|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Usunęłabyś dziecko wiedząc o jego chorobie?
Czego to ja się na tym wątku o sobie dowiedziałam...pierwszy raz usłyszałam że mentalnie jestem jeszcze dzieckiem że nic nie wiem o życiu itd. nie wiem dlaczego z powodu że mam inne zdanie i postąpiłabym inaczej niż Wy w takiej sytuacji musicie mnie od razu obrażać,trochę kultury by się przydało "dorosłe kobiety". Jestem chrześcijanką i dla mnie aborcja to grzech czy się to komuś podoba czy nie.Czy naprawdę nie mam prawa wypowiedzieć się jakbym ja postąpiła w takiej sytuacji?Każdy ma prawo do własnych decyzji i przekonań, moje są takie jak przedstawiłam więc dla czego na siłe chcecie mi udowodnić że są złe?
Co do rozpadania się związków przez chore dziecko.Nie wiecie o tym że niektóre związki rozpadają się nawet jak urodzi się zdrowe dziecko, bo facet jest zwyczajnie niedojrzały i nie umie ponieść konsekwencji współżycia ze swoją kobietą? Mam do Was w takim razie trochę inne pytanie ale też chodzi o aborcje: jeśli kobieta zajdzie w ciążę z wpadki i nie chce tego dziecka to też ma je usunąć (pomijając czy jest zdrowe czy nie)?
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek nie dotyczy tego tematu, na temat aborcji było wiele wątków, poszukaj sobie.
|
|
|
|
|
#363 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Wątków o aborcji jest kilka, nie ma sensu po raz kolejny zaczynać dyskusji na ten temat.
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
i po tym pytaniu utwierdzasz wszystkich w przekonaniu, że nie wiesz o co chodzi w tym temacie.
|
|
#365 |
|
Raczkowanie
|
Wiem dobrze o co chodzi w temacie, ale skoro uważacie że aborcja jest jedynym wyjściem w sytuacji gdy dziecko ma urodzić się chore to jestem ciekawa czy tak samo byście mówiły gdyby kobieta wpadła i chciała usunąć ciążę.
Są kobiety które urodziły chore dzieci i się nimi opiekują,kochają je, robią wszystko aby uśmierzyć ten ich ból na ile się da. I dla mnie głupotą jest pisanie, że zarodek to nie dziecko, bo dzieckiem jest dopiero po urodzeniu.Większej bzdury nie czytałam.
|
|
#366 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
No tak. Ale skazywanie dziecka na cierpienie w wyniku wad/chorób to nie jest grzech ? Ah, no tak , gdzies mi mignęło, że- cierpienie uszlachetnia. Nie widzę w tym wątku,żeby ktoś nie szanował twojego zdania - dziewczyny piszą Ci argumenty,że Twoje rozumowanie nie do końca jest np. logiczne. I że religią można wytłumaczyć wszystko...
|
|
|
#367 |
|
Raczkowanie
|
a to sie teraz uśmiałam.
"usranie" przeszkadza ale czyjejś deklaracje o zabiciu dziecka są jak najbardziej ok.. szkoda slow Dla mnie aborcja znaczy jedno i mam prawo nazywać to po imieniu tak jak mi sie podoba .Mrozi mi krew w żyłach wypowiedz typu ze dziecko "zabija sie" dopiero po urodzeniu.. to czym niby ono wczesniej jest ? żabą może , i to taką która nie czuje i sie nie rusza no bo przeciez nie czlowiekiem.. ktoś to tak kiedys ślicznie nazwał "aborcja" tzn ze można wyłączyć wyobraźnie i sumienie... śmiechu warte. A poza tym wcześniej tylko odpowiedziałam na pytanie zadane w wątku nie obrażając nikogo bo wypowiedziałam sie o osobie i swoich ewentualnych decyzjach. (także w kwestii tego gwałtu chociaz przyznam ze to nie dotyczyło tematu) A czy ja powiedziałam ze inaczej wychowani to znaczy źle ze sie znowu czepiacie? to czy dobrze czy źle to sie okaże albo tez i nie okaże po śmierci. Nadal upraszam o więcej cierpliwości , tolerancji i uprzejmości bo tak by wypadało . Podyskutowałabym ale kulturalnie. Powiedziałam co mam do powiedzenia i jak kogoś to tak razi to niech sie napije jakiegoś nerwosolka a nie sie nie milo czepia Panna Kicia, radze zrobić to co ja zaraz i "odsubskrybowac".. hehehe na prawdę nie warto dalej sie tu wypowiadać i tracić czas. A jakiekolwiek moje ostrzejsze reakcje sa już tylko odpowiedzią na niemile zaczepki . Ostatni raz sie milo zegnam i życzę niektórym więcej dobrego humoru bo chyba nie dopisuje. pa
|
|
|
|
|
#368 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
i nic ![]() .Ok,pobudki religijne, szanuje - ale czasem nie kumam do końca argumentów. Jednak skoro religia nie pozwala dokonać aborcji każdego płodu, to czy po urodzeniu jakoś pomaga, wspiera takim rodzinom, kobietom ? -Oczywiście mówię o bardzo chorych dzieciach.. Oczywiście nie chodzi mi o wspieranie modlitwą, tylko bardziej materialną pomoc?
|
|
|
#369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fajnie, że Tobie się udaje ![]() Daruj sobie takie tematy, bo ewidentnie dyskutowac na nie nie umiesz. Paradoks, że osoba używająca zwrotów czepiacie się do usrania chce uczyć kultury Szkoda jednak, że nie wzięłaś sobie do serca rad od wielu dziewczyn i nie udasz się na wizytę do domu opieki nad takimi dziećmi, tylko jakieś farmazony oderwane pod rzeczywistości z uporem maniama wypisujesz. |
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#371 |
|
Raczkowanie
|
Ja po prostu uważam że nikt nie ma prawa decydować o tym kto ma żyć a kto nie.
Poza tym lekarze mogą się mylić. Czytałam o kobiecie której lekarze mowili że urodzi chore dziecko, ale ona zdecydowała się je urodzić i co?Okazało się że urodzilo się całkowicie zdrowe, a ona nie może znieść myśli że zabiła by dziecko.
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#373 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Medycyna się czasem myli. Czasem. Ty czytałaś o kobiecie którą to spotkało, a są osoby w tym wątku które pracują z chorymi dziećmi...i ich rodziców taki cud...nie spotkał. I chyba odsetek takich osób jest większy, niż tych których spotkała medyczna pomyłka... Suma sumarum Ty byś aborcji nie dokonała, no i ok .
|
|
|
#374 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A, coś mi przypomniałaś.... Ja dużo sie oczytałam katolickich stron pro life i znalazłam jedną genialną historię jaka to aborcja jest zła a Bóg dobry... Kobieta katoliczka poszła na USG i coś zaczęło się źle dziać i lekarz miał podejrzenia co do pewnych deformacji. Zgodnie z obowiązującym go prawem poinformował ją o przypuszczalnym uszkodzeniu płodu i prawie do aborcji. Kobieta się strasznie oburzyła, oskarżyła go o chęć zabicia dziecka, poszła na kolejne badania, okazało się wszystko ok... Historia z wielkim tytułem "lekarz chciał zabić moje dziecko, a Bóg je uzdrowił" Setki komentarzy pod, jak się zastanawiałam czy czytali wszyscy serio to samo?! Panna_Kicia napisałaś to tak jakbyśmy diagnostykę mieli ze 20 lat do tyłu, a po ledwie podejrzeniu lekarz wypisuje skierowanie na skrobankę i ci lepsze od ręki ją bezproblemowo zrobi. |
|
|
|
|
|
#375 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Muszynianko, a gdzie facepalm ?:P Poza tym , wydaje mi się,że jak rodzic się dowiaduje o chorobie dziecka to no..ja bym tak zrobiła - iśc konsultować się dalej u innych lekarzy, żeby potwierdzili diagnozę (ale jak widać czasem i kilku lekarzy się myli ) .
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2011-02-18 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
nie miałam siły szukać
ale nadrobię
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Są w życiu sytuacje, których nie można przewidzieć, i są nasze reakce, które mogą nas w nich zaskoczyć. Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2011-02-18 o 16:09 |
|
|
|
|
|
#379 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze wracając do tego że aborcja to skrócenie cierpień. Według mnie to nie jest skrócenie cierpień bo to dziecko jeszcze wtedy nie cierpi, cierpieć zaczyna dopiero gdy się urodzi. Zresztą zależy tak naprawdę na co jest chore i jak bardzo zaawansowana jest ta choroba. Choroba chorobie przecież nie równa. Ja uważam że największe pojęcie na ten temat może mieć mimo wszystko kobiet, która URODZIŁA chore dziecko i nim się zajmuje. Skoro twierdzicie że aborcja to skrócenie cierpień, to znaczy że kobieta która urodziła chore dziecko, zrobiła to z czysto egoistycznych pobudek i celowo naraża swoje dziecko na cierpienie? A może po prostu nie potrafiła zabić dziecka, które się w niej rozwijało, które czuła, które było jej i które pokochała.
"Codziennie jesteśmy mądrzejsi, piękniejsi To miłość emanuje z nas Łagodzi jak balsam Wypełnia po brzegi Przenosi w całkiem inny świat" http://s4.suwaczek.com/201005073438.png Edytowane przez Panna_Kicia Czas edycji: 2011-02-18 o 16:37 |
|
|
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo, wreszcie zrozumiałaś, o co chodzi! ![]() Postaw siebie w takiej sytuacji: Twoja koleżanka ma starego, chorego psa, który ma raka. Cierpi, nie może jeśc, nie może łazić, zaraz się przewraca. Ona bardzo kocha i żal jej go uśpić, bo będzie jej smutno, więc pies nadal dniami i nocami się męczy, nawet zaczął sikać pod siebie. Pies leży tylko w kąciku i piszczy. Nie ma szans na poprawę, każdy dzień to wydłużanie cierpienia. Co jej doradzisz? .... A człowiek to taki sam ssak jak pies czy kot, cierpi tak samo. Malutkie dziecko tyle samo "rozumie" z tego cierpienia, co pies. |
|
|
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie uważam, że kobieta, która nie dokonała aborcji, a była świadoma, że dziecko będzie chore zrobiła to z czysto egoistycznych pobudek, ale uważam, że mimo wszystko postąpiła trochę egoistycznie. I nikt tak naprawdę nie wie czy nie żałuje swojego czynu. Sądzę, że może tak być jak codziennie patrzy na swoje chore, cierpiące dziecko... Pewnie przemyka jej przez myśl, że mogła tego uniknąć...
|
|
|
|
#382 |
|
Raczkowanie
|
Ok, tylko niech ktoś mi powie kto dał człowiekowi prawo do decydowaniu o życiu innego człowieka? Decydowaniu kto ma żyć a kto nie?
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
A kto tego zabronił?
![]() na takie pytanie nie ma odpowiedzi, możemy sobie dowolnie obracać kota ogonem. To jest właśnie moralność, sumienie, etyka. I różni ludzie mają różne poglądy i mają do tego pełne prawo. |
|
|
|
|
#384 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
http://www.piotrskarga.pl/ps,6665,2,...nformacje.html
Co do tematu.... |
|
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie uciekniemy od tego, że możemy decydować o życiu innych ludzi. Ba, nawet wyjeżdżając po pojaku samochodem też podejmujesz decyzję, że możesz kogoś zabić. Nie wiem, co tutaj trudnego do zrozumienia, że wciąz trzeba zadawać de facto głupie pytanie "Kto dał prawo?" Chyba widać, co się na świecie dzieje. Nie każdy wierzy w Boga, to po pierwsze. Po drugie, nawet osoby wierzące mają różne wizje Boga. Nie dla każdego Bóg jest sadystą i okrutnikiem, tak samo jak nie dla każdego Bóg jest jakimś maniakiem zakazu przedślubnego seksu i antykoncepcji. Więc to żaden argument, że tylko Bóg może życie odebrać. |
|
|
|
|
|
#386 |
|
Zakorzeniona
|
Nikt nie dał człowiekowi tego prawa. Ale decydując o życiu takiego dziecka skazujesz je na cierpienie, jednocześnie decydując o swoim życiu, które od chwili urodzenia tego dziecka zmieni się całkowicie. Nie wiem, dlaczego usypia się cierpiące zwierzęta i nikt nie krzyczy, że to zabójstwo, a kiedy chodzi o zapobiegnięcie cierpienia u człowieka nagle odzywają się oburzone głosy. Zwierzętom pozwalamy odejść i nie cierpieć więcej, ale człowiek ma się biczować i uszlachetniać cierpieniem?
|
|
|
|
|
#387 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czy też się zwyczajnie w tym domu udusi wydzielinami.Powikłania Natychmiastowe - odma opłucnowa lub odma śródpiersia, przetoka tchawiczo-przełykowa, uszkodzenie większych naczyń lub nerwu krtaniowego wstecznego, krwawienie. Wczesne - zatkanie wydzielinami i śluzem, wysunięcie rurki, zatrzymanie oddychania, poobstrukcyjny obrzęk płuc (gdy tracheotomia jest wykonana u pacjenta z długotrwałą obstrukcją w górnych drogach oddechowych i jest on zależny od hipoksyjnego napędu oddechowego). Późne - krwawienie z przetoki (może być obfite), zwężenie tchawicy (z powodu niedokrwienia wywołanego przez rurkę tracheotomijną), przetoka tchawiczo-przełykowa, przetoka tchawiczo-skórna, defekt kosmetyczny po dekaniulacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Tracheotomia Albo każą do nadal uproczywie podtrzymywać przy życiu. I to określenie zastrzyk śmiertelny, podczas gdy zapewne chodzi o odłączenie od respitatora. Że już nie wspomnę o ogromnych kosztach dla służby zdrowia takiego długiego utrzymywania kogoś przy życiu... I jeszcze ten zwrot "sędzina" świadczy doskonale o niskim poziomie tych wypocin. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-02-18 o 17:16 |
||
|
|
|
|
#388 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No ja wiem że głupi artykuł, brak aborcji we wczesnej ciąży potem zmusza do wyboru - zatrucie zastrzykiem czy uduszenie?
|
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Przy odłączeniu od respiratora z tego, co wiem, podaje się leki przeciwbólowe i uspokajające. Większe kuku to chcieli swojemu dziecku zrobić rodzice, fundując mu tę wspaniałą śmierć w rodzinnym domu.
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, niektórzy fanatycy w imię religii zabijają tysiące ludzi. świadkowie Jehowy krytycznie odnoszą się do transfuzji krwi. Kto im dał prawo do decydowania o życiu człowieka i świadomego ich usuwania? Religia chyba? czasem lepiej się usunąć, niż mieć piekło na Ziemi.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.

i nic