|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Aania- jak zlikwidowałaś działalnośc to nic nie szkodzi otworzyc znów.żeby dostac ten wysoki zasiłek trzeba miec opłacone ubezpieczenie chorobowe-to dobrowolne przez jeden miesiąc,potem przysługuje Ci macierzyński w zależności o wysokości płaconej składki,więc jak opłacisz max składki,to dostaniesz max macierzyński.najlepiej poradź się dobrej księgowej,ale nie jest nba nic za późno,Ja zamknęłam działalnośc z końcem roku i od 15czerwca palnuję otworzyc nową,z wysokimi składkami.
Meszsares-właśnie to jest prostsze niż się wydaje.W Krakowie mam koleżankę w ZUS.ona mówi,że kiedyś ZUS się czepiał,bynajmniej u nich,ale przegrali sprawę w sądzie,bo przecież to reguluje ustawa i od tamtej pory wypłacają i nie przyglądają się nawet temu...ciekawe jak będzie u mnie... mam nadzieje,że to pójdzie!!! Edytowane przez BABONIK Czas edycji: 2011-02-17 o 12:21 |
|
|
|
#4112 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
![]() koszula konta pidżama - no ja potrafiłam uwalić w połogu krwią nawet łóżko, wiec chodzenie z plamą w kroku (mimo podkładu wymienanego co godzine!) jakos mi nie podchodzi... ale jak kto woli, niby szybciej sie goi wszystko ja sie wietrzy, wiec niby nawet bez majtek (te siateczkowe lepsze) stapelka - u nas w szpitalu daja koszule... z dekoldem do pępka i długościa suuuuper mini nadaje sie tylko do porodu (polecam!) i pod szlafrok, zeby nikt nie widział...babonik - mi mój balon już przeszkadza jak zakladam buty czy cos siegam z ziemii. zwykle siadam sobie i zadzieram noge tak "po turecku"
|
|
|
|
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4114 |
|
Zakorzenienie
|
Raźniej mi, że są jeszcze inne dziewczyny w podobnej sytuacji. ZMALOWANA Ty to się masz-dwa psy i dwa koty!!SZALONA z Ciebie dziewuszka??a sama mieszkasz?
Ja planuję chodzić na spacery z psem i dzieckiem w chuście, bądź nosidełku, bo wygodniej, niż w wózku i dziecko czuje ciepło matki, zawsze to bliżej jej serduszka MUSIMY dać radę, za bardzo kocham tego sierściuszka
|
|
|
|
#4115 |
|
Zadomowienie
|
Meszsares-masz jakieś fajne linki jak dokładnie to przeprowadzic,żeby poszło w ZUSie??bo ja mam tylko ten jeden link co podałam u góry.
|
|
|
|
#4116 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie przyszłe mamy
![]() Podczytuje Was już od jakiegoś czasu ale jakoś nie miałam odwagi napisać, staraliśmy się 3 lata o dzidziusia i wreszcie się udało (choć nie wiem jakim cudem )Mam nadzieję że przygarniecie mnie do Waszego grona - będzie mi raźniej ![]() Termin mam na 14 sierpnia Pozdrawiam |
|
|
|
#4117 |
|
Zadomowienie
|
a czujecie rozciągającą sie macicę jak wchdzicie po schodach??bo ja czuje jakieś dziwne ciągnięcie po bokach,a w prierwszej ciąży chyba tak nie miałam...
|
|
|
|
#4118 |
|
Zakorzenienie
|
Planujemy w marcu kupic takie mebelki (IKEA) do pokoju dzidzi, bo mamy teraz kompletnie pusty. Łózeczko, szafa, komoda. Do tego później jakies wygodny fotel, ale poki co nic fajnego nie widzielismy.
|
|
|
|
#4119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
witaj dusia gratulacje,niezły czas starań![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Carmela super ten komplecik,też marzą mi się białe mebelki do córki do pokoju |
|
|
|
|
#4120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje dzidziusia, my staraliśmy się 3 miesiące, ale 3 lata, to już pokaźny termin...Ja rodzę dwa dni przed Tobą |
|
|
|
|
#4121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, też bym takie kupiła
|
|
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokój mamy dosc mały, nie chcemy go zbutnio zagraicic, mam nadzieje ze szafa i komoda wystarczy na poczatek. |
|
|
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy witamy i gratulujemy udanych starań o tak upragnionego przez Was dzidziusia ![]() napisz coś więcej o sobie, gdzie mieszkasz, jak masz na imię
|
|
|
#4126 |
|
Zakorzenienie
|
Nauczy sie spokojnie!
|
|
|
|
#4127 |
|
BAN stały
|
Wróciłą z lumpowych zakupów-spodnie Szymona sięgały powyzej kostek
![]() Kupiłam 4 pary,Maksowi te nieszczęsne halówki,skarpetki a temu bencwałowi kapcie. Kasshia-spełnienia marzeń!!!!!!!!!!!! Wszystkich ![]() Stapelko ja też nie cierpię koszul ale trzeba do szpitala.U nas nawet nie zyczą sobie majtek jednorazowych i tak się paćka wszystko wokół bo do dziecka wstajesz a leci jak z cebra. Ja się mega wietrzę dopiero w domu. Cały czas bez gaci z rozwalonymi nogami jak dzieci na podwórku,w innym pokoju. W szpitalu katorga przez odwiedzających inne kobiety,także tam sie nie da wietrzyć. Ale się macie z tymi wątróbkami ![]() Pierwszy kocyk śliczny.Chyba też się skuszę ![]() Mój tata kupił T. bencwałowi te blaszki do biegów.Ale pomęczy sie zanim dojedzie do domu te 50 km. |
|
|
|
#4128 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a "masło w majtach".. - nom rzeczywiscie mało komfortowe uczucie fujjj Pozdrawiam
|
|
#4129 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
piszac, ze to nie takie proste, to mialam na mysli to, ze jeszcze kilka warunkow musi byc spelnionych np musi byc przerwa w skladce chorobowej itp -zeby potem sie nie okazalo, ze zamiast 6tys dostanie sie np polowe. No ale oczywiscie zakladamy, ze jak ktos sie w to wdrozy to zaznajomi sie z wszystkimi informacjami. Co do ZUSu to tu wlasnie nie do konca jest tak kolorowo, bo niestety, ale nadal sprawdzaja i czepiaja sie naprawde durnych rzeczy - ze np nie masz odpowiedniego wyksztalcenia czy kursow, zeby prowadzic taka a nie inna dzialalnosc (nawet jak to sprzedaz hehe)... i potem sprawy sie ciagna, bo trzeba sie odwolywac itd. Mimo tego wyroku z bodajze kwietnia 2010. A najgorsze, ze co ZUS to inna bajka. Fajnie, ze w Kraku jest lajtowo, ale juz u nas tak byc nie musi, tego co dany ZUS zrobi, nie da sie przewidziec i to jest wkurzajace. Dlatego lepiej jest zalozyc dzialalnosc jak najwczesniej, nie placic skladki chorobowej, a potem najwyzej zmienic w czerwcu wysokosc (i ilosc) skladek. Ja chce od razu zaczac z tymi wysokimi, bo po 3 miesiacach uzyskam prawo do rownie wysokiego zasilku chorobowego i go jeszcze tak ze dwa miesiace przed urodzeniem dziecka dostane...Jest taka dyskusja na Goldenline o tym temacie, pisza tam osoby, ktore juz to dostaly i te ktore mialy kontrole: http://www.goldenline.pl/forum/14204...a%B3alno%9C%E6 |
|
|
|
|
#4130 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za tak miłe powitanie
![]() Jestem ze śląska a dokładniej z Rybnika, a na imię mam Magda. Myślałam że się już nie doczekam bycia mamą a tu niespodzianka - urodzę przed samą 30-tka
|
|
|
|
#4131 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4132 |
|
Zakorzenienie
|
nosidło w zimie - przetestowane na moim dziecku! da sie ale trzeba uwazac zeby sie nie poslizgnac! bo d.pa boli niemilosiernie a dziecko sie przeklenstw nasłucha
wkladasz najpierw kombinezon 1-czesciowy, w kombinezon dziecia, potem nosidło na siebie i heja. jezdzilam z młodym do żłoba autousami, wózkiemnie dawalam rady w niektore wsiac wiec musialam. a mialam zwykle tanie nosidło i dawalo radewozek z obracana raczka - nie mam i nie wiem czyy mi sie chcialo obracac go jak tylko zawieje albo zaswieci slonce. jak swiecilo to zwyczajnie zaslanialam pielucha tetrowa, jak wial wiatr to zakladalam czapeczke. i git! a ja: - mieszkanie w bloku (4pietro bez windy) - 3latek w domu (moze bedzie chodzil do rpzedszkola, obecnie złobkowicz) - bez zwirzat, 3latek starczy |
|
|
|
#4133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy mam cierpliwość otwierać od nowa, w zasadzie lepiej byłoby się zatrudnić... czytałam na onecie ostatnio jak babka po zamknięciu swojej działalności zatrudniła się u męża za wysokie wynagrodzenie, potem L4 no i macierzyński... więc można i w ten sposób tylko jak to ugryźć ![]() Cytat:
A możesz napisać jak to konkretnie z tymi składkami? Co kiedy trzeba?
|
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4135 |
|
Zakorzenienie
|
oj, taki myk z zatrudnianiem w ciazy za wysoko kase to zus juz sciga bo uwaza to za wyłudzanie, lepiej uwazac... nie chcialabym miec zusowcow na karku w ciazy!
|
|
|
|
#4136 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mieszkam na III piętrze w bloku bez windy i mam psa.
Rano przed pracą i popołudniu po pracy psa będzie wyprowadzał mąż, a w ciągu dnia piesek musi wytrzymać. Chyba, że zrobi w domu to sprzątnę. Nie wyobrażam sobie wyjść na spacer z dzieckiem i psem. Innego rozwiązania nie widzę.
|
#4137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do skladek, to ja jeszcze nie wiem jakie sa na ten rok, zaczne sie wdrazac w temat w przyszlym tygodniu jak mi jedna sprawa sie rozwiaze.. W tamtym roku suma skladek lacznie z chorobowa wynosila cos kolo 2600pln/mies. Wystarczy to tylko raz oplacic przed porodem (lepiej dwa, gdyby mialo sie urodzic wczsniej) i juz sie ma przez caly okres zasilku macierzynskiego prawie 6000pln na reke miesiecznie. Wszelkie informacje na ten temat sa wlasnie w tym linku, ktory podalam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

zębole
MUSIMY dać radę, za bardzo kocham tego sierściuszka

Pozdrawiam