|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy dany produkt/potrawa nadaje się na REDUKCJĘ?
myślę że puszka powiedzmy 2 razy w tygodniu nie powinna zaszkodzić? ile tam tej rtęci może być.
|
|
|
|
#4682 |
|
Zakorzenienie
|
no jakaś tam setna część rtęci na pewno będzie, no ale nie przesadzajmy, tak jak mówisz, puszka raz na jakiś czas nie zaszkodzi, żebyśmy się nartęciowały przez takiego tuńczyka trzeba by było go jeść dużo i regularnie
|
#4683 |
|
Zakorzenienie
|
ja jem puszkę na tydzień i nic mi nie jest
|
|
|
|
#4684 |
|
BAN stały
|
witam ekspertki od redukcji czy taki jak jadłospis jak ten nadaje się na redukcję.... jeśli nie to co zmienić:
-I- owsianka z 3łyzek płatków owsianych,kubka mleka2%, łyżki otrąb żytnich, jabłka i cynamonu -II- jajeczniczka z 2jaj,kiełbaską drobiową, posypana koperkiem -III- schab duszony na oliwie z oliwek z dodatkiem cebulki,grzybków suszonych,z warzywami na patelnię -IV- placuszki otrębowe |
|
|
|
#4685 |
|
Zadomowienie
|
Ale ta ironia nie jest potrzebna.
Nie chodziło mi raczej o kalorie, ale substancje odżywcze, czy np. w skutek tego opiekania coś nie zniknie
|
#4686 |
|
Zakorzenienie
|
Mircia, puszke zostaw, zjedz jej zawartość
(wybacz, musiałam) ![]()
|
#4687 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4688 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() schab raczej nie bardzo, na redukcji wieprzowiny trzeba unikać. no ale raz na jakiś czas okej. posiłek IV zamieniłabym z II. |
|
|
|
|
#4689 |
|
♥
|
mircia ale 1 puszka na tydzień jest ok
![]() "15.Dlaczego należy unikać tuńczyka z puszki? Tuńczyk konserwowy to żywność przetworzona. Mięso tej ryby, zanim trafi na półki sklepowe jest wiele godzin poddawane działaniu wysokiej temperatury. Powoduje to niekorzystne zmiany, między innymi utlenianie się cholesterolu i powstawanie bardzo szkodliwych produktów tego procesu (25-hydroksycholesterole, 26-hydroksycholesterole, 7-ketocholesterol, 7α- i 7β-hydroksyholesterole). Warto tez wspomnieć, że obróbka termiczna, oraz dłuższe przechowywanie konserwowego tuńczyka powoduje wyjałowienie tego produktu z kwasów omega-3." "Tuńczyk świeży a nawet mrożony jak najbardziej, od czasu do czasu. To konserwowe coś, co producenci masowo wciskają do puszek, poddają szeregowi procesów przetwórczych, w czym powstają szeregi szkodliwych substancji tuńczykiem nie jest. Na podobnej zasadzie chipsy nie są ziemniakami." źródło :bf
Edytowane przez anniaa Czas edycji: 2011-02-26 o 18:47 |
|
|
|
#4690 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze jedno pytanie, jajo gotowane na twardo czy tam na miękko może być?
|
#4691 |
|
♥
|
bez różnicy
|
|
|
|
#4692 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
za to na twardo, czytałam w jakiejś gazecie, że podobno bardziej "zapycha" i że po zjedzeniu od razu nie ciągnie cię do jedzenia...
|
|
|
|
|
#4693 |
|
♥
|
jajko na miękko podkręca metabolizm ?
chyba nie myślisz , że częste wizyty wc = szybki metabolizm. |
|
|
|
#4694 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsza zasadnicza: za malo posilkow. po drugie - kolacja - placuszki otrebowe to sredni pomysl, po 18 lepiej w ogole bez wegli, moje propozycje to omlet, serek wiejski lub rybka. Juz pomijajac to, ze nie wiemy co Ty dajesz do placuszkow poza otrebami. sniadanie fajne - podziwiam co prawda pracochlonnosc, bo ja sie zawsze rano spiesze, ale naprawde wzorcowe i smaczne obiad tez spoko Cytat:
![]() Ja jadlam i schab i szynke na redukcji, unikalam tylko tych naprawde tlustych mies typu boczek, baleron czy zeberka. No i karkowka tez srednio bo faktycznie jest tlusta. Ale zwykla pieczen czy schab, to samo zdrowie. Cytat:
Obecnie tylko na twardo, najlepiej w jakies salatce. |
|||
|
|
|
#4695 |
|
Raczkowanie
|
Witam, chciałam zapytać czy galaretka drobiowa nadaje się na redukcję, już ją zrobiłam
![]() ale będę na przyszłość wiedzieć, robiłam tak:podwójny filet z kurczaka ugotowany, marchewka, niecała puszka groszku, pietruszka, 2 jajka, rosół ugotowałam na skrzydełkach ale ich nie dodawałam do galaretki, no i żelatyna, z tych składników wyszło mi 10 pojemniczków z galaretką, mniej więcej wielkości szklanki, może trochę większe. Dzisiaj na II śniadanie zjadłam jedną i pół takiej galaretki + 1 kromka grahama, OK????? Nie wiem po prostu co mam jeść w pracy na II śn. na 1 zawsze mam kanapki a na drugie chce ograniczyć chleb, dlatego pomysł z galaretką, można rano wziąć nie trzeba podgrzewać ani nic ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#4696 |
|
♥
|
asia galaretki są ok
|
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
Czy codzienne jedzenie do obiadu kasz, gryczanej, jęczmiennej jest wskazane czy raczej hamuje redukcję?
|
#4698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4699 |
|
Rozeznanie
|
A jak to jest z ta kaszą manną? Mogę sobie zjeść np. na kolację troche lub podwieczorek zamiast chleba? Przecież to też węgle złożone, a różne opinie się na jej temat czyta
. Jaka różnica między kaszą manną, a innymi kaszami, że ta pierwsza jest niewskazana? Węgli niby ma więcej, ale o około 10 w 100g, więc to chyba nie aż tak dużo. Dodam, że jestem na R-->U, więc pozwalam sobie już na trochę więcej. A orzechy - orzechy ziemne. Wielka jest różnica miedzy wartością orzechów prażonych, a zwykłych? Trudno dostać takie bez "obróbki" . Zastanawiam sie, czy tłuszcze tych orzechów zamieniają się w tłuszcze trans czy jak to jest?
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-03-01 o 17:01 |
|
|
|
#4700 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mysle, ze najlepsze sa wlasnie kasza gryczana i jeczmienna, bo są najmniej przetworzone, ale jesli juz jest się na utrzymaniu mysle, ze na manną/mannę można sobie pozwolić, chociaz niech wypowiedzą się starsze stażem Rki ![]() a co do orzechów to myślę, ze prażone niet, poniewaz praży się je zazwyczaj na jakimś tłuszczu , chociaż jadłam niedawno takie niesolone i beztłuszczowe, z puszki, ale czy były prazone to nie wiem
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-03-01 o 17:39 |
|
|
|
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
czy ryba pieczona w folii aluminiowej nadaje się na redukcyjną kolację?
|
|
|
|
#4703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Takie się nadają czy nie bardzo? Ogólnie chodzi mi o te tłuszcze - czy zmieniają swoje właściwości? Bo jeśli takie orzechy nie zawierają żadnych nnkt, no to nie widzę sensu ich jeść . Muszę w końcu poszukać takich nieprażonych...
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-03-01 o 17:51 |
|
|
|
|
#4704 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do prazonych orzechow to zalezy na czym. Cytat:
na utrzymaniu mozna czasem zjesc manne - ogolnie wiele produktow wraca. Moje utrzymanie polega na tym, ze jem "na codzien" wg wiekszosci zasad redukcji, jednak raz na kilka dni lamie ta diete i w bilansie wychodzi stale ta sama waga na wadze. Dla mnie wazne jest by nie miec jojo, a potej diecie go nie obserwuje. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2011-03-01 o 20:31 |
|||||
|
|
|
#4705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Czasem człowiek ma ochote na jakąś odmiane. Napisałam, że jestem na R-->U, a to zasadnicza różnica. A nie bede zaśmiecała NCJ takimi pytaniami. I nie rozumiem skąd ten sarkazm.Chciałam wiedzieć DLACZEGO nie jest polecana, bo w końcu to też kasza, a kasze na ogół są dobre. Od tego chyba jest ten wątek, aby pytać.
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-03-01 o 21:17 |
|
|
|
|
#4706 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4707 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam inne pytanie...
Jaką polecacie mąkę na Redukcjii??? Może być np. Lubella Pełnoziarnista?? Czy żytnia razowa?? A może jeszcze inne??mogłybyście zazucić linkiem?
|
#4708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na U mozna czasem ja jesc, aczkolwiek nie specjalnie rozumiem potrzeby tlumaczenia sobie, ze ona wcale nie tuczy, jak w duzej ilosci tuczy. Nie lubie czegos takiego. Jak ktos nie pisze tego co od chcesz przeczytac, to od razu sarkazm? |
|
|
|
|
#4709 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Wybacz. A kaszy manny oczywiscie nie chcę jesc kilogramami, tylko tak chciałam sie dowiedzieć . Czasem fajnie by bylo zjeść zamiast owsianki rano ,czy na podwieczorek . Bo skoro wysokie IG, to na kolację chyba jednak nie bardzo.Cytat:
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-03-02 o 16:53 |
||
|
|
|
#4710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

. Zastanawiam sie, czy tłuszcze tych orzechów zamieniają się w tłuszcze trans czy jak to jest?