|
|
#751 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Taaa... Fajnie.
Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytania? Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-02-20 o 20:47 |
|
|
|
|
#752 |
|
Zadomowienie
|
kup czym predzej arthroflex.
|
|
|
|
|
#753 |
|
Konto usunięte
|
Mam Arthro Scan.
|
|
|
|
|
#754 |
|
Zadomowienie
|
i co? podajesz caly czas?
|
|
|
|
|
#755 |
|
Konto usunięte
|
Znasz odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie?
|
|
|
|
|
#756 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja suczka tak się przywyczaiła, że jak nadchodzi pora to sama się upomina o kość ( wieprzową ),a potem o innej godzinie o posiłek i tu zależy co kuchnia oferuje, albo suchą karmę albo psi makaron gotowany w specjalny sposób.
|
|
|
|
|
#757 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jezeli nie masz psa z uczuleniem na kuraka, to tez nic nie bedzie, bo dla malych ras to kurak, sam kurak
|
|
|
#758 |
|
Zakorzenienie
|
a ja się poddaję
moje koty są niereformowalne i po mniej więcej roku próbowania z przykrością stwierdzam, że nie da się ich przestawić na bezzbożowe karmy - Orijen, Acanę, Taste of the Wild, The Power of Nature... żadnej nie chciały jeść:/wracam do RC...
|
|
#759 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#760 |
|
Konto usunięte
|
Yhm, fajnie. Mój pies jest niewłaściwie karmiony bo?
|
|
|
|
|
#761 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie. Skoro 1000days podaje psu pelnozbilansowana sucha karme, dla malych szczeniat, czy tez ma zamiar, to podawanie arthroflexu jest conajmniej glupie, bo glukozamina idzie wraz z karma -_-" Takie dodawanie suplementow psom ktore jedza dobrze zbilansowana karme jest nieodpowiedzialne! Dziecku tez bys podawala vibovit, gdyby jadlo codziennie brokula, marchewke z groszkiem, swieze pomidorki, oraz jablka? Nie. Wiec to chyba koniec dyskusji, dopoki nie pokazesz nam dyplomu ukonczenia SGGW na wydziale weterynarii, lub nie przedstawisz stosownych badan naukowych dot. suplementacji psow ktore jedza dobrze zbilansowana sucha karme.
|
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
wspanialy artykul - "Zywienie psa. NIE TYLKO SMACZNIE, ALE I ZDROWO. WITAMINY l ICH ZNACZENIE " -
http://www.amstaff.infocoig.pl/index.php?go=zywienie kopiuje fragment - "WITAMINY Dorosły pies potrzebuje średnio 1,3 g tłuszczu na dobę na 1 kg wagi ciała, młodzież zaś 2,3 g na 1 kg masy ciała. W przy*padku braku tłuszczów w pożywieniu obserwować można spo*wolnienie wzrostu, zaburzenia rozrodcze, choroby skóry. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu jest także szkodliwy. Jedna z oznak właściwej ilości tłuszczów w pokarmie jest gładka, bły*szcząca sierść. Dla psa najwartościowsze są tłuszcze zawarte w pokarmie zawierającym dużo witamin - w wątrobie, mleku, ry*bach. Prócz białek, tłuszczów i węglowodanów, w pożywieniu psa muszą być obowiązkowo obecne witaminy." tu autor wymienia zrodla witamin "Pożywienie psa nie będzie nigdy pełnowartościowe, jeśli brak w nim składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, chloru, żelaza, miedzi, kobaltu, cynku. Obok białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin składniki mineralne są niezwykle waż*nymi dla życia i zdrowia psa składnikami pokarmu." wymieniono zrodla skladnikow mineralnych; Nastepnie omawiane sa pokarmy pochodzenia zwierzecego i pokarmy roslinne "Jak już wspomnieliśmy, w żywieniu psów wskazane jest korzystanie z różnych dodatków: drożdży, preparatów witaminowych, mączki kostnej, skorupek z jaj kurzych, soli kuchennej. Drożdże piekarnicze i piwne zawierają dużo pełnowartościo*wych białek i witamin grupy B, dodaje się je do pokarmu szcze*niąt w ilości 5-10 g dziennie, a psom dorosłym w ilości 20-30 g. Preparaty witaminowe można dodawać do pożywienia, gdy ich obecność w karmie jest zbyt niska. Należy je zwłaszcza po*dawać szczennym sukom i sukom karmiącym zgodnie z zalece*niami dołączonymi do opakowań takich preparatów. Dodatki mi*neralne dodajemy do pożywienia tuż przed jego podaniem. Mączkę kostną dodajemy psom dorosłym do pożywienia w ilo*ści 10-15 g dziennie, szczeniętom od 1-3 miesięcy życia w ilo*ści 10 g, a od 3 do 6 miesiąca - 15 g dziennie. " |
|
|
|
|
#763 | |
|
Zadomowienie
|
bo jest psem duzym, a dostaje karme dla ras malych.
Cytat:
nie jestem weterynarzem. jestem z wyksztalcenia zoologiem. ale wybacz, nie bede sie tu legitymowac dyplomami. przede wszystkio bowiem jestem ODPOWIEDZIALNYM wlascicielem mlodego psa duzej rasy i wiem, jak psy ras duzych nalezy zywic i suplementowac. jestem wrogiem nadmiernej suplementacji, co wielokrotnie podkreslam. moj pies poza arthroflexem i dobrej jakosci olejem z lososia nie jest niczym suplementowany, bo je dobrze zbilansowana karme. ale o stawy mojej suki dbam bezwzwglednie. jesli zas chodzi o dzieci...nieco ciezko w naszych warunkach klimatycznych codziennnie miec swierze pomidorki, brokulkii marchweczke, nie sadzisz? wiec to sytuacja hipotetyczna. jesli uwazasz, ze ochrona stawow psow rasy duzej to bzduura, ok. ale nie wyskakuj na tych, ktorzy tak nie uwazaja. moja suka byla do 6 miesiaca zycia znoszona i wnoszona po schodach. bedzie przeswietlona pod katem dysplazji. i wreszcie DOSTAJE ARTHROFLEX, bo zalezy mi na jej zdrowiu. |
|
|
|
|
|
#764 |
|
Raczkowanie
|
Bezkonkurencyjne krokiety ORIJEN albo AKANA, cala reszta jest na mace z mielonych zwierzat. Te dwie karmy nie maja zadnej maki, za to prawie 70 procent protein. Polecam, tez w necie poszukalam wiadomosci na ten temat i wlasnie Orijent, to karma ktora stosuje u maojej 8 miesiecznej suni. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#765 |
|
Konto usunięte
|
Wybacz ale mojego psa nie mogłam nosić do 6go miesiąca życia po schodach ponieważ tak się składa, że wtedy błąkał się gdzieś po Warszawie. Teraz ma jeden schodek do domu. Myślisz, że powinnam zacząć go wnosić...?
Nie dostaje karmy dla małych ras. Skup się przy czytaniu. Czy napisałam, że pies nie dostaje suplementu? Skup się ponownie. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-02-22 o 19:16 |
|
|
|
|
#766 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szczerze mowiac niezbyt mnie obchodzi twoj pies. napisalam o swoim...skup sie na czytaniu ))skoro twoj pies nie dosraje karmy dla malych ras i jest suplementowany, to czemu pytasz, czy powinien byc? |
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Konto usunięte
|
Skoro nie obchodzi cię mój pies to spłyń ode mnie bo twoje rady mam w głębokim poważaniu. Zaraz, zaraz... Rady? No właśnie, jakie rady?
Cytat:
Ciocia Wiki uczy : kategoria gramatyczna (czas gramatyczny) czasownika, która najczęściej wskazuje i nazywa późniejszą czynność lub późniejszy stan niż moment mówienia lub pisania o nich, np. pójdę, kupię, będę spał. |
|
|
|
|
|
#768 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokaz mi gdzie napisala "Czesc, jestem tauzi mam psa wielkosci labradora". I tak, jezeli dajesz psu karme odpowiednio zbilansowana nie musisz nic dokladac. Pies ma zapotrzebowanie na tyle i tyle glukozaminy, dostaje ja z karma, ponad to, duzy pies zje wiecej karmy dla malych psow, wniosek - wszamie wiecej glukozaminy. I pozwolisz ze tym radosnym akcentem zakoncze ta bezowocna dyskusje. Jeszcze BTW, niewlasciwie karmiony pies bo dostaje karme dla malych ras. Wiesz co robia muszki i bedzie nam lepiej trawka rosla. Karma dla malych psow nie rozni sie specjalnie skladem od karmy dla duzych psow, rozni sie glownie gramatura. Moze sprobujesz mi wmowic ze moj pies jest niewlasciwie karmiony, bo mam husky'ego, czyli rase pomiedzy medium a large, i normalnie naleza mi sie baty, bo w okresie letnim gdy malo je, daje mu karme dla szczeniat - wysokokaloryczna karme?
|
|
|
#769 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=1000days;25217425]Mój pies (kundel owczarkowato niemiecki)
To raczej duży pies, jest wielkości suki ON. No a małe psy to... małe psy ![]() Tutaj napisala, że ma sa duzego Owczarki niemieckie nie są male, pieski w typie ktore wielkościa sa zblizone do Owcarka, tez pewno male nie są.Nie wiem jak inni, ale moi rodzice mają obecnie goldena i podają mi tez karmę dla malych ras, jest zdrów jak na razie, a ma kilka latek już, regularnie odwiedzają z nim weta, wiec chyba nic w tym złego.. tak uwazam, choć mogę się mylić. Kiedys wet mowil mi, ze jesli pies jest duzy a je karme dla ras malych-zje jej po porostu więcej i wyjdzie "na to samo ", a pies maly, ktory zje karme dla ras dyzych, zje jej mniej i tez "na to samo wyjdzie". Tak mowil mi wet kiedyś jak go pytalam. wiec tylko przekazuję.
|
|
#770 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
))))nic do ciebie, moja droga, nie mam. do twojego psa tez nie. karm go jak chcesz. zapytalas, to odpowiedzialam: moim zdaniem powinien dostawac arthroflex, ktory jest najlepszym suplementem na stawy. Cytat:
nawet dla kotow mozesz mu podawac karme...to nie moje zwierze. swoja droga przeswietlalas go? kto opisywal zdjecie? |
||
|
|
|
|
#771 | |
|
Konto usunięte
|
To nie pierwszy raz kiedy "odpowiadasz". Zacznij odpowiadać na pytania a nie wtrącać swoje eeee.... mądrości.
Cytat:
Albo nie, sąsiad. Jest palaczem. |
|
|
|
|
|
#772 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, przeswietlac huskiego, jak husky jest rasa srednia i z reguly sie tego nie robi, bo nie sa obciazone dysplazja (chyba ze wezmiesz i psiaka od mlodego ubierasz w zle dopasowane szelki, co akurat nam nie grozi, szelki poznal dopiero pol roku temu a ma 5 lat, sa doskonale dopasowane, wrecz smiem stwierdzic iz praktycznie jakby szyte na miare byly)... Wiec przeswietlenie bylo i jest zbyteczne, skoro nie ma przeslanek ku temu.
|
|
|
#773 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, Dziewczyny - zapomnialyscie, ze ja jestem... i czuwam
![]() Prosze zachowac kulture wypowiedzi |
|
|
|
|
#774 |
|
Konto usunięte
|
Carolinascotties, sorry ale to kolejny raz kiedy dostaję odpowiedź niezwiązaną z tematem i podaną mędrkowatym tonem. Są różne filozofie jak powinno się karmić psa, prawda? Jest tylko sucha, jest BARF, jest gotowane itd. Ja nie podaję psu kości bo zwyczajnie tego nie uznaję no ale powinnam podawać bo mój pies nie umie gryźć, na pewno nie umie, lapinne siedzi mi w kuchni przy psiej misce i widzi. Za to nie widzi jak napisałam, że pogryzł mniejsze żarcie. A gdy stwierdzam, że owszem umie to słyszę, że się zapieram
Chyba można stracić cierpliwość... Szczególnie pamiętając ostatnią dyskusję. lapinne, nie chcę twoich rad, dziękuję ale nie. Dawanie karmy dla małych skonsultowałam z wetem bo akurat musiałam iść z kotem do niego
|
|
|
|
|
#775 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiele potrafie zrozumiec, ale pamietajcie prosze, ze laczy nas sympatia do tego forum; Moja rada-nie bierzmy wszystkiego do siebie, jak i nie oceniajmy innych z taka latwoscia;
W zyciu jest wystarczajaco duzo zlych momentow, ludzi... starajmy sie, aby mimo naszych roznic to miejsce bylo przyjazne. |
|
|
|
|
#776 |
|
Zadomowienie
|
pytalas, czy suplementowac psa.
to jest oczywiste: tak. i tu nie ma zadnego madrzenia sie czy braku kultury wypowiedzi. pytanie, odpowiedz. jesli zas chodzi o przeswietlenie w kierunku dysplazji...mialam na mysli stawy biodrowe, nie lokciowe. na szczescie dobrzy hodowcy badaja swoje psy http://www.husky.ols.vectranet.pl/badane.htm |
|
|
|
|
#777 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy nie rozumiesz, ze weterynarz mojego psa, nie widzi powodu by gnebic, i tak wygnebionego juz przez badania zwierzaka? Nie ma przeslanek aby wystapila u niego dysplazja, je odpowiednio tyle glukozaminy ile powinien, rozmnazac/wystawiac go nie zamierzam, jezeli potrzebuje suplementacji w odpowiednim okresie jak np. lnienie, to odpowiednia suplementacje dostaje, ale na bogow nie wymaga suplementowania glukozaminy. Poza tym, po cholerke faszerowac psa chemia, jak rownie dobrym patentem jest galaretka z lapek kurzych... Zaczynam podejrzewac ze zwyczajnie jestes dystrybutorem arthroflexu.... Wylaczajac epizody padaczkowe mam w 100% zdrowego fizycznie (bo psychicznie to on zdrowy nie bedzie ) psa. Carolina, przepraszam, no jak sobie zazyczysz bede sie samobiczowac po nocach^^"
|
|
|
#778 |
|
Zadomowienie
|
najwazniejszym czynnikiem powodujacym dysplazje sa jednak geny. moja suka prawdopodobnie tez nie bedzie rozmnazana, ale jednak mam zamiar ja przeswietlic.
poza arthroflexem rozprowadzam tez orijen, bo wszedzie podkreslam, ze to karma o najlepszym na rynku skladzie. |
|
|
|
|
#779 |
|
Przyczajenie
|
A ja moje labradorki jak i całą resztę bandy karmię Pedigree już od n-lat. Robią piękne kupki, mają błyszczącą sierść, żadnych problemów z zębami/stawami/etc. Nie dodaję żadnych suplementów diety (chyba, że przychodzi czas na ciąże i szczeniory).
Nie lubię "specjalistycznych" karm dla dużych ras, bo po przeanalizowaniu z odpowiednimi osobami składu, wyliczyliśmy, że żeby ta chondroityna dodawana do karmy coś miała rzeczywiście dać, to musiałoby jej być z 10 razy więcej. Dodatkowo NIE lubię Royala dla labków, bo strasznie wysokie rosną. Za wysokie. Co do jedzenia jeszcze, to poza suchą karmą dostają czasem w ramach "smakołyku" do miski z karmą a to np. trochę z saszetki tej z mokrym jedzeniem, a to ewentualnie im psi makaron ugotuję (powtarzam, jako dodatek na smak), nieprzyprawionym rosołem poleję, ciut jogurtu/białego sera/rybki dam, raz na jakiś czas dostają też swoją karmę siemieniem lnianym polaną. I wszystko "gra i buczy". Zbilansowana dieta plus odpowiednia ilość karmy, żeby pies ani za chudy ani za gruby (szczególnie z psiakami ras dużych trzeba uważać-dysplazja) nie był. I absolutnie nie lubię żadnych kości, nawet prasowanych. Świetną nagrodą raz na jakiś czas jest kromka/kawałek suchego chleba (SUCHEGO), bo moje czworonożne lubią sobie chrupać, a nawet gdyby łyknęły z łakomstwa (hehehe, szczególnie labki-odkurzacze) za duży kawał, to i tak nic im się złego z tego powodu nie stanie. Ale ja to skrajna jestem jeśli o kości i patyki w lesie/na łące chodzi. Wolę suchy chleb i specjalnie zakupiony aport (szczególnie po akcji, kiedy labrador przyjaciół wbił sobie w podniebienie koniec patyka, podczas zabawy, bo się potknął niosąc go w pysku "nieodpowiednią stroną" - na szczęście nic wielkiego mu się nie stało, ale ja wolę już nie próbować z patykami...). I to moja ogólna wypowiedź, nie odnoszę się do wypowiedzi innych osób. TERAZ za to się odniosę Nie wczytywałam się za dokładnie, ale ktoś tam koniecznie nalegał, żeby inna użytkowniczka zrobiła zdjęcie stawów biodrowych swojemu psu. PO CO pytam, jeśli z psem wszystko jest ok i nie jest to samiec/suka hodowlana w rasie, która musi mieć zrobione zdjęcie i oznaczony stopień odpowiednią literką? Jak się okaże, że psa boli, że oszczędza łapę i/lub kuleje, to wtedy raczej byłoby to wskazane (o ile to nie kulawizna młodzieńcza np., która mija z wiekiem, o ile się o to zadba).A co do dysplazji, o której pisano gdzieś bardziej na początku - jest to sprawa genów, owszem, ale po to np. w labkach wymagane są zdjęcia stawów biodrowych i obwarowane jest to niezliczoną ilością przepisów, żeby wyeliminować problem ze strony genów. Głupota i/lub niewiedza właścicieli za to jest częstszą przyczyną doprowadzanie psa do dysplazji. O psach mogłabym gadać/pisać godzinami, ale czas iść spać
|
|
|
|
|
#780 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.

moje koty są niereformowalne i po mniej więcej roku próbowania z przykrością stwierdzam, że nie da się ich przestawić na bezzbożowe karmy - Orijen, Acanę, Taste of the Wild, The Power of Nature... żadnej nie chciały jeść:/

))
) psa.