Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy! - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie:
niewielki wzrost wagi 735 19,73%
znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) 635 17,05%
niewielki spadek libido 549 14,74%
znaczący spadek libido 1 051 28,21%
ból głowy 769 20,64%
depresja 669 17,96%
plamy po opalaniu 234 6,28%
uczucie opuchnięcia 643 17,26%
żylaki 229 6,15%
ryzyko zakrzepicy 168 4,51%
plamienia, krwawienie 547 14,68%
cellulit/rozstępy 847 22,74%
ból brzucha, nudności 540 14,50%
pogorszenie stanu cery 406 10,90%
inne 471 12,64%
NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY 734 19,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-17, 12:52   #2371
yessabell
Wtajemniczenie

Dot.: Tabletki antykonceocyjne

rzeczywiście najwyższy czas wybrać się do ginekologa.
Co do probemów jakie stwarzają tabletki anty: mają sporo skutków ubocznych niestety, ale cóż poradzić pamietaj o jednym: zanim ginekolog przepisze ci takie tabletki, powinien wysłać Cie na dodatkowe badania! ceny tabletek są przeróżne, dochodzą nawet do 50 zł albo więcej.
Stary 2011-02-18, 13:57   #2372
martyncia1204
Raczkowanie

Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych

Tabletki antykoncepcyjne chyba nie są dla mnie. Czuję się po nich strasznie, zatrzymują się we mnie płyny, piersi z B robią się na D, zmienne nastroje, spadek libido, plamienia. Próbowałam już naprawdę wielu. Yasmin, Yasminelle, Cilest, Yaz, Qlaira, plastry Evra. Wszystko wywołuje u mnie te same skutki uboczne. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, przepisuje tabletki w ciemno, nie martwi się niczym, metoda prób i błedów. Muszę wybrać jakąś alternatywę dla tabletek antykoncepcyjnych. Mój TŻ obiecał wgłębić się w literaturę i wybrać dla mnie coś odpowiedniego. Moja ostatnia deska ratunku.

Czy jakaś dziewczyna zna dobrego ginekologa w Poznaniu, który wypisuje recepty na innej podstawie niż dopasowanie koloru opakowania tabl. antykoncepcyjnych do koloru oczu pacjentki? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
martyncia1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:04   #2373
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martyncia1204 Pokaż wiadomość
Tabletki antykoncepcyjne chyba nie są dla mnie. Czuję się po nich strasznie, zatrzymują się we mnie płyny, piersi z B robią się na D, zmienne nastroje, spadek libido, plamienia. Próbowałam już naprawdę wielu. Yasmin, Yasminelle, Cilest, Yaz, Qlaira, plastry Evra. Wszystko wywołuje u mnie te same skutki uboczne. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, przepisuje tabletki w ciemno, nie martwi się niczym, metoda prób i błedów. Muszę wybrać jakąś alternatywę dla tabletek antykoncepcyjnych. Mój TŻ obiecał wgłębić się w literaturę i wybrać dla mnie coś odpowiedniego. Moja ostatnia deska ratunku.

Czy jakaś dziewczyna zna dobrego ginekologa w Poznaniu, który wypisuje recepty na innej podstawie niż dopasowanie koloru opakowania tabl. antykoncepcyjnych do koloru oczu pacjentki? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Może jeśli Ci nie pasują żadne tabletki to spróbuj zapytać o te trójfazowe. Ja takie dostałam i się sprawdzają, one lepiej naśladują cykl kobiecy. Ja tak samo próbowałam wszystkich po kolei i było tragicznie. Teraz po tych nowych jest ok i nie mam żadnych skutków ubocznych Te tabletki mają różną dawkę hormonów i są podzielone jak by na trzy fazy w których są różne ilości hormonów. Ja biorę akurat Tri-regol.
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:26   #2374
curry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Może jeśli Ci nie pasują żadne tabletki to spróbuj zapytać o te trójfazowe. Ja takie dostałam i się sprawdzają, one lepiej naśladują cykl kobiecy. Ja tak samo próbowałam wszystkich po kolei i było tragicznie. Teraz po tych nowych jest ok i nie mam żadnych skutków ubocznych Te tabletki mają różną dawkę hormonów i są podzielone jak by na trzy fazy w których są różne ilości hormonów. Ja biorę akurat Tri-regol.
Ale Qlaira, ktora martyncia1204 stosowala tez ma niby nasladowac cykl kobiecy i jest 4 fazowa(5-cio jesli przyjac placebo za faze)

Dienogestum+estradiolum: Qlaira (Bayer Schering) to preparat 5-fazowy o nowym na rynku zestawieniu składników czynnych. W 1. fazie środek zawiera sam estradiol, w 2. i 3. fazie oba składniki - różnica dotyczy dawki dienogestu zwiększonej w 3. fazie, w 4. fazie znów sam estradiol w mniejszej dawce, a w 5. fazie nie zawiera substancji czynnych.

U mnie lepiej, juz przestalam sie stresowac. Niedlugo powtorze d-dimery. Jedno jest pewne- juz nigdy nie wroce do hormonow(nawet jakbym chciala to mi zabroniono, ale ja juz nie chce, nie zycze nikomu, zeby musial przechodzic przez taki stres jak ja w ciagu ostatnich kilku dni)

Nie wiem co dalej z antykoncepcja. Czytalam duzo o sprali(nierodki tez moga zakladac), ale poki co chyba sie nie zdecyduje. Wiec zostaja mi prezerwatywy+NPR, nie widze aktualnie innego wyjscia

Edytowane przez curry
Czas edycji: 2011-02-18 o 14:31
curry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:30   #2375
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Brałam czterofazowe (Qlaira), które podobno są lepsze od tych trójfazowych. Skutki uboczne jeszcze gorsze niż przy standardowych tabl. Boję się znowu eksperymentować. Szczerze mówiąc, to już mam dość tych ciągłych prób, zabaw moimi hormonami i moim ciałem, mnóstwa wydanych bezsensownie pieniędzy. Potrzebuję prawdziwego specjalisty.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:
Napisane przez curry Pokaż wiadomość
Ale Qlaira, ktora martyncia1204 stosowala tez ma niby nasladowac cykl kobiecy i jest 4 fazowa(5-cio jesli przyjac placebo za faze)

Dienogestum+estradiolum: Qlaira (Bayer Schering) to preparat 5-fazowy o nowym na rynku zestawieniu składników czynnych. W 1. fazie środek zawiera sam estradiol, w 2. i 3. fazie oba składniki - różnica dotyczy dawki dienogestu zwiększonej w 3. fazie, w 4. fazie znów sam estradiol w mniejszej dawce, a w 5. fazie nie zawiera substancji czynnych.
Tak, właśnie zaczęłam na ten temat pisać.
Stary 2011-02-18, 14:36   #2376
curry
Zadomowienie

martyncia1204 a moze hormony po prostu nie sa dla Ciebie i zaden specjalista tu nic nie zdziala? Ja np. nie mialam zadnych skutkow ubocznych(nie liczac oczywiscie wykrytego w pore podejrzenia zakrzepicy!), ale zadne bole, nudnosci nic z tych rzeczy sie nie pojawialo. Mi tabletki podpasowaly juz od pierwszego opakowania.
Dzis powinnam wziac pierwsza tabletke nowego opakowania, oczywiscie jej nie wezme, nie jestem samobojca. Boje sie reakcji mojego organizmu na odstawienie.

Stary 2011-02-18, 14:40   #2377
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
[/I]U mnie lepiej, juz przestalam sie stresowac. Niedlugo powtorze d-dimery. Jedno jest pewne- juz nigdy nie wroce do hormonow(nawet jakbym chciala to mi zabroniono, ale ja juz nie chce, nie zycze nikomu, zeby musial przechodzic przez taki stres jak ja w ciagu ostatnich kilku dni)

Nie wiem co dalej z antykoncepcja. Czytalam duzo o sprali(nierodki tez moga zakladac), ale poki co chyba sie nie zdecyduje. Wiec zostaja mi prezerwatywy+NPR, nie widze aktualnie innego wyjscia
A ja właśnie siedzę jak na szpilkach. Po 16 zadzwonię do lab po wynik. Niestety zrobiłam tylko APTT bo jak mi zawołali 65zł za d-dimery to się trochę zdziwiłam (spodziewałam się max 40) a akurat w tym miesiącu mam na prawdę kiepsko z kasą no ale to badanie też cokolwiek powie ... oby bylo ok, choć szanse małe (już przed leczeniem miałam w dole normy).
Ehh ja na prawdę nie wiem po co zdrowe kobity biorą to świństwo ja bym do ust nie wzięła gdyby nie konieczność leczenia wybrałam mniejsze zło, ale może się okazac, że wcale takie mniejsze nie jest ehh
Stary 2011-02-18, 14:44   #2378
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
martyncia1204 a moze hormony po prostu nie sa dla Ciebie i zaden specjalista tu nic nie zdziala? Ja np. nie mialam zadnych skutkow ubocznych(nie liczac oczywiscie wykrytego w pore podejrzenia zakrzepicy!), ale zadne bole, nudnosci nic z tych rzeczy sie nie pojawialo. Mi tabletki podpasowaly juz od pierwszego opakowania.
Dzis powinnam wziac pierwsza tabletke nowego opakowania, oczywiscie jej nie wezme, nie jestem samobojca. Boje sie reakcji mojego organizmu na odstawienie.
Myślę, że coś musi istnieć, co choć w małym stopniu będzie pasowało do mojej gospodarki hormonalnej. Jestem przerażona brakiem odpowiedzialności lekarzy przy wypisywaniu tabletek antykoncepcyjnych, bez jakichkolwiek badań, bez żadnych podstaw. Muszę stosować antykoncepcję hormonalną, ponieważ nie mogę zajść w ciążę, mechaniczna mnie nie urządza, a poza tym istnieje duże ryzyko, że może zawieść.
To jakaś paranoja, jestem przerażona i powtórzę to raz jeszcze.
Stary 2011-02-18, 14:49   #2379
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Myślę, że coś musi istnieć, co choć w małym stopniu będzie pasowało do mojej gospodarki hormonalnej. Jestem przerażona brakiem odpowiedzialności lekarzy przy wypisywaniu tabletek antykoncepcyjnych, bez jakichkolwiek badań, bez żadnych podstaw. Muszę stosować antykoncepcję hormonalną, ponieważ nie mogę zajść w ciążę, mechaniczna mnie nie urządza, a poza tym istnieje duże ryzyko, że może zawieść.
A ja jestem przerażona, że tak wiele dziewczyn ryzykuje swoje zdrowie ... za wszelką cenę...
A antykoncepcja hormonalna nie daje 100% i też może zawieść, chyba jesteś świadoma ...
No i niczego nie musisz ...
Stary 2011-02-18, 14:59   #2380
curry
Zadomowienie

Cytat:
No ale to jest w sumie loteria. Wykonuje sie badania krwi przed- jestes zdrowa = mozesz przyjmowac antykoncepcje. Tabletki przypisuje sie na chybil-tralil(bo profile hormonalne w tym nie pomagaja, tzn nie jestem lekarzem, ale tak czytalam). Mozna wziac pod uwage np wage pacjetki, cene tabletek, ale to czy komus cos przypasuje czy nie to juz loteria.

Ja tez teraz nie moge zajsc w ciaze(zreszta jak wiekszosc kobiet,ktore uprawiaja seks), ale z hormonow musze zrezygnowac. I przez to mam wstrzymac sie z seksem do 30? Wg wskaznika Pearla prezerwatywy maja 3, pigulki 0,1–1,25. (na przykladzie-na 100 kobiet stosujących prezerwatywy w ciągu roku i odbywajacych regularne stosunki, 3 z nich zaszło w ciążę), to chyba nie tak strasznie? Staram sie podniesc na duchu, bo teraz jestem skazana na srodki mechaniczne do kona zycia(a wlasciwie do menopauzy ;-)

Edytowane przez curry
Czas edycji: 2011-02-18 o 15:00
Stary 2011-02-18, 15:10   #2381
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
No ale to jest w sumie loteria. Wykonuje sie badania krwi przed- jestes zdrowa = mozesz przyjmowac antykoncepcje. Tabletki przypisuje sie na chybil-tralil(bo profile hormonalne w tym nie pomagaja, tzn nie jestem lekarzem, ale tak czytalam). Mozna wziac pod uwage np wage pacjetki, cene tabletek, ale to czy komus cos przypasuje czy nie to juz loteria.
Masz rację. Mój TŻ jest lekarzem. Tłumaczył mi, że badanie krwi to jedyne jakie mogą wykonać w kierunku określenia, jakie tabletki są dla mnie odpowiednie. Sprawdzić czy nie mam problemów z wątrobą etc. Gdy zbadają moje hormony- najprawdopodobniej będą w normie- więc na tej podstawie też nie mogą dobrać tabletek. Reasumując: tabletki anty dobiera się na zasadzie masy ciała, wieku, zdrowia wątroby, serca, decydując czy tabl mają być androgenne czy też nie, obesrwując przy tym problemy z cerą czy też ich brak. Przepraszam, że tłumaczę tak na chłopski rozum, ale tak zostało wytłumaczone to mnie.
Mimo to, szukam lekarza, który CHOCIAŻ zleci badanie krwi.
Stary 2011-02-18, 15:13   #2382
curry
Zadomowienie

Mozesz badania zrobic na wlasny koszt (wymienilam wyzej jakie ja robilam). Skierowania na nfz nie dostaniesz raczej, bo to badania w celach antykoncepcyjnych(tak mi powiedzial moj ginekolog).

Stary 2011-02-18, 15:20   #2383
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Mozesz badania zrobic na wlasny koszt (wymienilam wyzej jakie ja robilam). Skierowania na nfz nie dostaniesz raczej, bo to badania w celach antykoncepcyjnych(tak mi powiedzial moj ginekolog).
I tak powinno być, bo potem lekarze nie chcą dawać skierowań osobom, które są chore na coś, bo kasy z NFZ brakuje ...
Stary 2011-02-18, 15:41   #2384
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
I tak powinno być, bo potem lekarze nie chcą dawać skierowań osobom, które są chore na coś, bo kasy z NFZ brakuje ...
Żaden problem. Do ginekologa zawsze chodziłam prywatnie, za badania też mogę zapłacić. Abstrahując już od tego, że oczywiście ja również płacę wszelkiego rodzaju składki zdrowotne i takie badanie mi się należy, jeśli jest konieczne, w trosce o moje zdrowie (!) przecież. No, ale jak już wyżej wspomniałam- leczę się prywatnie i jestem skłonna i za badania zapłacić. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, wciśnie mi następne, inne opakowanie tabletek. Muszę zmienić lekarza (stąd moje pytanie o takowego), albo pozwolić, aby kardiolog zajął się moją antykoncepcją, nie znając się na tym do końca. To chore. Szukam usilnie czegoś, co w bardziej cywilizowanym kraju jest normą.

Edytowane przez martyncia1204
Czas edycji: 2011-02-18 o 15:52
Stary 2011-02-18, 15:46   #2385
chiccoo
Zadomowienie

wślizgnę się w temat.

tabletki biorę od sierpnia 2008 roku, co jakiś czas robiłam miesięczne przerwy. mam 20 lat, wiem, że bardzo wcześnie zaczęłam, moja wina moja wina moja bardzo wielka wina.. na początku, bodajże przez pół roku, brałam Harmonet, później Kontracept.

przez dwa lata chodziłam do 'niefajnego' ginekologa, który nie badał mnie w żaden inny sposób jak usg jajników i wątroby.. ;/ byłam niedojrzałą gówniarą, której to pasowało, chłopak był zadowolony więc grało.

poszłam po rozum do głowy i umówiłam się do normalnego ginekologa, dokładnie Pani ginekolog, (w Krk polecam Panią Doktor Lenart). chwyciła się za głowę, kazała mi zrobić badania krwi.
zrobiłam, poza cholesterolem wszystko jest w normie. w czwartek idę na wizytę. chciałabym dalej brać tabletki, bo wiadomo wygoda, ale po tym co tutaj czytam to już sama nie wiem..

doradźcie. czy jeśli przez te ponad 2 lata dobrze się czuję i badania wyszły w porządku to powinnam dalej zabezpieczać sie tabletkami? czy lepiej zrezygnować? czy np zmienić na plastry? czy one są bezpieczniejsze?

Edytowane przez chiccoo
Czas edycji: 2011-02-18 o 15:47
chiccoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 15:53   #2386
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Żaden problem. Do ginekologa zawsze chodziłam prywatnie, za badania też mogę zapłacić. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, wciśnie mi następne, inne opakowanie tabletek. Muszę zmienić lekarza (stąd moje pytanie o takowego), albo pozwolić, aby kardiolog zajął się moją antykoncepcją, nie znając się na tym do końca. To chore. Szukam usilnie czegoś, co w bardziej cywilizowanym kraju jest normą.
Ale dziewczyny nie raz pisały w wątku jakie badania dobrze jest wykonać. Zrób je i ewentualnie potem idź do lekarza.
Natomiast to, że źle reagujesz na tabletki ogólnie to zupełnie inny problem, jak pisała bodajże Curry nie da się dopasować tabletek na podstawie badań tak, aby nie powodowąły skutków ubocznych. Jeśli żadne Ci nie podchodzą to widocznie taka Twoja "uroda" i tyle. Możesz próbowac wszystkie po kolei ale czy nie szkoda zdrowia i nerwów? dobrze stosowana każda metoda zabezpiecza przed ciążą w podobnym %
Stary 2011-02-18, 15:57   #2387
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chiccoo Pokaż wiadomość
poszłam po rozum do głowy i umówiłam się do normalnego ginekologa, dokładnie Pani ginekolog, (w Krk polecam Panią Doktor Lenart). chwyciła się za głowę, kazała mi zrobić badania krwi.
Właśnie takiego lekarza szukam.

Cytat:
doradźcie. czy jeśli przez te ponad 2 lata dobrze się czuję i badania wyszły w porządku to powinnam dalej zabezpieczać sie tabletkami? czy lepiej zrezygnować? czy np zmienić na plastry? czy one są bezpieczniejsze?
A to są właśnie pytania, które powinnaś zadać lekarce przy okazji następnej wizyty.
Stary 2011-02-18, 16:00   #2388
chiccoo
Zadomowienie

a z jakiej jesteś miejscowości martyncia?
Stary 2011-02-18, 16:04   #2389
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
Ale dziewczyny nie raz pisały w wątku jakie badania dobrze jest wykonać. Zrób je i ewentualnie potem idź do lekarza.
Nie chcę sugerować się forum i badaniami, które opisują dziewczyny. Szukam dobrego lekarza, który od A do Z poprowadzi mnie wręcz za rączkę przez dobór antykoncepcji, zleci badania, podpowie, gdzie mogę je wykonać, a później je właściwie zinterpretuje i dobierze lek.

Postanowiłam zasięgnąć tutaj pomocy TYLKO przy poszukiwaniach owego lekarza. Być może stanie się cud i takowego znajdę.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
a z jakiej jesteś miejscowości martyncia?

Poznań.
Stary 2011-02-18, 16:06   #2390
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Jeśli wszystko jest w porządku, to bierz dalej, tylko uczęszczaj na regularne i dokładne badania kontrolne (zwykła morfologia krwi może nie wystarczyć).
Stary 2011-02-18, 16:15   #2391
chiccoo
Zadomowienie

jest na wizażu wątek z polecanymi ginekologami, poszukaj

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jeśli wszystko jest w porządku, to bierz dalej, tylko uczęszczaj na regularne i dokładne badania kontrolne (zwykła morfologia krwi może nie wystarczyć).
teraz miałam robione:
gluzokza,
AlAT,
AspAT,
fosfotaza alkaliczna,
gamma GT,
bilirubina całkowita,
cholesterol,
cholesterol HDL,
cholesterol LDL,
triglicerydy,
koagulologia, czas protrombinowy i wskaźnik protrombinowy.

wypisałam to co mam na wynikach.

Edytowane przez chiccoo
Czas edycji: 2011-02-18 o 16:11
Stary 2011-02-18, 16:17   #2392
martyncia1204
Raczkowanie

Cytat:
jest na wizażu wątek z polecanymi ginekologami, poszukaj

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. To miłe.
Już wcześniej zamieściłam tam swoje ogłoszenie.
Stary 2011-02-18, 16:22   #2393
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Nie chcę sugerować się forum i badaniami, które opisują dziewczyny. Szukam dobrego lekarza, który od A do Z poprowadzi mnie wręcz za rączkę przez dobór antykoncepcji, zleci badania, podpowie, gdzie mogę je wykonać, a później je właściwie zinterpretuje i dobierze lek.

Postanowiłam zasięgnąć tutaj pomocy TYLKO przy poszukiwaniach owego lekarza. Być może stanie się cud i takowego znajdę.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Poznań.
to miło, że wierzysz w lekarzy niektóre z nas już nie hehehe.
Ja się kilkanaście lat diagnozowałam aż zdiagnozowałam się sama, niektórych rzeczy warto przypilnować samemu. Chociaż fakt, że zdarzają się dobrzy lekarze, ale ja już nie mam do nich 100% zaufania. Za to mam je do NIEKTÓRYCH serwisów, bo są babeczki, które mają taką wiedzę, że większość lekarzy mogłaby się zawstydzić (szkoda tylko, że większość z nich nabiera jej albo nie mogąc zajść w ciążę albo mając poważny problem zdrowotny)
Stary 2011-02-18, 18:11   #2394
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie lepiej, juz przestalam sie stresowac. Niedlugo powtorze d-dimery. Jedno jest pewne- juz nigdy nie wroce do hormonow(nawet jakbym chciala to mi zabroniono, ale ja juz nie chce, nie zycze nikomu, zeby musial przechodzic przez taki stres jak ja w ciagu ostatnich kilku dni)

dokladnie, ja tez nie wyobrazam sobie przezywac tego samego drugi raz.
Dzisiaj zrobilam d-dimery, po roku od odstawienia - 0,23 (wynik prawidlowy powinien byc pozniej 0,50). Co nie zmienia faktu, ze krew mi sie zmienila na stale i jest gęsta jak diabli, mam straszne problemy z dretwieniem nog i generalnie musze to kontrolowac co jakis czas, duzo sie ruszac itd.

co do antykoncepcji - bedzie dobrze. Ja nadal nie lubie prezerwatyw, ale to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie prezerwatywy = troszke mniej wygody, ale zdrowie. Cos za cos. A od roku skutecznie sie nimi zabezpieczam, dziecka nie mam, wiec da rade

Cytat:
A ja właśnie siedzę jak na szpilkach. Po 16 zadzwonię do lab po wynik. Niestety zrobiłam tylko APTT bo jak mi zawołali 65zł za d-dimery to się trochę zdziwiłam (spodziewałam się max 40) a akurat w tym miesiącu mam na prawdę kiepsko z kasą no ale to badanie też cokolwiek powie ... oby bylo ok, choć szanse małe (już przed leczeniem miałam w dole normy).
nie chce Cie straszyc, ale u mnie mimo zlych d-dimerow i zlego wyniku INR, APTT mialam jakos w normie! Blisko dolnej granicy, ale w normie... Wiec jak bedziesz miala pieniadze, to zrob reszte badan dla wlasnego dobra, przynajmniej INR dodatkowo, ktore kosztuje 8-10zl.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 18:12   #2395
curry
Zadomowienie

Cytat:

Lekarz na pewno nic nowego nie wymysli, wszystkie mozliwe badania do wykonywania wymienilam powyzej.

Za raczke to Cie raczej nikt nie poprowadzi, a badania z tego co mi wiadomo wykonuje sie zwykle w laboratorium ;-)

Na badaniach masz wypisane normy. Miescisz sie w normie=jestes zdrowa, nie miescisz sie= cos nie gra. Juz pisalam(co zreszta potwierdzilas) dobor leku to loteria i badania w tym nie pomoga, co najwyzej powiedza czy w Twoim organizmie wszystko gra.
Skoro stac Cie na prywatne wizyty to czemu po prostu nie pojdziesz do laboratorium i nie zrobisz badan na wlasna reke?

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
co do antykoncepcji - bedzie dobrze. Ja nadal nie lubie prezerwatyw, ale to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie prezerwatywy = troszke mniej wygody, ale zdrowie. Cos za cos. A od roku skutecznie sie nimi zabezpieczam, dziecka nie mam, wiec da rade
Oj ja tez nie lubie gumek Jak bralam antybiotyk i sie zabezpieczalismy dodatkowo durexami zaczelo mnie piec. nie wiem dlaczego. Potem zmienilismy na unimil skyn(nielateksowe) i te dawaly juz rade(slowa mojego Tz "no te sa ok, nie czuje jakbym mial kalosza jak przy durexach") No nic, czeka nas testowanie, chociaz w przyszlosci i tak zdecyduje sie na spirale.

Sprzed brania pigulek mialam tez cos kolo 0.2(w normach mojego laboratorium to bylo 200), wiec to chyba nie tak zle ;-)
Pani ćmo a jaki mialas d-dimer jak musialas odstawic pigulki?

Edytowane przez curry
Czas edycji: 2011-02-18 o 18:21
Stary 2011-02-18, 21:08   #2396
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość

nie chce Cie straszyc, ale u mnie mimo zlych d-dimerow i zlego wyniku INR, APTT mialam jakos w normie! Blisko dolnej granicy, ale w normie... Wiec jak bedziesz miala pieniadze, to zrob reszte badan dla wlasnego dobra, przynajmniej INR dodatkowo, ktore kosztuje 8-10zl.
Hmmm no to mam zagwozdkę .. APTT wyszło w normie, co dziwne dużo lepiej niż przed laparo .. wtedy miałam 27, teraz 34 ... dziwna zmiana no ale nie znam się.
Natomiast nogi mnie coraz bardziej denerwują. Żyły strasznie widać, mrowi, boję się, że nawet jeśli to nie zakrzepica to robią mi się co najmniej żylaki. I to kurna, na całej nodze eh
No ale może faktycznie zrobię te D-rimery, tylko znajdę tańsze labo ...
(za APTT zapłaciłam 16 zł - nie wiem czy to dużo, ale 65 za d-dimery to na pewno za dużo )
Stary 2011-02-19, 00:44   #2397
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Oj ja tez nie lubie gumek Jak bralam antybiotyk i sie zabezpieczalismy dodatkowo durexami zaczelo mnie piec. nie wiem dlaczego. Potem zmienilismy na unimil skyn(nielateksowe) i te dawaly juz rade(slowa mojego Tz "no te sa ok, nie czuje jakbym mial kalosza jak przy durexach") No nic, czeka nas testowanie, chociaz w przyszlosci i tak zdecyduje sie na spirale.

Sprzed brania pigulek mialam tez cos kolo 0.2(w normach mojego laboratorium to bylo 200), wiec to chyba nie tak zle ;-)
Pani ćmo a jaki mialas d-dimer jak musialas odstawic pigulki?
ja co do prezerwatyw to uwielbiam durex extra safe, czuje sie z nimi jakos bezpiecznie, TŻ tez i tylko te uzywamy ale to fakt, do najcienszych nie naleza.
no tez uwazam, ze wynik d-dimerow mam ok a co do odstawienia nie pamietam dokladnie, musialabym wygrzebac wyniki badan.

Cytat:
Hmmm no to mam zagwozdkę .. APTT wyszło w normie, co dziwne dużo lepiej niż przed laparo .. wtedy miałam 27, teraz 34 ... dziwna zmiana no ale nie znam się.
Natomiast nogi mnie coraz bardziej denerwują. Żyły strasznie widać, mrowi, boję się, że nawet jeśli to nie zakrzepica to robią mi się co najmniej żylaki. I to kurna, na całej nodze eh
No ale może faktycznie zrobię te D-rimery, tylko znajdę tańsze labo ...
(za APTT zapłaciłam 16 zł - nie wiem czy to dużo, ale 65 za d-dimery to na pewno za dużo )
duzo. Ja za d-dimery w Warszawie zaplacilam 47zł. APTT kosztuje coś kolo 10zł, wiec szukaj tanszego

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 01:07   #2398
chiccoo
Zadomowienie

czy to badanie d-dimerów ma jeszcze jakąś inną nazwę?
Stary 2011-02-20, 16:43   #2399
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Brałam czterofazowe (Qlaira), które podobno są lepsze od tych trójfazowych. Skutki uboczne jeszcze gorsze niż przy standardowych tabl. Boję się znowu eksperymentować. Szczerze mówiąc, to już mam dość tych ciągłych prób, zabaw moimi hormonami i moim ciałem, mnóstwa wydanych bezsensownie pieniędzy. Potrzebuję prawdziwego specjalisty.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Tak, właśnie zaczęłam na ten temat pisać.
Wiesz mi ginekolog powiedział, że jak te trójfazowe nie zadziałają to już nie będziemy nic próbować, że po prostu jestem typem estrogenowym kobiety i takie zwyklaste tabletki nie są dla mnie i ze one są (te trójfazowe) moim ostatnim ratunkiem i jeśli to nie pomoże to już się wystarczająco na próbowałam i nie ma co sobie niszczyć zdrowia i się męczyć Więc może u ciebie jest podobnie ...
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 11:15   #2400
Bojra
Raczkowanie

Pominięta tabletka - wątpliwości

No i się stało. Zawsze się dziwiłam, jak u diabła można zapomnieć zażyć tabletki - no i wczoraj sama dowiodłam, że można.

Kilka uwag:
- biorę Yaz
- pominięta została 17 tabletka
- w dniu pominięcia był stosunek, ale zabezpieczony dodatkowo prezerwatywą

I co mam teraz zrobić?
Opakowanie podaje dwie opcje:
- zazyć pominiętą tabletkę, dokończyć przyjmowanie tabletek z blistra, wyrzucić 4 białe tabletki, rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego blistra - wolałabym nie, boję się tego pomijania okresu przez łączenie opakowań, źle się to dla mnie kończy
- natychmiast przerwać zażywanie tabletek z blistra, przejść do czterech tabletek, rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra - czy jeśli zażyłam tabletkę po więcej niż dwunastu godzinach (ok. 14 godzin), to mimo wszystko mogę przerwać? tak, wiem, napisane jest "natychmiast", ale spanikowałam kiedy zauwazyłam, że ją przeoczyłam i wzięłam od razu. Czy mogę przejść do 4 tabeletek "od dziś" i czy to będzie oznaczało przyspieszenie okresu? czy mogę się jakichś niefajnych atrakcji przez to spodziewać?

Edit: Aha, czy w przypadku połączenia dwóch blistrów po takiej zapomnianej tabletce, należy się dodatkowo zabezpieczać? Jeśli tak, to jak długo?

No i rzecz jasna... gumka nie pękła, chyba nie ma szansy na zajście w ciążę, tym bardziej na tej tabletce?
Kurczę, stara baba, a błąd jak dzieciak zrobiła

Edytowane przez Bojra
Czas edycji: 2011-03-05 o 12:01
Bojra jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości