|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
Wiem, że nikt mi nie postawi diagnozy przez internet, ale może wiecie o jakichś prawdopodobnych przyczynach takich plamień. Do tego pojawia się pieczenie. Więc czy jakaś infekcja może powodować takie plamienia? Czy źle dopasowane (za słabe?) tabletki mogą to powodować? Wolałabym, żeby się nie okazało, że mam za słabe, bo raz na jakiś czas współżyjemy bez gumek, więc jakaś niespodzianka niekoniecznie byłaby najlepszą rzeczą na świecie teraz... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zakorzenienie
|
Ja ją próbuję namawiać, żeby coś z tym zrobiła, ale u nich problem jest z gumkami. Chociaż póki co udało ją się przekonać, że to samopoczucie jest od tabletek. Jej sprawa, ale to męczy i ją i wszystkich w jej otoczeniu.
#3666 |
Przyczajenie
|
![]()
Sprawa sadowa przeciwko Yaz, Yasmin i Ocella
Nie wiem czy ta sprawa byla juz poruszana w tym watku, ale od 2009 roku tocza sie sprawy sadowe przeciwko Bayer Healthcare, ktore produkuja te tabletki anty w USA i Kanadzie. W tym roku dwie niezalezne agencje na zlecenie sadu udowodnily ze te tabletki w porownaniu z innymi anty powoduja bardzo niebezpieczne skutki uboczne, zagrazajace zyciu. Skutki uboczne: - atak serca ( moja kolezanka miala stan przedzawalowy, 27 lat dlatego wiem na ten temat) - wylew - skrzep krwi - zator tetnic - depresja badz stany depresyjne Sa tez skutki uboczne ktore nie zagrazaja zyciu takie jak: - nudnosci, wymiotowanie - bole brzucha - bole glowy ktorych wczesniej nie bylo - wzrost wagi - wypadanie wlosow - itp. Szulakam stron w jezyku polskim, ale znalazlam tylko w jezyku ang. Na youtube tez mozna poogladac wiadomosci na temat Yasmin Class Action Lawsuit. Z tego co czytalam, to kazde tabletki anty moga wywolac takie efekty uboczne, ale udowodniono, ze uzywanie wlasnie Yaz, Yasmin i Ocella zwieksz to ryzyko bardziej niz inne. Na pewno powinno sie przeprowadzac badania kontrolne krwi, proby watrobowe i badania serca. My kobiety najlepiej znamy swoje cialo i jezeli zauwazymy jakies efekty uboczne, cos nie tak z naszym zdrowiem to powinnysmy zglosic sie do lekarza jak najszybciej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Zakorzenienie
|
A może to wina samego Yaz? Przecież na rynku jest tyle pigułek... Nie trzeba od razu na gumki przechodzić.
![]() ![]() |
![]() |
#3668 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że nie trzeba, ale ona jest z nich zadowolona, bo dzięki yaz przestały jej włosy wypadac i nie chce zmieniać...
Co do posta wyżej: biorąc tabletki wiesz na co się decydujesz, w ulotce są wypisane skutki uboczne, więc pretensje po fakcie każdy może mieć tylko do siebie. Nie sądzę, żeby Bayer tą sprawę przegrał. Czytałam jak wyglądają sprawy koncernów tytoniowych, z którymi praktycznie nie można wygrać w sądzie, a to jest na tej samej zasadzie
#3669 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie czy tabletki Onozis zmniejszają skuteczność Yaz'u?? Tutaj ich skład:
Zestaw pierwiastków zawartych w Onozis® Beauty: aminokwasy siarkowe: L – metionina: 30,00 mg, L – cysteina: 10,00 mg, żelazo (w postaci fumaranu żelazawego): 2,50 mg, cynk (w postaci glukonianu cynku): 2,25 mg, kwas pantotenowy (prowitamina B5): 3,00 mg. Wiem, że dla niektórych może to być banalne, ale ja wolę się zawsze upewnić niż panikować po fakcie ![]()
#3670 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
Zażywam te tabletki od 1,5 roku. W ulotce pisze że można wstrzymać okres pomijając białe tabletki od razu zaczynając różowe. I tak zrobiłam bo czekała mnie dług podróż i nie chciałam okresu w podróży. To było w styczniu. Jednak w lutym też okres się nie pojawił. Były jakieś drobne plamienia po dwóch tygodniach od rozpoczęcia nowego opakowania, ale nie wiem czy je mam brać jako okres. W ulotce pisze też że gdyby pojawi się okres po pominięci białych w trakcie nowego opakowania to należy zacząć brać od razu białe i następnie zacząć kolejne opakowanie. Nie zrobiłam tego gdy pojawiły się plamienia, kontynuowałam różowe. No i teraz okres na białych się nie pojawił. Czy ktoś może pomóc doradzić co zrobić? Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy jestem zabezpieczona? |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystąpienie krwawienia można opóźnić, jeżeli po pominięciu tabl. placebo z aktualnego opakowania rozpocznie się przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Można przyjmować preparat nawet do wyczerpania tego opakowania. Aby przesunąć termin krwawienia na inny dzień, należy skrócić okres przyjmowania tabl. placebo o dowolną liczbę dni. Im krótsza przerwa, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wystąpi krwawienie z odstawienia; niewielkie krwawienie lub plamienie może wystąpić w czasie stosowania następnego opakowania preparatu.
![]() ![]() |
![]() |
#3672 |
Przyczajenie
|
No dobrze ale krwawienia na białych po wyczerpaniu 2 połączonych opakowań nie było. Więc boję się czy wszystko jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, powinno być wszystko o.k. Sama niedawno łączyłam opakowania i delikatne plamienie pojawiło się na 1 różowej. Zużyłam, żeby cie nie skłamać 1 wkładkę.
![]() |
#3674 |
Raczkowanie
|
Ostatnio zażywałam antybiotyk Duomox. W poniedziałek 2tyg temu po południu uprawiałam seks, a w środę ok. południa wzięłam pierwszą tabletkę antybiotyku. Czy jest jakaś szansa, że mogę być w ciąży?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 |
Przyczajenie
|
usunięte - regulamin
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-03-03 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#3676 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w ogóle dziewczyny, czy zdarzyło wam się popić tabletkę łyczkiem piwa? ostatnio byłam na imprezie i niestety tak też zrobiłam... alkohol niby nie ma wpływu na działanie tabletek więc chyba jest ok? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
BAN stały
|
jak czytalam watki odnosnie antybiotykow i tabletek to wlasnie dziewczyny mowily ze plemniki nie przezyja zbyt dlugo bo sluz nie jest dla nich przyjazny.
zabezpieczenie bedziesz dopiero 8 dnia po zaprzestaniu antybiotyku popijanie tabletki piwem? to raczej nie jest rozsadne dzialanie. moze nie zaszkodzic a moze nie zadzialac. mozna pic alkohol biorac tabletki - w ogolnym znaczeniu |
![]() ![]() |
![]() |
#3678 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Pewnie głupie pytanie, ale potrzebuję rady - wczoraj kochałam się z tż z prezerwatywą (nie pękła), ale jednocześnie tego samego dnia zapomniałam wziąć tabletki. Wzięłam ją dziś rano, po ok. 14 godzinach. Chcę połączyć opakowania. Jak już mówiłam, gumka była cała - ale gdyby nie była, to czy jest ryzyko zajścia w ciążę? Jeśli tak, to po jakim czasie należy zrobić test? Normalnie, 14 dni, czy inaczej z racji tego że biorę tabletki? |
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Raczkowanie
|
a jak numer ma zapomniana tabletka?
moim zdaniem jeżeli nie pękła to wszystko ok, tylko się sama nakręcasz "a jakby pękła", a co do testu "Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10 dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku."
#3681 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Raczkowanie
|
Po przegrzebaniu całego wątku i 2 innych zostałam w kropce.. Otóż brałam Yaz już prawie 3 lata i zrobiłam przerwę 3-miesięczną, bo musiałam zrobić różne badania.. Od zeszłego poniedziałku zaczęłam brać znów Yaz, tak jak Bozia przykazała i myślałam że wszystko będzie OK, bo już znam te tabsy. Ale po 1 dniu jak tylko okres się skończył zaczął się nowy O.o.. i to nie plamienie bo leciało ze mnie więcej niż przy standardowym okresie i choć się to już zmniejszyło to plamię do tej pory. Nie miałam takich cudów jak zaczynałam brać pigułki 3 lata temu..
I tu zaczyna się mój niepokój, czy tabletki nagle okazały się za słabe? Czy mogłam/mogę przez to zajść? Ulotka mówi że plamienia śródcykliczne są normalne do 3 miesięcy, ale niepokoi mnie to że wcześniej ich nie było, a teraz nagle im się odwidziało.. Naczytałam się również o przypadkach ciąż przy takich sytuacjach, poronieniach więc zaczęłam schizować.. Chciałabym takich cudów uniknąć, na test jeszcze za wcześnie, do gina się umówię jutro.. Tylko boję się że mnie zbędzie, że to normalne, a za miesiąc dowiem się że jednak coś tam było (tak jak jednej nieszczęśliwej Wizażance..);/
#3684 |
Zakorzenienie
|
Według mnie to normalne, miałaś przerwę i zaczynasz brać od nowa, więc organizm ma prawo trochę zgłupieć. Przyzwyczaił się do hormonów, przez trzy miesiące ich nie miał, a potem znów niespodziewanie dostał.
#3685 |
Zakorzenienie
|
3 miesiące to zdecydowanie za krótka przerwa. Organizm zgłupial
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam pytanie.... czy podczas brania bialych tabletek musze kochac sie z prezerwatywa??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez cały czas jesteś zabezpieczona... ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3688 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pewien.. kłopot
![]() Tabletki biorę już jakiś czas, ale pierwszy raz zdarzyła mi się taka nadgorliwość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że wszystko jedno co zrobisz. Jeśli masz zapasowy blister, to ja bym dobrała, żeby sobie nie mieszać, ale możesz też skrócić opakowanie o jeden dzień, tragedii nie będzie
![]()
#3690 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.