![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25351637]Mnie akurat uczyli całkiem fajni księża, mieli dobre podejście do dzieciaków, z chłopakami grali na przerwach w piłkę
![]() Nasz grał z chłopakami w ping-ponga ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ksiadz Stanislaw Malkowski, przyjaciel Jerzego Popieluszki. O nim malo sie mowi, a codziennie zasuwa z jednego konca Warszawy na drugi, zeby uslugiwac przy pogrzebach na Wolce Weglowej (to mu jeszcze wolno). Ciagna sie za nim pewne restrykcje jeszcze od Stanu Wojennego. Ostatnio grozila mu utrata pracy w Hospicjum, w ktorym zreszta mial zapewniony jeden cieply posilek dziennie. Lecz najlepiej by bylo, gdyby po prostu znikl i sluch o nim przepadl, ksiadz Sowa lepiej sie w mediach sprzedaje.
Ale vixen oczywiscie wie najlepiej - nie zna czlowieka, ale juz wie, ze to guru ludzi z frondy (ja nie z frondy). Dalej ekscytujmy sie tym, co napisza rozne pisemka. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Pamiętam jednego ksiedza, który mnie bardzo ujął. Był młody chyba zaraz po seminarium. Bardzo skromny nawet miał taki zegarek stary, pasek juz sie przecierał i dostał go na I komunie. Uczył mnie w szkole religii niesamowity
![]() ![]() Niestety po pół roku został gdzies przeniesiony jak się potem okazało za mało rentowny był, bo chodząc po kolędzie nie przyjmował pieniędzy od biednych emerytów. I mówił im jeszcze, że maja przyjść do Kościoła jak będą w potrzebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25350609]
U nas kościół sprzątają parafianie, jest wywieszony grafik, co tydzień ludzie z innej klatki w bloku.[/QUOTE] No bo po co zatrudnić jakąś potrzebującą kobietę czy mężczyznę do sprzątania, jak ludzie za darmo to zrobią ![]() Cytat:
![]() Ale ciesze się, że wiesz lepiej, co ja wiem. Ale wyszukałam w wikipedii: Cytat:
![]() I Smoleńsk jako zbrodnia z zimną krwią: http://www.bibula.com/?p=25937 Fajnie...rzeczywiście idealny przykład. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-02-25 o 13:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze jezdzi po wiezieniach, ze pomaga ludziom chorym i potrzebujacym, juz Cie nie zainteresowalo. Nie dziwi mnie to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam bardzo, ale lepiej by było, gdyby w telewizji publicznej czy tvn24 codziennie głosił, że Chrystus powinien zostać królem Polski i mówił rzeczy jak w wywiadzie, do którego link zamieściłam? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ks. Małkowski nie został przypadkiem odsunięty od powinności za to, że przyłączył się do buntu pod krzyżem przy Pałacu Prezydenckim?
Przecież tamta sytuacja wymknęła się kurii spod kontroli a to nie przypadkiem on jeszcze zachęcał ludzi by "bronili" krzyża? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Musi, wlasnie dlatego, co przytoczylas. Kazdy ksiadz ma prawo do wlasnego zdania i roznych zaszczytow, pod warunkiem, ze jego zdanie jest poprawne
![]() agusiajnw - Cos Ci stanelo na przeszkodzie, zeby mnie zglosic do moderacji? Droga wolna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak ktoś robi takie zadymy, bierze czynny udział w gorszących scenach spod Pałacu Prezydenckiego, to co się dziwić, że taki to ma finał ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Znałam osobiście księża i jego kochankę. Żaden szalony katolicki fanatyk mi nie wmówi że to się nie zdarza. Zdarza zdarza zwłaszcza jeżeli przypadek pochodzi z bardzo bliskiej rodziny albo z naprawdę bliskich znajomych.
Żeby było najśmieszniej, tożsamość księdza została wykryta przez przypadek. Ktoś szukał go na naszej klasie by dodać do znajomych. Nie było. Wpisał w google a tam "parafia tralalalala ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Koniec historii jest taki że kupili mieszkanie w innym mieście a on czekał na emeryturę. Prawdopodobnie tam wyjechali zrywają kontakty z częścią rodziny zwłaszcza matka nie mogła tego znieść. Nie dziwię się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To czego później oczekują? Szacunku i pokazywania wygadywanych przez nich głupot w mainstreamowych mediach, bo ileś lat temu faktycznie byli zasłużeni i godni podziwu? Niestety, ale wiele takich osób na własne zyczenie marnotrawi swój autorytet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Pamiętam jednego księdza, który uczył młodzież religii w szkole. Chodził ubrany w granatowe dżinsy i marynarkę szarą, nosił koloratkę, palił papierosy, przeklinał i obgadywał ludzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wszystkich mających własne zdanie, to trzeba zaraz koniecznie w telewizji pokazywać i pozwalać im wygłaszać te niekiedy skandaliczne farmazony? Jaki pożytek był z filmu "Solidarni 2010", kiedy to własne zdanie wypowiadają niektórzy rodacy? Ja wolę, żeby swoje zdanie wypowiadały osoby stonowane, odpowiedzialne za własne słowa, żeby wypowiadały sądy przemyślane, a nie każdy, kto tylko jakieś tam swoje zdanie posiada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Zawsze mnie bawiło, jak to ludzie do kościółka co niedziela dreptali ( przynajmniej za czasów, gdy i ja dreptałam), modlitwa, taca, ochy i achy, a po powrocie obrabiali 4 litery ksieży, prawie tak dobrze, jak niektórzy w tym wątku.
![]() No i zawsze, gdy ktoś mówi, że przez księży oddala się od Kościoła, to przychodzi mi na mysl powiedzenie "kiepskiej baletnicy..." ![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze dopisze. Dzieki za info, ze z Hospicjum tez go wyrzucili (w ramach ukarania go). Nie wiedzialam. Mam nadzieje, ze sobie jakos radzi. Codziennie z tego Hospicjum jezdzil autobusem na Wolke Weglowa, w Hospicjum mial cieply posilek. To juz starszy czlowiek, ale niezle sie trzyma jak na swoje lata. Ja mam do niego szacunek, on nigdy nie narzeka i o nic nie prosi. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2011-02-25 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Kiedyś mi się zawsze zdawało,że jak się coś żle mówi o księdzu,to prawie jak Bogu ubliżać;ale teraz myślę,że to normalni ludzie,jak wszyscy inni; życie maja z jednej strony łatwiejsze,z drugiej pewnie trudniejsze niż większość parafian. Normalnie,jak to w życiu,są plusy i minusy każdej sytuacji... Ale nam jednego bardzo fajnego księdza,mądry to i pożądny człowiek i jakaś aura prawdziwego powołania bije od niego - zawsze mówi,że fajnie byłoby,aby ludzie - zamiast narzekać na księży - się za nich modlili;byłby większy pożytek na pewno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Z tego co wiem to zmienić parafię można tylko w przypadku zmiany adresu zamieszkania więc nie można łatwo się przenieść bo istnieje coś jakby rejonizacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Dopóki swoim zachowaniem nie krzywdzą innych ludzi niech sobie robią co chcą, nie jestem wierząca nie chodzę do kościoła toteż nie interesuje mnie ich żywot.Dla mojej przyjemności "po godzinach pracy" mogą sobie odprawiać czarne msze jeśli mają na to ochotę.
W lecie pracowałam w dość popularnym lokalu jako kelnerka , młodzi księża z pobliskiej parafii byli tam częstymi gości i czego jak czego ale alkoholu i towarzystwa dziewcząt sobie nie żałowali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Mój ksiądz od religii w gimnazjum był takim ograniczonym seksistą rzeźnikiem, zadawał nam pytania czy się samogwałcimy i twierdził że jak ktoś zgwałci kobietę to dlatego że kusi nęci i biega nago.
Moja mama wielka katoliczka (naprawdę) zdeklarowana która co niedziele wysyłała mnie do kościoła, zgodziła się by wypisać mnie z religii bo rodzice zrobili to masowo. Potem księdza przenieśli i wywalili z parafii z tego co mi wiadomo. W liceum był normalny sympatyczny i inteligentny ksiądz, nie chodziłam na religię ale myślę że gdyby zamiast wykładania religii katolickiej prowadził religioznawstwo to bym chętnie przychodziła. Naprawdę fajny był. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Mnie to ani ziębi, ani grzeje.
Za moje pieniądze się nie bawią, tylko albo naiwnych albo młodych, co to odeszli od kościoła, ale ślub w pozłacanej sali chcą mieć, albo młodych naiwnych. Taka instytucja finansowa i taka jej polityka.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Toeretycznie nie musisz mieć nic wspólnego z parafią, ale mogą zrobić problemy w przypadku przyjęcia sakramentu np. były przypadki ludzi, którzy mieli problemy przy organizacji ślubu czy chrztu, bo chodzili gdzieś indziej a formalnie należeli do innej parafii i ksiądz się upierał, że nie zna parafianina więc nie udzieli ślubu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Polecam książkę "Byłem księdzem" Romana Jonasza. Otwiera oczy. Ja pochłonęłam ją w jeden wieczór. Do ściągnięcia w pdfie np z chomika.
Książka napisana przez człowieka bardzo wierzącego, którego wiara, z powodu prawdy o kościele katolickim, została poważnie zachwiana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-02-25 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.