|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Nie wiem co pomaga na ból krocza, bo mnie ledwo bolało, ale na szybkie gojenie się na pewno pomogło szare mydło (kupiłam takie male w płynie) i podmywanie Tantum Rosa. Nawet lekarz zdejmujący szwy powiedział że goi się pieknie.
JeSuis też mam taki brzuszek Mariko współczuję... ale skąd ja to znam... ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Odwiedziła nas wlasnie nasza położna z SR. Prosiłam żeby wpadła na herbatę i sprawdziła czy prawidlowo karmię.Obejrzała przy okazji małą - pupka piękna, buźka też (poza lekką wysypką na policzkach chyba od pomidorów), mała ssie dobrze, wszystkie moje watpliwości związane z małą rozwiała, pogadaliśmy chyba ze dwie godziny, bo pytała jak poród, jak sobie radzimy, mówiła co u reszty grupy.
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-02-14 o 18:19 |
|
|
|
#902 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
kurcze dzis na spacer zapomniałam czapki. łeb mnie boli, więc wypiłam już 2 paracetamole, 2 cerutiny, wapno, mleko z miodem i czosnkiem, herbatę z cytryną i miodem, gorący prysznic. Nie mogę się przeziębić, bo K od razu pewnie złapie..
Polecam tę mate co kupiłam, widać na fotce, FP Precious Planet-okrągła. Teraz czatuję na karuzelę, bo miśkami pastelowymi nie jest zainteresowana;-) ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Mariko- wyrazy współczucia! Hasło:To ją obudz, zostaje hasłem tygodnia!
|
|
#903 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to ostro ![]() A w jakim szpitalu rodzilas? Dziewczyny karmiace, powiedzcie mi co jecie, bo ja juz kompletnie zglupialam, jest mase sprzecznych informacji. A moj synek robi takie pieniste, zielonkawe kupki i placze pare godin w ciagu dnia, nie mozna go niczym uspokoic. Nie wiem co jest, bo jak wrocilismy do domu to przez pare dni bardzo ladnie zasypial, a teraz jakby diabel w niego wstapil i sie zastanawiam czy to brzuszek jego, czy cos jem nie tak. Edytowane przez Magiczna Konstelacja Czas edycji: 2011-02-14 o 20:31 |
|
|
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
chyba mi uszy na spacerze zawiało...pierwszy raz w życiu, Szkoda, że nie mam kwiatka-smierdziucha
|
|
#905 | |
|
Zadomowienie
|
u nas położna była tylko raz- nawet nie obejrzała Mileny, kurtki nie ściągnęła- weszła i wyszła, pow że przyjdzie za tydz i do tej pory jej nie było, mam kupę pytań, nawet dzwoniłam i nic
![]() mała ma dziś marudny dzień, mało śpi, płacze, a ja już siły nie mam, ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
u nas też pieniste kupki, tylko żółte. mama mówiła, że to powietrze, które łyka jak je... i też płacze jak Twój synek. pomaga masaż brzuszka. zaraz wkleję str na której jest opisane jak masować. http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...1,2449645.html Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2011-02-14 o 21:10 |
|
|
|
|
#906 |
|
Rozeznanie
|
Melduje sie na szybko z mala
![]() Urodzona 10.02.2011 SN aczkolwiek porod indukowany. Waga 3370, wzrost 51 cm Edytowane przez marleen32 Czas edycji: 2011-04-08 o 14:03 |
|
|
|
#907 |
|
BAN stały
|
U nas dziś była położna z SR z nie ta środowiskowa z przychodni. Ta z SR cały czas ma z nami kontakt smsowy i mailowy i jak tylko mamy problem lub po prostu chcemy pogadać, to dzwonimy, umawiamy się i przyjeżdża.Dopiero ona rozwiała wszelkie wątpliwości i pogadałam sobie z nią też na mój temat - jak sobie radzę psychicznie, z teściami, z macierzyństwem itp.
super kobietka ![]() Ta środowiskowa jedyne co zrobiła to założyła kartę w przychodni... |
|
|
|
#908 |
|
Rozeznanie
|
W Warszawie na madalińskiego
|
|
|
|
#909 |
|
Zadomowienie
|
u nas kryzys w piersiach od wieczora...juz widze te placze malego jak on taki zarty
jeszcze dzis musze wyjsc z domu a za wiele nie sciagnelam...porazka!
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
K zaczęła jeść tyle ile powinna- 110-120, a nie 150, dużo pije i zaczęła robić kupki. A nie jedną mega na 2 dni i to z pomocą
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy się wtorkowo, noc wzorowa. Oczywiście z jedną niespodzianką
. Otóż o 3 obudziła się na karmienie, więc ja ją przewijam, karmimy się, a w trakcie puściła takie kupale, że nie było bata, trzeba było zaryzykować i ją drugi raz przebrać.![]() MARIKO współczuję szczerze, a tekst "Obudź ją" bije moją teściową na łeb i szyję........ Wczoraj mieliśmy 2 rocznicę ślubu i co nic...... jak zwykle siedziałam sama, bo on coś załatwiał, a potem zrzędził, że mu w łóżku nie wygodnie, że dziecko w nocy budzi się na jedzenie, że musi do niej wstać aż 2 razy. Już nie mówiąc o jakichś życzeniach, czy kwiatku.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#913 |
|
Rozeznanie
|
Ogłaszam 2 dzień Marudy
![]() Moja Mala nie chce pic ani herbatek, ani wody. Macie jakis sposob zeby ja do tego przekonac? To dla jej dobra, ostatnio nie moze zrobic kupy
http://s2.suwaczek.com/20100313050117.png http://www.suwaczki.com/tickers/zem3vcqgwahhzoqv.png Edytowane przez margaryt Czas edycji: 2011-02-15 o 09:10 |
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
a ,oja mała ma wieczorek kolki. Jak mnie jest jej żal jak się tak napina, robi czerwona i płacze - przez to nieraz nie śpi 2 godziny. Juz się normalnie modlę aby jej te kolki nie przychodziły, żeby jej ten brzuszek nie bolał.
Aha i stwierdziłam, że nie będę pic herbatki na laktację co zawiera koper włoski ani też podawać małej koper włoski - bo może od tego to jest. Własnie wieczorkiem ta herbatke wypiłam i mała miała straszne boleści. I tak sobie pomyślałam - nie można jesć nic wzdymającego np. kapusty a każą pić herbatkę z kopru który tez powoduje gazy - to gdzie tutaj sens?? Co do herbatki to ja ne pomoge bo ja tylko pierś daję. |
|
|
|
#915 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
I uważajcie z glukozą, synek siostry wcześniakiem był, nie chciał przybierać, położne poleciły dopajać wodą z glukozą. Mówiłam, przestań szybko bo słodki smak dziecnko zapamietuje na amen. No i są efekty... mały chce jeść tylko na słodko, zupką,mięso i inne papki, pluje jak daleko może. Jogurt, kaszka z owocami- je od razu. A jest problem bo jego organizm nie przyswaja żelaza, wiadomo w czerwonym mięsie b dużo.
|
|
|
#916 |
|
Raczkowanie
|
Klaudunię też ostatnio brzuszek boli... Szczególnie w nocy, nad ranem. Dzisiaj rano dałam jej herbatkę rumiankową, po herbatce zasnęła spokojnie (tak to jęczała, płakała przez sen i się budziła) na godzinkę, potem się obudziła i zrobiła sporą kupkę, przebrałam ją, nakarmiłam i zasnęła, śpi już prawie 3h (może dlatego, że od 4 co rusz się budziła).
|
|
|
|
#917 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki, na pewno wyprobujemy. I jeszcze zapytam, moze glupio, Wy ta wode czy herbatki dajecie dzieciom karmiac je mm? Bo chyba jak sie karmi piersia to nic innego sie nie podaje? margaryt, jakie ogolnie wrazenia ze szpitala? Wybralabys teraz jakis inny? Edytowane przez Magiczna Konstelacja Czas edycji: 2011-02-15 o 10:53 |
|
|
|
|
#918 |
|
Raczkowanie
|
Ja karmię piersią i Klaudia czasem dostaje herbatkę, jak ją brzuszek dokucza, nie chcę podawać żadnych aptecznych specyfików, więc daję jej herbatkę (robię 100ml, mała wypija mniej więcej połowę) i zazwyczaj jej pomaga. Ale jak brzuszek jej nie boli, to nie daję, jest na moim mleczku
|
|
|
|
#919 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do szpitala to bylam bardzo zadowolona z opieki. |
|
|
|
|
#920 | |
|
Rozeznanie
|
witam,
mały niedźwiedź śpi słodko, pomrukuje sobie tylko przez sen jak kotek ![]() co do karmienia to zrobił mi się jakiś mega nawał, piersi jak kamienie, bolą jak cholera, przystawiam małego, ciamka, ciamka, zasypia, ciamka, ciamka, zasypia, budzę go, denerwuje się, gdy się denerwuje to wypluwa brodawkę, przystawiam raz, drugi, trzeci, aż jest zmęczony i znów zasypia, no mówię wam błędne koło. Potem odkładam to w ryk, że się nie najadł, w końcu dostaje 30 ml z butli i dopiero spokój, a piersi nie opróżnione i pęcznieją. Dziś idzie laktator w ruch za wszystkie rady odnośnie rany - wielkie dzięki; dziś boli jakby trochę mniej, w czwartek położna będzie mi ściągać szwy, ałłłłłaaaaaa Cytat:
Jeszcze się nie ważyłam po wyjściu ze szpitala, ale po ubraniach widzę, że prawie wszystko ze mnie zeszło, brzuszek jeszcze jest tylko taki mięciutki, ale juz prawie nawet nie wystaje. ja chyba dużo wody miałam w organizmie. Jak dzieciak będzie dla mnie łaskawy to wieczorkiem może uda mi się wrzucić jakieś foto naszego słodkiego ancymonka
|
|
|
#921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale fajna data slubu mój mąż też do du..py ze wstawaniem w nocy. jak wstanie butle umyc to jest duzo ![]() hah młody usnąć po godzinie wrzasku przy nightwishu mały zbiera juz prezenty przed-chrzcielne zaliczył matę edukacyjną., ośmiornicę lamaze i adidaski
|
|
#922 | |
|
Raczkowanie
|
Mariko współczuje teściów! Ja mam nieciekawą sytuacje z rodzicami u których mieszkamy, ale wiem, że im mogę dużo wygarnąć i nawzajem sobie wybaczymy! A z teściami niestety, ale to synowa zawsze jest ta zła! Trzymaj się kochana
Cytat:
, niestety nie we wszystkie, bo biodra za szerokie, ale jest o niebo lepiej, niż myślałam!Pochwale się zachowaniem mojego męża: kiedy wróciliśmy ze szpitala czekał na mnie bukiet kwiatów: tulipany, róże storczyk ja kąpiecie swoje maluszki?? bo my tak jak na filmiku, który wkeiła na pierwszą strone lilijka! Co do odżywiania też zgłupiałam, staram się codziennie wprowadzać nowy produkt i obserwować malucha! Słuchajcie w szpitalu podawali to samo co wszystkim pacjentom, nie było mowy o czymś takim jak dieta dla matek karmiących! dopiero po kilku dniach pielęgniarka nam o tym powiedziała! |
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak pisałam wczesniej kreska może utrzymywać się kilka miesięcy
|
|
#924 |
|
BAN stały
|
S_a_j nie poddawaj się i nie dopajaj mm jak masz nawał. Mały się denerwuje bo przez to że piersi są twarde nie może prawidłowo złapać brodawki i się zassać. Sprawdzony sposób: przed karmieniem odciągnij odrobinę pokarmu, żeby piersi nie były tak strasznie pełne i dopiero wtedy przystaw małego
Zapewniam że działa! U mnie zdziałało cuda.A ja od wczoraj wieczorem leżę z temperaturą 38, potem rano 38,5, teraz po ibupromie znowu 37,9... Mam zdaje się jakiś stan zapalny jednej piersi, chyba zatkał się kanalik mleczny (a nie wiem czemu, bo małą karmię często, w różnych pozycjach) i to od strony mostka, a nie pachy, co zdarza się najczęściej. Pierś miękka, maleńkie zgrubienie, lekkie zaczerwienienie a boli jak cholera, Staram się częściej przystawiać małą do tej piersi, ale na razie efektów zero. Jak nie przejdzie to chyba zostanie mi lekarz i antybiotyk... ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Mi się kreska w czasie porodu dopiero zrobiła tak naprawdę - nadmiar hormonów Ja odkryłam że małą wysypało na buzi po pomidorach... Koniec z nimi na razie. |
|
|
|
#925 |
|
Zadomowienie
|
make_up_istka chyba miałaś racje i mały ma kolki. Wczoraj wieczorem mieliśmy prawie 3 godzinny koncert i za nic nie chciał się uspokoić a dupek jest prawie wygojony. Nie wiem czy to kolka bo to dopiero 3 dni taka akcja, a w poprzednie dni mogło być wywołane dupkiem.. Przestał płakać jak poszłam z nim pod prysznic ale jak tylko mąż go zabrał to zaczął koncertować od początku.. Mój małz przeczytał, że powinnam karmić na siedząco to dziecko nie nałyka się tyle powietrza, ale ja nie umiem karmić inaczej niż na leżąco.. Jestem w kropce i nie wiem co zrobić teraz.. iść do lekarza czy do poradni laktacyjnej?
|
|
|
|
#926 | |
|
BAN stały
|
Jeszcze się wkurzyłąm, bo jesteśmy teraz u moich rodziców, ja nie wzięłam laktatora (a chciałam sobie poodciągac, żeby ten kanalik odetkać, może stan zapalny by zszedł), więc teściowa jadąc do pracy miała go wziąć i TŻ miał od niej odebrać. Okazało się właśnie że nam samochód nie odpala, ja z gorączką, więc TŻ nie chciał jechać tramwajem, żeby mnie samej z małą nie zostawiać na tak długo (moich rodziców nie ma) bo ponad godzinę by mu to zajęło i poprosił mamę, żeby nam podrzuciła laktator (to jakieś 10-15min samochodem) jak skończy pracę. Oczywiście usłyszeliśmy odmowę, bo co za problem, żebym na trochę sama została (ledwo na nogach się trzymam), a ona jest umówiona na spotkanie i nie jedzie jeszcze do domu, więc nic nie będzie nam podwozić...
![]() TŻ tak się wkurzył, że odłożył telefon i wściekły się zapiera że nie da jej więcej dziecka na ręce nawet, skoro mamy problem z małą i ze mną, a ją to g***o obchodzi... ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Spróbuj tez pić 1-2 razy dziennie herbatkę z koperkiem i spróbować zmienić dietę. Tak doradziła mi pani pediatra. Niestety czasami jest tak że niewiele da się zrobić... Możesz spróbować też masażu brzuszka i ciepłych okładów z wyprasowanej tetry. I pamiętaj żeby po każdym jedzeniu dobrze mu się odbiło! aha i kładź malego czesto na brzuszku tylko nie zostawiaj go tak samego. Co do herbat z koprem włoski, to pytałam wczoraj położnej i mówiła że można pić jak maluch ma problemy, ale nie wolno przesadzać, bo będzie gorzej, bo jelita będą mocno pobudzone. 1-2 (góra) wystarczą
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-02-15 o 13:37 |
|
|
|
|
#927 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny ile czasu może trwac aż pepek odpadnie kurcze mały ma dala, już przeszłam na gaziki ze spryt. ale dalej siedzi, wyraźnie się zmniejsza ale ciągle siedzi a wczoraj już miesiąc minoł. Chyba kupie zwykły spirytus może to przyśpieszy? jak myślicie?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#928 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I koniecznie odstaw wolowinke i cielecine bez masla-tylko cos 100 % roslinnego/ u nas bylo tak samo jak opisujesz-pieniace sie zielonkawe -nawet strzelajace kupki- i płacz, prezenie sie podczas karmienia, a jednoczesnie caly czas szukala cyca a teraz jest lepiej... 4x dziennie 10 kropel espumisanu juz nie płacze jak dotychczas-zadowolona Niunia
|
|
#929 |
|
Zadomowienie
|
a moja znowu nie śpi już chyba z 3 godziny z przerwami, ja już nei wiem co mam zrobić.
|
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podawac tylko wode, jak dasz herbatki z ckurem czy soczki to wody ci sie nie napje. Corce podawalam tylko wode dzis ma prawie 6 lat i dalej wybiera wode do picia. Teraz tez bede tak robic ale to pozniej bo narazie karmimy tylko piersia i mam nadzieje min do 4 miesiaca tylko piersia karmic. Jesli chodzi o diete to jem wszystko tyle ze zdrowo. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.

. Otóż o 3 obudziła się na karmienie, więc ja ją przewijam, karmimy się, a w trakcie puściła takie kupale, że nie było bata, trzeba było zaryzykować i ją drugi raz przebrać.

mój mąż też do du..py ze wstawaniem w nocy. jak wstanie butle umyc to jest duzo
zaliczył matę edukacyjną., ośmiornicę lamaze i adidaski
Haters Gonna Hate