2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-09, 22:23   #4381
NIKaP-n
BAN stały

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Maluchy w wersji rożowo-niebieskiej

Rewelacja
Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak byłam na spacerze z naszą Onevittorią weszłam do pediatry żeby go się zapytać i poradzić I ona stwierdziła ze lepiej nie ostawiać mleka tylko podać mu dziś je w dzień a nie na noc i do tego jedną łyżeczkę soku z jabłka. A jeśli to po 2-3 dniach ...nei przyniesie rezultatu to kupić Bebilon Comfort. A jełsi on nie będzie go chciał to tak jak Kinga napisała mieszać mu na początki jedno z drugim No i kurnia już nie wiem co czynić. powiedziała że skoro je to lepiej mu dawać bo brzusio się przyzwyczaja i takie odstawienie na dwa dni a potem znowu podanie jest gorsze. Co myślicie ??

Ja bym nie zmieniała od razu mleka, to duża ingerencja.
Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
bo ten roż i niebieski moze do końca nie wyszedł tak jak tego chciałam... no nic nastepny bedzie na pewno kolorowy

waniliaania...no tak miedzy innymi był moj zamiar... a druga rzecz to chciałam zebyscie w swojej kolekcji mialy takie zdjecie

bo kiedys o wizażu i o glupich kolażach mszu zapomnicie, ale zdjecia zostana z Wami na zawsze

No co Ty, która zapomni ?

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
laski ja jutro gotuję sama marchewkę dla małej... mam ugotować w skórce... obrać, rozciapać widelcem, dolać przegotowanej wody i zmiksować, tak?

Nika - ja oddam swój 1 % dla Filipka, bo własnie rozglądałam się co tu z tym zrobić

Ja gotuję bez skórki, miksuję z tą wodą, w której gotowałam i dodaję masełka, olej rzepakowy też super.

Dzięki
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 22:58   #4382
Szczęśliwa
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez justysia8522 Pokaż wiadomość
Czy Wasze Maluszki też nie chcą smoczka i butelki??
Moja butlę kocha od urodzenia hehe na jej rzecz porzuciła cycusia już po 2 miesiącach

A co do porodu Twojego- to jakaś masakra...

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
no i tu mam pytanie do bardziej doświadczonych mam
1. na początek chce jej dawać ten gluten. rozumiem że to 2-3 łyżeczki do kaszaki np na noc, tak??? czy można jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić kaszką??? jak to jest? w tym schemacie żywienie piszą że można ten gluten dodawać do przecieru jarzynowego - ale jak do przecieru jak jeszcze warzyw nie wprowadziłam???
2. potem dajemy jabłko i marchewkę, co ile można wprowadzać nowy produkt i po jakim czasie można dać ten nieszczęsny przecie jarzynowy jako obiadek?? i czy jak daje się już zupkę to po jeszcze cyca??
Gluten to na początek 2-3 gr czyli pół łyżeczki, to jest malutko więc samym tym się nie naje. Może wprowadź najpierw jabłko a później do jabłuszka dodasz przygotowaną kaszkę manną? Będzie Ci wygodniej.

No i nie wiem czy gluten na sam początek jest dobry, wszędzie czytam że warto przed wprowadzeniem glutenu podawać dziecku bezglutenową kaszkę ryżową lub kleik ryżowo, po to aby dziecko pryzwyczaiło się do półpłynnych konsystencji i żeby żołądek przyzwyczajał sie powoli do trawienia czegoś innego niż mleko.
Może warto już teraz dosypać trochę kleiku ryżowego do mleka?

Moja doktor twierdzi, że produkty należy prowadzać w odstępach 7 dniowych, ale przyspieszyłam to do 5 dni.

Na razie jemy jabłko lub sok jabłkowy, marchewkę i ziemniaka, a dzisiaj doszedł do tego szpinak. Córcia moja nieznosi marchewki z ziemniakiem, dlatego w przyszłym tygodniu dodaj jej do tego brokuł albo pietruszkę.
Dzisiaj bazując na składzie sloiczka z hipp-a, przygotowała jej danie: ziemniak ze szpinakiem i mlekiem (2 ziemniaki, 2 kulki liściastego szpinaku mrożonego ugotować i zmiksować z 30 ml mleka mm)- córcia się zajadała ze smakiem

Wogóle to nie mam zamiaru szaleć z wprowadzaniem jedzonka- owoce ograniczę do jabłka (może gruszki) bo uważam że na inne ma jeszcze czas. Nie przemawiają do mnie ani banany, ani morele, ani brzoskwinie ze względu że to wszystko importowane, niewiadomego pochodzenia.

No a warzywka wo właśnie marchew, ziemniak, brokuł, pietruszka, por i szpinak a za 3 tyg do tego mięsko (indyk, królik).

Lekarz kazała uważać na seler, bo podobno bardzo często uczula.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
J
Jak przestałyście karmić to kiedy wam mleko zniknęło?
U mnie szybko jakoś, ale nie pamiętam dokładnie chyba max 10 dni....

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 23:07   #4383
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Wogóle to nie mam zamiaru szaleć z wprowadzaniem jedzonka- owoce ograniczę do jabłka (może gruszki) bo uważam że na inne ma jeszcze czas. Nie przemawiają do mnie ani banany, ani morele, ani brzoskwinie ze względu że to wszystko importowane, niewiadomego pochodzenia.

Królika bym się bała tak wcześnie, bo on chyba ciężki.

A co do owoców, to banana dostał tylko w słoiczku dwa razy- jako składnik dodatkowy, np. jabłko i banan. Bardzo lubi sok bobofruta- z bananem, marchewą i jabłkiem- mi mama też dawała i go kochałam

A oprócz banana- mam prostą zasadę- podaję owoce krajowe, morele jak najbardziej. Mamy takie własnej roboty ze słoiczka bez dodatku cukru- dodaję do kaszki.
Gruszek nie polecam, bardzo brzuszek napinały i wzdymał, co z resztą u dorosłego też robią. Waniliaania też odstawiła
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 23:07   #4384
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Ja gotuję bez skórki, miksuję z tą wodą, w której gotowałam i dodaję masełka, olej rzepakowy też super.

Dzięki
aha, dzięki mam nadzieję, że domowa marchewka będzie smakować Julce tak samo jak słoiczkowa

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 07:46   #4385
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Ja bym nie zmieniała od razu mleka, to duża ingerencja.
NILaP tak tez zrobiłam jak radziła pani Dr tak zrobiłam. Podałam bebilon w dzień a nie na noc i dostał sok jabłkowy i co noc zupełnie inna Zasnął o 20-stej dokarmiłam go o 22 (ale mało co zjadł) i wstał na jedzonko o 3 i 7. A teraz śpi jeszcze jak nigdy Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy to mleko faktycznie na noc jest a ciężkie a on się jeszcze przyzwyczaja (bo dopiero 2 tygodnie minęły odkąd go podaje na jeden posiłek) , czy ten soczek (bo wczoraj Franio dostał pierwszą łyżeczkę soku z jabłek i bardzo mu smakowało) , czy zrobienie kupę wczoraj ale coś zadziałało chyba. Choć nie cieszę się za bardzo bo wiadomo że można być rożnie Ale dziś odespałam.

Cytat:
aha, dzięki mam nadzieję, że domowa marchewka będzie smakować Julce tak samo jak słoiczkowa
Ty już podajesz warzywa? Bo mamy dzieci z jednego czasu a mały dostaje wczoraj pierwszy raz łyżeczkę soku z jabłek
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 08:00   #4386
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
martucha no niestety okazało się, że teściowa musi zostać w szpitalu na badaniach. Nie wiedzą co jej było a te badania szybciej zrobić w szpitalu niż jakby ją wypisali. Zadzwoniłam do pracy i wzięłam urlop do końca tygodnia. Mam nadzieję, że tak jak mówi, wypiszą ją w tym tygodniu... eh...

gabisun dawaj fotkę siebie w kiecce
a znalazłaś opiekunkę?
no zrobię ale muszę się najpierw do porządku doprowadzić

Cytat:
laski ja jutro gotuję sama marchewkę dla małej... mam ugotować w skórce... obrać, rozciapać widelcem, dolać przegotowanej wody i zmiksować, tak?

Nika - ja oddam swój 1 % dla Filipka, bo własnie rozglądałam się co tu z tym zrobić
tak jak piszesz

Któraś jeszcze pytała o sposób na włosy..Hagar chyba jak dla mnie najlepsze jest wax i nafta kosmetyczna, bo większość kosmetyków do włosów stwarza tylko pozory, że włos wygląda lepiej, a te dwa działają na skórę i na włos

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 08:32   #4387
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
a ile tego masla/ oleju dolewasz do jednej porcji ok 120 gram
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 08:50   #4388
hagar1
Rozeznanie

hej,

ja dziś wstałam lewą nogą, nie wyspałam się i do rana jestem zła . mała budziła się 4 razy i na dodatek jak zjadła o 6.45 to już spać nie chciała. nie wiem kiedy u nas te noce się wyregulują. jak na razie co noc to inaczej. dziś ma dość mojego dziecka, jeszcze od wczorajszego popołudnia niec chce spać w dzień, jak tylko ją odkładom do łóżeczka to się budzi, tylko na rączkach

Cytat:
NILaP tak tez zrobiłam jak radziła pani Dr tak zrobiłam. Podałam bebilon w dzień a nie na noc i dostał sok jabłkowy i co noc zupełnie inna Zasnął o 20-stej dokarmiłam go o 22 (ale mało co zjadł) i wstał na jedzonko o 3 i 7. A teraz śpi jeszcze jak nigdy Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy to mleko faktycznie na noc jest a ciężkie a on się jeszcze przyzwyczaja (bo dopiero 2 tygodnie minęły odkąd go podaje na jeden posiłek) , czy ten soczek (bo wczoraj Franio dostał pierwszą łyżeczkę soku z jabłek i bardzo mu smakowało) , czy zrobienie kupę wczoraj ale coś zadziałało chyba. Choć nie cieszę się za bardzo bo wiadomo że można być rożnie Ale dziś odespałam.
super, bardzo się cieszę, mam nadzieję że tak już zostanie a jak się zmieni to jeszcze na lepsze

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zaszalałam na zakupach i kupiłam sobie wylaszczoną kieckę, tylko jeszcze nie wiem gdzie w niej pójde ale prawdopodobnie na bal z okazji dnia kobiet
no to dawaj fotkę, niech zobaczymy tą kreację

Cytat:
Gluten to na początek 2-3 gr czyli pół łyżeczki, to jest malutko więc samym tym się nie naje. Może wprowadź najpierw jabłko a później do jabłuszka dodasz przygotowaną kaszkę manną? Będzie Ci wygodniej.

No i nie wiem czy gluten na sam początek jest dobry, wszędzie czytam że warto przed wprowadzeniem glutenu podawać dziecku bezglutenową kaszkę ryżową lub kleik ryżowo, po to aby dziecko pryzwyczaiło się do półpłynnych konsystencji i żeby żołądek przyzwyczajał sie powoli do trawienia czegoś innego niż mleko.
Może warto już teraz dosypać trochę kleiku ryżowego do mleka?

Moja doktor twierdzi, że produkty należy prowadzać w odstępach 7 dniowych, ale przyspieszyłam to do 5 dni.
dzięki za info. ale z tym glutenem to nie wiem, dlaczego we wszystkich tych schematach żywieniowych piszą aby najpierw gluten wprowadzać

Cytat:
ja co któryś dzień wsmarowuję oliwkę Hipp, nakładam reklamówkę, na to ręcznik i tak kilka godzin, później szampon i odżywka Stapiz ze słonecznikiem też tak na pół godziny... olej kokosowy... pokrzywa do picia...
w sumie co musi wypaść to i tak wypadnie, co byśmy nie robiły...
no niestety chyba masz rację, co ma wypaść to wypadnie
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 09:01   #4389
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Mam kilka nurtujacych mnie pytan
1. czy jak mrozicie np marchewke czy inne warzywka to razem z olejem/maslem?
2. czy gluten na poczatku podaje sie w postaci kaszy manny (ale na czym gotowane na mleku mm czy wodzie?)
3. czy zamiast glutenu w postaci kaszy manny nie ma jakis takich blyskawicznych dla dzieci? konieczne jest jej gotowanie?
Stary 2011-02-10, 09:23   #4390
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
1. czy jak mrozicie np marchewke czy inne warzywka to razem z olejem/maslem?
2. czy gluten na poczatku podaje sie w postaci kaszy manny (ale na czym gotowane na mleku mm czy wodzie?)
3. czy zamiast glutenu w postaci kaszy manny nie ma jakis takich blyskawicznych dla dzieci? konieczne jest jej gotowanie?
kaszę gotuję na wodzie wg przepisu martuchy, zalewam wrzątkiem z czajnika w kubku, potem jeszcze do mikrofalówki, no i mieszam, a ona pęcznieje i potem dodaję do obiadków. Ale można chyba od razu w mikro

no i sukienka jest w klubie ew. w albumie. Jest prosta i nie wiem co do niej pasuje jak już się poświęciłam i ubrałam to może doradzicie czy będzie coś do tego pasować na górę ( jakiś naszyjnik) czy może lepiej bez i jakie rajstopy, kryjące czy nie, czarne czy brązowe ehhh....jeszcze nie wiem co z włosami no ale jeszcze mam czas

Stary 2011-02-10, 09:34   #4391
bibet
Raczkowanie

Cytat:
Ja tutaj kupilam kaszkę pszenno - owsianą z nestle po 4 miesiącu, jest na niej napisane, że to łagodny gluten. Na razie mieszam 3 łyżki kaszki na 4 łyżki ciepłej wody i mieszam z owocem i podaję bez gotowania. Zaczęłam od 1,5 łyżki kaszki na 2 łyżki wody. Nie mam jednak pojęcia czy jest ona w sprzedaży w Polsce bo porównując produkty to jednak trochę się różnią.

Idę nadrabiać, bo przez ostatnie dwa dni mała się chyba uparła żeby nie pozwolić mi za dużo czasu przy kompie spędzać
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 09:36   #4392
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
Ja tutaj kupilam kaszkę pszenno - owsianą z nestle po 4 miesiącu, jest na niej napisane, że to łagodny gluten. Na razie mieszam 3 łyżki kaszki na 4 łyżki ciepłej wody i mieszam z owocem i podaję bez gotowania. Zaczęłam od 1,5 łyżki kaszki na 2 łyżki wody. Nie mam jednak pojęcia czy jest ona w sprzedaży w Polsce bo porównując produkty to jednak trochę się różnią.

Idę nadrabiać, bo przez ostatnie dwa dni mała się chyba uparła żeby nie pozwolić mi za dużo czasu przy kompie spędzać
o kurcze a u nas wszystkie kaszki, kleiki po 4 miesiącu są bezglutenowe to u was się szybciej gluten wprowadza?

Stary 2011-02-10, 09:49   #4393
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
A najlepiej gotowana na parze. Nawet nam tak bardziej smakuje

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
a co robisz jakie dania do mrozenia?i czy mrozisz je z olejem w skladzie?
Mroze bez oleju. Po wyjeciu wlaczam odmrazanie w mikrofalowce, a przed podgrzaniem dodaje olej rzepakowy.
A dania rozne, zupka jarzynowa (ale bez ziemniaka). Staram sie robic takie bez dodatku ziemniakow. Po odmrozeniu ziemniaki staja sie strasznie dziwne, gumowe.... Nie dalabym tego dziecku.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 09:56   #4394
dash
Raczkowanie

Hej!!!
widzę, że piszecie o jedzonku. Ja daję Mai kaszkę po 4 m. Codziennie skrobię jej jabłuszko i zjada kilka łyżeczek no i dawałam jej słoiczki, soczki, ale nic nie chce... Wcześniej to przynajmniej wodę piła a teraz praktycznie wogóle nie pije... Słoiczkowe jedzonko jej kompletnie nie smakuje, ale może dzisiaj ugotuję jej ziemniaka z marchewką i dodam masełka, to może posmakuje jej... Pediatra powiedziała, że dobrze wygląda, waży już 7,5 kg!!!!!!!!!!!!!!!!! niezły klocuszek do noszenia Ostatnio nie chce mi leżeć w leżaczku, ciągle się podnosi, aby ją wziaść... cwaniak mały już zaczyna krzyczeć i niby popłakiwać, żeby tylko ktoś wziął ją na ręce aaaaaaaa jeszcze miałam napisać o bananach. Otóż dałam Mai 2 razy i miała po nich wysypkę na polikach... Pediatra powiedziała, żeby nie dawać bananów bo jest jeszcze za mała... Dzisiaj kończy 5 miesięcy!!!!!!
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 10:03   #4395
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
no i sukienka jest w klubie ew. w albumie. Jest prosta i nie wiem co do niej pasuje jak już się poświęciłam i ubrałam to może doradzicie czy będzie coś do tego pasować na górę ( jakiś naszyjnik) czy może lepiej bez i jakie rajstopy, kryjące czy nie, czarne czy brązowe ehhh....jeszcze nie wiem co z włosami no ale jeszcze mam czas
jakaś guła ze mnie ale ja nie widzę tego zdjęcia. jest twój wpis że dajesz fote ale zdjęcia brak. to trzeba gdzieś jeszcze kliknąć
Stary 2011-02-10, 10:46   #4396
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Hej!!!
widzę, że piszecie o jedzonku. Ja daję Mai kaszkę po 4 m. Codziennie skrobię jej jabłuszko i zjada kilka łyżeczek no i dawałam jej słoiczki, soczki, ale nic nie chce... Wcześniej to przynajmniej wodę piła a teraz praktycznie wogóle nie pije... Słoiczkowe jedzonko jej kompletnie nie smakuje, ale może dzisiaj ugotuję jej ziemniaka z marchewką i dodam masełka, to może posmakuje jej... Pediatra powiedziała, że dobrze wygląda, waży już 7,5 kg!!!!!!!!!!!!!!!!! niezły klocuszek do noszenia Ostatnio nie chce mi leżeć w leżaczku, ciągle się podnosi, aby ją wziaść... cwaniak mały już zaczyna krzyczeć i niby popłakiwać, żeby tylko ktoś wziął ją na ręce aaaaaaaa jeszcze miałam napisać o bananach. Otóż dałam Mai 2 razy i miała po nich wysypkę na polikach... Pediatra powiedziała, żeby nie dawać bananów bo jest jeszcze za mała... Dzisiaj kończy 5 miesięcy!!!!!!
no to gratki a co do jedzonka to może spróbuj dodać pietruszkę ( korzeń) ew. majeranek albo zioła prowansalskie, moja odkąd jej "przyprawiam" obiadki pietruchą to wsuwa aż miło widocznie takie mdłe posiłki dzieciaczkom nie za bardzo smakują, a z ziołami są bardziej aromatyczne

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Hagar a to nie wiem ja widzę wyslałam ci zaproszenie do znajomych, bo może dlatego nie widzisz bo album mam prywatny...

Stary 2011-02-10, 10:58   #4397
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
a znalazłaś opiekunkę?
na razie nie szukam. Liczę na to (i wiele wskazuje), że z teściową już ok i w tym tygodniu wróci do domu i będzie mogła się opiekować dalej Olą
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 10:59   #4398
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Mroze bez oleju. Po wyjeciu wlaczam odmrazanie w mikrofalowce, a przed podgrzaniem dodaje olej rzepakowy.
czyli jak sie wyjmie z zamrazalki i rozmrozi (albo mikrofala, albo wyjac rano) to wystarczy tylko w podgrzewaczu podgrzac to do max 40 stopni czy trzeba to zagotowac?

dash klocuszek? juz skonczyl we wtorek 5 mies a wazy 8600

gabisun- ja tez nie widze zdjecia w klubie. I nie wiem jak mam zapisac tam sama zdjecie

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-02-10 o 11:02
Stary 2011-02-10, 11:25   #4399
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jak sie wyjmie z zamrazalki i rozmrozi (albo mikrofala, albo wyjac rano) to wystarczy tylko w podgrzewaczu podgrzac to do max 40 stopni czy trzeba to zagotowac?

dash klocuszek? juz skonczyl we wtorek 5 mies a wazy 8600

gabisun- ja tez nie widze zdjecia w klubie. I nie wiem jak mam zapisac tam sama zdjecie
a wchodziłaś do wątku zdjęcia? kurcze u m nie normalnie wyświetla

a na zdjęciach grupy widać?

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2011-02-10 o 11:27
Stary 2011-02-10, 11:34   #4400
hagar1
Rozeznanie

Cytat:

Hagar a to nie wiem ja widzę wyslałam ci zaproszenie do znajomych, bo może dlatego nie widzisz bo album mam prywatny...
dzięki, już widzę
nie zła ta kiecka, a te ramiączka można odpiąć, bo jak dla mnie bez ramiączek byłoby jeszcze fajniej. jeśli chodzi o rajstopy to według mnie to tej sukienki tylko cieliste no i wysokie szpilki, najlepiej już bez żadnych zdobień

a moje dziecko ma dziś dzień mega marudy. masakra
ledwo wytrzymuję nerwowo. nie chcice spać, ciągle jęczę albo płacze. idziemy zaraz na spacer może się trochę prześpi i się uspokoi. najlepsze jest to że jak nie marudzi to śmieje się od ucha do ucha a potem płynne w marudę przechodzi
Stary 2011-02-10, 11:44   #4401
aaneczka1984
Zadomowienie

Witam
ilona..ciesze sie ze wkoncu synek pozwolił ci sie wyspać
hagar..a tobie współczuje pobudek

gabisun..chyba nie wszystkie kaszki po 4 mc są bezglutenowe..miałąm jakąś z nestle chyba kaszka manna ta ma gluten..to taka ekspresowa kaszka manna już z mleczkiem..nie taka jak kupujemy w sklepie a i takie gotowe kaszki w słoiczkach z HIPP..przysmak na dobranoc też mają gluten

dash..gratulujemy skonczonych 5 miesięcy

U nas piekna pogoda i juz zaliczyliśmy spacerek...kurcze tak z 2-ka to ciezko sie gdzies wybrac..jedno jeczy drugie beczy, pierwsze chce na rece, drugie pewno też...nosz masakra poszliśmy z Domikiem i Patryczkim pod straz pożarną bo moj starszy jets ostatnio ich wielkim fanem...alez mu sie oczy świeciły jak widział strazakow wsiadających w piekny nowy wóz strazacki, a jak juz syrena zawyła to chłopak odleciał z wrazenia

Poza tym Patryczek jak zwylke pieknie spał w nocy ..pobudke miał jedynie o 3,30 za to Domik sie obudził ok2 i przez 1,5 godziny nie usnoł tylko łaził i wogóle mu sie spac nie chciało..buu...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 11:55   #4402
gabisun
Zakorzenienie

Hagar dzięki za opinię a ja myslałam o czarnych rajstopach a ramiączka są cienkie więc można schować pod spód

aaneczka ja po 4 miesiący widziałam tylko kaszki ryżowe nie widziałam manny a te z glutenem to wszystkie były po 5 chyba, że akurat nie było tej o której piszesz

Stary 2011-02-10, 12:00   #4403
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:

Ty już podajesz warzywa? Bo mamy dzieci z jednego czasu a mały dostaje wczoraj pierwszy raz łyżeczkę soku z jabłek
tak, troszkę przyspieszyłam małej to jedzenie, bo były ogrooomne problemy z kupą i żeby nie stosować ciągle syropu wolałam podać już coś jedzeniowego. Zaczęłam od soku jabłkowego, później tarte jabłka a teraz marchewka i w końcu moje dziecię nie płacze robiąc kupala

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
A najlepiej gotowana na parze. Nawet nam tak bardziej smakuje [COLOR="Silver"]
muszę kupić taką wkładeczkę do garnka i wtedy będą warzywka na parze, a na razie musi zadowolić się zwykła gotowaną zrobiłam rano i Julka już nakarmiona no i oczywiście był wisk, że czemu już koniec jedzenia

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:33   #4404
anilkadro
Rozeznanie

Mszu kolaż jak zwykle pierwsza klasa
Prawie własnego dziecięcia w tym różu nie rozpoznałam

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
dziewczyny, zaczęły mi masakrycznie włosy wypadać, wiem że to po ciąży normalne ale może macie jakieś sposoby żeby ograniczyć to linienie, bo już mam dość po całym domu zbierania moich kłaków.
Mam dokładnie to samo. Od tygodnia biorę jakieś witaminy dla matek karmiących. Mam nadzieję, się poprawi, bo w takim tempie to zostanę łysa

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
... Zadzwoniłam do pracy i wzięłam urlop do końca tygodnia...
Przykro mi z powodu teściowej ale komentarz mi się sam nasunął na usta... no to się napracowałaś w tym tygodniu

Cytat:
Królika bym się bała tak wcześnie, bo on chyba ciężki.
A ja słyszałam, że królik jest nawet lepszy od kurczaka.

U nas dobrze. Jagoda zwykle śpi od 20 do 6-7 rano! Sama się nie mogę nadziwić
Na słoiczki reaguje pozytywnie,(no chyba, że jest już za bardzo przegłodzona wtedy nie ma cierpliwości do jedzenia papki łyżeczką)
Ale jednak stara i poczciwa butla wyzwala większe emocje

Teraz zażywa przedpołudniowej drzemki. Jak wstanie to idziemy odebrać zamówienie z Avonu do koleżanki która ma córcię o 5 dni młodszą od mojej. Fajnie tak sobie na żywo pogadać o słoiczkach i kupkach
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:47   #4405
gabi1985
Raczkowanie

hej
dzisiaj w nocy moje dziecko postanowiło mi zrobic na złość i znowu budziło sie co 2 godziny chyba od dzisiaj zacznę podawać mm na noc i zobaczymy bo ja tak dalej będzie spała w nocy to nie widzę za bardzo tego mojego powrotu do pracy. no a teraz już jest po 1,5 godzinnej drzemce i za chwilkę chyba wybierzemy sie na spacer bo słoneczko świeci a po południu goście a jak narazie mała leży na macie i piszczy bo się ostatnio nauczyła
a i ostatnio przyszła moja siostra z nowiną że jest w ciąży i termin na 30 września tak jak ja miałam będzie miała Natalka kuzyna albo kuzynkę

Edytowane przez gabi1985
Czas edycji: 2011-02-10 o 12:48
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:50   #4406
aaneczka1984
Zadomowienie

gbisun..bibet to chyba chodziło o ta kaszke
http://cotanio.pl/katalog/1654-Art_d..._Po_6_Miesiacu tyle ze u nas jest ona po 6 mc? jak sie myle to mnie popraw bibet??

A mi chodziło o tą manne
http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl...zna_manna.aspx

i te soiczki hipp
http://www.hipp.pl/?id=48

aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:24   #4407
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
http://cotanio.pl/katalog/1654-Art_d..._Po_6_Miesiacu tyle ze u nas jest ona po 6 mc? jak sie myle to mnie popraw bibet??

A mi chodziło o tą manne

i te soiczki hipp

o kurcze faktycznie u mnie nie ma tej kaszki
dziwne, bo wszystkie wytyczne mówią, że gluten dopiero po 5 miesiącu

Stary 2011-02-10, 13:27   #4408
bibet
Raczkowanie

Cytat:
o kurcze a u nas wszystkie kaszki, kleiki po 4 miesiącu są bezglutenowe to u was się szybciej gluten wprowadza?
Cytat:

A mi chodziło o tą manne

i te soiczki hipp

gabisun tak naprawdę to nie wiem czy tutaj wcześniej wprowadza się gluten, bo jak na razie nikt mi na ten temat nic nie mówił, a teraz przynajmniej raz w miesiącu mała jest ważona i mierzona więc pielęgniarka mogła by coś chociaż wspomnieć 17 lutego jest spotkanie comiesieczne rodziców - temat: JEDZENIE może coś ciekawego usłyszę to się z Wami tutaj podzielę. Ja wprowadzam posiłki stałe po "naszemu" w miarę możliwości i dostępności słoiczków a wprowadzanie glutenu rozpoczęłam tydzień temu po skończeniu przez małą 5 miesięcy. Wynalazłam tą owsiankę z braku znanej mi kaszy manny nie wiem jak się to odmienia

aaneczka1984 ta kaszka jest chyba trochę inna bo o małym stężeniu glutenu, wstawię zdjęcie. Pisze na niej, żeby rozpocząć od porcji próbnej stopniowo zwiększając ilość. Dla mnie największy jej plus jest taki, że nie trzeba gotować szukałam jej na polskiej stronie nestle ale znalazłam tylko to co Ty no i troszkę zastanowiło mnie dlaczego u nas dopiero po 6 mies. ale to pewnie chodzi o zawartość glutenu
Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Dzisiaj kończy 5 miesięcy!!!!!!
gratulujemy 5 miesięcy

Idę nadrabiać bo jak się poprzednio za to zabrałam to wzaż padł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg writepicture[6].jpg (14,2 KB, 7 załadowań)

Edytowane przez bibet
Czas edycji: 2011-02-10 o 13:30
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:32   #4409
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze zes mnie uswiadomiła bo tez sie nie domysliłam

dodaje zdiecia Patryczka
Super zdjątka

Cytat:
fajnie wyszlo a ja dzieki tej naszej akcji nauczylam Dawidka lezec na brzuszku
U nas tak samo, to mnie zmotywowało i Natalka teraz już lub na brzusiu poleżeć.

Cytat:
Dziewczyny jak byłam na spacerze z naszą Onevittorią weszłam do pediatry żeby go się zapytać i poradzić I ona stwierdziła ze lepiej nie ostawiać mleka tylko podać mu dziś je w dzień a nie na noc i do tego jedną łyżeczkę soku z jabłka. A jeśli to po 2-3 dniach ...nei przyniesie rezultatu to kupić Bebilon Comfort. A jełsi on nie będzie go chciał to tak jak Kinga napisała mieszać mu na początki jedno z drugim No i kurnia już nie wiem co czynić. powiedziała że skoro je to lepiej mu dawać bo brzusio się przyzwyczaja i takie odstawienie na dwa dni a potem znowu podanie jest gorsze. Co myślicie ??
No nie wiem, ale jak pediatra tak mówi, to chyba się zna? Poza tym też mi się wydaje, że dla małego brzuszka ważna jest regularność...

Cytat:
U mnie szybko jakoś, ale nie pamiętam dokładnie chyba max 10 dni....
Ech, a u mnie ciągle jest i pojawia się w nieoczekiwanych momentach...
Stary 2011-02-10, 14:13   #4410
kotekk81
Zakorzenienie

tadaaaammm jestem i ja

wprawdzie na chwile ale zawsze to sukces z moja corka zawitac na wizaz i jeszcze sie przywitac haha

a wszystko to za sprawa mojej corci ktora wlasnie ucina sobie komara tyle ze ja musze isc naszykowac mamie obiad, umyc se hery, odpicowac sie bo idziemy dzis na kontrole do lekarza, pozegnac sie z tesciowa i na mely spacerek do CH oblukac jakies przeceny haha

ooo juz nie spi

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości