2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-17, 11:48   #4591
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
A hormony? To mnie przeraża...
no niby tez nie można tym drobiu szprycować
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 12:01   #4592
onevittoria
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Nika spróbuj tu, to nowy sklep otwarty przez moich znajomych.
Podobno mięsko z hodowli eko też ma być.
Eko-sklep
Suchy Las
os. Poziomkowe 10a/1
tel. 795-147-761

onevittoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 15:39   #4593
justysia8522
Raczkowanie

Kasieńko w takim razie może kubek niekapek z aventu, mają już dla dzieciaczków po 6 miesiącu, nam jeszcze brakuje kilku tyg. ale Młoda już się z nim oswaja

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Dziewczyny może któraś z Was odpowie mi na kolejne pytanie Co można zetrzeć na szklanej tarce??? Poradzi sobie z warzywkami? Zepsułam dziś blender i szukam alternatywy na rozdrabnianie jedzonka Julki. Niedługo dostanę robota kuchennego więc nie chciałabym wydawać kaski na kolejny sprzęt
justysia8522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:16   #4594
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Laski, u nas śnieżyca
Że co?
U mnie słońce i 13 stopni na plusie. Pascal w samych spodenkach i kurteczce, a jeszcze się zgrzał, musiałam mu kurteczkę rozpiąć (ma nie grubą, polarową). A Thomas wrócił do domu taki spocony, że teraz dałam mu wiatrówkę, zamiast grubej kurtki.
A Pascalek zasnął mi w samochodzie, więc wystawiłam go z fotelikiem na balkon i sobie tam śpi już drugą godzinę
Mam nadzieję, że do nas nie dojdzie to wasze zimno, bo u nas jest wiosna i ja chcę, żeby tak zostało!

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2011-02-17 o 16:18
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 17:03   #4595
martucha84
Zakorzenienie

ja na szybko

NIKUSIAAAAAAAAAAAAA UCAŁUJ PAWEŁKAAAAA z okazji pół roku!! dużo zdrówka dla niego od cioci i Patryka

i idę nadrabiać

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Wlasciwie jak to jest z tym podawaniem miesa? Codziennie inne? Czy kilka dni indyk, kilka krolik itd? Na poczatku zgaduje, ze kilka dni mozna to samo, ale pozniej jak to jest? Wolna wola, czy moze sa jakies zasady?
ja póki co daje różne - jak mi się słoiczek trafi ale już powoli będę gotować sama więc pewnie skupimy się na kurczaku i indyku i czasem tylko coś innego

Cytat:
Laski, u nas śnieżyca
u nas śniegu nie ma ale nie jest za ciepło..

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Że co?
U mnie słońce i 13 stopni na plusie. Pascal w samych spodenkach i kurteczce, a jeszcze się zgrzał, musiałam mu kurteczkę rozpiąć (ma nie grubą, polarową). A Thomas wrócił do domu taki spocony, że teraz dałam mu wiatrówkę, zamiast grubej kurtki.
A Pascalek zasnął mi w samochodzie, więc wystawiłam go z fotelikiem na balkon i sobie tam śpi już drugą godzinę
Mam nadzieję, że do nas nie dojdzie to wasze zimno, bo u nas jest wiosna i ja chcę, żeby tak zostało!
ale ci zazdroszcze.. takie ciepełko..
Stary 2011-02-17, 17:43   #4596
hagar1
Rozeznanie

hej dziewczyny,

my już w domu podróż minęła bardzo sprawnie, mała była grzeczna i nie robiła afery. za to w nocy poszalała. wieczorem, oczywiście po kąpieli jak już ją usypiała, zrobiła w końcu kupę, jabłko i soczek pomogły niestety na tym miły wieczór się zakończył, zasnęła na jakieś 30 min po czy obudziła się z takim strasznym krzykiem, wpadła w jakąś histerię, do cyca nie mogła się przyssać, masakra, aż mi serce pękało, chyba ją coś bolało, najprawdopodobniej brzuszek bo jak się jej odbiło porządnie to się uspokoiła, ale i tak niespokojna była, często się wybudzała. na dobre zasnęła po 23. mam nadzieję że dziś będzie lepiej.

dziś zrobiłam też przerwę w marchewce ale jabłko wcinała jak szalona. jutro wracamy do marchewki a pojutrze może spróbujemy ziemniaka

trochę się tak łamię czy nie za wcześnie jej te produkty wprowadzam, bo my dopiero 22 skończymy 5 miesięcy ale ona jak coś się przy niej je to jest tak bardzo zainteresowana i też by chciała, więc myślę że to już czas

