Wątek dopingujący - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-20, 11:59   #151
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in
Dot.: Wątek dopingujący

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Po tunice,jak znajdę gotówkę,planuję zakup drutów na żyłce i możliwe,że szydełka-zakochałam się w chustach,do których link znalazłam bodajże w wątku dla początkujących w robieniu na drutach.
Przypomniało mi się,że raz ambitnie wzięłam się za zrobienie serwetki przy pomocy babci...jak w połowie zrobiła mi się 1/3 szerokości i wzór się...lekko zdeformował,uznałam,że to jak dla mnie wyższy poziom
Tych na druty, co wkleiła Malinka? Suuper są. Na szczęście nie kuszą mnie bardzo, bo nie noszę.

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 12:06   #152
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Tych na druty, co wkleiła Malinka? Suuper są. Na szczęście nie kuszą mnie bardzo, bo nie noszę.
Tych samych a ja mam pecha,bo uwielbiam szale,apaszki,chusty...ma m jedną szafkę wypełnioną tylko tym i wymieniamy się co jakiś czas z mamą i siostrą uzależnienie,co robić
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 12:38   #153
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
Teraz proszę o doping motywacyjny, bo postawiłam sama siebie przed trudnym zadaniem... mam zrobić mamie komplet kawowy na ławę - jedna duża serweta pod talerz z ciastem ( może mały bieżniczek) i sześć malutkich serwetek pod filiżanki.
Niby nic, ale ja sobie wymyśliłam, że to będzie robione filetem.

No i tu sie pojawia problem niejaki
- nigdy nic nie robiłam filetem ( ale nie wygląda to na trudną sztukę, zwłaszcza, że mam w domu parę gotowych prac po babci)
- nie mam wzoru taki jakbym chciała.
Chce, żeby to były róże. Mam wzór róż ale tylko na bordiurze, muszę to przerysować na kwadraty, ale nie wiem jak "obczaić" wymiar.

Nie wiem też co z bieżnikiem

Zmotywujcie mnie, bo nie wiem jak się do tego zabrać...

EDIT :
Myślicie że TAKA serweta będzie dobrze się komponować z małymi serwetkami z samą różą? Może oblecę tym wzorem "nie-siatkowym" małe serwetki w koło, żeby to stanowiło komplet... dodam, że wszystko ma być w kolorze czerwonym
Fajny wzorek ,z tych gęściejszych filetowych co zdecydowanie się wyeksponuje podczas ciasteczkowego spotkania przy kawce.
Elianka doping dla ciebie w formie kursiku który być może pomoże podczas filetownia po raz pierwszy.

Dziewczyny dziękuję za miłe komplementy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg filet021.jpg (171,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet022.jpg (208,7 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet023.jpg (206,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet024.jpg (202,7 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet025.jpg (211,1 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet017.jpg (186,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet010.jpg (213,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet013.jpg (193,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg filet016.jpg (211,6 KB, 7 załadowań)

Edytowane przez misia2
Czas edycji: 2011-02-20 o 12:39
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 12:51   #154
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Nie dziękuj,zasłużyłaś
Stary 2011-02-20, 13:23   #155
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

No to wstawiam zdjęcia bolerka Powinnam je zrobić w tydzień, a nie w 2 lata
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF5834.jpg (98,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF5840.jpg (98,1 KB, 14 załadowań)

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Stary 2011-02-20, 13:25   #156
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Ale cudo Błagam o wzorek i instrukcje
Justynko ty mi tutaj się tak nie gimnastykuj proszę ,nie jest to dla ciebie gimnastyka
Justynko wkleję ci wzorek techniki robienia bez odrywania nitki który jest od jednej z dziewczyn z rosyjskiego forum.Proponuję a wręcz zalecam żeby próbę robić grubszą nitka a nawet włóczką i grubszym szydłem.Pomoże to w opanowaniu kolejności jak i pozwoli złapać gdzie się ewentualnie robi błąd.
Jak już opanujesz to do dzieła robić niteczką którą wybierzesz.Nie jest to wzorek którym ja robię bieżnik bo jak pisałam już wybrałam sobie wzorek i rozrysowałam jak i co robić bez nitki odrywania.
Justynko najpierw robisz 10 oczek łańcuszka,zamykasz kółeczko z 5-ciu oczek i robisz dalej to co masz zaznaczone na czerwono,potem następny motyw i tyle ile chcesz mieć w rzędzie motywów i to jet pierwszy rząd,potem to co masz linią zieloną jest to druga połowa motywu.Nie kończymy nigdy zawracając w drugiej połowie motywu jak jest zaznaczone ,zakończymy -uzupełnimy to dopiero jak już osiągniemy zaplanowaną wielkość danej serwetki.
Po zrobieniu drugiej połowy zaczyna następny rząd który też mamy zaznaczony na czerwono i znowu tak samo.
Acha jeszcze jedno w tym wzorem jest pokazany kierunek strzałeczkami jak ,,idziemy'' szydełkiem i robi to wrażenie że to kółeczko jakby miało być osobno.Tak nie jest ,robiąc tutaj 18 oczek łańcuszka do następnego motywu robimy z niego kółeczko i dopiero potem poprzez oczka ścisłe zamykające idziemy dalej zgodnie z strzałeczkami.
Nie wiem czy coś zrozumiesz z tej mojej pisaniny ale jak co pytaj ,pisz będę podpowiadać.

Miłej nauki życzę bo naprawdę warto
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Szydło-Bez urywania nitki(1a).jpg (303,4 KB, 20 załadowań)
Stary 2011-02-20, 13:27   #157
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
No to wstawiam zdjęcia bolerka Powinnam je zrobić w tydzień, a nie w 2 lata
Wow ale milusie ,naprawdę super ,idealne na lato i nie tylko na bluzeczkę czy sukienusię na ramiączkach.
Justynko dwa lata czy dwa tygodnie ,nie ważne , ważne że zdopingował ciebie ten watek i skończyłaś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 13:31   #158
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

O mamo! Ależ to wygląda przerażająco. Już łapię za szydełko Dzisiejsze planowane xxx muszą poczekać z godzinkę
Dzięki Ci, o dobra kobieto

To już ...
Stary 2011-02-20, 13:37   #159
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Just-in bolerko zapowiada sie rewelacyjnie
Misia2 bieżniczek cudo
Szydełkomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 13:39   #160
elianka
Zakorzenienie

Just- in - bolerko jest cudowne.

Milciu- sama technika filetu jest bardzo prosta, ale dziękuję za kursik. Więcej kłopoty sprawia mi poruszanie się we wzorze... ale zaczęłam pierwszą serwetkę, ładnie mi idzie, ale jest większa niż myślałam, że będzie
Stary 2011-02-20, 13:46   #161
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
O mamo! Ależ to wygląda przerażająco. Już łapię za szydełko Dzisiejsze planowane xxx muszą poczekać z godzinkę
Dzięki Ci, o dobra kobieto
Hehehehe Justynko to tak wygląda skomplikowanie ale jak załapiesz potrenujesz to sama zobaczysz jakie to łatwe i jak fajnie się robi.

Cytat:
Napisane przez Szydełkomaniaczka Pokaż wiadomość
Misia2 bieżniczek cudo
Dziękuję za milusie słowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 13:54   #162
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Just-in śliczne bolerko
A idźcie Wy mi z tymi szydełkami,czy ktoś tu też zmaga się z robieniem na drutach? ?? jestem sama??
Stary 2011-02-20, 14:01   #163
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
[
A idźcie Wy mi z tymi szydełkami,czy ktoś tu też zmaga się z robieniem na drutach? ?? jestem sama??
Ja mam na warsztacie szalik drutowy - robię komplecik wiosenny z turkusowego kocurka, będzie się składał z szalika - drutowego z bordiurą szydełkową ( z ananasów), do tego szydełkowy beret i mitenki drutowe. Ale z kocurka robię na drutach 3,5 więc dobrze będzie jak skończę wiosnę a2012... robię tek komplet od grudnia, mam 3/4 drutowej części szalika i 1/3 beretu.
Stary 2011-02-20, 14:10   #164
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez Szydełkomaniaczka Pokaż wiadomość
Misia2 bieżniczek cudo
Dzięki To już koniec bolerka

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Hehehehe Justynko to tak wygląda skomplikowanie ale jak załapiesz potrenujesz to sama zobaczysz jakie to łatwe i jak fajnie się robi.
Dziękuję za milusie słowa

Zrobiłam na razie 2 elementy i wyszło. Ale zobaczymy co będzie, jak zrobię te cztery co są rozrysowane Bo teraz to faktycznie żadna filozofia tak po strzałkach iść. Gorzej jak ich nie ma.

Każdy schemat z elementów się da tak rozpisać?

To już ...
Stary 2011-02-20, 14:16   #165
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Ja mam na warsztacie szalik drutowy - robię komplecik wiosenny z turkusowego kocurka, będzie się składał z szalika - drutowego z bordiurą szydełkową ( z ananasów), do tego szydełkowy beret i mitenki drutowe. Ale z kocurka robię na drutach 3,5 więc dobrze będzie jak skończę wiosnę a2012... robię tek komplet od grudnia, mam 3/4 drutowej części szalika i 1/3 beretu.
Co to są mitenki?Wstyd się przyznać,ale nie wiem.
Stary 2011-02-20, 14:33   #166
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Co to są mitenki?Wstyd się przyznać,ale nie wiem.
Takie rękawiczki bez palców
Stary 2011-02-20, 14:38   #167
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Takie rękawiczki bez palców
Acha,to już wszystko jasne
Stary 2011-02-20, 14:51   #168
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki To już koniec bolerka

Zrobiłam na razie 2 elementy i wyszło. Ale zobaczymy co będzie, jak zrobię te cztery co są rozrysowane

Każdy schemat z elementów się da tak rozpisać?
Wow ale dzielniacha z ciebie hahahaha tak trzymać i chwilka a śliczny cieplusi pledzik mały powstanie
Praktycznie każdy choć czasami trzeba skorygować,coś zmienić np słupki na półsłupki coby te 18 oczka spasować .Nie próbowałam jeszcze kwadratów z np.okragłym środkiem ale zapisane mam w kolejce i będę próbować
Stary 2011-02-20, 14:59   #169
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Wow ale dzielniacha z ciebie hahahaha tak trzymać i chwilka a śliczny cieplusi pledzik mały powstanie
Praktycznie każdy choć czasami trzeba skorygować,coś zmienić np słupki na półsłupki coby te 18 oczka spasować .Nie próbowałam jeszcze kwadratów z np.okragłym środkiem ale zapisane mam w kolejce i będę próbować
Najbardziej to bym chciała jakiś bieżnik sobie zrobić właśnie takim sposobem. Bo jak się robi cieniutką nitką, to ciężko gdzieś upchać te sterczące nitki (przerabiałam to w bolerku dziś, więc niemiłe wspomnienie jest bardzo świeże ). No, ale zanim bieżnik to jeszcze trochę innej roboty. Będę na pewno próbowała coś sobie rozpisać tym sposobem. Jak mi nie wyjdzie, to bądź gotowa na jakieś PW

To już ...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 15:07   #170
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Najbardziej to bym chciała jakiś bieżnik sobie zrobić właśnie takim sposobem. Bo jak się robi cieniutką nitką, to ciężko gdzieś upchać te sterczące nitki (przerabiałam to w bolerku dziś, więc niemiłe wspomnienie jest bardzo świeże ). No, ale zanim bieżnik to jeszcze trochę innej roboty. Będę na pewno próbowała coś sobie rozpisać tym sposobem. Jak mi nie wyjdzie, to bądź gotowa na jakieś PW
Spoko Justynko jak co pisz ,jak będę wiedziała odpowiem.Justynko tym sposobem można też robić bluzeczki ,bolerka ,kamizelki

Mnie też najwięcej wkurzało to chowanie nitek żeby były nie widoczne ,i subtelnie ukryte.Rany ile to czasu zajmowało i zniechęcało okrutnie,nie raz przez to moje robótki szły na ,,urlop'' nie wykończone

Edytowane przez misia2
Czas edycji: 2011-02-20 o 15:08
Stary 2011-02-20, 15:44   #171
agusia2410
Zakorzenienie

Misia - bieżnik pierwsza klasa

Just-in bolerko też wspaniałe

Misia Na razie zrobiłam sobie zakładkę ze sposobu robienia elementów bez odrywania nitki, jak na razie z opisu to wydaje się trudne, ale jak znam siebie to wszystko wydaje się trudne czytając, a jak zaczyna się robić to wszystko układa się w całość Dzięki za kursik
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 16:15   #172
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia2410 Pokaż wiadomość
Misia - bieżnik pierwsza klasa

Just-in bolerko też wspaniałe

Misia Na razie zrobiłam sobie zakładkę ze sposobu robienia elementów bez odrywania nitki, jak na razie z opisu to wydaje się trudne, ale jak znam siebie to wszystko wydaje się trudne czytając, a jak zaczyna się robić to wszystko układa się w całość Dzięki za kursik
Dokładnie Agusia wygląda strasznie a jak zamachasz szydełkiem to idzie dobrze.Hmmm zakładka też dobry pomysł pewnie wykorzystam ta myśl.

Aninek
nie jesteś sama z drutowaniem ,ja co prawda wykańczam ten bieżnik ,najnudniejszy moment to dla mnie obrobić go koło.
Ale całkiem nie dawno skończyłam własnie chustę w kolorach tęczy wielgaśną na drutach
W kolejce czeka zaczęty sweterek dla malucha ,zawsze jak dojeżdzam do pach i dekolciku pasuję na jakiś czas bo mi nie wychodzi za dobrze ten moment,albo wypadnie za dużo albo za mało .Tak więc spoko nie jesteś sama
Stary 2011-02-20, 16:18   #173
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Cytat:
Just-in śliczne bolerko
No cóż jak sama nazwa wskazuje jestem raczej szydełko niż drutomaniaczką
Widzicie jak nam się fajnie wątek rozwija......
Szydełkomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 16:58   #174
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Szydełkomaniaczka
Misia - dzięki za pocieszenie

A ja zszywam to etui,zaraz zacznę kombinować,jak wszyć w toto zamek (TŻ ma wymagania),poza tym siedziałam pół dnia w tak dziwnej pozycji,że lewy bark mi zesztywniał co utrudnia wszelkie prace. Jak skończę i efekt będzie zadowalający wrzucę fotki
Stary 2011-02-20, 18:42   #175
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Szydełkomaniaczka
Misia - dzięki za pocieszenie

A ja zszywam to etui,zaraz zacznę kombinować,jak wszyć w toto zamek (TŻ ma wymagania),poza tym siedziałam pół dnia w tak dziwnej pozycji,że lewy bark mi zesztywniał co utrudnia wszelkie prace. Jak skończę i efekt będzie zadowalający wrzucę fotki
Czy to oznacza że etui na laptopka już zrobiłaś? Dajesz czadu Aninek ,oj dajesz
No to czekam na fotkę gotowca i aż dysze z ciekawości jak wygląda
Stary 2011-02-20, 19:15   #176
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Just-in śliczne bolerko
ja was tu podgląduje )

tu raczej szydełko KRÓLUJE )
z drutowych wykonawczyń polecam posty:
https://wizaz.pl/forum/search.php?searchid=26524056
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=152946
Cytat:
Milciu- sama technika filetu jest bardzo prosta, ale dziękuję za kursik.
mnie to jakieś prostokąty wychodziły zamiast kwadratów, ale ja o słupku patentowym to wtedy nie słyszałam

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:
Co to są mitenki?
zobacz jakie cuda umieją robić... to tylko AŻ rękawiczki
https://wizaz.pl/forum/search.php?searchid=26524056
ja czekam na druty, i sie też przymierzę do mitenek )
zamówiłam na ebay'u za niecałe 43 zł 15 kompletów bambusowych skarpetowych 20 cm (5szt w komplecie) w 15 rozmiarach )
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...#ht_2819wt_905

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2011-02-20 o 19:17
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 19:18   #177
Ulenka56
Zadomowienie

Just-in
bolerko - rewelacja

misia2
bieżnik super klask i:
czy dobrze zrozumiałam, że będziesz jeszcze go obrabiać naokoło?

a ja wreszcie skończyłam obrus
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2201092.jpg (190,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2201093.jpg (260,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2201094.jpg (282,3 KB, 4 załadowań)
Stary 2011-02-20, 19:36   #178
Ulenka56
Zadomowienie

Cytat:
wieki już nie robiłam na drutach i włóczki porządnej też nie mam w domu, ale znalazłam jakieś resztki i zrobiłam wnusi bezrękawnik ( taki na po domu) , bo ostatnio ciągle przeziębiona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2201095.jpg (123,3 KB, 11 załadowań)
Stary 2011-02-20, 19:38   #179
elianka
Zakorzenienie

hmm ja tez nie słyszałam o słupku patentowym

Podoba mi się to kółko wzajemnej adoracji bardzo mnie motywujecie - a najbardziej to szalone tempo prac...
Stary 2011-02-20, 19:41   #180
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ulenka56 Pokaż wiadomość
Just-in
bolerko - rewelacja

misia2
bieżnik super klask i:
czy dobrze zrozumiałam, że będziesz jeszcze go obrabiać naokoło?

a ja wreszcie skończyłam obrus
Ulka ale ty też szalejesz ja widzę,jaki śliczny obrus wow ,ja to przy was wysiadam ,szans nie mam i w kompleksy wpadam ,jak wy w takim tempie robicie te wszystkie cudka
Tak obrabiam teraz w koło oczkiem ścisłym coby lekko usztywnić brzeg bo jak to bywa zwijają rożki gwiazdkowe .Właśnie kończę jeden brzeg ten dłuższy.Żmudna to robota za którą nie przepadam

Malinka super zakup zrobiłaś ,poszalałaś z ,,bambuskami'' 15 x5 to niezła kolekcja ,ale za to teraz tylko drucikami śmigać zaczniesz (ile płacisz za przesyłkę )
A czemu ci prostokąty wychodziły co?pewnie robiłaś półsłupek na dwa oczka i po kwadracie wtedy jest ,to znaczy zależy też jaki szydełko miałaś i jakie nici.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości