|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie: | |||
| niewielki wzrost wagi |
|
735 | 19,73% |
| znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) |
|
635 | 17,05% |
| niewielki spadek libido |
|
549 | 14,74% |
| znaczący spadek libido |
|
1 051 | 28,21% |
| ból głowy |
|
769 | 20,64% |
| depresja |
|
669 | 17,96% |
| plamy po opalaniu |
|
234 | 6,28% |
| uczucie opuchnięcia |
|
643 | 17,26% |
| żylaki |
|
229 | 6,15% |
| ryzyko zakrzepicy |
|
168 | 4,51% |
| plamienia, krwawienie |
|
547 | 14,68% |
| cellulit/rozstępy |
|
847 | 22,74% |
| ból brzucha, nudności |
|
540 | 14,50% |
| pogorszenie stanu cery |
|
406 | 10,90% |
| inne |
|
471 | 12,64% |
| NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY |
|
734 | 19,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tabletki antykonceocyjne
rzeczywiście najwyższy czas wybrać się do ginekologa.
Co do probemów jakie stwarzają tabletki anty: mają sporo skutków ubocznych niestety, ale cóż poradzić pamietaj o jednym: zanim ginekolog przepisze ci takie tabletki, powinien wysłać Cie na dodatkowe badania! ceny tabletek są przeróżne, dochodzą nawet do 50 zł albo więcej.
|
|
#2372 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych
Tabletki antykoncepcyjne chyba nie są dla mnie. Czuję się po nich strasznie, zatrzymują się we mnie płyny, piersi z B robią się na D, zmienne nastroje, spadek libido, plamienia. Próbowałam już naprawdę wielu. Yasmin, Yasminelle, Cilest, Yaz, Qlaira, plastry Evra. Wszystko wywołuje u mnie te same skutki uboczne. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, przepisuje tabletki w ciemno, nie martwi się niczym, metoda prób i błedów. Muszę wybrać jakąś alternatywę dla tabletek antykoncepcyjnych. Mój TŻ obiecał wgłębić się w literaturę i wybrać dla mnie coś odpowiedniego. Moja ostatnia deska ratunku.
Czy jakaś dziewczyna zna dobrego ginekologa w Poznaniu, który wypisuje recepty na innej podstawie niż dopasowanie koloru opakowania tabl. antykoncepcyjnych do koloru oczu pacjentki? Bardzo proszę o pomoc. ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#2373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Te tabletki mają różną dawkę hormonów i są podzielone jak by na trzy fazy w których są różne ilości hormonów. Ja biorę akurat Tri-regol.
|
|
|
|
|
#2374 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dienogestum+estradiolum: Qlaira (Bayer Schering) to preparat 5-fazowy o nowym na rynku zestawieniu składników czynnych. W 1. fazie środek zawiera sam estradiol, w 2. i 3. fazie oba składniki - różnica dotyczy dawki dienogestu zwiększonej w 3. fazie, w 4. fazie znów sam estradiol w mniejszej dawce, a w 5. fazie nie zawiera substancji czynnych. U mnie lepiej, juz przestalam sie stresowac. Niedlugo powtorze d-dimery. Jedno jest pewne- juz nigdy nie wroce do hormonow(nawet jakbym chciala to mi zabroniono, ale ja juz nie chce, nie zycze nikomu, zeby musial przechodzic przez taki stres jak ja w ciagu ostatnich kilku dni) Nie wiem co dalej z antykoncepcja. Czytalam duzo o sprali(nierodki tez moga zakladac), ale poki co chyba sie nie zdecyduje. Wiec zostaja mi prezerwatywy+NPR, nie widze aktualnie innego wyjscia
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-02-18 o 14:31 |
|
|
|
|
#2375 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2376 |
|
Zadomowienie
|
martyncia1204 a moze hormony po prostu nie sa dla Ciebie i zaden specjalista tu nic nie zdziala? Ja np. nie mialam zadnych skutkow ubocznych(nie liczac oczywiscie wykrytego w pore podejrzenia zakrzepicy!), ale zadne bole, nudnosci nic z tych rzeczy sie nie pojawialo. Mi tabletki podpasowaly juz od pierwszego opakowania.
Dzis powinnam wziac pierwsza tabletke nowego opakowania, oczywiscie jej nie wezme, nie jestem samobojca. Boje sie reakcji mojego organizmu na odstawienie.
|
#2377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale to badanie też cokolwiek powie ... oby bylo ok, choć szanse małe (już przed leczeniem miałam w dole normy).Ehh ja na prawdę nie wiem po co zdrowe kobity biorą to świństwo ja bym do ust nie wzięła gdyby nie konieczność leczenia wybrałam mniejsze zło, ale może się okazac, że wcale takie mniejsze nie jest ehh
|
|
#2378 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To jakaś paranoja, jestem przerażona i powtórzę to raz jeszcze. |
|
|
|
|
#2379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A antykoncepcja hormonalna nie daje 100% i też może zawieść, chyba jesteś świadoma ... No i niczego nie musisz ...
|
|
#2380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez teraz nie moge zajsc w ciaze(zreszta jak wiekszosc kobiet,ktore uprawiaja seks), ale z hormonow musze zrezygnowac. I przez to mam wstrzymac sie z seksem do 30? Wg wskaznika Pearla prezerwatywy maja 3, pigulki 0,1–1,25. (na przykladzie-na 100 kobiet stosujących prezerwatywy w ciągu roku i odbywajacych regularne stosunki, 3 z nich zaszło w ciążę), to chyba nie tak strasznie? Staram sie podniesc na duchu, bo teraz jestem skazana na srodki mechaniczne do kona zycia(a wlasciwie do menopauzy ;-)
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-02-18 o 15:00 |
|
|
|
|
#2381 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mimo to, szukam lekarza, który CHOCIAŻ zleci badanie krwi. |
|
|
|
|
#2382 |
|
Zadomowienie
|
Mozesz badania zrobic na wlasny koszt (wymienilam wyzej jakie ja robilam). Skierowania na nfz nie dostaniesz raczej, bo to badania w celach antykoncepcyjnych(tak mi powiedzial moj ginekolog).
|
#2383 |
|
Zakorzenienie
|
I tak powinno być, bo potem lekarze nie chcą dawać skierowań osobom, które są chore na coś, bo kasy z NFZ brakuje ...
|
#2384 |
|
Raczkowanie
|
Żaden problem. Do ginekologa zawsze chodziłam prywatnie, za badania też mogę zapłacić. Abstrahując już od tego, że oczywiście ja również płacę wszelkiego rodzaju składki zdrowotne i takie badanie mi się należy, jeśli jest konieczne, w trosce o moje zdrowie (!) przecież. No, ale jak już wyżej wspomniałam- leczę się prywatnie i jestem skłonna i za badania zapłacić. Na moją ginekolożkę nie mam co liczyć, wciśnie mi następne, inne opakowanie tabletek. Muszę zmienić lekarza (stąd moje pytanie o takowego), albo pozwolić, aby kardiolog zajął się moją antykoncepcją, nie znając się na tym do końca. To chore. Szukam usilnie czegoś, co w bardziej cywilizowanym kraju jest normą.
Edytowane przez martyncia1204 Czas edycji: 2011-02-18 o 15:52 |
|
|
|
#2385 |
|
Zadomowienie
|
wślizgnę się w temat.
tabletki biorę od sierpnia 2008 roku, co jakiś czas robiłam miesięczne przerwy. mam 20 lat, wiem, że bardzo wcześnie zaczęłam, moja wina moja wina moja bardzo wielka wina.. na początku, bodajże przez pół roku, brałam Harmonet, później Kontracept. przez dwa lata chodziłam do 'niefajnego' ginekologa, który nie badał mnie w żaden inny sposób jak usg jajników i wątroby.. ;/ byłam niedojrzałą gówniarą, której to pasowało, chłopak był zadowolony więc grało. poszłam po rozum do głowy i umówiłam się do normalnego ginekologa, dokładnie Pani ginekolog, (w Krk polecam Panią Doktor Lenart). chwyciła się za głowę, kazała mi zrobić badania krwi. zrobiłam, poza cholesterolem wszystko jest w normie. w czwartek idę na wizytę. chciałabym dalej brać tabletki, bo wiadomo wygoda, ale po tym co tutaj czytam to już sama nie wiem.. doradźcie. czy jeśli przez te ponad 2 lata dobrze się czuję i badania wyszły w porządku to powinnam dalej zabezpieczać sie tabletkami? czy lepiej zrezygnować? czy np zmienić na plastry? czy one są bezpieczniejsze? Edytowane przez chiccoo Czas edycji: 2011-02-18 o 15:47 |
|
|
|
#2386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast to, że źle reagujesz na tabletki ogólnie to zupełnie inny problem, jak pisała bodajże Curry nie da się dopasować tabletek na podstawie badań tak, aby nie powodowąły skutków ubocznych. Jeśli żadne Ci nie podchodzą to widocznie taka Twoja "uroda" i tyle. Możesz próbowac wszystkie po kolei ale czy nie szkoda zdrowia i nerwów? dobrze stosowana każda metoda zabezpiecza przed ciążą w podobnym %
|
|
#2387 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2388 |
|
Zadomowienie
|
a z jakiej jesteś miejscowości martyncia?
|
|
|
|
#2389 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Postanowiłam zasięgnąć tutaj pomocy TYLKO przy poszukiwaniach owego lekarza. Być może stanie się cud i takowego znajdę. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Poznań.
|
|
|
|
|
#2390 |
|
Nie depcze krokusów
|
Jeśli wszystko jest w porządku, to bierz dalej, tylko uczęszczaj na regularne i dokładne badania kontrolne (zwykła morfologia krwi może nie wystarczyć).
|
|
#2391 | |
|
Zadomowienie
|
jest na wizażu wątek z polecanymi ginekologami, poszukaj
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711 ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
gluzokza, AlAT, AspAT, fosfotaza alkaliczna, gamma GT, bilirubina całkowita, cholesterol, cholesterol HDL, cholesterol LDL, triglicerydy, koagulologia, czas protrombinowy i wskaźnik protrombinowy. wypisałam to co mam na wynikach. Edytowane przez chiccoo Czas edycji: 2011-02-18 o 16:11 |
|
|
|
|
#2392 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już wcześniej zamieściłam tam swoje ogłoszenie.
|
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to miło, że wierzysz w lekarzy niektóre z nas już nie hehehe.Ja się kilkanaście lat diagnozowałam aż zdiagnozowałam się sama, niektórych rzeczy warto przypilnować samemu. Chociaż fakt, że zdarzają się dobrzy lekarze, ale ja już nie mam do nich 100% zaufania. Za to mam je do NIEKTÓRYCH serwisów, bo są babeczki, które mają taką wiedzę, że większość lekarzy mogłaby się zawstydzić (szkoda tylko, że większość z nich nabiera jej albo nie mogąc zajść w ciążę albo mając poważny problem zdrowotny)
|
|
#2394 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj zrobilam d-dimery, po roku od odstawienia - 0,23 co do antykoncepcji - bedzie dobrze. Ja nadal nie lubie prezerwatyw, ale to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie prezerwatywy = troszke mniej wygody, ale zdrowie. Cos za cos. A od roku skutecznie sie nimi zabezpieczam, dziecka nie mam, wiec da rade ![]() Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
||
|
|
|
#2395 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za raczke to Cie raczej nikt nie poprowadzi, a badania z tego co mi wiadomo wykonuje sie zwykle w laboratorium ;-) Na badaniach masz wypisane normy. Miescisz sie w normie=jestes zdrowa, nie miescisz sie= cos nie gra. Juz pisalam(co zreszta potwierdzilas) dobor leku to loteria i badania w tym nie pomoga, co najwyzej powiedza czy w Twoim organizmie wszystko gra. Skoro stac Cie na prywatne wizyty to czemu po prostu nie pojdziesz do laboratorium i nie zrobisz badan na wlasna reke? Cytat:
Jak bralam antybiotyk i sie zabezpieczalismy dodatkowo durexami zaczelo mnie piec. nie wiem dlaczego. Potem zmienilismy na unimil skyn(nielateksowe) i te dawaly juz rade(slowa mojego Tz "no te sa ok, nie czuje jakbym mial kalosza jak przy durexach") No nic, czeka nas testowanie, chociaz w przyszlosci i tak zdecyduje sie na spirale.Sprzed brania pigulek mialam tez cos kolo 0.2(w normach mojego laboratorium to bylo 200), wiec to chyba nie tak zle ;-) Pani ćmo a jaki mialas d-dimer jak musialas odstawic pigulki?
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-02-18 o 18:21 |
||
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast nogi mnie coraz bardziej denerwują. Żyły strasznie widać, mrowi, boję się, że nawet jeśli to nie zakrzepica to robią mi się co najmniej żylaki. I to kurna, na całej nodze ehNo ale może faktycznie zrobię te D-rimery, tylko znajdę tańsze labo ... (za APTT zapłaciłam 16 zł - nie wiem czy to dużo, ale 65 za d-dimery to na pewno za dużo )
|
|
#2397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to fakt, do najcienszych nie naleza.no tez uwazam, ze wynik d-dimerow mam ok a co do odstawienia nie pamietam dokladnie, musialabym wygrzebac wyniki badan.Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
||
|
|
|
#2398 |
|
Zadomowienie
|
czy to badanie d-dimerów ma jeszcze jakąś inną nazwę?
|
|
|
|
#2399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i się męczyć Więc może u ciebie jest podobnie ...
|
|
|
|
|
#2400 |
|
Raczkowanie
|
Pominięta tabletka - wątpliwości
No i się stało. Zawsze się dziwiłam, jak u diabła można zapomnieć zażyć tabletki - no i wczoraj sama dowiodłam, że można.
Kilka uwag: - biorę Yaz - pominięta została 17 tabletka - w dniu pominięcia był stosunek, ale zabezpieczony dodatkowo prezerwatywą I co mam teraz zrobić? Opakowanie podaje dwie opcje: - zazyć pominiętą tabletkę, dokończyć przyjmowanie tabletek z blistra, wyrzucić 4 białe tabletki, rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego blistra - wolałabym nie, boję się tego pomijania okresu przez łączenie opakowań, źle się to dla mnie kończy - natychmiast przerwać zażywanie tabletek z blistra, przejść do czterech tabletek, rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra - czy jeśli zażyłam tabletkę po więcej niż dwunastu godzinach (ok. 14 godzin), to mimo wszystko mogę przerwać? tak, wiem, napisane jest "natychmiast", ale spanikowałam kiedy zauwazyłam, że ją przeoczyłam i wzięłam od razu. Czy mogę przejść do 4 tabeletek "od dziś" i czy to będzie oznaczało przyspieszenie okresu? czy mogę się jakichś niefajnych atrakcji przez to spodziewać? Edit: Aha, czy w przypadku połączenia dwóch blistrów po takiej zapomnianej tabletce, należy się dodatkowo zabezpieczać? Jeśli tak, to jak długo? No i rzecz jasna... gumka nie pękła, chyba nie ma szansy na zajście w ciążę, tym bardziej na tej tabletce? Kurczę, stara baba, a błąd jak dzieciak zrobiła
Edytowane przez Bojra Czas edycji: 2011-03-05 o 12:01 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

pamietaj o jednym: zanim ginekolog przepisze ci takie tabletki, powinien wysłać Cie na dodatkowe badania! ceny tabletek są przeróżne, dochodzą nawet do 50 zł albo więcej.

Te tabletki mają różną dawkę hormonów i są podzielone jak by na trzy fazy w których są różne ilości hormonów. Ja biorę akurat Tri-regol. 

to miło, że wierzysz w lekarzy