Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-10, 12:52   #271
nena1984
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

podwiązka może i tak...ale ja np. mam zamiar rzucać bukietem (bo nie będę miała na 99% welonu ani podwiązki) i ten bukiet przydałby mi się do sesji plenerowej, dlatego może i to nie będzie ładnie wyglądać, ale będę się domagać zwrotu bukietu...chyba ze kupię za 30 zł badziewny welon i założę go tylko na oczepiny żeby rzucić

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 12:53   #272
ewika19
Zadomowienie

Smile Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez biedroneczek Pokaż wiadomość
Tż krawatem ja podwiązką. Słyszałam, ze źle rzuca się welonem, a poza tym nie wiem jeszcze czy będę takowy mieć. Natomiast bukietem byłoby mi szkoda. A jaki jest u was zwyczaj z tymi rzucanymi przedmiotami?? U nas zawsze było tak, że ten, który złapał dostawał podwiązkę czy krawat na pamiątkę. Niestety ostatnio coraz częściej spotykam się z tym, że po wszystkim do łapiącego podchodza młodzi i domagają się zwrotu fanta. Bardzo mi się to nie podoba
Już krawat może być jakiś cenny ale podwiązka kosztuje 5 złotych więc mogłyby te PM się nie ośmieszać. Trochę się zdenerwowałam, osobiscie mnie taka sytuacja nie spotkała, bo nigdy nie udało mi się nic złapać
Ciekawa jestem jakie Wy macie zdanie na ten temat.
U nas gdy się rzuca welonem i krawatem, to później oddają je młodym. Po prostu tak jest- oddaje się i tyle. Nie ma czegoś takiego, że Młodzi idą po "swoją" własność. A gdyby nie oddali to trudno... Upominać się nie będę .
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:02   #273
melod_y
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Ja złapałam już raz podwiązkę i raz welon. (obie rzeczy dostałam - chociaż z grzeczności i tak pytałam czy nie chcą ich)

pomysł z podwiązka trochę dla mnie jest nie fajny.. Później mój Tż (bo też złapał krawat) musiał zakładać tę podwiązkę mi zębami... Ja bym nie chciala miec w buzi coś co ktoś inny przedtem nosił...
Welon natomiast chciałabym zostawić sobie na sesje plenerową bo planuje ją nie w dniu wesela tylko kiedy indziej..
Więc zostaje bukiet..

nena1984 - juz bym wolała mieć te podwiązkę której i tak nikt nie widzi pod sukienka niż tylko zakładać welon o północy po to by nim rzucić

Edytowane przez melod_y
Czas edycji: 2011-02-10 o 13:05
melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:09   #274
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Hej laseczki!

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
bardzo nieładnie.... żadna z nas zapewne nie wiedziała, że tak są organizowane pokazy "światełko do nieba", że są sponsorowane przez firmy pirotechniczne ale to nie powód by kogokolwiek obrażać, tym bardziej że widzę iż jesteś nowa/nowy na tym forum
Cytat:

przepraszam dziewczyny, ale nie wytrzymałam

Popieram Nie lubię takiego publicznego oczerniania, no ale to już świadczy o poziomie kultury danej osoby, no cóż

Cytat:
a co do naszych kosztów...to nawet nie chcę myśleć. Mam taki sliczny organizer ślubny, do którego wpisuję wszystkie wydatki i po weselu zastanowię się, czy je wogóle podsumować. My chcemy jak najwięcej zapłacić sami. Chociaż nasi rodzice stanowczo przeciwko temu protestują. Ale myślę, że dzięki temu będziemy mieć wesele takie jak MY chcemy, a nie nasi rodzice. Odłożone pieniądze miałam ale dużo wydałaliśmy na wakacje w październiku i sylwestra Od marca mam silne postanowienie poprawy. Ale też jak liczę to nie zamkniemy się w kwocie 40 tys zł. I nie rozumiem twierdzeń niektórych znajomych..."po co tyle kasy na jedną imprezę"? Dla mnie po pierwsze to nie jest impreza, poza tym wolę żałować że wydałam tyle kasy niż jeździć nowszym samochodem i żałować, że mogłam mieć ładniejszą suknię, salę, zespół...

Ojej... Myślałam, że to mnie za dużo wychodzi kasy na nasze wesele... Na początku liczyliśmy ok. 24 tysiaki, ale to jeszcze zanim się dowiedzieliśmy ile kosztują takie atrakcje jak dobry dj, fotograf i kamerzysta = sądziłam, że tak po 1500-1800 wyjdzie za każde z nich, a tu się okazuje, że odpowiednio wyniesie nas to 2000, 2200, 2400 - czyli co najmniej 1200zł więcej w rzeczywistości na to pójdzie hehe Gości będzie max.80 (jak ktoś z rodziny zrezygnuje, to na ich miejsce wskoczą rezerwowi znajomi) no a sądzę, że w 30tys. się zmieścimy Jak nam idzie odkładanie? Całkiem dobrze, pomijając fakt, że ja jestem na stażu a TŻ od 1,5 miesiąca nie ma pracy i jest poszukującym Na razie zapłaciliśmy 2 zaliczki a do momentu ślubu planujemy odłożyć 6-8 tysięcy. Wiem, że to mało, ale nie mamy jak odłożyć więcej po prostu :p Prawie nie jemy słodyczy, serków Hochland ( ), rzadko gdzieś wychodzimy (jedyne odstępstwo od reguły to nasze tańce, które są w pewnym sensie inwestycją na całe życie ;p) ach... Gdybyśmy mieli sami płacić za wesele to chyba za 10 lat :| Prosiliśmy rodziców, żeby dołożyli się tyle uważają a jak "nasz wymysły" przekroczą ich szacunkowe doładowanie to byśmy chcieli od nich pożyczyć i spłacić bez procentu Oczywiście nie zgodzili się i powiedzieli, że nic nie mamy im oddawać No cóż - pozostaje nam się cieszyć z ich pomocy i ładnie się odwdzięczyć rodzicom w najmniej oczekiwanym momencie

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
Kochane
Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
a jak z wyborem zespołu na wesele od cholery jest ich w internecie i każdy się zachwala szukam nawet DJ bo to taniej ale znowu nie ten sam klimat "weselny"
nie mogłam się oprzeć i wrzucam Wam suknię, którą mam nadzieję zdobędę

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
DJ może być typowo weselny, my właśnie takiego mamy Po obejrzeniu w necie mnóstwa zespołów zdecydowaliśmy, że nie mamy zamiaru wydawać 3500 zł za grupę, która będzie nam wyła do kotleta i robiła swoje wersje naszych lubianych piosenek (mam wrażliwe ucho ), więc poszukaliśmy kompromisu i chyba znaleźliśmy. I taniej wychodzi, i piosenki będą w oryginalnych wykonaniach i klimat weselny będzie zachowany i trochę nowoczesności będzie też. Zresztą wszystko z nim szczegółowo ustalamy i będzie jak chcemy (a nie tak, jakie ma zespół możliwości, bo zwykle są one ograniczone). Poza tym ma fantastyczną usługę "biesiady z gitarą" w której się zakochałam Nie znoszę dźwięku harmonii, a wiem na pewno, że moja Rodzinka będzie chciała trochę pośpiewać przy stołach, bo zwyczajnie to uwielbiają. Więc jest to dla mnie świetne rozwiązanie. Oto On, może Ci się przyda: http://www.twojewesele.linuxpl.c om/http://www.twojewesele.linuxpl.c om/
Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość

Hmm kindziulindziu... Czy ja wiem czy traci się weselny klimant przy DJ'u? Raczej biesiadny się traci jak już Ja od początku chciałam DJ'a (TŻ całe szczęście też) bo wolę oryginalne wykonania – tak jak Chatka mam wrażliwe ucho i bardzo mnie drażnią czyjeś interpretacje ulubionych utworów Zresztą kiedyś śpiewałam i nie zniosłabym tego, gdyby ktoś „gwiazdorzył śpiewem” na moim własnym weselu Nie to, że jakimś egocentrykiem jestem, ale wiecie o co chodzi Mnie zależy właśnie na różnych utworach – starych, nowych, z biesiady też ciutkę, z takich tradycyjnych weselnych Jedynie disco polo chcę ograniczyć do minimum (bo przepraszam, ale przy tym to ja „tańczyć” nie potrafię ;p) ale sądzę, że będzie to raczej mieszanka różnych stylów Na gitarze gra nasz jeden znajomy i zastanawiamy się czy by go nie poprosić aby zagrał coś takiego hmm… do pośpiewania może Jakby się zgodził oczywiście
A suknię piękną sobie upatrzyłaś! Jeśli nie wystąpię w tiulowej, baletnicowej (patrz: avatar) na weselu, to wybiorę pewnie taką grecką J

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
pewne jak już dojdziemy do fazy koszmarów sennych na temat ślubu (a na pewno kiedyś to nastąpi to będą nam się takie śniły)

Ja mam! Ja mam! Niedawno – że ksiądz ma już zapisaną cała kartkę z tytułem 21 lipca 2012 i musimy szukać innego kościoła, a ostatnio że braliśmy fotografa jakiegoś z ulicy no i na sesję zdjęciową tak na chybcika jakiś makijaż sobie robiłam, włosy miałam rozczochrane – AaAaAaAa!!! Po 1. śnie polecieliśmy od razu do biura parafialnego (zapisy od grudnia, ufff ) a po 2. tego samego dnia umówiliśmy się telefonicznie z fotografem No i mogę spać spokojnie ^^

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
kindziulindzia Cudna sukienka! Chyba mamy podobny gust bo ja też marze o czymś podobnym. Tylko wolałabym z ramiączkami (wesele we wrześniu) wiec troszkę za zimno chyba na taką sukienkę?
Cytat:
Nie wiem sama

Planujecie oczepiny?
Jeśli tak to czym będziecie rzucać?
Welonem
Kwiatami
Podwiązką

Ja tradycyjnie, bo welonem J Tak też najbardziej mi się podoba, w końcu podczas oczepin – odczepiamy welon, prawda ? Kwiatów byłoby mi szkoda, a podwiązkę to już mąż sam mi ściągnie… ]:->

W ogóle wczoraj byłam z mamą na zakupach i zaszłyśmy do jubilera żeby pokazać mojej mamie obrączki które mi i Teowi się podobają J Ale babsko było strasznie niemiłe – narzucała swoje zdanie, rzucała uszczypliwe uwagi i krytykowała mój gust = no trochę nie wypadało jej się tak zachowywać :/ Ale i tak jakoś wczoraj zasiano we mnie ziarno wątpliwości jeśli chodzi o te nasze upatrzone obrączki http://sklep.terpilowski.com.pl/obraczki-wz-gt45.html (na zdjęciu nigdy nam się nie podobały, ale na dłoniach już tak ), bo są takie bardzo zdobione i problem ze zmianą rozmiaru – nie dość, że 2 kolory to głęboki wzór… No i wczoraj po moim powrocie z TŻem stwierdziliśmy, że może jednak całe żółte, żeby praktyczniej było jakby co, no i żeby delikatniejsze były… Coś takiego jak te z rowkami http://www.e-obraczki.pl/zirkon--p-486.html albo te z jodełką http://www.e-obraczki.pl/zirkon-o89-p-484.html , ale soczewkowate (półokrągłe, kuliste) no i całe na połysk, żeby nie było numerów że satyna się zetrze (chociaż bardzo mi się podoba). Co myślicie?
sztuczka_magiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:19   #275
melod_y
Zakorzenienie

Nie rozumiem co Ona miała do obrączek nr 1.
Mi się podobają chociaż nie gustuje w łączonych kolorach. Ale z ręką na sercu podobają mi się.
obrączki nr 3. od razu skojarzyły mi sie z takimi obrączkami co na odpuście kupowałam jak byłam mała
Identyczny miały wzorek tylko dookoła ;]
Nie mówie że brzydkie ale nr 1. ładniejsze moim zdaniem

Stary 2011-02-10, 13:37   #276
(kicia)
Zakorzenienie

biedroneczek nie mam nic przeciwko. Ja kupiłam tą gazetę ponieważ zawsze to przy szyciu ładniejsze i dokładniejsze zdjęcie niż wydruk z komputera.

U mnie będą oczepiny tradycyjnie welon i musznik. Ale zwrot jest konieczny i oczywisty. Mój welon to pół biedy bo będę miała zapasowy no ale dwóch muszników nie będziemy kupywac.
Ja raz złapałam welon ale jedną dziewczyna miała takie parcie na jego złapanie że mi go wyrwała i się rozerwał. Mi została mniejsza część
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:38   #277
Nattiv
Zakorzenienie

Witam Nie mam czasu pisać więc tylko skrobnę odrobinkę, bo zaraz lecę na egzamin i trzymajcie kciuki

Cytat:
Planujecie oczepiny?
Welonem
Kwiatami
Podwiązką
U mnie oczepiny będą W jakiej formie to jeszcze nie wiem. Z zespołem się uzgodni. Rzucać będę kwiatami chyba, bo welonu u mnie nie będzie, a podwiązka za lekka jest i nie doleci daleko. Tż tradycyjnie krawatem, bo muszki nie przewiduję, ale kto wie

Suknie które wkleiłyście dla jaj boskie Uśmiałam się nieźle. Muszę pokazać koniecznie Tż.

Kallos Sthenos - Piękno i Siła
Nattiv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 13:47   #278
biedroneczek
Raczkowanie

No może faktycznie z tym będzie problem. Ale jestem głupia
Dawniej nie było czegoś takiego jak sesja fotograficzna w innym terminie.
Teraz jest to popularne i może młodzi chcieli do zdjęć. Wszystko ok jeśli chodzi o krawat, ale podwiązki dalej nie rozumiem. U nas zwykle rzuca się podwiązką, nie spotkałam się żeby PM rzucała czymś innym. Więc ja swoją napewno zostawie szczęśliwej przyszłej PM. Krawat faktycznie będzie trzeba odebrać, albo przynajmniej pożyczyć na czas sesji.
Aaaa i u nas nie ma takiego zwyczaju, że facet, który złapie krawat musi zakładać podwiązkę zębami. Max to jak Pan Młody zdejmuje ją w ten sposób, a to też nie zawsze. Mało fajne by to było trzymać w ustach coś co ktoś miał na nodze cały dzień jeszcze gorący letni, nie mówiąc już o wkładaniu głowy pod sukienkę obcej dziewczyny. Przecież krawat może złapać chłopak z jednej strony, a podwiązkę dziewczyna z drugiej, albo jeszcze lepiej jakaś osoba towarzysząca. Masakra
biedroneczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:06   #279
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Cytat:
Nie rozumiem co Ona miała do obrączek nr 1.
Mi się podobają chociaż nie gustuje w łączonych kolorach. Ale z ręką na sercu podobają mi się.
obrączki nr 3. od razu skojarzyły mi sie z takimi obrączkami co na odpuście kupowałam jak byłam mała
Identyczny miały wzorek tylko dookoła ;]
Nie mówie że brzydkie ale nr 1. ładniejsze moim zdaniem
Hehe ok No 1. już mi się opatrzyły, sądzę, że mogą śniadzieć trochę bo tyle mają drobiutkich zakamarków no i z tym powiększaniem ciężko... Co prawda w życiu nie chcę ważyć więcej niż 60kg (oprócz ciąży rzecz jasna ) a więc jak tylko będzie się robiło niebezpiecznie to wszelkie działania podejmę, by nie tyć, ale wiadomo, że z wiekiem to nawet się zmienia struktura dłoni... Takie jakby lekko opuchnięte? Na pewno objętościowo większe, więc trzeba to uwzględnić
Z tymi 3. to bym na to nie wpadła co Ty, ale skoro masz takie skojarzenie Dookoła jakby był wzór to by mi się z 1.Komunią kojarzyły (albo z bukszpanem na Wielkanoc ;p) ale na pewno jak już to wybierzemy taką jodełkę po skosie i żłobioną a nie hmm "wydzierganą" - nie wiem czy wiecie co mam na myśli

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Hmm... A to mnie biedroneczku bardzo zaskoczyłaś swoim niezadowoleniem jeśli chodzi o oddawanie fantów po oczepinach No ale widać co rejon to inne obyczaje U mnie NIGDY się nie zdażyło, żeby złapane rzeczy "nowa para młoda" zabierała na zawsze I tak jak dziewczęta wspomnialy wyżej, jest to oczywistością, że rzeczy te należą do Młodych ;p Jeśli chodzi o podwiązkę to fakt - można ją chociażby dać nowej pannie młodej i nawet poprosić o przysługę, by zatrzymała ją do swojego ślubu - od razu miałaby coś niebieskiego i pożyczonego Ja jednak jestem za welonem i tak No, ale wracając - u mnie (w Zachodniopomorskim) ci nowi młodzi od oczepin noszą dumnie tenże welon i tenże musznik/muchę No i oczywiście "muszą" ze sobą zatańczyć albo właśnie wziąć udział w konkursie Także ze zwyczajem zabierania na zawsze tych atrybutów Pary Młodej nigdy się nie spotkałam :| I nie podoba mi się ;p

Edytowane przez sztuczka_magiczka
Czas edycji: 2011-02-10 o 13:52
Stary 2011-02-10, 14:25   #280
melod_y
Zakorzenienie

Masakra w takim razie... Skora ja rzucę już nie ważne czym, ale jak Tż rzuci krawat to ciekawe w czym będzie do sesji... bo my na 100% będziemy mieć ja w innym terminie niż ślub...
U nas nie ma zwyczaju oddawania właśnie I jeśli złapie jakiś partner kuzynki bądź osoba która mieszka daleko to nawet na sesje nie damy rady pożyczyć :/
Teraz to już sama nie wiem. Msze pooglądać zdjęcia ślubne i luknąć czy dziewczyny mają welony a mężczyźni krawaty...

CHOCIAŻ jest inna opcja Mamy zapasowy jeden krawat bo TŻ złapał na weselu kuzyna
To chyba jednak mamy problem z głowy

sztuczka_magiczka Też osobiście nie chciałam brać ani welonu, ani podwiązki.. Bo po co mit to?
Wyrzucić nie pasuje, ale przekładać z kąta do kąta też mam już dosyć.
Mam zamknięta w pudełku i na razie tam siedzi. Tylko jak mówię.. U ans tak to już jest że się zabiera

Edytowane przez melod_y
Czas edycji: 2011-02-10 o 14:27
Stary 2011-02-10, 14:28   #281
(kicia)
Zakorzenienie

chatka pytałaś mnie ostatnio o salony w Łęcznej. Ten nowy salon ma swoją stronę www.studiowea.com ale niestety nie szyja sukien wg zdjęć tylko wg ewentualnego własnego projektu. Ja nie jestem uzdolniona manualnie więc napewno nie przerysuje sukni na papier żeby tak wyglądała jak bym chciała.

Stary 2011-02-10, 14:34   #282
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cześć dzioszki

Fanty oczepinowe
jeśli będzie welon, to nim będę rzucała. Jeśli nie, to nie mam pojęcia czym... TŻcik oczywiście musznikiem. I zapewne gdzieś tam zostaną nam zwrócone. Bo tak się raczej u nas robi.

Kiecki śliczne powrzucałyście, a te mniej śliczne rozbawiły mnie do łez.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:35   #283
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Cytat:
Msze pooglądać zdjęcia ślubne i luknąć czy dziewczyny mają welony a mężczyźni krawaty...
Oczywiście, że mają Znaczy, ewentualnie PM rezygnuje z welonu na sesji zdjęciowej (ale nie dlatego, że się go pozbyła a dlatego że nie chciała zdjęć w welonie) - dla mnie to jakiś absurd oddawać te rzeczy :/ Przecież to już nawet Młodzi woleliby zostawić sobie na pamiątkę, albo sprzedać (a w przypadku Młodego to jak niby sprzedać samą kamizelkę bez musznika/muchy/krawata?) - no absurd :p Cieszę się, że u mnie nie ma takiego zwyczaju, bo zupełnie go nie trawię

Edytowane przez sztuczka_magiczka
Czas edycji: 2011-02-10 o 14:43
Stary 2011-02-10, 15:32   #284
ibyza
Wtajemniczenie

a ja nie wiem czym będę rzucała, welonunie będzie, podwiązka nie wiem, ale wolałabym żeby Tż ją sam zdjął później, o ile będzie więc raczej odpada, bukietu mi szkoda, bo na plener będzie potrzebny
jak nie będę miała czym to jak już kiedyś pisałam będę rzucać butem hahaahhaa (już widzę miny wszystkich ) hahahaha

a TŻ pewnie krawatem

u mnie jest podobnie jak u evooni że się oddaje młodym - i to jest oczywiste i zawsze zaczepia się po oczepinach za krzesełkami młodych- tak na widoku i sobie wiszą do końca wesela, a potem młodzi robią z nimi co chcą... bo to ich

suknie mniej śliczne wymiatają
ibyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 15:36   #285
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Co do stroju TŻta, mój ostatnio powiedział, że założy BIAŁY (!) albo "gołębi" frak Chyba bym pękła Także zamierzam trzymać rękę na pulsie, w co się ubierze
ja też zamierzam, ale znam mojego TŻa na tyle, że wiem ze nie wybierze czegoś co mi sie nie spodoba na pewno będzie to jakieś ciemny, nieudziwniony garnitur jedyne do czego mam wątpliwości to kamizelka- mnie się nie podobają zbytnio, ale TŻ lubi i podejrzewam że sie skusi

Cytat:
Napisane przez samiramis Pokaż wiadomość
Wspomnę tylko, że lokal dośc znany i nie spotkalam się z zadna negatywna opinią na jego temat.
ach i podaję linka do mojego nowego pomyslu na suknię http://www.faeriebrides.com/custom-c...f-diamonds.php
bardzo oryginalna
Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość

ja w końcu zebrałam się i zeskanowałam zdjęcia moich dwóch ukochanych sukienek. Znalazłam jakieś 2 lata temu je w jednej gazecie o tematyce ślubnej. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam tą gazetkę. I jeśli będę szyła to właśnie wg tego zdjęcia. Pierwsza z tych sukienek to sukienka moich marzeń taka księżniczka cudo po prostu. Ale nie wiem jak bym w niej wyglądała więc mam drugą alternatywną (zdjęcie 2)
nie w moim stylu ale ładne

Cytat:

Planujecie oczepiny?
Welonem
Kwiatami
Podwiązką
ja będę mieć oczepiny (chociaż nie chcę, no ale cóż, tradycja to tradycja ) i będę rzucać bukietem ale zapewne nie swoim tylko specjalnie na tę okazję zakupionym (np takim z cukierków ) żeby osoba która złapie sobie mogła bez wyrzutów sumienia wziąć na pamiątkę
Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość

W ogóle wczoraj byłam z mamą na zakupach i zaszłyśmy do jubilera żeby pokazać mojej mamie obrączki które mi i Teowi się podobają J Ale babsko było strasznie niemiłe – narzucała swoje zdanie, rzucała uszczypliwe uwagi i krytykowała mój gust = no trochę nie wypadało jej się tak zachowywać :/ Ale i tak jakoś wczoraj zasiano we mnie ziarno wątpliwości jeśli chodzi o te nasze upatrzone obrączki http://sklep.terpilowski.com.pl/obraczki-wz-gt45.html (na zdjęciu nigdy nam się nie podobały, ale na dłoniach już tak ), bo są takie bardzo zdobione i problem ze zmianą rozmiaru – nie dość, że 2 kolory to głęboki wzór… No i wczoraj po moim powrocie z TŻem stwierdziliśmy, że może jednak całe żółte, żeby praktyczniej było jakby co, no i żeby delikatniejsze były… Coś takiego jak te z rowkami http://www.e-obraczki.pl/zirkon--p-486.html albo te z jodełką http://www.e-obraczki.pl/zirkon-o89-p-484.html , ale soczewkowate (półokrągłe, kuliste) no i całe na połysk, żeby nie było numerów że satyna się zetrze (chociaż bardzo mi się podoba). Co myślicie?
moim zdaniem wybranie prostszego wzoru jest rozsądne po pierwsze ze względu na to że być może trzeba będzie kiedyś zmienić rozmiar, a po drugie przy bogatych zdobieniach chyba bardziej widać ślady zużycia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 17:09   #286
malwus20
Wtajemniczenie

Ależ stron namachałyście zanim tu weszłam
Wczoraj z Tz podpisalismy umowe z lokalem weselnym Nareszcie!! choc facet był strasznie oporny dopielismy swego Poniżej załączam zdjęcie naszego domu Wesele będzie na 150 osób i to raczej 90% rodzina, spodziewam sie że ode mnie odmowi może 5 osób, od Tż nie wiem ale z lokalem jestesmy umówieni na 140 i jesli bedzie mniej musimy dopłacic za tych co nie przyjda. Lipa troche ale nie dało sie tego inaczej załatwic. a co najgorsze od konca kwietnia do początku października mieli zajęta każda sobote!! Musielismy wybrac miedzy 14 kwietnia a 13 październik i wybralismy kwiecien dlatego prosze mnie wpisac w kalendarz

Jesli chodzi o strój Tż to jeszcze nie mamy koncepcji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg popiel-(65).jpg (95,8 KB, 32 załadowań)
Stary 2011-02-10, 17:19   #287
tenebrosa
Wtajemniczenie

Mam troszkę czasu to co nieco poodpisuję

U nas też duże wesele, na liście gości 170 osób i raczej nie jest to jeszcze zamknięta lista, bo pewnie dojdzie kilka osób z pracy TŻ i ode mnie, plus u znajomych dzieciaczek w drodze. Mamy duże rodziny i sporo bliskich znajomych. Jednak wiem, że nikogo z tych osób nie mogłoby zabraknąć przy nas w Tym Dniu. Co do kosztów to podobnie jak u Chatki - ok. 50 tys., z tym, że u nas to wynika ze zrobionej już na samym początku planowania wesela kalkulacji. Szczerze to nie wyobrażam sobie, żeby zacząć działać nie wiedząc czy się wyda 20 czy 40 tys., no ale jak lubię konkretnie wiedzieć jakie koszty mnie czekają, a nie porywać się z motyką na słońce.

Oczywiście bez urazy w stosunku do tych PMek, które nie podliczają, ale przy tak dużej imprezie jak nasza chcieliśmy najpierw zaplanować budżet, a potem konsekwentnie dążyć do jego realizacji. Któraś z Was pisała, że trudno korzystać z tych kalkulatorów co są na necie, bo są duże rozstrzały. Trzeba je dostosować do siebie i najpierw się poorientować w cenach w regionie, a potem wpisać te prawdopodobne ceny do kalkulatora. Ja np. wiem, że na suknię 6 tys. złotych nie wydam.

Co do stroju TŻta to ja mu zostawiam wolną rękę, chociaż pewnie i tak będziemy razem wybierać. Na szczęście mamy podobny gust, często nam się to samo podoba. Na pewno chciałabym, żeby wyróżniał się jako Pan Młody, na targach ślubnych oglądaliśmy nawet surduty i całkiem spodobał mu się ten pomysł, mi także. I oczywiście musi pasować do mojej sukni i dodatków mnie, żebyśmy razem tworzyli piękną Parę Młodą Akurat dla mnie może to być ubranie na jeden raz - garnitur na galowe wyjścia mój TŻ już ma taki super, kupiliśmy jakiś czas temu, więc ten na ślub nie musi koniecznie być uniwersalny.

Oczepiny: welonem będę rzucać, u nas z tego co mi się wydaje też po oczepinach oddaje się Państwu Młodym ich atrybuty. natomiast co do samych zabaw to się o to zupełnie nie martwię - nasz wodzirej ma tyle pomysłów do wyboru (kulturalnych i na poziomie - co ważne), że bez problemu ustalimy jak mają wyglądać oczepiny 1-2 tygodnie przed ślubem, bo i tak wtedy będziemy się spotykać z nim, żeby ustalić wszystkie szczegóły. I oczepiny też się wtedy dogra.

Suknia...
wiecie, ta z wersja dla księdza i na wesele, która była wklejana kilka dni temu to naprawdę mi się podoba, ja bym tylko dała więcej falbanek/poszerzyła je, żeby po zdjęciu dołu suknia była troszkę szersza, a nie taka kiszkowata. Co prawda górę tej sukni bym zmieniła, ale poważnie - ten patent z odczepianym dołem siedzi mi teraz w głowie i jawi się jako idealne rozwiązanie na moje gorące, lipcowe wesele I TŻtowi też się podoba, więc bardzo możliwe, że go wykorzystam!
Stary 2011-02-10, 17:42   #288
ibyza
Wtajemniczenie

tenebrosa ja też już od dłuższego czasu myślę nad takim rozwiazaniem suknia 2 w 1
Stary 2011-02-10, 18:00   #289
betterw
Raczkowanie

Oczepiny u nas będą tradycyjne - z welonem i musznikiem/krawatem. Na każdym weselu w mojej rodzinie i rodzinie TŻta zwracano Młodym ich rzeczy, więc u nas pewnie też tak będzie. Boję się jedynie, że nie będzie miał kto łapać, bo młodzież w naszej rodzinie jakoś się nie pali do wesel, albo rodzice nie chcą ich "zabierać", no nie wiem, al ejuż mamy sygnały, że wujostwo (w większości) przyjedzie bez swoich nastoletnich i 20-paro letnich "dzieci".

Chcę koniecznie DJa, ale że na naszej sali jest dość spora scena, to muszą być 2 osoby z dużą ilością sprzętu hehe, ale już takich znalazłam, teraz tylko musimy się z nimi spotkać, po rozmowie telefonicznej są ok.

A powiedzcie mi, ile płąciliście za sam obiad weselny, np. dla kierowcy i czy w ogóle zapraszaliście kierowcę na obiad? Cenę za całe menu już ustaliłam, ale chce wiedzieć, ile może wynieść koszt samego obiadu - 20 zł, 30, czy może 50?
betterw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 18:12   #290
ibyza
Wtajemniczenie

a mi się bardzo spodobała ta suknia: http://www.slubne-suknie.pl/galeria-...gar-rufina.php śliczna jest taka subtelna
Stary 2011-02-10, 18:34   #291
ewika19
Zadomowienie

Smile Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

malwus20- Gratuluję ustalenia daty . Widocznie lokal jest bardzo dobry skoro tyle już było zajęte . A i z zdjęcia wnioskuję, że jest piękny masz może zdjęcia z środka? Uwielbiam takie rzeczy oglądać

betterw- co do ceny za obiad dla kierowcy to nie pomogę ponieważ ma kucharkę. Ale ja będę każdego kierowcę zapraszać i będą mieli osobny stolik, który będzie przygotowany tylko na obiad, no i kawę i ciastko...

ibyza- piękna suknia. Zaczęły mi się strasznie podobać z takimi zdobieniami jak ta ma na gorsecie. Jestem zdecydowana na szycie sukni więc już ogólnie zbieram wszelkiego rodzaju pomysły .
Stary 2011-02-10, 18:41   #292
ibyza
Wtajemniczenie

bardzo mi się spodobała ta suknia, tylko myśle co z tym trenem później... hm...
Stary 2011-02-10, 18:47   #293
(kicia)
Zakorzenienie

a musisz mieć tren? ja jeżeli nawet zdecyduję się na suknie z salonu to proszę o wersję bez trenu

Stary 2011-02-10, 18:57   #294
ewika19
Zadomowienie

Ja też nie chcę trenu. Mimo iż nieraz PM go podpinają to mi się to strasznie nie podoba, dlatego wolę bez...
Stary 2011-02-10, 19:06   #295
ibyza
Wtajemniczenie

nie muszę, ale ta suknia mi sie wyjątkowo podoba hahahha pewnie zanim się wyborę do 1 salonu to mi się jeszcze tysiąc razy zdanie zmieni, dlatego nie wybieram się narazie, tylko po wakacjach , na jesieni jakoś
Stary 2011-02-10, 19:13   #296
(kicia)
Zakorzenienie

w jednym z salonów zobaczyłam ze na suknie trzeba się juz tak na 100 % zdecydować minimum 20 tyg przed ślubem strasznie długo bo mnie to się pewnie odmieni jeszcze tak na 100% chciałam sie zdecydować tak ze 4 msc przed a nie 6

Stary 2011-02-10, 19:23   #297
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Ja złapałam kiedyś welon i oddałam PM. Rok temu złapałam podwiązkę a tż musznik i młodzi chcieli żebysmy zatrzymali na pamiętkę. Ostatecznie musznik oddaliśmy a podwiązkę mam i pewnie założę na ślub jakoś coś niebieskiego i pożyczonego

U nas będą czepiny pewnie tylko w formie rzutu bukietem/podwiązką i krawatem.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 19:31   #298
ibyza
Wtajemniczenie

(kicia) a na jakiej ulicy salon?? ja tak właśne zamierzam się rozgłądać pół roku przed ślubem
Stary 2011-02-10, 19:36   #299
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

malwus20 gratuluję ustalenia daty, u nas 14 kwietnia też wchodził w grę, ale stanęło na 9.

ibyza sukienka bardzo ładna,ale osobiście wolałabym ją z trenem. Chyba nie będzie problemu z jego odpięciem już na sali.

(kicia) w moich rejonach jeśli chce się szyć suknię w bardziej obleganych salonach trzeba już sobie suknię wybrać pół roku przed i kolejkę do szycia zaklepać. Niestety takie prawa rynku...

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 19:44   #300
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ibyza Pokaż wiadomość
(kicia) a na jakiej ulicy salon?? ja tak właśne zamierzam się rozgłądać pół roku przed ślubem

Polna 18

zależy o który pytasz :P

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2011-02-10 o 19:46
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości