Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III - IV - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł następnego wątku??
Nasz autobus na porodówkę gna, wypatrujemy go każdego dnia, mamy III-IV 4 7,02%
Autobus na przystanku staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV 5 8,77%
Autobus na porodówce staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV 3 5,26%
Autobus do porodu gna, przybywają dzieciaczki każdego dnia, mamy III-IV 0 0%
Autobus do porodu gna, dzieciaczki rodzą się każdego dnia, mamy III-IV 13 22,81%
Nasz autobus gna do przodu coraz bliżej czas porodu, mamy III-IV 32 56,14%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 14:10   #1651
Eirene1987
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III

Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Dzięki. Moje źródła mówią, że 9 m-c zaczyna się od początku 36 tc.

wiesz co bo to różnie liczą ja to tak rozumiem że 36 się kończy zaczyna się 37 i ten cały 37, 38, 39 i 40 do końca to 4 tygodnie 9 miesiąca... ale mogę się mylić

tak czy tak gratuluję

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:15   #1652
tajka88
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
wiesz co bo to różnie liczą ja to tak rozumiem że 36 się kończy zaczyna się 37 i ten cały 37, 38, 39 i 40 do końca to 4 tygodnie 9 miesiąca... ale mogę się mylić

tak czy tak gratuluję
Czyli jesli ja dzis mam 35tydz i 6 dni to jutro mam 9 miech:P?

Wlasnie zjadlam trzy duze racuchy z jablkami.

Mam lenia i depreche;p, caly dzien was czytam ale nie chce mi sie nic pisac. zrobilam moja serie cwiczen, odkurzylam i zrobilam jedno pranie i to by bylo na tyle. Co ja bede robicdo porodu to ja nie wiem;/;/;/

Byle do 16 to tz wroci z pracy

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:16   #1653
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:

tak czy tak gratuluję
Wg mnie 9 m-c trwa 5 tygodni. Mam taki kalendarz ciąży z rozpiską na każdy dzień. I właśnie 1 dzień 36 tc zaliczany jest już do 9 m-ca. Ale oczywiście to nie jest aż tak istotne. Tak czy siak do tp jeszcze AŻ 5 tygodni. Bu!

Laseczka! Masz już wyniki?
Stary 2011-02-24, 14:22   #1654
gosiawolna
Rozeznanie

ja zazdroszcze teg o36 tygodnia nawet u mnie konczy sie 33.. a od kilku dni w nocy mam bole brzucha takie jak na @. z jednej strony chciala bym miec synka juz przy sobie a z drugiej zeby byl juz ten 37 tc chociaz tak jak lekarz ostantio powiedzial ze 2,5 kg i moze wyjsc juz czyli tydzien jeszcze gdzies. ciekawe czy te moje bole do czegos tam prowadza.. mimo ze biore fenoterol 4 razy dziennie to i tak boli.ale jak moj gin powiedzial ze juz wiekszej dawki nie moze dac ze zostaje mi lezec i czekac no to czekam
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:24   #1655
iweczka
Zakorzenienie

eirene, mój tez sie boi , że zrobi coś małej, ale ja juz zapowiedziała po 5 go poprostu wykorzystam czy chce czy nie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
ja właśnie będę miała gości w niedzielę i też myślałam co zrobić,

ja często w takich sytuacjach robię taka przekąskę która nie ma nazwy, teraz nawet zrobili z tego Pomysły na ...

kroję na drobne kawałki piersi z kurczaka, panieruję (jajko, bulka tarat) i samże na ojeju, odkładam wszystko do dużej miski
do tego robię sos
tyle samo łyżek majonez i keczupu + przyprawa carry

można jeść na ciepło i zimno, można jeść rekami,
no i można zrobić więcej rodzajów sosów, żeby goście mieli wybór
Izabela, tez robie czesto cos takiego
i gratulacje dla SIOSTRY
u mnie tez w rodzinie w tym roku prawdziwy wysyp dzieciaczków i wśród znajomych rownież.....

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość
moje imiona są na liście

my na chłopca (tzn tż ) to chce Kacper

a ja na dziewczynkę obstawiałam : Wiktoria, Oliwia i Julia
też mam te typy + była jeszcze Gabrysia

Cytat:
na pół etatu to też bym chciała

niestety ja pracuję na mega etacie
też bym chciała na pół, ale raczej by mnie wyśmiali w pracy..... jak ja zawsze prawie 1,5 etatu tam trzaskałam
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:25   #1656
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
ja zazdroszcze teg o36 tygodnia nawet u mnie konczy sie 33.. a od kilku dni w nocy mam bole brzucha takie jak na @. z jednej strony chciala bym miec synka juz przy sobie a z drugiej zeby byl juz ten 37 tc chociaz tak jak lekarz ostantio powiedzial ze 2,5 kg i moze wyjsc juz czyli tydzien jeszcze gdzies. ciekawe czy te moje bole do czegos tam prowadza.. mimo ze biore fenoterol 4 razy dziennie to i tak boli.ale jak moj gin powiedzial ze juz wiekszej dawki nie moze dac ze zostaje mi lezec i czekac no to czekam
Stary 2011-02-24, 14:25   #1657
laseczkaa
Zadomowienie

dziewczyny odebrałam wyniki:

a wiec tak :
KET * TRACE( KET - ketony - ich obecność wskazuje na cukrzycę. Mogą się jednak pojawić także wtedy, gdy dziecko od dłuższego czasu jest głodne lub miało silne torsje.- ja mam śladowe ilości )
PRO*TRACE( to jest białko ale na szczęście śladowe ilości )
NIT* POSITIVE ( NIT - azotany - ich obecność świadczy o zakażeniu bakteryjnym. Wynik może być zafałszowany, jeśli mocz przed badaniem był zbyt długo przechowywany (tzn. azotany będą pomimo braku zakażenia).
SG (CIĘZAR MOCZU) >+1.030 (I TO JEST GÓRNA GRANICA )

I nie wiem ...
co do morfologii to mam jak zwykle za mało
LYM % 24.2 (NORMA 25.0 -50.0)
RBC 3.36 (NORMA 4.20-5.40)
HGB 6.09 (NORMA 7.51-9.87)
HCT0.285 (NORMA 0.370-0.470)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:27   #1658
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie 9 m-c trwa 5 tygodni. Mam taki kalendarz ciąży z rozpiską na każdy dzień. I właśnie 1 dzień 36 tc zaliczany jest już do 9 m-ca. Ale oczywiście to nie jest aż tak istotne. Tak czy siak do tp jeszcze AŻ 5 tygodni. Bu!

no powiem ci znalazłam takie cuś

według książki w oczekiwaniu na dziecko

1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX

czyli byłoby tak jak mówisz ale są różne źródła itd
no czyli z tego wynika że za tydzień w czwartek ja zaczynam 36 tydzień czyli też 9 miesiąc

laseczkaa ale chyba nie jest najgorzej? nie wiem nie znam się ale chyba nie są takie złe te wyniki?

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2011-02-24 o 14:29
Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:30   #1659
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
U Ciebie tak samo jak u mnie. Jedna pensja tylko. Dobrze, że Tż nieźle zarabia ale miesięczne raty i opłaty wynoszą 4000 tys zł więc trzeba oszczędzać. W swoim miasteczku złożyłam milion podań, jeszcze przed ciążą i zero odzewu. Co z tego, że mam wykształcenie wyższe. Lepiej było zrobić zawodówkę np fryzjerka i praca byłaby na bank Ten nasz kraj jest popieprzony.
dokładnie u mnie to samo.
w tym naszym kraju to mozna sie dorobic ale garbia na plecach
ehhh nawet szkoda gadać

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
o już jestem w domu.. nie było tak źle jak myślałam.. kolejki były tyle że wspaniałomyślna kasjerka poprosiła mnie od razu na przód kolejki... ale ludzie mieli miny... bezcenne.. szczególnie te panie które lubią od dołu do góry wzrokiem pieścić... hehe ja to sobie nawet w duchu mówie .. a patrz sobie.. w sumie jest na co......
hehe dobre

becherovka ja swego czasu mnostwo wakacji spedziłam w Woli Radziszowskiej. to gdzieś rzut beretem od skawiny.
jezdzilismy do was na zakupy do marketu
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:45   #1660
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
też bym chciała na pół, ale raczej by mnie wyśmiali w pracy..... jak ja zawsze prawie 1,5 etatu tam trzaskałam

no dokładnie, już widzę minę swojej szefowej
Stary 2011-02-24, 14:47   #1661
tola3804
Zakorzenienie

Laseczka! No to chyba musisz teraz czekać na to, co Ci jutro lekarz powie o tych wynikach. Trzymam kciuki!

Eirene! No. Widzę, że nas dokładnie tydzień dzieli.
Stary 2011-02-24, 14:51   #1662
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Laseczka! No to chyba musisz teraz czekać na to, co Ci jutro lekarz powie o tych wynikach. Trzymam kciuki!
no bo ja nie za bardzo wiem jak to interpretować. jedynie co wam powklejalam co w necie pisze przy tych symbolach.
a miała któraś z was tak jak ja w moczu- takie wyniki ?

a co do morfologi jakie wy macie brać żelazo tzn jaka marka ?

Kacper 18.04.2011

Stary 2011-02-24, 14:52   #1663
gosikk_s
Zakorzenienie

Izabela, gratulacje dla siostry W Waszej rodzinie faktycznie dzieciaczki się sypią

Laseczka, nie znam się ale te wyniki chyba złe nie są? Śladowych ilosci to pewnie pod uwagę nie biorą. Hemoglobinę masz niską, bierzesz żelazo? U mnie morfologia też zazwyczaj taka sobie, w ciąży to chyba norma.

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:53   #1664
87czarna
Zakorzenienie

laseczka ja tam się nie znam na tych wszytkich oznaczeniach,ale wierzę,że będzie wszystko w porządku!

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:54   #1665
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
no dokładnie, już widzę minę swojej szefowej
ja rownież.......szybciej bym się chyba pakowała
no ale pomarzyć zawsze można
Stary 2011-02-24, 14:55   #1666
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
no bo ja nie za bardzo wiem jak to interpretować. jedynie co wam powklejalam co w necie pisze przy tych symbolach.

Ja biorę ascofer od ostatniej wizyty bo też hemoglobinę mam już poniżej normy. Ale dopiero w poniedziałek idę na badania więc nie wiem czy pomógł

Stary 2011-02-24, 14:55   #1667
becherovka 3
Raczkowanie

Laseczka - ketony moczu nie są takie groźne - ja mierze co rano i jak mam śladowe ilości to chodze po ścianach ze szczęscia że tak dobrze - a najlepszy sposób jak się ich pozbyć - bo faktycznie świadczą o tym że dzieciątko głodne - przez dzień jak najwięcej pic - bo to się da wypłukać
a zapobiegawczo żeby się nie pojawiły na dzień następny - przed samym snem zjeść białą bułkę - kajzerkę czy coś w tym stylu z żółtym serem lub serkiem topionym i popić szklanką mleka - te węglowodany się długo i powoli rozkładają i dają dziecku energię aż do rana
oba sposoby praktykuję odkąd tylko się dowiedziałam o mojej cukrzycy i działają - tak w ogóle to diabetolog mi kazała tak robić
Stary 2011-02-24, 14:55   #1668
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

ja biore BIOFER ( nie dobre jak diabli, przynajmniej dla mnie, zawsze czuje że aż mi się cofa... )
Stary 2011-02-24, 14:56   #1669
87czarna
Zakorzenienie

laseczka co do żelaza,brałam cały czas Sorbifer Durules,ale teraz jak byłam na ziycie przepisał mi dwa opakowania Tardyferon Fol. Nie wiem po co,bo przecież to końcówka,a wyników nie miałam tragicznych...

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:13   #1670
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
controllingiem finansowym
łał miałam to na studiach i chyba mi się nie podobało

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
Mirabilka ja w zależności kiedy urodzę, chcę wrócić do pracy we wrześniu bądz pażdzierniku, mam cały urlop zaległy za zeszły rok, bonie zdąrzyłam go spożytkować. no i za ten oczywiście.
jeśli będę karmić to chcę skorzystać ze skrócenia godzin pracy z 8 na 7, a przecież i tak zapłacą za 8. ja na szczęscie mam kilka minut do pracy autem.
wystarczy, że lekarz napisze Ci zaświadczenie, że karmisz, to masz prawo do skończenia przez dziecko 3 lat, nawet jeśli nie będziesz karmić pracodawca nie musi o tym wiedzieć chyba, że nie lubisz oszukiwać

Cytat:
moim zdaniem te śladowe ilości nie są złe, ja też często mam ketony w moczu, nawet jak nie byłam w ciąży, ale cukier mam w normie, czasami to świadczy o tym, że zjadłaś na wieczór dużo słodkiego, najważniejsze jest to białko, ale też masz śladowe ilości także nie przejmuj się za bardzo
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:20   #1671
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja już po badaniach. Miałam nadzieję, że ładnie urośnie przez ostatni tydzień, a z wymiarów jest tak samo jak było, wagę zwiększyła tylko o 100g... W środę jadę już na oddział i prawdopodobnie do końca ciązy tam już zostanę.
A teraz wybieram się teraz na zakupy, bo jeszcze wiele rzeczy nie mam.

Cytat:

tak czy tak gratuluję
A to nie będzie rozpoczęty 10 miesiąc jak liczysz miesiąc po 4 tygodnie?

tola3804, gratuluję kolejnego tygodnia
Mirabilka, z jednej strony nie wiadomo czy będzie gdzie wracać, choć teraz mówią, że zatrudnią mnie znowu, ale przecież nie jestem niezastąpiona... A z drugiej nie będę miała z kim dziecka zostawić albo do żłobka oddać, co niezbyt mi się podoba. Każde wyjście w sumie złe...
diatoma, nie wiem czy ta koszula nie będzie się rozciągać brzydko na tych zakładkach. Zależy jaki masz biust.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:24   #1672
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja już po badaniach. Miałam nadzieję, że ładnie urośnie przez ostatni tydzień, a z wymiarów jest tak samo jak było, wagę zwiększyła tylko o 100g... W środę jadę już na oddział i prawdopodobnie do końca ciązy tam już zostanę.
A teraz wybieram się teraz na zakupy, bo jeszcze wiele rzeczy nie mam.
a czemu na oddział? przez tą małą wagę??
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:25   #1673
traicionera
Zakorzenienie

Ja wczoraj zaczęłam 36 tc, dziś byłam na usg i się okazało tak, jak przeczuwałam, ze moja dzidzia jest duża. wazy miedzy 3300 a 3600 dobrze sobie zaplanowałam, ze od razu 62 ubranka kupuje. Ładna z niej dziewuszka jest, nosek jak u mamusi (a ja ze swojego akurat zadowolona jestem ).

co do macierzyńskiego, to ja po skończeniu biorę pewnie jeszcze wypoczynkowy no i wracam do roboty. Córeczkę oddam albo do żłobka państwowego, albo do prywatnego, albo poszukam opiekunki. Opiekunek się akurat jakoś nie boje, bo moja mam od wielu lat tak zarabia i jakoś jak obserwuję ją i jej znajome, to można trafić na kogoś odpowiedzialnego i z sercem do dzieci. do pracy chcę wrócić chociażby do tego, ze robię to, co lubię, mam bardzo fajnych ludzi i atmosferę w pracy i gdybym miała to stracić i szukać od nowa jakiejś pracy, byle pracować, to ja dziękuję. Na czas macierzyńskiego maja za mnie 2 osoby po pół etatu, które zdalnie pracują, ale na dłuższą metę taki układ byłby dla nich jednak kłopotliwy.
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:25   #1674
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

a wiec tak :
KET * TRACE( KET - ketony - ich obecność wskazuje na cukrzycę. Mogą się jednak pojawić także wtedy, gdy dziecko od dłuższego czasu jest głodne lub miało silne torsje.- ja mam śladowe ilości )
NIT* POSITIVE ( NIT - azotany - ich obecność świadczy o zakażeniu bakteryjnym. Wynik może być zafałszowany, jeśli mocz przed badaniem był zbyt długo przechowywany (tzn. azotany będą pomimo braku zakażenia).

I nie wiem ...
Nie są złe te wyniki. Pamiętaj, że normy podawane są dla normalnych ludzi, a nie ciężarnych. A najlepiej lekarz je zinterpretuje i porówna z wcześniejszymi.

Dodano:
ego_ego, na obserwacje, bo przy hypotrofi jest zagrożenie niedotlenienia dziecka i trzeba to kontrolować i w razie czego wywołać poród. A co dokładnie będą mi zrobić to nie wiem.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2011-02-24 o 15:29
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:27   #1675
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
DZIEWCZYNY,
MOJA SIOSTRA JEST W CIĄŻY
gratulacje ale będzie dzieciaczków

my na razie jedyni w rodzinie i to pewnie na bardzo długo

za to znajomi mają terminy zbliżone do nas

Cytat:
no powiem ci znalazłam takie cuś

według książki w oczekiwaniu na dziecko

1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III
14-17 tydz.-IV
18-22 tydz.-V
23-27 tydz.-VI
28-31 tydz.-VII
32-35 tydz.-VIII
36-40 tydz.-IX

czyli byłoby tak jak mówisz ale są różne źródła itd
no czyli z tego wynika że za tydzień w czwartek ja zaczynam 36 tydzień czyli też 9 miesiąc

laseczkaa ale chyba nie jest najgorzej? nie wiem nie znam się ale chyba nie są takie złe te wyniki?
oo, to ja już jestem w 8 miesiącu? no kto by pomyślał

Cytat:

a wiec tak :

I nie wiem ...
kurcze nic mi to nie mówi...
ale jeśli o morfologię chodzi to ja też mam zawsze na granicy normy albo poniżej... norma, jak mówią dziewczyny

Cytat:
ja biore BIOFER ( nie dobre jak diabli, przynajmniej dla mnie, zawsze czuje że aż mi się cofa... )
heh, ja sobie właśnie dzisiaj muszę to kupić... już się boję

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:28   #1676
Natka3008
Rozeznanie

Hej ja zaraz jadę do gina, mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wiadomościami. Trzymajcie kciuki

Zajrzę do Was wieczorem

Nie piszcie za dużo. Do usłyszenia .
Natka3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:29   #1677
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
łał miałam to na studiach i chyba mi się nie podobało

wystarczy, że lekarz napisze Ci zaświadczenie, że karmisz, to masz prawo do skończenia przez dziecko 3 lat, nawet jeśli nie będziesz karmić pracodawca nie musi o tym wiedzieć chyba, że nie lubisz oszukiwać
także miałam controlling i rachunkowość zarządczą,
bo w sumie te 2 funkcje łączy dział, w którym pracuję

na studiach też mi się nie podobało
zresztą teraz dużo się nie zmieniło

czyli pewnie też tak jak ja studiowałaś ekonomię

Na prawdę do 3 roku życia, podaj proszę jeśli znasz artykuł, którym o tym mówi, bo u mnie w pracy twierdzi się, ze do ukończenia roku życia dziecka, można wcześniej kończyć pracę.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-02-24 o 15:36
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:30   #1678
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
a wczoraj była u mnie koleżanka z mężem (też w ciązy 24tc) no i gadamy sobie gadamy najpierw wszyscy razem, smiejemy sie i tak kilka godzin bo dawno sie nie widziałysmy no i gdzies koło północy zaczelam jej pokazywac torbe do szpitala, mowic co ma sobie kupic i takie tam no i tak sie obie zagadalysmy ze nie zauwazylysmy a nasi TZ posneli na siedząco
normalnie padłam jak ich zobaczyłam jak spią. a to była gdzieś północ
obaj po pracy zmeczeni i biedaki nie wytrzymali
kurde mogłam im zdjecie zrobic buhahaaha

Laseczka:
Oto normy wyników badań krwi dla dorosłych kobiet z uwzględnieniem zmian dokonujących się w czasie ciąży:
Morfologia krwi:
Hematokryt (HCT) 37-47 %, w ciąży spadek o 4-7%, osiąga minimum w 30-34 tygodniu ciąży
Hemoglobina (HGB, Hb) 11,5-16,0 mg/dl (7,2-10,0 mmol/l) - w ciąży spadek o 1,5-2 mg/dl, osiąga minimum w 30-34 tygodniu
Krwinki białe (leukocyty, WBC) 4,0-10,8 x 109/l (G/l) - w ciąży wzrost o 3,5 G/l
Bazocyty - Granulocyty zasadochłonne (BASO) 0-0,2 x 109/l, 0,5% leukocytów
Eozynocyty - Granulocyty kwasochłonne (EOS) 0-0,45 x 109/l, 1-5% leukocytów
Neutrocyty - Granulocyty obojętnochłonne (NEUT) 1,8-7,7 x 109/l, 45-70% leukocytów
Limfocyty (LYMPH) 1,0-4,5 x 109/l, 20-45% leukocytów
Monocyty (MONO) 0-0,8 x 109/l, 1-8% leukocytów
Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) 4,2-5,4 x 1012/l
Płytki krwi - Trombocyty (PLT) 130-450 x 109/l - w ciąży lekki spadek
Rozkład objętości krwinek czerwonych (RDW) 11,5-14,5 %
Średnia objętość krwinek czerwonych (MCV, ŚOK) 81-99 fl
Średnia zawartość hemoglobiny (MCH) 27-31 pg
Średnie stężenie hemoglobiny (MCHC) 33-37 g/dl
OB Kobiety do 60 roku życia do 12 mm/h

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:31   #1679
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Laseczka, nie znam się ale te wyniki chyba złe nie są? Śladowych ilosci to pewnie pod uwagę nie biorą. Hemoglobinę masz niską, bierzesz żelazo? U mnie morfologia też zazwyczaj taka sobie, w ciąży to chyba norma.
nie biorę pewnie mi przepisze

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
laseczka ja tam się nie znam na tych wszytkich oznaczeniach,ale wierzę,że będzie wszystko w porządku!
dziękuję

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Ja biorę ascofer od ostatniej wizyty bo też hemoglobinę mam już poniżej normy. Ale dopiero w poniedziałek idę na badania więc nie wiem czy pomógł

Cytat:
Napisane przez becherovka 3 Pokaż wiadomość
Laseczka - ketony moczu nie są takie groźne - ja mierze co rano i jak mam śladowe ilości to chodze po ścianach ze szczęscia że tak dobrze - a najlepszy sposób jak się ich pozbyć - bo faktycznie świadczą o tym że dzieciątko głodne - przez dzień jak najwięcej pic - bo to się da wypłukać
a zapobiegawczo żeby się nie pojawiły na dzień następny - przed samym snem zjeść białą bułkę - kajzerkę czy coś w tym stylu z żółtym serem lub serkiem topionym i popić szklanką mleka - te węglowodany się długo i powoli rozkładają i dają dziecku energię aż do rana
oba sposoby praktykuję odkąd tylko się dowiedziałam o mojej cukrzycy i działają - tak w ogóle to diabetolog mi kazała tak robić
tylko skąd one u mnie ? ja cukrzycy nie mam ... bo glukoze dzis robilam i w normie .
a tzn że głodzę dzidziusia ?? że nie dostaje tyle pokarmu ile powinien ? co Ci mówił ginekolog

Cytat:

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
laseczka co do żelaza,brałam cały czas Sorbifer Durules,ale teraz jak byłam na ziycie przepisał mi dwa opakowania Tardyferon Fol. Nie wiem po co,bo przecież to końcówka,a wyników nie miałam tragicznych...
aha dzieki

Kacper 18.04.2011

Stary 2011-02-24, 15:31   #1680
gosikk_s
Zakorzenienie

Głodomorek, trzymam kciuki żeby córcia jeszcze podrosła, w sumie dobrze że będziesz juz w szpitalu

Traicionera, hoho, kawał kobitki z Twojej córy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości