![]() |
#3721 |
Konto usunięte
|
Dot.: Lipcowe Panny Młode
My jeszcze nie wiemy, ile to wszystko będzie kosztować, nie pytaliśmy o to księdza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25493423]My jeszcze nie wiemy, ile to wszystko będzie kosztować, nie pytaliśmy o to księdza.[/QUOTE]
My też nie pytaliśmy, bo wydaje mi się, że pytać nie wypada. Ale może napiszę, jak dają inne pary w ostatnich miesiącach: - msza - 500zł ![]() - kościelny - 50zł-100zł - organista - 100zł - zapowiedzi - 100zł (x2, bo w dwóch Parafiach) - metryki Chrztu - 2x50zł ![]() Aaa, uwaga, ile nam zaśpiewała "florystka" za wystrój (paskudny wystrój!) Kościoła... 540zł!!! ![]()
#3723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez asia_z Czas edycji: 2011-03-03 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3724 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nasze zaproszenia kosztują 2,89zł. Też planowałam najpierw maksymalnie 1,50zł, ale nic w tej cenie mi się nie podobało ![]() ![]() Duży wybór zaproszeń był też na targach ślubnych (akurat byliśmy w Rybniku), ale niestety nic nam się nie podobało. Ceny ogólnie od 3zł wzwyż. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kasiek1987 Czas edycji: 2011-03-03 o 19:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3725 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Kasiek1987 dziękuję Cytat:
![]() Cytat:
![]()
09.03.13 ![]() Edytowane przez kwiatuszekkk21 Czas edycji: 2011-03-03 o 19:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jeszcze nie liczyłam ile nas opłaty koscielne wyniosą. Bo wszystkie protokoły, zaświadczenia mój proboszcz powiedzial, ze w maju pozałatwiamy. Na razie nauki nas 60 zl kosztowały. U nas msza "co łaska" to ja myślę, ze 300-500 zł. Zresztą ten ksiądz którego teraz mamy jest w porządku, więc myślę że się dogadamy ![]() W sobotę jedziemy oglądać obrączki. Mam nadzieję, ze znajdziemy coś dla siebie. Mam kuzyna, który pracuje w zakładzie jubilerskim i już mnie trochę przeszkolił, co kupować a czego nie ![]()
![]() |
#3727 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25487284]Ja już swoją pokazywałam, ale zdjęcie katalogowe, na modelce. Tym razem na mnie. Jeszcze niedopasowana (mierzyłam nie swój rozmiar), zwłaszcza na górze.[/QUOTE]
Przepiękna suknia ![]()
#3728 |
Wtajemniczenie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25487284]Ja już swoją pokazywałam, ale zdjęcie katalogowe, na modelce. Tym razem na mnie. Jeszcze niedopasowana (mierzyłam nie swój rozmiar), zwłaszcza na górze.[/QUOTEX]
Śliczna jest Twoja suknia. Wyglądasz w niej świetnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3729 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tylko trochę dlatego, że mi żeby coś przetłumaczyć trzeba codziennie powtarzać i wmawiać, że jest ok i dopiero wtedy zaczynam się przekonywać hehe albo żeby było szybciej można siłą wbić do głowy ![]()
![]() |
#3730 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3731 |
Raczkowanie
|
NO a co w trakcie wesela juz po poprawinach np ok godz 3 napewno bd juz mieli dosc wesela i napewno cxhetnie pojedziemy do hotelu zreszta wydaje mi sie tez to fajne z welonem na głwoei pedzic do hotelu z mezem;D super jak dla mnie ;DDD .A co do nauk my mamy 10spotkań juz 5 zaliczylismy wiec 5nam zostaje plus 3 spotkania w poradni.wiec 8
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- a przeczytalam ze tu jedna dziewczyna kupywała suknię ze swoim tż? a własnie dziewczyny jak ejst u was z tym kupnem ??? bo u mnie to nawet nie ma mowy żeby mój przszly mąż widział suknie przed slubem;D! mam go olśnić cała w ten dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3732 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3733 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli zaś chodzi o złoto łączone to jest problem przy ewentualnym powiększaniu obrączki z tego względu, ze białe złoto, żółte i różowe mają różne rozszerzalności. Mówił, ze i powiększenie i pomniejszenie to jest jakiś kosmos i odradza ![]() o tych z brylancikami mówił, ze je się ciężko powiększa gdyż oprawa może się obluzować. Cytat:
a co do tego, czy TZ widział suknie. To mój widział na stronie, ale teraz jakbym mu ją kazała znaleźć to by jej zza chiny nie znalazl ![]()
![]() Edytowane przez asia_z Czas edycji: 2011-03-03 o 20:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3734 |
Raczkowanie
|
no mój widzial buty welon bolerko a sukni nie zmiaerzam mu pokazywac do dnia slubu;D po 1 przesąd;D po 2 niech sie olśni na całego;D a po 3 niech go zzera ciekawość;D
|
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ widział suknię na zdjęciu. Mnie w niej zobaczy dopiero rano w dniu ślubu
![]() Buty również widział. Nie mam problemu z pokazywaniem i nie przekonuje mnie przesąd. Jedyny powód, dlaczego w sukni mnie nie zobaczy, to raczej to, że chcę Go olśnić ![]() Dziewczyny, miałam pytać: czy któraś z Was ma sesję rano w dniu ślubu? Bo my tak i zaczynam się bać, czy się ze wszystkim wyrobimy. Zwłaszcza, że ślub na 16 ![]() Miałam podać moją listę to_do. Może nie jest to typowa lista zadań przedślubnych. Zrobiłam sobie bowiem w excelu taki harmonogramo-budżet, gdzie wpisuję wszystkie daty załatwienia danych rzeczy, daty wpłaconych zaliczek, wysokość zaliczek i ostateczny koszt danej rzeczy. Także oto moja lista "do odhaczenia": PANNA MŁODA Ubranie Suknia ślubna Dodatki (welon etc.) Buty Bielizna Image Fryzjer (próbna + właściwa) Makijaż (próbny + właściwy) Inne Biżuteria Wiązanka ślubna PAN MŁODY Ubranie Garnitur Koszula Koszula na zmianę Kamizelka + musznik Buty Inne Spinki do mankietów Kwiatek SALA Menu Stół chłopski Tort Ciasto Alkohol Wódka Wino Whisky Noclegi dla gości OBSŁUGA Zespół Kamerzysta Fotograf KOŚCIÓŁ Msza Kościelny Organista Skrzypce Wystrój Inne opłaty Akt Chrztu Panny Młodej Akt Chrztu Pana Młodego Zapowiedzi Zapowiedzi INNE Wystrój samochodu Obrączki Zaproszenia Znaczki na zaproszenia Winietki Opłata USC
#3736 |
Raczkowanie
|
1. A mój mąż mnie widział w sukni, gdy wybierałam. Bardzo mi pomógł w wyborze, ponieważ miałam do wyboru kilka sukien, ale gdy stanął przy mnie, okazało się, że przy nim - wysokim, postawnym facecie (on 183cm) wyglądam (jestem niska 163cm) w niektórych sukniach jak dziewczynka idąca do komuni a nie do ślubu.
Dzięki temu wybrałam śliczną suknię, odpowiednią do mojej sylwetki, w której nie ginęłam przy mężu. 2. Co do obrączek. Mamy żółte z paskiem po środku z białego złota. Moją musiałam pomniejszać zaraz po odbiorze, bo okazała się za mała (nie wiem dlaczego tak sie stało, bo gdy wybierałam była w sam raz). Dodatkowo w dniu, w którym wybieraliśmy obrączki było ciepło, więc palce mieliśmy "rozszerzone" ![]() Poszerzenie odbyło sie bez problemów, a na obrączce nie widać żadnych znaków. 3. Co do pytania się o cenę ślubu. Pytajcie od razu, żeby póżńiej nie było nieporozumień. W końcu to jest spory wydatek, na który trzeba się przygotować (choćby: wyjąć kwotę z konta). Ważne jest, żebyście spytały się, czy podana kwota obejmuje zapłatę dla organisty i kościelnego. Nam ksiądz powiedział, że my tylko jemu płacimy, a on sam rozlicza się już z ww. osobami. U mnie było 550zł za ślub + 100zł dla organisty + 100zł dla kościelnego. Pozostałe wydatki to 2x 20zł za metrykę chrztu z adnotacją o bierzmowaniu oraz 2x50zł zapowiedzi. Ksiądz to też człowiek, więc pytajcie się co ile kosztuje, żeby później nie było rozczarowań.
#3737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pn umówimy się z księdzem na spisanie protokołu, więc chyba od razu zapytamy co i jak.
![]() |
#3738 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do opłat w kościele to nie mam pojęcia ile wezmą od nas.. Na razie wzięli 50zł za 'zaklepanie terminu'. Ale mamy tą nieciekawą sytuację, że mamy ślub w Katedrze, a tam jak wiadomo zawsze ksiądz weźmie najwięcej. Ale to się okaże w kwietniu jak do Niego pójdziemy ![]() ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
![]() Gratuluję wyboru! ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- w załączniku moja sukienka ![]() ![]() a tak w ogóle zauważyłyście, że większość z nas ma skromne suknie? ![]() Nie no dziewczyny jakie Wy macie śliczne te suknie! Ta też jest prześliczna! I naprawdę macie rację wszystkie! Że na tej kobietce wygląda efektowniej niż na modelce ![]() W ogóle to wkurza mnie, że te wszystkie modelki takie chudziutkie są ![]()
![]() |
#3739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
własnie mnie też to wkurza. Chociaż chyba Serenity miało kolekcję na rozmiary XXL i te panny tak ładnie wyglądały
![]() |
#3740 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Na pewno ze wszystkim się wyrobicie, spokojnie ![]() My mamy plener dopiero w tygodniu po ślubie, jeszcze nie ustaliliśmy którego dnia. aaby mam podobną listę + kilka dodatkowych rzeczy, jutro postaram się trochę dopisać. Co do kosztów, to chyba wolę nie liczyć ile to wszystko razem wyniesie, aż się boję o tym myśleć ![]()
![]() |
#3741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim to ma być sesja ślubna, chodzi o uchwycenie tej całej atmosfery, naszych min, radości i smutków... A po ślubie to już nie będzie to. Poza tym makijaż, fryzura... Chcę mieć zdjęcia w takiej wersji, w jakiej będę w dniu ślubu, a nie uśmiecha mi się drugi raz iść się czesać czy malować. Dlatego w dniu ślubu ![]() Będę wdzięczna jak dopiszesz swoje punkty z listy ![]()
![]() |
#3742 |
Zadomowienie
|
Oto moja lista:
- sala, kościół, zespól, fotograf, kamerzysta, barman - fryzjerka, makijaż, paznokcie - suknia, bielizna, biżuteria, buty, welon, bukiet ślubny, kwiat we włosy lub stroik - tort, wódka, wino, piwo, kieliszki dla młodych, figurka na tort - chleb na przywitanie, wysokie szklanki do drinków, serwetki (nie wiem czy to właścicielka sali załatwia, czy my-muszę się dopytać), - podziękowania dla rodziców, - obrączki, zaproszenia - samochód, dekoracja na samochód, dekoracja sali, kokardki do przypinania To na razie tyle, jak coś mi się przypomni to dopiszę
#3743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3744 | ||
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25493382]Nigdy nie pisałam nic o weselu
![]() .[/QUOTE] a to sorki-nie wiedzialam ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() tym bardziej,ze wypytalam babke w kancelarii ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3745 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie lipcowe PM
![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
#3746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wczorajsze nauki byly super- ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3747 |
Raczkowanie
|
nie no mi prze wszystkim chodziło żeby pan młody sie olśnił w dniu slubu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak Ci idą przygotowania? napisz coś więcej ![]() ![]()
![]() |
#3749 |
Zadomowienie
|
jestem tu nowa, ale zgłaszam się jako kolejna z datą 23 lipca
![]() nie mam jeszcze ani sukienki ani zespołu czy dj-a, ale za to fotografa mam upatrzonego... bo dopiero się zdecydowaliśmy 2 tygodnie temu! a wszyscy dookoła tylko mówią mi ciągle że nie zdążymy ze wszystkim! powiedzcie że zdążymy....! |
![]() ![]() |
![]() |
#3750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, a ja myślałam, że będę tego dnia jedyna ![]() Co do zdążycie czy nie... Z samymi przygotowaniami uważam, że spokojnie, bo mimo, że my zdecydowaliśmy się ponad rok temu, to praktycznie nic przez ten czas nie robiliśmy... Ale ale... Z zespołem/dj'em czy fotografem możesz mieć spory problem. Ci "najlepsi" mają już pełne kalendarze na rok/półtora przed daną datą. W tej chwili zostało niecałe pół roku. Obawiam się, że będziesz musiała wybierać z tych, co zostali ![]() Oczywiście życzę, by Wasi wypatrzeni mieli akurat ten dzień wolny ![]() Ale szybciutko się kontaktujcie i podpisujcie umowę - w tym temacie akurat nie ma na co czekać!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.