|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
niewywiązanie się z umowy foto
Witam,
Szukam i szukam odpowiedzi na moje wątpliwości, na tym forum, jak i innych i ciężko coś znaleźć więc postanowiłam założyć osobny wątek. Opis sytuacji: Wesele było już pól roku temu, dostaliśmy od gościa płytkę CD z roboczą, nieobrobioną wersją zdjęć, tak "dla zaspokojenia narzekania". Nie możemy się doprosić wykonania foto książki i obróbki zdjęć ![]() Koleś nas zwodzi wymyślając coraz to nowsze wymówki i terminy kiedy te rzeczy będą gotowe. Jesteśmy już strasznie wkurzeni na niego, bo wszyscy wypytują o zdjęcia a my nadal ich "nie mamy"! ![]() Postanowiliśmy zrobić tę książkę we własnym zakresie, z tych zdjęć, które on nam dał (jeśli nadadzą się jakościowo ![]() Mamy z nim spisaną umowę, jednak cwaniak nie wyznaczył tam daty wykonania usługi. I jest to umowa spisana między nami. I tu moje PYTANIA: Czy taka umowa ma w ogóle znaczenie prawne? Czy koleś ma prawną możliwość jakichś roszczeń do nas? Jeśli któraś orientuje się w takich sprawach, lub miała podobną sytuację, bardzo proszę o odpowiedzi i opinie. Buźka ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: niewywiązanie się z umowy foto
Znaczenie ma- to normalna umowa i gość moze isc do sądu po kasę. Wy zresztą też możecie iść do sądu. Wezwijcie go na piśmie do wykonania umowy w wyznaczonym przez Was dodatkowym terminie pisząc dokładnie czego nie zrobił (moze twierdzic jakby co, że te wersje "robocze to było juz to na co się z Wami umawiał. Zapłaciliście mu? Zrobiliuście już tą książkę sami? Co było w umowie wogóle o odpowiedzialności za opóźnienie i w ogóle za nienależyte wykonanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak, każda umowa spisana pomiędzy dwoma stronami ma znaczenia, ponieważ jest umową cywilno-prawną na podstawie której można dochodzić roszczeń w stosunku do drugiej osoby.
Ja bym złożyła pozew do sądu celem wyznaczenia przez sąd dokończenia zlecenie, ponieważ jeśli tak jak piszesz nie ma daty końcowej realizacji może za 2 lata zadzwonić, z gotowym materiałem i poprosić o pieniądze. ![]() Będzie miał do tego prawo zgodnie z umową, ![]() A jeśli ci się uda w kolejnej rozmowie osobistej, spiszcie aneks do umowy tak żeby pisemnie zobowiązał sie do wyznaczenia terminu np. 30 dni, oraz klauzula że jeśli umowa nie zostanie zrealizowana w tym terminie, to wzajemne zobowiązania tracą ważność, wówczas rozwiąże się umowa bez ponoszenia kosztów sądowych. Jednak wszystko musi mieć pisemną formę. Ja mam w umowie 90 dni czas realizacji, oraz zawsze na umowie klienci podpisują że gotową prace odebrali, wówczas ma zabezpieczenie klient bo na umowie widnieje zapis że odebrał, oraz ja gdyby się komuś umyśliło ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dobrze by było podpisując umowę zażądać klauzuli - że fotograf płaci odszkodowanie za niewywiązanie się z umowy!
W końcu to nasz jedyny dzień który się prawdopodobnie już nie powtórzy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Opcja aneksu rozwiązującego jest zawsze (strony mogą sobie zawsze coś takiego podpisać) z tym ze ze zdjęciami jest jeszcze ten problem, ze mu przysługują do nich prawa autorskie i teoretycznie nie możecie ich zmieniać (np. "obrabiac") a także kopiować bez jego zgody itp. jeszcze jedno, każde niewykonie lub nienależyte wykonanie zobowiązania uprawnia do domagania się odszkodowania, nie musi być to wyraźnie zapisane w umowie, ale udowodnić wysokość szkody w przypadku zdjęc z wesela. Edytowane przez kfaska Czas edycji: 2011-02-16 o 13:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
O kurczę, wiedzę że na prawdę sie znacie
![]() kfaska jeśli mogę, wyślę Ci na prv część treści umowy bez nazwisk i kwot, żeby nie było.....
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Generalnie ciężka sprawa, jeśli termin wykonania nie był określony na umowie. Na pewno możecie się sądownie domagać wywiązania z umowy, ale to znowu kolejne koszty dla was i nie wiadomo ile potrwa.
Może warto facetowi zrobić kilka złych wpisów na forach i jeśli nie dba o klientów to przynajmniej będzie dbał o swoją renomę... i w końcu sprawę załatwi... Swoją drogą, nie wiem, skąd się biorą tacy ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam, że kfaska ma po części rację. Tzn napewno powinniście go wezwać do dostarczenia dzieła w terminie do... . Jeśli się nie mylę takich wezwań może być maksymalnie 3 (musicie wysłać polecony za potwierdzeniem odbioru tak aby w sądzie był dowód, że takie pisamo zostało wysłane) Następnie idziecie do sądu. Nawet jeśli w umowie nie ma terminu oddania dzieła, to generalnie sąd bierze pod uwagę fakt, że powinien to być termin w granicach rozsądku - jest ładne określenie na to, właśnie mi uciekło... Jesli chodzi o szkalowanie faceta na forach to radzę absolutnie nie robić tego dopóki Wasza sprawa nie zostanie w jakiś sposób rozwiązana. Spróbuj skorzystać z pomocy prawnej i doradczej w Biurze UOKiK. Daj znać jak dalej się sprawa rozwija. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że zrobimy tak, że damy mu jeszcze tydzień. Jak nie zrobi to rezygnujemy i robimy książkę na własną rękę
![]() Wątpię by koleś z tym gdzieś poszedł, z resztą nawet opowiadał nam o parze co materiał mu wzięli a nie zapłacili. Co do zdjęć to dowiedziałam się że z tych co on nam dał, możemy zrobić wszystko (wywołać, zrobić foto książkę) tylko nie możemy ich publikować np w internecie, bo wtedy już naruszymy prawa autorskie. On natomiast naszego wizerunku też wykorzystać nie może ![]() Ja dzisiaj wywołałam zdjęcie formatu A4 z tych skompresowanych co on nam dał i wyszło bardzo ładnie, wyraźnie, nie widać pikseli. Popytałam u fotografa- zrobią nam książkę za 700zł (20 stron, ok 100zdjęć, podstawowa obróbka) tak że szczerze zaczęłam mieć nadzieję że się koleś nie wyrobi, bo wyjdzie nas to w cholerę taniej, a on sobie na to kompletnie zasłużył i koniec! Ja nie chcę chodzić po sądach, nie chcę wymierzać mu prawnych kar, chcę tylko w końcu mieć gotowe zdjęcia.... ![]() A wydaje mi się że brak kasy jak i negatywna reklama, będzie dla niego wystarczające- takie ludzkie ![]() Dziękuję Wszystkim za pomoc ![]()
![]() |
#11 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
220 zł (format 42 x 30 cm (zamknięta), 26 stron lub więcej (cena wzrasta) 134 zł (format 30 x 30 cm (zamknięta), 26 stron lub więcej (cena wzrasta) W Empiku kilka zł droższe. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Zwracam uwagę, ze sam fakt niedotrzymania terminu jeszcze nie powoduje, ze nie masz obowiązku mu zapłacić. Zrobienie ksiązki u kogo innego jest możliwe w trybie tzw. zaswtęczego wykonania na jego koszt i ryzyko- z należnego mu wynagrodzenia można mu wtedy potrącic udokumentowane koszty tego co sami zapłaciliście. Ale musicie go w wyznaczeniu terminu uprzedzić ze tak zrobicie.
Uważajcie wiec, żebyście za pól roku jak gość się ogarnie nie mieli dwóch książek foto z które będziecie musieli zapłacić. I to nie jest "trochę racji" tylko kodeks cywilny... I nie mam pojecia skad sie biora te trzy wezwania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Sprawy układają się tak:
W poniedziałek powiedzieliśmy mu że ma czas do przyszłego poniedziałku (inaczej rezygnujemy), jak się okazało, nawet nie pamiętał że dał nam jakiekolwiek zdjęcia ![]() Wczoraj powiedział TŻtowi że w pon po południu będzie kurier, liczyliśmy że nów blefuje, ale dziś zadzwonił że album jest już do odbioru ![]() Zobaczymy jak to wykonał w takim tempie i będziemy się targować o upust... W pon jak TŻ był u niego to wyglądał jak by nawet nie miał o obrobionych zdjęć, chciał nam dawać promocje i cuda, ale TŻ był nie ugięty Pon, albo dziękujemy... W poniedziałek jedziemy do gościa, zobaczymy co "wymajęcił" ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
no to mam nadziję ze będziecie mieli łądne zdjęcia... dobrze że są.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem ciekawa jak się cała sprawa skończyła, czy macie już swoje zdjęcia i fotoksiążkę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
cześć wszystkim
![]() Wczoraj odebraliśmy tą foto książkę, bardzo ładnie zrobił- to trzeba mu przyznać, do tego dostaliśmy zdjęcia na płytce i utargowaliśmy 300zł.... tak czy siak wszystko odbyło sie w nie milej atmosferze i ja mu nawrzucałam wszystko co miałam do niego. Koleś był trochę zmieszany, ale jego cfaniactwo ciągle utrzymywało mu maskę pewniaka na twarzy. Ja i tak czuję pewien nie smak i poszkodowanie, myślę że i tak nas nieźle wycyckał. Widział że n ie jest ok, więc na pożegnanie dorzucił byśmy mu przesłali wybraną fotkę, to on nam wywoał w wielkim formacie.... dziekuję bardzo, to kosztuje 4zł i fotografa ![]() ![]() Tak czy siak nikomu Go nie polecę, a TŻ stwierdził że już wykasował jego nr z komórki i nie chce mieć z gościem nic więcej wspólnego ![]() Ale cieszę się ze przynajmniej album mamy ładny i w końcu zakończyliśmy sprawę- trzeba szukać pozytywów w każdej sytuacji ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No to super, że macie w końcu swoje ślubne fotki i że Wam się podobają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.