![]() |
#301 | ||
BAN stały
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
Cytat:
A co mi po mężusiu ? Kipnie, emeryturę ze sobą do grobu zabierze, a ja sobie będę musiała jakiego przedsiębiorczego 35 latka przygruchać, żeby go skubać na waciki ![]() Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ? ![]() Cytat:
Myślę, że zwycięża słynne, polskie "jakoś to będzie, bo jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było". W ten sposób spadają samoloty, w ten sposób kolejne osoby kończą grzebiąc po śmietnikach. Cóż. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-14 o 12:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
znikąd pociechy, normalnie Ja tam ekologie nawet lubię ale jednak wolałabym, zeby ludzie nie byli do niej przymuszani sytuacją Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#303 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sama mówiłaś, że już teraz trzeba myśleć o starości i zapobiegać. To zapobiegam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bierzcie przykład ![]() Potem jeszcze jakieś naciąganie skóry itp, wybielanie odbytu i okolic itp ![]() ![]() A żeby nie odchodzić aż tak daleko od tematu, to nie zapominaj o intercyzie
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-14 o 16:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
No tak szczerze to nie wiem. Czy z wiekiem. Ale wywnioskowałam z różnych wątków, że tak.
Mam lecieć oglądać? ![]() Nieeee, bo sie jeszcze bardziej zdołuje jak ściemniał. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-14 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobra, idę stąd, bo głupawki dostaję. ![]()
![]() |
![]() |
#311 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jak zostaniecie w domu chować dzieci i podpiszecie intercyzę, to nie będzie Was stać na takie zabiegi
![]() ![]() To chyba oczywisty argument przeciwko rozdzielności majątkowej ![]() ![]() O matko, ale się uśmiałam, jesteście obłędne!!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
------------------------- Myśmy się z mężem zastanawiali przed ślubem nad podpisaniem intercyzy włączającej tzn. mąż chciał notarialnie dać mi prawa do swojego majątku nabytego przed ślubem, ale nasza sytuacja uległa zmianie i nie było takiej potrzeby.
![]() |
![]() |
#313 |
Przyczajenie
|
Nie myślę o zamąż pójściu....ale o intercyzie tak... mam faceta przy kasie i jestem w z nim w ciąży... nie porusza on ze mną tematów związanych z przyszłością.....ostatnio zaproponował mu że ja chcę intercyzę!! ja podpisuję że nie mam prawa do jego majątku a on mi że sex 1-2 w tyg i jakiś grosz co miesiąc.... jak to osiągnąc? bo gdyby przyszło mi odejść nie mam nic...pieniędzy na nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro jesteście bez ślubu to i tak nie masz praw do jego majątku wiec po co intercyza? szczególnie ,że ty to proponujesz ,po co ? co to za dziwny układ bo chyba nic was nie łączy oprócz dziecka . W zdrowym związku nie trzeba mieć umowy o seks ani kasę na bieżące wydatki . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-04 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
Na dziecko ma dawac bo to jego obowiazek.
Ale z jakiej paki doroslej babie kase ?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
No ale przecież chodzi mi o alimenty na dzieciaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo się wchodzi w związek małżeński z miłością i ufnością, albo jest to tylko papierek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
Roznie sie ludziom uklada nie czarujmy sie. Znam pary gdzie byla bardzo duza roznica , wrecz przepasc spoleczna, mysle ze na ich miejscu podpisalabym intercyze. Wlasnie to pokazuje ze ta milosc nie liczy na pieniadze wtedy..
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem ,że w momencie slubu mialas na koncie kilka milionow i majatek rodzinny ,ktory lekka ręką podzieliłabys w razie rozwodu dla np. małżonka ,ktory cie zdradził ?oszukiwał? Z drugiej strony co bylo juz tu napisane intercyza moze dzialać na niekorzyść kobiety . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie obraźcie się, ale niewiele z Was ma rzeczywistą wiedzę, czym są umowy majątkowe (intercyza). Większość dyskusji dotyczy jednego rodzaju tych umów - rozdzielności majątkowej, więc do tego się odniosę. Piszę to dla jasności dyskusji
![]() 1-Jeżeli 1 z małżonków przed ślubem miał duży majątek, np. dom, 1 milion na koncie, to i po ślubie drugi małżonek nie ma do tego żadnych praw. Intercyza nie jest potrzeba w tym zakresie, bo do wspólności majątkowej wchodzi to, co małżonkowie nabyli w trakcie trwania małżeństwa. 2-W wielu przypadkach podpisanie umowy o rozdzielności majątkowej jest konieczne, np. jeżeli 1 z małżonków jest pośrednikiem nieruchomości. To tylko jeden z przykładów, kiedy brak intercyzy bardzo utrudniałby prowadzenie działalności gospodarczej. 3-Rozdzielność majątkowa zapewnia bezpieczeństwo, kiedy prowadzi się działalność gospodarczą. Chodzi tutaj przede wszystkim o kwestie upadłości, długów, itp. 4-Moim zdaniem, jeżeli 1 z małżonków nie pracuje i zajmuje się domem, najlepiej podpisać umowę o wyrównanie dorobków (chociaż prawnie prowadzenie domu/opieka nad dziećmi i tak ma ochronę, gdy dochodzi do podziału majątku). 5-Aha, gdzieś w tym wątku pojawiło się zdanie, że ten, kto ma rozdzielnośc, nie może dziedziczyć po zmarły małżonku. To nieprawda. Nie ma to ze sobą żadnego związku. Dziedziczy się normalnie (chyba, że był testament). Moim osobistym zdaniem podpisanie takiej umowy nie ma żadnego związku z zaufaniem. Edytowane przez yudi Czas edycji: 2011-03-06 o 09:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czy ktos juz sprostowal tę prowokację: Chyba prawnikiem chcialabys byc, bo pojecia nie masz o prawie. INTERCYZA NIE ZMIENIA FAKTU DZIEDZICZENIA PO ZMARLYM WSPOLMALZONKU!!!!!! Wnosisz tylko zamet i choas do watku. BEZ WZGLEDU NA INTERCYZE ZONA/MAZ DZIEDZICZY SPADEK. INTERCYZA REGULUJE TYLKO I WYLACZNIE SPRAWY MAJATKOWE ZA ZYCIA WSPOLMALZONKA. Cytat:
http://www.mojeprawo.pl/index.php?sy....htm&show=1300 http://www.poradaprawna.pl/porady/cz...zu,135189.html ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-07 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Wtajemniczenie
|
Czarna.noc - jaka prowokacja???? Jestem prawnikiem i nie życzę sobie, żebyś mnie obrażała. Mam Ci dyplom mailem przesłać, czy jak? Posłużyłam się pewnym uproszczeniem, ale to nie powód by mnie łapać za słówka. Przecież z samego Twojego cytatu wynika, że: "( w razie jeżeli nie zostanie powłany w testamencie) będzie także miał prawo
do zachowku w wysokości połowy wartości udziału spadkowego, który przypadłby mu przy dziedziczeniu ustawowym (arrt. 991 kodeksu cywilnego). Ja pisałam dokładnie o tym przypadku w tym kontekście. W końcu istnieje delikatna różnica między spadkiem a zachowkiem. W tym poście, który napisałam, chodziło mi jedynie o pokazanie, że OGÓLNIE PRZY POMOCY UMÓW - majątkową umową małżeńską i innymi umowami zawieranymi za życia (jednostronnymi czynnościami prawnymi takimi jak testament, oczywiście również) można ukształtować sytuację prawną współmałżonka bardzo korzystnie albo bardzo niekorzystnie także na wypadek swojej śmierci - można zupełnie odsunąć współmałżonka od swojego majątku. Tak, wrzuciłam trochę wszystko do jednego worka, ale nie jesteśmy do jasnej anielki na konferencji, tylko na forum, więc pewne uproszczenia są dopuszczalne, a nawet wskazane. W mojej wypowiedzi konkretnie miałam na myśli sytuację, kiedy do intercyzy dołączymy umowę o zrzeczenie się dziedziczenia. Wtedy współmałżonek zostaje bez niczego. Przyznaję, że może niezbyt szczęśliwie to sformułowałam (można to rozumieć dwuznacznie), ale starałam się, żeby tych kilka zdań były maksymalnie zrozumiałe dla laika. DLA LAIKA, a nie chciałam wykłócać się o nomenklaturę. Przytoczyłam SKRAJNĄ sytuację, kiedy to CHCEMY I MOŻEMY POZBAWIĆ MAŁŻONKA PRAW DO MAJĄTKU, bo zakładam, że jeżeli ludzie nie podpisują intercyzy (w tym przypadku rozdzielności oczywiście), to tym bardziej nie zależy im na tym, by zostawić małżonka na wypadek swojej śmierci z niczym. A takie sytuacje się zdarzają - np. mąż biznesmen ma dzieci z pierwszego małżeństwa, ma drugą żonę z którą nie ma dzieci i chce, żeby jedynie dzieci otrzymały CAŁY jego majątek. Wolno mu to zrobić, jak najbardziej - z żoną podpisze intercyzę i umowę o zrzeczenie się dziedziczenia i sprawa załatwiona - żona zostaje z niczym, a np. wydatnie pomagała mężowi przez lata w interesach. W praktyce kilka razy się spotkałam z takimi przypadkami, więc o nich napisałam. Jeżeli łaskawca nie powoła w takiej sytuacji żony do spadku testamentem, to żona guzik dostanie. Jeżeli również jesteś prawnikiem, to chyba "rozszyfrowanie" mojego postu nie było dla Ciebie nadzwyczaj trudne i można było ewentualnie dopisać stosowną uwagę pod spodem. To by w zupełności wystarczyło. Nie rozumiem tej agresji i złośliwości pod moim adresem. Przepraszam, jeżeli kogoś wprowadziłam w błąd moją dość krótką jak na tę materię wypowiedzią, ale nie zamierzałam pisać monografii, tylko przedstawić kilka konkretnych sytuacji, w jakich może dojść do bardzo niekorzystnego dla współmałżonka rozporządzenia majątkiem. Tak się po prostu czasem zdarza, mam nadzieję, że reszta Wizażanek to rozumie, że jesteśmy tylko ludźmi, że czasami piszemy i jednocześnie robimy coś jeszcze, że czasami budzi się nam dziecko w nocy i nie zawsze pójdzie w eter dokładnie to, co byśmy chciały napisać. Naprawdę, odrobina dobrej woli w zrozumieniu przekazu drugiej osoby jeszcze nikogo nie zabiła. A odnośnie uwagi o "korzystaniu ze stron z poradami prawnymi" to radziłabym uważać. Kiedyś była u mnie klientka, która pytała, czy można sporządzić testament holograficzny na komputerze i podpisać, bo tak wyczytała w internecie... Mam nadzieję, że tym razem nie popełniłam żadnego karygodnego błędu i nie będę musiala chodzić w worku pokutnym posypując głowę popiołem, na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że edytuję ten post chyba piętnasty raz - tyle razy ile budziło się dzisiaj moje dziecko ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-03-08 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Rozeznanie
|
Witam
Ja mam po 14 latach małżeństwa podpisana umowe o rozszerzenie wspólności majątkowej. Było to konieczne do prowadzenia działalności, mąż ani okiem nie mrugnął i jeszcze dodał, że będę lepiej zabezpieczona w razie "W". Dodam tylko, że nigdy nie pracowałam, po urodzeniu dziecka mąż opłacał za mnie składkę jako osobie współpracującej a od właśnie 5lat mamy wspólną firmę i sama sobie składki opłacam. Ogólnie siedziałam w domu, zajmowałam się dziećmi i prowadziłam księgowość w firmie męża, wiec kilka dni w miesiacu miałam pracę w czasie dla mnie najodpowiedniejszym. w moim przypadku podpisanie tej umowy był wyrazem zaufania męża do mnie, ale też tego, ze przez te lata wszystkiego dorabialismy sie razem, nie ważne, że mąż w firmie a ja w domu, ale wszelkie wzloty i upadki firmy były dla mnie wazne, w końcu zyjemy razem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
![]()
A moim zdaniem ma. Bo liczą się intencje a nie sama czynność. Jest różnica gdy ktoś spisuje intercyzę żeby zabezpieczyć interesy majątkowe swojej rodziny a wtedy gdy robi to po to, aby odciąć od pieniędzy "drugą połówkę" na wypadek gdyby coś "poszło nie tak".
![]() |
#329 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kiedys jak ogladalismy jakiś amerykanski film o własnie wykorzystaniu małżeństwa do przejęcia majątku, zażartowałam, że co by zrobił, jakbym wybrała sobie pieniądze i pojechała w Polske, powiedzał, że co siebie miałabym okradac? jaki sens? I cos własnie w tym jest, ze małzeństwo to nie jest ja i on tylko my. Dla dopytujacych się, ze właśnie dlatego in tercyza jest świetna powiem, ze niekoniecznie, bo to, ze robię przelewy z firmowego konta mojego męża nie daje mi mozliwości przelania sobie dowolnych pieniędzy, bo przeciez mąż macodzienny wgląd w konto, po drugie wieksze wypłaty sa poprzedzane telefonem z banku. Przeczytałam sobie cały ten wątek i szkoda mi ludzi, którzy biorąc ślub podpisują intercyzę, nie widze sensu w takiej sytuacji na branie tego slubu, bo to tak, jakby przysięgali być ze sobą na dobre alejuz na złe to nie. Jak juz wcześniej zostało powiedziane intercyzę można podpisac w trakcie, jak sie coś niedobrego szykuje, zeby zabezpieczyc byt swój i dzieci, a nie na początku zakładać, że się z oszustem wiążę, tym bardziej, ze do tego, co mielismy przed ślubem małżonkowi nic do tego. Takie jest moje zdanie. I jeszcze w kwestii udomowionej kury (straszne określenie) ja właśnie siedzę w domu, mimo, że starszy syn jest juz pełnoletni, i nie czuję się pokrzywdzona, mam czas na książki, na rozwijanie moich różnorodnych pasji, wielu hobby, pracę mam z doskoku (księgowość obu spółek) a do tego obiady są pogotowane, żadnemu z facetów, a mam ich trzech nie musze talerza pod nos podkładać, bo ręce maja i sami moga się obsłużyc, mało tego zawsze porozmawiamy sobie, jak kazdemu minął dzien itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.