|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Ja się dzisiaj tak fatalnie czuję, że chciałabym aby mnie ktoś litościwie dobił... wprawdzie posprzątałam, obiad zrobiłam itd. ale jest mi po prostu strasznie, głowa mi pęka, brzuch mnie boli, okres mam i w ogóle jest mi źle, kiedy skończy się ta zima?
![]()
#4742 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
ycnan w sprawie włosków nie pomogę, bo mój ma malutko włosków, taki meszek właściwie. A starszy syn był łysy jak kolano do 3 lat
![]() Martucha tak mnie zachęciłaś tym swoim gotowaniem, że ja przeciwniczka gotowania, zwolenniczka wygodnych słoiczków - kupiłam dziś piersi z kurczaka BIO i mam zamiar ugotować Pascalowi obiadek. On do tej pory pił obiadki przez butlę, ale chyba czas powalczyć z łyżeczką i pomyślałam, że może mu moje obiadki bardziej zasmakują... Choć te co kupuje są pyszne , mimo braku przypraw. No ale że jestem gapa i nie kupiłam warzyw BIO to gotować będę jutro. Klarissa chętnie bym cie dobiła gdybym była gdzieś w pobliżu ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-02-23 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
Zadomowienie
|
Weronisia..to mnie tez..jak chcesz mozesz dobic.
![]() ![]() aaa..i ja tez obiadek ugotowałam..cikawe czy sie Patryczek skusi domowym jedzonkiem..choc ostatnio to wszystkim gardzi... aaaaaaa i moj Domik tez był łysy heeh... ![]()
#4744 |
Zakorzenienie
|
aaneczka no to jestem ciekawa jak zasmakuje mu twoje jedzonko, bo Pascalek też ogólnie gardzi.
A ugotowałaś na zwykłych warzywkach? Co dokładnie ugotowałaś? Ja bym chciała warzywa BIO i generalnie takich urzywam, ale tym razem mam w lodówce tylko zwykłą marchew i por i zwykłe ziemniaki. A już nie chce mi się iść drugi raz do sklepu, bo zimno jest. Wasze mrozy doszły i do mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
a ty będziesz na początku gotować czy dawać słoiczki??? bo ja mam taki plan aby zacząć od słoiczków a jak mała zacznie więcej jeść to przerzucić się na gotowanie, gdzieś tak za miesiąc. tylko nie wiem czy jak się do wygody słoiczków przyzwyczaję to będzie mi się chciało no i czy małej moje jedzenie będzie smakować. Cytat:
Klarissa trzymaj się jutro będzie lepiej, musi być ![]() Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-02-23 o 12:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja na kaszel bardzo polecam krem musteli http://www.mustela.pl/pl/main.html#/...e-reconfortant W naszym przypadku naprawdę działa, dzidzia rzeczywiście łatwiej oddycha. Jeśli chodzi o katar, to najpierw disne mar dla dzieci, później porządne czyszczenie fridą i na koniec maść majerankowa. U nas taki zestaw się sprawdza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Zadomowienie
|
Hagar na każdym schemacie na jaki patrze jest napisane 1-4 cyc a 5-6 dodać jarzyny. Wiec 5-6 to po skończonym 4 miesiącu, ale już kilka razay ta kwestia byłą poruszana i widzę że różnie się to interpretuje. JA zapytałam położnej i lekarza i potwierdziła Na cycu rozszerzamy dietę po skończonym 4 miesiącu. JA też zaczęłam od jabłka ale chodziło o kupki A teraz będzie marchew, marchew+ziemniak i marchew+ziemniak+pietrusz ka. Potem inne owocki No i zalecają nie później niż w 6 miesiącu gluten, ale z tym zobaczę bo czau jeszcze mam sporo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mysle że pogardzi moim jedzonkiem..on tylko owoce by jadł i kaszki...z Ja dałam marchewke, ziemniaka, troszke goszku, troszke selera naciowego, troszke selera i masełko.. ![]() ![]() gabisun..zapomniałam dodac ze daje kilka kropelek olejku olbas na ciuszki i łatwiej sie małemu oddycha ![]()
![]() |
#4749 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Teraz ponoc panuje wirus zapalenia oskrzeli i bardzo duzo dzieci choruje wiec uwazajcie gabisunu nas zaczelo sie od mokrego kaszlu, kataru prawie wogole nie mial
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-02-23 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zapomniałam napisać - dzisiaj w nocy pierwszy raz daliśmy kleik ryżowy, bo ostatnio nam Natalka prawie w ogóle nie spała w nocy bo co chwilę chciała jeść. No i dzisiaj pięknie spała nawet, coś tam tylko nad ranem pokwękała... ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-02-23 o 13:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Zakorzenienie
|
witam,
przyszła kolejna chętne do dobitki ![]() hagar,Ilona-ja na razie kupuję słoiczki, no cóż wygodna jestem i tyle ![]() ![]() ![]() Ilona-dobrze,że to nie skaza, na pewno odetchnęłaś z ulgą ![]() Weronisia - ja też juz ledwo zipię....od 4,5 miesiąca mało co śpię....Mam jedno marzenie:żeby ktoś mi powiedział datę kiedy Mati zacznie mi spać całe noce ![]() ![]() ycnan-nie obcinałam włosków, bo Matieu same wychodzą ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 |
Zakorzenienie
|
Kalex ja znam tą datę
![]() Znaczy dla mnie taka data, a dla ciebie to nie wiem ![]() Moje dzieci przesypiały całą noc dopiero po skończonym 1,5 roczku. Oliwia była 1,5 roku na cycu i po odstawieniu dopiero nauczyla sie nie budzić. A Thomas był na butli i budził się 1,5 roku na jedzonko lub pitko. Jak miał 1,5 roku to butlę zamieniłam na kubek niekapek i walczyliśmy z napadem jego szału 3 noce (no bo nie kumał, że z tego kubka trzeba mocno ciągnąć) i w końcu dał za wygrana i więcej się nie budził. Tak więc z Pascalem nastawiam się na podobny scenariusz. On ma 4,5 m-ca i tyle czasu nie przespałam więcej niż 4 godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
Zakorzenienie
|
Weronisia myślałam,ze będzie mi lepiej po poznaniu daty, ale teraz mi gorzej
![]() ![]() Sądzę,że Mati na pewno będzie się ciągle tak budził dopóki będzie jadł z piersi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozostaje nam tylko się wspierać, coby nie oszaleć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4756 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do kleiku to Franek tez go pierwszy raz dostał wczoraj ale w dzień i nic nie pomógł po 40 minutach był głodny mimo zjedzenie 120 ml bebilonu+ kleik Ale on chyba ma taki okres bo widzę że bardziej potrzebuje być ze mną jak traci mnie z oczu to jest wycie co nigdy się nie zdarzało A może uwierzę w e skoki bo jesteśmy w 8 tygodniu wiec w najdłuższym koku ![]() ![]() No i współczuję samopoczucia i przytulam mocno ![]() Cytat:
![]() Co do snu Kalex i Weronika u mnie to etapami raz przesypia od 20 do 3 i potem do 7 a raz od 20 do 2 i potem 6. O ostatnio niby tak je ale wierci się, chce zmienić pozę albo chce smoka i tak co godzin mnie wybudza ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a próbowałyście coś robić z tym nocnym wstawaniem? Tzn jakoś odzwyczajać? To musi być strasznie męczące... Mi może jest łatwo powiedzieć, bo nasza dzidzia przez pierwszy miesiąc swojego życia przesypiała najpierw w nocy 6h, robiła przerwę na jedzenie i spała kolejne 4h. W ciągu dnia jadła co 2,5-3h. Jak skończyła miesiąc, to przesypia ciurkiem 8-9h i tak cały czas ma, aż do teraz (ma 5mies i tydzień). Czasem się przebudzi nad ranem, tak około 6, ale dajemy jej smoka i śpi dalej. Od teściowej słyszałam, że za jej czasów, to dzieci się w nocy wodą przepajało, żeby je oszukać... Nie wiem jakie metody teraz się stosuje, ale może są jakieś skuteczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepajanie owszem, ale wtedy pobudka co godzinę. To ja wolę co 3-4 godziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4759 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja mogę kogoś dobić jak trzeba, tylko trochę siły nie mam, bo wszystko mnie boli przez to przeziębienie ![]() Macie jeszcze te nieszczęsne krechy? |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4760 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiec jak nie przejdzie jej ten kaszel to idz lepiej do lekarza. Oklepuj mala i nos na rekach aby sobie odkrztuszala. Sciagaj tez nosek jak ma cos katarku. Mam nadzieje ze jej nic nie bedzie i ze jest zdrowa, bo mi ta choroba niezle nerwow zjadla ;(
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-02-23 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
Zakorzenienie
|
gabisun moja krecha ma się dobrze, wylazła przed samym porodem i chyba już na zawsze ze mną zostanie
![]()
#4762 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4763 |
Wtajemniczenie
|
gabisun po prostu nie można go stosować dłużej niż napisane na opakowaniu- czyli chyba max. 3-4 dni. Bo efekt może być odwrotny do zamierzonego i można za mocno wysuszyć śluzówkę
Ilona N2 super,że to jednak nie skaza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Raczkowanie
|
hej hej
![]() długo się nie odzywałam ale cały czas czytałam ![]() ![]() ![]() ![]() zaczynamy też powoli wprowadzać nowe jedzonko, na razie było jabłko, marchewka i zupka marchewkowa z ryżem, jutro kolej ziemniaka. Mała wcina jak szalona na razie ja gotuję i na szczęście jej smakuje. no i w końcu moje dziecię zaczęło się obracać z plecków na brzuszek ![]() ![]() ![]() A pozatym to wczoraj byłam dogadać się z moją kierowniczką w sprawie powrotu do pracy i wracam 7 marca ![]() sorki że tak tylko o sobie ale od jutra postaram się poprawić ![]() gabisun ja wogóle krechy na brzuchu nie miałam ominął mnie ten zaszczyt ![]() waniliaania2009 dobrze że małemu przeszło, mam nadzieję że moja też wyzdrowieje i nie rozwinie sie z tego nic poważniejszego Edytowane przez gabi1985 Czas edycji: 2011-02-23 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zakorzenienie
|
Weronisia i Klex wy to macie lepiej ode mnie ja wstaje co 2h moje marzenie przespac 3-4 chociaż.Fakt jak sie urodził to w nocy 2 albo 3 razy przespał 6h-ale to tak dawno,ze nie pamietam.
kasika84 nie na wszystkie dzieci działa to ja oszukiwałam wodą to się wybudzał i koniec spania na conajmniej 2h,smoczek nie działał,bo wielki krzyk. a mój synek wrócił do łyzeczki ![]() A musze sie pochwalic mój synio mnie zadzwiwia.Kupke nie chce zrobic w zamknieta pieluche, trzeba mu otworzyc i robi swoje ![]() ![]() ![]() ![]() Ilona ile w tym prawdy nie wiadomo,bo mój lepiej jadł marchewke od jabłka,a od jabłka zaczynałam,ale sa rozne dzieci jeden zje drugi nie
#4766 |
Zadomowienie
|
Kurczaczek, żeby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...
![]() Czytałam, czytałam, ale nie chce mi się cytować ![]() gabisun, ja krechę mam, ale już zdecydowanie jaśniejszą. kasika84, dawniej po 3 miesiącach sie dzieci na silę odzwyczajało od jedzenia nocnego. Ale wtedy była tez moda na karmienie butelką i bylo łatwiej. Teraz wiadomo, że układ nerwowy rozwija się najszybciej przez pierwsze 6 miesięcy i nie wolno na siłe zabierać dzieciom tego nocnego jedzenia (tyczy się to przede wszystkim karmienia piersią). Mówią, zeby powoli odzwyczajać dziecko po skończeniu 6miesięcy, a już koniecznie jak dziecko ma 8miesięcy. Tak czytałam i słyszłam z kilku źródeł. Ugotowałam Boryskowi wczoraj marchewkę z masełkiem (wolę mu wprowadzać wszystko od nowa, pojedynczo, z tym, ze szybciej, bo to straaaszny alergik i byle g***o go uczula). Wczoraj wcinał, aż miło było patrzeć ![]() Spodobało mi się straaasznie gotowanie dla maluszka i teraz na pewno takie jedzonko będzie dostawal. Ale tylko warzywka, bo z owocków tylko jabłuszko/soczek jabłkowy mętny z gerbera (świetny, bo kwaskowy, a nie słodki i na kupala działa, że hoho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Zakorzenienie
|
Dra współczuję. Co 2 godziny wstawałam gdy karmiłam piersią, bo on tak często jadł.
Teraz nawet gdy nie chce jeść, to się wierci, albo sapie, a ja już oczywiście nie śpię i nasłuchuję ![]() Ycnan skoro on taki alergik, to czemu dajesz mu masło? ![]() Ja mojej alergiczce na początku nie dawałam żadnego tłuszczu. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4768 |
Zakorzenienie
|
hagar cieszę się że wizyta udana, a co do płaczu to obserwuj czy to serio przez wasz brak czy może coś innego... mój Pat już miał takie schizy ale na szczęście jest już lepiej tzn z moją mamą zostanie, ale z teściową never ever, zresztą się nie dziwie skoro jej nie widuje..
dzidzia ciesze się że ze zdrówkiem małej już lepiej.. ![]() ycnan mój pat też tylko w bodziakach i półśpiochach, a włosy podcinałam normalnie nożyczkami tzn ja zagadywałam a tż ciął, bo wyglądał jak kozak na czubku głowy miał "kucyka" a reszta się wytarła i miał krótkie IlonaN2 u nas też przez zęby się zaczął wybudzać co godzine i drzeć że chce smoka, a wcześniej wypluwał i nie chciał.. więc rozumiem cię i nie pociesze bo u nas to trwa i trwa z przerwami (np dziś spał pięknie obudził się raz o 3 ale zasnął i o 6.30 na jedzenie) ale ostatnio po 6 razy na bank.. Klarissa przytulam.... mocnoooo Weronisia trzymam kciuki za gotowanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() idę nadrabiac dalej ![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- ja widzę że wczoraj tu jedno wielkie zbiorowe samobójstwo by było ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gabisun ja mam jeszcze taką krechę... buuuu gabi ciesze się że zajrzałaś ![]() ycnan ja polecam zaczęcie od manny ![]() ![]() bo póki co się nie poddam nawet jak będzie pluł.. kiedyś musi zacząć jeść nasze gotowane ![]()
![]() |
#4769 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do jedzenia, to są to, jakby nie było, odrobinę inne smaki i ciężko dzieciaczkom się przerzucić na inne jedzonko. Tak w ogóle, to gluten dajecie do warzywka/obiadu, czy do owoców/deserku? Ma to jakieś znaczenie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4770 |
Zakorzenienie
|
ja dowałąm do obiadu, a jak skończył 6 mce czyli zaczął 7 to do mleka
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.