Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-16, 16:28   #2791
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

cześć

Nawet nie miałam kiedy do was od rana zajrzeć. Bo najpierw szkolenie, potem mąż a potem piekliśmy pizzę

Na szkoleniu masy rzeczy się dowiedziałam. Tyle biurokracji chcą wprowadzać, ze to głowa mała. Zmiany w statutach przedszkoli itp. programy indywidualne dla praktycznie każdego dziecka, zebrania jakiś zespołów. 5 godzin nam to wykładali, ale wiele się przynajmniej dowiedziałam. A zmiany już wchodzą w życie.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 16:45   #2792
Ana***
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

A ja mam zakręcona popołudnie Czekam na męża, szybko jedziemy do biblioteki, potem do byłego murarza, a na końcu do lekarza nie wiem jak się wyrobimy
Wiosna się zbliża iii... kupujemy stemple, będziemy dzwonić do faceta, żeby nam przywozili bloczki fundamentowe, póki trzyma mróz... o kurcze mam stres przed tą budową...
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 16:47   #2793
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana nie stresuj się, będzie dobrze.

Stary 2011-02-16, 16:52   #2794
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
cześć

Nawet nie miałam kiedy do was od rana zajrzeć. Bo najpierw szkolenie, potem mąż a potem piekliśmy pizzę

Na szkoleniu masy rzeczy się dowiedziałam. Tyle biurokracji chcą wprowadzać, ze to głowa mała. Zmiany w statutach przedszkoli itp. programy indywidualne dla praktycznie każdego dziecka, zebrania jakiś zespołów. 5 godzin nam to wykładali, ale wiele się przynajmniej dowiedziałam. A zmiany już wchodzą w życie.
Miałam już to szkolenie w listopadzie, a na studiach dowiedziałam się jeszcze wcześniej o tym. Ale te programy indywidualne nie są takie trudne (pisałam je), wiadomo więcej pracy trzeba wlożyć w to. Byłam też koordynatorem takiego zespołu. Zresztą dla dziecka ,,przeciętnego" będzie praktycznie tak jak jest obecnie (no prawie). Też robi się diagnozy i opisy, tylko dla dzieci zdolnych i z problemami będzie więcej pracy. Zobaczysz będzie dobrze.

Edit: Wg mnie wyjdzie to na lepsze. Każde dziecko będzie bardziej indywidualnie traktowane niż obecnie. Teraz się o tym mówi i w ogóle, a prawdę mówiąć czasami dąży do przeciętności i szuflatkuje się. Wiadomo nie wszędzie tak jest, ale jednak.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2011-02-16 o 17:00
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 17:02   #2795
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
A ja właśnie robię marchewkę do obiadku dziś serwujemy schabowe

Dziękuje

ojj to niedobrze, wskakuj do wyrka! natychmiast ciepła herbatka z cytrynką i leniuchować

aha
głównie mi chodzi o to czy w cytacie może być przypis z innego źródła- wyjaśnienie

Ktosiu maleństwo się zbuntowało, że mamusia szaleje i kopaaa mamcia siadaj i odpoczywaj, bo jak wyjdę to dopiero będziesz mieć ze mną do czynienia

własnie leze i juz mi bokiem wychodzi
i mała i leżenie

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 17:02   #2796
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Miałam już to szkolenie w listopadzie, a na studiach dowiedziałam się jeszcze wcześniej o tym. Ale te programy indywidualne nie są takie trudne (pisałam je), wiadomo więcej pracy trzeba wlożyć w to. Byłam też koordynatorem takiego zespołu. Zresztą dla dziecka ,,przeciętnego" będzie praktycznie tak jak jest obecnie. Też robi się diagnozy i opisy, tylko dla dzieci zdolnych i z problemami będzie więcej roboty. Zobaczysz będzie dobrze.

Edit: Wg mnie wyjdzie to na lepsze. Każde dziecko będzie bardziej indywidualnie traktowane niż obecnie. Teraz się o tym mówi i w ogóle, a prawdę mówiąć czasami dąży do przeciętności i szuflatkuje się. Wiadomo nie wszędzie tak jest, ale jednak.
Zawsze początki są najgorsze Tylko troszkę bez sensu jest to, że ja dostaję podania dzieci na następny rok. Na podstawie tych podań mam do końca kwietnia wybrać osoby dla których będą te indywidualne programy itp. Tu wielu n-eli się oburzyło, bo przecież często rodzice ukrywają wiele rzeczy i nie zawsze zapiszą w podaniu, ze uczeń jest zdolny, z problemami itp. Jesli ma chorobę, upośledzenie, niepełnosprawność to owszem ale inaczej ja się z czymś takim nie spotkałam. Ja rozumiem jakbysmy mieli tworzyć te programy np na koniec września po wstępnej diagnozie. Ale tu, nie znając dziecka??

Stary 2011-02-16, 17:19   #2797
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze początki są najgorsze Tylko troszkę bez sensu jest to, że ja dostaję podania dzieci na następny rok. Na podstawie tych podań mam do końca kwietnia wybrać osoby dla których będą te indywidualne programy itp. Tu wielu n-eli się oburzyło, bo przecież często rodzice ukrywają wiele rzeczy i nie zawsze zapiszą w podaniu, ze uczeń jest zdolny, z problemami itp. Jesli ma chorobę, upośledzenie, niepełnosprawność to owszem ale inaczej ja się z czymś takim nie spotkałam. Ja rozumiem jakbysmy mieli tworzyć te programy np na koniec września po wstępnej diagnozie. Ale tu, nie znając dziecka??
Ale z tego co wiem to jest termin do 30 kwietnia na ustalenie zespołów. W zespole ma być nauczyciel/nauczyciele z grupy, pedagog, logopeda, rodzic (jego obecność jest nie konieczna, ale trzeba go powiadomić o zebraniu zespołu i możliwości jego obecnosci na posiedzeniu) i ten kogo ma możliwość wystawienia dana placówka. To co teraz wstępnie zrobicie nie jest ostateczne. Programy mają być gotowe do końca października na I semstr, potem weryfikacja, spr co się udało a nad czym trzeba jeszcze popracować i kolejne posiedzenie na następny semestr.

To podobne jest do pracy poradni psychologiczno-pedagogicznych i pedagogów specjalnych.
Stary 2011-02-16, 17:25   #2798
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Idzia nam dziś mówili tak:
- do 31 marca trzeba powołać zespoły
- potem kilka terminów, w których trzeba pewne etapy zrealizować. wiem że większość do 30 kwietnia trzeba zrobić, tzn wypełnić te karty indywidualnych potrzeb dziecka. Zgłosic je do dyrekcji, ona musi to zatwierdzić. Jeśli zatwierdzi to tym osobom wypisujemy te plany wspierające.
- do 30 września - końcowy i szczegółowy plan działań wspierających.

Stary 2011-02-16, 17:36   #2799
idzia111
Zakorzenienie

Aż sparwdzę w swoim informatorze i dam Ci znać, być może pomyliłam terminy. Ale jeśli są te terminy o których piszesz to dotyczy to dzieci które są już w danej placówce. Bo dzieci przychodzące od września bankowo tak nie będą traktowane.

Ale i tak ja byłam szkolona, że to co teraz nie jest ostateczne. Przecież za pół roku może wiele się zmienić u takich dzieci. Te zespoły też nie mają obowiązku np. zebrań co miesiąc albo raz na rok, nie ma nakazu. Wiadomo, że dwa, trzy razy do roku muszą, bo to absolutne minimum, ale mogą częściej jeśli koordynator zespołu widzi taką potrzebę (coś się zmieniło w zachowaniu dziecka itp.)
Stary 2011-02-16, 17:42   #2800
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Aż sparwdzę w swoim informatorze i dam Ci znać, być może pomyliłam terminy. Ale jeśli są te terminy o których piszesz to dotyczy to dzieci które są już w danej placówce. Bo dzieci przychodzące od września bankowo tak nie będą traktowane.

Ale i tak ja byłam szkolona, że to co teraz nie jest ostateczne. Przecież za pół roku może wiele się zmienić u takich dzieci. Te zespoły też nie mają obowiązku np. zebrań co miesiąc albo raz na rok, nie ma nakazu. Wiadomo, że dwa, trzy razy do roku muszą, bo to absolutne minimum, ale mogą częściej jeśli koordynator zespołu widzi taką potrzebę (coś się zmieniło w zachowaniu dziecka itp.)
sprawdź, sprawdź.

Dla mnie to też właśnie bez sensu. Ale z drugiej strony jaki jest sens aby tworzyć zespołu dla tych dzieci co je teraz mam (mam roczne przygotowanie przedszkolne). Przecież jak im opracuję plan pracy to już mi pójdą do pierwszej klasy

A najlepiej to skomentowała Pani prowadząca: " na jesieni są wybory, może zmienią ministra edukacji i ten przepis wcale nie wejdzie w życie" ??

Stary 2011-02-16, 17:53   #2801
idzia111
Zakorzenienie

Pomysł sam w sobie nie jest zły, jedynie co w naszym kochanym kraju jest norma, nie dokonca przemyslany. Bo indywidualne podejscie jest super, ale tylko po wstepnej diagnozie i obserwacji, a robienie tego w kwietniu to jak wróżenie z wusów.

A Ty jesteś w złej sytuacji, ale Ci co mają teraz 3-latki, to mogą spokojnie robić na przyszły rok, a potem ewentualnie coś zmienić w październiku np. A ty nie dostałaś wspaniałej książki na szkoleniu?? Ja mam wielkości A4, druk dwustronny, ponad 300 stron pasjonującej lektury

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2011-02-16 o 17:55 Powód: literówka
Stary 2011-02-16, 17:58   #2802
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Pomysł sam w sobie nie jest zły, jedynie co w naszym kochanym kraju jest norma, nie dokonca przemyslany. Bo indywidualne podejscie jest super, ale tylko po wstepnej diagnozie i obserwacji, a robienie tego w kwietniu to jak wróżenie z wusów.

A Ty jesteś w złej sytuacji, ale Ci co mają teraz 3-latki, to mogą spokojnie robić na przyszły rok, a potem ewentualnie coś zmienić w październiku np. A ty nie dostałaś wpaniałej książki na szkoleniu?? Ja mam wielkości A4, druk dwustronny, ponad 300 stron pasjonującej lektury
No właśnie, Ci co mają klasy 1-3, czy przedszkolaki to spoko, bo przez kilka lat mogą to robić a ja?? Mam zakwalifikować dziecko nie mając z nim zajęć, bez obserwacji, bez wstępnej diagnozy?? Zgadzam się w zupełność, ze to nie jest przemyślne. Programy indywidualne super rzecz, ale reszta bez komentarza

eeee właśnie książki nie dostałam bo.... była mała jej ilość i za późno nas szkolili, ale mam dostać ksero najważniejszych informacji Ale widziałam ją hehe W necie na stronie ORE tez można ją w pdf pobrać

Stary 2011-02-16, 18:05   #2803
idzia111
Zakorzenienie

Jedyne co jest w tym dobre, dla mnie oczywiście, to to, ze mam duże szanse na pracę od września, a nawet marca, bo teraz pedagogów specjalnych będą musieli zatrudniać nawet tam gdzie nie ma kształcenia specjalnego obecnie. Doczytałam właśnie ten zapis w mojej książce.
Stary 2011-02-16, 18:08   #2804
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Jedyne co jest w tym dobre, dla mnie oczywiście, to to, ze mam duże szanse na pracę od września, a nawet marca, bo teraz pedagogów specjalnych będą musieli zatrudniać nawet tam gdzie nie ma kształcenia specjalnego obecnie. Doczytałam właśnie ten zapis w mojej książce.
No dokładnie. nawet logopedę, kogoś po terapii ped, od zajęć korekcyjnych choćby ma 1/4 etatu.

Stary 2011-02-16, 18:09   #2805
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 18:16   #2806
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Ktosia teraz to juz zupełnie nic nie wiem
To witam w klubie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
dokładnie tak gondola super, spacerówka z tym dużym zimowym śpiworem też ujdzie ale bez... porażka..
No właśnie
Ehh i jak tu nie mieć dylematu

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
A ja mam zakręcona popołudnie Czekam na męża, szybko jedziemy do biblioteki, potem do byłego murarza, a na końcu do lekarza nie wiem jak się wyrobimy
Wiosna się zbliża iii... kupujemy stemple, będziemy dzwonić do faceta, żeby nam przywozili bloczki fundamentowe, póki trzyma mróz... o kurcze mam stres przed tą budową...
Nie stresuj się, super że możecie już powoli zaczynać budowę Najgorzej zacząć, potem już pójdzie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Hello!
Co tak późno dzisiaj?
Stary 2011-02-16, 18:19   #2807
martucha84
Zakorzenienie

idzia
mnie też tak informowano jak ciebie odnośnie tych szkoleń że będą zespoły najpierw jest zaznajomienie się a potem z całym zespołem do końca października masz ułożyć plan - cały zespół ma potem współpracować i "debatować" nad dzieckiem i mu pomagać td.. super jeśli ma to pomóc konkretnemu dziecku i mam nadzieję że w takim celu to ma być a nie po to by tworzyć martwe przepisy papiery itd...
ja na szkoleniu nie byłam ze względu na macierzyński ale takie informacje do mnie dotarły bo byłam na wdn w przedszkolu gdzie nam to przekazywały dziewczyny w nim uczestniczące.. i też oglądałam tą boską literaturę ale to było październik/listopad... więc już jakiś czas temu

Rosi co tak póżno?

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-16 o 18:23
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 18:24   #2808
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

To dlaczego nam podali inne terminy?? Idzia sprawdź w tej książce

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Marta, Idzia jednak ja miałam rację jeśli chodzi o terminy

http://www.ppplegionowo.pl/pliki/pomoc_psych_ped.pdf strona 5 i 6

Stary 2011-02-16, 18:28   #2809
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam pojęcia..
ale ja z wdn mam wyraźnie zapisane - przedłożenie programu wsparcia dla danego dziecka do końca października - w lutym po obserwacji śródrocznej wefyfikacja i w marcu kolejny program na 2 semerst..

i też mam że jest nauczyciel pedagog plus rodzic jeśli chce (musi być poinformowany o spotkaniu) no i każdy inny specjalista gdy jest konieczność - np. logopeda, terapeuta zajęciowy itd
Stary 2011-02-16, 18:32   #2810
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta wyżej wkleiłam stronkę z terminami

tu na stronie 5 jest to samo http://www.szkolapodstawowalekistrzy...ka/prawo/1.pdf

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2011-02-16 o 18:34
Stary 2011-02-16, 18:34   #2811
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Marta, Idzia jednak ja miałam rację jeśli chodzi o terminy

http://www.ppplegionowo.pl/pliki/pomoc_psych_ped.pdf strona 5 i 6
tak ale tam jest wyraźnie napisane że do 30 września się tworzy program DLA UCZNIÓW więc masz wrzesień na obserwację i stworzenie go
a wcześniej tylko ogólne ustalenia o stworzeniu grup ustaleniu godzin pracy itd jakim uczniom w czym pogadać - tzn że hipotetycznie to robisz ustalasz że uczniowie którzy będą mięli problem z tym i tym będą musieli pracować z tymi tymi osobami tyle i tyle godzin...
a dopiero we wrześniu ustalasz indywidualny program dla ucznia czyli patrzysz kto ma z czym kłopot i wpasowujesz go do wcześniejszych ustaleń plus tworzysz program indywidualny
tak to bynajmniej rozumiem ja
Stary 2011-02-16, 18:48   #2812
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta ale jednak do końca września a nie października Poza tym już do końca kwietnia ustalam formy i sposoby pracy z uczniami, dyrektor powiadamia o tym rodziców. A do końca września mam juz mieć ułożony plan pracy indywidualnej. Czyli w moim wypadku tak jak napisała Idzia to wróżenie z fusów bo: zgłaszam dzieci do tego planu indywidualnego na podstawie podań nie przez opinię po diagnozie itp.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

aaa no i nie rozumiem jednego, dlaczego Wam (Marta i Idzia) podali , że zespoły się tworzy do 30 kwietnia a plan indywidualny układa do końca października??

Stary 2011-02-16, 18:53   #2813
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
no własnie. najgorzej jak się człowiek męczy tak jak ja teraz Niby nie powinnam narzekać bo pracuję w administracji państwowej , mam umowę na stałe, praca od pn do pt od 7.30 do 15.30. o 15.30 stoje pod windą i mam w nosie pracę . No i nikt nie rozumie czemu ja marudzę.... ;/ no ale co ja poradzę, ze nie lubię tej roboty....?
a czym sie zajmujesz w tej pracy? nudzisz sie w niej czy masz tyle obowiazkow ze nie wiesz w co rece wlozyc?

Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
ooooo jak bym siebie widziała maz do pracy wstanie a ja albo znim zrobic kanapeczki i wracam na chwilke do wyrka albo wcvale nei wstaję tylko kładesie w poprzek łóżka i sie wyleguuuuuje

ja lubie sie tak klasc bo ta jego połówka łóżka jest taka ciepła i pachnąca mężulem
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 18:53   #2814
idzia111
Zakorzenienie

Madzialenka Zespoły tworzy sie dla ucznia:

-z orzeczeniem o potrzebie kszt. specjalnego,
-orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania,
- o potrzebie indywidualnego rocznego przygotowania przedszkolnego
- wtedy gdy na-el, wych. lub specjalista uzna, że dziecko wymaga specjalistycznej pomocy psych.-ped. i powiadomi o tym wychowawce, dyrektora lub specjaliste

Dla dzieci z orzeczeniami tworzy się IPETY a dla dzieci z opiniami i innymi orzeczeniami (tu chodzi o specjaliste, nie potwierdzone przez poradnie) tworzy się KARTY idnywidualnych potrzeb.

Na 15 str. tej ks. jest napisane ze do 30.04. zespoly maja sie zebrac i ustalic jaki rodzaj pomocy będą oferować. Nic nie ma ze musza do konkretnego dziecka robic te Ipety czy Karty. Jakoś tak mało czytelnie, szukam nadal.

Edit: znalazlam, do 30.09 pierwszy termin zlozenia planu u dyr., a potem w miare potrzeb

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2011-02-16 o 18:57
Stary 2011-02-16, 18:53   #2815
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 19:00   #2816
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Na 15 str. tej ks. jest napisane ze do 30.04. zespoly maja sie zebrac i ustalic jaki rodzaj pomocy będą oferować. Nic nie ma ze musza do konkretnego dziecka robic te Ipety czy Karty. Jakoś tak mało czytelnie, szukam nadal.

Edit: znalazlam, do 30.09 pierwszy termin zlozenia planu u dyr., a potem w miare potrzeb
czyli tak jak mi podlali ze do kwietnia ogólnie co będzie można robić z hipotetycznym uczniem o hipotetycznym problemie a nie indywidualnie

i sprawdziłam w notatkach i mam zapisane ze najpóźniej na początku pazdziernika sie sklada u dyr a w nawiasie napisałam koniec września więc pewno stąd ta zmyłka
Stary 2011-02-16, 19:01   #2817
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No to mieliście fajną niespodziankę z tym nieprzychodzeniem do pracy
Co sobie kupilaś fajnego?
Stary 2011-02-16, 19:04   #2818
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta a no to spoko, bo już myślałam, ze tylko mi tak podali (te terminy) bo wcześniej pisałaś nie do końca września a do końca października i już sie pogubiłam

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
nie mam pojęcia..
ale ja z wdn mam wyraźnie zapisane - przedłożenie programu wsparcia dla danego dziecka do końca października - w lutym po obserwacji śródrocznej wefyfikacja i w marcu kolejny program na 2 semerst..
Dla mnie to i tak chyba troszkę wcześnie aby do końca września mieć już te plany indywidualne zapisane. Ale... zobaczy się w praktyce

Stary 2011-02-16, 19:08   #2819
śliweńka
Zakorzenienie

ale się z TŻ opiliśmy teraz sokiem z naszej nowej sokowirówki
marchewkowo-jabłkowy TŻ dorzucił sobie jeszcze kilka mandarynek nie całe 2kg jabłek i kilo marchewek starczyło na 6 dużych szklanek TŻ juz patrzeć na ostatnią szklankę nie umiał i już obmyślał plan jak pojechać do babci w lato na jabłkajestem w szoku jaki dobry ten sok wyszedł i ile go wyszło bo wczoraj doszliśmy do wniosku że z sokowirówki teściowej to byle co wyszło bo sok leciał na wszystkie strony i ze wszystkich stron i szpar urządzenia i mało tego było a teraz cud miód i orzeszki dodam że marchewki nie obierałam ani jabłek co TŻ mi zakazał bo w reklamie było że najwięcej błonnika w skórce tylko kroiłam na kawałki by się zmieściły

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png

Edytowane przez śliweńka
Czas edycji: 2011-02-16 o 19:09
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 19:09   #2820
idzia111
Zakorzenienie

Madzialenka Będzie dobrze, tam gdzie będzie trudniej dodatkowo będzie orzeczenie z pordani itp. także zobaczysz ze dasz rade.

Marta (tak ładniej niż martucha )masz rację

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2011-02-16 o 19:11
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości