Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-26, 17:10   #931
poissonivy
Zakorzenienie

Dot.: Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
LSIL to hpv/CIN1 a HSIL to CIN2 i CIN3.

Chodzi mi o to że w wycinkach(nie w rozmazach) kolio nie wyszły No może być i tak, że się leczy samo..

Dodatkowo jeszcze jakiś guzek sobie wymacałam na piersi, normalnie zwariować mi idzie ostatnio
W wycinku nie wyszły? To bardzo w takim razie dziwne.

To pewnie torbiel, ja mam mnóstwo torbieli, a dawno robiłaś usg piersi?
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 17:16   #932
mel89
Zakorzenienie

No dziwne, dziwne. Ale dowiem się co i jak w sobotę

Nigdy nie robiłam usg piersi.. ostatnie palpacyjne badanie piersi u gina miałam w listopadzie i wszystko było dobrze. Ale ostatnio jak leżałam to sobie wymacałam jakąś kuleczkę, to było w około 16-18 dniu cyklu, a mam cykle 28-30dniowe. Jak stałam to jej nie czułam, ale tak się macałam że teraz czuć na stojąco.. jak przed okresem jestem to może jakiś gruczoł i się powiększył teraz od tego macania. To chyba nie torbiel bo jest twarde i przesuwalne, ale względem podłoża chyba nie. Poza tym jest od strony mostka więc się cykam : (

O, i jeszcze wyczułam że ta kuleczka jest z jednej strony zespawana z czymś podłużnym, może to gruczoł powiększony? Na razie staram się nie panikować i nie macam, w sobotę lekarz mnie zmaca ; )

Edytowane przez mel89
Czas edycji: 2011-01-26 o 17:37
mel89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 18:48   #933
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nie robiłam usg piersi.. ostatnie palpacyjne badanie piersi u gina miałam w listopadzie i wszystko było dobrze. Ale ostatnio jak leżałam to sobie wymacałam jakąś kuleczkę, to było w około 16-18 dniu cyklu, a mam cykle 28-30dniowe. Jak stałam to jej nie czułam, ale tak się macałam że teraz czuć na stojąco.. jak przed okresem jestem to może jakiś gruczoł i się powiększył teraz od tego macania. To chyba nie torbiel bo jest twarde i przesuwalne, ale względem podłoża chyba nie. Poza tym jest od strony mostka więc się cykam : (

O, i jeszcze wyczułam że ta kuleczka jest z jednej strony zespawana z czymś podłużnym, może to gruczoł powiększony? Na razie staram się nie panikować i nie macam, w sobotę lekarz mnie zmaca ; )
Oj Mel zaraz dostaniesz ode mnie bacikiem na usg piersi marsz
Stary 2011-01-27, 08:14   #934
AgatkaL
Wtajemniczenie

mel89...koniecznie idź na USG. Ja byłam jakieś 3 tyg temu na kontrolnym USG piersi - na szczęście było czysto.

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 09:11   #935
bernadka10
Raczkowanie

witam dziewczyny
proszę o interpretację wyniku cytologi:
Złuszczanie komórek superficjalnych i intermedialnych nabł. wielow. płaskiego. Flora bakteryjna mieszana-niel.. Poj. Lactobacillus vg. Nieliczne leukocyty. W rozmazie z kanału szyjki macicy : d. liczne gr. kom. endocerwikalnych, nieliczne leukocyty, gr. wg. Pap. II
Jest to badanie profilaktyczne, czy powinnanm udać się do ginekologa z góry dzieki za pomoc.
bernadka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 13:56   #936
flybird
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bernadka10 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny
proszę o interpretację wyniku cytologi:
Złuszczanie komórek superficjalnych i intermedialnych nabł. wielow. płaskiego. Flora bakteryjna mieszana-niel.. Poj. Lactobacillus vg. Nieliczne leukocyty. W rozmazie z kanału szyjki macicy : d. liczne gr. kom. endocerwikalnych, nieliczne leukocyty, gr. wg. Pap. II
Jest to badanie profilaktyczne, czy powinnanm udać się do ginekologa z góry dzieki za pomoc.
wg mnie wynik jest całkiem ok. może ta nieliczna flora bakteryjna i leukocyty - ale to takie delikatne i wydaje mi się, że gdybyś połykała sobie lacibios femina przez jakiś czas (bo mało masz trochę lactobacillusów), to powinno być dobrze. niemniej oczywiście jak się martwisz, to warto na konsultację do ginekologa się wybrać
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 07:39   #937
bernadka10
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź, kupię sobie te tabletki i zobaczymy
bernadka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 23:09   #938
mel89
Zakorzenienie

Hej, dostałam jakieś globulki na infekcje wirusowe, apteka musi mi je przygotować, jutro będą do odebrania. Za dwa miesiące mam zrobić kontrolną cytologię u niego, w szpitalu onkologicznym gdzie ponoć wyniki są sprawdzone i pewne. I jak infekcja będzie wyleczona to mi zamrozi nadżerkę i tyle. A jeśli się nie zaleczy to nie wiem w sumie.. wierzę, że ją zwalczę Aha, jak się nie zaleczy to wytypujemy typ wirusa i będziemy się zastanawiać co dalej.

A z tym guzkiem to powiedział że pewnie przez okres i fakt, że schudłam 7 kilo w ciągu 3 miesięcy, jeśli guzek nie zniknie po okresie to mam iść na usg. Ale jego zdaniem jeśli nie zniknie to pewnie jest torbielka, oczywiście spytałam czy to może być guzek nowotworowy a on mówi że nawet na pół procent nie jest to guzek rakowy. Pewnie i tak pójdę na to usg jak mi się sesja skończy, po co mam się niepokoić
Stary 2011-01-31, 08:41   #939
AgatkaL
Wtajemniczenie

mel89...no to życzę powodzenia w walce z tym "paskudztwem" !!! Oby wszystko szybko się wyleczyło !!! A swoją drogą, to nie miałam pojęcia, że takie zmiany można zaleczać globulkami, mi to zawsze się kojarzyło, że to jest już do wycięcia. Dobrze, ze miałam inne pojęcie na ten temat.

Jesteśmy zaręczeni !!!

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
Stary 2011-02-03, 11:35   #940
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jego zdaniem jeśli nie zniknie to pewnie jest torbielka, oczywiście spytałam czy to może być guzek nowotworowy a on mówi że nawet na pół procent nie jest to guzek rakowy. Pewnie i tak pójdę na to usg jak mi się sesja skończy, po co mam się niepokoić
Ja mam dużo torbielek, więc to nic strasznego. Koniecznie idź na usg

za dalszą walkę z kłopotami
Stary 2011-02-03, 17:55   #941
freshona
Zadomowienie

Subskrybuję wątek.
Jestem po cytologii (PAP III) i kolposkopii - sama szyjka ok, ale materiał pobrany z kanału szyjki CIN 1, rozmaz cytologiczny wykonany przy okazji badania kolposkopowego - LSIL i CIN 1

Mam się zgłosić do ginekologa. Wiem, że mogło być gorzej, natomiast martwi mnie, że zmiany są w kanale szyjki.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 08:37   #942
AgatkaL
Wtajemniczenie

Po wczorajszej wizycie w szpitalu wróciłam z dobrymi wieściami. Po kolejnej kolposkopii okazało się, że nie będą robić wycinków tylko mam zastosować kurację przeciwzapalną i nadżerka do wymrożenia. Echhh...zgłupiałam już...przy kilku kolposkopiach wychodziło coś nie tak, a teraz coś innego...no cóż dla mnie to dobrze, może coś się zaleczyło po globulkach które brałam. Już nie mam siły o tym myśleć. Tylko niezrozumiałe jest dla mnie dlaczego nikt wcześniej nie zalecił mi jakiejś kuracji przeciwzapalnej? Teraz biorę Macmiror Complex 500...może coś mi pomoże, ponoć to świetny lek.

Jesteśmy zaręczeni !!!

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
Stary 2011-02-07, 21:05   #943
manhattan89
Raczkowanie

Czesc Mam pytanie co do mojej cytologii. Robilam ja w polowie grudnia ale dopiero teraz dokladnie obejrzalam wynik. Czy muszę isc do lekarza jesli: Jakość rozmazu: liczne komórki zapalne, ocena ograniczona. ogolna ocena rozmazu: rozmaz prawidłowy. zmiany nienowotworowe:zmiany odczynowe związane z naprawą lub zapaleniem. grupa wg papanicolaou: II
Może to być związane z tym że mam nadżerkę? Pani doktor powiedziała mi na pierwszej wizycie o niej ale stwierdzila ze nic sie nie dzieje i ze jak mam 21 lat i nigdy nie rodzilam to nie trzeba jej usuwac. czy muszę isc do pani doktor po jakies leki z taki wynikiem cytologii? z gory dziękuje za jakiekolwiek infromacje pozdrawiam
manhattan89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 12:33   #944
bianeczkaa
Zakorzenienie

Mam takie nurtujące pytanie. Czy jeśli w pochwie znajdują się plemniki po stosunku, czy to ma wpływ na wynik cytologii Bo zastanawiam się, czy przed tym badaniem powinnam zachować wstrzemięźliwość

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 13:08   #945
flybird
BAN stały

ogólnie dzień przed cytologia nie powinno się współżyć, ale wynika to bardziej z ew. otarć niż plemników...
Stary 2011-02-14, 18:05   #946
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Kurczę, dziś odebrałam wyniki cytologii. Byłam pewna że wszystko będzie ok, miałam tylko jednego partnera(dla niego też jestem pierwsza). Dbam o higienę intymną. Weszłam do gabinetu a pielęgniarka do mnie, ze to jest do leczenia(nic poza tym mi nie powiedziała). Normalnie się przestraszyłam i popłakałam. Potem moja mama tam zadzwoniła, bo je zna i jej powiedziały, że to grzybica(****a, a mi to nie mogły powiedzieć). Kazała się zapisać na wizytę, ale terminy są dopiero po 20 marca. Wiecie może jak to się leczy, czy jest kosztowne? Weszłam na wątek o cytologii i nadżerkach jagi_2001 i wywnioskowałam że to cytologia określająca czystość pochwy(jak to brzmi). Z tego by wynikało że mam już ten 4 stopień, czy to oznacza, że mam to już od dłuższego czasu? Aha i czy mogłam tym zarazić chłopaka? Jak to sprawdzić?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 19:55   #947
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Kurczę, dziś odebrałam wyniki cytologii. Byłam pewna że wszystko będzie ok, miałam tylko jednego partnera(dla niego też jestem pierwsza). Dbam o higienę intymną. Weszłam do gabinetu a pielęgniarka do mnie, ze to jest do leczenia(nic poza tym mi nie powiedziała). Normalnie się przestraszyłam i popłakałam. Potem moja mama tam zadzwoniła, bo je zna i jej powiedziały, że to grzybica(****a, a mi to nie mogły powiedzieć). Kazała się zapisać na wizytę, ale terminy są dopiero po 20 marca. Wiecie może jak to się leczy, czy jest kosztowne? Weszłam na wątek o cytologii i nadżerkach jagi_2001 i wywnioskowałam że to cytologia określająca czystość pochwy(jak to brzmi). Z tego by wynikało że mam już ten 4 stopień, czy to oznacza, że mam to już od dłuższego czasu? Aha i czy mogłam tym zarazić chłopaka? Jak to sprawdzić?
Nie jest to kosztowna kuracja, jednak wolałabym pójsć do jakiegoś innego lekarza aby było szybciej. Poza tym dziwi mnie, że lekarka nie powiedziała nic o wyniku, ja bym nie wyszła jakbym nie znała odpowiedzi. Co to za uzasadnienie "to sie leczy!" pryszcza też można leczyć tak jak raka :/

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 23:27   #948
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Nie jest to kosztowna kuracja, jednak wolałabym pójsć do jakiegoś innego lekarza aby było szybciej. Poza tym dziwi mnie, że lekarka nie powiedziała nic o wyniku, ja bym nie wyszła jakbym nie znała odpowiedzi. Co to za uzasadnienie "to sie leczy!" pryszcza też można leczyć tak jak raka :/
Moja mama pracuje w szpitalu więc jakoś mi załatwi wcześniejszą wizytę, ale... wkurzyłam się(bo inaczej traktują znajomych, a inaczej "normalnych" ludzi).

Stary 2011-02-15, 00:29   #949
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manhattan89 Pokaż wiadomość
ogolna ocena rozmazu: rozmaz prawidłowy. zmiany nienowotworowe:zmiany odczynowe związane z naprawą lub zapaleniem. grupa wg papanicolaou: II
Może to być związane z tym że mam nadżerkę?
Oczywiście, że są związane z nadżerką, ale zmiany są związane z naprawą (tak masz w cytologii napisane), więc powinno ją się zostawić w spokoju, jak nie zaleczy się sama, to należy pomyśleć nad rozmazem co ją wywołało i zaleczyć wówczas stan zapalny.
Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Mam takie nurtujące pytanie. Czy jeśli w pochwie znajdują się plemniki po stosunku, czy to ma wpływ na wynik cytologii Bo zastanawiam się, czy przed tym badaniem powinnam zachować wstrzemięźliwość
OMG
Ja będę bardzo niemiła, bierzesz się za seks, a nie wiesz, że przed cytologią nie wolno współżyć? Może przed praktyką najpierw należałoby trochę teorii łyknąć?

Przed cyto wstrzemięźliwość co najmniej 3 dniowa!!!
Cytat:
Potem moja mama tam zadzwoniła, bo je zna i jej powiedziały, że to grzybica(****a, a mi to nie mogły powiedzieć).
OMG lekarz dla mnie skreślony, na podstawie telefonu od kogoś (przecież nie wiadomo kto jest po drugiej stronie linii) ujawnia szczegóły Twojego zdrowia!
Lekarz nie powinien ujawniać tajemnicy lekarskiej, ja wniosłabym skargę do izby lekarskiej (czy jak to tam się nazywa).

U mnie można np. telefonicznie odebrać wyniki cytologii, ale trzeba podać numer karty i PESEL inaczej nie ma szans, że pani w recepcji poda je.
Cytat:
Aha i czy mogłam tym zarazić chłopaka? Jak to sprawdzić?
Jeżeli to rzeczywiście grzybica, to leczenie oczywiście obejmuje oboje partnerów chyba, że stosowaliście prezerwatywy, to wtedy nie.
Stary 2011-02-16, 18:39   #950
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
OMG lekarz dla mnie skreślony, na podstawie telefonu od kogoś (przecież nie wiadomo kto jest po drugiej stronie linii) ujawnia szczegóły Twojego zdrowia!
Lekarz nie powinien ujawniać tajemnicy lekarskiej, ja wniosłabym skargę do izby lekarskiej (czy jak to tam się nazywa).

U mnie można np. telefonicznie odebrać wyniki cytologii, ale trzeba podać numer karty i PESEL inaczej nie ma szans, że pani w recepcji poda je.

Jeżeli to rzeczywiście grzybica, to leczenie oczywiście obejmuje oboje partnerów chyba, że stosowaliście prezerwatywy, to wtedy nie.
Zle napisałam. Mama tam pojechała. Zna te pielęgniarki, bo sama pracuje w szpitalu. Podpisywałam kiedyś taką kartę, komu jeszcze udostępniać informacje o stanie zdrowia czy jakoś tak? Przy podpisywaniu miałam jakieś wątpliwości, już nie pamiętam o co chodziło, ale i tak... co, jeśli moja mama by tam poszła i np. wypytywała czy współżyję albo czy jestem w ciąży to też by powiedziały:con fused: Z jednej strony dobrze, że już wiem i się nie martwię, ale... Mojej mamie powiedziały, a mi, pacjentce, nie?

Używamy od jakichś 3 miesięcy, wcześniej nie więc... Nie wiem, od kiedy to mam.

Stary 2011-02-24, 10:42   #951
ssunflower86
Raczkowanie

Witam. Prosze o rade!! Przyjmuje tabletki yasminelle , juz sie zdarzalo ze miala, po nich plamienia, ale byly to plamienia raczej koloru brazowego polaczonego z wydzielina. dodam ze w poniedzialek bylam na cytologii, a dzis tj czwartek pokazaly sie u mnie plamienia i to nie jak zwykle tylko normalna krew, nie wiem jak ilosciowo okreslic pare czerwonych duzych kropel , i ciagle mam te plamienie. czy mozliwe ze to po cytologii? w sumie pare dni po cytologii? dodam ze jeszcz epobolewa mnie brzuch a moze jajnik z lewej strony. prosze o pomoc, nie mam jak zapisac sie narazie do ginekologa
ssunflower86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:05   #952
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ssunflower86 Pokaż wiadomość
Witam. Prosze o rade!! Przyjmuje tabletki yasminelle , juz sie zdarzalo ze miala, po nich plamienia, ale byly to plamienia raczej koloru brazowego polaczonego z wydzielina. dodam ze w poniedzialek bylam na cytologii, a dzis tj czwartek pokazaly sie u mnie plamienia i to nie jak zwykle tylko normalna krew, nie wiem jak ilosciowo okreslic pare czerwonych duzych kropel , i ciagle mam te plamienie. czy mozliwe ze to po cytologii? w sumie pare dni po cytologii? dodam ze jeszcz epobolewa mnie brzuch a moze jajnik z lewej strony. prosze o pomoc, nie mam jak zapisac sie narazie do ginekologa
A te tabletki dopiero co zaczęłaś brać? Bo jest coś takiego ze chyba że przez pierwszy miesiąc(sprawdź w ulotce) można mieć plamienia.

Stary 2011-02-25, 15:43   #953
ssunflower86
Raczkowanie

Cytat:
A te tabletki dopiero co zaczęłaś brać? Bo jest coś takiego ze chyba że przez pierwszy miesiąc(sprawdź w ulotce) można mieć plamienia.
nie juz dosc dlugo biore te tebletki, miewalam juz po nich plamienia, ale teraz dochodzi jeszcze bol jajnikow:/
ssunflower86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 18:16   #954
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

No to niestety Ci nie pomogę.

Stary 2011-02-28, 10:05   #955
chiccoo
Zadomowienie

Witam! Proszę o pomoc.
Co kilka miesięcy odczuwam swędzenie pochwy, jest zaczerwieniona i mam biały gęsty śluz. Wiem, że to może być (i pewnie jest) grzybica. W czwartek 24.02 robiłam pierwszą w życiu cytologię. Wczoraj wieczorem znów zaczęłam odczuwać te nieprzyjemne rzeczy.. Czy w tej cytologii wyjdzie, że mam tą grzybicę i wtedy moja doktor zastosuje leczeni czy nie ma opcji? Zastanawiam się czy muszę iść znowu do ginekologa, płacić za wizytę itd. Tym bardziej, że u mojej ginekolog terminy są na przyszły tydzień.
z góry dzięki za odp.
chiccoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 11:55   #956
flybird
BAN stały

jest duża szansa, że wyjdzie infekcja. to zależy też jaką metodą miałaś cytologię robioną. jeżeli starą, to i tak lepiej byłoby biocenozę lub czystość pochwy zrobić. jak bethesdem to na wyniku powinna być wzmianka o nieprawidłowej florze bakteryjnej.
a jak sobie radziłaś dotychczas jak miałaś te swędzenia? czemu wcześniej nie poszłaś do ginekologa z tym? bo może masz grzybicę która przy spadku odporności się uaktywnia a takie niewyleczone infekcje mogą być bardzo groźne w przyszłosci. tylko tak ostrzegam, bo lepiej dbać o zdrowie i zadbać o profilaktykę niż potem pluć sobie w brodę, że się nic nie robiło.... jak zaobserwowałaś w jakich momentach zaczynają się objawy (cz w konkretnych dniach cyklu, po konkretnych aktywnosciach), to mozesz też stosować lacibios femina wtedy na florę. na pewno wzmocni też odporność na infekcje tych okolic
Stary 2011-02-28, 12:02   #957
chiccoo
Zadomowienie

nie wiem czy miałam nową czy starą metodą, takim patyczkiem w każdym razie
dotychczas stosowałam Clotrimazolum i myłam się płynami do higieny intymnej i po kilku dniach ustępowało. wcześniej nie poszłam do ginekologa bo byłam głupia i się bałam.
nie ma jakiejś zależności, kiedy się to pojawia. ostatnio miałam we wrześniu, tuż przed wyjazdem na wakacje. wr. no i po tym wrześniowym dość długo odczuwałam ból w czasie stosunku.
moja ginekolog wie o tym, że miałam takie infekcje, zrobiła cytologię, mam nadzieję, że tego nie zlekceważyła, bo do tej pory mnie nie zawiodła. w środę lub czwartek mam mieć wyniki, jeśli będzie coś nie halo to mam mieć wypisane recepty, a jeśli na wynikach nie będzie żadnej wzmianki o tym to zrobię te odpowiednie badania. rozumiem, że to też u ginekologa się robi, tak?
dodam, że od dwóch lat biorę tabletki antykoncepcyjne, aktualnie jestem w trakcie przerwy, tzn w styczniu skończyłam opakowanie i teraz robię dwumiesięczną przerwę, czy to też może mieć wpływ na tą infekcje?
Stary 2011-02-28, 22:59   #958
moniaaa20
Przyczajenie

Niedawno byłam na rutynowym badaniu ginekologicznym, podczas którego lekarz nie stwierdził nadżerki, pobrano cytologię. Wynik - II grupa. W jakości rozmazu wyszły liczne erytrocyty, a w zmianach nienowotworowych: zmiany odczynowe z naprawą lub zapaleniem. Lekarz nic z tym nie zrobił i stwierdził ze wszystko jest ok. W takim razie skąd te zmiany i erytrocyty? Z posiewu nie wychodowano żadnych drobnoustrojów, jednak nie wyhodowano również flory fizjologicznej.
moniaaa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 12:35   #959
chiccoo
Zadomowienie

dzwoniłam w sprawie wyników, kobieta w recepcji powiedziała coś w stylu 'grupa II prawidłowa, nie wymaga leczenia'. w necie znalazłam:

II grupa jest najczęściej spotykana, zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za &niepodejrzany&. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę musisz wyleczyć i powtórzyć cytologię. Jeśli lekarz podejrzewa stan zapalny, przepisze ci środki przeciwzapalne i ginekologiczną kontrolę po leczeniu. Cytologię powtórz za 1–2 lata.

moja ginekolog wspominała coś o malutkiej nadżerce, a teraz nie wymaga leczenia.. nie rozumiem.
Stary 2011-03-03, 14:43   #960
pituszka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chiccoo Pokaż wiadomość
moja ginekolog wspominała coś o malutkiej nadżerce, a teraz nie wymaga leczenia.. nie rozumiem.
wiekszosc kobiet ma grupe II, to jest jak najbardziej prawidlowe a jezeli masz mala nadzerke to sie jej nie leczy takie sa procedury...
jakby byla wieksza to mozna by bylo ja zamrozic lub wypalic ale to tylko sie stosuje u kobiet ktore juz rodzily a jezeli ty nie rodzilas i masz mala nadzerke zostawia sie ja w spokoju
pituszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości