Seks a spowiedź - zbiorczy - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej?
Tak, dostałem/am rozgrzeszenie 268 81,21%
NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia 62 18,79%
Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-11, 16:52   #1381
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Seks a spowiedź - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale...za co właściwie podziwiać?
Za wiarę w to, że przy bramie nieba będzie stał Terlikowski czy ktos o jego poglądach i badał, czy człowiek za życia stosował tabletki czy prezerwatywy?

I jak stosował, to w tył zwrot i do piekła marsz?
Nie. Bo nikt, nawet papież tak naprawdę nie wie jak to po śmierci wygląda.
I nikt tak naprawdę nie wie czy Boga obchodzi, jaką stosujemy antykoncepcję. Ja nie sądzę, ale KK tak. Nie wiadomo.
Podziwiam za to, że tak wierzy, stara się być dobrą katoliczką, nie fanatyczną, toleruje też inne poglądy ale sama nie chce uprawiać hipokryzji i potrafi się trochę poświecić, nie to co ja na przykład. No, ale ja uważam, że wiara to coś pięknego. Ty tak nie uważasz, więc też nie będziesz tego podziwiać. Tyle.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2011-02-11 o 16:54
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 14:44   #1382
zielonooka xD
Raczkowanie

Ja się z seksu nie wyspowiadam. Nie żałuję tego, planujemy wspólną przyszłośc, niedługo zaręczyny. Po co mam księdzu kłamac i mówic ,,za wszystkie swoje grzechy serdecznie żałuję" jak tak nie jest. Nie chce okłamywac samej siebie. Będę rozliczona z grzechów przed Bogiem, nie księdzem.
zielonooka xD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 14:51   #1383
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonooka xD Pokaż wiadomość
Ja się z seksu nie wyspowiadam. Nie żałuję tego, planujemy wspólną przyszłośc, niedługo zaręczyny. Po co mam księdzu kłamac i mówic ,,za wszystkie swoje grzechy serdecznie żałuję" jak tak nie jest. Nie chce okłamywac samej siebie. Będę rozliczona z grzechów przed Bogiem, nie księdzem.
Wiesz, że w takim razie Twoja spowiedź jest nieważna?
Stary 2011-02-21, 14:52   #1384
Lion Heart
BAN stały

Cytat:
Sorry, ale jak jesteś katoliczką, to taka spowiedź będzie niewazna a komunia przyjęta świętokradczo (grzech śmiertelny przeciwko
Duchowi Świętemu). Czy nie lepiej się jednak wyspowiadać, wzbudzając w sobie żal z powodu obrażenia Pana Boga.
Lion Heart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 17:24   #1385
Martusia7
Zadomowienie

Cytat:
kobieto, to co Ty robisz to ksiądz ma w głebokim poważaniu, prawda,ze może Ci nie dać rozgrzeszenia, ale chyba tu nie o to chodzi.
Jak sama napisałas Bóg bedzie Cie rozliczał z grzechów i to Jego okłamujesz.
Jaki sens sie spowiadać?
Martusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 21:09   #1386
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Lion Heart Pokaż wiadomość
Sorry, ale jak jesteś katoliczką, to taka spowiedź będzie niewazna a komunia przyjęta świętokradczo (grzech śmiertelny przeciwko
Duchowi Świętemu). Czy nie lepiej się jednak wyspowiadać, wzbudzając w sobie żal z powodu obrażenia Pana Boga.
Ale nadal brak elementu: "mocne postanowienie poprawy" Jakby nie kombinować jest to sytuacja bez wyjścia dla wierzących i chcących życia w Kościele, a jednocześnie seksu z (nawet jednym jedynym) partnerem

Stary 2011-02-22, 13:41   #1387
Lion Heart
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ale nadal brak elementu: "mocne postanowienie poprawy" Jakby nie kombinować jest to sytuacja bez wyjścia dla wierzących i chcących życia w Kościele, a jednocześnie seksu z (nawet jednym jedynym) partnerem
Postanówcie wreszcie o ślubie, pójdźcie na nauki przedślubne, ustalcie termin ślubu i mocne postanowienie poprawy będzie.
Stary 2011-02-22, 15:32   #1388
Elfir
Zakorzenienie

Jakby nie kombinować jest to sytuacja bez wyjścia dla wierzących i chcących życia w Kościele, a jednocześnie seksu z (nawet jednym jedynym) partnerem.

Jest wyjście. Pokochać waszego boga bardziej niż partnera, jak to nakazał Jezus.
Gdy kocha się danego boga (tzn. reprezentującego daną religię z jej zasadami moralnymi) to z miłości i strachu przed karą pewnych rzeczy się nie robi i już. Nie zabija, nie kradnie, nie uprawia się seksu poza małżeństwem.

Tylko w sytuacji, gdy wasza "wiara" nie jest rzeczywistą wiarą, a jedynie zbiorem narzuconych poprzez wychowanie norm społecznych i "memów", możliwe jest ich świadome łamanie. Dojrzewając człowiek się buntuje przeciwko zastanemu porządkowi świata, w tym i społeczeństwu, jego normom. Z czasem - albo zostaje buntownikiem, albo z powrotem wraca na łono społeczeństwa.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 15:48   #1389
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Jakby nie kombinować jest to sytuacja bez wyjścia dla wierzących i chcących życia w Kościele, a jednocześnie seksu z (nawet jednym jedynym) partnerem.

Jest wyjście. Pokochać waszego boga bardziej niż partnera, jak to nakazał Jezus.
Gdy kocha się danego boga (tzn. reprezentującego daną religię z jej zasadami moralnymi) to z miłości i strachu przed karą pewnych rzeczy się nie robi i już. Nie zabija, nie kradnie, nie uprawia się seksu poza małżeństwem.

Tylko w sytuacji, gdy wasza "wiara" nie jest rzeczywistą wiarą, a jedynie zbiorem narzuconych poprzez wychowanie norm społecznych i "memów", możliwe jest ich świadome łamanie. Dojrzewając człowiek się buntuje przeciwko zastanemu porządkowi świata, w tym i społeczeństwu, jego normom. Z czasem - albo zostaje buntownikiem, albo z powrotem wraca na łono społeczeństwa.

nigdy nie rozumiałam świadomego i jakby nie było, chętnego - jeśli chodzi o seks, łamania postanowień wiary i tutułowania się wierzącym. to taka mega odrzucająca hipokryzja, którą zwykło się - zamiast normalnie, lenistwem i konformizmem, tytułować "ja wiem czym dla mnie jest grzech"
ładnie też postępują "ateiści", którzy chrzczą dzieci/biorą ślub kościelny w imię "wyższego dobra" tłumacząc się życiowym doświadczeniem i dostosowaniem się do norm społecznych.
fuj, obrzydliwi są tacy ludzie,
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 16:07   #1390
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sugarcane Pokaż wiadomość

nigdy nie rozumiałam świadomego i jakby nie było, chętnego - jeśli chodzi o seks, łamania postanowień wiary i tutułowania się wierzącym. to taka mega odrzucająca hipokryzja, którą zwykło się - zamiast normalnie, lenistwem i konformizmem, tytułować "ja wiem czym dla mnie jest grzech"
ładnie też postępują "ateiści", którzy chrzczą dzieci/biorą ślub kościelny w imię "wyższego dobra" tłumacząc się życiowym doświadczeniem i dostosowaniem się do norm społecznych.
Miło wiedzieć że się jest obrzydliwym
Jestem wierząca ale nie czuję się katoliczką bo uważam, że nie wszystko co głosi KK to prawda i że tylko on ma słuszność.
Mam tez zamiar ochrzcić dziecko(potem będzie mogło sobie wybrać czy chce byc katolikiem czy nie).
Ślub chce cywilny(ale głównie dlatego że ślub kościelny jest nudny jak flaki z olejem dla mnie, pompatyczny i wkurza mnie ciągnięcie kasy przez księży) ale dla własnego partnera wzięłabym ślub kościelny- co w tym obrzydliwego;>
Czyli rozumiem że jakby Twoja córka płakała bo wszystkie jej koleżanki mają komunię a ona jedna nie bo jej mama ateistka (przykładowo, nie wiem czy jesteś wierząca) nie ochrzciła to odmawiasz bo nie chcesz być hipokrytką?;>

Seks uprawiam, nie spowiadam się od 7 lat, żyję w grzechu, jestem wierząca- serio to wzbudza Twoje obrzydzenie?

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2011-02-22 o 16:09
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 16:21   #1391
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irisfeal Pokaż wiadomość
Miło wiedzieć że się jest obrzydliwym
Jestem wierząca ale nie czuję się katoliczką bo uważam, że nie wszystko co głosi KK to prawda i że tylko on ma słuszność.
Mam tez zamiar ochrzcić dziecko(potem będzie mogło sobie wybrać czy chce byc katolikiem czy nie).
Ślub chce cywilny(ale głównie dlatego że ślub kościelny jest nudny jak flaki z olejem dla mnie, pompatyczny i wkurza mnie ciągnięcie kasy przez księży) ale dla własnego partnera wzięłabym ślub kościelny- co w tym obrzydliwego;>
Czyli rozumiem że jakby Twoja córka płakała bo wszystkie jej koleżanki mają komunię a ona jedna nie bo jej mama ateistka (przykładowo, nie wiem czy jesteś wierząca) nie ochrzciła to odmawiasz bo nie chcesz być hipokrytką?;>

Seks uprawiam, nie spowiadam się od 7 lat, żyję w grzechu, jestem wierząca- serio to wzbudza Twoje obrzydzenie?
serio, wzbudza.

Btw. jak można być wierzącym a nie praktykować? Bo to zawsze mnie ciekawiło.

A jak twoje dziecko będzie płakać, bo nie jedzie na pielgrzymkę do Mekki to zmienisz wiarę na islam? Swoje hipotetyczne dzieci mam zamiar wychować w otwartości na duchowość i religię, zapewnić im jak najlepsze informacje na ten temat i nauczyć tolerancji dla odmienności, jak zechcą być katolikami to się ochrzczą kiedy będą dorosłe

Świętokradztwo jest zatem nieistotne?
Stary 2011-02-22, 17:02   #1392
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że można.
Nie można być niepraktykującym katolikiem, ale wierzyć, a nie chodzić do kościoła, nie spowiadać się, nie brać ślubu kościelnego itd, można.
Stary 2011-02-22, 19:00   #1393
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
serio, wzbudza.

A jak twoje dziecko będzie płakać, bo nie jedzie na pielgrzymkę do Mekki to zmienisz wiarę na islam? Swoje hipotetyczne dzieci mam zamiar wychować w otwartości na duchowość i religię, zapewnić im jak najlepsze informacje na ten temat i nauczyć tolerancji dla odmienności, jak zechcą być katolikami to się ochrzczą kiedy będą dorosłe

no nic, mnie to nie rusza z reguły. hipokryzja to dla mnie nie praktykowanie, niewierzenie a np czepianie sie innych bo nie praktykują, grzeszą itd.

Jeśli będzie płakać bo nie jedzie na pielgrzymkę do Mekki(chociaż to dla mnie deko dziwne pragnienie u dziecka które z islamem nie ma do czynienia) to bym mu wytłumaczyła czym jest pielgrzymka dla muzułmanów, przybliżyła samą religię, i że do mekki z reguły wybierają się ludzie dorośli którzy wiedzą czym to dla nich jest(obowiązkiem) a do mekki można się kiedyś wybrać ale np na wycieczkę nie pielgrzymkę a komunia to jednak coś nam bliższego.
Ja np nie mam bierzmowania ale jestem w tym wieku, że ten brak mnie nie rusza. Jak miałam 8 lat to komunia była dla mnie niesamowitym przeżyciem(religijnym też chociaż mało wiedziałam wtedy o Bogu)

No widzisz ja wierzę w Boga, grzech pierworodny i gdyby mi dziecko zmarło w wieku np lat 5 to bym miała wyrzuty sumienia, że nie zostało z niego obmyte. To nie tylko obrzadek katolicki, to ceremonia mająca korzenie ze 2?3? tysiące lat temu kiedy katolicyzmu jeszcze nie było.

Co jest w tym świętokradzkiego?;> Nie chce brać ślubu bo nie chce usnąć na własnym ślubie a kościelne są wg mnie mega nudne. Do tego księża są coraz bardziej chciwi.. a nie dlatego, że nie wierzę w ten sakrament.

Co do niepraktykowania ja z reguły mowię, że jestem chrześcijanką. Bo w naszego Boga wierzę, uznaję wyznanie wiary, dekalog itd ale nie chodzę do kościoła, nie spowiadam się itp.

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2011-02-22 o 19:02
Stary 2011-02-23, 00:50   #1394
Elfir
Zakorzenienie

Irisfeal

Dla katolika chrzest to sakrament przyjęcia dziecka do wspólnoty katolickiej. Czymże jest dla ciebie?
Jeśli tylko obmyciem z grzechów, to powiem ci w tajemnicy, że nawet katolicy dopuszczają chrzest udzielany przez osoby świeckie poza kościołem.
Tak więc nie musisz odgrywać szopki przed katolickim księdzem udając katoliczkę.
Naprawdę tego nie rozumiem - ksiądz jest fuj, msza jest fuj, spowiedź jest fuj, ale dziecko im powierzysz?
Twój mem obyczajowy jest bardzo silny.

A tak z ciekawostek, to kościoły protestanckie nie uważają małżeństwa za sakrament.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 08:36   #1395
Lion Heart
BAN stały

Cytat:
Irisfeal

powiem ci w tajemnicy, że nawet katolicy dopuszczają chrzest udzielany przez osoby świeckie poza kościołem.
Wiedza z religii na poziomie szkolnym nie jest pewnie dla Irisfeal tajemnicą skoro przyjmowała komunię i chodziła na religię. Po co więc to robienie tajemnicy.

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

Cytat:
Tutaj to chyba jednak na religii nie uważałaś. Przez chrzest zostanie włączone do wspólnoty katolickiej. Zadecydujesz za niego. Tutaj edukatorski ton jest nieodzowny.

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Ślub chce cywilny(ale głównie dlatego że ślub kościelny jest nudny jak flaki z olejem dla mnie, pompatyczny i wkurza mnie ciągnięcie kasy przez księży) ale dla własnego partnera wzięłabym ślub kościelny- co w tym obrzydliwego;
Ślub kościelny wcale nie jest nudny i nie trwa długo. Masz jakieś dziwne wyobrażenia. A co do księży to większość przyjmie ofiarę taką jaką dasz. Oprócz tego z reguły coś się daje organiście.

Wolałabyś jeden podpis i do wiedzenia ?

A co do brania ślubu dla partnera... Dlaczego nie chcesz przyznać, że także dla białej sukni, zdjęć, rodziny...czyli także dla siebie.

Skoro ślub kościelny to dla Ciebie strata czasu, może lepiej zamiast białej sukni ubierz do kościoła garsonkę (czy coś innego) jak do cywilnego.

Poza tym po co masz ślubować jak masz negatywny stosunek do ślubu kościelnego i wiary katolickiej. Wtedy będziesz dopiero odważna i zaprezentujesz swój stosunek do ślubu kościelnego jak pokażesz przed rodziną, że Ci on nie odpowiada i robisz to wyłącznie dla partnera (bez białej sukni i Twego ślubowania).

Jak dobrze wiesz są czasem śluby w kościele, że tylko jeden małżonek ślubuje , bo drugi jest np. ateistą lub odszedł od Kościoła.

Większość z dziewczyn (tzw. ateistek) nie wyobraża sobie ślubu bez białej sukni. W mojej ocenie hipokryzją jest takie przeistoczenie się w praktykującą katoliczkę na jeden dzień.

Edytowane przez Lion Heart
Czas edycji: 2011-02-23 o 08:37
Stary 2011-02-23, 09:47   #1396
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Irisfeal

Dla katolika chrzest to sakrament przyjęcia dziecka do wspólnoty katolickiej. Czymże jest dla ciebie?
Jeśli tylko obmyciem z grzechów, to powiem ci w tajemnicy, że nawet katolicy dopuszczają chrzest udzielany przez osoby świeckie poza kościołem.
Tak więc nie musisz odgrywać szopki przed katolickim księdzem udając katoliczkę.
Naprawdę tego nie rozumiem - ksiądz jest fuj, msza jest fuj, spowiedź jest fuj, ale dziecko im powierzysz?

A tak z ciekawostek, to kościoły protestanckie nie uważają małżeństwa za sakrament.
O tej ciekawostce nie wiedziałam Wiesz może to faktycznie też trochę kwestia kulturowa.
Powierzę dziecko Kościołowi bo chociaż nie zgadzam się z częścią ich 'praw' to ogółem wierzę w Boga, Chrystusa i Ducha Św., Matkę Boską, Świętych i będę o nich mówić swojemu dziecku, jak będzie dorosłe to zdecyduje co z tym zrobić ale wolałabym szczerze mówiąc żeby było chrześcijaninem niż ateistą.
O udzieleniu przez osoby świeckie wiem, zwłaszcza w sytuacjach zagrożenia życia Ale to już kto dokona chrztu to akurat najmniejszy problem.
Cytat:
Tutaj to chyba jednak na religii nie uważałaś. Przez chrzest zostanie włączone do wspólnoty katolickiej. Zadecydujesz za niego. Tutaj edukatorski ton jest nieodzowny.
No tak ale większość ateistów była kiedys ochrzczona. Ja wierze, że zmyje to z niego grzech pierworodny, ale ono może jako dorosły się tego wyrzec albo w to wierzyć.

Cytat:
Ślub kościelny wcale nie jest nudny i nie trwa długo. Masz jakieś dziwne wyobrażenia. A co do księży to większość przyjmie ofiarę taką jaką dasz. Oprócz tego z reguły coś się daje organiście.

Wolałabyś jeden podpis i do wiedzenia ?
Nooo to może tez kwestia subiektywna, wiem że trwa dużo krócej niż msza ale mnie się zawsze dłuży i mi się zwyczajnie w świecie nie podoba..zwłaszcza że byłam w ostatnim roku w sumie na 4 każdy wyglądał tak samo i żaden mnie nie zachwycił, nawet w sumie nie zainteresował..
To drugie też na pewno zależy od księdza ale jak czasem słyszę jakie 'co łaska' wołali niektórzy księża od znajomych to mi się nuż w kieszeni otwiera..
Wolałabym własny tekst przysięgi i żeby to było bardziej radosne- w naszym Kościele mam wrażenie wszystko jest poważne i doniosłe.
Nawet jak śpiewamy Alleluja i teoretycznie się weselimy to czynimy to jakimś takim grobowym tonem..

Cytat:
A co do brania ślubu dla partnera... Dlaczego nie chcesz przyznać, że także dla białej sukni, zdjęć, rodziny...czyli także dla siebie.
Białą suknie mogę też włożyć do cywilnego, jedno drugiemu nie przeszkadza, zdjęć nie znoszę bo jestem niefotogeniczna więc te ślubne to tez dla mnie wątpliwa przyjemność..a rodzina..chciałabym żeby była tam moja bliska rodzina, nie chciałabym tez urządzać wesela, raczej skromne przyjęcie dla najbliższych. Rodzinie bez różnicy czy będę miała cywilny czy kościelny.
Cytat:
Skoro ślub kościelny to dla Ciebie strata czasu, może lepiej zamiast białej sukni ubierz do kościoła garsonkę (czy coś innego) jak do cywilnego.
Garsonka bleh. Na swoim ślubie chce wyglądać ładnie, obojętnie gdzie będzie i planuje jakąś ładną białą, ecri czy w innym podobnym odcieniu sukienkę do kolan, jeśli koscielny to może się skusze na długą, nie wiem, ale robię to raczej z własnej próżności niż dla kultywowania tradycjii kościelnej bo w garsonce wyglądałabym gorzej niż 3/4 moich gości którzy włożyli stroje wieczorowe
Cytat:
Poza tym po co masz ślubować jak masz negatywny stosunek do ślubu kościelnego i wiary katolickiej. Wtedy będziesz dopiero odważna i zaprezentujesz swój stosunek do ślubu kościelnego jak pokażesz przed rodziną, że Ci on nie odpowiada i robisz to wyłącznie dla partnera (bez białej sukni i Twego ślubowania).

Jak dobrze wiesz są czasem śluby w kościele, że tylko jeden małżonek ślubuje , bo drugi jest np. ateistą lub odszedł od Kościoła.
Wiesz co szczerze mówiąc nie pomyślałam o tym, że można nie ślubować. Ale jak to wygląda?Czy moge np wygłosić jakoś tekst własnej przysięgi czy tylko stoję obok jak ksiądz 'udziela ślubu' mojemu partnerowi? Tylko problem w tym, że myślałam zawsze o ślubie kościelnym jako o ślubowaniu mojemu partnerowi przed Bogiem. Bo jednak ateistką nie jestem, od Kościoła też nie odeszłam całkiem, jak mam potrzebę chodzę czasem do kościoła, czasami się modlę itp..tylko sie nie zgadzam ze wszystkim(np właśnie antykoncepcja, aborcja, eutanazja, homoseksualizm, pewne rzeczy dot Nieba i Piekła)

Cytat:
Większość z dziewczyn (tzw. ateistek) nie wyobraża sobie ślubu bez białej sukni. W mojej ocenie hipokryzją jest takie przeistoczenie się w praktykującą katoliczkę na jeden dzień.
Dla mnie szczerze mówiąc biała suknia to żaden symbol wiary. Kiedyś może i owszem był to symbol niewinności panny młodej ale dzisiaj? Kiedy 7/10 panien młodych już dawno niewinnymi nie są?
Ja chciałam do cywilnego ta samo ubrać białą sukienkę(chociaż nie do ziemi) i to dla mnie bardziej tradycja niż część wiary.

Stary 2011-02-23, 10:26   #1397
Lion Heart
BAN stały

Cytat:
Wolałabym własny tekst przysięgi i żeby to było bardziej radosne- w naszym Kościele mam wrażenie wszystko jest poważne i doniosłe.
Własny tekst przysięgi w Kościele podczas ślubu? Dobrze, że to nie jest możliwe. Niektóre roty ślubowania nie miałyby pewnie nic wspólnego z wiarą katolicką i zasadami dotyczącymi sakramentu małżeństwa. Nic nie przeszkadza jednak byś ułożyła własny tekst przysięgi i wygłosiła go np. na łące czy w innym miejscu.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Białą suknie mogę też włożyć do cywilnego, jedno drugiemu nie przeszkadza,
Chodziło mi o suknię do ślubu kościelnego, taką dłuższą. Taka suknia wraz z welonem jest w zasadzie zarezerwowana dla ślubu kościelnego. Choć pewnie czasem zdarzają się "gwiazdy", które swoje marzenia o sukni do ślubu kościelnego starają sie realizować podczas ślubu cywilnego

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Dla mnie szczerze mówiąc biała suknia to żaden symbol wiary.
Oczywiście, biała suknia to przede wszystkim tradycja a nie symbol wiary. Ale wiele kobiet nie wyobraża sobie ślubu bez typowej sukni ślubnej. Nawet te które na ślub kościelny się nie decydują często kupują suknię do cywilnego na wzór tej do kościelnego. Mnie to osobiście bawi.

W epoce przedkonkordatowej, gdy nie można było jeszcze się obejść bez ślubu cywilnego w urzędzie, kobiety ubierały się do cywilnego z reguły w ubranie innego koloru niż biały (z wyjątkiem bielizny). Później się przebierały dopiero w białą suknię ślubną.
Stary 2011-02-23, 10:28   #1398
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Własny tekst przysięgi w Kościele podczas ślubu? Dobrze, że to nie jest możliwe. Niektóre roty ślubowania nie miałyby pewnie nic wspólnego z wiarą katolicką i zasadami dotyczącymi sakramentu małżeństwa. Nic nie przeszkadza jednak byś ułożyła własny tekst przysięgi i wygłosiła go np. na łące czy w innym miejscu.
W sumie fakt mogłoby to czasami brzmieć groteskowo. Ale to powtarzanie po jednym słowie po księdzu jest takie...puste jakieś dla mnie. Wolałabym coś sama powiedzieć.. Chodziło mi o to co ja bym miała robić jeśli ślub byłby tylko dla partnera?stać obok i się przysłuchiwać ceremonii? Trochę to takie dziwne on mnie byłby poślubiony a ja jemu..nie?

Cytat:
Chodziło mi o suknię do ślubu kościelnego, taką dłuższą. Taka suknia wraz z welonem jest w zasadzie zarezerwowana dla ślubu kościelnego. Choć pewnie czasem zdarzają się "gwiazdy", które swoje marzenia o sukni do ślubu kościelnego starają sie realizować podczas ślubu cywilnego
Czy ja wiem i tak w kościele czy w urzędzie to szybko szybko, a suknię masz potem przez całe wesele. Chociaż ja bym do urzedu założyła chyba jednak krótką sukienkę to nie mam nic przeciwko zakładaniu długiej sukni.(Może tylko welon byłby przesadą ale sama suknia o ile raczej skromna, prosta to jak najbardziej) Znajoma miała na cywilnym suknię do ziemi, balową, ale w kolorze czerwonego winato wg mnie właśnie trochę dziwnie wyglądało..

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2011-02-23 o 10:30
Stary 2011-02-23, 15:06   #1399
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Ironia? Przecież nikogo do "miłości" nie zmusisz. Samemu tez się nie zmusi.
Tak czy inaczej ja pisałam raczej o stronie formalnej, o wymogach spowiedzi. Wiadomo, że np. można przestać uprawiać seks i będzie ok. Ale to nie będzie... naturalne, tak jak "pokochanie bardziej Boga niż partnera".
W takim razie Ci którzy wierzą nigdy nie popełnialiby grzechu. Żadnego. I spowiedź nie byłaby potrzebna.

A czy wiara jest tylko zbiorem reguł narzuconych przez "Ojców Kościoła"(powiedzmy szczerze, nie wszystkie nakazy da się wyciągnąć z Biblii, a tłumaczenie niektórych jest naprawdę naciągane)? Czy też tym co czuje się głęboko w sobie?

Stary 2011-02-23, 15:09   #1400
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Irisfeal

jak zwykle, za Elfir.
Ja dla partnera nie zrobiłabym czegoś, co nie byłoby zgodne z moimi poglądami. Za partnera nie chciałabym kogoś, kto czegoś takiego ode mnie oczekuje.

Cytat:
Co do niepraktykowania ja z reguły mowię, że jestem chrześcijanką. Bo w naszego Boga wierzę, uznaję wyznanie wiary, dekalog itd ale nie chodzę do kościoła, nie spowiadam się itp.
ale bez żadnego, nie wiem, przewodnika duchowego? wyznanie wiary to też:

Cytat:
Wierzę w jeden, swięty, powszechny i apostolski Kościół Wyznaję jeden chrzest na odpuszczenie grzechów i oczekuję wskrzeszenia umarłych
i życia wiecznego w przyszłym świecie. Amen
jak tak można, tu sobie wybiorę, tu zmienię, ale wierzę?
To nic osobistego, ale zadziwia mnie taki sposób myślenia. To jakby tworzenie własnej religii. Dziwne, dla mnie przynajmniej.

ps. co do przykładu z Mekką, dla mnie to to samo: moje hipotetyczne dziecko nie będzie miało ani chrztu, ani komunii, ani bar micwy, ani pielgrzymki do Mekki - chyba, że samo się zdecyduje po uprzednim poznaniu wszystkich wyżej wymienionych i nie tylko religii. Bo dla mnie nie dawanie dziecka do chrztu to danie mu wyboru, świadomego i niczym nieskrępowanego.
Stary 2011-02-23, 15:23   #1401
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Naprawdę, nietrudno to zrozumieć. Można wierzyć i jednocześnie uprawiać seks przedmałżeński.
Nie powinno się wtedy chodzić do spowiedzi, ale niektórzy chodzą, niektórzy nawet nie wiedzą, ze to grzech dużej wagi.
Bez przesady, że to takie straszne. Ich sprawa, Ty na tym nie cierpisz.
Tak samo, co do tego co napisałaś o "ateistach" chrzczących swoje dzieci. Naprawdę, Tobie Ci ludzie nie przeszkadzają, bo nie należysz do tej grupy. Nikogo tym nie krzywdzę, jedynie swoje przekonania.

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
serio, wzbudza.

Można np. uczestniczyć w życiu Kościoła na ile to jest możliwe. Nie chodzić do spowiedzi, ale uczęszczać na mszę, nawet na pielgrzymki chodzić.
Katolicy i niewierzący mogą wziąć ślub kościelny. Jest na to procedura.

Stary 2011-02-23, 15:25   #1402
sugarcane
Zadomowienie

Ale nigdzie nie napisałam, że czuję się skrzywdzona albo się wpycham w ich życie i ewangelizuję, tylko że nie chciałabym mieć z takimi ludźmi do czynienia.
I nie mam, na szczęście, i nie mam.
Stary 2011-02-23, 15:57   #1403
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No widzisz ja wierzę w Boga, grzech pierworodny i gdyby mi dziecko zmarło w wieku np lat 5 to bym miała wyrzuty sumienia, że nie zostało z niego obmyte. To nie tylko obrzadek katolicki, to ceremonia mająca korzenie ze 2?3? tysiące lat temu kiedy katolicyzmu jeszcze nie było..
Ja tak samo bym się bała. W życie po śmierci wierzę.

Cytat:
Irisfeal

Owszem, w uzasadnionych przypadkach. Nie kiedy ci się chce.

Cytat:
Wiesz jak to się nazywa? "Co łaska - 1200 zł"
U mnie proboszcz jak chodził po kolędzie to był u takiej rodziny, która żyje "na kupie". Pięcioosobowa rodzina, w tym 1 córka z facetem. To im powiedział, że on im da ślub za darmo. Ale jak już cywilizowanie pójdziesz do kancelarii dać na zapowiedzi to zaśpiewa 1200 zł.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
Oczywiście, biała suknia to przede wszystkim tradycja a nie symbol wiary. Ale wiele kobiet nie wyobraża sobie ślubu bez typowej sukni ślubnej. Nawet te które na ślub kościelny się nie decydują często kupują suknię do cywilnego na wzór tej do kościelnego. Mnie to osobiście bawi.
Czemu skoro, jak sam napisałeś ubiór panny młodej to element tradycji, a nie ślubu kościelnego? Długa suknia ślubna z welonem to nie jest wzór sukni ślubnej do Kościoła.

Cytat:
W sumie fakt mogłoby to czasami brzmieć groteskowo. Ale to powtarzanie po jednym słowie po księdzu jest takie...puste jakieś dla mnie. Wolałabym coś sama powiedzieć.. Chodziło mi o to co ja bym miała robić jeśli ślub byłby tylko dla partnera?stać obok i się przysłuchiwać ceremonii?
Mi też się to nie podoba. Przecież każdy zdrowy umysłowo człowiek mógłby tego tekstu się nauczyć na pamięć, albo chociaż z niewielką pomocą(wiadomo, stres robi swoje).
Cytat:
To nic osobistego, ale zadziwia mnie taki sposób myślenia. To jakby tworzenie własnej religii. Dziwne, dla mnie przynajmniej.
"Jakby" tworzenie nowej religii. No i niech tak będzie, wg Ciebie. No bo co wg Ciebie taka osoba powinna zrobić? Jeśli by się całkiem odsunęła od Kościoła, mimo że wierzy, czym by się różniła od ateistki?

Cytat:
Ale nigdzie nie napisałam, że czuję się skrzywdzona albo się wpycham w ich życie i ewangelizuję, tylko że nie chciałabym mieć z takimi ludźmi do czynienia.
I nie mam, na szczęście, i nie mam.
Wg mnie taka wielka niechęć jest dziwna.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2011-02-23 o 16:02
Stary 2011-02-23, 16:29   #1404
sugarcane
Zadomowienie

Ale co w tym dziwnego, że nie chcę mieć do czynienia z hipokrytami i unikam takich osób w swoim otoczeniu?
Mnie się taka wybiórcza wiara w Boga kojarzy z wybiórczym wegetarianizmem. A tu sobie noszę coś ze skóry, tu skubnę kurczaczka, tu rybkę, bo przecież inaczej się nie da, ale wege jestem. Bo wierzę w ideę?
Nie interesuje mnie co powinna czy co lepsze będzie dla chcącej uprawiać seks przedmałżeński/wziąć ślub kościelny/ochrzcić dziecko osoby, która wierzy, ale jej coś tam nie pasuje. Dla mnie to proste: albo się stosujesz, albo wypadasz. Religia to też poświęcenie, a wiara w boga nie obłożona żadnymi regułami, przykazaniami czy obowiązkami to imo wynalazek nowoczesnego człowieka. Że niby dużo może, ale trochę strachu mu zostało.
Śmieszne po prostu. Bo jasne, człowiek błądzi i się myli, nie jest idealny i ma do tego prawo, ale jak kpi z księży, którzy się wożą dobrymi autami i mają dupy na bokach, a sam pieprzy się jak ten królik i "dla niego" to nie jest grzech, to ja cię nie mogę.

I to nie jest personalne, ogólne wrażenie po obejrzeniu wątku.
Stary 2011-02-23, 16:59   #1405
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
jak zwykle, za Elfir.
Ja dla partnera nie zrobiłabym czegoś, co nie byłoby zgodne z moimi poglądami. Za partnera nie chciałabym kogoś, kto czegoś takiego ode mnie oczekuje.
Znasz pojęcie poświęcenia?;> w związku czasem trzeba iść na kompromisy, poświęcać się. Zwłaszcza że nie jestem ateistką i wejście do kościoła to nie jest dla mnie jakiś ogromny problem.
Cytat:
ale bez żadnego, nie wiem, przewodnika duchowego? wyznanie wiary to też:

Oczywiście że uznaję wyznanie wiary. Wierzę w jeden Kościół itp ale co to ma do tego że uważam mszę za nudną, niektórych księży za nie nadających się do wypełniania powołania i uprawiam seks przedmałżeński(tak uznaję go za grzech)
Cytat:
ps. co do przykładu z Mekką, dla mnie to to samo: moje hipotetyczne dziecko nie będzie miało ani chrztu, ani komunii, ani bar micwy, ani pielgrzymki do Mekki - chyba, że samo się zdecyduje po uprzednim poznaniu wszystkich wyżej wymienionych i nie tylko religii. Bo dla mnie nie dawanie dziecka do chrztu to danie mu wyboru, świadomego i niczym nieskrępowanego.
A dla mnie to ryzyko, że jeśli dziecku coś się stanie to przeze mnie trafi do piekła. I dlatego ochrzczę swoje hipotetyczne dziecko

Cytat:
Ja tak samo bym się bała. W życie po śmierci wierzę.
Otóż to..

Cytat:
Wiesz jak to się nazywa? "Co łaska - 1200 zł"
(...)Ale jak już cywilizowanie pójdziesz do kancelarii dać na zapowiedzi to zaśpiewa 1200 zł.
No właśnie.. u nas jeden ksiądz był bardzo 'łaskawy' i moim znajomym którzy są studentami a wpadli i przyspieszyli swój ślub zaśpiewałjedyne kilkaset zł(nie znam dokładnej kwoty wiem, że ponad 500zł na pewno;/)

Cytat:
Mi też się to nie podoba. Przecież każdy zdrowy umysłowo człowiek mógłby tego tekstu się nauczyć na pamięć, albo chociaż z niewielką pomocą(wiadomo, stres robi swoje).
Dokładnie...tak to brzmi sztucznie jak po księdzu powtarzają nawet własne imię i te przerwy po każdych 2-3 słowach..
Cytat:
"Jakby" tworzenie nowej religii. No i niech tak będzie, wg Ciebie. No bo co wg Ciebie taka osoba powinna zrobić? Jeśli by się całkiem odsunęła od Kościoła, mimo że wierzy, czym by się różniła od ateistki?
No właśnie tu jest ten problem. W Boga wierzę, w Kościół wierzę, tylko mam problem z niektórymi ludźmi przewodzącymi Kościołowi...To jestem kim?

Cytat:
Mnie się taka wybiórcza wiara w Boga kojarzy z wybiórczym wegetarianizmem. A tu sobie noszę coś ze skóry, tu skubnę kurczaczka, tu rybkę, bo przecież inaczej się nie da, ale wege jestem. Bo wierzę w ideę?
Nawiasem mówiąc jak jem tylko drób, ryby, owoce morza to jestem semiwegetarianką a kim jestem dla Kościoła? półkatoliczką?
Cytat:
Dla mnie to proste: albo się stosujesz, albo wypadasz. Religia to też poświęcenie, a wiara w boga nie obłożona żadnymi regułami, przykazaniami czy obowiązkami to imo wynalazek nowoczesnego człowieka. Że niby dużo może, ale trochę strachu mu zostało.
No wiesz niestety nie mogę tak duzo bo dekalog nadal obowiązuje. Ale sprzeciwiam się postawie Kościoła co do aborcji, in vitro, homoseksualizmu, antykoncepcji i eutanazji. I nic na to nie poradzę. Hipokrytką to bym była gdybym mówiła że to wszystko jest dobre, homoseksualiści to tacy sami ludzie jak my a potem wg nauk Kościoła bym im pluła pod nogi i odmawiała prawa do normalnego życia.
Cytat:
(...) ale jak kpi z księży, którzy się wożą dobrymi autami i mają dupy na bokach, a sam pieprzy się jak ten królik i "dla niego" to nie jest grzech, to ja cię nie mogę.
No wiesz ale ja nie ślubowałam Bogu czystości, nie obowiązuje mnie celibat tak jak księży. Jak nie spowiadam się w ogóle, żyję w grzechu i "pieprzę się jak ten królik" to mam prawo nie uznawać mądrości księdza który sam ma gdzieś swój Kościół, jeździ drogimi autami i ma dwoje dzieci ze swoją np gosposią.

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2011-02-23 o 17:13
Stary 2011-02-23, 17:07   #1406
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

O widzisz, dla mnie to jest śmieszne że ktoś bardzo chciałby być wegetarianinem, ale lubi to to i tamto. A ja jem mięso i w sumie mam to w dupie, czy ten ktoś tylko się uważa czy faktycznie jest. Jeśli byłaby to dobra osoba, to może zostać moim przyjacielem, mogę ją szanować. Nie przekładam tego jak podchodzi do swego sposobu żywienia, na jej całe życie. Ja nie mam żadnego związku z wegetarianizmem. A Ty z katolicyzmem. Więc nie rozumiem.

Ja nie uważam, że religia nie powinna nakładać żadnych wymagań na wiernych, żadnych obowiązków. Uważam, że powinny być jakieś poświęcenia. Ale nie każdy wszystkie te reguły rozumie. A człowiek ma tak, że często jak nie rozumie to się buntuje. Niekoniecznie przeciwko całej religii, ale przeciwko niektórym jej elementom.

Fakt, ale wobec księży powinny być stawiane nawet wyższe oczekiwania.

Stary 2011-02-23, 19:21   #1407
katja175
Raczkowanie

Cytat:
A dla mnie to ryzyko, że jeśli dziecku coś się stanie to przeze mnie trafi do piekła. I dlatego ochrzczę swoje hipotetyczne dziecko
A dlaczego miałoby tam trafić? Przecież Kościół ostatnio zlikwidował nawet otchłań dla nieochrzczonych dzieci
katja175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 20:10   #1408
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katja175 Pokaż wiadomość
A dlaczego miałoby tam trafić? Przecież Kościół ostatnio zlikwidował nawet otchłań dla nieochrzczonych dzieci
Nic mi o tym nie wiadomo. Zniesiono grzech pierworodny czy co?

Stary 2011-02-23, 21:47   #1409
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę w takie rzeczy wierzysz?

To przecież znaczna częśc świata pójdzie do piekła, bo nie jest ochrzczona.

To jest straszne, jaką kościół wizję świata ludziom wpaja.
Wszytko źle, wszystko grozi piekłem. Bazowanie na lęku przed niewiadomym.
Zastraszanie normalnie, bo inaczej się tego nie da nazwać,
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 22:21   #1410
katja175
Raczkowanie

Cytat:
Nic mi o tym nie wiadomo. Zniesiono grzech pierworodny czy co?
A co ma wymyślony przez KK grzech pierworodny (u Żydów była mowa o grzechu praojców, który nie podlegał dziedziczeniu) do tego? Dziecko jest zależne od rodziców, samo się po chrzest zgłosić nie może, więc za co miałoby być karane wiecznym potępieniem?
katja175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości