|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
![]() Cytat:
A co do słodyczy to ja wiem, że nawet jak ja nie dam, to rodzice moi albo męża i tak ją nakarmią czekoladą więc nawet nie zamierzam z tym walczyć, byle nie za wiele tego było. Ale nie powinno się podawać bo dziecko przed 2 rokiem życia jest podatne na wszystkie alergeny bardziej niż później ![]() Cytat:
|
|
#4922 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
|
|
|
|
#4923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nie przeszkadza jej jak jest na brzuszku? nie odciska jej się na rączce? wybacz zdziwienie ale nigdy nie widziałam takiego malucha z biżuterią, no chyba, że kolczyki a moja właśnie dostała na chrzciny łańcuszek z medalikiem i kolczyki, a z tym jeszcze poczekamy, łańcuszek to w ogóle jak będzie miała parę lat to jej założe. Co do włosów to też ostro moje zaczynam reanimować chyba nwet pokrzywę sobie do picia kupię ![]() Ycnan widze, że nasza Martucha sławna a tłuszczakiem mamy się nie martw, mialam do czynienia z pacjentami z tym guzkiem i u wszystkich były to zmiany łagodne, tylko trzeba było to omijać przy zabiegach. Daj znać jak mama będzie już miała wyniki, w sumie wcale się nie dziwię, że się martwisz Moja to chyba ma adhd kręci się normalnie brzuch, plecy, brzuch, plecy i kombinuje jakieś kołyski robi wczoraj została w leżaczku ( zapięta) jha poszłam do łazienki i słysze, że coś pokrzykuje się wnerwia, przychodzę a ona nogi z jednej strony a drugiej wisi głową w dół przy samej ziemi jak ona zacznie chodzić to ja siwa będę
|
|
|
|
|
#4924 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Śliczne modelki ![]() Ja jak zwykle z doskoku. Chciałam się tylko z jednej strony pochwalić, że moja Gaba umie mówić mama . A z drugiej strony pożalić, bo ząb idzie i młoda jest straszna. W nocy pobudki częste i marudzenie. Do tego jest w takim okresie, że niby powinien być teraz skok, ale jakoś do tego sceptycznie podchodzę
|
|
#4926 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() a ja sie chwale a coo ![]() Maja dzis konczy 5 miesiecy ![]() a oto Maja
|
|
|
|
#4927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasienka wowwww
|
|
|
|
|
#4928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki ![]() Kasienka ale Ci fajnie |
|
|
|
|
#4929 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolczyki już raczej tak nie dziwią moja dostała biżu żeby mieć jakąś pamiątkę, będzie zawsze pamiętać ,że to prezent od chrzestnego. Tylko założy go dopiero jak będzie większa, dużo większa i żeby nie było, to że mała dostała łańcuszek, wcale nie znaczy, że w nim już chodzi |
|
|
|
|
#4931 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny naprawde myślicie, ze założyłabym dziecku bransoletke gdyby ją uwierała, drapała czy coś podobnego Logiczne jest, że bransoletka absolutnie jej nie przeszkadza w innym wypadku nie zakładałabym jej. Wiktoria wogóle nie zwraca na nią uwagi, jeszcze nigdy nie widziałam żeby chociażby patrzyła na nią. Może przy okazji bycia na mieście wejdziecie do jubilera i poprosicie o pokazanie bransoletki złotej dla maluszka. One są tak delikatne, że dziecko sobie nią krzywdy nie zrobi, zapięcie jest regulowane więc z czasem jak rączka rośnie, przepina się bransoletke i tyle. Mojej siostry córeczka ma 3 i pół roczku i bransoleteczke z chrztu nosi do dziś Kasienka1701 dziekujemy za komplementy Gratuluje pierwszego słowa u nas niestety/ stety było to ta-ta-ta-ta |
|
|
|
|
#4932 | |
|
Zadomowienie
|
Weronisia, wyglądasz super (tylko coś smutna
) Pascalek również jest cudowny ![]() Włosy ścinaj bez wahania. Ja też się niebawem do fryzjera wybieram obciąć włoski na krótko. dzidzia_aim, Jejciu, ale masz piękną córeczkę Klarissa, faktycznie, Natalka coś mniej włosków ma. Ale i tak jest cudowna ![]() gabisun, co się dziwisz, kochana, że Kinga się tak wykręcić potrafi? Przecież juz w brzuchu dokonała niemożliwego (chodzi mi o obrót w takiej ciasnocie, kiedy niby juz nie było na to szans) ![]() Cytat:
![]() Gartualcje dla Mai
|
|
|
|
|
#4933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzidzia spokojnie, przecież jeszcze nikt nie napisał ,że to coś złego, po prostu większość z nas się z tym pierwszy raz spotkała i byłyśmy ciekawe ja to jestem maniak biżuteryjny i nie raz mi się poodciskało to i owo ( tylko moje to takie fikuśne te bransolety ) i dlatego pytałam
|
|
|
|
|
#4934 | |
|
Rozeznanie
|
Dzidzia,Weronisia,Ycnan,K larissa,-śliczne dzieciaczki
Amelia w sobote dostała pierwszy raz soczku z jabłka i jabłuszka,wczoraj też kupki nie zrobiła-karmię tylko piersią i chyba za szybko jej podałam tak teraz myśle,mogłam poczekać bo nie chce jeszcze zupek wprowadzać a nie wiem czy mi miesiac lub3 tyg będzie jadła samo jabło lub marchew albo marchew+jabłko. Chyba mamy skok zawsze super spała w nocy budziła się góra 2 razy lub 1 ,teraz w sobote co 2h a wczoraj 3razy ;( ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Gratulacje Majeczko |
|
|
|
|
#4935 | ||||
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny,
wczoraj nie miałam czasu zajrzeć do was, dużo byliśmy poza domem więc nie było mnie przy kompie. u nas bez zmian mała je wszystko co jej daje z wielkim apetytem. tylko z kupą są problem bo zaczyna taką plastelinową roić albo bobki, i płacze przy tym. jak wyglądają kupki waszych dzieci po wprowadzeniu stałych pokarmów??? do tego mała jakieś 2-3 dni temu nauczyła się krzyczeć i strasznie jej się to spodobało i teraz drze się cały czas, masakra. z dobrych informacji to ta że jak na razie skończyły się kłopoty z zasypianiem w dzień mała zasypia w chuście a wieczorem po kąpieli przy butli albo kilkanaście minut po zjedzeniu. nadal budzi się w nocy co 3-2 h, wczoraj zrobiła nam tylko niespodziankę i przespała prawie 7 h ![]() dziś byliśmy u dermatologa i okazało się że mała ma na coś alergię dostałam jakąś maść ale teraz nie wiem co mam robić z tym co ona je. czy wszystko wycofać czy jak??? bo to najprawdopodobniej uczulenie na coś co je. niby to że teraz ją coś uczula nie oznacza że później tez będzie. więc nie wiem czy wycofać jej wszystko i wprowadzać znów i obserwować czy dawać póki się nie pogorszy bo może organizm się przyzwyczai. no i pytanie do mam dzieci które jakieś alergie mają. jak wy robicie??? Cytat:
dzidzia_aim fajne zdjęcia, śliczny bąbel Cytat:
Cytat:
Cytat:
dziewczyny, jak się karmi piersią to można mieć znieczulenie miejscowe??? |
||||
|
|
|
#4936 |
|
Zakorzenienie
|
Malwina to ten sok to z jabłka czy jabłuszka
ja owoców prawie nie daję tylko warzywa Hagar a pytasz o dentystę czy jakie znieczulenie? u dentysty jak najbardziej możesz, ja w ciąży miałam
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-02-28 o 11:38 |
|
|
|
#4937 |
|
Rozeznanie
|
Amelia pierwsze jabłko
|
|
|
|
#4938 |
|
Rozeznanie
|
Z jabłuszka przecież Amelia dopiero skonczy 4 miesiace wkrótce to na gluten jeszcze ma czas , zaczełam od jabłka a wkrótce od marchewki
|
|
|
|
#4939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak jest różnica między jabłkiem i jabłuszkiem? |
|
|
|
|
#4940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2011-02-28 o 12:01 |
|
|
|
|
#4941 |
|
Zakorzenienie
|
ha ha
![]() szkoda bo myślałam,że jest taki sok z jabłka i jabłuszka ![]() Coś się wreszcie ciepło robi
|
|
|
|
#4942 |
|
Rozeznanie
|
my czekamy na tżowskiego i jedziemy do lasu o 15
|
|
|
|
#4943 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
tak czy siak mi sie to podoba..ja moim meżczyznom nie złoze heh![]() jaka minka a Amelka słodka![]() My po kolejnej kontroli u lekarza.czekalismy na korytarzu 2 godziny .lekerka chciała jeszcze zastrzykow dowalić chłopakom ale mi tak juz ich szkodacze i dopcie maja juz tak skłute, ze poprosiłam juz o cos doustnego..dała antybiotyk, zeby juz wszytko zaleczyc ale musiałam obiecac ze chłopaki wypiją go co do kropelki
|
|
|
#4944 | |
|
Zadomowienie
|
hagar1, mój Borysek po wprowadzeniu marchewki też się lekko zatykał i musiałam mu dawać jabłko/sok z jabłka, żeby z robił kupkę. Ale jak zaczęłam gotować sama, to też mi ostatnio bardzo się męczył przy robieniu kupki. Za to dzisiaj mi już dwa razy rzadką kupkę zrobił, ale to może być po większych ilościach jabłka, które w niego wpakowałam, żeby odetkać po marchewce, albo się ode mnie zaraził choróbskiem i tak mu się zaczyna...
![]() Ja staram się znaleźć przyczynę uczulenia u maluszka. Jak masz jakichś podejrzanych, to odstaw tylko to, ale jak nie masz zielonego pojęcia, co uczula, to odstaw wszystko, poczekaj, az objawy znikną i wprowadzaj wszystko od nowa, zachowując tygodniowy odstęp. Troche to trwa, ale znajdziesz winowajcę. Jeśli chodzi o to, że alergia sama znika, to tak jest, ale nie znika po kilku dniach, tylko raczej miesiącach. Mówi się, że dzieci z alergii pokarmowych wyrastają, ale to trwa. Co do znieczulenia w celu usunięcia pieprzyka, to nie mam zielonego pojęcia, niestety.Super ale chyba kwaskowe było, bo się krzywi ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4945 |
|
Raczkowanie
|
dzidzia_aim, śliczna dziewczynka, a jaką ma suknię wypasioną - tą brązową! Aż mnie naszło żeby się za czymś dla mojej małej porozglądać bo z dotychczasowych sukieneczek wyrosła a zapasy są za duże
. ycnan kurcze co za spostrzegawczy ten lekarz że ci udzielił takiej fachowej porady! Myślałam, że medycyna jest w obecnych czasach bardziej zaawansowana .U mnie chyba główną przyczyną (oprócz mleka) były pomidory a raczej ich przetwory czyli pelati w puszkach i przeciery. A to był główny składnik moich dań... Od kiedy odstawiłam jest jakby lepiej - nie idealnie ale lepiej. Z naftą na włosy to ja nie wiem jak wy, ale przy moich włosach odpada, bo mam grube i ciężkie a nafta jest gęsta - obciąża dodatkowo, więc bym nią sobie tylko zaszkodziła. U mnie w grę wchodzi tylko obcięcie i jeszcze lekkie przerzedzenie żeby ich po prostu nie obciążać - no i oczywiście witaminy. Nadal mnie męczą te wyprosty Małej, nie dam rady z nią ćwiczyć przewrotów na brzuszek bo blokuje nóżki i nie pozwoli zgiąć. To mi zaczyna tak wyglądać jakby robiła to specjalnie. Słusznie pisała Paula SHIN - nie lubi na brzuszku to się i nie chce przewracać . Ale na boczek się przewraca zwłaszcza jak zapewnię jakieś atrakcje . Na szczęście mówi jakby więcej, zwłaszcza przy jedzeniu.Jaka piękna dziś u nas pogoda! Czekam aż się obudzi i wypadamy na spacer! Edytowane przez Molina Czas edycji: 2011-02-28 o 13:01 |
|
|
|
#4946 |
|
Zakorzenienie
|
dzidzia_aim- piękna córeczka! o zwyczaju dawania bransoletki na chrzciny akurat ja nie słyszałam, ale wiadomo,że co region to obyczaj
u nas Mati dostał na chrzest np.medalik złoty z łańcuszkiem i różne srebrne smoczki,lyżeczki gdzie wygrawerowane jest imię, data urodzenia, godzina, wzrost i waga. Mamy zmiar mu to oprawić i powiesic później na ścianieWeronisia-elegancka babeczka z Ciebie ale włosów to ja bym nie ścinała ale ja mam traumę po fryzjerze-wizjonerze![]() Malwina-coś Amelia ma dziwną minę na jabłuszko ![]() Hagar - Mati wlasnie takie kupki robi po wprowadzaniu stałych pokarmów: z lekka plasteliowate, mają o wiele bardziej gęstszą konstystencję niż te które do tej pory robił. Ale kupkę robi bez problemu, tylko ja mu daję do picia soczki i herbatki. |
|
|
|
#4947 |
|
Rozeznanie
|
kalex,ycnan-jabłko było słodkie a ona takie miny sadziła,najlepsze jest to że jak jej dałam to mina kwaśna i kręceniem głową ,,tak jak by mówiła NIE!!!!'' hee
zauważyłam u niej krostki na policzkach i nie wiem czy to od jabłka ,nabiału który jem czy od słodkiego mojego wczoraj troche wrąbałam ehhhh |
|
|
|
#4948 | |
|
Zakorzenienie
|
ycnan - Ty się męczysz z problemami skórnymi Boryska, a ja z brzuchem/gazami u Matiego
wiem,że to trudne, ale jakiś tydzień temu dalam już sobie na luz i stwierdziłam,że już nie będę rozpaczać/histeryzować/mieć doła/mieć dość wszystkiego bo to do niczego nie prowadzi i po prostu muszę to przeczekać, chyba kiedyś mu minie generalnie nie jest nawet tak źle, ale w nocy jak się czasem obudzi to podkurcza te nogi i pierdzi....nie mowiąc już jakie czasami cuda wyprawia przy jedzeniu z piersi czy to wyjdzie, nie wiem,zobaczymy....---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
bo to nie mleczko co do krotek-ja bym obstawiała słodkie jabłuszko chyba rzadkoooo uczula
|
|
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
Molina, ale tą nafte potem zmywasz szamponem
Na razie użyłam dwa razy, więc o efektach coś napiszę po paru miesiacach a jak ty masz duzo włosów więc po co ci takie zabiegi? na sztywne włosy to nafta chyba dobra, bo ona ułatwia układanie, zresztą dużo o tym możan poczytać na wątku włosowym na wizazu który ostatnio śledzę wiosna idzie w końcu ![]() Aanczeka, ale nie ma poprawy, że lekarka dalej leki przepisuje? kurcze długo coś, biedne maluszki ![]() Ycnan z tymi kupkami to u mnie tak sam jak u Hagar a owoców ona nie chce jeść za bardzo, jabłko czasem tylko zje
|
|
|
|
#4950 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a myslisz że to takie proste odłozyc słodycze;( nie jest tak łatwo-to moja zmora,będę się starać dla Ami |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

Wogóle czesto widzę na rączkach maluszków bransoletki własnie.
Dominis mu wsadził do buzi..co miałam zrobic..ale jak dla mnie nie dawanie słodyczy dziecku do 2 roku zycia tak jak Weronisia zrobiła jest niewykonalne
ale nie krytykuje nikogo ..kazdy robi jak uważa

a moja właśnie dostała na chrzciny łańcuszek z medalikiem i kolczyki, a z tym jeszcze poczekamy, łańcuszek to w ogóle jak będzie miała parę lat to jej założe.
wczoraj została w leżaczku ( zapięta) jha poszłam do łazienki i słysze, że coś pokrzykuje się wnerwia, przychodzę a ona nogi z jednej strony a drugiej wisi głową w dół przy samej ziemi

Logiczne jest, że bransoletka absolutnie jej nie przeszkadza w innym wypadku nie zakładałabym jej. Wiktoria wogóle nie zwraca na nią uwagi, jeszcze nigdy nie widziałam żeby chociażby patrzyła na nią. Może przy okazji bycia na mieście wejdziecie do jubilera i poprosicie o pokazanie bransoletki złotej dla maluszka. One są tak delikatne, że dziecko sobie nią krzywdy nie zrobi, zapięcie jest regulowane więc z czasem jak rączka rośnie, przepina się bransoletke i tyle. Mojej siostry córeczka ma 3 i pół roczku i bransoleteczke z chrztu nosi do dziś
u nas niestety/ stety było to ta-ta-ta-ta 

dostałam jakąś maść ale teraz nie wiem co mam robić z tym co ona je. czy wszystko wycofać czy jak??? bo to najprawdopodobniej uczulenie na coś co je. niby to że teraz ją coś uczula nie oznacza że później tez będzie. więc nie wiem czy wycofać jej wszystko i wprowadzać znów i obserwować czy dawać póki się nie pogorszy bo może organizm się przyzwyczai.