BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-03, 09:19   #2581
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Cytat:
Napisane przez kokosa_nka Pokaż wiadomość
Widzę, że nikt nie zauważył mojego postu.
Powiem tylko, że strasznie mi przykro, czuję się zwyczajnie oszukana! Po 19 latach nauki, skończeniu 2 kierunków studiów, 2 kursach nie mam szans na lepszą pracę.
Ja czytałam Twojego posta, ale nawet nie wiem co mam napisać...? Taki nasz kochany kraj . Niestety...
I na co nam te studia....

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 10:44   #2582
niechcemisiewymyslacnicka
Przyczajenie

hej kobitki. przylacze sie do was
obecnie pracuje na pol etatu, na razie okres probny, ale to taka firma, ze nie wiadomo czy za 2-3 miesiace bedzie dalej istniec. pracy szukalam uwaga!....prawie 3 lata! w tym czasie odbylam staz, kurs, dorabialam sobie sprzedajac rzeczy przez all.. mam wyzsze wyksztalcenie, ale nic nie warte bo to pedagogika - czyli najwieksze bezrobocie. ofert pracy w zawodzie w ciagu 3 lat widzialam moze z 4!
wiem jak to jest byc bezrobotna, jak codziennie sie wstaje nie wiedzac po co, jak sie unika znajomych bo beda sie pytac czy JUZ znalazlam prace, jak rodzice beda ciagle wypominac inni maja prace a ty nie! jak prawie caly dzien siedzialo sie w necie w poszukiwaniu ofert a i tak nic sie nie wysylalo, bo nie spelnialam wymagan itp. faktycznie przyznaje sie tak do pol roku po studiach pracy raczej nie szukalam, ale jak przyszedl kryzys to zaczela sie goraczka poszukiwan. ostatnio cos we mnie peklo, nigdy nie sadzilam ze dojdzie do takiej sytuacji i gdyby nie obecna praca to chyba wyladowalabym na prochach. to zalosne, ze mlody czlowiek chce pracowac nawet za jalmuzne jaka jest 1000zl, a i tak nie ma pracy bo brakuje doswiadczenia.
to bezrobocie tak we mnie wsiaknelo, ze pomimo iz dopiero od niedawna pracuje, to ciagle czuje sie jak bezrobotna, bo to tylko praca na pol etatu, no i ciagla niepewnosc co bedzie dalej... chcialabymn wyjechac za granice, ale ogranicza mnie jezyk. dlatego tez obiecalam sobie ze juz nie zmarnuje ani chwili i bede sie go uczyc. moim marzeniem jest zas wlasna dzialalnosc tylko brakuje najwazniejszego.... dobrego pomyslu
niechcemisiewymyslacnicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:00   #2583
Unicode
Raczkowanie

Studia sa dobre, jesli sa wybrane madrze.

Jesli kokosanka skonczyla typowo akademicki kierunek, to gdzie chciala znalezc prace? Po jej kierunku to albo praca naukowa albo informatyk w banku (ew. szpital jesli to fizyka medyczna).

A dobrym grafikiem (z calym szacunkiem) to po kilku kursach sie nie zostanie (nie twierdze, ze kokosanka jest zlym).

Edytowane przez Unicode
Czas edycji: 2011-03-03 o 11:01
Unicode jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:03   #2584
kokosa_nka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Unicode Pokaż wiadomość
Studia sa dobre, jesli sa wybrane madrze.

Jesli kokosanka skonczyla typowo akademicki kierunek, to gdzie chciala znalezc prace? Po jej kierunku to albo praca naukowa albo informatyk w banku (ew. szpital jesli to fizyka medyczna).

A dobrym grafikiem (z calym szacunkiem) to po kilku kursach sie nie zostanie.
Skończyłam politechnikę.

Studia wybrałam zgodnie z pasją i talentem.

A skąd wiesz z całym szacunkiem jakim jestem grafikiem? Widziałaś moje prace?

To się nazywa wsparcie, brawo Chyba nie mam tu czego szukać.
Powodzenia dziewuszki

Edytowane przez kokosa_nka
Czas edycji: 2011-03-03 o 11:05
kokosa_nka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:04   #2585
Nuna131
Przyczajenie

pomóżcie, proszę
Nuna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:06   #2586
Unicode
Raczkowanie

Cytat:
Skończyłam politechnikę.

To się nazywa wsparcie, brawo Chyba nie mam tu czego szukać
Napisalam, ze nie wiem jakim jestes grafikiem, bo prac nie widzialam.

Po prostu fizyka (czy uniwersytecka czy politechniczna) nie jest przyszlosciowym kierunkiem (mimo iz daje mityczny tytul inzyniera). Nie oznacza, ze skazuje na bezrobocie ale musisz sobie zdawac sprawe, ze predzej cie zechca jako programiste c++ niz jako grafika.
Stary 2011-03-03, 11:31   #2587
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ja wczraj oglądałam program na tvp2 i była tam dziennikarka która nie ma nawet skończonej matury ! Nie pamiętam jej nazwiska, ale teraz jak to sięma do tego że pracuje w telewizji skoro ludzie po studiach nie mogą się tam dostać . to jest Polska właśnie

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:37   #2588
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mobi87 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, jestem po tym próbnym tygodniu i mam od jutra umowę na okres próbny (3 m-ce) praca w charakterze sekretarki, dużo obowiązków ale sporo w sumie takich pierdołek niewymagających zbytnio myślenia, mam nadzieje że będzie dobrze. Niestety płaca taka sobie 1000 zł na rękę ale firma ma swoje laboratorium i obiecali mi że jak już się wdrożę w ten sekretariat to potem będą mnie przyuczać do pracy w labo i na tym najbardziej mi zależy. Także na razie opuszczam grono bezrobotnych ale będę tu często zaglądać i trzymam za Was wszystkie kciuki dziewczyny!!
gratuluje
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 11:40   #2589
Nuna131
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
jestem bezrobotną bez prawa do zasiłku (niestety). Mam szanse na pracę w urzędzie z interwencji. Nie wiem jednak jak napisać podanie (nie wiem na jakie stanowisko mnie skierują i czym będę się zajmować). Może któraś z Was może mi coś doradzić?
Stary 2011-03-03, 11:41   #2590
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
ja wczraj oglądałam program na tvp2 i była tam dziennikarka która nie ma nawet skończonej matury ! Nie pamiętam jej nazwiska, ale teraz jak to sięma do tego że pracuje w telewizji skoro ludzie po studiach nie mogą się tam dostać . to jest Polska właśnie
Moim zdaniem studia tylko w niewielu zwodach pomagają znaleźć pracę.Większość młodych ludzi w ogóle nie pracuje zgodnie z ukończonym kierunkiem studiów.
A ja teraz patrze na tych znajomych co nie chcili się uczyć, poszli do zawodówki....dzisiaj mają fuche i pracę, a kto bardziej pracowity i zdolny ma nawet z tego dobre pieniądze

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Nuna131 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
jestem bezrobotną bez prawa do zasiłku (niestety). Mam szanse na pracę w urzędzie z interwencji. Nie wiem jednak jak napisać podanie (nie wiem na jakie stanowisko mnie skierują i czym będę się zajmować). Może któraś z Was może mi coś doradzić?
Chodzi o pracę interwencyjne z Urzedu Gminy ?
Stary 2011-03-03, 11:42   #2591
antunka
Zakorzenienie

Cytat:
Skończyłam politechnikę.

Studia wybrałam zgodnie z pasją i talentem.

To się nazywa wsparcie, brawo Chyba nie mam tu czego szukać.
Powodzenia dziewuszki
Kochana nie przejmuj się jednym głupim (z całym szacunkiem ) komentarzem. Nawet jak ktoś nie ma wyższego wykształcenia albo wybrał kierunek zgodny ze swoimi zainteresowaniami choć nie gwarantujący pracy to nie powód, żeby go traktować jak gorszy gatunek. Każdy ma prawo pracować i czuć się doceniany niezależnie od skończonego kierunku! Jesteśmy w trudnej sytuacji i czujemy się oszukane bo skończyłyśmy studia i nie mamy pracy. Ale nikt nam nie zabroni tak się czuć, myśleć i mówić! A każde studia coś dają nawet jak Unicode twierdzi nie są mądrze wybrane. Wiadomo, że na pracę będziemy musiały cierpliwie poczekać ale to nie znaczy, że zmarnowałyśmy te kilka lat życia na studiowanie. Bo nie wiem jak wy ale ja uważam, że to był fantastyczny czas i jakbym miała jeszcze raz wybierać to nadal wybrałam kierunek jaki skończyłam, tryb, miasto, uczelnię i wszystko co się wiąże ze studiowaniem.
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-03, 11:43   #2592
Nuna131
Przyczajenie

tak. Była by to praca w UrzEdzie Gminy (jak się uda)
Stary 2011-03-03, 11:47   #2593
Unicode
Raczkowanie

Komentarz nie jest glupi lecz trafnie przedstawiajacy sytuacje na rynku.

Nie macie prawa czuc sie oszukane, bo nigdzie nie jest napisane, ze studia gwarantuja jakakolwiek prace. Nie napisalam tez, ze zmarnowalyscie czas na nauke badz ze jestescie podgatunkiem.

Napisalam jedynie, ze jesli ktos nie moze znalezc pracy w wybranym zawodzie, powinien sie przekwalifikowac. Do tego napisalam, ze chociaz Fizyka Techniczna nie jest przyszlosciowym kierunkiem, daje pewne umiejetnosci (programowanie), ktore mozna "sprzedac" na rynku pracy.
Stary 2011-03-03, 11:47   #2594
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem studia tylko w niewielu zwodach pomagają znaleźć pracę.Większość młodych ludzi w ogóle nie pracuje zgodnie z ukończonym kierunkiem studiów.
A ja teraz patrze na tych znajomych co nie chcili się uczyć, poszli do zawodówki....dzisiaj mają fuche i pracę, a kto bardziej pracowity i zdolny ma nawet z tego dobre pieniądze

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Chodzi o pracę interwencyjne z Urzedu Gminy ?
wiesz ja skończyłam T4, mam zdany egzamin zawodowy, i całe 6 linijek zawodów w których moge pracować tylko z samym tytułem tegoż właśnie technika i co ? nic, bo to mi tego nie gwarantuje niestety, studia mam zgodne z kierunkiem T4, kurs z UP mam zgodny z kierunkiem T4 i studiami, teraz robię kolejny kurs zgodny z tymi poprzednimi rzeczami i co ? do marketu mnie nie przyjmą bo mam już doświadczenie i co najważniejsze mam inne wykrztałcenie niż potrzeba na kase ;p

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2011-03-03, 11:58   #2595
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Możesz napisać coś w stylu:

Szanowni Państwo,
zwracam się z prośbą o przyjęcie mnie do organizowanych przez Urząd prac interwencyjnych.
Pracowałam dotychczas w... jako... na stanowisku... Do głównych moich zadań należało...
Jestem osobą... Potrafię...
Praca na oferowanym przez Państwa stanowisku jest dla mnie szansą na zdobycie nowego doświadczenia (usamodzielnienie się itp.)
Jeżeli są Państwo zainteresowani moją osobą, uprzejmie proszę o kontakt w celu zaproponowania dogodnego dla Państwa terminu spotkania.

Czy jakoś tak. Nie jestem w tym specjalistą, to raz, więc moga być tu jakieś błędy itd.

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-03, 11:58   #2596
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym poszła i popytala na miejscu? Nie trzeba jakiegoś wniosku wypełnić ?
Stary 2011-03-03, 12:02   #2597
Nuna131
Przyczajenie

mam napisać podanie. nie wiadomo na jakich stanowiskach będę pracować, dlatego mam problem z napisaniem
Stary 2011-03-03, 12:02   #2598
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz ja skończyłam T4, mam zdany egzamin zawodowy, i całe 6 linijek zawodów w których moge pracować tylko z samym tytułem tegoż właśnie technika i co ? nic, bo to mi tego nie gwarantuje niestety, studia mam zgodne z kierunkiem T4, kurs z UP mam zgodny z kierunkiem T4 i studiami, teraz robię kolejny kurs zgodny z tymi poprzednimi rzeczami i co ? do marketu mnie nie przyjmą bo mam już doświadczenie i co najważniejsze mam inne wykrztałcenie niż potrzeba na kase ;p
za duzo wymgaja nawet do byle jakiej pracy
Stary 2011-03-03, 12:02   #2599
Nuna131
Przyczajenie

dopiero Urząd występuje do UP

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-03, 12:05   #2600
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
a byłaś się pytać w UG czy kogoś szukają? pytałaś się na jakie stanowiska itd.? tam to i tak jest zazwyczaj praca biurowa, przynieś, wynieś , pozamiataj, zrób ksero, roznieś pocztę itd. to nawet w podaniu można napisac że kazde stanowisko będzie ci odpowiadać, że lubisz prace biurowe itd.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2011-03-03, 12:11   #2601
Nuna131
Przyczajenie

A jak umotywowac swoją prośbę? Tym, że nie mam z czego żyć? (jestem sama)
Stary 2011-03-03, 12:11   #2602
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
a na jakiej pracy ci zalezy ? Na takie stabowsiko napisz. Zawsze możesz uogólnić., jeśli nie masz konkretów.
Jesli kazda praca cie zadowoli to tez to napisz.

Prace interwencyjne to też chyba sprzątanie w miescie itp. ? Nie tylko stanowiska biurowe
Stary 2011-03-03, 12:34   #2603
Nuna131
Przyczajenie

coś wymyślę (mam nadzieję)
A jakie dokumenty jeszcze załączyć? Dyplom ukończenia szkoły?
Świadectwo pracy? Dokument z UP że jestem bezrobotna? Nie wiem czy coś jeszcze...
Stary 2011-03-03, 12:38   #2604
black-bubu
Zakorzenienie

Mobi gratuluję Kokosanko UP dofiansowało Ci kursy z grafiki ? Do tej pory myślałam, że stawiają na takie bardziej biurowe kursy - rachunkowość, księgowość, BHP, administracja. Nie wiedziałam, że w sztukę też się zagłebiają
Nuna nie ma potrzeby załanczać żadnych dokumentów, ewentualnie możesz napisac, że jesteś studentką o ile jesteś, lub, że masz sanepidowską o ile masz. Ja łaziłam po inwentaryzacjach, ale od nas ani podań nie chcieli, ani dokumentów. Tylko człowiek pisać, że chce iść i oddzwaniali.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 12:45   #2605
Nuna131
Przyczajenie

black-bubu, chodziło mi o prace interwencyje nie inwentaryzacje
Stary 2011-03-03, 13:02   #2606
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Wykształcenie, z całym szacunkiem

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
Mobi gratuluję Kokosanko UP dofiansowało Ci kursy z grafiki ? Do tej pory myślałam, że stawiają na takie bardziej biurowe kursy - rachunkowość, księgowość, BHP, administracja. Nie wiedziałam, że w sztukę też się zagłebiają
Nuna nie ma potrzeby załanczać żadnych dokumentów, ewentualnie możesz napisac, że jesteś studentką o ile jesteś, lub, że masz sanepidowską o ile masz. Ja łaziłam po inwentaryzacjach, ale od nas ani podań nie chcieli, ani dokumentów. Tylko człowiek pisać, że chce iść i oddzwaniali.
Załączać...również z szacunkiem do Twojej osoby...

Nie rozumiem dlaczego ludzie "chwalą" się ukończonymi studiami i tytułem, skoro takie błędy robią mnie to razi okrutnie, może pracodawcę również.
No chyba, że to było celowe albo wrodzone - wtedy zwracam honor i przepraszam już się nie czepiam, wybaczcie i nie bijcie

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 13:45   #2607
Nuna131
Przyczajenie

aż boję sie pisać, żeby wprawne oko nie znalazło jakiegoś "byczka"
Stary 2011-03-03, 13:57   #2608
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
aż boję sie pisać, żeby wprawne oko nie znalazło jakiegoś "byczka"
Nie przesadzajmy żadnych skrajności...rzuciło mi się w oczy, bo czasem podczytuję to taka dobra rada dla chcących pracować od września pracuję w prywatnej firmie, stanowisko biurowe: recepcja, sekretarka, asystentka, no takie wiecie..."wszystko i nic" w sumie. Czasem pisma wychodzą spod mojej ręki, które potem szef czyta i podpisuje...nie chciałabym mu podrzucić czegoś z bykami
Ja wiem, że to inna sytuacja, miejsce, "tutaj nie trzeba" na to zwracać uwagi, etc. Moim zdaniem jednak warto, wszędzie
Nie czepiałam się ani 88Ekaterina88 ani black-bubu (to były najświeższe błędy po prostu, stąd te przykłady). Uważam, że dużo wnosicie do wątku i niech tak pozostanie.
PS: Edytor na wizażu w zasadzie sam poprawia (pokazuje) nasze błędy, zero wysiłku

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 15:13   #2609
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

kokosanka, grafik grafikowi nierówny wiec nie wiedziałam czy się wypowiadać w temacie. Wydajesz się być fajną mądra ogarnięta babeczka trafia mnie, że tacy wyksztalceni, zaradni ludzie nie moga znaleźć w pracy. I do tego z pasja

Chodzi mi o to, że moj znajomy jest grafikiem, skończyl studia, poźniej odbywal jakis staz, ale w małej mieścinie i niewiele z tego wyniósł. Sam działa, ma swoją stronę internetową, projektuje strony dla wielu osób, ostatnio dla naszego zaprzyjaźnionego pubu. I znalazł prace w duzym mieście. Ciagle coś działa na odległość, nie narzeka na brak zleceń, ale nie znam się na tym, nie wiem co Ty robisz, ale on głównie działa na wlasna reke, niestety bez zadnej działalności , kiedys mi tlumaczyl ze to nie takie latwe zalozyc sobie firme. Nie wiem jakim Ty mieszkasz miescie, ale wiem jedno - w mniejszych miastach ciezko sie rozwijać

Ja dzis po kolejnej wizycie w UP. jak Ty odbylas te kursy? przeciez to graniczy z cudem, raz że taki kurs trzeba dobrze uzasadnić, a dwa znaleźć pracodawce, ktory po danym kursie Cie przyjmie. No porazka. kto by na mnie czekal az zrobie kurs. Ehh
Stary 2011-03-03, 15:27   #2610
fiolka208
Rozeznanie

Jestem po wizycie w PUPie i jak skrót ich instytucji wskazuje było do du*y,czyli jak zwykleNikogo nie wysadziłam w powietrze (tylko dlatego,że PUP jest w ładnym,zabytkowym budynku ).Babka,która mnie obsługiwała olała mnie totalnie i zamiast odpowiadać na moje pytania,wepchnęła mi oferty pracy do przejrzenia (które z resztą znam na pamięć,a w większość z nich to oferty typowo męskie) i nie kazała d*py zawracać.No w końcu ona jest tylko doradcą zawodowym,więc nie miała takiego obowiązku żeby mi wytłumaczyć pewne kwestie.W maju znów do niej wpadnę na kawkęObym wcześniej pracę znalazła,bo wkur*iają mnie te baby na masę.....
Znalazłam JEDNA ofertę w miarę dla mnie git.W agencji reklamy na stanowisko przynieś-podaj-pozamiataj.Wysłałam LM i CV.Się okaże...Oczywiście info o pracy sama wygrzebałam,w PUP nic o niej nie wiedzieli

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości