|
|
#3301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Wyciorki można w aptece znaleźć
ale jeśli masz Lidla to tam są ja kupuje już tam dłuższy czas i są dość wytrzymałe. Stamtąd mam też płyn do płukania jamy ustnej
|
#3302 |
|
Zadomowienie
|
lupinka, ja uzywam szczoteczki elektrycznej i jest OK, nic sie nie dzieje, ale ta szczoteczka nie doczysci tak dobrze wszystkich miejsc, wiec najczesciej uzywam elektr+zwyklej+wyciorka ;D
Co do wyciorkow, mialam te z Lidla, ale mi sie szybko rozwalają i nie są wygodne w uzywaniu, polecam te z Rossmana (niebieskie i czerwone koncowki), maja dluzsza raczke i wygodniej mi sie nimi operuje ![]() Plyn do plukania mam Elmexa, drogi, ale lagodny, jakos lubie Elmexa wiec pod tym wzgledem bede malo obiektywna
|
#3303 |
|
Raczkowanie
|
ja używam Colgate Plax. : )
wgl tak czytałam wasze wypowiedzi że wam coś odpada itp... ja mam aparat prawie 2 lata i nigdy mi nic nie odpadło a codziennie żuję gumę, jem jakieś krówki ciągnące się i przyklejające do zębów, orzechy i inne takie twarde i teoretycznie 'groźne' dla aparatu rzeczy. i nigdy mi nic się nie naderwało, wygięło.. nie wiem jakim cudem. ; P chyba jakimś dobrym klejem mam te zamki przyklejone. hmmm. |
|
|
|
#3304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie na pierwszej wizycie dała mi pudełko (bo moja ma takie jak na hmm... śniadanie? ) i sobie wybrałam. no a potem to już jej mówiłam jakie chcę moją to kocham, bo ma duży wybór jak słyszałam, że kolega miał do wyboru błękitne (albo niebieskie, bo z chłopami to nigdy nic nie wiadomo ), różowe (podejrzewam że takie jasne) i czarne to ja takie oczy na niego lupinka kupić można w aptece (jak powiesz wyciorki, to mogą nie zakapować, ja mówię, tak jak powiedziała moja orto, czyli 'szczoteczki do czyszczenia powierzchni międzyzębowych) a ja używam blend-a-med tej nowej + płym Colgate a jak jestem poza domem i myję, to elmexem
|
|
|
#3305 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie jestem tu nowa ale za to aparatka od 7.02.2011
mam hassa na podniebieniu i aparat stały na dolnych zębach. Ogólnie przez ten tydzień mnie nic nie boli ale czuje dyskomfort i uścisk w głowie tylko przy przekręcaniu... mam pytanie czy podczas przekręcania hassa szczęka powinna się prostować z obu stron równo? bo mam dylemat prostuje mi się prawa strona od 4 do 8 ki a lewa bez 4 i 5ki tylko tył... :/ Mam 25 lat a do orto mam 100 km ale nigdy bym jej nie wymieniła pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc
|
|
|
|
#3306 |
|
Raczkowanie
|
Aaaaha, dzięki Wam za rozjaśnienie
Eee no też mam nadzieje, że moja orto będzie miała spory wybór tego!Bo tak jak ktoś tu już napisał, że miał do wyboru tylko 3 kolory to... eh? ![]() lupinka, ula - mogę zapytać ile macie lat ?
|
#3307 |
|
Zadomowienie
|
22 lata (urodziny miałam równo 3 tyg. temu :P)
czy ja Cię dobrze kojarzę z wątku o ekstrakcji ósemek? ;-) |
|
|
|
#3308 |
|
Zakorzenienie
|
Antarktyda ja mam 21 lat (no, rocznikowo 22
) i od końca grudnia noszę aparat i do końca studiów będę go nosić i bronić magistra w nim będę i powiem Ci, że nie masz na co czekać - to jest naprawdę dobra decyzja
|
|
|
|
#3309 |
|
Przyczajenie
|
hej
mam mały problem po zdjęciu aparatu stałego cofneła mi się 1 !! Chodząc na wizyty kontrolne zapewniano mnie ze płytka retencyjna załatwi sprawę niestety nie udało się niedługo mam kolejną wizytę chciałabym spytać czy ponownie będe musiała założć aparat??
|
|
|
|
#3310 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Szczerze mowiac to nie wiem od czego sie odkleily. nie chrupalam zadnych smakolykow moze od skorki od chleba? bo tak czesto sie zula ;D---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Moja orto sama proponuje roznokolorowe gumki, ale jakos wole jeden kolor na wszystkich zamkach ;] Są tez specjalne szczoteczki ortodontyczne ( z takim rowkiem po srodku), ale jak zapytalam u mnie w aptece to zrobili wielkie oczy i pytali co to jest ;D
|
|
#3311 |
|
Raczkowanie
|
Hahah, lupinka, zgadza się !
![]() pozbyłam się w końcu wszystkich ósemek i mogę wreszcie założyć ten nieszczęsny aparat! :P A ja Ciebie jakoś nie pamiętam, hmmm, zresztą, ja nikogo stamtąd nie pamiętam jakos tak
|
#3312 |
|
Zadomowienie
|
bo chyba niedużo tam pisałam, ale zapamiętałam Ciebie z powodu Twojego problemu po ekstrakcji, wiesz jak to jest, lubimy się naczytać jak ktoś reaguje na to co nas samych niedługo czeka... ja także pozbyłam się wszystkich czterech ósemek i w końcu pojutrze nastąpi dla mnie ten wielki dzień zadrutowania (góra i dół) ;-)
|
|
|
|
#3313 |
|
Raczkowanie
|
O to działamy w tym samym czasie
Tak, miałam trochę problemów, na szczęście już jest w miarę ok... w miarę, bo czucie wróciło, ale jednak nie do końca... ale już trudno się mówi, da się z tym żyć. Ja też będę miała na góre i dół! Koniecznie zdaj relacje
|
#3314 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post25063607 może chciałybyście pdozielić się przpeisami ?
|
|
|
|
#3315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobry temat
|
|
|
#3316 |
|
Raczkowanie
|
Witaj, lupinka
Ja słyszałam, że faktycznie szczoteczka elektryczna będzie sie szybciej zużywać, więc, jeśli nie musisz, nie stosuj jej. Widzę, że jestes z Krakowa, u kogo zakładałaś aparacik???
|
|
|
|
#3317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- potwierdzam ;p najlepsza jest
|
|
#3318 |
|
Raczkowanie
|
Antarktyda - lupinka, ula - mogę zapytać ile macie lat ?
![]() Ja mam 25 lat ![]() Ja w stałym aparacie na dole mam rurki zamiast pierścieni są tak samo przyklejone jak aparat na pozostałych zębach, i ładne niebieściutkie gumeczki . Jeśli chodzi o studia w czerwcu bronie mgr w hassie to będzie wyzwanie
Edytowane przez Ula05 Czas edycji: 2011-02-14 o 14:45 |
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz jade wyrwac osemke, moja pierwsza w zyciu wiec nie wiem co mnie czeka....help!!!!!
|
#3320 |
|
Raczkowanie
|
dasz radę! uczucie wprawdze nieprzyjemne ale NIC nie boli, naprawdę NIIIIC
Ja miałam megagłęboko moje ósemki, megaduże i z megadługimi korzeniami , a ja jestem megatchórzem dentystycznym, a przeżyłam i mogę szczerze nawet stwierdzić, że całkiem miło to wspominam ![]() Dasz radę! ![]()
|
#3321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3322 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czekaja na "swoja kolej". Dziwnie się do Ciebie usmiechaja. Niby z uprzejmosci, ale bardziej wyglada to na usmiech mówiący "biedne dziecko...nadszedl jej czas". Kiedy uslyszysz wołanie "prosze" wstaniesz z krzesla i podejdziesz do lekko uchylonych drzwi. Jeszcze wtedy dzielnie lapiesz za klamke i wchodziesz do srodka. Tam widzisz mały, ale jasny gabinet z krzeslem dentystycznym na środku i drzwiami po lewej stronie. Dziwne uczucie, które nie opuszcza Cię od samego poczatku narasta. Zamyszkasz drzwi...
Odcieli aniołom skrzydła... bo dawały im wolność. Aparatka sobie jestem Góra->28.05.10 Dół->14.08.10 Koszta - 3860 Edytowane przez Lilllith Czas edycji: 2011-02-14 o 16:50 |
|
|
|
|
#3323 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja mam aparat i jeszcze wszystkie 8... chociaż 2 już mi się "przebiły" i można je wyczuć palcem to orto na razie nic nie mówi o usuwaniu... rosną daleko od moich ząbków więc może nie trzeba będzie ich usuwać
|
#3324 |
|
Zakorzenienie
|
Lilllith nie strasz nam tutaj dziewczyny
|
|
#3325 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) i zapłakaną kobietę, która wypadła z gabinetu trzymając się za buzię (a za nią przestraszony lekarz wołający ,,a prześwietlenia wooolne?")Dziś miałam pierwszą wizytę, dostałam przezroczyste łańcuszki i czuję że moje trójki są mocno naciągnięte, teraz nie mają wyjścia, muszą się przesuwać
|
|
|
|
|
#3326 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie aparatki
![]() Wróćiłam właśnie od orto. założyła mi hyraxa i to jest jakieś nieporozumienie :P Nie umiem przełknąć śliny a w dodatku mówię strasznie niewyraźnie! Za chwilę idę ze znajomymi do baru, już widzę jak się będą ze mnie śmiać ![]() są bezlitośni ;p Już się nie mogę doczekać aż założy mi złoma na górę ;] najprew muszę się z tym pomęczyć około 3mc ale mam nadzieję, że założy mi ten aparat wcześniej niż za 3miechy ;] zobaczymy jak ta moja szczęka się będzie rozszerzać ;] widzę, że niektóre z was miały zakładane aparaty równocześnie z 'rozszerzaczami szczęki' też bym tak chciała |
|
|
|
#3327 | |
|
Rozeznanie
|
:d
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
jeszcze moge opisac co sie dzialo w srodku ja moge opisac cala taka sytuacje ze wszystkimi szczegolami i wyjdzie z tego opowiadanie ksiazkowe mam bojna wyobraznie i od niemowlaka ogladam i czytam ksiazki horrory
|
|
#3328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() większosc osób usuwa ósemki a mi właśnie wyrosły zdrowe i poprzesuwały wszystkie zęby, to one są wszystkiemu winne i jak mi sie kiedyś popsują i będę je musiała wyrwać to normalnie nie ręcze za siebie
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
Juz jestem po ![]() Obraz poczekalni niestety nie pasuje. Jak weszlam to nie bylo tam nikogo, dentystka od razu podeszla, zobaczyla zdjecie (stwierdzila ze przeterminowane ale zawola doktora), poszla po doktora, doktor przyszedl zobaczyl zdj, dal znieczulenie (nic nie czulam), poszedl i za 5 min wrocil. Wyrwal zeba (calkiem inaczej niz czworki bo wogole nie wkladal takiego czegos aby oddzielic dzaslo od zeba), szarpal strasznie, troche bolalo. A po tym pojechalam do sklepu jeszcze i kupilam sobie miska, ktory nosi piekne imie Zabek aha zeba zabralam ze soba lol
|
#3330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
serio tak robiłam w dzieciństwie ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]() od niemowlaka? to kiedy Ty się nauczyłaś czytać, w łonie matki już?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.

ale jeśli masz Lidla to tam są

) i od końca grudnia noszę aparat 

59 ->58 ->57 ->56 -> 55

mam dużo nauki (matura) ale za kilka dni ferie i zmiana gumek więc może coś wymyślę