|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Który weekend wakacyjny najbardziej Ci pasuje? | |||
23-24.07 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 29,41% |
30-31.07 |
4 | 23,53% |
6-7.08 |
3 | 17,65% |
13-14.08 |
1 | 5,88% |
20-21.08 |
3 | 17,65% |
27-28.08 |
1 | 5,88% |
Głosujący: 17. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
My mamy kojec (łóżeczko turyst.) od około 3tygodni i wg mnie się sprawdza. Zawsze jak idę do wc, albo wykąpac się rano, albo jak coś smażę i nie chcę małego w kuchni to go wkładam. Rano potrafi się sam bawic godzinę.
Mieliśmy OKROPNĄ noc - Kuba darł się jak opentany, już do TŻta mówiłam, że możemy jechac na pogotowie, żeby go zbadali. Darł się jakieś 4h, ale tak masakrycznie. Powód - zupa z Hippa - Włoskie warzywa z indykiem, takie w plastikowej miseczce z zielonym wieczkiem. Nie polecam ![]() chomiczek - współczuję elektryków, to są tylko robole, od robienia a nie od myślenia, niestety |
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
Kubus na walę-tynki dostał taki quad od mamusi,
ja jestem bardzo zadowolona, on chyba też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2944 |
Rozeznanie
|
Olakola współczuje nocki , biedny się musiał męczyć, a prezencik super
![]() ![]()
#2945 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz budzi się o 2 i 4:30 potem o 7. ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- olakola - współczuję nocy... Musiał się męczyć biedaczek. Czytaj na opakowaniu czy przypadkiem mięso nie jest oddzielane mechanicznie. Z tego co wiem to Gerber ma takie wynalazki. Fajny prezent ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2946 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ojeju już takie coś, no nieźle się rozwija jak już siedzi na tym, łał Mój małż też robił kiedyś instalacje na budowach, teraz też robi coś podobnego gdzie indziej i myślę, że niejednego inteligenta by zawstydził ![]() hd a lęk separacyjny to nie jest koło 9 miesiąca? Ostatnio jak słuchałam programu o żłobkach to zalecano oddanie kilka tygodni później jeśli w tym czasie planujemy. (Swoją drogą ileż tam bzdur było... np. że oddają do żłobka rodzice bo myślą ze dziecko lepiej się rozwinie, ciekawe którzy, bo ja nie znam ani jednego takiego przypadku) Edytowane przez entertete Czas edycji: 2011-02-16 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Zadomowienie
|
u nas lek separacyjny byl w 6 miesiacu, przynajmniej ja to tak odbieralam
skoki: -5 tygodni (wrazenia) 7-9 tygodni (wzory) 11-12 tygodni (niuanse) 14-19 tygodni (wydarzenia) 22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny) 33-37 tygodni (kategorie) 41-46 tygodni (sekwencje) |
![]() ![]() |
![]() |
#2948 |
Rozeznanie
|
U nas nie było jeszcze za bardzo, a o tym 9 miesiącu to jeszcze z dawna słyszałam, zobaczymy
![]() Pamiętam takie zdanie, że dziecko myśli, że jak mama wychodzi to opuszcza na zawsze, to z jakiegoś programu w tv, ale dawno to było. A i też jestem pod wrażenienie postępów Mai, nam daleko do tego, chociaż starsim o jakieś 2 tygodnie A po Kubie widać że ostro raczkuje, po kolankach ![]() ![]() Edytowane przez entertete Czas edycji: 2011-02-16 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2949 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że to skok separacyjny. Mały budzi sie w nocy z wielkim płaczem i musze go przytulic chociaż na chwilę.Ostatnio nawet w ciągu dziennych drzemek tak ma. Do tego zrobił się przytulakiem. Wyciąga rączki, mocno sie przytula itp. chciałby cały czas byc z nami (w sensie bliskości).
Zauważyłam tez, że potrafi się wystraszyć obcych osób. Wcześniej tego nie było. Co do żłobka to uważam, że większość osób, które miałyby wybór:
Nie będę sie wypowiadała o państwowych żłobkach bo nigdy w takim nie byłam. Prywatne żłobki - uważam, że temat jest demonizowany i to głównie przez osoby, które nie miały kontaktu z takimi instytucjami ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Znalazłam cos takiego: "Pierwsze lęki pojawiają się już w niemowlęctwie. Przy porodzie i w pierwszych tygodniach życia dziecka jest to instynktowny niepokój związany z dyskomfortem fizycznym (hałas, ból, utrata równowagi), ok. 7-8 miesiąca życia – lęk separacyjny przed rozłąką z matką. W dalszej kolejności pojawia się strach przed symbolami kojarzonymi z przykrymi doświadczeniami (np. strzykawki – zastrzyk). Lęki, które wystąpią później, najczęściej dotyczą ciemności, zwierząt, złych snów i rozstań z osobami znaczącymi" http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=210 "- Jak mama może ułatwić maluchowi ową separację? - Ważne, by w pierwszych miesiącach jego życia była bardzo wrażliwa i wyczulona na jego potrzeby. Dzięki temu później dziecku łatwiej będzie zyskać świadomość wpływu na swoje otoczenie, a więc także zbudować poczucie własnej wartości. Z kolei dziecko, które już skończyło pół roku, mama może wspierać w pierwszych, samodzielnych eskapadach. Klasycznym tego przykładem jest kobieta, która z uśmiechem aprobaty patrzy na malca podążającego w kierunku interesującego przedmiotu. Nie krzyczy "uważaj", "nie rusz", ani nie marszczy z niechęcią brwi. Już wcześniej zapewniła dziecku na tyle bezpieczne otoczenie, że teraz nie musi mu wszystkiego zakazywać w obawie, że ono zrobi sobie krzywdę. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że maluch nabije sobie guza. Jednak kiedy wróci do matki szukając ukojenia, ta go przytuli, zamiast czynić wymówki "a nie mówiłam, że upadniesz?" albo przekonywać go, że "wcale nie boli". Nie zabroni mu też kolejnej eskapady, a gdy ta zakończy się sukcesem, pochwali go i powie, że jest z niego dumna. Mamy często jednak popełniają ten błąd, że wychowują dziecko w przekonaniu, że tylko przy nich ono będzie bezpieczne" http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...rozstania.html Edytowane przez hd2005 Czas edycji: 2011-02-16 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2950 | ||
Zadomowienie
|
bajka - jak twój skończył studia to jest chłop z głową, ale takich rzadko spotyka się na budowie, a za kopanie rowów pod kable pewnie się nie biorze...
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny na pocieszenie dodam, że np wczoraj w nocy od 24 do 3 rano wstawałam do Frania ponad 10 razy. Potem wstawał mąż. U nas takie noce to niestety norma. Wstaje daje smoka układam na boczek i spi. Kłade się, przykrywam kołdra a on znowu w płacz. I tak w koło Macieju. Jak nie mam już siły to biore go do łózka, ale i tam nie spi za spokojnie. Mąż wymyślił, że im zimniej na zewnątrz tym Franek gorzej spi i powiem Wam, że tak jest. Nie wiem czy to przypadek, czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2953 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2956 |
Zakorzenienie
|
Aha to już wiem dlaczego Iga od dwóch dni a raczej nocy budzi się z płaczem
![]() hd ale tylko samo mięso bez dodatków czyli sam indyk i kurczak jest oddzielany mechanicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Rozeznanie
|
Jeju, no kiepsko macie, może u nas lepiej bo na noc dostaje lek przeciw alergii którego efektem ubocznym może być senność, ale jak Was czytam to kosmos. Bibul ostatnio rozbudza się około 2 razy w nocy ale otulam go kołderką koło twarzy i śpi do rana.
Chociaż w sumie mieliśmy z miesiąc temu okres kiedy budził się z płaczem, ale w dzień, natomiast objawów przywiązania tekiego, że tylko ja to nie było. My teraz będziemy mieć kolejny skok, tzn ma być a czy będzie... Edytowane przez entertete Czas edycji: 2011-02-16 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a 'pojazd' ma świetny Kubuś. I super jeździ ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ale jak kogoś uraziłam to przepraszam ![]() Cytat:
![]() Bo mnie już coś trafiało, a teraz Weronika grzeczna i od paru dni przesypia całe nocki(znaczy do 6, jak tż wstaję to ona też ale jest cyc i spi dalej) Cytat:
![]() Ale się rozpisałam ![]() A miałam się tylko pochwalić że moja dziewczynka dzisiaj kończy pół roczku ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2959 | ||
Zakorzenienie
|
Olu,
MOM to: Mięso oddzielone mechanicznie, to produkt, który otrzymuje się w wyniku usunięcia mięsa z tkanek przylegających do kości, po odłączeniu od nich tuszy. Wykonuje się to za pomocą środków mechanicznych. Niestety, taka obróbka mięsa, wiedzie do zniszczenia lub zmiany struktury włókien mięśniowych, co czyni z tego produktu masę mięspodobną, o znacznie obniżonej wartości odżywczej, nie porównywalnej do mięsa. Wyrób ten może zawierać fragmenty kości i okostnej, a także ma więcej tłuszczu. Ze względu, na nikłe wartości odżywcze mięsa oddzielonego mechanicznie, jak również krótki czas przydatności do spożycia i zmienny skład, stosowanie go musi być ograniczone. MOM, może przyczyniać się do zmiany jakości danego produktu mięsnego, np. modyfikując jego barwę na ciemniejszą, pogorszenie aromatu i smaku, zmianę konsystencji i związania plastra wędliny. W czym można znaleźć MOM? MOM często jest dodawane do różnych wyrobów mięsnych i garmażeryjnych. Czasem znajdziemy je w najmniej oczekiwanym produkcie. Artykułami spożywczymi, szczególnie „bogatymi” w MOM są pasztety, burgery, pulpety, klopsy i gołąbki w słoiku, gotowe krokiety, wędliny i kiełbasy, konserwy mięsne, parówki, także te dla dzieci oraz zupki przecierowe i inne dania w słoiczku, przeznaczone do konsumpcji przez najmłodszych. Oto przykładowe produkty mięsne i zawartość procentowa mięsa oddzielonego mechanicznie:
Jednak zmartwieniem jest również to, że ceny produktów mięsnych, kierowanych do najmłodszych konsumentów – nie należą do najniższych, a ich skład jest wątpliwy. Nie dostarczają rozwijającemu się dziecku niezbędnych składników pokarmowych, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Kiedyś myślałam, że to po prostu mięso, które uzyskuje się przez użycie jakiś maszyn ale potem obejrzałam film w necie i mnie zatkało ![]() Na tym filmie wrzucano do maszyny kości,korpusy i ogólnie mówiąc jakieś resztki i pod ciśnieniem wyciskano z nich jakąś obleśną papkę. Sama lubię czasem zjeść parówki ale dodawanie tego świństwa do pokarmów dla niemowląt uważam za świństwo ![]() W jakimś programie TV usłyszałam, że MOM zawiera zmielone ścięgna, włókna i błony a niemowlęta maja słabo rozwinięty układ pokarmowy i maja trudności z trawieniem takich włókien. Myślę, że stąd mogą sie też brać problemy brzuszkowe. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Uspokoiłaś mnie bo oznacza to, że nic mu nie jest tylko takie teraz mamy okres i już ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Zakorzenienie
|
hd anoxa pisała o tym do uwagi
![]() Prawie wszystkie pasztety w puszkach zawierają mięso oddzielone mechanicznie- kto czyta skład ten wie. mnie to na przykład nie rusza. Niemowlętom oczywiście bym nie podała ![]() Edytowane przez anuszka1401 Czas edycji: 2011-02-16 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My kupujemy HIPP BIO i tam jest normalne mięso ![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- ooooooo ![]() ![]() Od strony prawnej wszystko jest OK bo prawo dopuszcza takie mięso (również w produktach dla dzieci). Prawda jest taka, że niewiele osób wiedziało co oznacza skrót MOM na opakowaniu. Ciesze się, że sprawa została nagłośniona. Gerber nawet wydał oświadczenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Gerber też teraz ma linię bio z normalnym mięchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
Zakorzenienie
|
tak
![]() Chyba chcą uspokoić sytuacje po tej aferze ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2964 |
Zadomowienie
|
niezawsze mnie też zadziwia jak Maja szybko wstaje na nóżki, Robert nawet nie pełza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Siedziałam a potem stałam i odrazu spod mebli ruszyłam naprzód ![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- http://www.youtube.com/watch?v=9RS-9...eature=related Może taka metoda usypiania pomoże którejś z Was ![]() A może za mało ruchu.. to zajęcia taneczne? http://www.youtube.com/watch?v=_juQu...eature=related
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2011-02-16 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Zadomowienie
|
mój Pisklak też nie pełza i nie raczkuje a też ma skończone 7 miesięcy.... kręci się wokół własnej osi i czasem jak go coś zainteresuje to umie się przysunąć, czy to w przód czy w tył - więc myślę, że po prostu jest leniem i tyle
![]() ![]()
#2967 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2968 |
Zadomowienie
|
hehehe Siala boski ten dzieciak jak tańczy!!
![]() tego z kranem już kiedyś widziałam - też super! ![]()
#2969 |
Raczkowanie
|
siala dobre
![]() Weronika ma 6miesięcy ale jak na razie z poważniejszych 'osiągnięć' to się turla w te i z powrotem.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.