Uniwersytet Medyczny w Lublinie i WSEI-pielęgniarstwo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 17:06   #1
asia03
Przyczajenie

Uniwersytet Medyczny w Lublinie i WSEI-pielęgniarstwo

Witam Mam takie pytanko do studentek pielęgniarstwa na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie i na WSEI: z czego trzeba zdawać maturę, aby dostać się albo tu albo tu? Wystarczy tylko biologia, czy musi być także chemia? Muszą być zdawane w rozszerzeniu? A i ile procent trzeba mieć z matury z poszczególnych przedmiotów, aby się dostać Wiem, że dużo pytań, ale chciałabym pójść na pielęgniarstwo, ale nie wiem gdzie i chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o tych uczelniach. W internecie niestety nic nie znalazłam na ten temat Możecie również poopowiadać jak tam jest, czy ciężko itp...
asia03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:37   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Uniwersytet Medyczny w Lublinie i WSEI-pielęgniarstwo

Cytat:
Napisane przez asia03 Pokaż wiadomość
Witam Mam takie pytanko do studentek pielęgniarstwa na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie i na WSEI: z czego trzeba zdawać maturę, aby dostać się albo tu albo tu? Wystarczy tylko biologia, czy musi być także chemia? Muszą być zdawane w rozszerzeniu? A i ile procent trzeba mieć z matury z poszczególnych przedmiotów, aby się dostać Wiem, że dużo pytań, ale chciałabym pójść na pielęgniarstwo, ale nie wiem gdzie i chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o tych uczelniach. W internecie niestety nic nie znalazłam na ten temat Możecie również poopowiadać jak tam jest, czy ciężko itp...
taaa...jasne, nic nie znalazlas.
co do przedmiotow - sprawdz na stronie uczelni.
polecam tez forum biolog.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:36   #3
Juliette88
Zadomowienie

Osobom, które chciałby posiadać wyższe wykształcenie, nie powinno sprawiać trudności samodzielne poszukiwanie informacji. Szczególnie, że wystarczy wejść na stronę uczelni i wszystko jest podane na tacy.

Tutaj są informacje odnośnie UM w Lublinie http://www.umlub.pl/upload/rekrutacja/11-12/11-12.htm

Nikt Ci nie powie ile trzeba mieć procent z matury, żeby się dostać, bo w każdym roczniku może być inaczej. Wszystko zależy od poziomu "zdawalności" w danym roku, oraz ilości chętnych. Wiadomo, że lepiej zdawać na rozszerzeniu, bo zwiększasz swoją szansę. Limit przyjęć to 200 osób.
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 17:40   #4
_MidianOna_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Juliette88 Pokaż wiadomość
Osobom, które chciałby posiadać wyższe wykształcenie, nie powinno sprawiać trudności samodzielne poszukiwanie informacji. Szczególnie, że wystarczy wejść na stronę uczelni i wszystko jest podane na tacy.

Tutaj są informacje odnośnie UM w Lublinie http://www.umlub.pl/upload/rekrutacja/11-12/11-12.htm

Nikt Ci nie powie ile trzeba mieć procent z matury, żeby się dostać, bo w każdym roczniku może być inaczej. Wszystko zależy od poziomu "zdawalności" w danym roku, oraz ilości chętnych. Wiadomo, że lepiej zdawać na rozszerzeniu, bo zwiększasz swoją szansę. Limit przyjęć to 200 osób.
Dokładnie. Ale widać czasami na studia idą ludzie, którzy raczej nie powinni na nie iść.

Choć co do rozszerzenia się nie zgodzę. Trzeba patrzeć jakie są wymagania na konkretnej uczelni.
Ja początkowo miałam zdawać biologie rozszerzoną. Ale jak zobaczyłam że na WUMie (kier. pielęgniarstwo) NIE BIORĄ POD UWAGĘ, CZY MATURA JEST ROZSZERZONA CZY PODSTAWOWA (np. 50% podst = 50% rozsz), zdawałam podstawę. Wiadomo, że podstawa pójdzie lepiej, więc byłoby nie rozsądne zdawać rozsz, skoro zależało mi na tej jednej konkretnej uczelni i kierunku.

Ale licz się z tym, że niestety jak nie miałaś (lub nie uczyłaś się ) rozszerzenia w lo, nie będzie łatwo. Wbrew pozorom nie są to łatwe studia.

Jeśli masz jakieś pytania ogólnie co do kierunku, chętnie odpowiem. Jednak jak jest konkretnie w Lublinie, pojęcia nie mam ;]
_MidianOna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 22:31   #5
asia03
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _MidianOna_ Pokaż wiadomość
Dokładnie. Ale widać czasami na studia idą ludzie, którzy raczej nie powinni na nie iść.

Choć co do rozszerzenia się nie zgodzę. Trzeba patrzeć jakie są wymagania na konkretnej uczelni.
Ja początkowo miałam zdawać biologie rozszerzoną. Ale jak zobaczyłam że na WUMie (kier. pielęgniarstwo) NIE BIORĄ POD UWAGĘ, CZY MATURA JEST ROZSZERZONA CZY PODSTAWOWA (np. 50% podst = 50% rozsz), zdawałam podstawę. Wiadomo, że podstawa pójdzie lepiej, więc byłoby nie rozsądne zdawać rozsz, skoro zależało mi na tej jednej konkretnej uczelni i kierunku.

Ale licz się z tym, że niestety jak nie miałaś (lub nie uczyłaś się ) rozszerzenia w lo, nie będzie łatwo. Wbrew pozorom nie są to łatwe studia.

Jeśli masz jakieś pytania ogólnie co do kierunku, chętnie odpowiem. Jednak jak jest konkretnie w Lublinie, pojęcia nie mam ;]
To tu mnie zdziwiłaś... Nie sądziłam, że gdziekolwiek nie patrzą na to, czy jest zdawane rozszerzenie czy podstawa... A i faktycznie, źle szukałam mój błąd

Edytowane przez asia03
Czas edycji: 2011-03-08 o 22:32
Stary 2011-03-11, 15:13   #6
_MidianOna_
Raczkowanie

Nie patrzą. Właściwie ja nawet dostałam się na wum bez biologii. Zdawałam ją, ale jako że matematyka poszła mi trochę lepiej, to ją uwzględniłam. Jeśli chodzi o procenty, miałam polski pisemny 82%, angielski ustny 95% i matematyka 78%. Właściwie dostał się prawie każdy co chciał, ale teraz za to większość siedzi i kwiczy. I wściekają się, że nie zaliczyli ćwiczeń z anatomii, chociaż nawet po kursie nie wiedzą gdzie jest odcinek lędzwiowy kręgosłupa

Myślę, że dostać dostaniesz się bez problemu. Tylko zastanów się czy naprawdę chcesz. Są to bardzo fajne, ciekawe studia. Ale wcale nie łatwe i bardzo specyficzne. Trzeba to lubieć. Przepraszam, że tak piszę, nie chcę Cie zniechęcić czy coś. Po prostu aż coś mi się robi jak patrze na większość osób u mnie na roku. 0 zainteresowania, jakiś ambicji, żeby się czegoś nauczyć, żeby później być dobrym w swoim zawodzie. Tylko narzekanie, narzekanie, bo przecież "to miały być łatwe studia". I odbębnianie wszystkiego co się da...
Stary 2011-03-13, 13:04   #7
asia03
Przyczajenie

Wielkie dzięki za odpowiedź, bardzo mi się przydała. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to łatwy kierunek. Myślą tak tylko ci, którzy nic nie wiedzą na temat tego zawodu, bo wydaje się, że to tylko zwykła pomoc. A jednak wymaga dużej wiedzy, a przede wszystkim powołania

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-18, 15:24   #8
niedbalec
Przyczajenie

Witam Mam takie pytanko do studentek farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie!! Czy konieczne jest zdawanie matury z biologii i chemii na poziomie rozszerzonym ? cze nie może bić ewentualnie jeden z nich na poziomie podstawowym?? Byłam bym wdzięczna za odpowiedz1
niedbalec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 15:46   #9
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 02:46   #10
_MidianOna_
Raczkowanie

Dokładnie. Nie dość że rozszerzenie, to jeszcze naprawdę DOBRZE zdana matura. Na farmację, nawet do Lublina jest bardzo trudno się dostać.
Stary 2011-08-25, 17:08   #11
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Dot.: Uniwersytet Medyczny w Lublinie i WSEI DIETETYKA

UP

Hej Dziewczyny

A czy jest tutaj moze jakaś studentka dietetyki na UM Lublin? Chciałabym się dowiedzieć paru informacji, a nigdzie nie mogę znaleźć owych studentek/ów
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 13:58   #12
andziaaa_89
Przyczajenie

WSEI-pielęgniarstwo

Hej.
Mam pytanie czy ktoś wybiera się w tym roku na studia pielegniarskie w systemie zaocznym (licencjat 3,5 roku) na WSEI ???
andziaaa_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:31   #13
Piasd
Przyczajenie

cześć dziewczyny
Mam pytanie o język obcy czy można go sobie wybrać na uniwersytecie medycznym w Lublinie?Jeśli tak to jakie są języki do wyboru?
Piasd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 16:53   #14
martuuu9
BAN stały

są tu jakieś studentki fizjoterapi um w lbn ?
martuuu9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 20:03   #15
Morfinka 20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia03 Pokaż wiadomość
jesli chodzi o kierunek pielegniarstwo na UM w Lublinie (i w innych miastach raczej też) to nie owijając w bawełnę, możesz zdawać sobie co chcesz i na jakim poziomie chcesz, bo dostać się nie jest trudno, miejsc jest chyba 150 albo nawet 200. Na listach były osoby, które wybrały do rekrutacji tylko obowiązkowe przedmioty zdawane na maturze i to też na poziomie podstawowym i nie z jakimiś super wynikami, także tym nie musisz się martwić

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Napisane przez niedbalec Pokaż wiadomość
Witam Mam takie pytanko do studentek farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie!! Czy konieczne jest zdawanie matury z biologii i chemii na poziomie rozszerzonym ? cze nie może bić ewentualnie jeden z nich na poziomie podstawowym?? Byłam bym wdzięczna za odpowiedz1
na lekarski, stomatologię, analitykę medyczną i farmację liczą się wyniki TYLKO z chemii i biologii rozszerzonej i jak ktoś wspomniał napisanych bardzo dobrze.

I błagam ludzie, szukajcie takich informacji sobie sami, to nie jest tajne przez poufne. Wiem, jak mnie to denerwuje mogę nie odpowiadać, ale weźcie się zastanówcie. Studiowanie pielęgniarstwa czy farmacji jest jednak trudniejsze niż wklepanie dwóch słów w google...
Morfinka 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-03, 12:41   #16
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Morfinka 20 Pokaż wiadomość
jesli chodzi o kierunek pielegniarstwo na UM w Lublinie (i w innych miastach raczej też) to nie owijając w bawełnę, możesz zdawać sobie co chcesz i na jakim poziomie chcesz, bo dostać się nie jest trudno, miejsc jest chyba 150 albo nawet 200. Na listach były osoby, które wybrały do rekrutacji tylko obowiązkowe przedmioty zdawane na maturze i to też na poziomie podstawowym i nie z jakimiś super wynikami, także tym nie musisz się martwić

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

na lekarski, stomatologię, analitykę medyczną i farmację liczą się wyniki TYLKO z chemii i biologii rozszerzonej i jak ktoś wspomniał napisanych bardzo dobrze.

I błagam ludzie, szukajcie takich informacji sobie sami, to nie jest tajne przez poufne. Wiem, jak mnie to denerwuje mogę nie odpowiadać, ale weźcie się zastanówcie. Studiowanie pielęgniarstwa czy farmacji jest jednak trudniejsze niż wklepanie dwóch słów w google...
Tez się zastanawiam jak to możliwe,że ktos chce studiować (co by to nie był za kierunek), a nie potrafi poszukac takiej informacji...Ja jestem starym rocznikiem, kiedy w podstawówce nie było ani jednego komputera, a w LO piwiedzieli nam teoretycznie,że jest cos takiego jak internet Jak ktos chciał wiedzieć z czego zdawać egzamin wstępny (nie było matur decydujących o przyjęciu na studia) to szukał tego w aktualnym informatorze zakupionym przez bibliotekę (jeden informator na całą szkołę czy pół miasta...) albo jechał na uczelnię sie dowiedzieć (no jak sie wybierał do innego województwa to miał problem aby tam pojechac bo przecież szkoła...) tudzież dzwonił (oczywiście z telefonu stacjonarnego bo komórki miały nieliczne osoby; były wtedy drogie...a numeru szukała sie w książce telefonicznej). Można też było skorzystać z internetu (jak ktoś umiał, bo w szkole tego nie pokazywali przecież) w miejskiej bibliotece - była kolejka chętnych i zapisy na konkretna godzinę
Teraz to ludziom ciężko w google wpisac nazwę uczelni, aż dziwne że nie będzie im ciężko studiować...
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości