Klauzula sumienia dla farmaceutów. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-27, 21:47   #151
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: Klauzula sumienia dla farmaceutów.

Cytat:
Napisane przez Coki Pokaż wiadomość
Również pani w sklepie ma prawo odmówić wspomnianemu grubaskowi .
A grubasek może sobie iść do innego sklepu, i problemu nie ma. Według mnie oczywiście.
Czyli generalnie każdy ma prawo odmówić Ci sprzedaży czegoś ze względu na jego widzimisię?
Idzie grubasek do sklepu i słyszy, że kiełbaski nie dostanie, bo ona tucząca, a on powinien przejść na dietę, bo mu miażdżyca grozi?
Przecież to śmieszne.
Idąc do sklepu i widząc jakiś produkt na półce mam prawo go sobie kupić bez zbędnych pouczeń i innych takich.
Czy nie mam?
Stary 2011-02-27, 21:51   #152
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Jeżeli chodzi o odmawianie sprzedaży środków antykoncepcyjnych to nie jestem pewna ale może to podchodzić pod Grzechy cudzeuczyłam się na religii ale bez google się nie obejdzie:
1. Namawiać kogoś do grzechu.
2. Nakazywać grzech.
3. Zezwalać na grzech.
4. Pobudzać do grzechu.
5. Pochwalać grzech drugiego.
6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy.
7. Nie karać za grzech.
8. Pomagać do grzechu.
9. Usprawiedliwiać czyjś grzech.

Może dla Was to beż sensu jeżeli przy jednym okienku aptekarz odmówi sprzedaży tabletek, a w drugim inny je sprzeda, ale ja w pewnym sensie jestem w stanie to zrozumieć. Jeżeli ten pierwszy jest gorliwym katolikiem to dzięki odmowie nie popełni wyżej wymienionych grzechów i będzie miał czyste sumienie.
Poza tym myślę że tym katolickim farmaceutom chodzi o prawdopodobne działanie wczesnoporonne niektórych środków antykoncepcyjnych i do tego nie chcieliby przykładać ręki. Prezerwatywy to mniejsze zło
Jaguś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 21:58   #153
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaguś Pokaż wiadomość
Poza tym myślę że tym katolickim farmaceutom chodzi o prawdopodobne działanie wczesnoporonne niektórych środków antykoncepcyjnych i do tego nie chcieliby przykładać ręki. Prezerwatywy to mniejsze zło
Których środków antykoncepcyjnych?
Stary 2011-02-27, 22:04   #154
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość

Zresztą ja proponuję może zapytać kogoś z autorytetem, jakiegoś księdza czy teologa, czy to faktycznie jest grzechem - tzn. sprzedaż anty.
Ja bym na pracę w aptece się nie zdecydowała właśnie dlatego, że wiem jakie są realia a sprzedawając środki tego typu uważałabym, że popełniam grzech. Zawsze spotykałam się ze twierdzeniem, że jeśli jest możliwość uniknięcia takiej sytuacji to lepiej to wykorzystać.

Pamiętam jak ksiądz z moralnej opowiadał nam, że przyszedł do niego mężczyzna po poradę. Pan pracował w fabryce produkującej prezerwatywy i pytał się co ma zrobić. Ksiądz mówił, że najlepiej jak tylko będzie miał możliwość to żeby zmienił pracę, nawet na mniej opłacalną.
Żeby w miejscowości była jedna apteka to musi być całkiem mała wieś. A w takiej to ja bym się bała kupić coś innego niż antybiotyk.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 22:06   #155
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Jeżeli ten pierwszy jest gorliwym katolikiem to dzięki odmowie nie popełni wyżej wymienionych grzechów i będzie miał czyste sumienie.
Z tym pomaganiem w popełnieniu grzechu, to mam jedno zastrzeżenie. Przytaczałam ten przykład na wątku o NPR, przytoczę i tu.
Skoro odmowa sprzedaży antykonceptów miałby być uzasadniona chęcią brania na swoje sumienie wyborów i decyzji innych ludzi, to co w przypadku kiedy ktoś w ciężkiej depresji wykupuje receptę na silne psychotropy, po powrocie do domu planuje zapić je alkoholem i w ten sposób popełnić samobójstwo ? Farmaceuta sprzedaje mu te środki, a pacjent przy ich użyciu popełnia samobójstwo, czyli grzech.
No skoro tak się martwi o to, żeby nie ułatwiać innym popełnienia grzechu, to w sumie....może większości leków nie powinien sprzedawać - nie ma przecież pewności kto i jak danego specyfiku użyje i nie wyrządzi tym świadomie szkody sobie albo innym. Hm ?

Cytat:
Środki wczesnoporonne są w Polsce nielegalne i w aptekach niedostępne.

A poza tym w pełni zgadzam się z Hultajką
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 22:08   #156
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Których środków antykoncepcyjnych?
Minipigułki, nie będę podawać nazwy Żeby nie było że wymyślam czy wyczytałam na katolickim forum - tak nas uczyli na farmakologii. Tzn nie że ona na pewno wykazuje takie działanie, ale że jest ono prawdopodobne.
Stary 2011-02-27, 22:10   #157
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Minipigułki, nie będę podawać nazwy Żeby nie było że wymyślam czy wyczytałam na katolickim forum - tak nas uczyli na farmakologii. Tzn nie że ona na pewno wykazuje takie działanie, ale że jest ono prawdopodobne.
Chodzi o to, że utrudnia zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej?
Cytat:
Jak to działa

Dawka hormonu jest niska, ale wystarczająca, by zahamować jajeczkowanie. Minipigułka utrudnia także plemnikom przedostanie się do jajowodów (gdzie zwykle dochodzi do zapłodnienia), gdyż silnie zagęszcza śluz szyjki macicy. Jednocześnie progestagen sprawia, że błona wyściełająca wnętrze macicy jest tak cienka, że gdyby nawet doszło do zapłodnienia, to zarodek nie mógłby się zagnieździć w macicy.
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,2544853.html
Stary 2011-02-27, 22:15   #158
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Chodzi o to, że utrudnia zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej?

http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,2544853.html
No tak, pewnie o to. Z tym, że zgodnie z obowiązującą wiedzą medyczną i naukową, nie ma jeszcze wtedy mowy o ciąży (ta zaczyna się w momencie implantacji zapłodnionego jaja w macicy) czyli w grę nie wchodzi też poronienie. Jeżeli te środki są dostępne w państwie, które zakazuje aborcji i zakazuje sprzedaży środków wczesnoporonnych, to znaczy, że doszukiwanie się działania wczesnoporonnego w tych pigułkach jest zwykłym oszołomstwem.
Stary 2011-02-27, 22:17   #159
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Z tym pomaganiem w popełnieniu grzechu, to mam jedno zastrzeżenie. Przytaczałam ten przykład na wątku o NPR, przytoczę i tu.
Skoro odmowa sprzedaży antykonceptów miałby być uzasadniona chęcią brania na swoje sumienie wyborów i decyzji innych ludzi, to co w przypadku kiedy ktoś w ciężkiej depresji wykupuje receptę na silne psychotropy, po powrocie do domu planuje zapić je alkoholem i w ten sposób popełnić samobójstwo ? Farmaceuta sprzedaje mu te środki, a pacjent przy ich użyciu popełnia samobójstwo, czyli grzech.
No skoro tak się martwi o to, żeby nie ułatwiać innym popełnienia grzechu, to w sumie....może większości leków nie powinien sprzedawać - nie ma przecież pewności kto i jak danego specyfiku użyje i nie wyrządzi tym świadomie szkody sobie albo innym. Hm ?
No tak, ale pacjent który wykupuje psychotropy w celach samobójczych to powiedzmy 1 na milion innych którzy biorą je w celach leczniczych. No i farmaceuta w tym celu je sprzedaje, Duchem Świętym nie jest żeby wiedzieć co pacjent sobie myśli Nie pomógł w samobójstwie świadomie. A hormony w większości są uzywane w celach antykoncepcyjnych a nie leczniczych.
Cytat:
No tak, pewnie o to. Z tym, że zgodnie z obowiązującą wiedzą medyczną i naukową, nie ma jeszcze wtedy mowy o ciąży (ta zaczyna się w momencie implantacji zapłodnionego jaja w macicy) czyli w grę nie wchodzi też poronienie. Jeżeli te środki są dostępne w państwie, które zakazuje aborcji i zakazuje sprzedaży środków wczesnoporonnych, to znaczy, że doszukiwanie się działania wczesnoporonnego w tych pigułkach jest zwykłym oszołomstwem.
Dla Was to nie są środki wczesnoporonne, dla innych są i już im to na sumieniu ciąży

Próbuje Wam przedstawić punkt widzenia tych którzy tabletek nie chcą sprzedawać, żebyście tak nie wieszały na nich psów

Edytowane przez Jaguś
Czas edycji: 2011-02-27 o 22:20
Stary 2011-02-27, 22:20   #160
sine.ira
BAN stały

Niech sobie zrobią kapliczkę na zapleczu apteki, wstawią konfesjonał, "zatrudnią" księdza na etacie i na bieżąco - po każdorazowym wydaniu pigułek, będą się spowiadać, żałować za grzechy swoje i cudze, w ten sposób oczyszczać na bieżąco swoje zbrukane sumienie. Wilk syty i owaca cała. A i księża sobie dorobią
Stary 2011-02-27, 22:22   #161
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale pacjent który wykupuje psychotropy w celach samobójczych to powiedzmy 1 na milion innych którzy biorą je w celach leczniczych. No i farmaceuta w tym celu je sprzedaje, Duchem Świętym nie jest żeby wiedzieć co pacjent sobie myśli Nie pomógł w samobójstwie świadomie. A hormony w większości są uzywane w celach antykoncepcyjnych a nie leczniczych.
Próbuje Wam przedstawić punkt widzenia tych którzy tabletek nie chcą sprzedawać, żebyście tak nie wieszały na nich psów
Ja na nikim nie wieszam psów, po prostu tego nie rozumiem.
Jeśli ktoś decyduje się na jakąś pracę, to powinien rzetelnie wykonywać obowiązki związanie z tym zawodem.
Nie mogę być nauczycielką historii, a stwierdzić sobie, że ja o II wojnie światowej uczyć nie bede, bo w tym czasie zmarł mój dziadek i to dla mnie bolesne.
Nie mogę być fryzjerką, która odmawia pofarbowania włosów na rudo, bo się jej rudy kojarzy z wrednością czy tam czym jeszcze.
Więc jak mogę byc farmaceutą, który odmawia sprzedaży produktów, które normalnie są do kupienia w aptece?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 22:26   #162
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Ale chodzi o potencjalną możliwość. W końcu niektórzy też pigułki biorą na hirsutyzm i trądzik a nie żeby się bzykać do woli i ranić tym serce tego co zbawiał na krzyżu. A każde życie jest tak samo cenne przecież.
I oto absurd mamy gotowy.

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Cytat:
Dla Was to nie są środki wczesnoporonne,
Dla was czy nie dla was, ale taka jest obowiązująca wiedza medyczna. Tak jest bez względu na to czy dane państwo zabrania aborcji czy nie.
Stary 2011-02-27, 22:28   #163
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Cytat:
Ja na nikim nie wieszam psów, po prostu tego nie rozumiem.
Jeśli ktoś decyduje się na jakąś pracę, to powinien rzetelnie wykonywać obowiązki związanie z tym zawodem.
Nie mogę być nauczycielką historii, a stwierdzić sobie, że ja o II wojnie światowej uczyć nie bede, bo w tym czasie zmarł mój dziadek i to dla mnie bolesne.
Nie mogę być fryzjerką, która odmawia pofarbowania włosów na rudo, bo się jej rudy kojarzy z wrednością czy tam czym jeszcze.
Więc jak mogę byc farmaceutą, który odmawia sprzedaży produktów, które normalnie są do kupienia w aptece?
Może nie Ty, ale jednak wiele wypowiedzi w tym wątku nie pozostawiało na tych aptekarzach suchej nitki.
Ja bym tak nie zrobiła, ale to rozumiem. Jak już wcześniej pisałam, skoro lekarz może nie przepisać escapelle, to farmaceuta też powinien mieć prawo go nie wydać. O sumienie lekarzy jakos prawo mogło zadbać
Nie wiem jak to jest z tabletkami w przypadku ginekologów, ale pewnie też niektórzy nie przepisują

Cytat:
Dla was czy nie dla was, ale taka jest obowiązująca wiedza medyczna. Tak jest bez względu na to czy dane państwo zabrania aborcji czy nie.
Dla katolika nowe życie zaczyna się w momencie połączenia plemnika z komórką jajową. Z tej perspektywy są wczesnoporonne

Edytowane przez Jaguś
Czas edycji: 2011-02-27 o 22:33
Stary 2011-02-27, 22:28   #164
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli chodzi o odmawianie sprzedaży środków antykoncepcyjnych to nie jestem pewna ale może to podchodzić pod Grzechy cudzeuczyłam się na religii ale bez google się nie obejdzie:
1. Namawiać kogoś do grzechu.
2. Nakazywać grzech.
3. Zezwalać na grzech.
4. Pobudzać do grzechu.
5. Pochwalać grzech drugiego.
6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy.
7. Nie karać za grzech.
8. Pomagać do grzechu.
9. Usprawiedliwiać czyjś grzech.

Może dla Was to beż sensu jeżeli przy jednym okienku aptekarz odmówi sprzedaży tabletek, a w drugim inny je sprzeda, ale ja w pewnym sensie jestem w stanie to zrozumieć. Jeżeli ten pierwszy jest gorliwym katolikiem to dzięki odmowie nie popełni wyżej wymienionych grzechów i będzie miał czyste sumienie.
Ale skąd aptekarz może wiedzieć do czego przykładowo te tabletki mają służyć pacjentce? Tak jak było wspomniane, niektóre kobiety biorą je leczniczo, czego przecież kościół nie potępia. Nie wiedząc do czego klient ma zamiar użyć danego specyfiku nie można przecież popełniać grzechu.

W drugą stronę : przecież ja mogę na lewo wykombinować na ten przykład receptę na cytotec, farmaceuta mi lek sprzeda, pomyśli sobie "przecież to na wrzody", a ja sobie tym "zrobię" aborcję i co, on ma przez to grzech? Nie może mieć, bo nie wiedział, co ja zrobię z lekiem, więc de facto nie przyczynił się do grzechu, ponieważ nie był świadomy grzechu.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 22:34   #165
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Jak już wcześniej pisałam, skoro lekarz może nie przepisać escapelle, to farmaceuta też powinien mieć prawo go nie wydać. O sumienie lekarzy jakos prawo mogło zadbać
Nie wiem jak to jest z tabletkami w przypadku ginekologów, ale pewnie też niektórzy nie przepisują
.. co moim zdaniem jest karygodne.
No ale, ja w końcu nie wiem jak to jest, czy ginekolog faktycznie ma prawo nie wypisać recepty na pigułki anty czy nie.
Stary 2011-02-27, 22:35   #166
hermajona
Rozeznanie

W tej dyskusji niektórzy popełniają zasadniczy błąd - apteka to nie jest przedsiębiorstwo prywatne kierujące się tylko zasadami rynku (i widzimisię właściciela). Apteka jest placówką ochrony zdrowia publicznego, w której osoby uprawnione świadczą w szczególności usługi farmaceutyczne (z ustawy Prawo Medyczne). Z tejże ustawy:
Art. 103. 1. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny cofa zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępnej, o ile zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo działalności gospodarczej, lub apteka prowadzi obrót produktami leczniczymi niedopuszczonymi do obrotu.
2. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny może cofnąć zezwolenie, jeżeli:
(...)
3) apteka nie zaspokaja w sposób uporczywy potrzeb ludności w zakresie wydawania produktów leczniczych,

Antykoncepcja doustna to produkt leczniczy, a więc ograniczenie wydawania środków antykoncepcyjnych można by podpiąć pod ten przepis. Prezerwatywa to wyrób medyczny, na ich temat tu się nie doczytałam niczego ciekawego.
hermajona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 22:36   #167
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Dla mnie to absurd, skoro lekarz przepisuje mi tabletki to z jakiej racji farmaceutka mogła by mi odmówić sprzedaży.

Żeby grzechu nie popełnić tolerancja tolerancjom ale absurd absurdem.

Nie no to już się cyrki zaczynają dziać coraz większe
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 22:42   #168
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2540959 7]Dla mnie to absurd, skoro lekarz przepisuje mi tabletki to z jakiej racji farmaceutka mogła by mi odmówić sprzedaży.

Żeby grzechu nie popełnić tolerancja tolerancjom ale absurd absurdem.

Nie no to już się cyrki zaczynają dziać coraz większe [/QUOTE]

Spokojnie, na razie żadne cyrki się nie dzieją Tylko jakieś stowarzyszenie wyszło z taką inicjatywą, na tym się sprawa zakończy
Stary 2011-02-27, 23:20   #169
Konto usunięte

Cytat:
Spokojnie, na razie żadne cyrki się nie dzieją Tylko jakieś stowarzyszenie wyszło z taką inicjatywą, na tym się sprawa zakończy
Tak wiem wiem, jeszcze tylko tego by brakowało, żeby sie takie coś przyjęło, chodziło mi o cyrki w sensie , że znowu wymyślają jakieś absurdy, jak by większych problemów w kraju nie było
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 23:32   #170
agata_slomka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Podobno były takie przypadki.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Ale czy ma prawo- nie
Lekarz ma prawo nie przepisać tabletek antykoncepcyjnych albo tabletki 'po', jeśli jest to niezgodne z jego przekonaniami, ale w takim przypadku MA OBOWIĄZEK podać adres do lekarza, który NA PEWNO przepisze te tabletki, a w przypadku tabletek 'po' przepisze je na już

a z farmaceutami to jakaś paranoja... jeśli ktoś ma takie przekonania i ma opory, to niech to jasno przekaże pracodawcy i niech nigdy nie staje sam na kasie. W razie problemu może powiedzieć "ja nie sprzedam, ale zapraszam do okienka obok"
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 23:37   #171
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Niech sobie zrobią kapliczkę na zapleczu apteki, wstawią konfesjonał, "zatrudnią" księdza na etacie i na bieżąco - po każdorazowym wydaniu pigułek, będą się spowiadać, żałować za grzechy swoje i cudze, w ten sposób oczyszczać na bieżąco swoje zbrukane sumienie. Wilk syty i owaca cała. A i księża sobie dorobią
Interesujacy koncept
Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 01:12   #172
agata_slomka
Wtajemniczenie

nie będę tutaj cytować konkretnych wypowiedzi, ale uważam, że stawianie sprawy na zasadzie, że farmaceuta musi, jest jeszcze większą paranoją niż ta klauzula.
Nie można kogoś zmusić do działań wbrew jego poglądom, tylko dlatego, że wybrał taka a nie inną profesję. Farmaceuta nie zajmuje się tylko i wyłącznie sprzedażą tabletek antykoncepcyjnych

To tak samo jakby z racji wyuczonego zawodu i wybranej specjalizacji nakazać ginekologom robienie aborcji, jeśli prawo na to pozwala. Każdy lekarz ma prawo odmówić w takiej sytuacji.
Albo kazać ortodoksyjnemu żydowi - rzeźnikowi oprawiać niekoszerne mięso.

Dziewczyny, trochę wyczucia.... Chciałyście być zmuszane do czegokolwiek, tylko ze względu na wybrany zawód? Czy fryzjerka nie ma prawa odmówić obsługi klienta, który ma wszy?

A kwestia farmaceutów, powinna byc załatwiona tak jak z lekarzami - jeśli ktoś nie chce sprzedawać pewnych specyfików, powinien zapewnić potencjalnemu klientowi łatwe nabycie tego co potrzebuje, czyli tak jak napisałam w poście wyżej - odesalć do okienka obok.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek

Edytowane przez agata_slomka
Czas edycji: 2011-02-28 o 01:13
Stary 2011-02-28, 05:53   #173
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Czyli generalnie każdy ma prawo odmówić Ci sprzedaży czegoś ze względu na jego widzimisię?
Idzie grubasek do sklepu i słyszy, że kiełbaski nie dostanie, bo ona tucząca, a on powinien przejść na dietę, bo mu miażdżyca grozi?
Przecież to śmieszne.
Idąc do sklepu i widząc jakiś produkt na półce mam prawo go sobie kupić bez zbędnych pouczeń i innych takich.
Czy nie mam?
Z tego, co wiem, to sprzedawca ma obowiązek sprzedać każdy towar, który znajduje się w sklepie, a klienta rzecz jasna stać na niego (są pewne ograniczenia przy alkoholu i tytoniu). Ale sprzedawca nie ma obowiązku mieć w sklepie wszystkiego. Jak nie ma np. czekolady to jej nie sprzeda, bo i jak.
Myślę, że tak samo powinno być z aptekami- farmaceuta ma obowiązek sprzedać to, co jest w aptece (po okazaniu recepty itp.), ale jak czegoś w aptece nie ma, to nie sprzedawać Jak w aptece nie ma tabletek antykoncepcyjnych, to klient pójdzie do drugiej. Według mnie aptekarz po prostu ma prawo nie posiadać u siebie na stanie tabletek antykoncepcyjnych.
Stary 2011-02-28, 07:10   #174
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agata_slomka Pokaż wiadomość
(...)Nie można kogoś zmusić do działań wbrew jego poglądom, tylko dlatego, że wybrał taka a nie inną profesję. Farmaceuta nie zajmuje się tylko i wyłącznie sprzedażą tabletek antykoncepcyjnych

Takie rozważania powinno się podejmowac na etapie wybiernia zawodu, żeby potem nie utrudniac innym ludziom życia. Zresztą akurat farmaceuta z wykształcenia wcale nie musi pracowac jako sprzedawca w aptece, ma wiele innych opcji.

To tak samo jakby z racji wyuczonego zawodu i wybranej specjalizacji nakazać ginekologom robienie aborcji, jeśli prawo na to pozwala. Każdy lekarz ma prawo odmówić w takiej sytuacji.
Albo kazać ortodoksyjnemu żydowi - rzeźnikowi oprawiać niekoszerne mięso.
Uważam, że każdy ginekolog powinien umiec dokonac aborcji. Jeżeli nie chce się tego nauczyc i nie bierze pod uwagę wykonania takiego zabiegu chocby w sytuacji zagrożenia życia/zdrowia kobiety, to powinien wybrac inną specjalizacje. Będzie miał dylemat z głowy.
Kiedyś może dzięki takiemu zabiegowi jakiejś kobiecie uratowac życie!
Oczywistym jest jednak dla mnie, że nie można zmuszac lekarza do wykonania takiego zabiegu ze względów innych niż ratujących życie kobiety.W końcu jest to jego bezpośrednie działanie i w jakiś sposób może obciążac jego sumienie.
Jednak farmaceuta to inna para kaloszy. To nie on bada pacjentkę i przepisuje leki - nie pomaga w żaden sposób pacjentce w takim a nie innym wyborze. On nawet nie ma pojęcia z jakich względów zostały jej przepisane hormony. Może jest chora? Przypominam, że tabletki antykoncepcyjne mają też znaczenie terapeytyczne!
Odpowiedz na zielono w cytacie.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 08:22   #175
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Pamiętam jak ksiądz z moralnej opowiadał nam, że przyszedł do niego mężczyzna po poradę. Pan pracował w fabryce produkującej prezerwatywy i pytał się co ma zrobić. Ksiądz mówił, że najlepiej jak tylko będzie miał możliwość to żeby zmienił pracę, nawet na mniej opłacalną.

Genialne życiowe porady księdza, nie ma to tamto.
Za pracę w fabryce gum niechybnie wieczność w piekle z Hitlerem i Stalinem pana czeka.

Swoją drogą, tylko współczuć katolikom tych ich wyimaginowanych problemów. Ale jeszcze bardziej współczuję tym, którzy napotykają na takich próbujących zbawiać cały świat...

Jestem ciekawa, czy dożyję chwili, kiedy gorliwi katolicy zobaczą, że w XXI wieku z tymi swoimi teoriami antykoncepcyjno-seksualnymi po prostu robią z siebie pośmiewisko
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 09:41   #176
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Pewnie, ze nie. Wystarczy, ze przedsiebiorca decyduje zgodnie z wlasnymi pogladami i przekonaniami, jak ma prowadzic swoj interes i tyle, ciach bajera. Bez jakis durnowatych klauzul czy nakazow, ze cos musi sprzedawac.
Z ostatnim zdaniem mogę się zgodzić (ze stwierdzeniem 'durnowatych klauzur', dla ścisłości), z pierwszym nie do konca, i przypominam, od czego wyszliśmy do dalszej dyskusji:
Cytat:
Rozumiem np. wlasciciel apteki nie sprzedaje pewnych produktow w ogole zgodnie ze swoimi pogladami, ale

Cytat:
Może dla Was to beż sensu jeżeli przy jednym okienku aptekarz odmówi sprzedaży tabletek, a w drugim inny je sprzeda, ale ja w pewnym sensie jestem w stanie to zrozumieć.
Cytat:
Nie chodzi o wieszanie psów ale o możliwość narzucania własnej woli jednym osobom przez drugie. PL nie jest państwem wyznaniowym, i tego spróbujmy się trzymać.

Wg mnie następuje wyraźne mylenie czegoś takiego jak nazwana tu klauzura sumienia z wyznawanymi przez siebie poglądami i ich wpływem na życie człowieka, który się nimi kieruje. Nie powiedziałam, że dana osoba nie ma prawa otworzyc sobie apteki (dla mnie bardziej: ''apteki'') jakiej mu się żywnie podoba i sprzedawać w niej co jej się żywnie podoba. Ale, że nie widzę miejsca i uzasadnienia dla klauzury sumienia w tzw. ogólno dostępnych aptekach, czy może nazwijmy to bardziej adekwatnie, aptekach uważanych za dostępne dla jak największej liczby ludności i realizującej danej większości potrzeby.
Nie ma wg mnie niczego dziwnego czy niewłaściwego, kiedy np. ortodosyjny Żyd otwiera sklep wyłącznie z koszerną żywnością (nie wiem, czy coś takiego byłoby możliwe). Ale zapisy w państwie świeckim powinny odpowiednio regulować sytuację, żeby nie istniało zagrożenie, nawet w teorii, jakoby żywność koszerna mogła stać się dominującą, głównie spotykaną. To tylko przykład, mam nadzieję, że nikt tego nie odbierze jako antysemityzm. A klauzura sumienia w aptekach takim zabezpieczeniem nie jest, może niektórzy nie zuważyli, ale każda apteka ma właściciela i zgodnie z tym, co niektórzy piszą, każdy z nich mógłby w niej realizować swoją własną prywatę. I nie jest prawdą, że wystarczy mieć pieniądze, trzeba mieć jeszcze te pieniądze gdzie móc wydać, a chyba historia największym dyletantom już pokazała, że czasem posiadanie największych ilości waluty może być do niczego nieprzydatne, gdyby miało się okazać, że z różnych względów określony towar miałby nie być dostępny czy łatwodostępny, prawda?
I można iść jeszcze dalej, muzułmanim mógłby zgodnie z klauzurą sumienia odmówić w czasie trwania ramadanu sprzedaży bułek katolikowi w godzinach innych niż późnym popołudniem, bo jest przecież bardzo prawdopodobne, że taki klient wyskakujący po pieczywo rano planuje je spożyć wcześniej niż wieczorem.
Albo ekolog mógłby z racji swoich przekonań odmówić zatankowania samochodu.
W państwie świeckim dla tego typu klauzur nie ma uzasadnienia i już; bo prywatne poglądy sprzedawcy czy pani w solarium, czy osoby zatrudnionej w każdym innym miejscu, to nie jest coś, co klienta z założenia w ogóle musiałoby obchodzić w najmniejszym chociażby stopniu.
Po drugie nie wolno dyskryminować ludzi z powodu ich przekonań religijnych, a właściciel apteki, który musiałby się kierować tym, żeby farmaceuta u niego zatrudniony wbrew przekonaniom rzeczonego właściciela nie odmawiałby sprzedawania prezerwatyw, takiej dyskryminacji siłą rzeczy musiałby dokonywać.
Cytat:
Ja bym na pracę w aptece się nie zdecydowała właśnie dlatego, że wiem jakie są realia a sprzedawając środki tego typu uważałabym, że popełniam grzech. Zawsze spotykałam się ze twierdzeniem, że jeśli jest możliwość uniknięcia takiej sytuacji to lepiej to wykorzystać.

Żeby w miejscowości była jedna apteka to musi być całkiem mała wieś. A w takiej to ja bym się bała kupić coś innego niż antybiotyk.
Co do ostatniego zdania apteka jak apteka, nie przesadzaj. Że tylko wielkie białe przeszklone pawilony z pełnym asortymentem koncernów medycznych byłby takie dżezi. Czego byś się bała, żeby ktoś Ci kondoma nie przekłuł? To Ty kupiłabyś takie niezafoliowane?
Co do reszty, to to jest jak jak najbardziej ok. Nie pasuje, szukasz pracy takiej, która pasuje.
Cytat:
W tej dyskusji niektórzy popełniają zasadniczy błąd - apteka to nie jest przedsiębiorstwo prywatne kierujące się tylko zasadami rynku (i widzimisię właściciela). Apteka jest placówką ochrony zdrowia publicznego, w której osoby uprawnione świadczą w szczególności usługi farmaceutyczne (z ustawy Prawo Medyczne). Z tejże ustawy:
Art. 103. 1. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny cofa zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępnej, o ile zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo działalności gospodarczej, lub apteka prowadzi obrót produktami leczniczymi niedopuszczonymi do obrotu.
2. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny może cofnąć zezwolenie, jeżeli:
(...)
3) apteka nie zaspokaja w sposób uporczywy potrzeb ludności w zakresie wydawania produktów leczniczych,

Antykoncepcja doustna to produkt leczniczy, a więc ograniczenie wydawania środków antykoncepcyjnych można by podpiąć pod ten przepis. Prezerwatywa to wyrób medyczny, na ich temat tu się nie doczytałam niczego ciekawego.
No właśnie, chodziłoby mi dokładnie o coś takiego, co napisałaś.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-02-28 o 10:01
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 09:46   #177
Konto usunięte

Jeżeli jest apteka w której są tabletki anty na sprzedaż , farmaceutka odmawia sprzedaży to jest to dla mnie nie pojęte, nie długo wyniknie inicjatywa, aby farmaceutki mogły odmówić sprzedaży jakis tabletek na serce które podtrzymują człowieka przy życiu, bo przecież to nie będzie zgodne z ich sumieniem bo to Bóg decyduje o życiu i śmierci więc widocznie Bóg stwierdził że już człowiekowi starczy życia , a farmaceutka nie będzie za Boga decydować ile kto ma przeżyć prawda ???

Oczywiście, że Pani w aptece nie musi mi sprzedać takich tabletek, zawsze może poszukać apteki która nie będzie prowadzić tab. anty.

Tyle już czasu farmacutki sprzedawały te tabletki i co teraz będą się smażyć w piekle ????
Poprostu z nudów wymyślają jakieś pierdoły jak dla mnie , nie mają sie ludzie zająć. Cofamy się do średniowiecza w tych poglądach katolickich albo i jeszcze dalej, nie długo na stosach będą palić kobiety które używają antykoncepcji

Edytowane przez 13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Czas edycji: 2011-02-28 o 10:26
Stary 2011-02-28, 09:53   #178
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:

Farmaceuta nie zajmuje się tylko i wyłącznie sprzedażą tabletek antykoncepcyjnych
Zgadza się. Ale zajmuje się też tym.
Stary 2011-02-28, 10:24   #179
agata_slomka
Wtajemniczenie

do Foka29: to trochę różnimy się w przekonaniach. Nie widzę powodu, dla którego osoba z pewnymi przekonaniami powinna rezygnować z wykonywania konkretnego zawodu. To, że jest przeciwnikiem np. antykoncepcji nie dyskwalifikuje tej osoby jako farmaceuty. Przecież może być świetnych chemikiem. Tylko, że osoba z takimi przekonaniami nie powinna utrudniać życia innym i albo nie trzymać pewnych leków na magazynie, albo mieć możliwość odesłania do koleżanki, która nie ma oporów.

A co do aborcji, kościół zabrania jej w każdym przypadku, nawet zagrażającym życiu kobiety czy dziecka [na zasadzie, nikt nie jest nieomylny i tylko Bóg wie czy coś z tego będzie, jaka będzie przyszłość], więc też nie widzę powodu, dla którego wierzącego lekarza [bo chyba nei tylko chrześcijanie sa przeciwni aborcji] zmuszać do wykonania zabiegu, jeśli tego nie chce. Jeśli prowadzi własny gabinet - to sprawa jest jasna. Jeśli pracuje w szpitalu, to jeszcze prościej - szpitale zatrudniają od kilku do kilkunastu ginekologów + kilku na tzw 'kontrakcie' albo do konsultacji.

S. Mrożek
Stary 2011-02-28, 10:35   #180
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
(...)A co do aborcji, kościół zabrania jej w każdym przypadku, nawet zagrażającym życiu kobiety czy dziecka [na zasadzie, nikt nie jest nieomylny i tylko Bóg wie czy coś z tego będzie, jaka będzie przyszłość], więc też nie widzę powodu, dla którego wierzącego lekarza [bo chyba nei tylko chrześcijanie sa przeciwni aborcji] zmuszać do wykonania zabiegu, jeśli tego nie chce. Jeśli prowadzi własny gabinet - to sprawa jest jasna. Jeśli pracuje w szpitalu, to jeszcze prościej - szpitale zatrudniają od kilku do kilkunastu ginekologów + kilku na tzw 'kontrakcie' albo do konsultacji.
I ważasz, że byłoby w porządku gdyby w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia wierzący ginekolodzy odsyłali cię jeden do drugiego bo on nie chce/nie potrafi uratowac Ci życia????
Gdyby sytuacja miała miejsce na dyżurze świętecznym gdy nie ma 5 innych kolegów, którzy odwalą za niego robotę?

Powiem brutalnie - dla mnie taki lekarz w razie śmierci pacjentki powinien byc ścigany jak za zabójstwo. Może niektórzy by się wtedy zastanowili przed wyborem ścieżki kariery co będzie należało do ich obowiązków, z jakimi trudnymi sytuacjami mogą się spotakc i czy mają do tego odpowiednie cechy charakteru, czy nie kłóci się to z ich światopoglądem.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2011-02-28 o 10:36
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości