![]() |
#1501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kraków - część 9. Pędzimy dalej!
Słyszałyście o hurtowni odzieży używanej Artus na 29listopada?
dziewczyna wkleiła na zakupowy ciuchy stamtąd, fajne ![]() ![]() Jak sie kupi 100sztuk to wszystko po 3zł - wpadniemy w 3 i już ![]()
#1502 | |
Zakorzenienie
|
Ja już jestem pozbierana żeby jechać na odbiorowe łowy
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1503 |
Zakorzenienie
|
Ja się chyba pochlastam
![]() Zadzwonili teściowie czy mogą wpaść na kawę to stwierdziłam, że zrobię popisowe muffinki Cholerki potrójnie czekoladowe bo pyszne i szybkie. żeby nie było mało robiłam na 1,5porcji. K. pokroił mi 3 czekolady do miseczki a ja zrobiłam ciasto. Włożyłam 12 i przy wyciąganiu gotowych zobaczyłam, że nie dałam czekolady ![]() ![]() Ale głupia jestem;(
Chmiel na bezsenność, a sen - na bezmiłość. Edytowane przez mmmmmm Czas edycji: 2011-02-19 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#1504 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1505 |
Matka Smoka
|
mmmm-przetop czekoladę z odrobiną masła i polej muffiny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 | |||
Zakorzenienie
|
Lubiłam jej wcześniejszy image, z początków mojego liceum, potem go zmienili i pewnie z sentymentu do starego nie polubiłam nowego.
To co mają naprawdę fajne to muza ![]() A na minus: szemrane towarzystwo - faceci bez długich włosów i czarnych podkoszulków są rzadkością i straaaaasznie dużo dymu. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- A sukienki z ASOSa nie wiem z której strony są sexy, dla mnie to takie workowate tuniki ![]()
![]() |
#1507 | |||
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Cytat:
Albo po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, i zrobić polewę ![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1508 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bez spłukiwania polecam cement ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Ja widziałam tylko te które Lenka wkleiła. Tuba jest nawet ok, ale "sexy" to chyba powinna podkreślać co nieco, chyba że ta modelka jest wyjątkowo patyczasta.
![]() |
#1509 | ||
Matka Smoka
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Wtajemniczenie
|
Czesc dziewczyny! Teletubis powrocil
![]() http://img594.imageshack.us/i/20110218141.jpg/ Widze, ze rozszalalyscie sie z nowym watkiem....Strescicie mi co stracilam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 |
Matka Smoka
|
emilka - zaglądnij do Klubu
![]() Malla - gdzie Twoje zamówienie kosmetyczne? anulowałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
#1512 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1513 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Baby piekące-muffinkujące-i-w-ogóle! Przepraszam, że spamuję, ale czuję potrzebę się dzielić ze wszystkimi - udało mi się w końcu znaleźć sposób na obcięcie kosztów cukru trzcinowego o połowę ![]() http://iamnotevenhere.blogspot.com/2...wy-cukier.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1516 | |
Zakorzenienie
|
To na spotkanie na którym obie będziemy przyniosę
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1517 |
Konto usunięte
|
już włażę do klubu, jak sie coś dzieje to albo jestem w centrum wydarzeń albo coś mnie omija
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 |
Matka Smoka
|
Cholerko - trochę nie rozumiem tego sposobu na cukier. Piszesz, że rafinowany biały i trzcinowy to to samo pod względem chemicznym. Ale te trzcinowe, ktore ja kupuję są nierafinowane. I na tym, z tego co słyszałam opiera się cała opinia, że jest to zdrowszy cukier.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Konto usunięte
|
ja o tym całym pieczeniu nie mam pojęcia
![]() a tka z innej beki, to dziś cały dzień umieram, takie mam zakwasy po bpu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1520 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Trzcina cukrowa -> rafinowanie -> rafinowany biały cukier Burak cukrowy -> rafinowanie -> rafinowany biały cukier. I te dwa białe cukry na końcu, to są te same cukry pod względem chemicznym ![]() Twój trzcinowy, jak sama zauważyłaś, jest nierafinowany - zawiera melasy, które sprawiają, że jest zdrowszy. Bo melasa ma wartościowe pierwiastki i witaminy (chyba). Ale ten właśnie cukier który kupujesz w sklepie wytwarza się dokładnie tak samo, jak za pomocą mojego sposobu - biorą biały cukier, i dodają melas. Bo jest to prostsze, niż kontrolowanie rafinowania, żeby uzyskać cukier o określonej zawartości melas. Więc równie dobrze możesz to zrobić sama w domu - kupić melasę cukrową, kupić biały cukier (wytwarzany z buraków, bo to w Polsce tańszy sposób, ale pod względem chemicznym taki sam, jak oczyszczony trzcinowy), wymieszać, i dostajesz cukier trzcinowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1521 |
Wtajemniczenie
|
a nauczyłaś się czegoś? sorry, że tak wypytuję ;p
#1522 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cukier trzcinowy – najstarsza znana odmiana cukru, otrzymywana z łodyg trzciny cukrowej. Według źródeł pisanych cukier ten znany był na Dalekim Wschodzie już 5000 lat temu. Cukier rafinowany - cukier, który powstaje z ponownego oczyszczenia cukru białego. Proces ponownego oczyszczania polega na rozpuszczeniu, oczyszczeniu oraz ponownej krystalizacji. Zawiera on prawie 100% sacharozy. Cukier brązowy – cukier o charakterystycznym brązowym kolorze, uzyskiwanym z melasy trzcinowej, która odkłada się w cukrze w procesie oczyszczania cukru. Czym więcej melasy odkłada się w procesie oczyszczania, tym barwa cukru jest ciemniejsza. http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fi.../522/offsetk/0 i tu. Zrobiłaś Cholerko cukier brązowy, ale nie cukier trzcinowy. Cukier brązowy kupuję 5zł za kg ze sweet family, czy czegoś takiego (taki w granatowych opakowaniach). Fajny pomysł, ale szkoda mi kasy na jednorazowy wydatek kilkunastu zł na melasę ![]() [wczoraj czytałam o cukrach, bo wpisałam na stronie Reala cukier i to mi znalazło ![]() p.s. czemu w taki sposób odmieniasz wyraz melasa? tzn. używasz liczby mnogiej, na blogu tak samo. tak jest poprawnie? pytam z ciekawości, bo pierwszy raz się z tym spotykam ![]()
And when I kick my legs, I got rythm My great grandpa was a blues lover He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed... Edytowane przez Mjucaczek Czas edycji: 2011-02-19 o 17:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1523 |
Copyraptor
|
A ja będę się uparcie trzymać tego, że jeżeli dodaję melasę trzcinową, która sprawia, że cukier trzcinowy jest tym czym jest, i smakuje to identycznie jak cukier trzcinowy, to wolę to robić zamiast płacić 9zł za kilo
![]() ![]() Co do odmieniania - tak się spotykałam, nie wiem, czy to poprawnie ![]() " To create cane sugar, sugarcane is harvested, leaving the roots intact so that new canes will form in the following year. The cane is run through presses which essentially mangle it to get the juice out, and then the juice is evaporated in a purification process before being boiled and then allowed to crystallize. This end product is known as raw sugar, and it is very dense and sticky with an intense flavor. Sugar producers typically store raw sugar until they know what sort of sugar it should be refined into. In the refining process, the sticky, rich molasses is separated from the raw sugar. The result can be dark brown sugar, light brown sugar, or white sugar, depending on how heavily refined it is. Once refined, the sugar can be packaged and sold, while the molasses is packaged separately for sale in stores and as an additive to livestock feed."
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2011-02-19 o 17:47 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1524 |
Zadomowienie
|
Ale na vitalii jest napisane, że to co robisz to brązowy, nie trzcinowy. By otrzymać brązowy dodaje się melasę do białego, a trzcinowy jest z trzciny cukrowej, nie z buraków, jak biały. Dodatkowo cukier rafinowany a cukier nierafinowany to chyba duża różnica, tak mi się wydaje.
Wolę jednak ten z Polo ![]() A ja właśnie wszędzie widzę melasa w liczbie pojedynczej, co autor to i sposób pisania jednak :P Hm, ale to co zacytowałaś to mówi o tym, że po dodaniu melasy otrzymuje się brązowy a nie trzcinowy cukier. Po rafinowaniu, oczywiście. Ja mówię o trzcinowym, nierafinowanym, z trzciny a nie buraków.
And when I kick my legs, I got rythm My great grandpa was a blues lover He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed... Edytowane przez Mjucaczek Czas edycji: 2011-02-19 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Wtajemniczenie
|
w końcu inny temat niż zamówienia- cukier
![]()
#1526 |
Copyraptor
|
Może i masz rację
![]() ![]() A z tym odmienianiem, to chyba wzięło mi się z angielskiego. Tam na to mówią w liczbie mnogiej. Adding mollases. |
![]() ![]() |
![]() |
#1527 |
Matka Smoka
|
Hmm nie mam czasu teraz, ale wydaje mi się, że gdyby nierafinowany cukier trzcinowy był jak mówisz Cholerko rafinowanym białym z dodatkiem melasy, to byłoby wprowadzanie w błąd konsumenta. Wydaje mi się, że Mju ma rację - to jest brązowy cukier i takie faktycznie też sprzedają, ale tam jest napisane wyrażnie, że to białyz dodatkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1528 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Ale jak tak nad tym myślę, to skoro z cukru trzcinowego, w procesie rafinacji, otrzymujemy biały cukier + melasę, to nie ma raczej żadnego magicznego składnika, który przepada bezpowrotnie i sprawia, że cukier trzcinowy to coś innego, niż tylko połączenie cukru białego i melasy ![]()
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2011-02-19 o 18:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1529 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Taaa... Czytam Cholerkę i Mju i widzę to tak -> cukier brązowy z trzcinowym do brązowego z buraków i melasą otrzymujesz z białego podczas rafinowania brązowego, aby mieć trzcinowy ![]()
Teraz źle jest kotu. Edytowane przez Lenkapuma Czas edycji: 2011-02-19 o 18:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1530 |
Zakorzenienie
|
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.