spowiedz po ok 5 latach - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-10, 16:53   #151
agusiajnw
Zakorzenienie

Dot.: spowiedz po ok 5 latach

Cytat:
Napisane przez annamlucz Pokaż wiadomość
No wybacz, jak żałujesz za grzechy to ich więcej nie popełniasz, a nie zakładasz, że pogrzeszysz przez X lat, a potem zaczniesz żałować.

Nie wiem, sprawdź w Biblii, tam chyba wyraźnie zaznaczył. Chyba że nie akceptujesz Biblii, ale własne wymysły.
Biblia jest napisana przez kilku apostołów a było ich 12 + Jezus.... nie dziwię się w ogóle że ktoś może wątpic w nauczanie kościoła

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-02-10 o 16:56
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 16:59   #152
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
Biblia jest napisana przez kilku apostołów a było ich 12 + Jezus.... nie dziwię się w ogóle że ktoś może wątpic w nauczanie kościoła
No popatrz, a mnie uczono inaczej
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:01   #153
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24996022]No popatrz, a mnie uczono inaczej [/QUOTE]
może rozwiń swoja wypowiedź, bo niestety moja szklana kula do czytania w myślach się zepsuła
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:04   #154
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Odbębnij spowiedź, powiedz jakieś grzechy typu przeklinałam, byłam niemiła dla mamy, czasem nie byłam na mszy w niedzielę i już. Puk puk, pokuta dwa razy Zdrowaś Mario i raz Ojcze nasz.
Większośc osób tak robi, nie masz się czym przejmować
I tak chodzi tylko o wypasione prezenty na komunię, wesele i tak dalej, a nie tam o pomoc w rozwijaniu się w wierze.

A tak w ogóle to trzeba się zabezpieczać, głośno wyrażać swoją złą opinię o kościele, księżach, kilka razy zapodać tekstem: "Dobrze, ze nie uznaję kościoła i nie mogę specjalnie być chrzestną, przynajmniej w cudzego dzieciaka kasy nie będe musiała ładować". Wtedy nikt na chrzestną czy chrzestnego takiej osoby na pewno nie poprosi.
Uwielbiam Cię

Ja bym tam odmówiła bycia chrzestną. No bo co? Może jeszcze musiałabym znak krzyża w kościele robić i zdrowaśki jakieś klepać? Przeca to tak jakby buddystę o bycie chrzestnym prosić.

Poza tym jest takie powiedzenie (czy coś): chcesz zmienić świat? Zacznij od siebie?

Ale wiadomix, że łatwiej sobie na kościół i księży popluć, a potem szurać na chrzciki i ślubiki do kościółka.

Tak więc, Autorko: chcesz, ściemniaj na spowiedzi. To Twoja wiara (podobno) w końcu, nie moja.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:05   #155
annamlucz
Raczkowanie

A to nie Bóg ich natchnął? Ale spoko, co z tego, że Bóg dyktował Biblię, na pewno to osobiste zachcianki 'trafię do nieba nawet jak nie będę przestrzegać zasad kościoła' są zgodne z prawdą
annamlucz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:05   #156
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
może rozwiń swoja wypowiedź, bo niestety moja szklana kula do czytania w myślach się zepsuła
Biblii NIE napisali apostołowie. Co najwyżej paru z nich napisało niektóre z Ewangelii, Dzieje Apostolskie i listy. Pozostałe części nie zostały napisane przez apostołów - cały Stary Testament chociażby.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:09   #157
roxyroxy
Zadomowienie

Cytat:
No wybacz, jak żałujesz za grzechy to ich więcej nie popełniasz, a nie zakładasz, że pogrzeszysz przez X lat, a potem zaczniesz żałować.

Nie wiem, sprawdź w Biblii, tam chyba wyraźnie zaznaczył. Chyba że nie akceptujesz Biblii, ale własne wymysły.
Bog Biblii nie napisal...

Nie kojarze tez aby bylo tam napisane'modl sie tylko w kosciele' inaczej groza

po to sie wzywa ksiedza na ostatnie namaszczenie aby Cie rozgrzeszyc..

nie mowie,ze sie z tym zgadzam ale tak jest
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:12   #158
gabi1989
Rozeznanie

Cytat:
To jest nawet zabawne Dorosła kobieta, nie chodzi do kościoła, nie chodzi do spowiedzi, nie słucha nauk kościoła, wykluczyła z Biblii wszystko co by ją stawiało w złym świetle i wybiórczo sobie wierzy. Bo wiara, że się trafi do nieba jest fajna, ale żeby już coś zrobić w tym kierunku to nie za bardzo...

Jak dla mnie nie tyle marna z autorki będzie chrzestna, co katoliczka, która trafi do nieba tylko według własnych kryteriów, a nie kościoła. Jak dla mnie taka sama obłuda jak niewierzący chrzczący swoje dzieci, ale każdy ma swoją godność i wartość, ich sprawa
annamlucz
gabi1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:13   #159
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez roxyroxy Pokaż wiadomość
Wlasnie o to mi chodzi.

Wedlug tego watku chrzestnym moze byc tylko prawdziwy katolik ktory sie stosuje do zasad KK. A moj chrzestny nie tylko rozwiedziony ale rowniez zyje na kocia lape. Do spowiedzi chodzi, dostaje blogoslawienie zamiast rozgrzeszenia. i tez pewnie jest hipokryta. Ale swietnym wujkiem i czlowiekiem. wiec bycie katolikiem nie czyni z Ciebie dobrego chrzestnego
(...)
Ale nadal jest Katolikiem. Po prostu mu ksiądz nie daje rozgrzeszenia w trakcie tej spowiedzi (tylko właśnie błogosławieństwo). Nie o to chodzi, że ktoś musi być świętszy od... i kryształowy, aby być chrzestnym, ale - to moje zdanie po prostu - wypadałoby, gdyby jednak miał pojęcie o jakichś sakramentach, brał jakiś tam udział w życiu tego swojego kościoła, a nie totalnie nic. Kościół jako budynek nie jest potrzebny do przyjmowania sakramentów, ale jednak trzymanie się pewnych zasad, branie w tym udziału sprawia, że jest się lub nie jest danej wiary.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:16   #160
roxyroxy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale nadal jest Katolikiem. Po prostu mu ksiądz nie daje rozgrzeszenia w trakcie tej spowiedzi (tylko właśnie błogosławieństwo). Nie o to chodzi, że ktoś musi być świętszy od... i kryształowy, aby być chrzestnym, ale - to moje zdanie po prostu - wypadałoby, gdyby jednak miał pojęcie o jakichś sakramentach, brał jakiś tam udział w życiu tego swojego kościoła, a nie totalnie nic. Kościół jako budynek nie jest potrzebny do przyjmowania sakramentów, ale jednak trzymanie się pewnych zasad, branie w tym udziału sprawia, że jest się lub nie jest danej wiary.
Autorka watku rowniez nadal jest katoliczka. Kosciol jej nie wyrzucil ze zrgomadzenia!
Stary 2011-02-10, 17:17   #161
canarii
Raczkowanie

Ksiądz nie powinien nic Ci zrobić za to,że nie było Cie tak długo u spowiedzi. Myślę ,że nie ma czego się bać. Niektórzy nawet po 20 latach ida do koscioła . Każdy indywidualnie podchodzi do swojej wiary. Najważniejsza jest nasza osobista relacja z Bogiem. Nikt nie powinien Ci narzucać ani wypominać to czy uczęszczasz. Matką chrzesna też możesz być dobrą Liczy się miłość do dziecka i to co masz w sercu. Nie jest powiedziane ,że bedziesz odciągać dziecko od wiary czy chodzenia do kościoła. Możesz mu przekazać też wiele rzeczy.

Poprostu śmigaj do spowiedzi. Mój odstęp był też dość duży. Mówiłam "ostatni raz u spowiedzi byłam-dłuższy czas temu
i nic się nie stało . Ksiądz normalnie wysłuchał moich grzechów,zadał pokute. Warzne ,żebyś przed samą sobą była szczera i żeby to co wyznajesz było szczere. Głowa do góry ,pierś do przodu i ruszaj
canarii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:20   #162
roxyroxy
Zadomowienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24996161]Biblii NIE napisali apostołowie. Co najwyżej paru z nich napisało niektóre z Ewangelii, Dzieje Apostolskie i listy. Pozostałe części nie zostały napisane przez apostołów - cały Stary Testament chociażby.[/QUOTE]

tylko przez ludzi natchnietych Duchem swietym. Wychodzi wiec na jedno

KK interpretuje Bilbie w taki sposob jak uwaza za sluszny

co nie znaczy ,ze jak ja sie temu nie podporzadkuje calkowicie to Bog we mnie piorunem strzeli

Swiat nie sklada sie z samych katolikow

Wnosze petycje o wybudowanie kosciola nie przynaleznego do zadnej religii gdzie ludzie moga sie modlic dla siebie, na swoj sposob i w swietym spokoju
Stary 2011-02-10, 17:21   #163
Ivy123
Zadomowienie

Cytat:
ponoć ateiści też w krytycznych mometach zwracają się do "Boga" o pomoc.
Ciotce, która wiele lat śmiała się z mojej matki, że chodzi do kościoła zagineła córka, bez echa, na kilka dni.Nagle cud się stał i ciotka nawrócona, klęczy i płacze pod krzyżem i prosi o powrót córki.Córka wróciła z giganta i znów było jak dawniej, dalej się z matki śmieje ''jakaś ty głupia, że ci sie chce tam łazić''.
Ivy123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:24   #164
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
ale czego ja od ksiezy wymagam? Ja sie wlasnie ciesze ,ze udzielaja sakramentow takim hipokrytom jak ja

od siebie nie wymagam bo mi dobrze tak jak jest. Tylko wkurza mnie ,ze nie moge byc ta hipokrytka w spokoju:d
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:28   #165
annamlucz
Raczkowanie

Cytat:
Wnosze petycje o wybudowanie kosciola nie przynaleznego do zadnej religii gdzie ludzie moga sie modlic dla siebie, na swoj sposob i w swietym spokoju
Hahaha
Skoro Kościół się myli w tylu sprawach i Twój pogląd na jego dogmaty jest o tyle trafniejszy, to czemu w ogóle wierzyć w Boga? Wzięłaś sobie z Kościoła Boga i odrzuciłaś wszystko inne, bo jest be i nie pasuje do tego, jak chcesz żyć. Wygodnie.
annamlucz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:30   #166
Annie1441
Wtajemniczenie

ja bym ochrzciła tylko dlatego żeby się nie smuciło jak inne dzieci będą się ekscytować komunią, żeby nie czuło że coś je omija

sama bierzmowania nie mam, bo nie chciałam
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:34   #167
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez zelka887 Pokaż wiadomość
Czyli bez sensu odmawiac modlitwe rano czy wieczorem? bo samemu bez sensu musi być nas dwoje faaaak czego ja sie dowiaduje;/
a to już pytaj autora ogólnie modlic się nie trzeba (ironia), bo jaki sens ma modlitwa skoro:
"albowiem wie wasz Ojciec, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie"

dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:40   #168
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czego ja od ksiezy wymagam? Ja sie wlasnie ciesze ,ze udzielaja sakramentow takim hipokrytom jak ja

od siebie nie wymagam bo mi dobrze tak jak jest. Tylko wkurza mnie ,ze nie moge byc ta hipokrytka w spokoju
Jak to nie możesz? Na co dzień masz jakieś problemy z tego tytułu?
Nie wydaje mi się A forum nie masz się co przejmować

Mniej spokoju na co dzień mają raczej nie-hipokryci religijni bo muszą znosić chociażby jojczenie rodziny, że się sakramentów przyjąć nie chce
Nie żeby to jakoś utradniało życie, ale jest jednak trochę wkurzające

Cytat:
Napisane przez dorka1980 Pokaż wiadomość
a to już pytaj autora ogólnie modlic się nie trzeba (ironia), bo jaki sens ma modlitwa skoro:
"albowiem wie wasz Ojciec, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie"

Ale jest też cytat: "Dam wam wszystko, o cokolwiek poprosicie w Moje imię" czy "Wierzcie, że wszystko, o co modląc się prosicie - otrzymacie, a stanie się wam tak"
Stary 2011-02-10, 17:43   #169
roxyroxy
Zadomowienie

[QUOTE=annamlucz;24996745]Hahaha
Skoro Kościół się myli w tylu sprawach i Twój pogląd na jego dogmaty jest o tyle trafniejszy, to czemu w ogóle wierzyć w Boga? Wzięłaś sobie z Kościoła Boga i odrzuciłaś wszystko inne, bo jest be i nie pasuje do tego, jak chcesz żyć. Wygodnie.[/QUOTE]

a czy ja mowie,ze kosciol sie myli? Kosciolowi akurat nei przeszkadza, ze ja sobie chodze i sakramenty przyjmuje-- ludziom takim jak Ty to przeszkadza

i nie rozsmieszaj mnie

Najpierw byl Bog , potem kosciol a nie na odwrot

nie trzeba byc katolikiem zeby w Boga wierzyc
Stary 2011-02-10, 17:48   #170
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ale jest też cytat: "Dam wam wszystko, o cokolwiek poprosicie w Moje imię" czy "Wierzcie, że wszystko, o co modląc się prosicie - otrzymacie, a stanie się wam tak"
czyli wychodzi, że Biblia to księga nie na takie głowy jak nasze
pewnie trzeba by prosić kogoś bliżej tematu o interpretację dogłębną

aaa! już wiem on wie wcześniej tylko czeka, żeby go o to poprosić (a nóż widelec jedno życzenie mniej z listy!)

Edytowane przez dorka1980
Czas edycji: 2011-02-10 o 17:49
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 17:52   #171
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
a czy ja mowie,ze kosciol sie myli? Kosciolowi akurat nei przeszkadza, ze ja sobie chodze i sakramenty przyjmuje-- ludziom takim jak Ty to przeszkadza
Ej, ale Kościół chyba nie wie, jaką jesteś katoliczką
Cytat:
Skoro Kościół się myli w tylu sprawach i Twój pogląd na jego dogmaty jest o tyle trafniejszy, to czemu w ogóle wierzyć w Boga?
Jasne, bo Bóg i Kościół to jedno i to samo
Stary 2011-02-10, 18:05   #172
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Autorka watku rowniez nadal jest katoliczka. Kosciol jej nie wyrzucil ze zrgomadzenia!
Może źle się wyraziłam: ten pan nadal CHCE BYĆ Katolikiem. Tak, autorka wątku niby jest członkiem KK, ale się od tego kościoła dystansuje (nawet więcej), zastanawia się co ma mówić na spowiedzi (delikatnie mówiąc), czyli spowiedź może być nieważna i generalnie sorry - przez takich "Katolików" statystyki KK są przekłamane do granic możliwości. Tamten pan z przykładu stara się, pomimo, że wie, iż będzie w pewnych sprawach postawiony poza nawias (bo wziął rozwód, bo żyje bez ślubu z nową partnerką). To jest bardzo niesprawiedliwe - że jeden człowiek chce żyć w kościele, być w pełni jego częścią (sakramenty), a nie może, a drugi ma to gdzieś, a ma prawo do wszystkiego, chociażby 20 lat olewał sprawę.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
(...)
Jasne, bo Bóg i Kościół to jedno i to samo
No właśnie. Mylenie wiary w Boga z byciem członkiem kościoła (w tym przypadku Kościoła Katolickiego).

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2011-02-10 o 18:06
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 18:10   #173
pola72
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Glupi chyba z tego watek, ale nie wiem gdzie zadac moje pytanie.
Ostatnio u spowiedzi bylam moze jakies 5 lat temu, mam 25 lat...do Kosciola nie chodze- nie czuje takiej potrzeby widząc co sie dzieje...wole sama z Bogiem rozmawiac.
W maju mam miec chrzest bratanicy i bede Matką Chrzestną...no i do spowiedzi wypadaloby pojsc..i co teraz?
Zwyczajnie sie boje...grzechow nie mam jako takich, jedynie najciezszy to taki ze do Kosciola nie chodze, w zadne swieta, jedynie z dzieciakami ze szkoly na rekolekcje czy cos jak musze bo jestem nauczycielem.
Z jednym chlopakiem minelo mi juz 7 lat i z nim popelniam grzech, ktorego nie zaluje, nie pale, nie pije..klne i to jak szewc jesli jestem wnerwiona- wiadomo jak kazdy.
Co byscie zrobily- boje sie przyznac ze nie bylam u spowiedzi tak dlugo, z 2 strony zataic to tez grzech. Kolezanka powiedziala zeby powiedziec ze u spowiedzi bylam przed swietami, ale nie mowic kiedy heh..no kurcze glupi problem i juz.

w zasadzie wyspowiadalam sie tutaj heh...marna ze mnie chrzestna bedzie;/
Nie masz się o co martwić, uwierz mi nie jesteś jedyną nie praktykujacą osobą. Rozumiem twoje obawy bo takie same lub podobne ma wiele osób. Sama nie jestem zagorzałą katoliczką a jednak mam chrzesniaka. I jestem z tego dumna. Dla mnie spowiedź przed Bogiem jest najważniejsza i najprawdziwsza niż ta w konfesjonale przed bądź co bądź takim samym grzesznikiem jak ja! Niekiedy jednak są takie momęty gdzie nie ma sie z byt duzego wyboru i trzeba sie tam udać. Myslę że z tym dasz sobie rade, nie ukrywaj niczego, mów jak jest i tyle.
ps. Na twoim miejscu nie brałabym sobie mocno do serca komentarzy niektórych tutaj osób bo nie im to oceniać.
Trzymam za ciebie kciuki
Stary 2011-02-10, 18:43   #174
smv
Zakorzenienie

Pola serdeczne dzieki!!

kochani juz skonczmy te rozmowe o Kosciele, moje pyt dotyczylo spowiedzi i zwyklego strachu..

ktos pytal skad wiem ze ksiadz ma dziecko- sam o tym mówi. W sasiednim miescie ksiadz na ambonie prosil o pieniadze na slub dla córki bo wyprawia impreze..

poprosilam juz o zamkniecie tematu bo co niektorzy to sie tu pobiją od tych wyzwisk hipokrytów itp..
Stary 2011-02-10, 19:13   #175
Asiaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Glupi chyba z tego watek, ale nie wiem gdzie zadac moje pytanie.
Ostatnio u spowiedzi bylam moze jakies 5 lat temu, mam 25 lat...do Kosciola nie chodze- nie czuje takiej potrzeby widząc co sie dzieje...wole sama z Bogiem rozmawiac.
W maju mam miec chrzest bratanicy i bede Matką Chrzestną...no i do spowiedzi wypadaloby pojsc..i co teraz?
Zwyczajnie sie boje...grzechow nie mam jako takich, jedynie najciezszy to taki ze do Kosciola nie chodze, w zadne swieta, jedynie z dzieciakami ze szkoly na rekolekcje czy cos jak musze bo jestem nauczycielem.
Z jednym chlopakiem minelo mi juz 7 lat i z nim popelniam grzech, ktorego nie zaluje, nie pale, nie pije..klne i to jak szewc jesli jestem wnerwiona- wiadomo jak kazdy.
Co byscie zrobily- boje sie przyznac ze nie bylam u spowiedzi tak dlugo, z 2 strony zataic to tez grzech. Kolezanka powiedziala zeby powiedziec ze u spowiedzi bylam przed swietami, ale nie mowic kiedy heh..no kurcze glupi problem i juz.

w zasadzie wyspowiadalam sie tutaj heh...marna ze mnie chrzestna bedzie;/
nie przejmuj się, idz do spowiedzi i powiedz wprost, że byłaś 5 lat temu, nie chodzisz do kościoła przez takie i takie względy i wolisz sama porozmawiać z Bogiem jak to napisałaś, nie ma się co bać to tylko spowiedz.. ja rok temu miałam podobną sytuacje... też musiałam iść do spowiedzi bo miałam być chrzestną.. poszłam powiedziałam, że ostatni raz byłam z 4 lata temu u spowiedzi, do kościoła chodzę tylko w święta i oczywiśćie coś tam mówił, że to nie dobrze itp itd. ale wszystko szybko poszło... nie ma co się denerwować, nie zje Cie

a nie rozumiem innych wypowiedzi krytykujących autorkę, przypominam, że to jej życie i jej sprawa czy chodzi do kościoła czy nie, czy sie spowiada czy nie- wam nic do tego no ale jak widać tendencja napinki na necie rośnie w tym temacie no cóż...

Autorko jeszcze raz przypominam- nie denerwuj się, idż

31.08.2006
Aparatka:
Góra 23.04.2012
Dół 16.07.2012
24.03.2014 koniec

odwyk
Asiaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 19:25   #176
szmyrk
Zakorzenienie

To inaczej zapytam.
Skoro i tak do kosciola nie chodzisz, katolicyzm jako taki nie ma dla Ciebie praktycznie zadnego znaczenia (taaak, mozna nie byc dobrym czlowiekiem i nawet, uwaga osoba wierzaca(!) nie bedac katolikiem, szkoda, ze tak malo wypowiadajacych sie w tym watku jest w stanie to pojac), ale z jakichs tam pobudek zgodzilas sie byc chrzestna, to w zasadzie po cholere koniecznie chcesz isc do spowiedzi? Przeciez i tak postanowienia poprawy (tak, jak to jest rozumiane w religii katolickiej) nie masz, grzechow jakos specjalnie nie zalujesz (ba, nawet nie masz ich za duzo, jak mowisz), w ogole masz swoja wlasna wizje katolicyzmu. Idz do tego koscipola, potrzymaj dziecko czy swiece (nie wiem) i przyjmij te komunie, ksiadz sie nie dowie, ze nie bylas u spowiedzi, nie boj sie. Mozesz sie wyspowiadac bezposrednio Bogu, podobnie jak z modlitwa. Po co ten caly przed-spowiedni stres.

To pytanie kieruje wprawdzie do autorki tego watku, ale w zasadzie dotyczy wszystkich tzw. wierzacych niepraktykujacych.
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 19:31   #177
xilOx
Raczkowanie

.

Edytowane przez xilOx
Czas edycji: 2012-06-12 o 23:35
xilOx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 19:45   #178
smv
Zakorzenienie

mam zalowac ze uprawiam seks? zyjemy w 21 wieku...to nie sredniowiecze. tego nie zaluje i mysle ze malo kto chyba zaluje seks przedmazenski, poza nie chodzeniem do Kosciola to jest moj 2 najciezszy grzech, nie zabilam, nie ukradlam, nie cudzoloze.
to czego mam zalowac? ze w ogole zyje? bo chyba o to Ci chodzi...
Stary 2011-02-10, 19:45   #179
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Uwaga, moralizuję ponownie.

Nie wiem po co się pchać do instytucji, której się nie szanuje i aż żal na nią patrzeć Powinno się raczej jej unikać c`nie ? Toć to masochizm
No jak to po co?
Bo fajne imprezy organizują - ślub w kościele, chrzest.

Cytat:
Napisane przez Ivy123 Pokaż wiadomość
Ciotce, która wiele lat śmiała się z mojej matki, że chodzi do kościoła zagineła córka, bez echa, na kilka dni.Nagle cud się stał i ciotka nawrócona, klęczy i płacze pod krzyżem i prosi o powrót córki.Córka wróciła z giganta i znów było jak dawniej, dalej się z matki śmieje ''jakaś ty głupia, że ci sie chce tam łazić''.
Nic w tym nadzwyczajnego, powiedzenie jak trwoga to do Boga, ma już swoje lata
Ale to tylko potwierdza moją genialną teorię, że ludzie tworzą sobie wizję Boga stosownie do potrzeb.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 19:45   #180
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
oj tu się chyba mylisz - akurat to właśnie Jehowi chodza z ulotkami, żeby zgarniać wyznawców z ulicy

EDIT: A co do szacunku... no cóż - może to właśnie przez postępowanie kościoła powstał ruch wierzących ale niepraktykujących katolików
ups, pisałam szybko .. rzadko mi się zdarza taki byk

A co do tematu:

Chodzą z ulotkami, fakt, ale nie sądzę, by zależało im na jak największej ilości wiernych, którzy leją na ich zasady .. jeśli się mylę to trudno, mogę się nie znać

A co do 2 punktu to powiedz mi, dlaczego ten "ruch" nie może się zwyczajnie określać "chrześcijanami"? skoro im tak działania KK przeszkadzają po co się utożsamiają z tą nazwą?

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Uwaga, moralizuję ponownie.

Nie wiem po co się pchać do instytucji, której się nie szanuje i aż żal na nią patrzeć Powinno się raczej jej unikać c`nie ? Toć to masochizm

Ja unikam kontaktu od lat kilkudziesięciu i bardzo dobrze mi to robi na powyższe zagadnienie Jeżeli mogę polecić takie podejście, to szczerze i z głębi serca polecam
Jak to po co? z wygody, bo ładnie, pozwiedzać, potowarzyszyć komuś bliskiemu, pobawić się w chrzestnych - taki folklor

A tak serio to ja też unikam tej instytucji, jednak dla mojego TŻ robię wyjątek. Jasne, mogłabym mu powiedzieć "goń się, idź tam sobie sam i sam się hajtnij" ale wtedy on mi może powiedzieć "sama sobie radź se swoimi problemami", "sama sobie jedź do swojej rodziny" itd itp. Czasem można się poświęcić ot takie sado maso związkowe hehe.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości