Technik farmacji -warto? - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-15, 17:50   #1651
Leyla89
Zadomowienie

Dot.: Technik farmacji -warto?

my uczac sie od wrzesnia jestesmy na literce H i powiem Wam ze nie narzekamy na synonimowa nude

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:15   #1652
Samanthaa
Raczkowanie

ja obecnie znów chora co tydzień mam 3 dni z rządę zaliczenia także nie ciekawie no i co piątek jeszcze z tplu. Zrobiliśmy pierwszy projekt i powiem wam szczerze że wcale nie takie trudne to jest, trzeba spamiętać opis przygotowania do pracy i liczenie dawek,stężeń. No i synonimy!! przeraziło mnie jedynie kryterium oceniania..brr..
jutro pomimo choroby muszę pójść na poprawkę z farmakologii a poza tym to czekam na listy osób które dostały się na zajęcia dodatkowe(obiązkowe) ja zapisałam się na kurs kolonijny, chciałam na migowy albo florystykę ale niestety dali nam 3 do wyboru i to nie zaciekawe:/ u was też są organizowane takie zajęcia w szkołach? ponoć to opłacane jest przez unię.

Samanthaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:39   #1653
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Samanthaa Pokaż wiadomość
ja obecnie znów chora co tydzień mam 3 dni z rządę zaliczenia także nie ciekawie no i co piątek jeszcze z tplu. Zrobiliśmy pierwszy projekt i powiem wam szczerze że wcale nie takie trudne to jest, trzeba spamiętać opis przygotowania do pracy i liczenie dawek,stężeń. No i synonimy!! przeraziło mnie jedynie kryterium oceniania..brr..
jutro pomimo choroby muszę pójść na poprawkę z farmakologii a poza tym to czekam na listy osób które dostały się na zajęcia dodatkowe(obiązkowe) ja zapisałam się na kurs kolonijny, chciałam na migowy albo florystykę ale niestety dali nam 3 do wyboru i to nie zaciekawe:/ u was też są organizowane takie zajęcia w szkołach? ponoć to opłacane jest przez unię.
Niestety u mnie w szkole nie ma takich zajęć
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:40   #1654
jakona21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samanthaa Pokaż wiadomość
Ja też jestem chora i beznadziejnie, bo chyba krasnale za mnie zaległości nadrobią,
U nas są też takie kursy, ja mam już 3 na koncie: masaż sportowy, arteterapię i język angielski - uzawodowiony.
Fajnie bo można sobie potem dodać do CV takie kursy
Poszłabym jeszcze na jakiś, ale niestety już chyba nie mam możliwości
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:41   #1655
19agusia91
Zakorzenienie

super te kursy, zazdroszczę!
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 19:36   #1656
agnes188
Zakorzenienie

u mnie tez sa te kursy mam juz wychowawca kolonijny(ale ja studiuje tez tir) wiec bardzo mi si mysle ze to przyd jesli nie bede chciala w farm. pracowac
mam tez angielski i asertywnosc

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 10:36   #1657
patinati
Przyczajenie

PP1820 dziękuje za informację ,mam jeszcze pytanie na stronie akademi znalazłam harmonogram rozkładu zajec ale wydaje mi sie mało godzin ?? jak to sie ma do rzeczywistości??

http://www.akademia-zdrowia.pl/index.php?ids=461&plan=1
i nie widzę łaciny?????
Ps kupowaliscie jakieś ksiażki??
my zaczynamy w pon. o 14.00 być moze kiedys sie spotkamy
jeszcze raz dziekuje za info . buziaki
patinati jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-16, 13:06   #1658
miodova
Raczkowanie

Witam przyszłe, i już, farmaceutki
A ja jestem półfarmaceutką, a to dlatego, ze należę, niestety, do grona pechowców, którym nie udało się zdać egzaminu za pierwszym razem (2010)
Ubolewam straszebnie, gdyż poległam na tak fantastycznie prostej recepcie, brr! I dygocę przed czerwcem.
Nie mogłam poprawiać w styczniu, nawet w deklaracji było zaznaczone -'osoby zdające w sesji letniej poprawa w czerwcu'
Strasznie przeżywałam tą moją porażką, u nas, wiele osób nie zdało, niektóre naprawdę mądre i jedne lepszych uczennic.
Często się tak dzieje, gdy za wiele się kombinuje- mój przykład ot przekombinowałam i wynalazłam haczyk w miejscu, gdzie wcale go nie było.
Pierwsza myśl jest jednak najlepsza, to moja mantra od nieszczęśliwej sierpniowej daty..
Życzę wszystkim powodzenia! I sobie też
Stary 2011-02-16, 13:53   #1659
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jakona21 Pokaż wiadomość
Ja też jestem chora i beznadziejnie, bo chyba krasnale za mnie zaległości nadrobią,
Niestety,u mnie tak samo,zaległości potem są do nienadrobienia+odrabianie ćwiczeń i wykładów,ja nawet z zapaleniem płuc łaziłam na zajęcia.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 14:53   #1660
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez patinati Pokaż wiadomość
PP1820 dziękuje za informację ,mam jeszcze pytanie na stronie akademi znalazłam harmonogram rozkładu zajec ale wydaje mi sie mało godzin ?? jak to sie ma do rzeczywistości??

http://www.akademia-zdrowia.pl/index.php?ids=461&plan=1
i nie widzę łaciny?????
Ps kupowaliscie jakieś ksiażki??
my zaczynamy w pon. o 14.00 być moze kiedys sie spotkamy
jeszcze raz dziekuje za info . buziaki
Co do planu to w sumie jest tak jak być powinno, czyli mamy ok.28 godzin tygodniowo. Czasem mamy 26, 24 godziny tygodniowo, różnie bywa ale nigdy nie schodzimy niżej jak 20 Np. jutro mam jak się nie mylę 7 godzin ćwiczeń z TPLu, dziś miałam 6 godzin zdrowia publicznego, wczoraj 7 godzin anatomii itd, w poniedziałek miałam 7 godzin analizy leków. Tak że już w tym samym tygodniu mieliśmy ogólnie 27 godzin - czyli tak jak pisze na stronie. Tak, że nie martw się TPLu jest dużo, analizy leków też jedyne co to mamy odziwo dość mało farmakologii bo 33 godziny(wykł.+ćw) w II semestrze, samego TPLu (wykłady+ćwiczenia) mamy jakieś ok.115 w II semestrze. A farmakologia jest najważniejsza ... może się to zmieni na III semestrze.

Nie ma u nas takiego przedmiotu jak łacina ale uczymy się jej normalnie na przedmiotach. Zwłaszcza na TPLu i farmakognozji

Co do książek to każdy kupuje na własną rękę. Oni podają tylko tytuły, jak ktoś chce to kupuje a jak nie, to nasza sprawa Ja sama kupiłam na razie do TPLu i farmakologii - czyli do najważniejszych przedmiotów.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało na priv
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-02-16 o 14:54
Stary 2011-02-16, 18:38   #1661
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Niestety,u mnie tak samo,zaległości potem są do nienadrobienia+odrabianie ćwiczeń i wykładów,ja nawet z zapaleniem płuc łaziłam na zajęcia.
Dobrze, że jest możliwość odrabiania, u nas niestety nie było w ogóle.. ewentualnie, jeżeli wykładowca był tak miły i łaskawy i się zgodził, w przeciwnym razie ocena 0.
Nieprzytomni i z gorączkami łaziliśmy na wszystko..
Stary 2011-02-17, 07:41   #1662
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Trochę przerażacie tą obecnością, u mnie wystarczy mieć 50%. Oczywiście nie wyobrażam sobie 50% obecności na ćwiczeniach z TPLu-nic bym nie wiedziała chyba...
Francuska Fantazja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 10:46   #1663
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Francuska Fantazja Pokaż wiadomość
Trochę przerażacie tą obecnością, u mnie wystarczy mieć 50%. Oczywiście nie wyobrażam sobie 50% obecności na ćwiczeniach z TPLu-nic bym nie wiedziała chyba...
W teorii oczywiście było u nas tak jak mówisz- 50% obecności.
Tylko, że jeżeli przez pozostałe 50% faktycznie Cię nie było to nie miałaś szans na żadną poprawę/zaliczenie, a w okienkach na oceny pojawiało się 0, a wiadomo jak to obniża średnią.
Powiem Ci, że przy mojej kadrze nauczycielskiej, mimo mojej ponad 9o procentowej frekwencji na TPL'u nie zdążyliśmy przerobić, np. niezgodności, które są przecież naprawdę megaważne!
Poza tym wyniosłam ze szkoły raczej wrażenie dobijania słuchaczy i zniechęcanie niż ich motywowanie..
Stary 2011-02-17, 18:30   #1664
agnes28agnes
Przyczajenie

Witam Was raz jeszcze czy moze mi ktos napisac czy warto uczyc sie w TEB i czy ktos z Was tam uczeszcza , jak juz pisalam otworzyli u mnie w miescie ta szkole i nauka na kierunku technik farmacji rusza juz od maraca zajecia sa 4 razy w tygodniu , takze byla bym wdzieczna za jakiekolwiek wasze zdanie na ten temat

Edytowane przez agnes28agnes
Czas edycji: 2011-02-17 o 18:32
agnes28agnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:40   #1665
Lucyferyna
BAN stały

Hej ja jestem na II semestrze farmacji. Jeżeli chodzi o nieobecności to obowiązek jest odrabianie ćwiczeń, reszty nie. Mamy 1 dzień w tyg gdzie nie mamy ćwiczeń i można ewentualnie wtedy sobie odpuścić.

Ogólnie jedna rada nie mieszkajcie w internacie o ile macie taką możliwość bo tam ani dobrze nie można się uczyć a o wyspaniu się w ogóle nie ma mowy
Dzisiaj wróciłam do domu odpuściłam sobie piątek muszę wypocząć. Szkoła mnie wykańcza, normalnie wrak człowieka
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:04   #1666
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes28agnes Pokaż wiadomość
Witam Was raz jeszcze czy moze mi ktos napisac czy warto uczyc sie w TEB i czy ktos z Was tam uczeszcza , jak juz pisalam otworzyli u mnie w miescie ta szkole i nauka na kierunku technik farmacji rusza juz od maraca zajecia sa 4 razy w tygodniu , takze byla bym wdzieczna za jakiekolwiek wasze zdanie na ten temat
Nie wiem jak ze szkołą, bo u nas jej nie ma, nie słyszałam też żadnych opinii na jej temat.
Mogę się jedynie wypowiedzieć, że kierunek bardzo fajny, choć nie najłatwiejszy. Jeżeli masz możliwość studiować farmację to zdecydowanie zachęcam, ja niestety nie miałam takiej możliwości, stąd wybrałam 2letnie studium..
Wszystko zależy od kadry i oczywiście od wkładu własnego

Rusza od marca, więc pod jaki nabór należycie? Egzamin styczniowy czy czerwcowy?
Stary 2011-02-18, 07:04   #1667
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
U nas jest Teb w Rzeszowie nigdy nie słyszałam złych opinii na temat tej szkoły tutaj i w innych miastach, a jak już coś o niej udało mi się usłyszeć to tylko same pozytywy, że dobrze przygotowują, że mają dobre wyposażenie itd. Tylko jak tam będziesz szła podpisywać papiery to przeczytaj je dokładnie! U nas w Rzeszowie w TEBie jest takie coś, że jak ktoś chce zrezygnować z tej szkoły w trakcie nauki to musi zapłacić 500zł. kary - za samą rezygnację....
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-02-18 o 07:06
Stary 2011-02-18, 08:03   #1668
agnes28agnes
Przyczajenie

dziekuje Wam za te odpowiedzi

Jeżeli masz możliwość studiować farmację to zdecydowanie zachęcam, ja niestety nie miałam takiej możliwości, stąd wybrałam 2letnie studium..
Wszystko zależy od kadry i oczywiście od wkładu własnego

- to nie sa studia tylko rowniez 2 etnie studium i jest to nabór zimowy - malo osob bylo zapisanych i chyba dlatego tak późno.

-umowe napewno przeczytam z lupa w reku

A do jakich szkol Wy chdzicie ?
agnes28agnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 08:03   #1669
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
hej ja się uczę w TEBie, poszłam tam tylko ze względu na to, że była grupa weekendowa. I nie wiem jak jest w innych szkołach, ale myśle, że u nas jest bardzo źle wyposażona pracownia mamy 2 wagi proszkowe i 2 płynowe i to jest zdecydowanie za mało jak na grupę 15osobową. Ponadto często brakuje substancji (chociaż ostatnio się trochę poprawiło ). Co do kadry to mamy różną, mamy doktorów wykładających na uniwersytecie medycznym ale też panią mgr rok po studiach, która nie ma pojęcia jak uczyć ogólnie myslę, że w każdej placówce jest inaczej, ale jedno jest pewne - jest to szkoła prywatna i oszczędzają na wszystkim na czym się tylko da
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 08:07   #1670
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Cytat:
Ja chodzę do TEB i nie mogę narzekać na szkołę, ale wiadomo-szkoła szkole nierówna. Miesięcznie płacę 250zł, także 4 dni w tygodniu mamy zajęcia, w sumie 28h, więc chyba tak jak reszta farmaceutek z naszego forum Ogólnie szkołę polecam. A to o płaceniu kary to prawda, więc warto sie zastanowić, czy aby na pewno chcesz do niej iść.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez carmen20 Pokaż wiadomość
hej ja się uczę w TEBie, poszłam tam tylko ze względu na to, że była grupa weekendowa. I nie wiem jak jest w innych szkołach, ale myśle, że u nas jest bardzo źle wyposażona pracownia mamy 2 wagi proszkowe i 2 płynowe i to jest zdecydowanie za mało jak na grupę 15osobową. Ponadto często brakuje substancji (chociaż ostatnio się trochę poprawiło ). Co do kadry to mamy różną, mamy doktorów wykładających na uniwersytecie medycznym ale też panią mgr rok po studiach, która nie ma pojęcia jak uczyć ogólnie myslę, że w każdej placówce jest inaczej, ale jedno jest pewne - jest to szkoła prywatna i oszczędzają na wszystkim na czym się tylko da
U mnie nie ma tendencji do oszczędzania, wręcz przeciwnie Wyposażenie pracowni jest dobre, mamy 2 wagi proszkowe i... 5-6 zwykłych(nie pamiętam dokładnie). Szkoła także płaci za naszą wycieczkę do Krakowa, więc chyba nie możemy narzekać.
Stary 2011-02-18, 08:11   #1671
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Ja chodzę do TEB i nie mogę narzekać na szkołę, ale wiadomo-szkoła szkole nierówna. Miesięcznie płacę 250zł, także 4 dni w tygodniu mamy zajęcia, w sumie 28h, więc chyba tak jak reszta farmaceutek z naszego forum Ogólnie szkołę polecam. A to o płaceniu kary to prawda, więc warto sie zastanowić, czy aby na pewno chcesz do niej iść.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

U mnie nie ma tendencji do oszczędzania, wręcz przeciwnie Wyposażenie pracowni jest dobre, mamy 2 wagi proszkowe i... 5-6 zwykłych(nie pamiętam dokładnie). Szkoła także płaci za naszą wycieczkę do Krakowa, więc chyba nie możemy narzekać.
wiec wniosek jest taki, że szkoła szkole nie równa i bardzo dużo zależy od dyrekcji w danej szkole
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 17:16   #1672
kika14
Zadomowienie

Cześć dziewczyny ;-) Przeczytałam cały Wasz wątek, aby być na bieżąco, dużo rzeczy ciekawych i przydatnych się dowiedziałam dzięki temu (do niektórych z Was pisał na pv - dzięki jeszcze raz za info ) ;-) Jestem tegoroczną maturzystką i planuję iść na technika farmacji do Wrocławia. Myślałam nad Policealnym Studium Farmacji na Skwierzyńskiego, szkoła ta należy do Szkół Stopka. Czy któraś z Was uczęszczała/uczęszcza/będzie uczęszczać może do tej szkoły? Macie może jakieś opinie o tej szkole? Pozdrawiam
Stary 2011-02-18, 19:35   #1673
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kika14 Pokaż wiadomość
Myślałam nad Policealnym Studium Farmacji na Skwierzyńskiego, szkoła ta należy do Szkół Stopka. Czy któraś z Was uczęszczała/uczęszcza/będzie uczęszczać może do tej szkoły? Macie może jakieś opinie o tej szkole? Pozdrawiam
Mam znajomą, która ukończyła tę szkołę zaocznie (nie orientuję się czy zajęcia są prowadzone tylko na weekendy) i raczej sobie ją chwaliła.
Oczywiście egzamin zdała i teraz odrabia staż.
Wydaje mi się, że nie możemy uogólniać szkół TEB czy Stopka, bo jednak to zależy od wykładowców w danym mieście
Może znajdzie się ktoś kto wie cokolwiek na temat tej szkoły w Twoim mieście
Stary 2011-02-18, 20:52   #1674
kika14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Mam znajomą, która ukończyła tę szkołę zaocznie (nie orientuję się czy zajęcia są prowadzone tylko na weekendy) i raczej sobie ją chwaliła.
Oczywiście egzamin zdała i teraz odrabia staż.
Wydaje mi się, że nie możemy uogólniać szkół TEB czy Stopka, bo jednak to zależy od wykładowców w danym mieście
Może znajdzie się ktoś kto wie cokolwiek na temat tej szkoły w Twoim mieście
Dokładnie, dużo zależy od wykładowców i kadry ;-)
Stary 2011-02-18, 22:22   #1675
miodova
Raczkowanie

Na przykład u mnie ćwiczenia z analizy leków polegały na nauce z prehistorycznego podręcznika różnych regułek na blaszkę. Jeżeli podczas odpowiedzi zmieniłaś definicję na 'swoje słowa', zawsze było jakieś 'ale', bo nie tak jak w książce. Wiem, że koleżanki w innych miastach wykrywały kationy i tym podobne, a my w zamian musiałyśmy umieć reakcje chemiczne na pamięć.
Natomiast w IV semestrze dla odmiany wzór strukturalny barbitalu i takie inne ciekawostki
Stary 2011-02-19, 08:49   #1676
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Czy któraś z Was kojarzy książkę http://www.drops.pl/ksiazka/farmacja-praktyczna/ i może coś o niej powiedzieć?
Stary 2011-02-19, 10:15   #1677
jakona21
Raczkowanie

Cytat:
Czy któraś z Was kojarzy książkę http://www.drops.pl/ksiazka/farmacja-praktyczna/ i może coś o niej powiedzieć?
U mnie pani mgr od tpl-u korzysta z tej książki, podaje nam z niej różne rzeczy, nie miałam jej jednak w rękach i nie wiem dokładnie co konkretnie zawiera

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Na przykład u mnie ćwiczenia z analizy leków polegały na nauce z prehistorycznego podręcznika różnych regułek na blaszkę. Jeżeli podczas odpowiedzi zmieniłaś definicję na 'swoje słowa', zawsze było jakieś 'ale', bo nie tak jak w książce. Wiem, że koleżanki w innych miastach wykrywały kationy i tym podobne, a my w zamian musiałyśmy umieć reakcje chemiczne na pamięć.
Natomiast w IV semestrze dla odmiany wzór strukturalny barbitalu i takie inne ciekawostki

U mnie na analizei już od I sem. było wykrywanie kationów anionów, substancji leczniczych, z tym że też obowiązywały do tego wszystkiego reakcje itp. Wzory leków też trzeba znać i umieć ich użyć w różnych reakcjach, które są w danym czasie potrzebne Ogólnie z analizy jest dużo nauki, jednak jak ją lubię. Jednak jest mnóśtwo nauki z innych przedmiotów (farmakologia, TPL) i z tych przedmiotów powinien być największy nacisk. Reszta powinna być traktowana trochę "lajtowiej". Tylko nie wiem po co to wszystko, bo na egzaminie nie wymagają takich rzeczy. Chyba tylko dla osób które będą chciały pracować w laboratorium farmaceutycznym analiza leków będzie przydatna
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 11:16   #1678
miodova
Raczkowanie

Cytat:
U nas też nauczycielka z niej korzystała.
Cały nasz TPL- wykłady polegały na tym, że przepisywaliśmy slajdy właśnie tej książki do zeszytów.
Książki nie miałam, ale mój zeszyt to jakiś ułamek tej książki więc mogę powiedzieć, że przyswajalne słownictwo, ale też obszernie wszystko opisane, czasem z nieprzydatnymi szczegółami.

Ja się w książkę nie zaopatrywałam, ale polecałabym
Jak również do farmakologii 'Farmakodynamikę' Pana Jańca
Stary 2011-02-19, 11:25   #1679
Leyla89
Zadomowienie

A my dzisiaj robiliśmy syropy

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 12:21   #1680
Lucyferyna
BAN stały

hej dziewczyny. Ja w poniedzialek mam sprawdzian z glikozydów i z surowców.... Miałyście już z tego? trude???
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości