|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zęby - brak "dwójek" jak skorygować usmiech???
Ja też dołączam do grona "bezdwójkowców"
Od 8 miesięcy noszę aparat, który wyprostował mi już ząbki. Teraz czwórki przesuwają się w miejsce trójek. Idzie powoli ale idzie. Miałam do wyboru opcję: przesunąć kły na miejsce i wstawić dwójki, ale korzenie trójek mam idealnie prosto obok korzeni jedynek, więc prawdopodobnie miałabym to samo co hakrawa. Wybrałam drugą opcję, mianowicie przesunąć wszystko do przodu i przerobić kły na dwójki. Ponieważ kły mam dość małe, orto powiedziała, że laik nie zauważy różnicy. Potem dentystka powiedziała mi, że można kły lekko spiłować i nadbudować tak, że nie będzie widać, że to nie dwójki. Jestem więc dobrej myśli. Ma ktoś może zdjęcia jak u niego to wyszło?
|
|
|
#2312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale zobaczymy, najpierw do orto trzeba si wybrac. jeszcze jednego zęba za kłem mam mlecznego to i tak szpara bedzie |
|
|
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szpara/y miedzy zębami
Osobiście nadal poszukuję stomatologa z Krakowa lub okolic, który powiększy mi dwójki i zlikiduje diasteme.
Chodzi mi głównie o sprawdzonych dentystów(gabinet) i oczywiście, aby wszystko było b. dobrze zrobione i w przystępnej cenie Jeśli znacie jakiś gabinet godny polecenia to piszcie. |
|
|
|
|
#2314 |
|
Raczkowanie
|
Zdjęcia jakieś mam ale efektu to jeszcze nie widać. Wszystko poowoooli się przesuwa :/
Zdjęcie 1 z 20 marca 2010 Zdjęcie 2 z 15 grudnia 2010
|
|
|
#2315 |
|
Przyczajenie
|
Yoshka88, zazdroszcze ze ci, że taka decyzja a nie inna, ja po poltora roku noszenia paratu wracam na start. Jedyna pozytywna sprawa to to, ze się w miare szybko przesuwają te zębole. Jeden kiel juz szoruje blisko jedynek.... hehe tez mialyscie takie akcje, ze budzicie sie w nocy a budzi was nic innego jak szorowanie ząb o ząb
? bezcenne
|
|
|
|
|
#2316 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Czy możecie polecić jakiegoś dobrego i sprawdzonego specjalistę stomatologa z Warszawy. Interesuje mnie usónięcie diastemy ,właśnie kompozytem..??? Dziękuję ![]() I pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#2317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() super kolory gumek naprawdę!!! PS ty to chociaż jedynki masz "zgrabne" ja mam kwadraty takie
Edytowane przez ejzii Czas edycji: 2011-02-04 o 19:53 |
|
|
|
|
|
#2318 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ekstrakcja ósemek...
Dziewczyny liczę na Was, polećcie jakiś gabinet w Gdańsku ;>
Szukałam w internecie i natrafiłam na POLDENT. Korzystała któraś z Was? Cena dość dobra (200zł), no i mam niedaleko.
|
|
#2319 |
|
Przyczajenie
|
dołączam się ; ) zrobiłam tak samo jak Yoshka88 , nosze aparat 1,5 roku i jestem naprawdę zadowolona ; ) na początku się wahałam i myślałam że będzie źle wyglądać ale orto przypiłowała trójki i jest wszystko okej ; )
|
|
|
|
|
#2320 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
masz może foto ?? Ej jak chcę sie wybrać do tego orto to musze zrobić zdj całej szczęki takie normalne ? czy sa jakieś typy tych zdj jeszcze musze zdj do chirurgicznego usuwania ząbka na dole i w koncu bede mogla o aparaciku pomyslec... juz nie moge patrzec na swoje zeby |
|
|
|
|
|
#2321 |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- [QUOTE=agatka1708;25045209]witam , , mam na imie Agata mam 26lata , za tydzien czasu bede miala zakladany aparat na zeby, poniewaz nie mam dwojek gornych od urodzenia,mam szpare miedzy jedynkami 7 milimetrow, po sciagnieciu aparatu dentysta musi mi załozyc 2 implanty w miejscu dwojek z przodu, ktore kosztuja 4 tys zł jeden, czy wy tez tak mialyscie? |
|
|
|
|
#2322 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiecie mi ile czasu trzeba uważać z płukaniem ust po dłutowaniu? Bo ja dziś 9 dzień po zabiegu pierwszy raz wypłukałam tak normalnie (dosyć mocno) i odpadł mi skrzep, zastanawiam się, czy nie nabroiłam
Planowałam jeszcze uważać, ale ponieważ wszystko się ładnie goiło, 6 dnia po zabiegu miałam zdjęte szwy i teraz po prostu się zapomniałam Tak myślę, że to skrzep, bo to było coś żółtego i niebyt przyjemnie pachnącego ale raczej nie ropa, skoro na zdjęciu szwów mówili, że wszystko ok..
|
|
|
|
|
#2323 |
|
Konto usunięte
|
Żółte i śmierdzące to na pewno nie skrzep.
|
|
|
|
|
#2324 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() ja z kolei mam takie pytanie. Czy jest szansa że gdy wyrosną mi ósemki, diastema może się zmniejszyć? Dziś w lustrze zauważyłam że właśnie ósemki zaczynają mi się wyrzynać... I czy jeśli zdecyduję się na zrobienie kompozytu, to lepiej poczekać aż całkiem mi wyjdą te ósemki? I jak długo może trwać proces całkowitego ich wyrośnięcia.. hmm? Aparat odpada, byłam u ortodontki i całkowity koszt leczenia wyszedłby ok 10 000zł, więc cóż...
|
|
|
|
|
#2325 |
|
Raczkowanie
|
Koronka czy licówki?
Witam!
Mam pewien dylemat, gdyż chciałabym poprawić swój uśmiech, dokładniej 4 przednie zęby. Jeden z nich jest martwy i wyróżnia się od reszty, a pozostałe mają drobne przebarwienia. Moja dentystka zaproponowała mi licówki albo koronki. Nie wiem którą metodę wybrać... Wydaje mi się, że licówki są metodą hmm.... jakby to powiedzieć- mniej inwazyjną Z kolei koronki są pewnie trwalsze niż te w/w. Co wy na to? Co lepiej wybrać?
|
|
|
|
|
#2326 |
|
Zadomowienie
|
Ja też tak myślałam...nie wyrosły Mi ósemki,poczekam...przecie ż muszą się gdzieś zmieścić..więc przesuną inne zęby i diastema zniknie.
Przeciez czułam juz te ósemki podskórnie...i dobrze,ze zdecydowałam się na aparat..bo już minęły 3lata, aparat dawno ściągnięty,a ósemki dalej się przebijają..
|
|
#2327 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Koronka czy licówki?
Podbijam pytanie też mnie to interesuje. Proszę także o różnice w wyglądzie i cenie.
|
|
|
|
|
#2328 |
|
Raczkowanie
|
no trudno
![]() chyba zdecyduję się na kompozyt |
|
|
|
|
#2329 |
|
Rozeznanie
|
Licówkę zakłada się na powierzchnię zęba podszlifowanego.
Taki ząb już stale wymaga licówek, które stosunkowo łatwo odpadają. Przed wykonaniem, zaleca się wyleczenie pozostałych zębów i usunięcie osadu. Licówka jedynie maskuje przebarwienia, koryguje kształt zębów. Korona odbudowuje i wzmacnia zniszczony ząb. Cementuje się ją (osadza) na stałe, jest bardziej trwała. Jeśli zależy Ci tylko na estetyce, licówki będą ok, ale korona pozwala dodatkowo wzmocnić ząb i zabezpieczyć na przyszłość a przy tym daje świetny efekt kosmetyczny. Hm, stomatolog nie przedyskutował z Tobą obydwu opcji?
|
|
|
|
|
#2330 |
|
Rozeznanie
|
a czy kompozyt da się wybielic?
|
|
|
|
|
#2331 |
|
BAN stały
|
Kompozyt jest chyba robiony z tego samego materiału co plomba... a plomby się nie wybielają
|
|
|
|
|
#2332 |
|
Raczkowanie
|
Niestety nie. Powiedziała tylko, że są dwie opcje do zastosowania i mam się zastanowić. Zastanawiam się nad tym czy mogę sobie założyć licówki a za 2 lub 3 lata zmienić na korony? Chociaż może z drugiej strony zrobić korony i mieć spokój
Nie ukrywam, że cenowo też jest różnica bo licówki wyniosą za 4 zęby 800 zł, a koronki o ile pamięć mnie nie myli to 1600 zł.
|
|
|
|
|
#2333 |
|
Przyczajenie
|
Pozwólcie dziewczyny, że wam pomogę i się wypowiem
Otóż jestem w trakcie robienia 3 koron. Wcześniej dużo czytałem artykułów w internecie, na forach, zanim wybrałem sie do dentysty, bo trzeba mieć trochę pojęcie co się chce. Bo jest dentysta i dentysta, jeden jest profesjonalny w tym co robi, a drugi chce tylko zarobić. aknaa coś tanie te licówki, a po drugie by założyć licówki trzeba mieć zdrowe zęby, by się to trzymało i długiego życia nie mają. A co do koronek to jest super sprawa, tylko musisz się zapytać o jakich koronkach dentystka mówi, bo wychodzi 400zł to raczej na metalu. ( Nie polecam). Ponad 10 lat miałem koronkę na metalu na jedynce, oczywiście zrobiła mi się szparka przy dziąśle i sinawy odcień było to nie estetyczne. Teraz robię koronki pełnoceramiczne z cyrkonu miałem już przymiarki, efekt jest piorunujący, naprawdę polecam każdemu kto ma obawy lub dylemat co wybrać. aknaa i nie trzymaj się jednego dentysty, że tanio nie znaczy, że dobrze, pochodź po kilku stomatologach popytaj kto zajmuje się w twoim mieście koronkami. Ogólnie koronka pełnoceramiczna powinna być od 700zł w górę, w większych miastach nawet po 1500zł. Koronka jest wstanie wytrzymać 15 lat lub nawet więcej. Licówki będziesz musiała wymieniać. |
|
|
|
|
#2334 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
#2335 |
|
Przyczajenie
|
Ja serdecznie polecam wszystkim tym którzy mają ochotę poprawić wygląd swoich zębów licówki. Mam je od grudnia i jestem zachwycona. Nic się nie dzieje, nie zółkną, nie łamią/kruszą się a poprawiły wygląd mojego uśmiechu diametralnie. Koszt też niewielki bo ja ufundowałam sobie obie dwójki i zapłaciłam 300zł
|
|
|
|
|
#2336 |
|
Rozeznanie
|
kurcze,to jak powiem,że chce śnieżną biel to mi nie zrobią? przeciez plomby chyba mogą zmienic kolor. pisalam Wam,że jestem w Krakowie umówiona na grudzien,ale odwołałam wizytę,teraz się umówiłam ponownie,ale boje się jak to bedzie z tym kolorem
|
|
|
|
|
#2337 |
|
Przyczajenie
|
nie piszecie najwazniejszego...zeby pod korony porcelanowe musza byc dewitalizowane !!!!czyli beda martwe nieodwracalnie...a pod licowki tylko lekko opracowane.NIE zawsze efekt koncowy nas zadowala...myslimy ze jak sobie zafundujemy korony to bedzie super...naprawde duzo stomatologow tylko bierze kase a umiejetnosci zero.WIEC naprawde nie idz do pierwszego lepszego tylko popytaj a najlepiej gdybys widziala u kogos zrobione korony
|
|
|
|
|
#2338 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
w 2003 roku dostałem w zęby od człowieka na ulicy i okazało się , że górna jedynka wymaga leczenia kanałowego. Wykonałem zabieg, jednak zaczęła ciemnieć. Zabiegi wybielające nie skutkowały bo po niedługim czasie od zabiegów ząb znowu ciemniał. Poszedłem do innej kliniki i po konsultacji zaoferowali mi albo koronę albo licówkę. Ze względu na ówczesny brak gotówki wybrałem licówkę. Wykonano mi ją i faktycznie , ząb znowu stał się jasny i gładki. To było jakoś w 2003-2004 roku nie pamiętam już dokładnie. Tę licówkę mam do dzisiaj. Jednak ostatnio zauważyłem że jest leciutko ciemniejsza i ma maleńką kropkę - dziurkę która jest ciemna na środku. Minęło już trochę czasu od założenia, a wiem, że takie licówki powinno się wymieniać co jakiś czas i że czasem odpadają same. Boję się że wkrótce mi odpadnie czy coś.. I teraz mam pytanie - Czy istnieje opcja, żeby po takiej licówce założyć koronę na ten ząb? (górna jedynka) Boję się zostać w takiej sytuacji że nie będzie opcji korony i tylko licówki, które po następnej zmianie mogą odpadać.. |
|
|
|
|
#2339 |
|
Przyczajenie
|
Tak sie naczytalam tych waszych postow ,z chyba sie zdecyduje sie na kompozyt
juz nawet zapisalam sie do dentysty:PA co do aparatu...nosilam staly ok.2lat i po zdjeciu diastema wraz wrocila nosze teraz taki ruchomy (ok.rok)ale gdy go zdejme to dziurka wraz jest:P Moze ten koompozyt mi pomoze... )
|
|
|
|
|
#2340 |
|
Przyczajenie
|
po licowce zawsze mozna zrobic korone ,ale w druga strone juz sie nie da...uwazam ze zdecydowalaby sie na druga licowke przeciez ta tyle czasu ci sluzy.tal jak pisalam w innym watku zab leczony kanalowo to zab martwy i po czasie niestety sciemnieje a wybielanie oczywiscie jest ale zanim wybieli to i oslabi zab bo to co wybiela to na bazie kwasu...istnieje niebezpieczenstwo ze po wybieleniu zab sie zlamie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

Od 8 miesięcy noszę aparat, który wyprostował mi już ząbki. Teraz czwórki przesuwają się w miejsce trójek. Idzie powoli ale idzie. Miałam do wyboru opcję: przesunąć kły na miejsce i wstawić dwójki, ale korzenie trójek mam idealnie prosto obok korzeni jedynek, więc prawdopodobnie miałabym to samo co hakrawa. Wybrałam drugą opcję, mianowicie przesunąć wszystko do przodu i przerobić kły na dwójki. Ponieważ kły mam dość małe, orto powiedziała, że laik nie zauważy różnicy. Potem dentystka powiedziała mi, że można kły lekko spiłować i nadbudować tak, że nie będzie widać, że to nie dwójki. Jestem więc dobrej myśli. Ma ktoś może zdjęcia jak u niego to wyszło?

no ale zobaczymy, najpierw do orto trzeba si wybrac. jeszcze jednego zęba za kłem mam mlecznego to i tak szpara bedzie
? bezcenne

Planowałam jeszcze uważać, ale ponieważ wszystko się ładnie goiło, 6 dnia po zabiegu miałam zdjęte szwy i teraz po prostu się zapomniałam 
Nie ukrywam, że cenowo też jest różnica bo licówki wyniosą za 4 zęby 800 zł, a koronki o ile pamięć mnie nie myli to 1600 zł.