|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł następnego wątku?? | |||
| Nasz autobus na porodówkę gna, wypatrujemy go każdego dnia, mamy III-IV |
|
4 | 7,02% |
| Autobus na przystanku staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
|
5 | 8,77% |
| Autobus na porodówce staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
|
3 | 5,26% |
| Autobus do porodu gna, przybywają dzieciaczki każdego dnia, mamy III-IV |
|
0 | 0% |
| Autobus do porodu gna, dzieciaczki rodzą się każdego dnia, mamy III-IV |
|
13 | 22,81% |
| Nasz autobus gna do przodu coraz bliżej czas porodu, mamy III-IV |
|
32 | 56,14% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
szymelka gratulacje dla Ciebie i Lenki
![]() Ja już po wizycie, ogólnie jestem zadowolona , szyjka się skraca ma 1,5 cm i przygotowuje się do porodu, rozwarcie 1,5-2cm, czyli coś zaczyna się już dziać. To i dobrze, bo nie mogę się doczekać mego maleństwa na świecie. Malutka waży 3100-3200, czyli tak akuratNajgorsze to jest to, że teraz muszę mocno wsłuchiwać się w swój organizm, by jak najszybciej zareagować, czyli badać ciśnienie, reagować na słabsze ruchy dziecka. Jedynym zmartwieniem jest to, że wróciłam od gin. i zaczęłam plamić. Tłumaczę to sobie, że to skutek badania ginekologicznego, gdyż ostatnio po badaniu i po pobraniu próbki na GBS też plamiłam . A wy jak sądzicie? |
|
|
|
#1772 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
Hej dziewczyny
zaraz będe nadrabiać ale najpierw jestem po wizycie i już wiem, że na kolejnej wizycie czyli 17.03 będe miała już wyznaczona datę kiedy mam zjawić się w szpitalu...na ściągnięcie szwu idę 2 tyg. wczesniej i zostaję do rowiązania (czeka mnie cc, bo Mała się nie odwraca tzn. lekarz powiedział, że są małe szanse na to, że Niunia się obróci bo od dłuższego czasu ma takie ułożenie).Z dobrych wiadomości to takie, że Niunia rośnie - na KTG nie ma skurczy, no i na sprzęcie docenta moja córcia waży 1867 gram ponadto nie od tygodnia nie biorę już duphastonu i teraz tylko fenoterol, witaminki i żurawit bo znów podskoczyły mi leukocyty w moczu. Co do spojenia łonowego to ból jest spowodowany rozszerzaniem się spojenia łonowego ale nic złego się nie dzieje ![]() aaaaaaa zamówiłam wózek kupiłam również pościel o taką http://www.feretti.pl/princess-pink-premium.html tylko, że rozmiar jest 100-130 a my będziemy mieć to mniejsze łóżeczko - kochane powiedzcie, będzie ona mi pasować, bo jak nie to sie załamę
|
|
#1773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super zakupy, pościel bardzo ladna, ja mam lozeczko 60x120 a pościel 90x120 i już nie się wydawała trochę duza, ale myślę że to kewstia opatrzenia się
|
|
#1774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skutkach ubocznych. Do dzisiejszego wykładu z neurologopedii i profilaktyki logopedycznej. Neurologopeda z Centrum Zdrowia Dziecka omawiając niekorzystne czynniki wpływające na płód powiedziała, że teraz w gabinatach logopedycznych zaczął się prawdziwy wysyp "dzieci ponospowych" jak to określają. Wiadomo, że Nospa to lek obniżający napięcie mięśniowe, a więc przeciwdziałający skurczom macicy. Ale napięcie mięśniowe obniżane jest także u nienarodzonych dzieci. Nie w sposób znaczny, lecz na tyle, by rodziły się z obniżonym napięciem mięśni twarzy. Co to znaczy? Dzieci nie mają prawidłowego odruchu żuchwowego - mają niedomkniętą buzię, bardziej się ślinią, źle chwytają pierś, mają trudności ze ssaniem nie mogąc unieść i przyczepić brodawki piersi do podniebienia. Często szybciej przez to przechodzą na butelkę. Dalsze konsekwencje to oczywiście zaburzenia mowy, wady wymowy - i dopiero na tym późnym etapie, w wieku kilku lat jest podejmowana jakaś terapia, a że im później rehabilitować tym gorzej to już banał. A nie musiałoby tak być, gdyby matka po Nospie wiedziała, co obserwować u swego jak najmniejszego dziecka - można zacząć to korygować od razu po urodzeniu!!! Piszę to wszystko, bo mam wrażenie że ginekolodzy nic nie mówią o tych skutkach Nospy (albo nawet nie wiedzą) przepisując jak witaminę C. Nie chodzi mi o to, by nie brać Nospy - w ciąży zagrożonej może uratować dziecku życie, ale trzeba znać możliwe konsekwencje, żeby móc im przeciwdziałać. Im wcześniej tym piękniej dzieciątko można zrehabilitować, jeśli np. kłopotów ze ssaniem nie uzna się za drobiazg bez znaczenia dla dalszego rozwoju dziecka." tak mi kolezanka napisala w pazdzierniku-studenta logopedii, natomiast o skracaniu szyjki lekarz mi powiedzial.
|
|
#1775 |
|
Zakorzenienie
|
ja dopiero na wątku się spotkałam z tym, że gin przepisują Nospe
bo w realu nie znam ani jednej dziewczyny, której by gin pozwolił brać Nospe, a ostatnio dużo ciężarnych miałam wokół siebie, widocznie w moim miasteczku nie weszła jeszcze ta moda na Nospe
|
#1776 |
|
Zakorzenienie
|
Mi przedwczoraj ginka ze szpitala zaleciła, opakowanie kupiłam, ale nie zażyłam ani jednej.
|
|
|
|
#1777 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
i jak tu się nie wkurzyć ... Pan powiedział że w ogóle nie przyszły te artykuły i może jutro ale dopiero wieczorem... tak wiec jak się uda to pojedziemy w weekend od rana . Cytat:
Cytat:
![]() udane zakupy . - ładna pościel a co do rozmiaru to się nie orientuję więc nie pomogę. a ja lecę się zaraz położyć. jutro z samego rana tzn po 9 idę do gin - ciekawe co powie. Tż idzie ze mną dla wsparcia ![]() trzymajcie kciuki by było ok odezwę się po wizycie , miłej nocki
|
|
|
#1778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1779 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to nic nie słyszałam.... ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
![]() no ale jeżeli malutka postanowi że opuszcza ten lokal to tez będzie fajnie, bo juz nie mogę się doczekać ![]()
|
||
|
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie ma co wpadać w panikę z tą nospą. Ja długo brałam forte i co 40 tydzień, a szyjki mi nic nie rozwarła. U mnie w mieście chyba wszystkie ciężarne biorą nospę, oczywiście jak są jakieś pobolewania itp. Może całe miasto nie będzie seplenić
|
|
|
|
#1781 |
|
Wtajemniczenie
|
dobranoc kochane...
..drugi na podwórko poszedł sobie za potrzebą .. i świnke morską też opatrzyc muszę w wodę i sałatke..ach ten mój zwierzyniec .. i sama muszę coś zjesc ... kąpiel i spać ... ostatnio to nawet dobrze sypiam i lepiej pokorzystam trochę póki mogę ....dobranoc |
|
|
|
#1782 |
|
Zadomowienie
|
iizabelaa no własnie przeglądam ta pościel i nie wiedzę aby mieli rozmiar 90-120
najbardziej martwię się o ochraniacz ale one chyba mają standardowy rozmiar równią się tylko wysokością - a posciel jak będzie za duża to ja zeszyję po bokach szymelka ![]() izunia co do ruchów to moja dziś tez leniwa, nawet na KTG mało ruchliwa była a leżałam 20 min. taki dzień ale ja pewnie bym się martwiła, gdyby nie to, że na wizycie widziałam i słyszałam bijące serduszko aja1 ja juz moge kupowac bilet na kwietniowy kurs co do powrotu do pracy to ja na chwile obecną mam gdzie wracać po urodzeniu będę na przysługującym 20 tyg. urlopie, potem wezme jeszcze zeszłoroczny urlop (zostało mi 11 albo 14 dni) i ew. coś z nowego. Chcę wrócić choć szkoda mi będzie Niunie zostawić samą - nie mam mozliwości żłobka, bo u nas na wsi nie ma
|
|
#1783 |
|
Zakorzenienie
|
Mi mój jeden z kotów cały czas sięgał łapami na blat, żeby kawałek mięsa dorwać i taki był uparty, ze poszedł za kare do kozy (łazienki).
A drugi kocurek do niego płakał pod drzwiami :p
|
|
|
|
#1784 |
|
Zadomowienie
|
a dziewczyny przed kolejną wizytą muszę załatwić internistę i stomatologa
dobrze, że jutro akurat mam wizytę u dentysty to poproszę o wpisanie kilku słów do karty ciazy![]() ![]()
|
|
#1785 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój tż jest dzisiaj oburzony zachowaniem mojej kocicy,która na niego sykła, gdy chciał ją przesunąć, a ja mu tłumaczę że musi ją zrozumieć bo ona ciężarna jest ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
no ciekawe jak to jest z tymi ochraniaczami ![]() z tego co widzę na allegro to ochraniacze Feretti są na te małe łóżeczka
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-02-24 o 21:45 |
||
|
|
|
#1786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1787 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
czekamy zatem na informacje - głowa do góry. |
|||
|
|
|
#1788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, macierzyńskiego jest 20 tyg plus 2 dodatkowego
![]() zajadam sobie teraz fajitas z indykiem z sosem guacamole,a mój kotek miętoli kocyk, tak go wzięło do wczoraj
|
|
|
|
#1790 |
|
Zadomowienie
|
ja mam tą pościel
http://www.feretti.pl/rabbit-ecru-premium.html ale jeszcze jest w sklepie, gdzie wszystko zamawialiśmy hurtowo. w przyszłym tyg. jedziemy odebrać. |
|
|
|
#1791 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że kolejne mamusie się rozpakowały
Serdeczne gratulacje dla Patrycji i Szymelki ![]() ![]() klask i:U nas cisza...
|
|
#1792 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() znowu niutki ni ma jak się nie odezwie w nocy, to pewnie rodzi
|
|||||
|
|
|
#1793 |
|
Zadomowienie
|
i będę jeszcze zamawiać chyba taką:
http://www.feretti.pl/jungle-multi-premium.html |
|
|
|
#1794 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny fajnie,że wizyty wypadły dobrze
teraz tylko zbierac siły do porodu![]() ja mam ciśnienie 200/200.Kuzynka męża zaproponowała mi wózek po dziecku,który był jak nowy i b.mało uzywany.Zgodziłam się,bo b.nam sie podobał.W dodatku miała całe wyposażenie do niego razem z fotelikiem samochodowym.Za ten model chicco dała ok 2 tys.Dzisiaj pisze do niej,że chciałabym już go mieć i kaske jej wpałacić a ona,że trafiła się okazja i go sprzedała Zaczynam poszukiwania....
|
#1795 |
|
Wtajemniczenie
|
Patrycja i Szymelka moje gratulacje
Ale super,że macie swoje Maleństwa juz przy sobieA ja po wizycie-wszystko ok,ale ciąża okazuje sie młodsza po raz drugi,zobaczymy z 2 tygodnie na kolejnej wizycie jak Mała przybiera na wadze.Teraz waży 1800kg(albo jestem w 32tc,albo 34tc-to wciąz w normie!),ale sama juz głupiałam kiedy mam rzeczywisty termin porodu .Póki co mój temrin to między 10-24 kwietnia. Mała i tak wybierze dogodną dla siebie porę
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#1796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co za baba
|
|
#1797 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1798 |
|
Zadomowienie
|
iizabelaa wzięłam metra i zmierzyłam ten ochraniacz
w tym najszerszym miejscu tzn. tu za główką ochraniacz ma 60 cm więc powinien pasować do łóżeczka 120x60iweczka, megi2015 a w jakich rozmiarach macie łóżeczka. Megi ta pościel jungle w rzeczywistości ma ładniejsze kolory ego_ego o to dodatkowe 2 tyg na pewnie się przyda- dzięki kampasiula chyba powinna ci powiedzieć troszkę wczejśniej o tym wózku skoro się zadeklarowała ![]() coralady a według miesiączki to który tydzien ciąży
|
|
#1799 |
|
Zadomowienie
|
kampasiula ale cie załatwiła, nic tylko łomot jej się należy
![]() musze sie pochwalic ze udalo mi sie ogolic i pierwszy raz sie nie zacielam odkad mam duzy brzuszek egoego to dlaczego od razu nie dają 22 tyg tylko trzeba sie upominac o te 2 tyg dodatkowego urlopu?? pytam bo sie nie znam na tym zupelnie
|
#1800 |
|
Zakorzenienie
|
Bo te 2 tyg sa opcjonalne, chcesz, to bierzesz, nie chcesz, nie bierzesz, nie wiesz, nie bierzesz
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.

, szyjka się skraca ma 1,5 cm i przygotowuje się do porodu, rozwarcie 1,5-2cm, czyli coś zaczyna się już dziać. To i dobrze, bo nie mogę się doczekać mego maleństwa na świecie. Malutka waży 3100-3200, czyli tak akurat
. 
zaraz będe nadrabiać ale najpierw
jestem po wizycie 

i jak tu się nie wkurzyć ... Pan powiedział że w ogóle nie przyszły te artykuły i może jutro ale dopiero wieczorem... tak wiec jak się uda to pojedziemy w weekend od rana . 

... ostatnio to nawet dobrze sypiam i lepiej pokorzystam trochę póki mogę

klask i: