Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-09, 20:33   #1411
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

U mnie ylang-ylang sie nie sprawdzil, rok temu probowalam i jakos po 4 miesiacach sie poddalam bo nie widziec pozytywow i cierpiec majac go na glowie to za duzo, zaczelam go potem do masek dodawac byle zuzyc ale musialam w malych ilosciach bo zapach mnie draznil (i to bylo moje cierpienie), do dzisiaj mam uraz do kosmetykow z tym zapachem
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 20:55   #1412
ston3d
Zadomowienie

A ja właśnie uwielbiam zapach ylang ylang Ale zastanawiam się jeszcze czy go nie zastąpić tymiankiem, bo przeczytałam pozytywną opinię o miksie rozmaryn + tymianek zastosowanym na łysiejącym mężczyźnie.
Chociaż ylang i rozmaryn to niby afrodyzjaki, więc może takie połączenie przysporzy mi podążający za mną radosny tłumek wielbicieli
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

Edytowane przez ston3d
Czas edycji: 2011-02-09 o 21:00
ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 21:02   #1413
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
Muszę powiedzieć, że używam olejku rozmarynowego już miesiąc i działa zauważyłam że włosy szybciej rosną, i z tygodnia na tydzień coraz mniej ich leci, oby tak dalej działało
że ja na to wcześniej nie wpadłam....
ooo skoro już kolejna osoba (po tatty) mnie kusi tym olejkiem, to chyba będę musiała go znaleźć "gdzieś"
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 21:53   #1414
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Muszę powiedzieć, że używam olejku rozmarynowego już miesiąc i działa zauważyłam że włosy szybciej rosną, i z tygodnia na tydzień coraz mniej ich leci, oby tak dalej działało
No to mnie zachęciłaś do tego olejku, już uczepię się jego pazurami
Cytat:
Napisane przez ston3d Pokaż wiadomość
A ja właśnie uwielbiam zapach ylang ylang Ale zastanawiam się jeszcze czy go nie zastąpić tymiankiem, bo przeczytałam pozytywną opinię o miksie rozmaryn + tymianek zastosowanym na łysiejącym mężczyźnie.
Chociaż ylang i rozmaryn to niby afrodyzjaki, więc może takie połączenie przysporzy mi podążający za mną radosny tłumek wielbicieli
No właśnie olejek tymiankowy jest lepiej znany w kwestii pielęgnacji włosów niż ylang-ylang
Dużo superlatyw słyszałam jeszcze o szałwii muszkatołowej. Ale ją z kolei ciężko dorwać..
Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
ooo skoro już kolejna osoba (po tatty) mnie kusi tym olejkiem, to chyba będę musiała go znaleźć "gdzieś"
U mnie rozmarynowy można znaleźć w sklepach indyjskich i orientalnych. Choć ja tak trafiłam, że akurat nie mieli
Za to mój kochany zielarski na szczęście miał. I można z dozu jeszcze zamówić
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 22:31   #1415
sylvia_doll
CORELIPS

Stoned, to niewatpliwie bedzie tlum wielbicieli Twoich wlosow ^^
Tatty, ja juz bankrutuje
Stary 2011-02-10, 00:54   #1416
MallaMi
Rozeznanie

nałożyłam dziś kokosowy na 3godz pod czepek foliowy i zauważyłam, że włosy po tym były jeszcze bardziej nawilżone i miękkie chciałam tak zostawić na całą noc ale mama mnie odwiodła od tego pomysłu - stwierdziła, że przez te folie skóra głowy nie będzie miała czym oddychać może i racja...
a Wy zabezpieczacie włosy na noc czepkiem? bo ja do tej pory kładłam tylko dwa ręczniki na poduszkę, ale wtedy olej wchłaniał się i w ręczniki i w pościel... a w czepku jednak nie ma drogi ucieczki i musi się wchłonąć we włosy
MallaMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 07:44   #1417
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
nałożyłam dziś kokosowy na 3godz pod czepek foliowy i zauważyłam, że włosy po tym były jeszcze bardziej nawilżone i miękkie chciałam tak zostawić na całą noc ale mama mnie odwiodła od tego pomysłu - stwierdziła, że przez te folie skóra głowy nie będzie miała czym oddychać może i racja...
a Wy zabezpieczacie włosy na noc czepkiem? bo ja do tej pory kładłam tylko dwa ręczniki na poduszkę, ale wtedy olej wchłaniał się i w ręczniki i w pościel... a w czepku jednak nie ma drogi ucieczki i musi się wchłonąć we włosy
Mama ma rację szczegolnie nie fajne jest zostawianie namoczonej glowy na dluzszy czas. cebulki odmakają = wypadanie. nawet nie probowac mi sie kłócić!
Stary 2011-02-10, 08:32   #1418
majreg
Wtajemniczenie

A ja znowu dziś siedzę z kokosowym i sezamowym, a o rozmarynowym zapomniałam.
Na szczęście nic mi sie wypada ani się nie rozdwaja, ale susz po farbie jeszcze jest . Wszystkie nawilżacze się skończyły, a olejów cała armia. I znów trzeba kasę wydac.
Stary 2011-02-10, 11:50   #1419
cherra
Raczkowanie

ile proponujecie dodac olejku rozmarynowego do wody brzozowej/pokrzywowej Barwy?

Edytowane przez cherra
Czas edycji: 2011-02-10 o 11:51
cherra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 11:56   #1420
gimli666
Rozeznanie

Olejków eterycznych dodaję się tylko kilka kropli(. Sama polecałabym wcierać go razem z jakimś innym, bazowym olejem.
Na stronie zrób sobie krem jest napisane coś takiego
"
  1. Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała – do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych. Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne."
Ja dodaję 2, 3 krople na łyżkę lub dwie oleju bazowego.

Z wodą brzozową nie używałam i raczej się nie odważę. Podejrzewam, że proporcje podobne jak z olejami.

Edytowane przez gimli666
Czas edycji: 2011-02-10 o 11:57
gimli666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:10   #1421
cynthia89
Raczkowanie

Cytat:
Mama ma rację szczegolnie nie fajne jest zostawianie namoczonej glowy na dluzszy czas. cebulki odmakają = wypadanie. nawet nie probowac mi sie kłócić!
ke? woda nie wplywa na wypadanie wlosow (ale mokre wlosy sa bardziej wrazliwe na uszkodzenia)
cynthia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:24   #1422
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cynthia89 Pokaż wiadomość
ke? woda nie wplywa na wypadanie wlosow (ale mokre wlosy sa bardziej wrazliwe na uszkodzenia)
Chodzi o pozostawienie mokrej głowy szczelnie owiniętej folią, bez dostępu powietrza

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Zrobiłam sobie wczoraj mieszankę- olej lniany i kilka kropli rycynowego, na to czepek i czapka na 2h tylko niestety, ale i tak jestem zachwycona
jak na moje kudełki to bardzo ładnie się dzisiaj prezentują, błyszczą na wszystkie strony
Zostanę przy tej mieszance na dłużej chociaż dzisiaj może w końcu dostanę olejek kokosowy to kto wie co będzie

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:24   #1423
xyolax
Zakorzenienie

Kurcze, a ja używam tych olejków i od kilku dni zauważyłam, że mam końce strasznie przesuszone To możliwe, żeby kokos, olej z pestek winogron albo oliwa z oliwek tak wpływały...?

Edytowane przez xyolax
Czas edycji: 2011-02-10 o 12:25
xyolax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:28   #1424
Kicia131
Zadomowienie

Ja mam wręcz przeciwnie, ale zawsze używam odżywki po olejkach

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:28   #1425
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Ech...przeczytajcie dokładnie, co dziewczyna pisze, ok?
W basenie czy w morzu moczysz tyłek 24h na dobę? Nie wydaje mi się
Zresztą nawet jeśli to cały czas masz całą głowę pod wodą? Też mi się nie wydaje

Włos (cały) bez przerwy trzymany w mokrym, bez dostępu powietrza po jakimś czasie może zareagować, tak jak poprzedniczka zaalarmowała
Dlatego też trzymanie na głowie masek na godzinę i więcej pod czepkiem zaleca się raz, max 2 razy w tyg., bo robienie takich zabiegów częściej może przynieść wiecej szkody niz pożytku

Nie pamiętam tylko na jakim wątku o tym przeczytałam...chyba na tym dla kręconowłosych, ale nie jestem pewna.
Spróbuj sobie wygooglować...może coś się znajdzie

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-10, 12:39   #1426
xyolax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Ech...przeczytajcie dokładnie, co dziewczyna pisze, ok?
W basenie czy w morzu moczysz tyłek 24h na dobę? Nie wydaje mi się
Zresztą nawet jeśli to cały czas masz całą głowę pod wodą? Też mi się nie wydaje

Włos (cały) bez przerwy trzymany w mokrym, bez dostępu powietrza po jakimś czasie może zareagować, tak jak poprzedniczka zaalarmowała
Dlatego też trzymanie na głowie masek na godzinę i więcej pod czepkiem zaleca się raz, max 2 razy w tyg., bo robienie takich zabiegów częściej może przynieść wiecej szkody niz pożytku

Nie pamiętam tylko na jakim wątku o tym przeczytałam...chyba na tym dla kręconowłosych, ale nie jestem pewna.
Spróbuj sobie wygooglować...może coś się znajdzie
Domyślam się, że początek Twojej wypowiedzi kierowany jest do mnie, bo na początku napisałam innego posta. Później go zmieniłam, bo stwierdziłam, że o coś innego mogło jej chodzić, a przy okazji nikt po mnie jeszcze nie pisał.

A tak apropo dokładnego czytania, to nie pisałam nic o moczeniu się 24h/na dobę tylko o spędzaniu większości dnia w wodzie (czyli od wstania do momentu aż się będzie ciemniej robić ?)
I jeśli już, to raczej normalne jest, że siedząc w wodzie głowa i włosy co rusz są mokre
Ale nie ważne Szkoda, że zedytowałam tego posta, bo teraz pewnie będzie, że nic takiego nie napisałam
Stary 2011-02-10, 13:16   #1427
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez xyolax Pokaż wiadomość
Domyślam się, że początek Twojej wypowiedzi kierowany jest do mnie, bo na początku napisałam innego posta. Później go zmieniłam, bo stwierdziłam, że o coś innego mogło jej chodzić, a przy okazji nikt po mnie jeszcze nie pisał.

A tak apropo dokładnego czytania, to nie pisałam nic o moczeniu się 24h/na dobę tylko o spędzaniu większości dnia w wodzie (czyli od wstania do momentu aż się będzie ciemniej robić ?)
I jeśli już, to raczej normalne jest, że siedząc w wodzie głowa i włosy co rusz są mokre
Ale nie ważne Szkoda, że zedytowałam tego posta, bo teraz pewnie będzie, że nic takiego nie napisałam
Ja odpowiedziałam i nie widziałam, że zmieniłaś-sorki
Moja odpowiedź odnosiła się też do postu cynthi

Co do reszty- no o to mi chodziło, ze zapewne nie moczysz ich cały czas z głową pod wodą Gdy się wynurzasz mają dostęp powietrza, prawda?
I o to mi chodziło w mojej wypowiedzi

"...bo teraz pewnie będzie, że nic takiego nie napisałam "- ode mnie nic nie będzie. Ja tylko próbuje Wam wytłumaczyć o co chodzi z tym...hmm..."przewodnieni em" włosa.

Stary 2011-02-10, 13:25   #1428
xyolax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Ja odpowiedziałam i nie widziałam, że zmieniłaś-sorki
Moja odpowiedź odnosiła się też do postu cynthi

Co do reszty- no o to mi chodziło, ze zapewne nie moczysz ich cały czas z głową pod wodą Gdy się wynurzasz mają dostęp powietrza, prawda?
I o to mi chodziło w mojej wypowiedzi

"...bo teraz pewnie będzie, że nic takiego nie napisałam "- ode mnie nic nie będzie. Ja tylko próbuje Wam wytłumaczyć o co chodzi z tym...hmm..."przewodnieni em" włosa.
Ok, w porządku Rozumiem
Stary 2011-02-10, 13:56   #1429
1985SiWA
Zakorzenienie

Hej dziewczyny
Mam pytanie, otóż zakupilam Olej kokosowy. Z racji tego ze uzywam srodkow do stylizacji i roznych mesek, odzywek itp ... nie chce go nakladac na suche nieumyte wlosy bo troche mi szkoda zeby walczyl z silikonami. Postanowilam wiec umyc wlosy szamponem gleboko oczyszczajacym, na wilgotne wlosy nalozyc olej, zawinac to w recznik/ folie czy co tam znajde, podgrzac i pochodzic z tym do wieczora. Dobrze to bede robic?? Pierwszy raz bede olejowac sie kokosem i wogole jakims olejem (oprócz rycynowego ktory byl u mnie niewypałem- wlosy suche i tępe i sianowate)
Stary 2011-02-10, 14:06   #1430
Camilla
Zakorzenienie

Zadam głupie pytanie: czyli jak nakładam olejek na suche włosy (kokos, bhringraj, rycyne) i nakładam na to czepek to nie robic tego częsciej niz 2 razy w tyg. bo włosy nie mają dostepu do powietrza i efekt moze byc odwrotny do zamierzonego? Generalnie ja robie różnie, jak nakładam sam kokos to czepka raczej nie zakładam, zakładam go przy nakładaniu olejku bhringraj bo jego egzotyczny zapach po jakims czasie zaczyna mnie męczyc, a w czepku to już go praktycznie nie czuję.

Czekam i czekam na mój rozmarynowy i jakoś go nie przysyłają, żałuję że zamawiałam na necie, dzisiaj zobaczyłam że są dostępne na dozie tak więc następnym razem zamówie je przez tą stronę.

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:21   #1431
JednaNaMilion
Rozeznanie

Właśnie wrociłam z Biedrony z tym olejem z pestek winogron
kokosa przeważnie zostawiam na całą noc, ten olej też tak mogę?
Stary 2011-02-10, 14:39   #1432
Camilla
Zakorzenienie

Nie ma przeciwwskazań żeby zostawiać olejki na całą noc

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:51   #1433
Maria Elena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1985SiWA Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Mam pytanie, otóż zakupilam Olej kokosowy. Z racji tego ze uzywam srodkow do stylizacji i roznych mesek, odzywek itp ... nie chce go nakladac na suche nieumyte wlosy bo troche mi szkoda zeby walczyl z silikonami. Postanowilam wiec umyc wlosy szamponem gleboko oczyszczajacym, na wilgotne wlosy nalozyc olej, zawinac to w recznik/ folie czy co tam znajde, podgrzac i pochodzic z tym do wieczora. Dobrze to bede robic?? Pierwszy raz bede olejowac sie kokosem i wogole jakims olejem (oprócz rycynowego ktory byl u mnie niewypałem- wlosy suche i tępe i sianowate)
dobrze to bedziesz robic nawet chyba nie musisz owijac w folie ani w recznik. Na niektorych olejach pisza zeby nakladac na swiezo umyte wlosy i na drugi dzien umyc znowu, wiec nie ma przeciwskazań.
Maria Elena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:54   #1434
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maria Elena Pokaż wiadomość
dobrze to bedziesz robic nawet chyba nie musisz owijac w folie ani w recznik. Na niektorych olejach pisza zeby nakladac na swiezo umyte wlosy i na drugi dzien umyc znowu, wiec nie ma przeciwskazań.
Dziekuje za odpowiedz nałozylam czepek do pasemek z dziurami, zeby im cieplo bylo a zarazem powietrze dochodzilo i czuje fajne ciepełko.
Stary 2011-02-10, 15:37   #1435
sylvia_doll
CORELIPS

Hmmm... ciepło pobudza do działania maskę WAX to wiem, ale tak samo naprawdę działa na oleje? dla mnie to nowość.. a oleje zawsze na suche wloski przed planowanym myciem nakladam ... dobrze?
Stary 2011-02-10, 16:04   #1436
ston3d
Zadomowienie

Cytat:
A mogłabyś jeszcze napisać, co stosujesz jako bazę pod olejek? Ech, martwię się, że więcej włosów zacznie mi wypadać jak zacznę stosować rozmaryn + olej...
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 16:10   #1437
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez Camilla Pokaż wiadomość
Zadam głupie pytanie: czyli jak nakładam olejek na suche włosy (kokos, bhringraj, rycyne) i nakładam na to czepek to nie robic tego częsciej niz 2 razy w tyg. bo włosy nie mają dostepu do powietrza i efekt moze byc odwrotny do zamierzonego? Generalnie ja robie różnie, jak nakładam sam kokos to czepka raczej nie zakładam, zakładam go przy nakładaniu olejku bhringraj bo jego egzotyczny zapach po jakims czasie zaczyna mnie męczyc, a w czepku to już go praktycznie nie czuję.

Czekam i czekam na mój rozmarynowy i jakoś go nie przysyłają, żałuję że zamawiałam na necie, dzisiaj zobaczyłam że są dostępne na dozie tak więc następnym razem zamówie je przez tą stronę.
Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie pytając o nakładanie oleju na suche włosy
Przecież pisałam o włosie trzymanym w wodzie bez dostępu powietrza...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-10, 16:17   #1438
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ston3d Pokaż wiadomość
A mogłabyś jeszcze napisać, co stosujesz jako bazę pod olejek? Ech, martwię się, że więcej włosów zacznie mi wypadać jak zacznę stosować rozmaryn + olej...
Ja nie przepadam za olejami kładzionymi na skalp, dlatego jako bazę stosuję wodę pokrzywową. Olejek rozpuszcza się w alkoholu, także ładnie się to łączy
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 17:00   #1439
kocurzyca
Zakorzenienie

Ale fajny olej wczoraj widzialam
Mieszanka oleju lnianego, konopnego, z wiesiolka i z pestek dyni
Zapragnelam go miec, ale drogawy jest
Zastanowie sie nad nim.
http://www.amazon.co.uk/Groovy-Food-.../dp/B003E6NEDC

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 17:03   #1440
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm... ciepło pobudza do działania maskę WAX to wiem, ale tak samo naprawdę działa na oleje? dla mnie to nowość.. a oleje zawsze na suche wloski przed planowanym myciem nakladam ... dobrze?

cieplo otwiera łuski włosa i wtedy odzywka/olej ma "wiekszy" dostep do wnetrza włosa.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości