Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-22, 18:37   #3541
betti_888
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
otwarty to taki http://www.youtube.com/watch?v=gHMSX505K20

miałaś głęboki jak ja tzn, że jak zamykasz buzie to nie widać Ci dolnych zębów
mnie za niedługo czeka dół, podwyższenia na 6 i 1,2 i jakieś wyciągi......to będzie masakra hehe jak mnie mąż z tym zobaczy to padnie :P
najlepsze to, że maja orto chce mi założyć na dół na przednie 4 lub 6 zebów aparat ligwinalny a na resztę zwykły bo niby będzie łatwiejsze leczenie ale za to jaka kasa 3tys zł więc mam ją gdzieś.....zakładam taki jak mam na gorze

to może jakiś inny to był
też noszę wyciągi ale nie sprawiają mi one bólu... noszę je n 3-4 więc nie są jakoś bardzo uciążliwe

jestem ciekawa jak ona połączy Ci aparat zwykły z lingwalnym... przecież to po 2 różnych stronach

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
ja mam prawie na każdej wizycie piłowanie, żeby mi się wszystkie pomieściły
najgorzej było raz, jak robiła to asystentka która miała tipsy

ouuu współczuję

Cytat:
Napisane przez BlackCat1990 Pokaż wiadomość
betti! jestem pod ogromnym wrazeniem! sliczne masz zabki teraz!
a ja byłam dzisiaj u orto, wizyta kontrolna, przyklejenie zamka ktory odpadl po jedzeniu brazylijskich orzechów w czekoladzie i mam sprezynke mam nadzieje, ze w koncu zrobi mi miejsce na ta dwojkę...
orto powiedziala, ze szczeka mi sie nie poszerzy, nie bedzie to hollywodzki usmiech ew tylko na gorze bedzie troche widac" bo pani ma tak te zeby schowane" ee ja? hm. no nie wiem, nadal sie boje tego efektu PO no ale ..

(caly strach przez to ze zonaczylam zdj naszej MISS i jej KONSKI usmiech )
dzięki no nasza miss to ma okropny uśmiech... nie wiem kto ją wybrał

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
Napisane przez molokai Pokaż wiadomość
aż chce się nosić i znosić to wszystko
pięknie
hehe dziękuję

jeszcze dużo pracy przede mną ale i tak już jest o wiele lepiej niż na początku

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 18:37   #3542
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BlackCat1990 Pokaż wiadomość
betti! jestem pod ogromnym wrazeniem! sliczne masz zabki teraz!
a ja byłam dzisiaj u orto, wizyta kontrolna, przyklejenie zamka ktory odpadl po jedzeniu brazylijskich orzechów w czekoladzie i mam sprezynke mam nadzieje, ze w koncu zrobi mi miejsce na ta dwojkę...
orto powiedziala, ze szczeka mi sie nie poszerzy, nie bedzie to hollywodzki usmiech ew tylko na gorze bedzie troche widac" bo pani ma tak te zeby schowane" ee ja? hm. no nie wiem, nadal sie boje tego efektu PO no ale ..

(caly strach przez to ze zonaczylam zdj naszej MISS i jej KONSKI usmiech )
witam w gronie "sprężynkowczyń" ;D

----
co do wymiany gumek kiedyś mi mignelo że ktoś to sam robił, jakoś nitką czy coś? nie pamiętam... ^^'' Ale mogłam źle przeczytać ;-)
Stary 2011-02-22, 18:41   #3543
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez serduszkowa Pokaż wiadomość
nawet jeśli inna orto powie, że moja źle przeprowadziła retencję to co to da? mam powiedzieć swojej, że byłam na konsultacji u innego lekarza i podważyć jej autorytet? nic tym nie wskuram.. poza tym u mnie w mieście wszyscy do niej chodzą, a pozostali ortodonci są mało znani i ogólnie raczej kiepscy.
teraz dokładnie poczytałam Twoje posty....możliwe, że to przez ósemki :/
ale to czy wpłyną one na końcowy efekt leczenia powinna o tym wiedzieć orto.
tyle dziewczyn pisze, że muszą je usuwać przed założeniem aparatu bo wiele z nas nie ma miejsca na te nieszczęsne, wcale nie potrzebne zębiska.
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 18:43   #3544
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
witam w gronie "sprężynkowczyń" ;D

----
co do wymiany gumek kiedyś mi mignelo że ktoś to sam robił, jakoś nitką czy coś? nie pamiętam... ^^'' Ale mogłam źle przeczytać ;-)
nie przeczytałaś źle ... z tego co pamiętam dziewczyny brały 2 nitki, przeciągały je przez środek gumki i łapały za obie nitki rozciągając gumkę i tak zakładały na zamki

Stary 2011-02-22, 18:50   #3545
vesica
Raczkowanie

emka 333

Nie, nic nie miałam wcześniej

Edytowane przez vesica
Czas edycji: 2011-02-22 o 18:53
vesica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 18:52   #3546
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość
Ja zanim pojechałam do orto w tej sprawie to siedziałam i czytałam bardzo dużo na temat uśmiechu dziąsłowego i mojej wady. Jak byłam na 1 wizycie to orto zagięłam tak że się zaczęła zastanawiać co studiuję. Powiedziałam jej o zabiegu chirurgicznym i korekcji zgryzu. Powiedziała mi wtedy że ona musi się zastanowić czy podejmie się leczenia i zostało ustalone że ona robi wszystkie foty itp co tam potrzebne i obliczenia bierze to na konferencje lekarską tam się skonsultowała z kolegami orto i dzwoniła do mnie informowała mnie o wszystkim co i jak. Ustaliłam z nią przez tel co chce mi zakładać i znowu czytałam. Po 2 mieś trwania konsultacji pokazałą mi włąśnie tą dziewczynę ze stanów z taką samą wadą i to jest serio do niezłego skorygowania. Mi powiedziała tylko o 50% poprawie uśmiechu i poprawa wady zgryzu. I wszystko mi to podpisała całą umowę z planem leczenia więc chyba będzie jej zależało hehe A te mikro śruby właśnie zalecił profesor ze Stanów jeśli bym się na nie zdecydowała to niestety jadę do Wawy do jakiejs znajomej orto żeby to zainstalowała. Spytaj swojej orto o te mikro śruby i napisz potem co Ci powiedziała
No to super trafiłaś! Ja za bardzo nie interesowałam się tym wszystkim. Przede wszystkim wstydziłam się krzywych zębów i zależało mi na skorygowaniu tego. Ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia... po jakimś czasie "obudziłam się" i pomyślałam, że fajnie by było mieć naprawdę piękny uśmiech, wiec zaczęłam czytać na ten temat. Jak sie okazuje - troszkę późno Co do śrub - obawiam się, czy ona zrozumie... hihihi
A czy mogłabyś pokazać zdjęcie swojego uśmiechu? Czy on jest naprawdę bardzo dziąsłowy czy tylko trochę?

betti_888 śliczne ząbki!! Ja też mam głęboki zgryz i chyba też otwarty... tylko nie wiem dlaczego Głęboki to widzę od razu - górne jedynki całkowicie zakrywają mi dolne, ale ten otwarty... nie jestem pewna. Moja orto też powiedziała,że mam połączone wady itp. Mam nadzieję, że wszystko mi się wyprostuje jak trzeba

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 18:56   #3547
zsrr23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez serduszkowa Pokaż wiadomość
Witam, na tym wątku jestem po raz pierwszy z bardzo poważnym problemem.. Moim celem nie jest zdołowanie Was, ale prośba o radę. Mianowicie ja jestem już po leczeniu aparatem stałym i wada mi powróciła
Najpierw nosiłam na górę aparat wewnętrzny, który miał za zadanie rozszerzyć mi szczekę, potem założony aparat stały na górę, po kilku miesiącach założony na dół. Nosiłam oba około dwóch lat, oba miałam ściągnięte w jednym dniu. Zostały mi założone druty retencyjne, na dole ten drut ciągle mi sie odklejał, więc orto stwierdziła, że trzeba go ściągnąć, po kilku miesiącach cały dół zaczął mi się krzywić od nowa;/// Jestem załamana... Uważam, że to wina orto, ponieważ za szybko sciągnela mi drut retencyjny na dole. Co najlepsze ona teraz proponuje na dół założyc płytkę retencyjną, ale jaką mam gwarancje, że ona mi wyprosuje te zęby na dole? Ona ma raczej za zadanie podtrzymywać i ustabilizować zęby już wyprostowane, a skoro mi się pokrzywiły powtórnie to jakie jest wyjście? Wkurza mnie to wszystko, bo wydałam tyle kasy i nie wiem co teraz. Domagac się, żeby założyła mi znowu dolny aparat na swój koszt? Jak mam z nią w ogóle rozmawiać?
Pomóżcie, licze, że ktoś mnie racjonalnie wesprze.
Pozdrawiam
Współczuję ci .. naprawdę

Moim zdaniem powinnaś iść do ortodontki, by naprawiła swój błąd .. W końcu to ona zdecydowała o ściągnięciu drutu retencyjnego - jej błąd kosztuje cię sporo więc zgłoś reklamację
Powodzenia i domagaj się swego
zsrr23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 19:03   #3548
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
No to super trafiłaś! Ja za bardzo nie interesowałam się tym wszystkim. Przede wszystkim wstydziłam się krzywych zębów i zależało mi na skorygowaniu tego. Ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia... po jakimś czasie "obudziłam się" i pomyślałam, że fajnie by było mieć naprawdę piękny uśmiech, wiec zaczęłam czytać na ten temat. Jak sie okazuje - troszkę późno Co do śrub - obawiam się, czy ona zrozumie... hihihi
A czy mogłabyś pokazać zdjęcie swojego uśmiechu? Czy on jest naprawdę bardzo dziąsłowy czy tylko trochę?

betti_888 śliczne ząbki!! Ja też mam głęboki zgryz i chyba też otwarty... tylko nie wiem dlaczego Głęboki to widzę od razu - górne jedynki całkowicie zakrywają mi dolne, ale ten otwarty... nie jestem pewna. Moja orto też powiedziała,że mam połączone wady itp. Mam nadzieję, że wszystko mi się wyprostuje jak trzeba
dzięki kiedyś patrząc na moje zęby myślałam że ma tylko krzywą 2 a teraz jak na nie patrze to myślę: jak ja mogłam chodzić z takimi zębami?

a co do tego uśmiechu dziąsłowego to ja jak się mocno uśmiechnę (a zazwyczaj się mocno uśmiecham ) to też mi widać dziąsła i mnie to strasznie denerwuje... na tych zdjęciach tego nie widać bo aż tak mocno się nie uśmiechałam... ogólnie chciałabym mieć większe zęby

Stary 2011-02-22, 19:13   #3549
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
dzięki kiedyś patrząc na moje zęby myślałam że ma tylko krzywą 2 a teraz jak na nie patrze to myślę: jak ja mogłam chodzić z takimi zębami?

a co do tego uśmiechu dziąsłowego to ja jak się mocno uśmiechnę (a zazwyczaj się mocno uśmiecham ) to też mi widać dziąsła i mnie to strasznie denerwuje... na tych zdjęciach tego nie widać bo aż tak mocno się nie uśmiechałam... ogólnie chciałabym mieć większe zęby
właśnie, jak ja się uśmiechnę tak na maxa to też mi widać dziąsła... jak byłam młodsza to mnie to dołowało bardzo
teraz przestałam zwracać uwagę, ale zaczełąm się za to zastanawiać, czy to się nie kwalifikuje do jakiegoś leczenia?
Stary 2011-02-22, 19:18   #3550
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
właśnie, jak ja się uśmiechnę tak na maxa to też mi widać dziąsła... jak byłam młodsza to mnie to dołowało bardzo
teraz przestałam zwracać uwagę, ale zaczełąm się za to zastanawiać, czy to się nie kwalifikuje do jakiegoś leczenia?
ja staram się aż tak mocno nie uśmiechać ale czasami jak ktoś mnie rozśmieszy to uśmiech sam się pojawia i nie da się go zahamować

Stary 2011-02-22, 20:10   #3551
zsrr23
Raczkowanie

betti_888 i wesola84 - postaram się zamieścić zdjęcia przed i po zabiegu wycinania dziąseł, ale najwcześniej mogę za tydzień

Co do kosztów to nie pamiętam .. ale ok. 500 zł

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Widzę, że jest sporo dziewczyn borykających się z uśmiechem dziąsłowym..Może trzeba założyć odobny wątek "Uśmiech dziąsłowy", bo w końcu ten jest o aparatach ortodontycznych
zsrr23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 20:29   #3552
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zsrr23 Pokaż wiadomość
betti_888 i wesola84 - postaram się zamieścić zdjęcia przed i po zabiegu wycinania dziąseł, ale najwcześniej mogę za tydzień

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Widzę, że jest sporo dziewczyn borykających się z uśmiechem dziąsłowym..Może trzeba założyć odobny wątek "Uśmiech dziąsłowy", bo w końcu ten jest o aparatach ortodontycznych

ok to czekam na zdj
myślałam że to więcej kosztuje

Stary 2011-02-22, 20:39   #3553
viera
Zadomowienie

Cytat:
muszę nad tym pomyśleć ja też
to akurat nie jest mój ideał, tylko jak wpisałam 'empire' to ta mi wpadła w oko ale pokazuj swój ideał!

znajdziesz jeszcze z takim uśmiechem

ja jeszcze muszę pomyśleć, bo w czerwcu będę miała bierzmowanie - kolejny problem co założyć ale chyba taką sukienkę, którą już mam
obiecałam wrzucic foto pieknej sukienki ^^

Coby nie było offtopa - bolą mnie zęby ;D
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 86099_00070m_122_455lo.jpg (26,1 KB, 53 załadowań)
Stary 2011-02-22, 20:50   #3554
the_kasias
Zadomowienie

ja sobie sama czasem wymieniam ligaturki

Mała instrukcja:
1. weź igłę z nawleczoną nitką (przynajmniej ok 10cm)
2. przeciągnij przez ligaturkę
3. weź na palec ligaturkę i nałóż na jeden z 'rogów' zamka
4. przytrzymaj założoną jedną z części ligaturki palcem, a innymi palcami postaraj się przeciągnąć (rozciągnąc ligaturkę) zręcznie na róg po przekątnej i potem do całej reszty

jeśli mi któraś powie jak nagrać kamerką z laptopa film to mogę zrobić
the_kasias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 21:09   #3555
Antarktyda
Raczkowanie

the_kasias , a to tak sobie można kiedy się chce te gumki zmieniać?:P

Ja się za bardzo na komp. nie znam, ale tu cos znalazłam myślę, że to nie jest jakieś skomplikowane
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/69/...wana-w-laptopa

Dzień założenia aparatu zbliża się wielkimi krokami, ale już wolę wzbogacać wiedzę na ten temat

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 21:11   #3556
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emka_333 Pokaż wiadomość
to można sobie samemu zakładać i zmieniać te gumeczki?
nie wiedzialam nawet
teoretycznie czemu nie.. ale ja się boję, że coś zrobię źle..

Cytat:
Napisane przez xkarusx Pokaż wiadomość
ja też i już się martwię na zapas że będę świeżo po wizycie i nie wytrzymam w autokarze...no i standardowo dylemat jakie wziąć gumki, takie wakacyjne jakieś trzeba będzie wymyślić
zazdroszczę Wam dziewczyny.. byłam raz we Włoszech i bardzo chciałabym jeszcze tam pojechać! w tym roku ruszam do Madrytu na ŚDM, więc jak wymyślicie kolor "wakacyjnych" gumek, to też chętnie skorzystam

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
pogrzebałam trochę w necie i znalazłam chyba to co będę nosić za 6-8 miesięcy... twin force się nazywa i nie wygląda zbyt przyjaźnie... ktoś coś o tym wie/słyszał/miał?! wiem, że to nie pora na panikę ale jakoś nie czuję się chodzić (jeść, mówić, spać, cokolwiek) z takim czymś... a tak się cieszyłam z aparatu ;/
ołłł... co to jest?

betti i paulina śliczne ząbki

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 21:18   #3557
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
teoretycznie czemu nie.. ale ja się boję, że coś zrobię źle..

zazdroszczę Wam dziewczyny.. byłam raz we Włoszech i bardzo chciałabym jeszcze tam pojechać! w tym roku ruszam do Madrytu na ŚDM, więc jak wymyślicie kolor "wakacyjnych" gumek, to też chętnie skorzystam

ołłł... co to jest?

betti i paulina śliczne ząbki

dzięki

może weź gumki w kolorze flagi hiszpani? żółto-czerwone

Stary 2011-02-22, 21:29   #3558
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:

ja też kiedyś myślałam, że mam tylko te kły a tak to proste

Cytat:
obiecałam wrzucic foto pieknej sukienki ^^

Coby nie było offtopa - bolą mnie zęby ;D
aaa

shinigami0717
dziękuję

Cytat:

dzięki

a do Włoch?
tylko jakoś tak wolę jeden kolor
chyba zielone wtedy wezmę, bo jak pomyślę 'Włochy' to zielonooo to widzę

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 21:41   #3559
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
a do Włoch?
tylko jakoś tak wolę jeden kolor
chyba zielone wtedy wezmę, bo jak pomyślę 'Włochy' to zielonooo to widzę
zielone albo czerwone

Stary 2011-02-22, 21:41   #3560
sylvi_86
Zakorzenienie

hej bylam dzisiaj u orto. mam jutro zadzwonic jak bedzie miala przy sobie kalendarz i bedziemy sie za umawiac na sciagniecie dolu

dodatkowo dostalam dzisiaj wyciagi kroliczka, orto zrobic mi haczyk miedzy 1 a 2 gorna i mam rozpinac gumeczki od tego haczyka do dolnego przy 6stce. jak dorwe aparat to wkleje zdjecia
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 21:43   #3561
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
zielone albo czerwone
hmm... znając mnie, czerwone będą aż do maja
ale nie, chyba w kwietniu zielone wezmę, albo w maju, zależy jak wizytę będę miała

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 00:39   #3562
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
the_kasias , a to tak sobie można kiedy się chce te gumki zmieniać?:P

Ja się za bardzo na komp. nie znam, ale tu cos znalazłam myślę, że to nie jest jakieś skomplikowane
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/69/...wana-w-laptopa

Dzień założenia aparatu zbliża się wielkimi krokami, ale już wolę wzbogacać wiedzę na ten temat
nie no nie powinno się wgl chyba zmieniać samemu, ale ja jakoś tak mam, że zawsze mi pękają i wtedy właśnie wymieniam sobie, a że wymienienie jednej wyglądało by głupio to wymieniam 4 z przodu : ) może ogarnę jak nagrać to wam pokażę
the_kasias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 09:40   #3563
Yoshka88
Raczkowanie

A ja sobie wymieniam sama bez problemu, ale tylko te z przodu, bo tak jak beti_888 mam zalozone też na pierścienie i wolę ich nie ruszać. Zdejmuję je igłą, myje dokładnie zamki, bo zawsze tam jakieś resztki zalegają. Potem biorę nową ligaturkę, przewlekam przez dwa kawałki nici dentystycznej i rozciągam tak, żeby załoźyć na dwa rogi zamka, a potem na pozostałe. Umiem nawet już zrobić taką ósemkę, trzeba tylko nitki skrzyżować. Bułka z masłem.

Beti_888 ja chodzę do tej samej orto i jak patrzę na Twoje zęby to mam nadzieję, że mi zrobi tak samo ładnie! Też mam 1 tak przechyloną głupio, miałaś ja piłowaną, żeby się ustawiła? No i wyciągi od 4 do 3, ale nie bolą na szczęście.

Ktoś się pytał ile nosi się wyciągi. Mi powiedziała, że prawdopodobnie do końca, bo cały czas będą się zęby przesuwać (zamykanie szpar), więc musza pasować górne do dolnych.

A aparat retencyjny nosi się w zależności od wady. Ja mam mieć drucik do końca życia. Zębów oczywiście. Bo miałam niewielką diastemę, a ona lubi wracać i jest trudna do wyleczenia.

A co do uśmiechu dziąsłowego, to mi też trochę widać, ale nie jakoś tragicznie, więc chyba nie mam się czym martwić. I tak narazie nie uśmiecham się tak, żeby było widać zęby, bo mam mega szczerby w miejscu górnych trójek i tak się tylko zastanawiam, czy jak przesuną mi się tam czwórki, to dolne trójki się zmieszczą, bo jak nie, to będzie słabo, bo nawet paszczy nie zamknę... Ale to jeszcze parę miesięcy będzie się przesuwać, więc jak to się mowi "pożyjemy. zobaczymy"

Ale się rozpisałam... Ale nie zawsze mogę pisać na bierząco, bo w pracy siedzę, za to śledzę wszystko uważnie
Stary 2011-02-23, 11:26   #3564
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Yoshka88 Pokaż wiadomość
A ja sobie wymieniam sama bez problemu, ale tylko te z przodu, bo tak jak beti_888 mam zalozone też na pierścienie i wolę ich nie ruszać. Zdejmuję je igłą, myje dokładnie zamki, bo zawsze tam jakieś resztki zalegają. Potem biorę nową ligaturkę, przewlekam przez dwa kawałki nici dentystycznej i rozciągam tak, żeby załoźyć na dwa rogi zamka, a potem na pozostałe. Umiem nawet już zrobić taką ósemkę, trzeba tylko nitki skrzyżować. Bułka z masłem.

Beti_888 ja chodzę do tej samej orto i jak patrzę na Twoje zęby to mam nadzieję, że mi zrobi tak samo ładnie! Też mam 1 tak przechyloną głupio, miałaś ja piłowaną, żeby się ustawiła? No i wyciągi od 4 do 3, ale nie bolą na szczęście.

Ktoś się pytał ile nosi się wyciągi. Mi powiedziała, że prawdopodobnie do końca, bo cały czas będą się zęby przesuwać (zamykanie szpar), więc musza pasować górne do dolnych.

A aparat retencyjny nosi się w zależności od wady. Ja mam mieć drucik do końca życia. Zębów oczywiście. Bo miałam niewielką diastemę, a ona lubi wracać i jest trudna do wyleczenia.

A co do uśmiechu dziąsłowego, to mi też trochę widać, ale nie jakoś tragicznie, więc chyba nie mam się czym martwić. I tak narazie nie uśmiecham się tak, żeby było widać zęby, bo mam mega szczerby w miejscu górnych trójek i tak się tylko zastanawiam, czy jak przesuną mi się tam czwórki, to dolne trójki się zmieszczą, bo jak nie, to będzie słabo, bo nawet paszczy nie zamknę... Ale to jeszcze parę miesięcy będzie się przesuwać, więc jak to się mowi "pożyjemy. zobaczymy"

Ale się rozpisałam... Ale nie zawsze mogę pisać na bierząco, bo w pracy siedzę, za to śledzę wszystko uważnie
oo chodzisz na gwiaździsta? fajnie
miałam piłowane tylko pomiędzy 1 (ale to już jak się wychyliły) bo miały nierówną powierzchnię i nie chciały się prostować (była mała szparka) ale tak poza tym nie miałam

no i ja też prawdopodobnie będę miała aparat do końca życia bo moja wada jest w pełni nawracalna

dlaczego niektórzy mają proste zęby i to bez aparatu a my musimy się z nim męczyć do końca życia żeby jakoś przyzwoicie wyglądać?

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2011-02-23 o 11:29
Stary 2011-02-23, 15:36   #3565
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:

dzięki

dlaczego niektórzy mają proste zęby i to bez aparatu a my musimy się z nim męczyć do końca życia żeby jakoś przyzwoicie wyglądać?
ooo... kolory z flagi to dobry pomysł

czasami też myślę, że to niesprawiedliwe (mimo, że bardzo lubię swój aparat) czemu ja mam takie krzywulce skoro mój tata ma idealnie równe i proste zęby.. a ortodonty w życiu na oczy nie widział

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 17:03   #3566
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
tak to mój uśmiech :/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg usmiech.jpg (2,2 KB, 110 załadowań)
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 18:22   #3567
wesola84
Rozeznanie

Cytat:

Co do kosztów to nie pamiętam .. ale ok. 500 zł[COLOR="Silver"]
Będę bardzo wdzięczna za fotki. Myślałam, że ten zabieg jest o wiele droższy
Ula05 rzeczywiście sporo Ci widać dziąsła, ale pomyśl jaki będziesz miała uśmiech po leczeniu Janie mam co się napalać na znaczną poprawę... cóż; muszę nauczyć się kontrolować uśmiech - ostatnio często uśmiecham się do lustra i zwracam uwagę na sposób w jaki muszę składać wargi, żeby za bardzo nie było widać dziaseł... to już powoli przeradza się w paranoję
Nowy wątek o uśmiechu dziąsłowym? Hmm... trzeba nad tym pomyśleć
A moje ząbki - ortodontycznie i aparatowo rzecz biorąc - bez większych zmian... tylko co rusz znajduję nowe szpary pomiędzy nimi. Jak tak dalej pójdzie, niebawem będę szczerbata - mając wszystkie zęby Orto mnie pociesza, że im więcej szpar tym lepiej - zęby będą miały miejsce na równiutkie pozycje... ufam ufff

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 18:35   #3568
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
A moje ząbki - ortodontycznie i aparatowo rzecz biorąc - bez większych zmian... tylko co rusz znajduję nowe szpary pomiędzy nimi. Jak tak dalej pójdzie, niebawem będę szczerbata - mając wszystkie zęby Orto mnie pociesza, że im więcej szpar tym lepiej - zęby będą miały miejsce na równiutkie pozycje... ufam ufff

zanim założyłam aparat to się zastanawiałam jak mi się te wszystkie zęby pomieszczą bez wyrywania... a teraz nie dość że się wyprostowały to i szpary potrafią się zrobić

Stary 2011-02-23, 18:47   #3569
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
wymarły jak dinozaury...

ja nie. ja będę ten złom nosić do końca świata chyba...
Jeden z kaloszy, który się ostał Miło Cię widzieć

Moje noszenie już na finiszu. Założenie: maj bez złomka. A tyle rzeczy jeszcze mi się nie podoba.
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 21:41   #3570
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:

koleżanka też miała wypalane dziąsła, ale to przed zakładaniem koron na zęby i powiedziała, że czuła tylko "smród spalonej skóry" :/ nieciekawie ale za to nic nie bolało
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości