|
|
#3421 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
|
#3422 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po wizycie
![]() Zeby ladnie sie prostuja, nastepna wizyta 19 kwietnia a pozniej 30maja (juz sobie zapisalam na zapas). Orto pokazala mi wyciski zebow sprzed aparatu i tamte to jak nie moje zeby. Roznica kolosalna! Ale sie ciesze Jak wroce do siebie to wstawie zdjecia, czyli w sobote albo niedziele. Pozdrawiam wszystkich zadrutowanych
|
#3423 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3424 |
|
Raczkowanie
|
A to i moje efekty. Tadam!
![]() edit: źle wpisałam ostatnią datę robienia zdjęc. Edytowane przez vesica Czas edycji: 2011-02-19 o 14:08 |
|
|
|
#3427 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja to nazwałam po prostu "klocki" ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Miałam wybielane 4 lata temu żelem( opalescence 10) który aplikowałam jak koleżanka do silikonowych szyn robionych u protetyka, musiałam to robić przez 7 dni ( ja zakładałam na noc na 6 godzin)i miałam zakazane picie kolorowych napoi i jedzenie np buraków. bo ząbki są odwodnione i mogą wchłaniać kolor, a po jakimś czasie od zakończenia wybielania nawadniają się i wszystko jest już ok i można wszystko pić i jeść Ja bym przed samym założeniem nie wybielała Po pierwsze po co osłabiać ząbki przed zakładaniem aparatu, bo wybielanie to już jakaś ingerencja w szkliwo Po drugie szkoda kasy przed zakładaniem aparatu na wybielanie bo tak naprawdę efekt będzie piorunujący jak ściągniesz złomka i potem wybielisz ![]() Ja przed zakładaniem aparatu poszłam ściągnąć kamień i Pani zrobiła mi jeszcze polerkę jakąś pastą. Piaskowania nie miałam bo było niepotrzebne
|
|
#3428 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#3429 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#3430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nikt nie odpowiedział na moje pytanie o wyciągi.. no ale dobra.. minęły 3 dni i jakoś się przyzwyczajam, zaczynam jeść
|
|
#3431 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) u mojej orto ![]() łałcia góre już masz świetną na dół też będziesz miała aparat? ![]() Cytat:
takim fluorem?
|
|
|
#3432 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie wróciłam od ortodonty, no i mam aparacik
góra i dół. Dodatkowo dostałam gumki takie na tylnie zęby, żeby wyciągnąć żuchwe. Ciężko sie przyzwyczaić
|
|
|
|
#3433 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie leczenie będzie trwało ok 1 roku .. w porywach do 1 roku i 2 miesięcy. Ja zakładam kryształowy z małymi zamkami - choć jest droższy od metalowego o 1 tys. zł . |
|
|
|
|
#3434 |
|
Raczkowanie
|
o rety
![]() to tak szybko te efekty widać? Eee to ja zakładam :P Mam bardzo podobną wadę do Twojej, swoją drogą :P Ile czasu masz nosić aparat?
|
#3435 |
|
Zadomowienie
|
hej, chciałam poruszyć temat higieny jamy ustnej z aparatem stałym, napiszcie jakie metody Wy polecacie, bo trochę poczytałam i już naprawdę nie wiem, jedni radzą na wyciorek dodać trochę pasty żeby był lepszy poślizg
inni na sucho, a w ogóle ktoś wciska wyciorek pod ligatury (TAK NALEŻY ROBIĆ?!?!) a i kolejność! najpierw mycie, wyciorek czy nitkowanie? no i na koniec bardzo mnie ciekawi zdanie Wasze i Waszych ortodontów odnośnie past/płynów jakich należy używać ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#3436 | |
|
Zadomowienie
|
Hej aparatki, dawno mnie u Was nie było. Skład się trochę zmienił. Kalosze wyginęły.. Postaram się Was podczytywać, bo ostatnio bywało z tym u mnie różnie.
Czyżby Koleżanki Cioci Rudzi stały się już Ex-Aparatkami? Cytat:
Myję zęby elmexem, zwykłą szczoteczką. Płuczę płynem i koniec. Nie mam żadnego nowego ubytku, aparat noszę prawie dwa lata. Także bez spinek |
|
|
|
|
#3437 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3438 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() crazygirlania no to widzę, że w razie czego będziesz nas ratować poradami stomatologicznymi u mnie do wybielania jeszcze daleko, ale za jakiś rok zacznę się interesować cenami, żeby zacząć zbierać kasę.. efekt musi być
|
|
#3439 |
|
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o mycie zebow to myje szczoteczka elektryczna i pozniej uzywam irygatora i tyle
|
#3440 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Jestem aparatką już przeszło rok, dokładnie od 15.01.2010 r., dziś miałam wizytę, na której dostałam wyciągi. Są zahaczane na górne czwórki i takie metalowe haczyki, które orto przykleiła mi od wewnętrznej strony dolnych czwórek. I tu pojawia się problem, bo wyciągi miałam przeciągnięte przez połowę zamka (nie wiem czy to norma i czy zawsze tak jest), ale ściągając je do jedzenia nie przypatrzyłam się na którą dokładnie połowę zamka były nałożone...czy bliżej trójek czy bliżej piątek i teraz nie wiem jak je założyć... Czy to jest w ogóle jakaś różnica, czy nie ma to znaczenia??? Wiem, że to co napisałam jest bardzo zagmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi. Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź, bo chciałabym już na noc prawidłowo je założyć.
|
|
|
|
#3441 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny! mam pytanko
Zastanawiam się nad aparatem Daymon na górne zęby. Mam na dolnych zwykły z ligaturami i hassa na podniebieniu, za 6 mieś mam mieć zakładany aparat na górę ale moja wada jest troszkę złożona (mam uśmiech dziąsłowy który mam skorygować aparatami w tym hassem, no i nie wykluczone są mikro śruby, do tego zgryz krzyżowy boczny) koszt takiej mikro śruby to 500 zł mam mieć ich 6. Aparat 1500zł i hass 700 zł. Moje pytanie brzmi czy warto zainwestować w Damona, czy on jest lepszy?. Wydaje mi się że on podziała tak jak te mikro śruby i aparat zwykły!?nie wiem co myśleć...:/ |
|
|
|
#3442 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=crazygirlania;25188 709]a gdzie do ortodonty chodzisz jeśli mogę spytać
[COLOR="Silver"]Chodzę do dr Marii Mituś .. ale jeszcze nic nie mogę powiedzieć o niej bo byłam dopiero na dwóch wizytach.. Przyjmuje na Grzegórzeckiej. Możesz do niej umówić się na wizytę konsultacyjną za darmo. |
|
|
|
#3443 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakie Ty masz już piękne ząbki Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3444 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A czy ściąganie kamienia boli? i czy się za to płaci dużo? ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- WOW !!! nie mogę sie doczekać kiedy założe aparacik
|
|
#3445 | |||
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=zsrr23;25202218]
Cytat:
Ja byłam na pierwszej wizycie u dr Kapery tak zachwalanego w Krakowie, ale bardzo sie rozczarowałam jego postawa... Przyjęła mnie inna Pani dr, mimo, że umawiałam się do Kapery... Strasznie nie lubię takich sytuacji... Miałam mieć 1 marca zakładany aparat ale wczoraj zadzwoniłam i odmówiłam. I szukam innego orto ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Podobno nie boli ale nie jest zbyt przyjemne ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
Nie ma sprawy :P Służę pomocą
|
|||
|
|
|
#3446 |
|
Raczkowanie
|
paulina18021995
Tak, na dół również będę miała zakładany aparat, za jakieś dwa miesiące ![]() Antarktyda Też masz koronę? Na pierwszej wizycie ortodontka powiedziała, że leczenie mojej wady potrwa jakieś 2 lata, ale teraz zobaczyła, jak szybko prostują się moje zęby i przewiduje, że potrwa to krócej ![]() emka_333 Zakładaj, zakładaj, naprawdę warto. W końcu uśmiech to nasza wizytówka i warto w niego włożyc trochę kasy, szczególnie kiedy się go wstydzimy. Bo po co zakrywac usta dłonią ? ![]() DOPIERO TERAZ ZAUWAŻYŁAM SWÓJ BŁĄD! OSTATNIE ZDJĘCIA SĄ ROBIONE 6 TYGODNI PÓŹNIEJ, A NIE 8. |
|
|
|
#3447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba z 60zł płaciłam, jakoś tak
|
|
|
#3448 |
|
Raczkowanie
|
nie nie.... pasta taka zielona, nałożyła ją na polerkę i tylko mi wypolerowała całe zęby po usunięciu kamienia
miałam to robione z kasy chorych i jak wyszłam nie płacąc nic to taka radość, że heeej. Przynajmniej to robią za friko ale tylko raz do roku ![]() nie miałam fluoryzacji
|
#3449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oo, to przynajmniej tyle ![]() ale tak się przyzwyczaiłam, że coś płacę, że głupio by mi było wyjść bez płacenia ![]() u mnie w WCS wprowadzili już nawet numerki do kasy ![]() tata ostatnio poszedł (ja na fotelu, a on poszedł na dół płacić), wszedł i Go facetka wygoniła po numerek
|
|
|
#3450 |
|
Raczkowanie
|
raz do roku z kasy chorych jest to za friko, tylko musisz iść do dentysty który, ma podpisana umowę z kasą.
przed założeniem aparatu miałam przegląd i ściągany kamień ![]() mnie to nic nie boli, a mojego brata tak:/ nie rozumię tego bo 2różnych dentystów mi to robiło i bezboleśnie, jeździ tym urządzeniem tylko po zębach. Minął rak od ostatniej wizyty więc znów idę bo w kwietniu będę miała aparat na dół więc sobie wyczyszczę ząbki
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

no ale dobra.. minęły 3 dni i jakoś się przyzwyczajam, zaczynam jeść

góra i dół. Dodatkowo dostałam gumki takie na tylnie zęby, żeby wyciągnąć żuchwe. Ciężko sie przyzwyczaić