|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Rewelacja ![]() Cytat:
Ja bym nie zmieniała od razu mleka, to duża ingerencja. Cytat:
? ![]() Cytat:
Ja gotuję bez skórki, miksuję z tą wodą, w której gotowałam i dodaję masełka, olej rzepakowy też super. Dzięki
|
|||
|
|
|
#4382 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Moja butlę kocha od urodzenia hehe na jej rzecz porzuciła cycusia już po 2 miesiącach
![]() A co do porodu Twojego- to jakaś masakra... Cytat:
No i nie wiem czy gluten na sam początek jest dobry, wszędzie czytam że warto przed wprowadzeniem glutenu podawać dziecku bezglutenową kaszkę ryżową lub kleik ryżowo, po to aby dziecko pryzwyczaiło się do półpłynnych konsystencji i żeby żołądek przyzwyczajał sie powoli do trawienia czegoś innego niż mleko. Może warto już teraz dosypać trochę kleiku ryżowego do mleka? Moja doktor twierdzi, że produkty należy prowadzać w odstępach 7 dniowych, ale przyspieszyłam to do 5 dni. Na razie jemy jabłko lub sok jabłkowy, marchewkę i ziemniaka, a dzisiaj doszedł do tego szpinak. Córcia moja nieznosi marchewki z ziemniakiem, dlatego w przyszłym tygodniu dodaj jej do tego brokuł albo pietruszkę. Dzisiaj bazując na składzie sloiczka z hipp-a, przygotowała jej danie: ziemniak ze szpinakiem i mlekiem (2 ziemniaki, 2 kulki liściastego szpinaku mrożonego ugotować i zmiksować z 30 ml mleka mm)- córcia się zajadała ze smakiem ![]() Wogóle to nie mam zamiaru szaleć z wprowadzaniem jedzonka- owoce ograniczę do jabłka (może gruszki) bo uważam że na inne ma jeszcze czas. Nie przemawiają do mnie ani banany, ani morele, ani brzoskwinie ze względu że to wszystko importowane, niewiadomego pochodzenia. No a warzywka wo właśnie marchew, ziemniak, brokuł, pietruszka, por i szpinak a za 3 tyg do tego mięsko (indyk, królik). Lekarz kazała uważać na seler, bo podobno bardzo często uczula. U mnie szybko jakoś, ale nie pamiętam dokładnie chyba max 10 dni....
|
|
#4383 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Królika bym się bała tak wcześnie, bo on chyba ciężki. A co do owoców, to banana dostał tylko w słoiczku dwa razy- jako składnik dodatkowy, np. jabłko i banan. Bardzo lubi sok bobofruta- z bananem, marchewą i jabłkiem- mi mama też dawała i go kochałam ![]() A oprócz banana- mam prostą zasadę- podaję owoce krajowe, morele jak najbardziej. Mamy takie własnej roboty ze słoiczka bez dodatku cukru- dodaję do kaszki. Gruszek nie polecam, bardzo brzuszek napinały i wzdymał, co z resztą u dorosłego też robią. Waniliaania też odstawiła
|
|
|
|
|
#4384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję, że domowa marchewka będzie smakować Julce tak samo jak słoiczkowa
|
|
#4385 | |
|
Zadomowienie
|
NILaP tak tez zrobiłam jak radziła pani Dr tak zrobiłam. Podałam bebilon w dzień a nie na noc i dostał sok jabłkowy i co noc zupełnie inna
Zasnął o 20-stej dokarmiłam go o 22 (ale mało co zjadł) i wstał na jedzonko o 3 i 7. A teraz śpi jeszcze jak nigdy Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy to mleko faktycznie na noc jest a ciężkie a on się jeszcze przyzwyczaja (bo dopiero 2 tygodnie minęły odkąd go podaje na jeden posiłek) , czy ten soczek (bo wczoraj Franio dostał pierwszą łyżeczkę soku z jabłek i bardzo mu smakowało) , czy zrobienie kupę wczoraj ale coś zadziałało chyba. Choć nie cieszę się za bardzo bo wiadomo że można być rożnie Ale dziś odespałam.Cytat:
|
|
|
|
|
#4386 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no zrobię ale muszę się najpierw do porządku doprowadzić Cytat:
Któraś jeszcze pytała o sposób na włosy..Hagar chyba jak dla mnie najlepsze jest wax i nafta kosmetyczna, bo większość kosmetyków do włosów stwarza tylko pozory, że włos wygląda lepiej, a te dwa działają na skórę i na włos |
||
|
|
|
#4387 |
|
Wtajemniczenie
|
a ile tego masla/ oleju dolewasz do jednej porcji ok 120 gram
|
#4388 | ||||
|
Rozeznanie
|
hej,
ja dziś wstałam lewą nogą, nie wyspałam się i do rana jestem zła . mała budziła się 4 razy i na dodatek jak zjadła o 6.45 to już spać nie chciała. nie wiem kiedy u nas te noce się wyregulują. jak na razie co noc to inaczej. dziś ma dość mojego dziecka, jeszcze od wczorajszego popołudnia niec chce spać w dzień, jak tylko ją odkładom do łóżeczka to się budzi, tylko na rączkach Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4389 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam kilka nurtujacych mnie pytan
![]() 1. czy jak mrozicie np marchewke czy inne warzywka to razem z olejem/maslem? 2. czy gluten na poczatku podaje sie w postaci kaszy manny (ale na czym gotowane na mleku mm czy wodzie?) 3. czy zamiast glutenu w postaci kaszy manny nie ma jakis takich blyskawicznych dla dzieci? konieczne jest jej gotowanie?
|
#4390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i sukienka jest w klubie ew. w albumie. Jest prosta i nie wiem co do niej pasuje jak już się poświęciłam i ubrałam to może doradzicie czy będzie coś do tego pasować na górę ( jakiś naszyjnik) czy może lepiej bez i jakie rajstopy, kryjące czy nie, czarne czy brązowe ehhh....jeszcze nie wiem co z włosami no ale jeszcze mam czas
|
|
|
|
|
#4391 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Idę nadrabiać, bo przez ostatnie dwa dni mała się chyba uparła żeby nie pozwolić mi za dużo czasu przy kompie spędzać
|
|
|
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to u was się szybciej gluten wprowadza?
|
|
|
|
|
#4393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
A dania rozne, zupka jarzynowa (ale bez ziemniaka). Staram sie robic takie bez dodatku ziemniakow. Po odmrozeniu ziemniaki staja sie strasznie dziwne, gumowe.... Nie dalabym tego dziecku.
|
|
#4394 |
|
Raczkowanie
|
Hej!!!
widzę, że piszecie o jedzonku. Ja daję Mai kaszkę po 4 m. Codziennie skrobię jej jabłuszko i zjada kilka łyżeczek no i dawałam jej słoiczki, soczki, ale nic nie chce... Wcześniej to przynajmniej wodę piła a teraz praktycznie wogóle nie pije... Słoiczkowe jedzonko jej kompletnie nie smakuje, ale może dzisiaj ugotuję jej ziemniaka z marchewką i dodam masełka, to może posmakuje jej... Pediatra powiedziała, że dobrze wygląda, waży już 7,5 kg!!!!!!!!!!!!!!!!! niezły klocuszek do noszenia Ostatnio nie chce mi leżeć w leżaczku, ciągle się podnosi, aby ją wziaść... cwaniak mały już zaczyna krzyczeć i niby popłakiwać, żeby tylko ktoś wziął ją na ręce aaaaaaaa jeszcze miałam napisać o bananach. Otóż dałam Mai 2 razy i miała po nich wysypkę na polikach... Pediatra powiedziała, żeby nie dawać bananów bo jest jeszcze za mała... Dzisiaj kończy 5 miesięcy!!!!!!
|
|
|
|
#4395 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do jedzonka to może spróbuj dodać pietruszkę ( korzeń) ew. majeranek albo zioła prowansalskie, moja odkąd jej "przyprawiam" obiadki pietruchą to wsuwa aż miło widocznie takie mdłe posiłki dzieciaczkom nie za bardzo smakują, a z ziołami są bardziej aromatyczne ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Hagar a to nie wiem ja widzę wyslałam ci zaproszenie do znajomych, bo może dlatego nie widzisz bo album mam prywatny...
|
|
|
|
|
#4397 |
|
Wtajemniczenie
|
na razie nie szukam. Liczę na to (i wiele wskazuje), że z teściową już ok i w tym tygodniu wróci do domu i będzie mogła się opiekować dalej Olą
|
|
|
|
#4398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dash klocuszek? juz skonczyl we wtorek 5 mies a wazy 8600 ![]() gabisun- ja tez nie widze zdjecia w klubie. I nie wiem jak mam zapisac tam sama zdjecie
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-02-10 o 11:02 |
|
|
|
|
#4399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a na zdjęciach grupy widać? Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-02-10 o 11:27 |
|
|
|
|
#4400 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie zła ta kiecka, a te ramiączka można odpiąć, bo jak dla mnie bez ramiączek byłoby jeszcze fajniej. jeśli chodzi o rajstopy to według mnie to tej sukienki tylko cieliste no i wysokie szpilki, najlepiej już bez żadnych zdobień a moje dziecko ma dziś dzień mega marudy. masakra ledwo wytrzymuję nerwowo. nie chcice spać, ciągle jęczę albo płacze. idziemy zaraz na spacer może się trochę prześpi i się uspokoi. najlepsze jest to że jak nie marudzi to śmieje się od ucha do ucha a potem płynne w marudę przechodzi
|
|
|
|
|
#4401 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() ilona..ciesze sie ze wkoncu synek pozwolił ci sie wyspać hagar..a tobie współczuje pobudek ![]() gabisun..chyba nie wszystkie kaszki po 4 mc są bezglutenowe..miałąm jakąś z nestle chyba kaszka manna ta ma gluten..to taka ekspresowa kaszka manna już z mleczkiem..nie taka jak kupujemy w sklepie a i takie gotowe kaszki w słoiczkach z HIPP..przysmak na dobranoc też mają glutendash..gratulujemy skonczonych 5 miesięcy ![]() U nas piekna pogoda i juz zaliczyliśmy spacerek...kurcze tak z 2-ka to ciezko sie gdzies wybrac..jedno jeczy drugie beczy, pierwsze chce na rece, drugie pewno też...nosz masakra poszliśmy z Domikiem i Patryczkim pod straz pożarną bo moj starszy jets ostatnio ich wielkim fanem...alez mu sie oczy świeciły jak widział strazakow wsiadających w piekny nowy wóz strazacki, a jak juz syrena zawyła to chłopak odleciał z wrazenia![]() Poza tym Patryczek jak zwylke pieknie spał w nocy ..pobudke miał jedynie o 3,30 za to Domik sie obudził ok2 i przez 1,5 godziny nie usnoł tylko łaził i wogóle mu sie spac nie chciało..buu...
|
|
#4402 |
|
Zakorzenienie
|
Hagar dzięki za opinię
a ramiączka są cienkie więc można schować pod spód aaneczka ja po 4 miesiący widziałam tylko kaszki ryżowe nie widziałam manny a te z glutenem to wszystkie były po 5 chyba, że akurat nie było tej o której piszesz |
|
|
|
#4403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i w końcu moje dziecię nie płacze robiąc kupalaCytat:
zrobiłam rano i Julka już nakarmiona no i oczywiście był wisk, że czemu już koniec jedzenia
|
|
#4404 | |
|
Rozeznanie
|
Mszu kolaż jak zwykle pierwsza klasa
![]() Prawie własnego dziecięcia w tym różu nie rozpoznałam ![]() Cytat:
Przykro mi z powodu teściowej ale komentarz mi się sam nasunął na usta... no to się napracowałaś w tym tygodniu ![]() A ja słyszałam, że królik jest nawet lepszy od kurczaka. U nas dobrze. Jagoda zwykle śpi od 20 do 6-7 rano! Sama się nie mogę nadziwić ![]() Na słoiczki reaguje pozytywnie,(no chyba, że jest już za bardzo przegłodzona wtedy nie ma cierpliwości do jedzenia papki łyżeczką) Ale jednak stara i poczciwa butla wyzwala większe emocje ![]() Teraz zażywa przedpołudniowej drzemki. Jak wstanie to idziemy odebrać zamówienie z Avonu do koleżanki która ma córcię o 5 dni młodszą od mojej. Fajnie tak sobie na żywo pogadać o słoiczkach i kupkach
|
|
|
|
|
#4405 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() dzisiaj w nocy moje dziecko postanowiło mi zrobic na złość i znowu budziło sie co 2 godziny chyba od dzisiaj zacznę podawać mm na noc i zobaczymy bo ja tak dalej będzie spała w nocy to nie widzę za bardzo tego mojego powrotu do pracy. no a teraz już jest po 1,5 godzinnej drzemce i za chwilkę chyba wybierzemy sie na spacer bo słoneczko świeci a po południu goście a jak narazie mała leży na macie i piszczy bo się ostatnio nauczyła ![]() a i ostatnio przyszła moja siostra z nowiną że jest w ciąży i termin na 30 września tak jak ja miałam będzie miała Natalka kuzyna albo kuzynkę
Edytowane przez gabi1985 Czas edycji: 2011-02-10 o 12:48 |
|
|
|
#4406 |
|
Zadomowienie
|
gbisun..bibet to chyba chodziło o ta kaszke
http://cotanio.pl/katalog/1654-Art_d..._Po_6_Miesiacu tyle ze u nas jest ona po 6 mc? jak sie myle to mnie popraw bibet?? A mi chodziło o tą manne http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl...zna_manna.aspx i te soiczki hipp http://www.hipp.pl/?id=48
|
|
#4407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie nie ma tej kaszkidziwne, bo wszystkie wytyczne mówią, że gluten dopiero po 5 miesiącu
|
|
|
|
|
#4408 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
17 lutego jest spotkanie comiesieczne rodziców - temat: JEDZENIE może coś ciekawego usłyszę to się z Wami tutaj podzielę. Ja wprowadzam posiłki stałe po "naszemu" w miarę możliwości i dostępności słoiczków a wprowadzanie glutenu rozpoczęłam tydzień temu po skończeniu przez małą 5 miesięcy. Wynalazłam tą owsiankę z braku znanej mi kaszy manny nie wiem jak się to odmienia aaneczka1984 ta kaszka jest chyba trochę inna bo o małym stężeniu glutenu, wstawię zdjęcie. Pisze na niej, żeby rozpocząć od porcji próbnej stopniowo zwiększając ilość. Dla mnie największy jej plus jest taki, że nie trzeba gotować szukałam jej na polskiej stronie nestle ale znalazłam tylko to co Ty no i troszkę zastanowiło mnie dlaczego u nas dopiero po 6 mies. ale to pewnie chodzi o zawartość glutenu gratulujemy 5 miesięcy Idę nadrabiać bo jak się poprzednio za to zabrałam to wzaż padł
Edytowane przez bibet Czas edycji: 2011-02-10 o 13:30 |
||
|
|
|
#4409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ech, a u mnie ciągle jest i pojawia się w nieoczekiwanych momentach...
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
tadaaaammm
jestem i ja ![]() wprawdzie na chwile ale zawsze to sukces z moja corka zawitac na wizaz i jeszcze sie przywitac haha a wszystko to za sprawa mojej corci ktora wlasnie ucina sobie komara tyle ze ja musze isc naszykowac mamie obiad, umyc se hery, odpicowac sie bo idziemy dzis na kontrole do lekarza, pozegnac sie z tesciowa i na mely spacerek do CH oblukac jakies przeceny hahaooo juz nie spi |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.

no nic nastepny bedzie na pewno kolorowy 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

? 

aaaaaaaa jeszcze miałam napisać o bananach. Otóż dałam Mai 2 razy i miała po nich wysypkę na polikach... Pediatra powiedziała, żeby nie dawać bananów bo jest jeszcze za mała... Dzisiaj kończy 5 miesięcy!!!!!!
a co do jedzonka to może spróbuj dodać pietruszkę ( korzeń) ew. majeranek albo zioła prowansalskie, moja odkąd jej "przyprawiam" obiadki pietruchą to wsuwa aż miło 

chyba od dzisiaj zacznę podawać mm na noc i zobaczymy bo ja tak dalej będzie spała w nocy to nie widzę za bardzo tego mojego powrotu do pracy. no a teraz już jest po 1,5 godzinnej drzemce i za chwilkę chyba wybierzemy sie na spacer bo słoneczko świeci a po południu goście
jestem i ja