Cytat:
Napisane przez onevittoria Pokaż wiadomość
Hagar jeszcze jedno mi się przypomniało, u nas pomaga w zasypianiu ciepły smoczek, jak Jasiek za długo marudzi, zabieram mu smoka i przelewam gorącą wodą i podaje (tylko sprawdzam, czy nie jest za gorący), mały potrafi odpłynąć już po minucie. np. dziś mi tak już dwa razy zasnął, może i Wam pomoże.
dzięki, wypróbowałam u nas niestety nie pomogło. na szczęście zawsze jest ciepły cycek

Cytat:
Hagar na soczku powinna byc informacja ile moze stac. O ile sie nie myle to 48h
no napisane jest tylko ja w Niemczech kupiłam i ni w ząb w tym języku. dzięki

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Moje Młode coraz wczesnej się budzi Dziś np obudziła sie o 5:40,więc dałam jej nadprogramowego cyca z myslą,że uśnie jak zawsze,a ta skończyła jeść i zaczeła sobie śpiewać przez dobre pół godziny.Potem niby coś próbowała usnąć,ale to takie drzemanie chwilowe i znowu śpiewy i tak dobrnełysmy do rana....
Poza tym Młoda dalej nie chce pić nic z butelki i martwi mnie to bardzo,bo przecież powinna cos pić,skoro dostaje stałe posiłki.CZasem po długiej walce wypije sok jabłkowy lub marchewkowy,ale to mnie nie satysfakcjonuje,bo herbatki żadnej nie tknie,nie mówiąc już o wodzie...
widzę że objawił się u ciebie ranny ptaszek, współczuję. mam nadzieję że to tylko przejściowe. może jak nie chce z butelki to łyżeczką jej płyny podawaj. mojej znajomej syn też nie tkną butli, więc łyżeczką mu przez jakiś czas dawała

martucha, szczęśliwa dzięki za info
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:00   #4597
Weronisia
Zakorzenienie

Dziewczyny moje dziecię spało na balkonie, teraz przeniosłam go do środka, bo słońce zaszło, a ten dalej śpi. Teraz już 3,5 godziny

A wiecie, że dziś jest pełnia? Ciekawe czy dzieci będą ładnie spały, czy dadzą czadu?
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 20:01   #4598
martucha84
Zakorzenienie

Nika pewnie szczęśliwa jesteś z powodu wyniku meczu? imprezujecie??
Stary 2011-02-17, 20:08   #4599
Paula SHIN
Zakorzenienie

W tesco jest przecena sloiczkow HiPP i pampersow - jesli to kogos interesuje
W sumie zajrzalam na te sloiczki, wzielam inny z HiPPa, chyba zupe marchewkowa z ryzem(?) i tam tez sol, wiec nic nie kupilam
Aaa i jeszcze - DLA TYCH, KTORE JUZ PODAJA MLEKO NASTEPNE - Bebilon - W tesco jest przecena, 2 duze opakowania za 60zl Ewentualnie mozna sobie kupic na zapas, dzisiaj pierwszy dzien promocji, a jak podeszlam do polki to polowa pusta

Brawo dla Pascala za taki ladny sen i przy okazji zazdroszcze pogody... U nas dzisiaj snieg.

Hagar nie martw sie, to na pewno juz czas na wprowadzanie nowych produktow Intuicja mamy jest najwazniejsza.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 21:28   #4600
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
W sumie zajrzalam na te sloiczki, wzielam inny z HiPPa, chyba zupe marchewkowa z ryzem(?) i tam tez sol, wiec nic nie kupilam
Aaa i jeszcze - DLA TYCH, KTORE JUZ PODAJA MLEKO NASTEPNE - Bebilon - W tesco jest przecena, 2 duze opakowania za 60zl Ewentualnie mozna sobie kupic na zapas, dzisiaj pierwszy dzien promocji, a jak podeszlam do polki to polowa pusta

Brawo dla Pascala za taki ladny sen i przy okazji zazdroszcze pogody... U nas dzisiaj snieg.

Hagar nie martw sie, to na pewno juz czas na wprowadzanie nowych produktow Intuicja mamy jest najwazniejsza.

To sobie muszę wycieczkę do tesco zorganizować po bebilony, calkiem dobra promocja, ciekawe tez co maja z hippa. Dzięki za info

Stary 2011-02-17, 21:46   #4601
Paula SHIN
Zakorzenienie

Z HiPPa przecenione sa te sloiczki, ktore kosztuja 5zl z hakiem na 3,99

Nasze Drugie Dziecko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 22:16   #4602
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
ja na szybko

NIKUSIAAAAAAAAAAAAA UCAŁUJ PAWEŁKAAAAA z okazji pół roku!! dużo zdrówka dla niego od cioci i Patryka

i idę nadrabiać

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Hahaha Martuś dziękujemy, wchodzę na W, a tu mi wyskakuje czerwony, wielki napis i się wystrachałam
Dziękujemy całusy dla Ciem i Patrola tysz

Cytat:
Nika spróbuj tu, to nowy sklep otwarty przez moich znajomych.
Podobno mięsko z hodowli eko też ma być.
Eko-sklep
Suchy Las
os. Poziomkowe 10a/1
tel. 795-147-761
Dziękuję
Już mi mąż namierzył, znajomy z pracy kupuje na naszej Sielance (tam zwierzaki sprzedają) od jakiegoś pana ze wsi świeże i na zamówienie, niby zdrowy chów. Chyba 10zł za kg, zamowić można wszystko, nawet jajka. Jak pojedzie w weekend, to zamówi mi kurczaka dla Pawcia

Ale zapisuję, w razie w skorzystam, choć do Suchego Lasu mam daaaaleko, cały Poznań muszę najpierw przejechać, bo z drugiej strony mieszkam- od Lubonia

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Nika pewnie szczęśliwa jesteś z powodu wyniku meczu? imprezujecie??
Rewelacjaaaaaaaaaaa
Chłopaki świętują ( teraz już usnęli, ale oglądali razem), małemu jak zasłonisz mecz, to się wychyla i jest zły, że nie widzi gagaga
Ja musiałm na zakupy skoczyć, bo się nam nocny kleik skończył i po swój antybiotyk znów jestem na "prochach"...

Ale jaki mój mąż kibol się teraz zrobił ułożony tatuś?
Miał bilet, który wygrał na dzisiejszy mecz i ... sprezentował koledze, bo stwierdził, że w taką pogodę to się rozchoruje i małego zarazi
Dla niewtajemniczonych- kibol w Poznaniu to określenie pozytywne, maniak inaczej i odpuszczenie meczu dla mojego męża to trudna sprawa

Hej Kolejorz, hej Kolejorz, heja heja hej KOLEJORZ!!!

Cytat:

Paula ja w zeszłym miesiącu pojechałam wieczorem, to już nie było śladu nawet po tym mleku... była taka sama promocja.
może skoczę jutro zobaczyć?

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2011-02-17 o 22:20
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 22:45   #4603
Paula SHIN
Zakorzenienie

Bardzo szybko schodzi to mleko, u nas promocja od dzisiaj, a pol polki puste W sumie dobry biznes.
Nika z Ciebie tez taki kibol? Ja sie na zadnym sporcie nie znam, ale zawsze jak juz, to stoje za Poznaniem Ale to przez moje stare marzenie - chcialam uczyc sie i studiowac w Poznaniu, a po tym wyjechac za granice. Poznan jest piekny.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-17, 23:08   #4604
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Bardzo szybko schodzi to mleko, u nas promocja od dzisiaj, a pol polki puste W sumie dobry biznes.
Nika z Ciebie tez taki kibol? Ja sie na zadnym sporcie nie znam, ale zawsze jak juz, to stoje za Poznaniem Ale to przez moje stare marzenie - chcialam uczyc sie i studiowac w Poznaniu, a po tym wyjechac za granice. Poznan jest piekny.
tak kibol pisze jedna reka, na drugiej Pablik
my sie poznalismy z duzym Pawlem przez Kolejorza i taka nasza wspolna milosc zostala

moze doloza mleko?
Stary 2011-02-17, 23:25   #4605
dra
Zakorzenienie

Nika najlepszego dla Pawełka pół roczku już
Weronisia no niestety polski hipp od niemieckiego sie rózni,ale ciekawe dlaczego.Po słoiczki tam trzeba jeździć
ale ostatnio tak myślałam o słoiczkach z rossmana babydream,podobno niemiecki hipp je produkuje.Szukałam coś na ten temat i wklejam coś na ten temat
1) Pieluchy Babydream - Procter&Gamble (czyli ci od Pampersów)
2) Mleko i kaszki Babydream - Humana Milchunion
3) Butelki, smoczki, smoczki uspokajające i gryzaki Babydream - Baby-Nova
4) Drewniane zawieszki do smoczków i wózków - Heimess
5) Pluszowe przytulanki i pluszowe grzechotki niemowlęce - Fehn (C&A również ma zabawki od nich)
6) Słioki - Bebivita (HiPP)
7) Kosmetyki i chusteczki - Babyline (Nolken Hygiene Products)
8 ) Kosmetyki i chusteczki dla większych dzieci Lilliputz - Pikobelo (Nolken Hygiene Products)

Weronisia to ładnie Pascalek pospał,ale taka u was pogoda to i lepiej sie spi

A mój synek nie chce ani marchewki,ani jabłuszka,ale jak ostatnio Werosia mówiła,że w butli daje Pascalkowi to zrobiłam to samo i co wytrąbił,a z łyżeczki coś mu się odwidziało,a tak już ślicznie jadł.

U nas też śniegu pełno ja chce już wiosne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 23:53   #4606
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
tak kibol pisze jedna reka, na drugiej Pablik
my sie poznalismy z duzym Pawlem przez Kolejorza i taka nasza wspolna milosc zostala

moze doloza mleko?
O prosze
Nie wiem czy doloza, bo jak kiedys chusteczki Huggies byly w cenie 2op. za 6zl to poszlo u nas w 2 dni. Ledwie mi sie udalo dostac drugiego dnia 8op. Zostalo jeszcze pare sztuk, ale wszystkie otwarte. Trzeciego dnia juz nie bylo i raczej nie dolozyli, niestety.

Dra - A moze Twoj maly akurat tej lyzeczki nie lubi? Moje dziecko uwielbia lyzeczki Tommee Tippee, a z tych z Canpola (o ile sie nie myle ) w ogole nie chce jesc...
A z tymi firmami to ciekawe...

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-18, 00:02   #4607
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
Nika najlepszego dla Pawełka pół roczku już
Weronisia no niestety polski hipp od niemieckiego sie rózni,ale ciekawe dlaczego.Po słoiczki tam trzeba jeździć
ale ostatnio tak myślałam o słoiczkach z rossmana babydream,podobno niemiecki hipp je produkuje.Szukałam coś na ten temat i wklejam coś na ten temat
1) Pieluchy Babydream - Procter&Gamble (czyli ci od Pampersów)
2) Mleko i kaszki Babydream - Humana Milchunion
3) Butelki, smoczki, smoczki uspokajające i gryzaki Babydream - Baby-Nova
4) Drewniane zawieszki do smoczków i wózków - Heimess
5) Pluszowe przytulanki i pluszowe grzechotki niemowlęce - Fehn (C&A również ma zabawki od nich)
6) Słioki - Bebivita (HiPP)
7) Kosmetyki i chusteczki - Babyline (Nolken Hygiene Products)
8 ) Kosmetyki i chusteczki dla większych dzieci Lilliputz - Pikobelo (Nolken Hygiene Products)

Weronisia to ładnie Pascalek pospał,ale taka u was pogoda to i lepiej sie spi

A mój synek nie chce ani marchewki,ani jabłuszka,ale jak ostatnio Werosia mówiła,że w butli daje Pascalkowi to zrobiłam to samo i co wytrąbił,a z łyżeczki coś mu się odwidziało,a tak już ślicznie jadł.

U nas też śniegu pełno ja chce już wiosne
Dzięki

No z rosskiem to tak, jak z Biedronką, Netto. Czyli znane firmy produkują i pod nieznanym opakowaniem sprzedają, coby taniej było
Jak mieszkałam w Niemczech, to Rossmann był jednym z moich ulubionych sklepów. Później lubiłam Galerie Horten (już jej tam nie ma), Douglasa, którego u nas jeszcze nie było, Ihr Platz, Plusa, Bijou Brigitte (też u nas wtedy nie było)... ech, fajne to był czasy...

Mój Pawełek nie chciał jeść zupki i mama mi powiedziala, że Ona nam jarzynową tylko butlą dawała... więc dzisiaj dodałam wiecej wody i podałam butlą, to Pawcio najpierw zrobił duże oczy (co to, to nie mleko) a za moment jak ruszył... to ryczał na końcu, że mało;D Było tylko 120ml, bo nie sądziłam, że połowę nawet zje

Cytat:
O prosze
Nie wiem czy doloza, bo jak kiedys chusteczki Huggies byly w cenie 2op. za 6zl to poszlo u nas w 2 dni. Ledwie mi sie udalo dostac drugiego dnia 8op. Zostalo jeszcze pare sztuk, ale wszystkie otwarte. Trzeciego dnia juz nie bylo i raczej nie dolozyli, niestety.

Dra - A moze Twoj maly akurat tej lyzeczki nie lubi? Moje dziecko uwielbia lyzeczki Tommee Tippee, a z tych z Canpola (o ile sie nie myle ) w ogole nie chce jesc...
A z tymi firmami to ciekawe...
Mój uwielbia łyżeczki właśnie Babydream- chyba 6szt za 6zł? ja też lubię je, bo są wąskie i pojemne
Mamy chyba z 3 różne firmy łyżeczek, Babyono zmieniające kolor, TT i babydream i te najb. lubimy

Jak odpalę auto (po tym mrozie i śniegu) to skoczę, daleko nie mam, może się uda
Stary 2011-02-18, 07:02   #4608
gabisun
Zakorzenienie

Hello! U nas śniegu pełno i dalej sypie a ja chciałam już wiosnę
Trzeba może wcześniej jakąś Marzannę utopić

Co do kuraków ...niby nie można faszerować ,ale opowiem wam sytuację ( fakt było to dwa lata temu) mama poszła z córeczką do lekarza bo miała powiększone gruczoły piersiowe i lekarka ją strasznie zrąbała bo się okazało że podawała jej takiego kuraka, który niestety był nafaszerowany jakimś dziadostwem
Ja kuraka mam swojego od babci, słoiczkwoego też się trochę boję, bo większość słoiczków z kurakiem ma mięso oddzielone mechanicznie więc płacisz za słoiczek licząc ,że ma w sobie to co najlpsze, a tam skórki..pazurki
Inne mięska mam słoiczkowe, ale dokładnie sprawdzam czy nie ma mięska oddzielonego mechanicznie

A różnicę między swojskim kurakiem a kupnym widac od razu po ugotowaniu ( swojski gotuje się dłużej), ten kupny sypie się w rękach a swojski jest bardziej twardy i włókienka mięśniowe zdrowsze, takie zbite ( sorry skrzywienie zawodowe )

U nas nocki dalej nie za ciekawe, mała się budzi często nie koniecznie głodna wczoraj o 4 produkowała kupsztala i musiałam jej trochę pomóc, to był normalnie korek taki zbity kurcze co jest dobre na zaparcia?

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 07:19   #4609
martucha84
Zakorzenienie

hagar ojoj.. ty to masz przeboje...

Weronisia no i wykrakałaś, Pat się budził co pół godzimy całą noc... nie kumam co mu się stało.. tragedia... a teraz w najlepsze się bawi....

NIKa a prosze a kibol to ja wiem bo ja też czasem w pyrę się zamieniam a mąż jaki porządny tatuś

gabisun no i super jak masz dostęp do takiego mięcha ja niestety nie mam no i będziemy jeść normlane trudno nie to pierwsze i nie ostatnie w jego życiu...

no i spadł śnieg... bu...
Stary 2011-02-18, 08:24   #4610
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Może spróbuj takie kubeczki z ustnikiem 4+ ?
Cytat:
Napisane przez justysia8522 Pokaż wiadomość
Kasieńko w takim razie może kubek niekapek z aventu,
Już próbowałam,kubeczek też jest beee...

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

A różnicę między swojskim kurakiem a kupnym widac od razu po ugotowaniu.
A tego nie wiedziałam,a widzisz
wczoraj o 4 produkowała kupsztala i musiałam jej trochę pomóc, to był normalnie korek taki zbity kurcze co jest dobre na zaparcia?
Ja mojej też czasem pomagam i podłączam sie do pytania co dobre na zaparcia,bo ja niby daję Modej rozluźniające jedzonko,ale i tak czasem wali taką skamienielinę,że szyby by można tym wybijać...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 08:40   #4611
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość

Ja mojej też czasem pomagam i podłączam sie do pytania co dobre na zaparcia,bo ja niby daję Modej rozluźniające jedzonko,ale i tak czasem wali taką skamienielinę,że szyby by można tym wybijać...
no dokładnie takie też jej wciskam owoce na podwieczorek, ale nie bardzo to pomaga tyle, że kupka jest częściej

Stary 2011-02-18, 09:25   #4612
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

My jesteśmy po 3 szczepeniu, Natalka zniosła to mężnie Trochę mnie lekarka uspokoiła z jej wagą, powiedziała mi, że mała sporo przybrała (ja się martwiłam, że mało) i poszła w długość, ma teraz 6700g i 67cm.

Dostałam schemat żywienia dla niemowlaka i powiem wam, że sporo się różni od tego, co my tutaj na forum piszemy i robimy. Pierwsze produkty są do wprowadzenia po 5 miesiącu i jest to zupka jarzynowa, a owocki i soczki pojawiają się dopiero 7-9 miesiąc. Powiedziała mi też, że powyżej 5 miesiąca należy mleczko zagęszczać kaszami bez dodatku mleka (dodając ich do mleka, które stosujemy do karmienia, a więc moja kasza na mm jest do bani, dobrze, że jej nie dawałam) bo dziecku sama konsystencja płynna już nie wystarczy no i bezglutenowymi aż do mniej więcej 10 miesiąca, chyba, że ktoś bardzo chce wcześniej wprowadzać gluten to można, ale nie jest to zalecane.

Ogólnie wygląda to tak:
5-6 miesiąc: 1x dziennie zupka jarzynowa
7-9 miesiąc: kaszka lub kleik zbożowy bezglutenowy, zupka lub przecier z mięskiem (lub ryba 1-2 razy w tygodniu) z kleikiem zbożowym, oraz soczek lub owoce, a także 1/2 żółtka co drugi dzień
10 miesiąc: kaszki, obiadek z 2 dań (zupka + mięsko), soczki lub przecierki owocowe, 1/2 żółtka co dzienne, niewielka ilość pieczywa, biszkopty i sucharki
11-12 miesiąc: produkty zbożowe i kaszki, obiadek z 2 dań z ziemniakiem lub ryżem, przecierki i soczki, jajko całe 3-4 razy w tygodniu, pieczywo, biszkopty i sucharki, produkty mleczne łączone ze zbożowymi, twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu.

Oczywiście cały czas dokarmiamy tez mlekiem wg potrzeby dziecka.

Powiedziała mi, że skoro nie było uczuleń po owockach to mogę jej podawać, ale na razie nie jest to potrzebne no i trochę zaczęłam od "dupy strony" to rozszerzanie diety.
Stary 2011-02-18, 09:32   #4613
gabisun
Zakorzenienie

Ja o glutenie czytałam w jakimś poradniku ,że po dwóch miesiącach ekspozycji można dopiero podać pełną porcję kaszki glutenowej

no właśnie po co dziecku teraz owoce przecież to słodkie, my też najpierw warzywka poznajemy, ale jabłko czasami jej wcisnę no bo kupki

ale przecież gluten trzeba wprowadzać juz po 4 jak jest na cycu, to chroni przed celiaklią, jest to dawka ekspozycyjna, żeby przyzwyczaić dziecko i żeby nie było uczulenia...a to po 10 miesiąc to chyba stara szkoła...

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2011-02-18 o 09:35
Stary 2011-02-18, 09:45   #4614
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
Z HiPPa przecenione sa te sloiczki, ktore kosztuja 5zl z hakiem na 3,99
Dziękuję

Cytat:

Ale zapisuję, w razie w skorzystam, choć do Suchego Lasu mam daaaaleko, cały Poznań muszę najpierw przejechać, bo z drugiej strony mieszkam- od Lubonia
Ja też niestety mam daleko do Suchego Lasu, obecnie jakieś 300km
A w Poznaniu to się kiedyś studiowało Na Morasku, wtedy to był jeszcze koniec świata

Cytat:
no dokładnie takie też jej wciskam owoce na podwieczorek, ale nie bardzo to pomaga tyle, że kupka jest częściej
Kasieńka, Gabisun ja od drugiego tygodnia życia podaję regularnie herbatkę rumiankową bo się wystraszyłam jak kupki nie było i pobiegłam do pediatry babeczka powiedziała właśnie, że rumianek jest na rozluźnienie, ale jak już kiedyś pisałam, najlepszy jest zwykły, apteczny parzony, bo nie ma dodatków

Dra zachęcająco brzmią informacje o rosmannkowych producentach, chyba się skuszę

Stary 2011-02-18, 10:01   #4615
aaneczka1984
Zadomowienie

Hej babeczki...

U nas nocka koszmarna była. Patryka wieczorem wypil tylko połowe swego meczka z kleikiem..i to na śpiocha...a w nocy budził sie co rusz z płaczem Paluchem wyczówam jakiegoś zębalala ale gołym okiem nic nie widać...buuu....tzn ze długo sie jeszcze pomęczy

Kurcze z tymi słoiczkami to juz sama nie wiem...nigdy nie czytałam składu, bo wydawał mi sie bezpieczne a tu taka kicha...Kupowałam hippa i gerbera..czasem bobovity...ale chyba na same gerberowskie przejde bo tam widze zadnych dodatków nie ma: przynajmniej w tych co patrzyłam

Tak samo na schematy żywieniowe patrze z przymrózeniem oka..
Z Domikiem to nawet o czyms takim nie słyszałam, bo jeszcze dostepu do neta nie miałam a w gazetach to tak wszystko ogólnikowo pisało, no i jakos sie chłopina uchował o tym glutenie tez nic nie wiedziałam i jakos na to niezwazałam...może poprostu miałam szczescie że zdrowe dziecko było

Na fb jdna dziewczyna pisała ze ten gluten to podaje w formie zmiazdzonego zwykłego biszkopta..i to do kaszki albo owocków dawała..myslicie ze tam mozna??
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 10:15   #4616
hagar1
Rozeznanie

hej mamusie,

jak dobrze być w domu. niestety moja córeczka się zbuntowała dziś w nocy i budziła się chyba z 7 razy. nie wiem czy odreagowywała stres po podróży ale dużo baków też puszczała. chyba po jabłku bo trochę go wczoraj zjadła.

dziewczyny ja tak się zastanawiam że może jej brzuszek nie gotowy na nowe skoro tak po wprowadzeniu nowych rzeczy źle śpi. ale z drugiej strony w dzień jest ok. i teraz nie wiem czy dziś nic nie dawać tylko cyca czy może dawać normalnie marchew z jabłkiem i zobaczyć co dziś będzie się działo. co wy na to????

i jeszcze pyt. my zaraz kończymy 5 miesięcy, rozumiem że wtedy to już mam mm następne podawać, tak??

Cytat:
Kasieńka, Gabisun ja od drugiego tygodnia życia podaję regularnie herbatkę rumiankową bo się wystraszyłam jak kupki nie było i pobiegłam do pediatry babeczka powiedziała właśnie, że rumianek jest na rozluźnienie, ale jak już kiedyś pisałam, najlepszy jest zwykły, apteczny parzony, bo nie ma dodatków
ja dawałam taki zwykły ekspresowy rumianek ale u mnie to nie pomagało. ale moja koleżanka mówiła że lepiej taki z glukozą podawać (czyli herbatkę dla niemowląt) bo sam rumianek łagodzi a z glukoza troszkę przeczyszcza. ale nie wiem ile w tym prawdy

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
My jesteśmy po 3 szczepeniu, Natalka zniosła to mężnie Trochę mnie lekarka uspokoiła z jej wagą, powiedziała mi, że mała sporo przybrała (ja się martwiłam, że mało) i poszła w długość, ma teraz 6700g i 67cm.

Dostałam schemat żywienia dla niemowlaka i powiem wam, że sporo się różni od tego, co my tutaj na forum piszemy i robimy. Pierwsze produkty są do wprowadzenia po 5 miesiącu i jest to zupka jarzynowa, a owocki i soczki pojawiają się dopiero 7-9 miesiąc. Powiedziała mi też, że powyżej 5 miesiąca należy mleczko zagęszczać kaszami bez dodatku mleka (dodając ich do mleka, które stosujemy do karmienia, a więc moja kasza na mm jest do bani, dobrze, że jej nie dawałam) bo dziecku sama konsystencja płynna już nie wystarczy no i bezglutenowymi aż do mniej więcej 10 miesiąca, chyba, że ktoś bardzo chce wcześniej wprowadzać gluten to można, ale nie jest to zalecane.

Ogólnie wygląda to tak:
5-6 miesiąc: 1x dziennie zupka jarzynowa
7-9 miesiąc: kaszka lub kleik zbożowy bezglutenowy, zupka lub przecier z mięskiem (lub ryba 1-2 razy w tygodniu) z kleikiem zbożowym, oraz soczek lub owoce, a także 1/2 żółtka co drugi dzień
10 miesiąc: kaszki, obiadek z 2 dań (zupka + mięsko), soczki lub przecierki owocowe, 1/2 żółtka co dzienne, niewielka ilość pieczywa, biszkopty i sucharki
11-12 miesiąc: produkty zbożowe i kaszki, obiadek z 2 dań z ziemniakiem lub ryżem, przecierki i soczki, jajko całe 3-4 razy w tygodniu, pieczywo, biszkopty i sucharki, produkty mleczne łączone ze zbożowymi, twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu.
super że po szczepieniu ok. my idziemy w następnym tyg. też się zapytam o rozszerzenie diety, ciekawe co moja pediatra powie. coś mi się zdaje że co lekarz to opinia. każdy ma swoją szkołę. z drugiej strony jest ten schemat who i tam w ogóle zalecają tylko cyc do 6 miesiąca. a gluten w piątym zalecają.

Cytat:
ale przecież gluten trzeba wprowadzać juz po 4 jak jest na cycu, to chroni przed celiaklią, jest to dawka ekspozycyjna, żeby przyzwyczaić dziecko i żeby nie było uczulenia...a to po 10 miesiąc to chyba stara szkoła...
no właśnie każdy lekarz ma swoją szkołę

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
a czym się różnią te polskie słoiczki??? gorsz są??
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 10:19   #4617
gabisun
Zakorzenienie

Aanczeka ja z biszkoptem bym nie ryzykowała, bo tam przecież jajka też są cukier i inne paskudztwa
a jak tam rozmowa z mężem w sprawie waszego lokum

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

aaa...onevittoria dzięki za info z herbatką, ja daję granulowaną, ale chyba jednak trzeba będzie zwykły rumianek kupić

Stary 2011-02-18, 10:24   #4618
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Aanczeka ja z biszkoptem bym nie ryzykowała, bo tam przecież jajka też są cukier i inne paskudztwa
a jak tam rozmowa z mężem w sprawie waszego lokum
Rozmawiałąm z nim dzien przed walentynkami...tak sie pokłocilismy że szok...on poprostu chchw sie budowac u siebie i innej mozliwosci nie widzi..ja tam nie chce..no i rowniez twierdzi że mozemy sie "pomeczyc " z moimi rodzicami do czasu az to jego pole będzie jego i az będzie działka ..czyli X lat...
Do tego wczoraj podpity wrócił i strzeliła takie kazanie na cały dom..tak zeby mama słyszała, że nie potrzebuje nic od moich rodzicow i duuużo roznych nierzyjemnych rzeczy powiedział..matka wsciekłą jak nie wiem co ...

Jestem strasznie zła, bo pogadałam z mama i ustaliłysmy warunki naszego wspolnego zamieszkiwania...Poprostu mam dzieciaki wiecej trzymac u siebie na górze , zeby mama mogła odpoczac od hałasu..no w sumie to mogło byc absorbujaca na dłuzsza mete, bo Domik uwielbiał w kuchni grasowac..i to ją najbardzien nerwowało...
A teraz matka zła , ojciec zły dzieki mojemu mezusiowi co musiał głosno wypowiedziec swoja opinie...

aa..i od rana sie dobija teraz do mojej komorki bo chyba mu głupio..ale ja nie odbierazm,,taka wkórzona jestem, ze szok..jak chce z rodzicami jeszcze pomieszkac bo przynajmniej starałby sie byc miły dla nich a nie ..on wygaduje głupoty na moja matke, mi sie pozniej obrywa, no bo przeciez jemu moi rodzice by nic nie powiedzieli ospbiscie...

i co teraz mam zrobic??

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2011-02-18 o 10:31
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 10:27   #4619
onevittoria
Raczkowanie

Nie mam pojęcia jak to z glukozą jest, ja daję sam. Parzę w kubku i później odlewam 80ml do butelki i dodaję 80 ml wody i młody sobie to popija cały dzień. Wiadomo, że na każdego może zadziałać coś innego, w każdym razie u nas kupki jak marzenie

Stary 2011-02-18, 10:32   #4620
gabisun
Zakorzenienie

Oj to faktycznie nieprzyjemna sytuacja wyszła...może pójdziecie na kompromis i zamieszkacie w zupełnie innym miejscu, daleko od objaga rodziców kurcze przy takim podejściu to wy do emerytury będziecie z rodzicami mieszkać musicie usiąść na spokojnie spiać wsztstkei plusy i minusy i ustalić coś wspólnie...chyba, że tak bardzo nie chcesz się wyprowadzić?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości