|
|
#3271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
|
|
|
|
#3272 |
|
Raczkowanie
|
Black Cat, Betti i shinigami - dziękuję, trochę się uspokoiłam
Ehh dziewczyny Mogę trochę pomarudzić? Trzymam cały czas w sobie te swoje głupkowate rozterki, które cąły czas mnie jednak męczą... dlatego w końcu to napiszę. Wysłuchacie? od razu mówię, że to dosyć pesymistyczne myśli, więc nech każdy czyta na swoją odpowiedzialność i żeby nie było, że nie ostrzegałam...Dobra...zaczynam... Jak już mówiłam kilka postów wcześniej, już długi czas się zabieram do założenia aparatu i w końcu postanowione - w marcu będę zadrutowana, na obie szczęki. Nie mam jakichś mocno krzywych tych zębów, głównie na dole są krzywe, da się przeżyć niby ale dla samej siebie chciałabym jednak mieć proste, bo po prostu czuję, że potrzebne jest mi to do większej pewności siebie... Już te moje obawy ze zmianem rysów twarzy/ust pomijam... Skupię się jednak na czymś innym. Mam 20 lat (chociaż wcale się na tyle nie czuję :O ) i tak się cały czas zadręczam, że za późno się za to wszystko zabrałam, orto powiedziała, że coś ok. 2 lat, standardowo. Nie wiem. Ja mam cąły czas takie myśli "aha, czyli za 2 lata będę miała już 22 lata, a przez ten okres noszenia aparatu żaden chłopak na mnie nie spojrzy, będę jakaś niesmiała i oczywiscie bede czula sie mniej atrakcyjna. Minął te 2 lata a ja już może będę za stara na wiele rzeczy, może ten okres z aparatem będzie po prostu w moim życiu ''zmarnowany''? " Jak teraz to czytam, to widzę, jakie to głupie Ale ok, postanowiłam, że napiszę, to piszę! Mi osobiście jakoś nie przeszkadza/nie obrzydza mnie to że ktoś ma aparat. W sumie czasem to niezła ozdoba, tak mi się wydaje. Ale też, nie każdemu pasuje. Mniejsza o to, jednak mam świadomość tego, że SĄ tacy ludzie, których widok aparatu odrzuca... Wiem, wiem - robię to dla siebie, tak, wiem Eh! No boję się, że ten mój aparat będzie odstraszał.. w ogóle... 2 lata... a w 2012 rzekomy koniec świata... więc na co się męczyć? Ajjj nie wiem, mam mętlik w głowie Jak już mówiłam, mi osobiście nie przeszkadzają osoby w aparatach, nawet ładnie to (u niektórych) wygląda ale...szczerze mówiąc nie wiem, czy pocałowałabym kogoś ze zbroją na zębach ![]() Koniec. Przepraszam wszystkich których mogłam w jakiś kolwiek sposób urazić... Cóż, szczerze? oczekuję, że ktoś mi jakoś sensownie przemówi do rozumu i poda jakieś fajne argumenty, żebym się w końcu opanowała po tym wględem, bo męczy mnie nieźle a ja wiem, że to beznadziejna sprawa.
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój chłopak twierdzi, że w aparacie wyglądam super. Nawet sam zapisał się wczoraj na konsultacje Wiem, że są gusta i guściki, ale myślę, że wielu facetów nawet chciałoby przekonać się jak to jest całować się z aparatką ![]() A z tym końcem świata nie przesadzaj! To tak jakbyś rzuciła teraz szkołę, bo wiedza i tak się nie przyda ![]() Wiadomo, aparat to duży wydatek, trzeba się przy nim nieźle naskakać, ale efekt końcowy jest tego wart
|
|
|
|
|
#3274 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze możesz wziąć aparat kosmetyczny, który będzie mniej widoczny. A tak dla dodania Ci otuchy, powiem Ci, że ja zakładałam mając lat 24. Mój facet był/jest zachwycony, bo wyglądam (wg Niego) uroczo i robię coś dla siebie. No i razem we dwójkę, ja plus złomek, będziemy we wrześniu Mu ślubować. I to ja miałam opory przed wystąpieniem w takim dniu z aparatem, ale zostałam przez Tż skutecznie przekonana, że to TYLKO aparat, żaden koniec świata itp A tak na marginesie, jeżeli kogoś totalnie odrzuca aparat itp to znaczy, że dana osoba nic ciekawego sobą nie reprezentuje i nie warto marnować na nią swojego czasu . Aparat jest fajny
|
|
#3275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak więc z aparatem też można znaleźć kawalera ![]() Koleżanka właśnie poznała swoją miłość mając aparat na zębach, po 1,5 roku bycia razem go ściągała i koleś nie zachwycał się nad tym że drutów już nie ma :P, co znaczy, że im to obojętne A w ogóle teraz aparat to normalność i nikt nie wytyka nikogo palcami Ja twierdze, że to moje BŁYSKOTKI i lubię mój aparacik mam zwykły metalowy z kolorowymi gumkami, krępowałam się jedynie przez pierwsze 2 tyg, a potem to śmiałam się pełną gębąW całowaniu nie ma różnicy czy z aparatem czy bez i inne rzeczy też można w nim robić......mój mąż nie narzeka ![]() nie zastanawiaj się tylko zrób coś dla siebie
|
|
#3276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powodzenia!
|
|
#3277 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podejrzewam że ból z dołu może delikatnie promieniować na górę, albo rzeczywiście Ci się wydaje ![]() O o, ja też mam to cholerstwo na dolnych, strasznie ciężko się z początku jadło, ale ta masa się ściera z czasem, z początku miałam takie spore kuleczki, teraz są o połowę mniejsze :P Jaki kolorek masz? Ja mam niebieskie gumeczki i się zastanawiam czy to może dlatego mi orto zrobiła niebieski cement...? Chociaż to w sumie nie ma za bardzo sensu, przecież gumeczki trzeba będzie zmienić, a masy mi raczej nie zdejmie i nowej nie dopasuje ![]() Swoją drogą mam taki problem. Aparacik założony lekko ponad miesiąc temu, a już po kilku dniach mi dwa zamki odpadły! Powiedzcie mi dziewczyny, czy to się zdarza czy po prostu mój ortodonta jest delikatnie niedouczony, a może to moję ząbki nie mają ochoty się prostować? Zameczki spadły mi z górnych krzywych dwójek, i teraz muszę czekać na wizyte do 12 marca żeby mi je znowu założyli :O Ale ale, co mnie najbardziej zdziwiło to to że jak poszłam do ortodonty z tym problemem, on tylko coś pomajstrował z aparatem, nic się nie zmieniło, i kazał mi umówić nowe spotkanie. Szczęka mi opadła, bo to co on zrobił to ja mogłam sobie sama pęsetą naprawić, przesunął tylko delikatnie jeden z drucików, nie zakładając zameczków na dwójki. I teraz, czy jest to możliwe, że po prostu zamki na tych dwójkach nie są na razie ważne? Może chce poprzesuwać zęby tak żeby zrobić troszkę miejsca na te dwójki (są cofnięte)? Ale jak on chce to zrobić skoro nie wszystkie zęby są w tej chwili połączone? Głowa mnie boli od tego wszystkiego, żałuję że się go nie spytałam, ale mój ortodonta to taki przystojniak że mnie onieśmiela Ehh, mam nadzieję że mi coś poradzicie
|
|
#3278 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i to ona może powiedzieć że jej się nie opłaca a nie Ty a poza tym moim zdaniem chłopaki nie zwracają uwagi na aparat... może było tak 10 lat temu ale teraz to jest nawet modne... mi żaden chłopak nie powiedział nic niemiłego na ten temat słyszałam też o zadrutowanych dziewczynach które znalazły chłopaków podczas noszenia aparatu więc chyba nie jest to nie możliwe ja nie uważam że przez aparat marnuje się czas... gorzej by było gdybyś chodziła z takimi krzywusami i tym odstraszała chłopaków ... a tak każdy mądry pomyśli że w końcu zdejmiesz i będziesz olśniewać uśmiechem taki hoolywood smile więc nie zastanawiaj się tylko zakładaj
|
|
#3279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zakładałam aparat mając niemal 29 lat (bez dwóch miesięcy) i będąc "singlem" (to ładnie powiedziane, ale moja babcia zupełnie inaczej to nazywa ![]() A co do facetów...olej to! Jak któremuś przeszkadza aparat, to krótko mówiąc jest smarkaczem, nie facetem ![]() I jeszcze jedno...przed założeniem koleżanka mi mówiła, że wręcz zauważyła większe zainteresowanie swoją osobą u facetów od momentu, kiedy założyła aparat... Może to zbieg okoliczności, ale muszę przyznać z własnego doświadczenia....że COŚ w tym jest! ![]() ![]()
|
|
#3280 |
|
Konto usunięte
|
Zęby strasznie bolą po wczorajszej wizycie
Co do facetów i wgl, to zauważyłam, że od kiedy noszę aparat, to mam coraz więcej znajomych i nikomu nie przeszkadza mój aparat
|
|
|
|
#3281 |
|
Raczkowanie
|
No i o to mi chodziło!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, trochę się przekonałam :P Haha, ale to naiwnie wygląda... no ale już na początku przyznałam, że zwyczajnie czekam na pocieszenie:P Czyli od marca do Was dołączam Mam nadzieję, że nie będzie tak źle...
|
#3282 |
|
Konto usunięte
|
Każdy miał jakieś swoje obawy, to normalne
Pamiętaj jaki będzie efekt, to rekompensuje wszystkie bóle i wątpliwości
|
|
|
|
#3283 |
|
Rozeznanie
|
Ja aparacik zakładałam w wieku 26 lat, zdejmę teoretycznie mając 28 lat. Też miałam wątpliwości typu "co ludzie powiedzą", będę wyglądać debilnie itp. Ale doszłam do wniosku, że już tyle lat myślałam o założeniu złomka, że takie pierdółki nie mogą mi przeszkodzić w osiągnięciu celu jakim są proste ząbki
Teraz nie żałuję, wręcz przeciwnie. Co prawda na początku dziwnie się czułam, ale teraz już nawet zapominam, że mam coś na zębach ![]() Znajomi też fajnie zareagowali - kupa śmiechu i zachwytów
|
#3284 |
|
Raczkowanie
|
ja wiem o co chodzi z tymi facetami. to kwestia uśmiechu. jak człowiek się wstydził krzywulców, to i usta zasłaniał, i nie śmiał się szczerze o ile się nie zapomniał. a jak widać prostujące się ząbki, to od razu bez oporów zapodaje się uśmiech a'la julia roberts i to jest to. ja tam, jakbym uszów nie miała, to by mi uśmiech dokoła głowy latał
|
#3285 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Antarktyda ja mam co prawda dopiero 15 lat (za tydzień będę o rok starsza 16 lat, poważnie już ) ale już kilka osób mi powiedziało, że wyładniałam kolega z równoległej klasy zaczął się ze mną witać i żegnać na buziaka więc coś się dzieje ![]() ja postaram się jutro wstawić zdjęcie
|
|
|
#3287 |
|
Raczkowanie
|
od dzisiaj do jutra separacja
na szczęście nie boli ani troche a jutro wizyta na 12.00 i zakłada mi w końcu pierścienie, a gumki chyba wezmę niebieskie tym razem
|
|
#3288 |
|
dream big
|
Antarktyda - oj tam oj tam
ja skończę niedługo 20lat a aparat noszę od 8marca 2010 <dolny łuk> a od ponad tygodnia górę. <a moje zęby to wgl porażka, bo między górnymi mam przerwy > też na początku mnie przerażało, że co sobie ludzie będą myśleć na mój temat, że faceci nie będą zwracać na mnie uwagi, ale nie spotkałam się z żadną przykrą opinią na temat aparatu a mój Tż, z którym jestem od 5miesięcy, czyli już jak miałam aparat mówi, że uroczo z nim wyglądam i nawet mu nie przeszkadzają moje druty na podniebieniu <a bardzo przeżywałam co będzie jak mnie zobaczy z tymi drutami> a podczas całowania nic nie czuć ja wybrałam aparat kosmetyczny, bo chciałam żeby był mniej widoczny i jestem zadowolona chociaż trzeba się troszkę namęczyć ale za to potem jakie efekty będą![]() a u mnie już było tak dobrze ale zrobiła mi się rana na języku, która strasznie boli wszystko przez te druty na podniebieniu i cały czas seplenię
who believe in the beauty of their dreams” Edytowane przez cherry pie Czas edycji: 2011-02-11 o 21:06 |
|
|
|
#3289 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki to jak, pomoże mi któraś?
Post 3277..
|
#3290 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o chłopaków to mój był zachwycony wieścia o aparacie. Stwierdził,że jeszcze się nei całował z dziewczyną w aparacie i musi spróbowac xD (tak, ma chłopaka optymiste) . W dniu zakladania, u orto był pierwszy. Teraz dzielnie znopsi moje marudzienie i twiedzi, że wyglądam uroczo w drutach.
Właśnie wróciłam od orto. Po 3 tyg od zakładania musialam wymienic drut. Osłonka się starła, a tu alrgia. Teraz mam tytanowe zamki i stalowy drut. Założył mi błękitne gumki, chociaż chciałam szare. No nie wązne, nawet mi sie podobaja . O dziwo prawie nie boli. Ale co cieszy, powiedział, że już się trochę przesunęły! ha! Czuje się dumna xD
|
#3291 |
|
Przyczajenie
|
No to świetnie
![]() Dawno mnie tu nie bylo ;] Tak jak wczesniej sie dziwilam ze mi nic nie odpada to dostalam za swoje, trzy zamki i rurka na raz ;/ oberwalo sie po portfelu, ale przynajmniej odechcialo sie twardych i zujacych rzeczy ![]() Dagsa, moj nie byl zachwycony bo wogole sie balam calowac ;] ale teraz juz sam czesto mowi usmiechnij sie, pokaz zabki ;D
"And I love you, when you say my name" ![]() Cel: . 59 ->58 ->57 ->56 -> 55 Edytowane przez aneta1425 Czas edycji: 2011-02-12 o 19:38 |
|
|
|
#3292 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Noszę aparat staly, góre już ok. rok a dół pół. Mam taki porcelanowy, zamków prawie nie widać, tylko druciuk. Jest superowy! Ale mam pewne obawy, mam 15 lat, wiec jak mi zdejmą (ok.za rok) to czy moje proste ząbki nie wrócą na swoje dawne miejsce i znów nie bd krzywe? Wie ktoś cos na ten temat? dzięki za odp )
|
|
|
|
#3293 |
|
Przyczajenie
|
Btw. W tym wątku zdejmuję druta, ha!
[/QUOTE]A ja dopiero założę. W każdym razie 1 marca mam dopiero pierwszą wizytę więc jeszcze dłuuuga droga przede mną
|
|
#3294 |
|
Zakorzenienie
|
Mary_16- dlatego po zdjęciu aparatu dostaniesz aparat retencyjny- taki zdejmowany
ale to tylko na okreslony okres czasu.
|
#3295 | |
|
Raczkowanie
|
tweety93 czasami tak się po prostu zdarza.. ugryzłaś może coś twardego? ja teraz mam 4 raz (!) odklejony zamek z tego samego zęba.. odpadł jak jadłam kanapkę i ząb natrafił na skórkę od chleba ;/ na jednej wizycie orto nawet mi go nie przyklejała, tylko założyła gumową rureczkę na drut, żeby nie obcierał. skoro Twój orto nie przykleił tych zamków tzn, że nie są one na razie takie ważne. i nie wszystkie zęby muszą być połączone, żeby się coś mogło prostować. więc nie panikuj, tylko czekaj spokojnie na wizytę. a następnym razem od razu pytaj orto co Ci robi, masz prawo wiedzieć
Cytat:
![]() 14 lutego mam wizytę! więc planuję różowe albo czerwone gumki
|
|
#3296 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuuuuuuję Wam wszystkim!!!
![]() I co zrobiłyście? Że teraz dla odmiany się nie mogę doczekać kiedy go założę shinigami, dobry plan o, a powie mi ktos jak to jest z tym doborem gumek? To jest tak, że gdy mają być one zmienione to mówi się jakie chce i w ogóle mogę sobie wymyśleć jakie mi się zamarzą kolory czy mam jakies ograniczenie? I jak wyglądają te gumki przed założeniem?
|
#3297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3298 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#3299 |
|
Zakorzenienie
|
Antarktyda- no i ja jak już mi zmienia dostaję woreczek z gumkami i mam sobie wybrać jakie chcę
|
#3300 |
|
Zadomowienie
|
witajcie, we wtorek tj. 15 lutego dołączam do grona aparatek po dłuuugich staraniach w tym m.in. niedawnych ekstrakcjach chirurgicznych wszystkich ósemek ;-)
i tu zwracam się do Was z pytaniem, oczywiście aparatowe FAQ znam prawie na pamęć :P ale gdzie dokładnie można kupić te niezbędne elementy do utrzymania higieny jamy ustnej? najbardziej interesują mnie te całe szczoteczki ortodontyczne i wyciorki, napiszcie gdzie Wy takie rzeczy kupujecie. i jeszcze jedno... czy używa/ła któraś z Was szczoteczki elektrycznej przy aparacie? albo słyszałyście o tym, osobiście obawiam się tego czy ta wibrująca plastikowa część szczoteczki nie naruszy aparatu, pewnie trzeba bardzo uważać... no ortodontka nie widzi przeciwwskazań, chociaż zwraca uwagę, że szczoteczka taka czy inna przy aparacie się szybko zużywa napiszcie proszę co o tym myślicieno i serdecznie pozdrawiam! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.

Mogę trochę pomarudzić? Trzymam cały czas w sobie te swoje głupkowate rozterki, które cąły czas mnie jednak męczą... dlatego w końcu to napiszę. Wysłuchacie? od razu mówię, że to dosyć pesymistyczne myśli, więc nech każdy czyta na swoją odpowiedzialność
i żeby nie było, że nie ostrzegałam...

> też na początku mnie przerażało, że co sobie ludzie będą myśleć na mój temat, że faceci nie będą zwracać na mnie uwagi, ale nie spotkałam się z żadną przykrą opinią na temat aparatu a mój Tż, z którym jestem od 5miesięcy, czyli już jak miałam aparat mówi, że uroczo z nim wyglądam i nawet mu nie przeszkadzają moje druty na podniebieniu <a bardzo przeżywałam co będzie jak mnie zobaczy z tymi drutami> a podczas całowania nic nie czuć
ja wybrałam aparat kosmetyczny, bo chciałam żeby był mniej widoczny i jestem zadowolona chociaż trzeba się troszkę namęczyć ale za to potem jakie efekty będą
wszystko przez te druty na podniebieniu
59 ->58 ->57 ->56 -> 55