-02-09, 19:36   #247
principessina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Princi

Ty zartujesz sobie ???
Takie ceny sa we Wloszech ? Przeciez stawka za godzine jest nizsza niz w Irlandii, wiec jak ludzie tam zyja przy takich cenach ?
U mnie standardowe lozeczko to wydatek ok. 120e (bez materaca), no a jakies wypasione to do 500e.
Kochana ludzie zyja na kredyt, wszyscy sa tak na maksa zadluzeni, ze niedlugo kraj upadnie standardowe lozeczko ze nieduze pieniadze to tylko w Ikei, tak to oni "hloduja" to co wloskie, znaczy wloskie wyroby, wiadomo ze wykonanie jest drogie, to i pozniej cena koncowa takze...
Stary 2011-02-09, 19:37   #248
Herta_h
Raczkowanie

Cytat:
Princi

Ty zartujesz sobie ???
kurcze całe szczęście że u nas tyle nie kosztuje...bo wtedy nasi Tż w ogóle bym nam zakazali czegokolwiek kupować dla dzidzi
Stary 2011-02-09, 19:41   #249
Eve1603
Zakorzenienie

Herta
ale w Irlandii akurat jest taniej niz w Polsce - patrzac na stosunek zarobki - ceny, no bo liczac po kursie, to oczywiscie z reguly drozej. Natomiast to, co napisala Princi zszokowalo mnie bardzo

Stary 2011-02-09, 19:44   #250
Herta_h
Raczkowanie

Cytat:
Herta
ale w Irlandii akurat jest taniej niz w Polsce - patrzac na stosunek zarobki - ceny, no bo liczac po kursie, to oczywiscie z reguly drozej. Natomiast to, co napisala Princi zszokowalo mnie bardzo
no wiem wiem, że przeliczając zarobki do cen to jest zdecydowanie taniej , ale jak przeliczyć to tutaj w stosunku do pensji to
Stary 2011-02-09, 19:48   #251
principessina
Zakorzenienie

we Wloszech jest b.drogo i ze srednej pensji czlowiek napewno nie wyzyje, dlatego tez zauwazcie, ze Wlosi do b. pozna mieszkaja z rodzicami, praktycznie dzieci juz nie robia, Wlosi to najstarszy narod swiata...no i raczej tez mieszka sie dosc czesto na wynajmie cale zycie, bo mieszkania maja chore ceny
a gdzie Wy ten przewijak bedziecie trzymac, znaczy w lazience czy na komodzie jakiejs??
Stary 2011-02-09, 19:49   #252
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Herta_h Pokaż wiadomość
no wiem wiem, że przeliczając zarobki do cen to jest zdecydowanie taniej , ale jak przeliczyć to tutaj w stosunku do pensji to
Ale przeliczanie irlandzkich cen do polskiej pensji, czy liczenie po kursie euro nie ma zadnego sensu, ja Ci powiem to inaczej - za tygodniowke mojego tza mozemy kupic 5 sredniej klasy lozeczek - a moj tz nie zarabia wcale duzo, ot, taka srednia irlandzka, a ceny wielu artykulow sa nizsze niz w Polsce. Bylam latem w Polsce z zamiarem szalenstwa zakupowego i... bardzo sie rozczarowalam bo wszystko wydalo mi sie drozsze, poza dentysta
Za takie sobie zakupy spozywcze zaplacilam 200zl - tu za 50 euro moge spokojnie przezyc tydzien, wiec czasami bardzo sie glowie nad tym, jak sredni Kowalski daje rade.

Stary 2011-02-09, 19:54   #253
principessina
Zakorzenienie

ooo nie moge sie doczekac, az pojade do Pl i zrobie sobie zabki, znaczy mam jeden martwy do wymiany, bo cos czernieje, u mnie dentysta tez drogi, za czyszczonko 2 tygodnie temu zaplacilam 100 euraskow i to w malej miejscowosci, ciekawe ile w miescie albo w takim Mediolanie ale Wlochom zaskorniaki ze skarpety sie koncza, wiec moze cos w koncu z tym zrobia
Eve wiesz co co do zakupow, dosc dawno nie robilam ich w Pl, ale u mnie miesco i wedliny sa b.drogie, z tym ze wedliny sa o niebo lepsze niz w Pl, naprawde pycha, takie z prawdziwego zdarzenia

Edytowane przez principessina
Czas edycji: 2011-02-09 o 19:55
principessina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 19:57   #254
Herta_h
Raczkowanie

Cytat:
Ale przeliczanie irlandzkich cen do polskiej pensji, czy liczenie po kursie euro nie ma zadnego sensu, ja Ci powiem to inaczej - za tygodniowke mojego tza mozemy kupic 5 sredniej klasy lozeczek - a moj tz nie zarabia wcale duzo, ot, taka srednia irlandzka, a ceny wielu artykulow sa nizsze niz w Polsce. Bylam latem w Polsce z zamiarem szalenstwa zakupowego i... bardzo sie rozczarowalam bo wszystko wydalo mi sie drozsze, poza dentysta
Za takie sobie zakupy spozywcze zaplacilam 200zl - tu za 50 euro moge spokojnie przezyc tydzien, wiec czasami bardzo sie glowie nad tym, jak sredni Kowalski daje rade.
niestety taka własnie jest polityka w Polsce, że opłaca się ludzia wyjechać nakupowac rzeczy a potem je u nas sprzedawać, mimo że w Polsce zarabiamy mniej , to jest ta nasza paranoja

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

no i jeszcze jedno jakoś też jest zupełnie inna np.głupie proszki do prania w Niemczech można kupić nie dość że taniej to jeszcze skoncentrowane
Stary 2011-02-09, 20:04   #255
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Herta_h Pokaż wiadomość
niestety taka własnie jest polityka w Polsce, że opłaca się ludzia wyjechać nakupowac rzeczy a potem je u nas sprzedawać, mimo że w Polsce zarabiamy mniej , to jest ta nasza paranoja

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

no i jeszcze jedno jakoś też jest zupełnie inna np.głupie proszki do prania w Niemczech można kupić nie dość że taniej to jeszcze skoncentrowane
no, to jest chore - wszystkie te ciuchy z atmosphere tutaj kosztuja najwyzej 20euro (np.plaszcze) - koszulki sa po 3-5, a jak jest wyprzedaz co kilka dni partii, ktora sie konczy, to rzeczy sa juz od 1e... a na allegro majatki na nich zbijaja

O jakosci roznych produktow calkiem niedawno rozmawialysmy, dotyczy to tak chemii, jak i spozywki

Princi
a to u nas jedzenie jest dosc tanie, a ostatnio nawet poszlo w dol, no bo resesja i sklepy walcza jak moga.
Tu dentysta srednio drogi i jak moge, to wole chwile poczekac i poleciec do Polski, gdzie jednak zrobie zeba 4-krotnie taniej ale to w sumie jedyne co jeszcze sie oplaca, bo juz np. za okulary w obu krajach jest ta sama cena.

Stary 2011-02-09, 20:11   #256
Siasiek
Zadomowienie

Łał dziewczyny super 8 stron mam do czytania.

Ja przed chwilą wróciłam do domu idę wypakować zakupy i zrobić kolacje i sobie poczytam.
Byłam sobie humorek poprawić i ścięłam włoski
Czuje się o niebo lepiej( gdyby jeszcze nie to, że wyglądam jak słoń z nową fryzurką)

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:11   #257
Martulka000
Raczkowanie

GG do Martulka000 Send a message via Skype™ to Martulka000

nadrobiłam juz wszystko

Co do kolorku pokoiku dzieciowego to moja znajoma właśnie ma pomaranczowo- niebieski i ładnie też to wygląda.

Dziewczyny super brzuszki macie
Piękne ciuszki. Ja mam tego już bardzo dużo i fotek robienie nie ma sensu . Bo cały wątek bym zajęła. Część kupiliśmy ( w sumie ja, bo TŻ dał mi siano na to) a resztę mamy od jego siory, mojej mamuśki i mojej siory ciotecznej. Ostatecznie brakuje nam kosmetyków dzidziowych, wanienki, wózeczka i łóżeczka. A o moich rzeczach szpitalowych już nie wspomnę. Nie mam zupełnie nic dla siebie jeszcze . Powiem szczerze, że mi się nie spieszy. Chociaż wiem, że już na początku przyszłego miesiąca będę musiała pakować super walizę na kółkach :P i nieść ją do samochodu.

I stało się!! Mam 3 rozstępy, 3 dni temu zaczęła mi siara lecieć z cyców... Oj
Adrian buszuje po brzuchu, że czasem myślę, że ma adhd po mamusi.

Byłam dziś na wizycie u lekarza. Ciśnienie słabiutko 89/54, hgb 6,9, cukier nie wiem, bo nie byłam na obciążeniu jeszcze. Ech... Pocieszam się faktem, że Malutki rośnie zdrowo . Oby tak dalej. Szyjka w porządku jak najlepszym. Tylko mam bardzo dużo jakiejś białej wydzieliny. Lekarka mi powiedziała, że to normalne a jest tego dużo i to bardzo, bo jestem przeziębiona i ciąża do tego. Przepisała mi globulki jakieś i jeszcze ich nie wykupiłam .

Co do wymiarów to od poprzedniej wizyty utyłam 1,5 kg. i ważę teraz 56,8. W brzuszku mam 94. Centymetr mi podskoczyło
24 kwietnia 2011 godz. 10:40
2900 gram i 54 cm

II kreseczki 09.05.2014
02.08.2014

Tylko ktoś kto rozumie i akceptuje Cię
Może być przyjacielem
Martulka000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:12   #258
principessina
Zakorzenienie

Eve a jaki jest koszt prywatnej wizyty u lekarza specjalisty czy tam u Ciebie wszyscy panstwowo sie lecza??
Stary 2011-02-09, 20:15   #259
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Anulinko, no to świetne wieści! W takim razie Piotruś nie wpływa destrukcyjnie na oczy mamy

Ddaaiissyy, moi Rodzice też w lekkim szoku na wieść o czarnym wózku, Mama nawet coś tam przebąkiwała, że sobie kupią drugi na spacery z wnuczką Ale powiedziałam, że chcę dokupić fuksjową, albo turkusową parasolkę do gondoli i się trochę uspokoili
o dobry argument, może jak dodam o tej parasolce to sie udobruchają Zreszta też nie wiem co moj TZ na to, musze go spytac
Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że Moria, ale mogę się mylic
bronchilde wymyślił chyba jakiś małz, tylko nie wiem czyj... albo Moria? Albo Mary? Nie pamietam...

Cytat:
Napisane przez Catia88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale się wkurzyłam... nie wiem czy mój Tż powiedział to na serio czy w "żartach" ale w związku z tym,że sytuacja finansowa u nas ostatnie nie jest najlepsza, dziś się na niego wkurzyłam o to,że kupiłam 3 pizze xxl i wydał ponad 70zł na nie, a on na to,że przynajmniej jedzenie kupił (dla nas,dla jego rodziców i siostry), a ja jak opętana ubranka kupuję ;( (to prawda-ostatnio jak byłam u rodziców w Krk to dostałam od babci koleżanki 150zł na Synka i wydałam to na ubranka jeszcze troche ze swoich). Normalnie płakać mi się chce ;( PRZEGIĄŁ!!!
Catia, przesadził Twoj mąż, bo za 70zł, to można nakupować jedzonka na lekko 3 dni zycia dla dwójki a taka pizza pojdzie w 10 minut, no moze 20 więc uważam, że to on wydaje nieracjonalnie pieniądze... Nie przejmuj się
A na marginesie... pytałas kiedyś o tego dr na Siemiradzkiego, idę we wtorek do niego.
Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
czy ja jestem tu z Wami bezpieczna ???
bo dziś dzień bezpiecznego internetu
No ja nie wiem................ namawiamy na rózne pysznosci, kusimy promocjami... choc Ty to moze bezpieczna jestes, ale Twoj portfel to nie zawsze

A ile kosztuje szczepienie na to rota ? Ja tez sie posłucham Andziotki i zaszczepię małą.
Princi, faktycznie ceny we Włoszech kosmos! Pamietam gdy jezdziłam tam jeszcze za czasów lira, to w ogóle spożywka była droga (przynajmniej w polskim mniemaniu) a od chwili euro, domyslam sie, ze drastycznie jeszcze ceny wzrosły. Ale co jak co żarcie, ciuchy, buty mają 1 klasa choć pewnie też nie wszystkie bo chyba generalizowac nie mozna.,..
Własnie w Pl najgorsze jest to, że ceny europejskie a niestety pensje już nie... moja kuzynka w niemczech, po pół roku pierwszej pracy na jakimś przeciętnym stanowisku zarabia naprawdę niewiele mniej niż mój małz z 7letnim doświadczeniu na kilkuletnim stanowisku menedzerskim w dużej korporacji...... a do tego jaki w niemczech socjal w porównaniu do PL, plus wiele artykułów w cenach porównywalnych czy wręcz niższych (chociazby wspominana chemia przez Was, której fanką i ja jestem) Jak ma ten przykłądowy kowalski za np 1500 netto przezyc z rodzina.. niepojęte Przykre to jest

Anula,jescze gości macie? Kurde nic nie odpoczniesz.. a do pracy pewnie jutro idziesz? Strasznie mi Cię żal, bo ja już ledwie zipię a woże dup** wszedzie autem i nie ma zimy a u Ciebie.... Brniesz w tych zaspach.. Straszne

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:15   #260
listopadowa80
Zakorzenienie

Na chwilkę wpadłam i tylko napiszę - odnośnie szczepień - że ja na pewno będę szczepić Małą przeciwko rota, pneumo i meningokokom.

Adrianka zaszczepiłam w wieku 3 lat przeciwko pneumo (Prevenar) i przeciwko Menino (Neissvac). On strasznie choruje a dzięki szczepieniom jestem o niego spokojniejsza, choć doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że posocznicę (tfu tfu, odpukać) mogą wywołać nie tylko te dwie bakterie i w ogóle nie tylko bakterie.
Przeciwko rota nie był zaszczepiony i niestety chorobę przeszedł koszmarnie - najgorsze co prawda były ze 2 dni - ale temp. 41 st (którą dopiero zbiła pyralgina - po której pojawił się na skórze rumień) - przelewał się przez ręce - no i potworna biegunka. W ogóle dziecko nie kontaktowało.

Z tego względu Małą na pewno zaszczepię także p-ko rotawirusowi.

No dobra, uciekam.
Miłego wieczoru

p.s. Szkoda tylko, że te szczepienia w Polsce nie są bezpłatne...
Andziot - ile szczepienie p-ko rota kosztuje?
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:19   #261
Herta_h
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martulka000 Pokaż wiadomość

Co do wymiarów to od poprzedniej wizyty utyłam 1,5 kg. i ważę teraz 56,8. W brzuszku mam 94. Centymetr mi podskoczyło
ojej tez chciałbym tyle ważyć

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość

Własnie w Pl najgorsze jest to, że ceny europejskie a niestety pensje już nie... moja kuzynka w niemczech, po pół roku pierwszej pracy na jakimś przeciętnym stanowisku zarabia naprawdę niewiele mniej niż mój małz z 7letnim doświadczeniu na kilkuletnim stanowisku menedzerskim w dużej korporacji...... a do tego jaki w niemczech socjal w porównaniu do PL, plus wiele artykułów w cenach porównywalnych czy wręcz niższych (chociazby wspominana chemia przez Was, której fanką i ja jestem) Jak ma ten przykłądowy kowalski za np 1500 netto przezyc z rodzina.. niepojęte Przykre to jest
ja też wole chemię z Niemiec, dlatego za tydzień wysyłam swojego Tż po nią
Stary 2011-02-09, 20:23   #262
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
Łał dziewczyny super 8 stron mam do czytania.

Ja przed chwilą wróciłam do domu idę wypakować zakupy i zrobić kolacje i sobie poczytam.
Byłam sobie humorek poprawić i ścięłam włoski
Czuje się o niebo lepiej( gdyby jeszcze nie to, że wyglądam jak słoń z nową fryzurką)
słonie nie maja fryzurek wiec na pewno nie wygladasz jak słon

Herta, a blisko masz do niemiec

Twój pierwszy krzyk...

Stary 2011-02-09, 20:24   #263
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Ddaaiissyy, nie no mój TŻ na pewno nie, z bronchildą pierwszy raz zetknęłam się w naszych wątkach

Listopadowa, zapomniałam o meningo w ogóle. Matko, jak to spamiętać. Ale też szczepię, na pewno!

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Siaśkuuuu, daaaaj foteczki

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:25   #264
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martulka000 Pokaż wiadomość

Byłam dziś na wizycie u lekarza. Ciśnienie słabiutko 89/54, hgb 6,9, cukier nie wiem, bo nie byłam na obciążeniu jeszcze. Ech... Pocieszam się faktem, że Malutki rośnie zdrowo . Oby tak dalej. Szyjka w porządku jak najlepszym. Tylko mam bardzo dużo jakiejś białej wydzieliny. Lekarka mi powiedziała, że to normalne a jest tego dużo i to bardzo, bo jestem przeziębiona i ciąża do tego. Przepisała mi globulki jakieś i jeszcze ich nie wykupiłam .
6,9 ??????????? nie pomyliłaś się ???
nie wiem czy byź siedziała przed kompem jakbys tyle miała ????

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Andziot - ile szczepienie p-ko rota kosztuje?
szczepionki bardzo różnie kosztuję, zależnie od aptek
ja chyba płaciłam coś koło 300zl za jedną dawkę

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:26   #265
Herta_h
Raczkowanie

niestety ja nie,ale mój mąż jest ph i masz też klientów pod samą granica także przy okazji może podjechać, zresztą to są plusy tego zawodu że np.ja kupuje ciuszki przez allegro z odbiorem osobistym i on mi je odbiera i tym sposobem mam zdecydowanie taniej.
Stary 2011-02-09, 20:28   #266
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Tak, tak, coś koło 300 kosztują, z tego co pamiętam. Masakra, żeby dziecko zaszczepić, to równowartość wózka trzeba przygotować...

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:30   #267
principessina
Zakorzenienie

kurcze nie wiem czy szczepic pozniej dziecko na te meningokoki, tak wiele jest opini na ten temat...

ddaaiissyy no ceny jak z kosmosu, ale najgorsze to chyba to, ze nawet do panstwowego lekarza jak sie idzie to sie placi tzw. ticket w zaleznosci do tego ile sie zarabia, Wlochy sa pieknym krajem, ale to nie Eldorado miodem i mlekiem plynace, socjalu to zero, ani zadnego bonusa na dzidziusia nie ma ani nic, ja ten kraj to troche dziele na biednych i bogatych, w sensie ze albo sie ma albo nie ma....wyobraz sobie, ze moj tesc ma jakies 400 e emerytury, to jak oni w ogole maja wyzyc tesciowa nie ma nic, bo nie pracowala...
Stary 2011-02-09, 20:33   #268
Catia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość
Catia, przesadził Twoj mąż, bo za 70zł, to można nakupować jedzonka na lekko 3 dni zycia dla dwójki a taka pizza pojdzie w 10 minut, no moze 20 więc uważam, że to on wydaje nieracjonalnie pieniądze... Nie przejmuj się
A na marginesie... pytałas kiedyś o tego dr na Siemiradzkiego, idę we wtorek do niego.
Dokładnie...

Tak,pytałam. Koniecznie zdaj relacje po wizycie Ja tez idę do gina we wtorek (pierwszy raz nie w Krk).

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:36   #269
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Eve a jaki jest koszt prywatnej wizyty u lekarza specjalisty czy tam u Ciebie wszyscy panstwowo sie lecza??
Nie odpowiem, bo nie wiem
Opieka zdrowotna ogolnie jest prywatna - prywatne przychodnie. Wizyta kosztuje od 45 do 60e, ale za to po spelnieniu okreslonych wymogow mozesz dostac karte, ktora uprawnia Ci do darmowego korzystania z lekarza pierwszego kontaktu albo darmowych lekow. jako ciezarowka tez chodze za darmo.
Nie chodzi sie ot tak do specjalisty - najpierw idziesz do GP, czyli pierwszy kontakt, a on, jesli jest potzreba, wysyla Ci do specjalisty, do szpitala i wowczas juz nie placisz bo przyslal Cie GP.
Moze to kogos zszokuje ale przyjecie na nagle wypadki do szpitala rowniez kosztuje i to calkiem, calkiem bo 100e, ale w przypadku ratowania zycia jest to oplata jednorazowa i mozna ja pozniej odliczyc od podatku. Za to opieka jest bez zarzutu.
Nie ma prywatnych gabinetow jak w Polsce, sa tylko przychodnie z GP, a GP moze byc kazdej specjalnosci - zazwyczaj sa dosc wszechstronni. Cytologie robi polozna przy okazji - pamietam jak poszlam z bolacym nadgarstkiem a wyszlam ze zrobiona cytologia
Takze nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie wiem jak to wyglada i czy w ogole jest mozliwosc pojscia prywatnie do specjalisty

Stary 2011-02-09, 20:38   #270
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Tak, tak, coś koło 300 kosztują, z tego co pamiętam. Masakra, żeby dziecko zaszczepić, to równowartość wózka trzeba przygotować...
a ile dawek się daje dzidziusiowi tej szczepionki na rota ??

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
kurcze nie wiem czy szczepic pozniej dziecko na te meningokoki, tak wiele jest opini na ten temat...

ddaaiissyy no ceny jak z kosmosu, ale najgorsze to chyba to, ze nawet do panstwowego lekarza jak sie idzie to sie placi tzw. ticket w zaleznosci do tego ile sie zarabia, Wlochy sa pieknym krajem, ale to nie Eldorado miodem i mlekiem plynace, socjalu to zero, ani zadnego bonusa na dzidziusia nie ma ani nic, ja ten kraj to troche dziele na biednych i bogatych, w sensie ze albo sie ma albo nie ma....wyobraz sobie, ze moj tesc ma jakies 400 e emerytury, to jak oni w ogole maja wyzyc tesciowa nie ma nic, bo nie pracowala...
O kurcze..... 400euro? To juz chyba emerytura głodowa Horror! Nie miałam pojęcia, ze takie są dysproporcje.. Gdy bylismy kiedys na teneryfie, to panoszyło się w "naszym" hotelu mnóstwo Włochów i nie mogłam się na tych ludzi napatrzec... na pewno byli juz po 60r.ż ale bawili się doskonale i te kobiety chodziły tak odwalone, że oczy chciały mi wyjść z orbit... ja do pracy się tak nie stroję jak one na wakacjach! Wszystko dopasowane kolorystycznie, jakość widać na odległość z najwyższej półki ale tak jak mówisz - to pewnie byli ci, co mają wszystko. I czy tylko moje wrażenie takie, czy oni faktycznie są bardzo hałaśliwi??
Powiadasz, że socjalu zero? Zero benefitów z tytułu dzidzi? no nie.............. skoro są najstarszym narodem swiata (o czym pojecia nie mialam!!) to powinni tym bardziej premiowac macierzynstwo

Twój pierwszy krzyk...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości