|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Cytat:
|
|
|
#872 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
i tak jak pisałam jedne gustują w nich inne nie. Ale wszystkie gustują w słodkich śliwkach mam wielka śliwę w ogrodzie i jest tylko wyścig kto pierwszy zbierze spady z drzewa - bo zawsze boimy się aby psiak - osy wraz ze śliwka nie zjadł. No ale tyle lat co jest śliwa i psy na szczęście i odpukać nigdy to się nie zdarzyło. Ale jak mieszkałam w Warszawie nigdy swoim psom bym nie kupiła śliwek i nei podawała . A tu same się potrafią poczęstować czy jabłkiem czy śliwka czy wiśnią no i oczywiście nic nie pryskane
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-03 o 22:42 |
||
|
|
|
|
#873 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Procz tego dotstają ser ale tylko od czasu do czasu i owoce -owszem. Jedza bardzo chętnie jabłka i mandarynki. Wet mowil mi ze to co jedzą ludzie mogą jesc tez psy -pomijając czekoladę no i wszelką przesadę. Uwazam , że dawanie pieskom jedzenie I DOMOWEGO ("ludzkiego") i karmy jest odpowiednim postępowaniem, gdyz sadze ze gdyby calkowicie wyeliminowac suche karmy , to wtedy powrót do ewentualnego karmienia suchym bylby raczej trudny ![]() Ja uwazam, że powinniśmy podawac psiakom to co lubią, po czym dobrze i zdrowo wyglądaja, są zdrowe , pełne energii i widac ze po prostu zadowolone z zycia-to moje zdanie Wiec nie ma co generalizować ktora karma jest LEPSZA ktora GORSZA. Tak jak ludziki- niektorym smakuja fast-foody, innym salatka I C pierwsi znakomicie moga czuć się po fast foodach, gdzie ci drudzy na samą mysl o nich czuja się xle- i odwrotnie
|
|
|
#874 |
|
Konto usunięte
|
Hm, a ja myślałam, że pestki jabłek i cebula oraz czosnek są dla psów bardzo szkodliwe, tak samo jak czekolada, winogrona, rodzynki...
|
|
|
|
|
#875 | ||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
to tak jakby człowiekowi, który jest zdrowy w pełni sił i który zasmakował najlepszych potraw świata kazano nagle przestać je jeść i zastąpiono by te potrawy porcja proszków i oczywiscie by mu zaznaczono (dla zobrazowania sytuacji) ze tyle samo kalorii beda miec spozywając pyszne pachnące dania zarówno jak i przy filizance prawie bezsmakowych proszków Cytat:
![]() Cytat:
Ps. "Mandarynko" moja Kochana - dziękuje za rade co do włączenia opcji "ignoruj" to wspaniały pomysł na zaczepki i meczących ludzików. Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 00:11 |
||||||
|
|
|
|
#876 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- Cytat:
Widac ktoś kto ulepszał opcje forum, o tym pomyslal, ze zawsze znajdzie sie ktoś, kto "lubi" innych zaczepiać
|
|
|
#877 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
ot Ciekawa jestem co to są ludziki. |
||
|
|
|
|
#878 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ludzików" Ps. A teraz te "up ludziki" spać nie będą mogły bo z kim się będą kłócić i kogo za słówka łapać?
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 00:31 |
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#880 |
|
BAN stały
|
![]() Moje psiaki potrafią obierać jabłka? - o tak, tak oczywiście jabłka jedzą ze skórką na zasadzie co znajdą pod drzewem to ich a niech ktoś spróbuje im odebrać hahhah to by było kina jakby taki chętny zaczął za nimi biegać. One maja dobra kondycję, biegi a do tego robią zwody i to wszystko w swoich krótkich nóżkach A jeśli chodzi o pestki - moje milusińskie to nawet potrafią wydłubywać je... ale ze śliwek. Śliwa a raczej z niej śliwki maja ogromne pestki a psy jakoś ich nie chcą zjadać tylko wypluwają .
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 00:45 |
|
|
|
|
#881 |
|
Konto usunięte
|
Pełne zrozumienie przeczytanych postów...
![]() Dobra nie ma co. |
|
|
|
|
#882 |
|
Rozeznanie
|
Stallenova przepraszam Cię za ten tekst, ale naprawde mnei rozbawil, podobnie jak ktos wyzej napisal, ze jego pies pije whisky
![]() . Fajnie ze mozna czasem się pośmiac Moje psiaczki jablka lubia, tylko nieraz jakie pozniej "bączki" lecą, że az z lozka musze zejsc, bo nie daję rady![]() Ja jabłka i inne owocki wprowadzalam bardzo ostroznie, najpierw po jednym plasterki , poem ciut więcej, dopiero kiedy zauwazylam ze im sluza i nie sieją zadnego spustoszenia, no i smakuja podaję je cześciej Nigdy nie daję cebuli, pora, czosnku kapusty i innych, po ktorych moglyby miec wzdęcia i inne nieprzyjemnosci z strony ukladu pokarmowego.
|
|
#883 |
|
BAN stały
|
Tez uważam, że smiechu i żartów tutaj stanowczo za mało...
Ja powiem, ze staram sie nie eksperymentować raczej z nowościami bo to sie kończy zawsze w ten sam sposób a jesli juz to tak jak Ty robie, czyli bardzo po mału i maleńko. Teraz jabłka jak kupuje dla nas to i psiaki - te co za nimi przepadają dostają po troszku. I tez nigdy nie dawałam kapustnych, czosnku ani cebuli.
|
|
|
|
|
#884 |
|
Raczkowanie
|
przytoczcie mi to kiedy napisalam ze ktoras z Was karmi resztkami ze stolu...?
odnioslam wrazenie ze Stellanova uwaza ze karma nie jest zdrowa, zadna, wiec napisalam swoje zdanie na ten temat, ze karma karmie nie rowna, i karma jest lepiej zbilansowana niz jakby karmic psa resztkami ze stolu... w ogole dobra sucha karma jest zbilansowana odpowiednio, nie twierdze ze gotowane jedzenie nie moze byc zbilansowane ale znajac zycie to nie kazdy sie zastanawia czy starczy psu miesa czy jeszcze dac, ile np. fosforu jest w tym pokarmie, czy dla duzego psa jest odpowiednio duzo wapnia w jedzeniu itp. prostej odpowiedzi sie nie doczekalam jak zawsze, a ja takie lubie, tylko ciagle jakos tak wszystko "wymijajaco" aby nie odpowiedziec konkretnie - to nie jest zlosliwosc Stellanova ale moje odczucie a co do porownania z fast foodami to sie nie zgodze, moze przez rok, dwa, moze wiecej bedziemy sie czuli dobrze a za jakis czas takie jedzenie odbije sie na naszym zdrowiu powiem ze jak dla mnie zrobilo sie dziwnie, swojego zdania nie macie, karm nie oceniacie (niektorzy, zeby zaraz nie byl ambaras), ja swoje zdanie mam, na temat karm tez, zywienia tez, chcialam poznac Wasze zdanie, a wrzucanie karmy z biedronki i orijena do jednego wora i bron boze nie dyskutowanie o tym jest dla mnie dziwne, ignorowanie osob bo maja pytania i zastrzezenia tez, ignorowanie bo ja wiem wszystko rowniez Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-04 o 08:56 |
|
|
|
|
#885 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a tak serio, nic dodać nic ująć |
|
|
|
|
|
#886 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
. To jasno wytłumaczyłam i w dysputy o karmach sie nie dam wciągnąć, że tak powiem . Swoje zdanie mam jak najbardziej, a i wiele osób podziela moje zdanie Ps. Co do karm z Biedronki tez sie nei wypowiem bo ich na oczy nie widziałam a w tej całej biedronce byłam może raz w życiu ...A co do ignorancji to po prostu jest taka opcja "ignoruj osobę" i wtedy ma się "spokój" swiety bo zamiast postów danej osoby wyświetla się taki napis: "Ten user jest na Twojej liście ignorowanych osób" to jest rewelacja na tym forum
|
|
|
|
|
|
#887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. w Pedigree nie ma lini dla Seniorów, gdzie jest zwiększone zapotrzebowanie chociażby na glukozaminę i chondroitynę... z resztą Pedigree ma tylko jeden podział: junior i dorosły - a gdzie piest aktywny, gdzie karma light? Także pomijając kwestię tragicznego składu, Pedigree nawet o to się nie postarało ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
![]() na prawdę nie ma się czym chwalić
Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-03-04 o 11:46 |
||
|
|
|
|
#888 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A tak trzeba się interesować z jakich składników powinno sie składać pożywienie dla dzieci w czym znajdują sie witaminy, minerały i składniki odżywcze i jakie itp, itd...Ps. Nie zawsze i nie do wszystkich ras trzeba dokładać preparaty witaminowe. Wszystko zależy od rasy psa i od tego czym dany pies jest karmiony. Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 12:04 |
|
|
|
|
|
#889 |
|
Raczkowanie
|
znowu "owijanie w bawelne"
karmy dziela sie na lepsze i z nizszej polki, nie ze wzgledu na to jak mi albo komus innemu sie to podoba ale ze wzgledu na sklad i jakos produkcji - sama podobno widzialas dla dzieci tez sa "przemyslowe" mleka zbilansowane do wieku, pierwsze obiadki...ktore zalecaja czasami pediatrzy ![]() chodzi o to ze przewitaminowanie psa tez nie jest dobre, jesli ja karmie psa karma X ktora jest dla ras srednich, okreslona ilosc do aktywnosci, wiek psa... a mam dlugowlosego (a sa nawet karmy pod rase) to dokupuje do takiej karmy tylko biotyne z cynkiem itp., jestem w stanie okreslic co podalam a czego nie, rozumiesz? a w jedzeniu gotowanym ciezko jest to okreslic - i mysle ze o to chodzilo mojej poprzedniczce, a nie o to zeby isc na łatwizne Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-04 o 12:16 |
|
|
|
|
#890 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A jaką karmą/karmami karmiłaś czy karmisz? Jest takie fajne powiedzenie: "dla chcącego..." ![]() |
|
|
|
|
|
#891 |
|
Raczkowanie
|
a nawet o noworodkach, czepiasz sie juz slowek, dla 3 latkow tez sa mleka
czemu? pisalam o tym kilka stron wstecz, ja rowniez nie lubie sie powtarzac ![]() oczywiscie, z tym ze ja wole ten czas poswiecic na dogtrekking, "kazdy robi to co lubi" - i przy tym zostanmy
Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-04 o 12:42 |
|
|
|
|
#892 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#893 |
|
Raczkowanie
|
moje psy po przyjsciu do domu chwytaja jeszcze za pilke
![]() i znowu miedzy wierszami musze czytac... co do czytania...lubie czytac i czesto zamiast pilota w reku to mam ksiazke, jesli chodzilo Ci o to ze mam czytac na temat zywienia zwierzat... czytam, dowiaduje sie, dlatego probowalam z Toba rozmawiac na temat karm i zywnosci zeby podyskutowac, wyszlo jak wyszlo, byloby mi latwiej jakbys pisala konkretniej co chcesz przekazac
Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-03-04 o 13:07 |
|
|
|
|
#894 |
|
BAN stały
|
Od razu wyjaśniłam swoje zdanie i stanowisko - co do wypowiedzi w kwestii karm: "która lepsza"
"colorful angel" ja nie pisze tego wszystkiego do Ciebie a raczej do każdego i o ogóle ludzi - jacy teraz są - jak się zachowują. Ogólnie nie jest to tajemnica Poliszynela, ze ludzie nie cierpią czytać a najczęściej wejdą do netu zadzadza pytanie odnośnie denej kwestii (nie zagłębiając się w temat , nie pytając a dlaczego i po co) na zasadzie: mam problem proszę o odpowiedz i juz po problemie Wniosków sami nie wysuwają bo i na podstawie czego? . Jest krótko i bezproblemowo: pytanie, odpowiedz i koniec.Mam takie zdania na swojej podstronce (na dole) i zawsze jest to aktualne http://www.stellanova.pl/mops_powitanie.htmEdytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-04 o 13:25 |
|
|
|
|
#895 |
|
Raczkowanie
|
to przynajmniej w jednym sie zgadzamy, bo ja lubie widziec, poznawac, i dociekac dlaczego, sprawdzajac nie z jednego zrodla ale z wielu roznych, dlatego jestem skora do rozmow, i ciagne czasami za jezyk bo "dlaczego nie?"
|
|
|
|
|
#896 |
|
BAN stały
|
Jeszcze coś opowiem. Kiedyś dawno jak karmy przemysłowe wchodziły dopiero na rynek polski miałam suczkę, która nazywaliśmy "Saba Tester". Mąż mój prowadzi restauracje i Saba była jej bywalcem
. Miała swój "gust" co do różnych potraw a raczej mies najbardziej gustowała w kaczce od. E.Kuklińskiej . Jak weszły karmy to jezdzilismy po nie (były rozmieszczone w różnych punktach jak ja to mówiłam na peryferiach miasta) w rózne miejsca i kupowaliśmy za całkiem niemałe pieniadze. Były to karmy sprowadzane z zagranicy a my co i raz to nowe kupowaliśmy. Saba była testerem robilismy tak: brałam na raz po szesc groszków karmy i kladłam na małe "kupki" - kazda karma w odpowiedniej nie za duzej odległosci od kolejnej i kazda to był produkt innej firmy. Saba była taka, że przechodziła koło kazdej "kupki" i wąchała ale zanej za pierwszym razem nie ruszyła. Jak juz skończyła obwąchiwać ostatnią tak wybierała w/g swojego uznania, i zaczynała od tej ktora jej najlepiej "podchodziła". To był widok . Nie było wówczas jakiś tanich karm, marketowych bo marketów nie było a ja myślałam, że nasypie i spokój będę mieć.... .
|
|
|
|
|
#897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozumiem, że nigdy nie łykałaś żadnych witamin, nie używałaś przypraw z torebek, soków z kartonów ani nic z tych rzeczy bo to wytwór tego strasznego przemysłu? ![]() P.S: a swoim starszym psom gotujesz krewetki lub małże? - tak z ciekawości pytam... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#898 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesli chodzi o karmę suchą, uwazam ze dobra karma to ORIJEn i ACANA. Nie wiem jednak dlaczego moje psy nie chca ich jeść, wolą zdecydowanie ROYALa i nie potrafie tego wytlumaczyc, wet natomiast mowil mi nieraz ze jesli dobrze tolerują royala, to po co na siłe podawac coś innego. Jednak raz na jakiś czas nalezy zmienić karmę-tak radził wet. Uwazam, że cos w tym jest -my ludzie tez jemy to co nam smakuje , a nie zuszamysie do jedzenia czegoś, co jest dla nas beee mimo ze jest zdrowe. w koncu jedzenie to tez przyjemnosc, a nie tylko zapchanie zoladka prawda ?
|
|
|
#899 |
|
Zadomowienie
|
Tutaj ciekawy artykuł opracowany na podstawie czasopisma The Whole Dog Journal z 2009r, dla tych, którzy lubią czytać
http://www.e-karma.pl/news.php?id=1242646144Jedna z wizażanek wrzuciła go przed chwilą do innego wątku, ale pasuje również do toczącej się tutaj gorącej dyskusji Interesujący akapit: "Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa. Jeżeli szukasz tego, co jest najlepsze i najbardziej naturalne dla twojego psa, to powinieneś przygotowywać jedzenie we własnym zakresie w domu przy użyciu najświeższych składników i sprawdzonych receptur. Następne w kolejności będą: zbilansowane i odwodnione diety mrożone jak i wysokiej jakości puszki i saszetki określane jako mokre jedzenie. W porównaniu do suchych karm zawierają one w swoim składzie (nawet te z najniższej półki jakościowej) więcej białka zwierzęcego i znacznie mniej zbóż. Spośród w/w diet najmniej naturalną dietą jest sucha karma. Jej popularność wśród właścicieli czworonogów wynika z jej trwałości co w konsekwencji oznacza dla właściciela czworonoga wygodę przy zakupie, przechowywaniu i karmieniu. Jest dietą mniej kosztowną w porównaniu do innych oferowanych diet o zbliżonym składzie jak i dobrze tolerowaną przez większość psów. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podawać swojemu pupilowi do jedzenia najlepszą dostępną dietę – z uwagi na powtarzające się problemy zdrowotne; z uwagi że jest to pies wystawowy lub pies uczestniczący w zawodach sportowych; z uwagi na stratę trzech ostatnich psów z powodu zachorowania na raka i chcesz upewnić się że zrobiłeś wszystko co najlepsze dla ich dobrego zdrowia i samopoczucia – to powinieneś szukać czegoś innego niż sucha karma, nawet jeżeli jest to karma z najwyższej półki jakościowej."
|
|
#900 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo ciekawy i mądrze napisany tekst My ludzie tez nie jemy WYLACZNIE "kram z torebek"-mam tu na mysli przyprawy, witaminy itd. Traktujemy je jako DODATKi a podstawowym zywieniem są inen rzeczy.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.

i tak jak pisałam jedne gustują w nich inne nie. Ale wszystkie gustują w słodkich śliwkach

ludzików" 

od. E.Kuklińskiej