|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Życie wyjątkowe - mamusie majowo-czerwcowe |
|
31 | 44,29% |
| Idzie idzie wiosna, nasze dzieci rosną jak na drożdżach - mamusie majowo-czerwcowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Ten duży to tatuś a ja jestem mamusia, za pare tygodni przywitamy dzidziusia - mamusie maj-czer |
|
5 | 7,14% |
| Trzeciego trymestru uroki czujemy i przez zakupy bankrutujemy - V-VI- 2011 |
|
12 | 17,14% |
| Miłość ogromna w nas skumulowana czeka na szczęśliwe rozwiązania - mamusie V-VI |
|
0 | 0% |
| Istotka mała w nas rośnie i rośnie a my czekamy cierpliwie na wiosnę -V-VI |
|
2 | 2,86% |
| Przytulić tak bardzo maleństwa już chcemy, zaraz z miłości eksplodujemy - V-VI |
|
7 | 10,00% |
| Nosimy w sobie małe serduszka, wkrótce przywitamy naszego maluszka - mamusie maj-czerwiec 2011 |
|
13 | 18,57% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer
Cytat:
To fakt, jak mi dziewczyny pisaly ile placa za pneumo- i meningokoki, to wierzyc mi sie nie chcialo |
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer
Eve1603 no roznica jest dosc spora, bo prawie 800 euro, lozeczko plus komoda kosztuje ok. 800-1000 euro, a takie wyreczko rozwojowe ok. 2 tys bez materaca, chyba zdecydujemy sie na Ikea, tam i ceny sa normalne
|
#243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z takimi bojowymi mamuśkami byś nie była bezpieczna
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
hmmm podobno lepiej żeby ciężarna nie miała styczności z farbami, bo w końcu to chemikalia i dopiero jak wyschną sa bezpieczne
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Princi
Ty zartujesz sobie ???Takie ceny sa we Wloszech ? U mnie standardowe lozeczko to wydatek ok. 120e (bez materaca), no a jakies wypasione to do 500e. Matko, to Ty przyjezdzaj do mnie na zakupy, ze zwiedzaniem i tak taniej wyjdzie ![]() |
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
matallewar i myśle że zielony ten dekorala zielone jabłuszko albo zroszona trawa + ecru będzie super
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
standardowe lozeczko ze nieduze pieniadze to tylko w Ikei, tak to oni "hloduja" to co wloskie, znaczy wloskie wyroby, wiadomo ze wykonanie jest drogie, to i pozniej cena koncowa takze...
|
|
#248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Herta
ale w Irlandii akurat jest taniej niz w Polsce - patrzac na stosunek zarobki - ceny, no bo liczac po kursie, to oczywiscie z reguly drozej. Natomiast to, co napisala Princi zszokowalo mnie bardzo ![]() |
|
|
|
#250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
we Wloszech jest b.drogo i ze srednej pensji czlowiek napewno nie wyzyje, dlatego tez zauwazcie, ze Wlosi do b. pozna mieszkaja z rodzicami, praktycznie dzieci juz nie robia, Wlosi to najstarszy narod swiata...no i raczej tez mieszka sie dosc czesto na wynajmie cale zycie, bo mieszkania maja chore ceny
a gdzie Wy ten przewijak bedziecie trzymac, znaczy w lazience czy na komodzie jakiejs??
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za takie sobie zakupy spozywcze zaplacilam 200zl - tu za 50 euro moge spokojnie przezyc tydzien, wiec czasami bardzo sie glowie nad tym, jak sredni Kowalski daje rade. |
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
ooo nie moge sie doczekac, az pojade do Pl i zrobie sobie zabki, znaczy mam jeden martwy do wymiany, bo cos czernieje, u mnie dentysta tez drogi, za czyszczonko 2 tygodnie temu zaplacilam 100 euraskow i to w malej miejscowosci, ciekawe ile w miescie albo w takim Mediolanie
ale Wlochom zaskorniaki ze skarpety sie koncza, wiec moze cos w koncu z tym zrobia![]() Eve wiesz co co do zakupow, dosc dawno nie robilam ich w Pl, ale u mnie miesco i wedliny sa b.drogie, z tym ze wedliny sa o niebo lepsze niz w Pl, naprawde pycha, takie z prawdziwego zdarzenia
Podwojna mamusia polsko-wloskich Smieszkow Edytowane przez principessina Czas edycji: 2011-02-09 o 19:55 |
|
|
|
#254 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- no i jeszcze jedno jakoś też jest zupełnie inna np.głupie proszki do prania w Niemczech można kupić nie dość że taniej to jeszcze skoncentrowane |
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O jakosci roznych produktow calkiem niedawno rozmawialysmy, dotyczy to tak chemii, jak i spozywki ![]() Princi a to u nas jedzenie jest dosc tanie, a ostatnio nawet poszlo w dol, no bo resesja i sklepy walcza jak moga. Tu dentysta srednio drogi i jak moge, to wole chwile poczekac i poleciec do Polski, gdzie jednak zrobie zeba 4-krotnie taniej ale to w sumie jedyne co jeszcze sie oplaca, bo juz np. za okulary w obu krajach jest ta sama cena. |
|
|
|
|
#256 |
|
Zadomowienie
|
Łał dziewczyny
super 8 stron mam do czytania.Ja przed chwilą wróciłam do domu idę wypakować zakupy i zrobić kolacje i sobie poczytam. Byłam sobie humorek poprawić i ścięłam włoski Czuje się o niebo lepiej( gdyby jeszcze nie to, że wyglądam jak słoń z nową fryzurką)
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
Co do kolorku pokoiku dzieciowego to moja znajoma właśnie ma pomaranczowo- niebieski i ładnie też to wygląda. Dziewczyny super brzuszki macie Piękne ciuszki. Ja mam tego już bardzo dużo i fotek robienie nie ma sensu . Bo cały wątek bym zajęła. Część kupiliśmy ( w sumie ja, bo TŻ dał mi siano na to) a resztę mamy od jego siory, mojej mamuśki i mojej siory ciotecznej. Ostatecznie brakuje nam kosmetyków dzidziowych, wanienki, wózeczka i łóżeczka. A o moich rzeczach szpitalowych już nie wspomnę. Nie mam zupełnie nic dla siebie jeszcze . Powiem szczerze, że mi się nie spieszy. Chociaż wiem, że już na początku przyszłego miesiąca będę musiała pakować super walizę na kółkach :P i nieść ją do samochodu. I stało się!! Mam 3 rozstępy, 3 dni temu zaczęła mi siara lecieć z cyców... Oj ![]() Adrian buszuje po brzuchu, że czasem myślę, że ma adhd po mamusi. Byłam dziś na wizycie u lekarza. Ciśnienie słabiutko 89/54, hgb 6,9, cukier nie wiem, bo nie byłam na obciążeniu jeszcze. Ech... Pocieszam się faktem, że Malutki rośnie zdrowo . Oby tak dalej. Szyjka w porządku jak najlepszym. Tylko mam bardzo dużo jakiejś białej wydzieliny. Lekarka mi powiedziała, że to normalne a jest tego dużo i to bardzo, bo jestem przeziębiona i ciąża do tego. Przepisała mi globulki jakieś i jeszcze ich nie wykupiłam . Co do wymiarów to od poprzedniej wizyty utyłam 1,5 kg. i ważę teraz 56,8. W brzuszku mam 94. Centymetr mi podskoczyło
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Eve a jaki jest koszt prywatnej wizyty u lekarza specjalisty czy tam u Ciebie wszyscy panstwowo sie lecza??
|
#259 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta też nie wiem co moj TZ na to, musze go spytac bronchilde wymyślił chyba jakiś małz, tylko nie wiem czyj... albo Moria? Albo Mary? Nie pamietam... Cytat:
więc uważam, że to on wydaje nieracjonalnie pieniądze... Nie przejmuj się ![]() A na marginesie... pytałas kiedyś o tego dr na Siemiradzkiego, idę we wtorek do niego. Cytat:
A ile kosztuje szczepienie na to rota ? Ja tez sie posłucham Andziotki i zaszczepię małą. Princi, faktycznie ceny we Włoszech kosmos! Pamietam gdy jezdziłam tam jeszcze za czasów lira, to w ogóle spożywka była droga (przynajmniej w polskim mniemaniu) a od chwili euro, domyslam sie, ze drastycznie jeszcze ceny wzrosły. Ale co jak co żarcie, ciuchy, buty mają 1 klasa choć pewnie też nie wszystkie bo chyba generalizowac nie mozna.,.. Własnie w Pl najgorsze jest to, że ceny europejskie a niestety pensje już nie... moja kuzynka w niemczech, po pół roku pierwszej pracy na jakimś przeciętnym stanowisku zarabia naprawdę niewiele mniej niż mój małz z 7letnim doświadczeniu na kilkuletnim stanowisku menedzerskim w dużej korporacji...... a do tego jaki w niemczech socjal w porównaniu do PL, plus wiele artykułów w cenach porównywalnych czy wręcz niższych (chociazby wspominana chemia przez Was, której fanką i ja jestem) Jak ma ten przykłądowy kowalski za np 1500 netto przezyc z rodzina.. niepojęte Przykre to jestAnula,jescze gości macie? Kurde nic nie odpoczniesz.. a do pracy pewnie jutro idziesz? Strasznie mi Cię żal, bo ja już ledwie zipię a woże dup** wszedzie autem i nie ma zimy a u Ciebie.... Brniesz w tych zaspach.. Straszne
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
Na chwilkę wpadłam i tylko napiszę - odnośnie szczepień - że ja na pewno będę szczepić Małą przeciwko rota, pneumo i meningokokom.
Adrianka zaszczepiłam w wieku 3 lat przeciwko pneumo (Prevenar) i przeciwko Menino (Neissvac). On strasznie choruje a dzięki szczepieniom jestem o niego spokojniejsza, choć doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że posocznicę (tfu tfu, odpukać) mogą wywołać nie tylko te dwie bakterie i w ogóle nie tylko bakterie. Przeciwko rota nie był zaszczepiony i niestety chorobę przeszedł koszmarnie - najgorsze co prawda były ze 2 dni - ale temp. 41 st (którą dopiero zbiła pyralgina - po której pojawił się na skórze rumień) - przelewał się przez ręce - no i potworna biegunka. W ogóle dziecko nie kontaktowało. Z tego względu Małą na pewno zaszczepię także p-ko rotawirusowi. No dobra, uciekam. Miłego wieczoru p.s. Szkoda tylko, że te szczepienia w Polsce nie są bezpłatne... Andziot - ile szczepienie p-ko rota kosztuje? |
|
|
|
#261 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec na pewno nie wygladasz jak słon Herta, a blisko masz do niemiec
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Ddaaiissyy, nie no mój TŻ na pewno nie, z bronchildą pierwszy raz zetknęłam się w naszych wątkach
![]() Listopadowa, zapomniałam o meningo w ogóle. Matko, jak to spamiętać. Ale też szczepię, na pewno! ![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Siaśkuuuu, daaaaj foteczki
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy byź siedziała przed kompem jakbys tyle miała ???? szczepionki bardzo różnie kosztuję, zależnie od aptek ja chyba płaciłam coś koło 300zl za jedną dawkę |
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
niestety ja nie,ale mój mąż jest ph i masz też klientów pod samą granica także przy okazji może podjechać, zresztą to są plusy tego zawodu że np.ja kupuje ciuszki przez allegro z odbiorem osobistym i on mi je odbiera i tym sposobem mam zdecydowanie taniej.
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tak, coś koło 300 kosztują, z tego co pamiętam. Masakra, żeby dziecko zaszczepić, to równowartość wózka trzeba przygotować...
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze nie wiem czy szczepic pozniej dziecko na te meningokoki, tak wiele jest opini na ten temat...
ddaaiissyy no ceny jak z kosmosu, ale najgorsze to chyba to, ze nawet do panstwowego lekarza jak sie idzie to sie placi tzw. ticket w zaleznosci do tego ile sie zarabia, Wlochy sa pieknym krajem, ale to nie Eldorado miodem i mlekiem plynace, socjalu to zero, ani zadnego bonusa na dzidziusia nie ma ani nic, ja ten kraj to troche dziele na biednych i bogatych, w sensie ze albo sie ma albo nie ma....wyobraz sobie, ze moj tesc ma jakies 400 e emerytury, to jak oni w ogole maja wyzyc tesciowa nie ma nic, bo nie pracowala...
|
#268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tak,pytałam. Koniecznie zdaj relacje po wizycie Ja tez idę do gina we wtorek (pierwszy raz nie w Krk).
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opieka zdrowotna ogolnie jest prywatna - prywatne przychodnie. Wizyta kosztuje od 45 do 60e, ale za to po spelnieniu okreslonych wymogow mozesz dostac karte, ktora uprawnia Ci do darmowego korzystania z lekarza pierwszego kontaktu albo darmowych lekow. jako ciezarowka tez chodze za darmo. Nie chodzi sie ot tak do specjalisty - najpierw idziesz do GP, czyli pierwszy kontakt, a on, jesli jest potzreba, wysyla Ci do specjalisty, do szpitala i wowczas juz nie placisz bo przyslal Cie GP. Moze to kogos zszokuje ale przyjecie na nagle wypadki do szpitala rowniez kosztuje i to calkiem, calkiem bo 100e, ale w przypadku ratowania zycia jest to oplata jednorazowa i mozna ja pozniej odliczyc od podatku. Za to opieka jest bez zarzutu. Nie ma prywatnych gabinetow jak w Polsce, sa tylko przychodnie z GP, a GP moze byc kazdej specjalnosci - zazwyczaj sa dosc wszechstronni. Cytologie robi polozna przy okazji - pamietam jak poszlam z bolacym nadgarstkiem a wyszlam ze zrobiona cytologia ![]() Takze nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie wiem jak to wyglada i czy w ogole jest mozliwosc pojscia prywatnie do specjalisty ![]() |
|
|
|
|
#270 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Horror! Nie miałam pojęcia, ze takie są dysproporcje.. Gdy bylismy kiedys na teneryfie, to panoszyło się w "naszym" hotelu mnóstwo Włochów i nie mogłam się na tych ludzi napatrzec... na pewno byli juz po 60r.ż ale bawili się doskonale i te kobiety chodziły tak odwalone, że oczy chciały mi wyjść z orbit... ja do pracy się tak nie stroję jak one na wakacjach! Wszystko dopasowane kolorystycznie, jakość widać na odległość z najwyższej półki ale tak jak mówisz - to pewnie byli ci, co mają wszystko. I czy tylko moje wrażenie takie, czy oni faktycznie są bardzo hałaśliwi?? Powiadasz, że socjalu zero? Zero benefitów z tytułu dzidzi? no nie.............. skoro są najstarszym narodem swiata (o czym pojecia nie mialam!!) to powinni tym bardziej premiowac macierzynstwo
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

Czekamy na Ciebie fasolko
Ty zartujesz sobie ???
standardowe lozeczko ze nieduze pieniadze to tylko w Ikei, tak to oni "hloduja" to co wloskie, znaczy wloskie wyroby, wiadomo ze wykonanie jest drogie, to i pozniej cena koncowa takze...

02.08.2014