Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-27, 14:57   #811
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

Cytat:
Napisane przez kratka_92 Pokaż wiadomość
TASTE OF THE WILD ta karma mi sie podoba ale cena chyba troche za wysoka jak na mnie.. jeszcze sie uczę, nie zarabiam także chyba potem po purinie zamówie brit care bo jak dla mnie bardziej sie opłaca

Moja spanielka jest po sterylce i rośnie jej teraz taka brzydsza siersc, a tez niedawno słyszałam że olej z łososia jest bardzo dobry na sierść, wiec kupie go.

Dziękuje bardzo
Rownie dobrze mozna podawac tran wg. mojego weta Ale nie kazdy pies za nim przepada. moj np uwielbia w kapsulkach

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:13   #812
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
zobacz w internecie dawkowanie..
To jest zły pomysł bo to co jednemu wystarcza dla drugiego może być stanowczo za mało. W gre wchodzą również inne czynniki.
Cytat:
...
moj pies je kosci drobiowe od 4miesiaca zycia. zyje i ma sie swietnie...
Ma szczęście i tego mu życzę.
Cytat:
...dobrej jakosci karma sucha...
I tu jest problem bo to co w/g jednego jest dobra jakością dla innego nie koniecznie.
Cytat:
..ale jak ktos by mi wyjechal z ... albo historiami o kosciach-zabojcach, to bym sie w glow postukala ...
A widzisz - ja byłam świadkiem jak psu wbiła się kość z kurczaka w gardło i tak źle się ustawiła, ze pomogła tylko szybka interwencja chirurga!. Akurat byłam w lecznicy weterynaryjnej u weta z moim psem i widziałam jak pies się męczył i jak jego właścicielka przezywała ta cała sytuacje płakała i zła była na siebie ze psu podała do jedzenia kość z drobiu. DLATEGO JESZCZE RAZ APELUJE: NIE WOLNO PODAWAĆ PSU KOŚCI Z DROBIU bo może się to skończyć tragicznie.
Cytat:
...ze nie wszystkie psy umieja odrazu gryzc......
No jak sie urodzą i ząbków nie maja jeszcze to nie potrafia ale taki okres szybko przechodzi

jednak najważniejsze jest (i powinno być) w żywieniu zdrowie naszego czworonoga

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Napisane przez kratka_92 Pokaż wiadomość
..Moja spanielka jest po sterylce i rośnie jej teraz taka brzydsza siersc,...
Bardzo dobre jest podanie do codziennych posiłków olej lniany budwigowy nieoczyszczony. Ja kupuję go na Allegro bo musi być zawsze świeży. Olej ten ma w sobie niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT z rodziny omega-3.
O karmieniu jakie polecam zapraszam poczytaj tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=197044&page=8

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-02-27 o 18:27
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:33   #813
mandarynkka86
Rozeznanie

[QUOTE=lapinne;25387684

taaa...wiekszosc psow w takim razie wsuwalaloby kabanosy i parowki, bo to im smakuje-nie znam psa, ktory by sie nie skusil.
co z tego...
moj pies swinstwa nie je.
dobre to DOBRE JAKOSCIOWO.[/QUOTE]

Dlaczego Ty Lapinne-czytasz TYLKO to, co jest dla Ciebie wygodne i latwe w skomentowaniu ??? Czy ja napisalam, że pies powienien jes TYLKO TO< co mu smakuje? Specjalnie dla Ciebie zacytuję:
"wiec dla psa najlepsze jest to po czym dobrze się czuje, dobvrze wyglada, jest zdrów i smakuje mu -tak ja uwazam."

Jakbyś nie zauwazyla, wymienilam kilka czynnikow, nie tylko to, że mu samskuje. Ponadto nie wiem skąd wniosek ze psy jadlyby wtedy tylko parowki, bo moj nie chce jesc nawet najdrozszej na rynku szynki, a co dopiero parówki. hehehe, nawet by tego nie powąchały. Ani parowek dla psów, ani dla ludzi. Tez bym psu nie dala pedigree, ale to tylko moja wola, jak ktos chce i podaje, to jego sprawa. Jesli psy dobrze wygladaja, są zdrowe itd-to dlczaego rezygnowac? To tak jak z ludzmi- fast-foofy sa niezdrowe, a jednak sa dobre i je jemy-jedni czesto drudzy rzadziej. Nieraz jest tak, że ludzi ktorzy cale zycie odzywiają sie wzrosowo "padają" prędzej, niż Ci, ktorych sposob zycia pozostawia wiele do życzenia. Nie ma na to reguly.
Moje pieski jadly od zawsze Bozita robur-karma z wyzszej pólki i byly zachwycone do czasu. Potem jak jedna zachorowala wet dal jej Royal canin Veterinary , bylam przekonana ze nawet tego nie bedzie chciala ogladac, tymczasem rzuciala się na nią jakby t byl jakis grillowany stek
Od tego czasu jak tylko widzi , że gdzies ta karmę mam, czy ja chowam, to az piszczy bo chce ją dostac, czego zupełnie nie rozumiem. Wetowie mowilam to, to powiedzial mi ze w niczym nie zaszkodzi jej podawanie tej karmy na stale. Od tej pory obie dostają ja codzinnie, albo co drugi dzien. Ja karmię ta karmę plus gotowany kurczak z ryzem i marchewka, od czasu do czasu kawalek sera, na codzien mokre Animonda wsuwają z wielką rozkosza No ale ten Royal pobil wszystkie dotychczasowe. Kupka jest po nich ok, w sam raz, pieski sa energiczne. dopiero karmię nią od niedawan, więc do do sierści się na razie nie wypowiem konkretnie. Ale jak dla mnie- bez zarzutu . pRZY czym ten zwykly royal canin dla yorkow-lezy i jest nietkniety.
Stary 2011-02-27, 18:10   #814
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
A widzisz - ja byłam świadkiem jak psu wbiła się kość z kurczaka w gardło i tak źle się ustawiła, ze pomogła tylko szybka interwencja chirurga!. Akurat byłam w lecznicy weterynaryjnej u weta z moim psem i widziałam jak pies się męczył i jak jego właścicielka przezywała ta cała sytuacje płakała i zła była na siebie ze psu podała do jedzenia kość z drobiu. DLATEGO JESZCZE RAZ APELUJE: NIE WOLNO PODAWAĆ PSU KOŚCI Z DROBIU bo może się to skończyć tragicznie.
Racja. Drób ma kości kruche, ostre i łamliwe, które mogą pokaleczyć podniebienie, stanąć w gardle lub uszkodzić przewód pokarmowy. Ryzyko związane z podawaniem psu kości drobiowych jest niewspółmiernie duże w stosunku do korzyści... Jak już ktoś chce podawać psu kości to najlepiej cielęce. Co do wieprzowych to zdania są podzielone, ja nigdy nie podawałam.

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 18:24   #815
Minx
Przyczajenie

agusiajnw, nie zmienię karmy, którą karmię psy od ponad 7 lat, bez żadnych problemów. Reklama? Nie, codzienne sprzątanie psich kupsk
Jakby wet kazał mi zmienić karmę, zrobiłabym to bez wahania, ale poza tym - nie widzę powodów.

14 psów, znam charakter każdej, ba, poznaję wszystkie po jednym szczeknięciu, wiem jak i na co reagują, co jedzą i czego nie, znam je na wylot. Przecież to moi domownicy są. Poświęcam dość czasu, nie mam wątpliwości. Brakuje mi nieraz czasu dla siebie, na moich dziewczynach nie będę nigdy oszczędzać Ach, tak, zapomniałam dodać, że jeśli chodzi o moją Mamę, to hodowla, to Jej jedyna praca. Więc tak, starcza czasu. Plus obowiązki w ZK, gdzie Mama jest kierownikiem sekcji, ale to nie jest pożeracz czasu wbrew pozorom. No, może dwa dni "tracą" (czyli wykonujemy minimum prac przy nich - karmienie, wybieganie tylko na naszej łące, sprzątanie kupsk) moje dziewczyny, kiedy nasz oddział robi swoją wystawę i cała moja rodzina się w to angażuje, przyznaję, ale nikt nie jest idealny.
Poza tym duże hodowle, i nie mówię tylko o kennelach, mają zwykle sporo psów. A to że jest dużo psów nie oznacza automatycznie, że są one traktowane przedmiotowo, czy jako "producenci" szczeniąt. A to jest dokładnie to, o co Ci chodzi Lapinne. Dla mnie hodowcą z prawdziwego zdarzenia nie jest osoba, która ma jeden miot w roku. Nie dorównuje mi wiedzą praktyczną ktoś taki. Chociażby z tak kiepskiego powodu, jak ten, że jest mniejsze prawdopodobieństwo zaistnienia u niej jakichkolwiek "problemów". Poza tym najczęściej hodowca, który ma dużą hodowlę, nie ma innej pracy poza nią, więc spędza ze swoimi psami lwią część dnia/cały dzień. I/albo ma ludzi do pomocy.
Znam co najmniej jedną znakomitą hodowlę psów (grupa III), która ma światową renomę i mioty "zaklepane" po pierwszej zapowiedzi takiego i to przez czołówkę hodowli w rasie, tak świetne ma psy, a wg Twoich "kryteriów", to nie kupiłabyś od niej szczenięcia ;]

Nie rozumiem jak można ferować opinię, że "nie kupiłabym szczeniaka z takiej hodowli" bez oglądnięcia takowej. Znam hodowle, które z drugiej strony na pewno zadowoliłyby Twoje doświadczone "oko", zachwalając pasującą Ci karmę, a po wejściu do siedziby takiej pierwsze co, to stanęłyby Ci łzy w oczach. Obrażasz mnie tym hasłem.
Naprawdę ciężko mi dyskutować o hodowli z osobą, która nie wie co to znaczy hodować psy... Ech. Najlepiej krytykować za karmę i na tej podstawie stwierdzać, że moja hodowla to "ZUO" Trochę dziecinne podejście, nie sądzisz?
Tym bardziej, że to totalnie moja sprawa no i szczeniaki są zdrowe. Plus, nie każę nikomu zostawać przy Pedigree, ale wręczając wyprawkę wiem, że ona i tak się przyda, bo jak pewnie wiesz, nie wolno psu zmienić gwałtownie karmy, tylko stopniowo.
Wkurza mnie jak ktoś "zagląda" mi do miski bezpodstawnie. I zakładam, że tak samo będę się wściekać, jak ktoś będzie mi się wtrącał do karmienia moich (przyszłych) dzieci.
Dzięki, głównie Lapinne, w ogóle żałuję, że zaczęłam się wypowiadać w tym wątku.

A, i tak z ciekawości, jakie jest Wasze doświadczenie z Pedigree? Chodzi tylko o jej skład?
Minx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 20:07   #816
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Minx Pokaż wiadomość
... nie zmienię karmy, którą karmię psy od ponad 7 lat, bez żadnych problemów. Reklama? Nie, codzienne sprzątanie psich kupsk ...
Jesli karma słuzy psom nie ma co i po co jej zmieniać. A sprawa kupek dla hodowców jest bardzo ważna .
Cytat:
... Przecież to moi domownicy są...
To normalne, że nasi domownicy czworonożni ale domownicy są z nami non-stop i nie spsob ich nie znać na wskroś.
Cytat:
... to hodowla, to Jej jedyna praca. Więc tak, starcza czasu...
Psy, które są pod opieka domownika, który poświeca tylko im swój cały czas są najlepiej doglądane. Zaryzykuje stwierdzenie , że ten kto pracuje zawodowo nie ma tyle czasu na poświecenie psom tyle "siebie". Praca plus dojazdy - wyjście na spacerki to nie porównywalne do osób, które non-stop są z czworonogami.
Cytat:
... to że jest dużo psów nie oznacza automatycznie, że są one traktowane przedmiotowo, czy jako "producenci" szczeniąt....
Jak najbardziej masz rację wszystko zależy od danego człowieka i jego podejścia do życia oraz do hodowli
Cytat:
... A to jest dokładnie to, o co Ci chodzi Lapinne. ...
Obawiam się, że sporo osób, które maja jednego czy dwa pieski (częstokroć hodowlane) wpadły na "genialny" pomysł by dyskredytować hodowle , które maja więcej psów. I tylko dlatego takie opinie wygłaszaja wszędzie gdzie się da.
Cytat:
...Dla mnie hodowcą z prawdziwego zdarzenia nie jest osoba, która ma jeden miot w roku. Nie dorównuje mi wiedzą praktyczną ktoś taki. Chociażby z tak kiepskiego powodu, jak ten, że jest mniejsze prawdopodobieństwo zaistnienia u niej jakichkolwiek "problemów". Poza tym najczęściej hodowca, który ma dużą hodowlę, nie ma innej pracy poza nią, więc spędza ze swoimi psami lwią część dnia/cały dzień....

Cytat:
..Nie rozumiem jak można ferować opinię, że "nie kupiłabym szczeniaka z takiej hodowli" bez oglądnięcia takowej. ..
Zgadzam się z Toba całkowicie
Cytat:
...Naprawdę ciężko mi dyskutować o hodowli z osobą, która nie wie co to znaczy hodować psy... ..
to prawda Mówisz tutaj tak oczywiste rzeczy, że chyba każdy twoje zdanie podziela.
Cytat:
...Najlepiej krytykować za karmę i na tej podstawie stwierdzać, że moja hodowla to "ZUO" Trochę dziecinne podejście, nie sądzisz?.. ..
To na pewno bardzo łatwe dla krytyka.
Cytat:
...tak z ciekawości, jakie jest Wasze doświadczenie z Pedigree?
Musze powiedzieć, że stosowałam tę karmę - głownie juniora a i teraz niekiedy stosuję saszetki. I jednym psom dobrze służyła innym mniej to zupełnie jak z ludzmi: to co jednemu słuzy drugiemu niekoniecznie. W każdym razie akurat ja zawsze stosowałam jedzenie kombinowane: przemysłowe=naturalne. Wiem, iz bardzo dużo hodowców te karme stosuje ale nie wypowiedzą tego głośno by nie zostać zlinczowanym czy obgadanym przez takich hipokrytów ignorantów jak np. tutaj. Zdecydowanie za tym, ze każdy może karmić jak chce i czym chce aby tylko było zdrowo dla jedzącego i podzielam Twoje oburzenie jeśli ktoś obcy z buciorami się pcha do czyjegoś życia/misek.

Co do tej karmy juz kilka ładnych lat temu się wypowiadałam tak: "Ponieważ często spotykam sie z niesłuszna ocena karmy Pedigree postanowiłam napisać o niej parę słów. Jest to karma której wyrobiono złą opinie poniewaz rozpuszczono plotki, że jest niedobra. Kto to zrobił? Lekarze weteci oraz sklepikarze. Dlaczego? Bo im nie opłaca sie sprzedawać tej karmy ponieważ dostepna jest ona w każdym hipermarkecie w dobrej cenie dla kupującego. Nie zarobią wiec tyle doliczając swoja marżę jak na innych droższych karmach a robiąc ja w tańszej konkurencyjnej cenie (w stosunku do hipermarketów) w ogóle nic nie zarobią. I taka jest prawda. Karma Pedigree Junior jest dobra karma taka jak inne - jak sie chce można ja "wzbogacać" dodając mięso mielone , innym razem biały serek można tez dodać makaron, ryz, gotowana marchew. Jeszcze dodam to, ze mnóstwo ludzi i hodowli karmi swoje psy Pedigree ale bojąc sie wyśmiewania a niejednokrotnie wręcz "linczu" nie mówią o tym głośno. A najśmieszniejsze jest to, że ci co właśnie najgłośniej rozgłaszając kalumnie na temat tej karmy niejednokrotnie sami właśnie te karmę podają"

Każdy może pisać poematy o danej karmie jak i rzucać kalumnie na inną. Swego czasu ukazał sie własnie artykuł w czasopismie "Psie" nr2. Artykuł dotyczył odchowywania szczeniąt i jest autorstwa pani , ktora jest sędzina i wieloletnia (z 40letnim stażem) znakomitą hodowczynią , która wyhodowała mnóstwo championów i karmi psy właśnie Pedigree z dodatkiem mięsa.
Są drogie karmy i tanie i tak na dobra sprawę nie dowiemy sie ktora jest lepsza drozsza czy tansza. Mając to na uwadze od lat stosuję karmy ale z gotowanym mięsem, makaronem,. A że różne(nazwijmy to dość brzydko) "świństwa" ładują do karm - to do wszystkich bez wyjątku I tych droższych i tych tańszych.

Czas edycji: 2011-02-27 o 20:21
Stary 2011-02-27, 20:39   #817
Minx
Przyczajenie

Dzięki wielkie Stellanova, bo mnie już krew zaczęła zalewać :P Trochę dzięki temu co napisałaś się uspokoiłam.

I podkreślam - ja nie mam nic do tego, że ktoś woli psu gotować, albo karmić Royalem, Puriną, Boshem, czy ANF (RC i ANF też moje psy jadły, RC jedzą do dziś w zasadzie - pisałam gdzieś, że zaczynamy startem, kiedy suka "jest na ostatnich nogach" i ma szczeniorki). Mam to szczęście, że dobrze reagują i nie są uczulone, ale oczywistym jest, że gdyby pojawiły się jakieś problemy, to zmieniłabym karmę.
Często spotykam się z opinią, szczególnie od ludzi, którzy kupują szczeniaka, że słyszeli, że Pedigree jest kiepską karmą i powoduje skręt kiszek, etc. Ale jak zauważyła Stellanova ta firma miała czarnego pr-u sporo. Ja się przekonuję empirycznie wręcz, że jest to dobra bytówka.
I tyle ode mnie w temacie karmy tej firmy. Kuniec!

Stellanova, jak karmisz maluchy, jak już trzeba wspomóc matkę karmiącą? Zastanawiam się od czego zaczynasz przy swoich rasach. Bo z różnymi opiniami się już spotykałam
Stary 2011-02-27, 21:07   #818
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Dzięki wielkie Stellanova...

Cytat:
...bo mnie już krew zaczęła zalewać......
Nie tylko Ciebie Ta szalejąca, wszech-ogromna hipokryzja jest niekiedy powalająca
Cytat:
.. nie mam nic do tego, że ktoś woli psu gotować, albo karmić Royalem, Puriną, Boshem, czy ANF..
I tak powinno być "w każdą stronę" bo te przechwalania sie czym kto karmi i kłótnie co jest lepsze a co nie to totalna głupota.
Cytat:
.. szczególnie od ludzi, którzy kupują szczeniaka, że słyszeli, że Pedigree jest kiepską karmą i powoduje skręt kiszek, etc. .
To śmieszne i tragiczne za razem i nie wiadomo czy płakac czy smiać się czy ludzie są tak niedouczeni?!

Cytat:
.. Stellanova, jak karmisz maluchy, jak już trzeba wspomóc matkę karmiącą? Zastanawiam się od czego zaczynasz przy swoich rasach. Bo z różnymi opiniami się już spotykałam
Przy moich rasach - szczególnie przy mopsach jest trudno z nauką jedzenia i dokarmiania. Dlatego zawsze zaczynam czystym, swiezym miesem wołowym - meilonym. To nei chodzi o kilogramy to naprawde są malenkie porcje dosłownie kuleczki, które gniotę w palcach i tre w noski maleńtasów. Jak jest mięsko prawdziwe to bardzo szybko łapia o co chodzi. Jak jest to karma - namoczona to w ogóle ich nie wzrusza- jak wkładam im do pyszczków - miela ozorkami i skutecznie wypluwają . Dlatego naukę zawsze zaczynam miesem. Daje również kaszkę manną, która gotuje na wodzie a zalewam świeżo zrobionym gęstym jak klej mlekiem w proszku dla niemowląt. Dopiero później wprowadzam starter - zawsze uprzednio namoczony z dodatkiem mięska na przemian z dodatkiem a właściwie polewka z gęstego mleka w proszku plus biały ser i wtedy ponieważ już "wiedzą" o co chodzi pałaszuja karmę. Z bulwami jest łatwiej- ale tez tak samo zaczynam. Jak gotuje rosół w krótkiej wodzie z marchewką to miksuje marchewkę i kurczaka i tez daje maluszkom jak dodatek do karmy.
Nabywcom stale przypominam aby karmę namaczali - dostają wyprawkę z "nakazem" aby nie zmieniali gwałtownie karmy a jeśli maja czas to polecam karmienie nie tylko przemysłówką. Jedni słuchają inni nie - sama pewnie wiesz jak to jest. Dużo szkody robią niektórzy weci...ale to juz odrębna historia . Aha całość "zabawy" z jedzeniem zaczynam po odrobaczeniu ale dopiero po dwóch dniach.

Czas edycji: 2011-02-27 o 21:09
Stary 2011-02-28, 01:39   #819
Minx
Przyczajenie

No to ja też jadę na "dzień dobry" z mięskiem. Dostają polędwicę, też kręconą w kuleczki Teriery łapią za drugim razem o co biega, a labki trzeba powstrzymywać od pochłonięcia kulki za jednym zamachem, to jest bardzo sympatyczne w tej rasie, że jak zorientuje się, że coś jest do jedzenia, to zostanie to zjedzone Właśnie nad tym mięsem się zastanawiałam. Dzięki.
Stary 2011-02-28, 16:55   #820
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
agusiajnw, nie zmienię karmy, którą karmię psy od ponad 7 lat, bez żadnych problemów. Reklama? Nie, codzienne sprzątanie psich kupsk
Jakby wet kazał mi zmienić karmę, zrobiłabym to bez wahania, ale poza tym - nie widzę powodów.

14 psów, znam charakter każdej, ba, poznaję wszystkie po jednym szczeknięciu, wiem jak i na co reagują, co jedzą i czego nie, znam je na wylot. Przecież to moi domownicy są. Poświęcam dość czasu, nie mam wątpliwości. Brakuje mi nieraz czasu dla siebie, na moich dziewczynach nie będę nigdy oszczędzać Ach, tak, zapomniałam dodać, że jeśli chodzi o moją Mamę, to hodowla, to Jej jedyna praca. Więc tak, starcza czasu. Plus obowiązki w ZK, gdzie Mama jest kierownikiem sekcji, ale to nie jest pożeracz czasu wbrew pozorom. No, może dwa dni "tracą" (czyli wykonujemy minimum prac przy nich - karmienie, wybieganie tylko na naszej łące, sprzątanie kupsk) moje dziewczyny, kiedy nasz oddział robi swoją wystawę i cała moja rodzina się w to angażuje, przyznaję, ale nikt nie jest idealny.
Poza tym duże hodowle, i nie mówię tylko o kennelach, mają zwykle sporo psów. A to że jest dużo psów nie oznacza automatycznie, że są one traktowane przedmiotowo, czy jako "producenci" szczeniąt. A to jest dokładnie to, o co Ci chodzi Lapinne. Dla mnie hodowcą z prawdziwego zdarzenia nie jest osoba, która ma jeden miot w roku. Nie dorównuje mi wiedzą praktyczną ktoś taki. Chociażby z tak kiepskiego powodu, jak ten, że jest mniejsze prawdopodobieństwo zaistnienia u niej jakichkolwiek "problemów". Poza tym najczęściej hodowca, który ma dużą hodowlę, nie ma innej pracy poza nią, więc spędza ze swoimi psami lwią część dnia/cały dzień. I/albo ma ludzi do pomocy.
Znam co najmniej jedną znakomitą hodowlę psów (grupa III), która ma światową renomę i mioty "zaklepane" po pierwszej zapowiedzi takiego i to przez czołówkę hodowli w rasie, tak świetne ma psy, a wg Twoich "kryteriów", to nie kupiłabyś od niej szczenięcia ;]

Nie rozumiem jak można ferować opinię, że "nie kupiłabym szczeniaka z takiej hodowli" bez oglądnięcia takowej. Znam hodowle, które z drugiej strony na pewno zadowoliłyby Twoje doświadczone "oko", zachwalając pasującą Ci karmę, a po wejściu do siedziby takiej pierwsze co, to stanęłyby Ci łzy w oczach. Obrażasz mnie tym hasłem.
Naprawdę ciężko mi dyskutować o hodowli z osobą, która nie wie co to znaczy hodować psy... Ech. Najlepiej krytykować za karmę i na tej podstawie stwierdzać, że moja hodowla to "ZUO" Trochę dziecinne podejście, nie sądzisz?
Tym bardziej, że to totalnie moja sprawa no i szczeniaki są zdrowe. Plus, nie każę nikomu zostawać przy Pedigree, ale wręczając wyprawkę wiem, że ona i tak się przyda, bo jak pewnie wiesz, nie wolno psu zmienić gwałtownie karmy, tylko stopniowo.
Wkurza mnie jak ktoś "zagląda" mi do miski bezpodstawnie. I zakładam, że tak samo będę się wściekać, jak ktoś będzie mi się wtrącał do karmienia moich (przyszłych) dzieci.
Dzięki, głównie Lapinne, w ogóle żałuję, że zaczęłam się wypowiadać w tym wątku.

A, i tak z ciekawości, jakie jest Wasze doświadczenie z Pedigree? Chodzi tylko o jej skład?
i dlatego kupujesz marketowy syf zamiast droższej, ale dobrze zbilansowanej karmy?

to tak jakbyś napisała że matka 10 dzieci lepiej sobie praktycznie radzi niż ta co ma 2... dla mnie ta pierwsza nie jest w stanie tyle uwagi poświęcić ile trzeba...

a musisz być przygotowana na krytykę, jeśli zamiast warzyw będziesz wolała dać hamburgera i na dodatek uważać, że wszystko jest ok, bo dziecko wygląda zdrowo i robi zwartą kupę...

Papierosy tez pali dużo osób i wielu z nich to z wyglądu okazy zdrowia... Czyli co - jednak papierosy nie szkodzą?

psu nigdy tego nie dałam, ale mogę Ci powiedzieć jak kot na Whiskasa reagował (to ta sama półka).
Mówisz, że ładne kupy - Ty masz zapewne ogródek i sprzątasz sobie te kupy na powietrzu, a ja Ci powiem jak jest w kuwecie w mieszkaniu - ładna kupa, a fetor jakby szambo wybierali...
Zmieniłam karmę na taka co ma składniki odżywcze i smrodu nie ma w ogóle, a co więcej odkryłam, że kupa nie musi zajmować połowy kuwety, tylko większość karmy może zostać w kocie

Cytat:
Jesli karma słuzy psom nie ma co i po co jej zmieniać. A sprawa kupek dla hodowców jest bardzo ważna .

To normalne, że nasi domownicy czworonożni ale domownicy są z nami non-stop i nie spsob ich nie znać na wskroś.

Psy, które są pod opieka domownika, który poświeca tylko im swój cały czas są najlepiej doglądane. Zaryzykuje stwierdzenie , że ten kto pracuje zawodowo nie ma tyle czasu na poświecenie psom tyle "siebie". Praca plus dojazdy - wyjście na spacerki to nie porównywalne do osób, które non-stop są z czworonogami.

Jak najbardziej masz rację wszystko zależy od danego człowieka i jego podejścia do życia oraz do hodowli

Obawiam się, że sporo osób, które maja jednego czy dwa pieski (częstokroć hodowlane) wpadły na "genialny" pomysł by dyskredytować hodowle , które maja więcej psów. I tylko dlatego takie opinie wygłaszaja wszędzie gdzie się da.

Zgadzam się z Toba całkowicie

to prawda Mówisz tutaj tak oczywiste rzeczy, że chyba każdy twoje zdanie podziela.

To na pewno bardzo łatwe dla krytyka.

Musze powiedzieć, że stosowałam tę karmę - głownie juniora a i teraz niekiedy stosuję saszetki. I jednym psom dobrze służyła innym mniej to zupełnie jak z ludzmi: to co jednemu słuzy drugiemu niekoniecznie. W każdym razie akurat ja zawsze stosowałam jedzenie kombinowane: przemysłowe=naturalne. Wiem, iz bardzo dużo hodowców te karme stosuje ale nie wypowiedzą tego głośno by nie zostać zlinczowanym czy obgadanym przez takich hipokrytów ignorantów jak np. tutaj. Zdecydowanie za tym, ze każdy może karmić jak chce i czym chce aby tylko było zdrowo dla jedzącego i podzielam Twoje oburzenie jeśli ktoś obcy z buciorami się pcha do czyjegoś życia/misek.

Co do tej karmy juz kilka ładnych lat temu się wypowiadałam tak: "Ponieważ często spotykam sie z niesłuszna ocena karmy Pedigree postanowiłam napisać o niej parę słów. Jest to karma której wyrobiono złą opinie poniewaz rozpuszczono plotki, że jest niedobra. Kto to zrobił? Lekarze weteci oraz sklepikarze. Dlaczego? Bo im nie opłaca sie sprzedawać tej karmy ponieważ dostepna jest ona w każdym hipermarkecie w dobrej cenie dla kupującego. Nie zarobią wiec tyle doliczając swoja marżę jak na innych droższych karmach a robiąc ja w tańszej konkurencyjnej cenie (w stosunku do hipermarketów) w ogóle nic nie zarobią. I taka jest prawda. Karma Pedigree Junior jest dobra karma taka jak inne - jak sie chce można ja "wzbogacać" dodając mięso mielone , innym razem biały serek można tez dodać makaron, ryz, gotowana marchew. Jeszcze dodam to, ze mnóstwo ludzi i hodowli karmi swoje psy Pedigree ale bojąc sie wyśmiewania a niejednokrotnie wręcz "linczu" nie mówią o tym głośno. A najśmieszniejsze jest to, że ci co właśnie najgłośniej rozgłaszając kalumnie na temat tej karmy niejednokrotnie sami właśnie te karmę podają"

Każdy może pisać poematy o danej karmie jak i rzucać kalumnie na inną. Swego czasu ukazał sie własnie artykuł w czasopismie "Psie" nr2. Artykuł dotyczył odchowywania szczeniąt i jest autorstwa pani , ktora jest sędzina i wieloletnia (z 40letnim stażem) znakomitą hodowczynią , która wyhodowała mnóstwo championów i karmi psy właśnie Pedigree z dodatkiem mięsa.
Są drogie karmy i tanie i tak na dobra sprawę nie dowiemy sie ktora jest lepsza drozsza czy tansza. Mając to na uwadze od lat stosuję karmy ale z gotowanym mięsem, makaronem,. A że różne(nazwijmy to dość brzydko) "świństwa" ładują do karm - to do wszystkich bez wyjątku I tych droższych i tych tańszych.
a może dlatego że się wstydzą??? Może dlatego, że wiedzą że źle robią??? Jak ktoś ma argumenty "za" to nie boi się opinii innych.

i może mi jeszcze powiesz, że marketówki są zdrowe?

Co do Twojej opinii na temat Pedigree - i tak przepłacasz, bo odpadki w postaci dziobów czy piór miałabyś za darmo, do tego wystarczy dokupić pszenicy, konserwantów, barwników itd, wymieszać i karma gotowa - smacznego

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-02-28 o 16:57
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 17:09   #821
awia
Zakorzenienie

Dolączam do tych którzy nigdy nie kupiliby od was psów, Minx i Stellanova, karmionych Pedigree.
To nie weci i sklepikarze rozpuszczaja plotki o pedigree. To kazdy kto ma oczy i potrafi czytac sklady widzi, ze to nie jest dobra karma.
Zaczynając od ogromnych ilości zbóz, które nie są przez zwierzeta przyswajalne, przez FARBOWANIE krokietów po żałosną ilość białka zwierzęcego.
I zeby to trzeba bylo tlumaczyc hodowcom? rece opadaja.
Sklad Pedigree Adult Maxi:
Cytat:
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% wołowiny w granulkach z wołowiną), produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne, warzywa (min. 4% marchewki w granulkach z marchewką, min. 4% groszku w granulkach z groszkiem).
Nie ma informacji o tym jakie to są zboża, jakie mięso i z czego (produkty podchodzenia zwierzecego to inaczej odpady pozwierzece), produkty pochodzenia roslinnego. czyli co?
4% marchewki, 4% groszku. Łał.
Jednym słowem pies zmielony z budą.

Tu naprawde nie chodzi o przepychanie sie kto karmi lepsza i drozsza karmą. Ale zdumiewaja mnie "hodowcy" którzy wpychają w swoje psy, niby ukochane, ten syf. Bo to jest syf, z zerowa zawartoscia miesa. i to w dodatku niskojakościowego.

A psa nie kupilabym, bo ciezko mi wierzyc w kompetencje kogos kto nie ma pojecia o skladzie karmy, ktora pakuje w swoje psy i balabym sie chorób, wszystkich po kolei.
Ale widze ze macie swoje kolko wzajemnej adoracji juz i bedziecie sie nawzajem przekonywac ze dobrze robicie.
Powodzenia.

Dodam jeszcze ze owszem, swego czasu karmilam mojego psa Chappi, Pedigree i innymi swinstawmi.
Tez mi sie wtedy wydawalo, że psia kupa moze byc ogromna, smierdząca i w dziwnym kolorze.
I ze pies, mimo sporej ilosci ruchu, moze tyc na potęge (nie sterylizowany)i ze gazy są normalne.
Ogarnelam sie przy 12 kg/30 cm w klębie.
Zaczelismy od lepszych, drozszych karm az nie schudla do 8kg, potem tansze ale ciagle lepsze skladowo. W miedzyczasie sie okazalo, ze pies sie sypie zdrowotnie, ze ma powiekszone serducho, problemy z oddychaniem - spowodowane nadwagą, ale i zlym karmieniem.
Od 5 lat psica jest na porządnych jakosciowo karmach, waga sie utrzymuje, siersc super, kupy lepsze, gazów nie ma, wyniki dobre. A lat ma 12.
I smiech mnie naprawde ogarnia jak czytam powyzsze mądrości. az chce się powiedzieć:
http://www.vetopedia.pl/article202-1...bra_karme.html
http://www.vetopedia.pl/article200-1...sy_i_koty.html
http://www.vetopedia.pl/article48-1-...a_dla_psa.html
http://www.vetopedia.pl/article46-1-...cha_karme.html

I dodam, ze karma dobrej jakosci jest tansza i bardziej wydajna od pedigree
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2011-02-28 o 17:20
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 18:35   #822
Stellanova
BAN stały

"awia" i tak się zacietrzewiłaś, że nawet dobrze nie doczytałaś czym - jaka karma i jak karmie .
Dalej przez to zacietrzewienie nawet na dobra sprawę nie doczytałaś czy nie zrozumiałaś wypowiedzi...
Po co np. podajesz mi skład Pedigree Adult Maxi - jesli ja takiej karmy na oczy nie widziałam i w reku nie miałam I jeszcze raz powtarzam: jestem za tym , żeby każdy karmił czym chce ale by były wyniki: psy maja byc zdrowe i w doskonałej kondycji.
A skoro nie chce Tobie się czytać moich wypowiedzi to może obrazki / fotografie do Ciebie przemówią

Oto karmienie w hodowli Stellanova:

e14f.jpg

e22u.jpg

I moje wskazówki:

Psy są zwierzętami mięsożernymi. Dlatego mimo , że będą karmione gotowymi karmami powinny otrzymywać mięso. Większość suchych karm jest produkowana na bazie zboża i innych roślin czyli maja zawartość białka. Tylko ,że najlepiej przyswajalnym białkiem jest białko mięsa.

Karma powinna być namoczona - tylko tak aby była miękka ale dalej uformowana w kształcie przed namoczeniem. Możemy dodawać do karmy z mięsem: biały ser, gotowaną marchewkę, ryż czy makaron.

Woda musi być stale dostępna.

e155.jpg

sa1oy.jpg

sa2j.jpg

sa7f.jpg

sa8dp.jpg

sa9.jpg

A takie maja "przegryzki" do "trenowania" ząbków

gryzaczki.jpg

A oto moje wskazówki jakie zawsze daje nabywcom:
Szczeniakowi nie wydzielajmy pokarmu bo szczeniak przy zapewnionionej codziennej dużej dawce ruchu wszystko spali.. Szczeniak powinien jeść do syta aby wyglądać jak przysłowiowy "paczuś w masełku". W zadanym wypadku szczeniaczek nie może być "podkasany". Karma dla szczeniaka godna polecenia to Royal Canin puppy.
Jestem przeciwna wydzielaniu jedzenia dla szczeniąt i młodzieży

Stary 2011-02-28, 18:39   #823
awia
Zakorzenienie

Stellanova - ale jestes zabawna. Normalnie boki zrywac.
Na szczescie sama sobie wystawiasz swiadectwo, wiec whatever.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 18:43   #824
Stellanova
BAN stały

Cytat:
No to ja też jadę na "dzień dobry" z mięskiem. Dostają polędwicę, też kręconą w kuleczki ...
I bardzo dobrze robisz
Mięso to najlepsza rzecz dla psa na świecie. To czyste i naturalne białko - wiec kto by jakiej karmy nie zachwalał i ile ona by nie kosztowała to i tak żadna nie będzie lepsza od mięsa . Każdy dobry hodowca od tego zaczyna bo chyba najgorsze co może byc to dawanie sztuczności - szczeniaczkowi, który ma zaledwie trzy czy cztery tygodnie życia .

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Stellanova - ale jestes zabawna. Normalnie boki zrywac.
Na szczescie sama sobie wystawiasz swiadectwo, wiec whatever.
Normalnie to już nawet śmieszne nie jest- jesli dorosła (chyba osoba) ma kłopoty z ineterpretacją. Wiec zacytuje jeszcze raz to co napisałam:
Cytat:
Napisane przez stellanova Pokaż wiadomość
Musze powiedzieć, że stosowałam tę karmę - głownie juniora a i teraz niekiedy stosuję saszetki.
I dla wyjaśnienia: "stosowałam" - past tense

Ja nie wykłócam sie nigdy jaka karma lepsza i która ma wiecej miesa - bo znam tryb produkcji karm przemysłowych i dlatego traktuję je jako wypełniacze I uważam, że żadna karma i nic co jest na jej opakowaniu napisane (czyli rzekoma zawartość procentowa mięsa) nie zastąpi mięsa.

Czas edycji: 2011-02-28 o 18:49
Stary 2011-02-28, 19:15   #825
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

Proszę bardzo, skład karmy Pedigree Junior:
  • Zboża (min. 4% kukurydzy, min. 4% pszenicy, min. 4% ryżu)
  • Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% kurczaka w brązowej granulce)
  • Oleje i tłuszcze
  • Produkty pochodzenia roślinnego
  • Roślinne ekstrakty białkowe
  • Substancje mineralne
  • Mleko i produkty mleczne (min. 4% mleka w mlecznym krokieciku)

Dla porównania karma Puppy innej firmy:

Dehydratyzowane mięso z kurczaka (40%), owies, świeże mięso z kurczaka, groszek, tłuszcz z kurczaka, brązowy ryż, świeże mięso z łososia, wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, lucerna, olej z łososia, dynia, kurza chrząstka, jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawina wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna, morskie wodorosty (morszczyn pęcherzykowaty, algi czerwone), korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dziegiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liść czerwonej maliny, oset, liść mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku.

Która według ciebie jest lepsza?

I dlaczego czas przeszły?

Na dokładkę Pedigree Junior saszetki:
  • Zboża
  • Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 23% mięsa, min.4% kurczaka)
  • Oleje i tłuszcze
  • Produkty pochodzenia roślinnego
  • Roślinne ekstrakty białkowe
  • Substancje mineralne
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 19:30   #826
mandarynkka86
Rozeznanie

Stellanova mam pytanie off top. Bo nie znam się az tak na ty..moze jestem ślepa i niedouczona, ale co te Twoja pieski maja na glowie/szyi? To "biale przezroczyste cos")
Stary 2011-02-28, 19:34   #827
Stellanova
BAN stały

Tak, właśnie czas przeszły:
1) "kilka ładnych lat temu się wypowiadałam tak"
2) " stosowałam tę karmę"

Dlatego "przeszły" bo teraz używam innej karmy razem ze składnikami naturalnymi .
I nigdy nikomu "w garnki nie zaglądam" (jak to ktoś fajnie napisał) i nie narzucam tego co sama preferuję oraz nie wyśmiewam się dla własnego, lepszego samopoczucia.

A ponieważ wiem z czego składają się karmy i jak wygląda ich produkcja uważam, że tylko naiwni mogą sobie cytować do woli składy tych karm (jakie maja napisane na opakowaniach) i na tej podstawie się wykłócać o przysłowiową pietruszkę

Stary 2011-02-28, 19:35   #828
201604190949
Konto usunięte

Nie do mnie pytanie i ja też się nie znam ale strzelam, że to po to, żeby nie maczały uszu w misce.

Stellanova, możesz powiedzieć jakiej karmy teraz używasz?

Skąd wiesz z czego składają się karmy i jak wygląda ich produkcja?

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-02-28 o 19:38
Stary 2011-02-28, 19:42   #829
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Stellanova mam pytanie off top. Bo nie znam się az tak na ty..moze jestem ślepa i niedouczona, ale co te Twoja pieski maja na glowie/szyi? To "biale przezroczyste cos")
Nie jesteś ani ślepa ani niedouczona w tym wypadku - tylko po prostu można powiedzieć nie znasz rasy cavalier king charles spaniel a raczej tego jak dbaja o uszka tych psiaczków w czasie posiłków właściciele .
Ale juz tłumacze: otóż psom z dość długimi uszami można zakładać specjalne "kapturki" , które uchronią włos psa z czasie jedzenia.

Tak prezentują się uszka bez kapturków moje cavisie:

34216652.jpg

A tak w kapturkach:

34640742.jpg

Takie kapturki stosują równeiz właściciele innych ras z długimi, owłosionymi uszkami

Stary 2011-02-28, 20:05   #830
mandarynkka86
Rozeznanie

Tak myślalam, ae nie była pewna Dziękuje
Hmmm..ja tez mm z Tym problem, moje yorkowate tez mocza wlosy jak piją;/ Nie jest to fajne, bo potem sie sklejają..
Stary 2011-03-01, 10:06   #831
Stellanova
BAN stały

Ja szyje takie jakby "rękawki" najpierw wycinam prostokąt potem zszywam aby wyszedł "rękawek" a następnie wszsywam gumki po dwóch stronach - i juz jest "kapturek". Jak chcesz moge Tobie uszyć...ja mam non-stop wyjęta maszynę bo ciagle coś "tworzę". A to posłanka dla moich psiaków- bo tego ciągle mało, a to wygryzą a to podrą itp. a to inne drobiazgi w domu .
Stary 2011-03-01, 17:51   #832
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Nie do mnie pytanie i ja też się nie znam ale strzelam, że to po to, żeby nie maczały uszu w misce.

Stellanova, możesz powiedzieć jakiej karmy teraz używasz?

Skąd wiesz z czego składają się karmy i jak wygląda ich produkcja?

Ponawiam, bo moje pytanie chyba nie zostało zauważone.
Stary 2011-03-01, 19:48   #833
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Ja karmię i pożywieniem naturalnym w które bardzo wierzę z wiadomych powodów oraz Royalem starterem albo juniorkiem i jestem zadowolona a moje psy są zdrowe, ładnie wyglądają i to jest wyznacznikiem , ze wszystko jest ok.

.
1000days wystarczyło spojrzec stronę wczesniej , czym Stellanova karmi.
Stary 2011-03-01, 20:08   #834
201604190949
Konto usunięte

Gdyby taka odpowiedź mnie satysfakcjonowała to nie drążyłabym tematu
Stary 2011-03-01, 20:51   #835
Stellanova
BAN stały

Karmę dobrze widać nawet na fotografiach . A poza tym po co drążysz temat czym karmie? Ja wyraźnie napisałam , wstawiłam zdjęcia . I jakbym miała checi i czas to bym wcale karmy nie dawała a po prostu ciut ułatwiam sobie codzienną prace traktując ja jako wypełniacz. Poza tym pies który nie je w ogole karmy z tylko pozwienie naturale- najzdrowsze to karmy raczej nie zjada...Dlatego całkowite odejście od tego nie wchodzi w rachubę bo jesli proszę kogoś o opiekę to z łatwością poda karmę podczas mojej nieobecności (ja wyjeżdżamy na wystawy) aniżeli ktoś by miał gotować
Stary 2011-03-01, 21:07   #836
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Normalnie to już nawet śmieszne nie jest- jesli dorosła (chyba osoba) ma kłopoty z ineterpretacją.
A dla mnie tragiczne jest wręcz, gdy dorosła osoba sama nie wie o czym mówi

Cytat:
I dla wyjaśnienia: "stosowałam" - past tense
a teraz uwaga:

Cytat:
Musze powiedzieć, że stosowałam tę karmę - głownie juniora a i teraz niekiedy stosuję saszetki.
to w końcu past czy jednak present tense też?

po prostu najpierw przyklaskujesz Minx, a gdy ktoś zaczyna pisac prawdę na temat tych świństw, to obracasz kota ogonem tak żeby tylko nie wyjśc na tą co źle karmi

Pochwalasz Pedigree - i co z tego, że sama nie karmisz (według ostatnich postów - sprzecznych z wcześniejszymi), skoro innych wspierasz w truciu własnych zwierzaków?

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-03-01 o 21:08
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 21:26   #837
lady opium
Zadomowienie

To tropicielstwo, czepialstwo i łapanie za słówka już się robi nuuuudne...

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 21:43   #838
Stellanova
BAN stały

"agusianja" I dalej nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz ale to już nie moja sprawa. Jeszcze raz mówię: jestem za jedzeniem naturalnym. Kazda karma przemysłowa jest dla mnie sztuczna. Kazda jest produkowana w podobny sposób , kazda z mięsa w "proszku" nazwijmy to po imieniu suszone, sproszkowane, wzbogacane itp.
Kto jak karmi jego sprawa i w garnki nie zgladam. Mam tez możliwość podawania wielu karm ponieważ np. za wygrane na wystawach otrzymuje sie rożne karmy od firm sponsorujących i tych karm nie wyrzucam na śmietnik tylko również zużywam . I skoro czytasz czas przeszły to tak było, w czasie przeszłym była pisane moja wypowiedz o karmie pedigree a to napisałam tez. I jak ktoś chce karmić pedigree a psy po tej karmie ma zdrowe to niech karmi.

Jak mam akurat saszetki pedigree to nie wyrzucam ich tylko daje moim psiakom.

Aha - jeszcze jedno w moich postach nie ma sprzeczności ale to tylko trzeba poczytać a nie zacietrzewiać się Cały zcas jest czas przeszły bo wyraznie wszedzie napisałam "karmiłam" karmą.

Przytakuje MINX bo jest hodowcą , który wie co robi a wyznacznikiem tego są jej psy i ich zdrowie.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
To tropicielstwo, czepialstwo i łapanie za słówka już się robi nuuuudne...
Oj, tak to chyba norma już jest dla niektórych .
A mnie takie zabawy i przekrzykiwanie , która karma jest lepsza, która ma jakie składniki wypisane na opakowaniu po prostu śmieszy i też prawdę mówiąc nudzi. Zastanawiam się czy chodzi o karmienie i zdrowie psów czy o ustawiczne wręcz dziecinne kłótnie typu "a ja lepiej", "a ja tak" "a ja wiem najlepiej". I szafowanie słowami tamto to "gggg" a tamto to "beee"

Czas edycji: 2011-03-01 o 21:49
Stary 2011-03-01, 22:38   #839
Minx
Przyczajenie

Napisałam znacznie dłuższego posta, ale po co?

Dwie sprawy - na jakiej podstawie uważasz/cie, że truję swoje psy? Nie wiem ile razy pisałam, że są zdrowe, sprawne etc. etc. Nie mówiąc o sukcesach użytkowo-"wystawienniczych" i znakomitych dzieciakach, które rosną na Championy, rodząc kolejne dzieciaki świetne, które rodzą kolejne dzieciaki świetne. W moim domu mam kilkupokoleniową rodzinkę prababcia-babcia-wnusia-prawnusia I druga - nie wiem, jak może się wypowiadać na temat żywienia psa osoba, która doprowadziła swojego psa do nadwagi takiej, że skończyło się to sporymi problemami ze zdrowiem i która tłumaczy się tym, że myślała, że kupki mają być śmierdzące i takie śmakie i owakie i że gazy to norma. Nie doczytałaś w specjalistycznej literaturze/nie spytałaś weta, Twoja wina. A nadwaga to w 99% nie wina "też" złego karmienia, ale TYLKO wina złego karmienia.
I nie ma się co chwalić, że Twoja 12letnia psina od 5lat ma "wszystko super". Moja dwunastoletnia od dwunastu ma "wszystko super". Tyle w temacie.

Edytowane przez Minx
Czas edycji: 2011-03-01 o 22:47
Stary 2011-03-01, 23:45   #840
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisałam znacznie dłuższego posta, ale po co?....
A to dobre - u mnie tez jest niejednokrotnie tak samo
Cytat:
...Dwie sprawy - na jakiej podstawie uważasz/cie, że truję swoje psy?....
To świetne pytanie i jak najbardziej na miejscu. Również chciałabym poznać odpowiedz. Bo przecież trucizna można nazwać każdą substancje . TRUCIZNA to substancja organiczna czy tez nieorganiczna, która po dostaniu sie do organizmu w nawet małej, neiznacznej dawce, powoduje jego upośledzenie czyli zaburzenia w jego funkcjonowaniu poprzez niekorzystne zmiany w tymże organizmie a w konsekwencji śmierć tego organizmu.

"agusiajnw"
- a teraz żarcik: CZY TWÓJ PIES PIJE WODE? Bo moja droga widzisz... Stwierdzenie czy dana substancja stanowi, czy nie stanowi trucizny, jest trudne, bowiem niemal dla każdego związku chemicznego można określić dawkę, która będzie śmiertelna. Nawet spożywanie wody w zbyt dużych ilościach, zwłaszcza deszczówki lub wody destylowanej może prowadzić do hiponatremii . Z drugiej strony, niektóre trucizny w odpowiednich dawkach mają efekt leczniczy jak np. Pavulon

Cytat:
...Nie wiem ile razy pisałam, że są zdrowe, sprawne etc. etc.....
...i chyba nawet jak napiszesz to bilion razy to do niektórych zacietrzewionych umysłów nie da rady dotrzeć. Mozna tylko to porównać z fanatyzmem i obsesją połączona z brakiem szacunku dla innych i ich wypowiedzi.
Cytat:
...nie wiem, jak może się wypowiadać na temat żywienia psa osoba, która doprowadziła swojego psa do nadwagi takiej, że skończyło się to sporymi problemami ze zdrowiem i która tłumaczy się tym, że myślała, że kupki mają być śmierdzące i takie śmakie i owakie i że gazy to norma. .....
No proszę jakie cuda - zgadzam sie z Toba całkowicie, że taka osoba nie powinna wypowiadać sie na temat żywienia w zakresie pouczania innych. Gazy normą??? u kogo ... w jakim organizmie ludzkim czy zwierzęcym gazy mogą być normą?
Cytat:
...I nie ma się co chwalić, że Twoja 12letnia psina od 5lat ma "wszystko super". Moja dwunastoletnia od dwunastu ma "wszystko super". ..

Czas edycji: 2011-03-02 o 00:05
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości