Kraków - część 9. Pędzimy dalej! - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Spotkania Wizażanek

Notka

Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2011-02-19, 13:31   #1501
mmmmmm
Zakorzenienie
 
Avatar mmmmmm
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: gdzieś między literkami...
Wiadomości: 4 227
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Słyszałyście o hurtowni odzieży używanej Artus na 29listopada?
dziewczyna wkleiła na zakupowy ciuchy stamtąd, fajne Wszystko jest po 5zł
Jak sie kupi 100sztuk to wszystko po 3zł - wpadniemy w 3 i już
__________________
Chmiel na bezsenność, a sen - na bezmiłość.
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 13:44   #1502
blair witch
Zakorzenienie
 
Avatar blair witch
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 533
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Ja już jestem pozbierana żeby jechać na odbiorowe łowy Mam nadzieję że się nie pogubię

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
Do tej pory omijałam te zamówienia szerokim łukiem bo nie wiedziałam o co tam chodzi Musicie mnie wkręcić, może się czegoś nauczę

Podoba mi się Twoj podpis Grunt to się umieć przyznać do nałogu
Dokąd mnie Mall nie wkręciła w wątek i klub, nie wiedziałam ilu niezbędnych do przetrwania potrzebuję
__________________
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 13:48   #1503
mmmmmm
Zakorzenienie
 
Avatar mmmmmm
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: gdzieś między literkami...
Wiadomości: 4 227
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Ja się chyba pochlastam

Zadzwonili teściowie czy mogą wpaść na kawę to stwierdziłam, że zrobię popisowe muffinki Cholerki potrójnie czekoladowe bo pyszne i szybkie. żeby nie było mało robiłam na 1,5porcji. K. pokroił mi 3 czekolady do miseczki a ja zrobiłam ciasto. Włożyłam 12 i przy wyciąganiu gotowych zobaczyłam, że nie dałam czekolady To mamy... kakaowe
Ale głupia jestem;(
__________________
Chmiel na bezsenność, a sen - na bezmiłość.

Edytowane przez mmmmmm
Czas edycji: 2011-02-19 o 13:49
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 13:52   #1504
baajeczna2
Wtajemniczenie
 
Avatar baajeczna2
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 2 583
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
Ja się chyba pochlastam

Zadzwonili teściowie czy mogą wpaść na kawę to stwierdziłam, że zrobię popisowe muffinki Cholerki potrójnie czekoladowe bo pyszne i szybkie. żeby nie było mało robiłam na 1,5porcji. K. pokroił mi 3 czekolady do miseczki a ja zrobiłam ciasto. Włożyłam 12 i przy wyciąganiu gotowych zobaczyłam, że nie dałam czekolady To mamy... kakaowe
Ale głupia jestem;(
przynajmniej będą miały mniej kalorii i się teściowa ucieszy nie przejmuj się
__________________


the less you care, the happier you are.
baajeczna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 14:01   #1505
Ineso
Matka Smoka
 
Avatar Ineso
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 11 937
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

mmmm-przetop czekoladę z odrobiną masła i polej muffiny.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 14:55   #1506
lalaith
Zakorzenienie
 
Avatar lalaith
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 6 831
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Melka88 Pokaż wiadomość
Myślałam, że lubisz
Lubiłam jej wcześniejszy image, z początków mojego liceum, potem go zmienili i pewnie z sentymentu do starego nie polubiłam nowego.
To co mają naprawdę fajne to muza
A na minus: szemrane towarzystwo - faceci bez długich włosów i czarnych podkoszulków są rzadkością i straaaaasznie dużo dymu.

Cytat:
Napisane przez MyLastHope Pokaż wiadomość
Dziewczyny, która z Was ma rude włosy? przyznawać się
bo mam szampon na zbyciu, rudych włosów nie mam, znajomej rudej nie mam i mi tylko zajmuje miejsce to tak apropo mojej akcji rozdawania kosmetyków i robienia miejsca na nowe
a i jeszcze 2 mleczka do demakijażu lirene dla tych które się nie załapały na maseczkę korzystajcie pókim taka dobra
http://www.shop4products.co.uk/product/Pantene-Colour-Expression-Shampoo-Red-250ml.html
taki tylko 380 ml
a w zamian chętnie przygarnę odlewki jasnych podkładów, naprawdę jasnych bo wciąż szukam idealnego i nie mogę znaleźć
Ja zamierzam mieć rudy

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość

Mogę się odwdzięczyć odżywką z Joanny, albo jak ktos chce to mam jedną do oddania
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8...ch.html&next=1
Lubię Joannę więc jak Last nie weźmie to mogę przygarnąć, oczywiście w zamian za coś co Cię zainteresuje

Cytat:
Napisane przez baajeczna2 Pokaż wiadomość
nic konkretnego. tak mnie wzięło, ale żadna chętna się nie zgłosiła. i jak było w tym sapu? opowiesz?

Przynosiłyśmy ciuchy z ciucholandu i wymyślałyśmy co z nich zrobić. A później to robiłyśmy

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

A sukienki z ASOSa nie wiem z której strony są sexy, dla mnie to takie workowate tuniki
__________________
Jestem grze*na.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 14:59   #1507
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Jusztynka89 Pokaż wiadomość
A nie ćwiczyłaś jakoś ostatnio? Bo pamiętaj że 1g mięsni to 1/3 miejsca 1g tluszczu. Czyli chudnąc cwicząc można nawet przybyć na wadze xD
Oj nie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
:<
kiedy ja ostatnio tyle ważyłam.... moja waga oszalała, naprawdę
a co do rurek, zawsze tak miałam - udaje mi się kupić czasem spodnie tak lekko zwężane, najczęściej proste nogawki, bo rurki leżą tak jak dziewczyny napisały



no co. źle Ci?


pospaaaałam sobie, a nauka czeka...
Kurczę, dałabym sobie rękę obciąć, że ty ważysz mniej niż ja...zawsze jak Cię widzę, to się wydajesz taka drobniutka (;

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
mmmm-przetop czekoladę z odrobiną masła i polej muffiny.
Albo po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, i zrobić polewę

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

A sukienki z ASOSa nie wiem z której strony są sexy, dla mnie to takie workowate tuniki
myślałam, że jestem jedyna.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 15:03   #1508
lalaith
Zakorzenienie
 
Avatar lalaith
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 6 831
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Pokaż wiadomość

do 3 w nocy czytałam 2 cześć Millenium ale skoćnzyłam wreszcie
lalaith mogę juz ją oddać, bardzo mi się podobała
Ok, to na spotkanie przytachaj jeśli napiszę że będę O 3 część poproś Ineso

Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
co? pędzelek? Pierwszy mam od miesiąca chyba, to z elfowego zamówienia wiecie kogo
A ja myślałam że jesteś w ciąży jak Malla spytała "od kiedy", a potem coś o dzieciach gadałyście

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ale słodka

U nas do pracy wczoraj przyszła koleżanka z kilkumiesięczną córeczką, myślałam, że jej ją ukradnę
Przecież Ty nie lubisz dzieci

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość

Takiej bez spłukiwania idealnej jeszcze nie znalazłam
Bez spłukiwania polecam cement

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość

myślałam, że jestem jedyna.
Ja widziałam tylko te które Lenka wkleiła. Tuba jest nawet ok, ale "sexy" to chyba powinna podkreślać co nieco, chyba że ta modelka jest wyjątkowo patyczasta.
__________________
Jestem grze*na.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 15:07   #1509
Ineso
Matka Smoka
 
Avatar Ineso
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 11 937
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Albo po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, i zrobić polewę
Nigdy nie jestem pewna, czy w takiej formie nie jest za gęsta i czy da się rozsmarować.
Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ok, to na spotkanie przytachaj jeśli napiszę że będę O 3 część poproś Ineso
Jeszcze nie przeczytałam. Czy tylko ja mam taką fobię, że strasznie mi szkoda zaczynać czytać ostatnią część cyklu?
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 15:19   #1510
e milka
Wtajemniczenie
 
Avatar e milka
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2 428
GG do e milka
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Czesc dziewczyny! Teletubis powrocil

http://img594.imageshack.us/i/20110218141.jpg/

Widze, ze rozszalalyscie sie z nowym watkiem....Strescicie mi co stracilam?
__________________
When shopping feels so good, who needs a man?!

e milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 15:33   #1511
Ineso
Matka Smoka
 
Avatar Ineso
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 11 937
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

emilka - zaglądnij do Klubu

Malla - gdzie Twoje zamówienie kosmetyczne? anulowałaś?
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 15:39   #1512
e milka
Wtajemniczenie
 
Avatar e milka
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2 428
GG do e milka
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
emilka - zaglądnij do Klubu
Lece pedze
__________________
When shopping feels so good, who needs a man?!

e milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 15:56   #1513
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Nigdy nie jestem pewna, czy w takiej formie nie jest za gęsta i czy da się rozsmarować.

Jeszcze nie przeczytałam. Czy tylko ja mam taką fobię, że strasznie mi szkoda zaczynać czytać ostatnią część cyklu?
To możesz dodać trochę śmietany kremówki, ale ja bym nie dodawała bo nie zastygnie aż tak ładnie nie jest gęsta, roztopiona czekolada przecież jest płynna. Zrobi się fajna skorupka.

Baby piekące-muffinkujące-i-w-ogóle! Przepraszam, że spamuję, ale czuję potrzebę się dzielić ze wszystkimi - udało mi się w końcu znaleźć sposób na obcięcie kosztów cukru trzcinowego o połowę

http://iamnotevenhere.blogspot.com/2...wy-cukier.html
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 16:05   #1514
SdC
Zakorzenienie
 
Avatar SdC
 
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 5 705
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Za free

CG czyli Curly Girl Skrót:
Na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji:
- uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES),
- uważaj na silikony
- obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników
- zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne)
- zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu)
- nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną.
http://www.wikihow.com/Follow-the-Cu...for-Curly-Hair

Ogólnie to myję włosy odżywkami i używam produktów bez zabronionych składników Żeby się ładniej kręciły Po 1,5 miesiąca co prawda skręt taki sam, ale za to włosy...


Ecrulo - dziś aktualne, prawda?
Na szczęście nie mam takich problemów z CG, więc tym bardziej biorę .
SdC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 16:40   #1515
e milka
Wtajemniczenie
 
Avatar e milka
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2 428
GG do e milka
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Ile naklepalyscie w klubie
Ale nie powiem, jedno zamowienie bardzo mnie zainteresowalo
__________________
When shopping feels so good, who needs a man?!

e milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 16:54   #1516
blair witch
Zakorzenienie
 
Avatar blair witch
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 533
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Na szczęście nie mam takich problemów z CG, więc tym bardziej biorę .
To na spotkanie na którym obie będziemy przyniosę

Cytat:
Napisane przez e milka Pokaż wiadomość
Ile naklepalyscie w klubie
Ale nie powiem, jedno zamowienie bardzo mnie zainteresowalo
Domyślam się które Rozkosz-ne
__________________
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:03   #1517
2016070953
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 8 603
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

już włażę do klubu, jak sie coś dzieje to albo jestem w centrum wydarzeń albo coś mnie omija
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:04   #1518
Ineso
Matka Smoka
 
Avatar Ineso
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 11 937
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cholerko - trochę nie rozumiem tego sposobu na cukier. Piszesz, że rafinowany biały i trzcinowy to to samo pod względem chemicznym. Ale te trzcinowe, ktore ja kupuję są nierafinowane. I na tym, z tego co słyszałam opiera się cała opinia, że jest to zdrowszy cukier.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:30   #1519
2016070953
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 8 603
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

ja o tym całym pieczeniu nie mam pojęcia
a tka z innej beki, to dziś cały dzień umieram, takie mam zakwasy po bpu
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 17:35   #1520
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Cholerko - trochę nie rozumiem tego sposobu na cukier. Piszesz, że rafinowany biały i trzcinowy to to samo pod względem chemicznym. Ale te trzcinowe, ktore ja kupuję są nierafinowane. I na tym, z tego co słyszałam opiera się cała opinia, że jest to zdrowszy cukier.
Ineso, są dwa sposoby wytwarzania rafinowanego cukru.

Trzcina cukrowa -> rafinowanie -> rafinowany biały cukier
Burak cukrowy -> rafinowanie -> rafinowany biały cukier.

I te dwa białe cukry na końcu, to są te same cukry pod względem chemicznym

Twój trzcinowy, jak sama zauważyłaś, jest nierafinowany - zawiera melasy, które sprawiają, że jest zdrowszy. Bo melasa ma wartościowe pierwiastki i witaminy (chyba). Ale ten właśnie cukier który kupujesz w sklepie wytwarza się dokładnie tak samo, jak za pomocą mojego sposobu - biorą biały cukier, i dodają melas. Bo jest to prostsze, niż kontrolowanie rafinowania, żeby uzyskać cukier o określonej zawartości melas.

Więc równie dobrze możesz to zrobić sama w domu - kupić melasę cukrową, kupić biały cukier (wytwarzany z buraków, bo to w Polsce tańszy sposób, ale pod względem chemicznym taki sam, jak oczyszczony trzcinowy), wymieszać, i dostajesz cukier trzcinowy
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:37   #1521
baajeczna2
Wtajemniczenie
 
Avatar baajeczna2
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 2 583
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Przynosiłyśmy ciuchy z ciucholandu i wymyślałyśmy co z nich zrobić. A później to robiłyśmy
a nauczyłaś się czegoś? sorry, że tak wypytuję ;p
__________________


the less you care, the happier you are.
baajeczna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:39   #1522
Mjucaczek
Zadomowienie
 
Avatar Mjucaczek
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Kraków/Ostrołęka
Wiadomości: 1 877
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
To możesz dodać trochę śmietany kremówki, ale ja bym nie dodawała bo nie zastygnie aż tak ładnie nie jest gęsta, roztopiona czekolada przecież jest płynna. Zrobi się fajna skorupka.

Baby piekące-muffinkujące-i-w-ogóle! Przepraszam, że spamuję, ale czuję potrzebę się dzielić ze wszystkimi - udało mi się w końcu znaleźć sposób na obcięcie kosztów cukru trzcinowego o połowę

http://iamnotevenhere.blogspot.com/2...wy-cukier.html
Jedna rzecz - gdzie Ty kupujesz tak drogi cukier trzcinowy? Ja kupuję w Polo za 6-7zł za kg
Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Cholerko - trochę nie rozumiem tego sposobu na cukier. Piszesz, że rafinowany biały i trzcinowy to to samo pod względem chemicznym. Ale te trzcinowe, ktore ja kupuję są nierafinowane. I na tym, z tego co słyszałam opiera się cała opinia, że jest to zdrowszy cukier.
o to to też.
Cukier trzcinowy – najstarsza znana odmiana cukru, otrzymywana z łodyg trzciny cukrowej. Według źródeł pisanych cukier ten znany był na Dalekim Wschodzie już 5000 lat temu.
Cukier rafinowany - cukier, który powstaje z ponownego oczyszczenia cukru białego. Proces ponownego oczyszczania polega na rozpuszczeniu, oczyszczeniu oraz ponownej krystalizacji. Zawiera on prawie 100% sacharozy.
Cukier brązowy – cukier o charakterystycznym brązowym kolorze, uzyskiwanym z melasy trzcinowej, która odkłada się w cukrze w procesie oczyszczania cukru. Czym więcej melasy odkłada się w procesie oczyszczania, tym barwa cukru jest ciemniejsza.

http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fi.../522/offsetk/0
i tu. Zrobiłaś Cholerko cukier brązowy, ale nie cukier trzcinowy. Cukier brązowy kupuję 5zł za kg ze sweet family, czy czegoś takiego (taki w granatowych opakowaniach). Fajny pomysł, ale szkoda mi kasy na jednorazowy wydatek kilkunastu zł na melasę

[wczoraj czytałam o cukrach, bo wpisałam na stronie Reala cukier i to mi znalazło ]


p.s. czemu w taki sposób odmieniasz wyraz melasa? tzn. używasz liczby mnogiej, na blogu tak samo. tak jest poprawnie? pytam z ciekawości, bo pierwszy raz się z tym spotykam
__________________
They say I'm different cause I'm a piece of sugar cane
And when I kick my legs, I got rythm
My great grandpa was a blues lover
He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed...


Edytowane przez Mjucaczek
Czas edycji: 2011-02-19 o 17:41
Mjucaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:43   #1523
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

A ja będę się uparcie trzymać tego, że jeżeli dodaję melasę trzcinową, która sprawia, że cukier trzcinowy jest tym czym jest, i smakuje to identycznie jak cukier trzcinowy, to wolę to robić zamiast płacić 9zł za kilo Nigdy nie widziałam za 6-7zł kilo, nie mam polomarketu nigdzie

Co do odmieniania - tak się spotykałam, nie wiem, czy to poprawnie

"
To create cane sugar, sugarcane is harvested, leaving the roots intact so that new canes will form in the following year. The cane is run through presses which essentially mangle it to get the juice out, and then the juice is evaporated in a purification process before being boiled and then allowed to crystallize. This end product is known as raw sugar, and it is very dense and sticky with an intense flavor. Sugar producers typically store raw sugar until they know what sort of sugar it should be refined into.


In the refining process, the sticky, rich molasses is separated from the raw sugar. The result can be dark brown sugar, light brown sugar, or white sugar, depending on how heavily refined it is. Once refined, the sugar can be packaged and sold, while the molasses is packaged separately for sale in stores and as an additive to livestock feed."

Edytowane przez cholernarejestracja
Czas edycji: 2011-02-19 o 17:47
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 17:51   #1524
Mjucaczek
Zadomowienie
 
Avatar Mjucaczek
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Kraków/Ostrołęka
Wiadomości: 1 877
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Ale na vitalii jest napisane, że to co robisz to brązowy, nie trzcinowy. By otrzymać brązowy dodaje się melasę do białego, a trzcinowy jest z trzciny cukrowej, nie z buraków, jak biały. Dodatkowo cukier rafinowany a cukier nierafinowany to chyba duża różnica, tak mi się wydaje.
Wolę jednak ten z Polo
A ja właśnie wszędzie widzę melasa w liczbie pojedynczej, co autor to i sposób pisania jednak :P

Hm, ale to co zacytowałaś to mówi o tym, że po dodaniu melasy otrzymuje się brązowy a nie trzcinowy cukier. Po rafinowaniu, oczywiście.
Ja mówię o trzcinowym, nierafinowanym, z trzciny a nie buraków.
__________________
They say I'm different cause I'm a piece of sugar cane
And when I kick my legs, I got rythm
My great grandpa was a blues lover
He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed...


Edytowane przez Mjucaczek
Czas edycji: 2011-02-19 o 17:55
Mjucaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:52   #1525
baajeczna2
Wtajemniczenie
 
Avatar baajeczna2
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 2 583
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

w końcu inny temat niż zamówienia- cukier
__________________


the less you care, the happier you are.
baajeczna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:53   #1526
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Może i masz rację ale cukier trzcinowy robi się w ten sposób, że na cukrze brązowym przeprowadza się rafinację, czyli oczyszczanie z melasy. Więc jeżeli do białego cukru dodamy jej niewiele, to wychodzi na jedno Ale pewnie upraszczam. W każdym razie - ja zostaję przy tym sposobie, bo wychodzi dużo taniej, nie muszę ganiać do sklepu, i mogę sobie robić tak ciemny cukier, jak tylko chcę.

A z tym odmienianiem, to chyba wzięło mi się z angielskiego. Tam na to mówią w liczbie mnogiej. Adding mollases.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:54   #1527
Ineso
Matka Smoka
 
Avatar Ineso
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 11 937
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Hmm nie mam czasu teraz, ale wydaje mi się, że gdyby nierafinowany cukier trzcinowy był jak mówisz Cholerko rafinowanym białym z dodatkiem melasy, to byłoby wprowadzanie w błąd konsumenta. Wydaje mi się, że Mju ma rację - to jest brązowy cukier i takie faktycznie też sprzedają, ale tam jest napisane wyrażnie, że to białyz dodatkiem.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:58   #1528
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Hmm nie mam czasu teraz, ale wydaje mi się, że gdyby nierafinowany cukier trzcinowy był jak mówisz Cholerko rafinowanym białym z dodatkiem melasy, to byłoby wprowadzanie w błąd konsumenta. Wydaje mi się, że Mju ma rację - to jest brązowy cukier i takie faktycznie też sprzedają, ale tam jest napisane wyrażnie, że to białyz dodatkiem.
Na wszelki wypadek zedytowałam posta na blogu pisząc, że to brązowy

Ale jak tak nad tym myślę, to skoro z cukru trzcinowego, w procesie rafinacji, otrzymujemy biały cukier + melasę, to nie ma raczej żadnego magicznego składnika, który przepada bezpowrotnie i sprawia, że cukier trzcinowy to coś innego, niż tylko połączenie cukru białego i melasy sposób otrzymywania jest inny, ale pod względem chemicznym - to to samo. Na vitalii też podają tylko taką różnicę, że jeden ma mniejsze kryształki i inną kaloryczność. Nie ma nic o znaczących właściwościach, argument taki trochę z tyłka zmyślony.

Edytowane przez cholernarejestracja
Czas edycji: 2011-02-19 o 18:18
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 18:41   #1529
Lenkapuma
Zakorzenienie
 
Avatar Lenkapuma
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 4 050
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

A sukienki z ASOSa nie wiem z której strony są sexy, dla mnie to takie workowate tuniki
Tuniki? W dodatku workowate? Wczoraj przejrzałam wszystkie 60 stron zapełnionych sukienkami asosa Widziałam pełno dopasowanych, obcisłych. Nie pamiętam już, które wklejałam akurat na wątek, ale "workowate tuniki" to nieporozumienie
Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

Ja widziałam tylko te które Lenka wkleiła. Tuba jest nawet ok, ale "sexy" to chyba powinna podkreślać co nieco, chyba że ta modelka jest wyjątkowo patyczasta.
Modelki są patyczaste, to swoją drogą
Cytat:
Napisane przez baajeczna2 Pokaż wiadomość
w końcu inny temat niż zamówienia- cukier
Taaa... Czytam Cholerkę i Mju i widzę to tak -> cukier brązowy z trzcinowym do brązowego z buraków i melasą otrzymujesz z białego podczas rafinowania brązowego, aby mieć trzcinowy
__________________
Jeśli jest ci źle, mocno przytul kota – I to wszystko.
Teraz źle jest kotu.


Edytowane przez Lenkapuma
Czas edycji: 2011-02-19 o 18:52
Lenkapuma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 18:41   #1530
Melka88
Zakorzenienie
 
Avatar Melka88
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 8 384
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!

Cytat:
Napisane przez ecrulo Pokaż wiadomość
Poprawiłam na 4 !
No widzisz !
__________________
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do.
I get to love you, it’s a promise I’m making to you.
Whatever may come your heart I will choose.
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Wyłączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.