Intercyza (przed)małżeńska?? - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-14, 12:35   #301
sine.ira
BAN stały

Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Sine, zauważ, że niedługo nie uświadczysz już wielu kobiet, które można będzie nazwać Europejkami, ponieważ zagranico właściwie jedyną grupą, która się rozradza są zakwefione niewolnice islamskie. I one są/będą murzynami Europy. Nie tylko Polki.
A no, w tym sensie, to się zgodzę.

Cytat:
Ty masz chociaż mężusia, a ja ?
A co mi po mężusiu ? Kipnie, emeryturę ze sobą do grobu zabierze, a ja sobie będę musiała jakiego przedsiębiorczego 35 latka przygruchać, żeby go skubać na waciki

Cytat:
Na starość zostanę sama, sfrustrowana, i zje mnie mops
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ?

Cytat:
Napisane przez Juliette88 Pokaż wiadomość
Gdyby za siedzenie w kapciuszkach przed telewizorkiem nie dostawali rent, zasiłków i innych zwykle nienależnych świadczeń, to siłą rzeczy musieliby pójść do jakieś pracy, bo głód zwyciężyłby nad lenistwem. A więc ludzie głosują na polityków, którzy utrzymują taką politykę socjalną, której konsekwencją jest beznadziejność emerytalna, więc chyba społeczeństwu się to podoba.
Być może się podoba, nie wiem.
Myślę, że zwycięża słynne, polskie "jakoś to będzie, bo jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było".
W ten sposób spadają samoloty, w ten sposób kolejne osoby kończą grzebiąc po śmietnikach.
Cóż.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-14 o 12:37
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 15:44   #302
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz, że w tym miejscu, gdzie to było kręcone teraz jest powódź tysiąclecia ? Serio.
Nie wiedziałam. Wielka szkoda.
znikąd pociechy, normalnie

Cytat:
To się zagranico nazywa ekologia
Ja tam ekologie nawet lubię ale jednak wolałabym, zeby ludzie nie byli do niej przymuszani sytuacją

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A co mi po mężusiu ? Kipnie, emeryturę ze sobą do grobu zabierze, a ja sobie będę musiała jakiego przedsiębiorczego 35 latka przygruchać, żeby go skubać na waciki
Chyba na klej do sztucznej szczęki, żebys mogła w wieku emerytalnym nadal zajadać malinki i te takie inne z drobinkami

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 16:34   #303
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Chyba na klej do sztucznej szczęki, żebys mogła w wieku emerytalnym nadal zajadać malinki i te takie inne z drobinkami
Nie po to regularnie za młodu inwestuję w kosztowne wizyty u dentysty, żeby na starość sztuczną szufladą straszyć.
Sama mówiłaś, że już teraz trzeba myśleć o starości i zapobiegać. To zapobiegam
Stary 2011-01-14, 16:44   #304
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie po to regularnie za młodu inwestuję w kosztowne wizyty u dentysty, żeby na starość sztuczną szufladą straszyć.
Sama mówiłaś, że już teraz trzeba myśleć o starości i zapobiegać. To zapobiegam
No brawo!
Bierzcie przykład

Potem jeszcze jakieś naciąganie skóry itp, wybielanie odbytu i okolic itp i juz, już jakiś młodzik się da złapać
A żeby nie odchodzić aż tak daleko od tematu, to nie zapominaj o intercyzie

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-14 o 16:46
Stary 2011-01-14, 17:01   #305
sine.ira
BAN stały

Cytat:
wybielanie odbytu
To było brutalne Odbyt chyba nie ciemnieje z wiekiem ?

Cytat:
A żeby nie odchodzić aż tak daleko od tematu, to nie zapominaj o intercyzie
No właśnie, żeby nie odchodzić.
Stary 2011-01-14, 17:07   #306
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
To było brutalne Odbyt chyba nie ciemnieje z wiekiem ?

No właśnie, żeby nie odchodzić.
Kafeteria mówi brutalną prawdę, że odbyt ciemnieje z wiekiem
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 17:11   #307
Luba
Zakorzenienie

No tak szczerze to nie wiem. Czy z wiekiem. Ale wywnioskowałam z różnych wątków, że tak.
Mam lecieć oglądać?
Nieeee, bo sie jeszcze bardziej zdołuje jak ściemniał.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-14 o 17:13

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 17:16   #308
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
No tak szczerze to nie wiem. Czy z wiekiem. Ale wywnioskowałam z różnych wątków, że tak.
Mam lecieć oglądać?
Nieeee, bo sie jeszcze bardziej zdołuje jak ściemniał.
E tam, teraz nie idź. A na starość nie będziesz już taka giętka, to i nie zobaczysz
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 17:18   #309
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Kafeteria mówi brutalną prawdę, że odbyt ciemnieje z wiekiem
O matko, straszne. Ciekawe czy lifting też jest konieczny
Stary 2011-01-14, 17:18   #310
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
E tam, teraz nie idź. A na starość nie będziesz już taka giętka, to i nie zobaczysz
System lusterek i tadammm, wszystko zobaczę

Dobra, idę stąd, bo głupawki dostaję.

Stary 2011-01-14, 21:22   #311
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jak zostaniecie w domu chować dzieci i podpiszecie intercyzę, to nie będzie Was stać na takie zabiegi:h ahaha:
To chyba oczywisty argument przeciwko rozdzielności majątkowej:hahaha :
O matko, ale się uśmiałam, jesteście obłędne!!!!
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 22:01   #312
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Z prawnego punktu widzenia naprawdę nie można jednoznacznie powiedzieć, czy intercyza jest korzystna czy nie. Jak już słusznie zauważyło kilka osób, wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Osobom, które zastanawiają się nad podpisaniem intercyzy poleciłabym poczytać troszkę literatury, nawet przejrzeć w empiku chociaż podręcznik prawa rodzinnego dla studentów, żeby naprawdę wiedzieć, jak to wygląda, bo taka dyskusja na temat intercyzy, skoro wiele osób nawet tak dokładnie nie wie, na czym ona polega, jakie wyróżniamy rodzaje, a przede wszystkim, jakie poszczególne rodzaje intercyzy pociągają za sobą skutki, jest moim zdaniem troszkę bez sensu. Przepraszam, że tak mówię, naprawdę nie chcę się wywyższać, że ja taka "mądra, z branży i w ogóle", ale żeby mówić o wadach czy zaletach czegoś, trzeba mieć troszkę więcej, niż mgliste pojęcie na dany temat.
Tak w temacie intercyzy to się zgadzam w 100% z tą wypowiedzią, szczególnie z pogrubionym.

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
nie będę zdejmować majtek żeby to udowodnić. Tak, tak, uważam, że bycie kurką domową nikomu nie służy, a już najbardziej dzieciom.
(...)
Zadnym wilkiem. Ja nie popieram całkowitego poświcenia się dzieciom i domowi, przynajmniej jeżeli ma to być okupione latami siedzenia w domu w kupkach i zupkach. A później płacz i zgrzytanie zębów, że pracy nie ma.
A nie wpadłaś na to, że jakaś kobieta może się w ten sposób spełniać? Że nie każda koniecznie chce odrabiać 10 etatów w domu i jeszcze ze 2 w pracy, żeby ktoś nie uznał jej przypadkiem za małowartościową kurę domową?

-------------------------
Myśmy się z mężem zastanawiali przed ślubem nad podpisaniem intercyzy włączającej tzn. mąż chciał notarialnie dać mi prawa do swojego majątku nabytego przed ślubem, ale nasza sytuacja uległa zmianie i nie było takiej potrzeby.
Stary 2011-03-04, 18:25   #313
seniorita_vip
Przyczajenie

Nie myślę o zamąż pójściu....ale o intercyzie tak... mam faceta przy kasie i jestem w z nim w ciąży... nie porusza on ze mną tematów związanych z przyszłością.....ostatnio zaproponował mu że ja chcę intercyzę!! ja podpisuję że nie mam prawa do jego majątku a on mi że sex 1-2 w tyg i jakiś grosz co miesiąc.... jak to osiągnąc? bo gdyby przyszło mi odejść nie mam nic...pieniędzy na nic
seniorita_vip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 18:54   #314
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seniorita_vip Pokaż wiadomość
Nie myślę o zamąż pójściu....ale o intercyzie tak... mam faceta przy kasie i jestem w z nim w ciąży... nie porusza on ze mną tematów związanych z przyszłością.....ostatnio zaproponował mu że ja chcę intercyzę!! ja podpisuję że nie mam prawa do jego majątku a on mi że sex 1-2 w tyg i jakiś grosz co miesiąc.... jak to osiągnąc? bo gdyby przyszło mi odejść nie mam nic...pieniędzy na nic

Skoro jesteście bez ślubu to i tak nie masz praw do jego majątku wiec po co intercyza?
szczególnie ,że ty to proponujesz ,po co ?

co to za dziwny układ bo chyba nic was nie łączy oprócz dziecka .
W zdrowym związku nie trzeba mieć umowy o seks ani kasę na bieżące wydatki .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-04 o 18:56
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 19:26   #315
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seniorita_vip Pokaż wiadomość
Zażądaj alimentów.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 20:13   #316
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zażądaj alimentów.
Na dziecko ma dawac bo to jego obowiazek.
Ale z jakiej paki doroslej babie kase ?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 12:28   #317
_vixen_
Zakorzenienie

No ale przecież chodzi mi o alimenty na dzieciaka.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 14:33   #318
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez aimer Pokaż wiadomość
To po co w ogóle wychodzić za mąż, skoro już na starcie dominuje takie czarnowidzctwo?
Moim zdaniem wiąże się to z brakiem zaufania. I brakiem pewności w stosunku do własnych wyborów.
Dokładnie tak, gdyby mąż mi zaproponował coś takiego przed ślubem, to ślubu już by raczej nie było
Albo się wchodzi w związek małżeński z miłością i ufnością, albo jest to tylko papierek

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 15:36   #319
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, gdyby mąż mi zaproponował coś takiego przed ślubem, to ślubu już by raczej nie było
Albo się wchodzi w związek małżeński z miłością i ufnością, albo jest to tylko papierek
Roznie sie ludziom uklada nie czarujmy sie. Znam pary gdzie byla bardzo duza roznica , wrecz przepasc spoleczna, mysle ze na ich miejscu podpisalabym intercyze. Wlasnie to pokazuje ze ta milosc nie liczy na pieniadze wtedy..
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 15:46   #320
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość

Rozumiem ,że w momencie slubu mialas na koncie kilka milionow i majatek rodzinny ,ktory lekka ręką podzieliłabys w razie rozwodu dla np. małżonka ,ktory cie zdradził ?oszukiwał?

Z drugiej strony co bylo juz tu napisane intercyza moze dzialać na niekorzyść kobiety .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 09:12   #321
yudi
Raczkowanie

Dziewczyny, nie obraźcie się, ale niewiele z Was ma rzeczywistą wiedzę, czym są umowy majątkowe (intercyza). Większość dyskusji dotyczy jednego rodzaju tych umów - rozdzielności majątkowej, więc do tego się odniosę. Piszę to dla jasności dyskusji
1-Jeżeli 1 z małżonków przed ślubem miał duży majątek, np. dom, 1 milion na koncie, to i po ślubie drugi małżonek nie ma do tego żadnych praw. Intercyza nie jest potrzeba w tym zakresie, bo do wspólności majątkowej wchodzi to, co małżonkowie nabyli w trakcie trwania małżeństwa.
2-W wielu przypadkach podpisanie umowy o rozdzielności majątkowej jest konieczne, np. jeżeli 1 z małżonków jest pośrednikiem nieruchomości. To tylko jeden z przykładów, kiedy brak intercyzy bardzo utrudniałby prowadzenie działalności gospodarczej.
3-Rozdzielność majątkowa zapewnia bezpieczeństwo, kiedy prowadzi się działalność gospodarczą. Chodzi tutaj przede wszystkim o kwestie upadłości, długów, itp.
4-Moim zdaniem, jeżeli 1 z małżonków nie pracuje i zajmuje się domem, najlepiej podpisać umowę o wyrównanie dorobków (chociaż prawnie prowadzenie domu/opieka nad dziećmi i tak ma ochronę, gdy dochodzi do podziału majątku).

5-Aha, gdzieś w tym wątku pojawiło się zdanie, że ten, kto ma rozdzielnośc, nie może dziedziczyć po zmarły małżonku. To nieprawda. Nie ma to ze sobą żadnego związku. Dziedziczy się normalnie (chyba, że był testament).

Moim osobistym zdaniem podpisanie takiej umowy nie ma żadnego związku z zaufaniem.

Edytowane przez yudi
Czas edycji: 2011-03-06 o 09:14
yudi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 20:38   #322
czarna.noc
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Wiesz, ja jestem prawnikiem i powiem Ci, że nie ma uniwersalnej "recepty" - podpisać, czy nie podpisać. Dlaczego? Postaram się odpowiedzieć zupełnie obiektywnie i ściśle, jak prawnik Nie będę też opowiadać o hazardzie itp. bo to jest oczywiste.
Nie wiem, czy wiesz, ale po podpisaniu intercyzy w takim zakresie, w jakim mówisz, czyli rozdzielności majątkowej, małżonkowie nie dziedziczą po sobie, czyli jeżeli biznes dobrze idzie, to jak np. stracisz męża w wypadku samochodowym i nie macie dzieci, to cały majątek dostaje rodzina Twojego męża. Żona chcąc nie chcąc jakoś w tym biznesie uczestniczy mimochodem i trochę przykro, jak kompletnie nic nie dostanie. Druga sytuacja - jeżeli chcesz mieć dzieci i chociaż przez jakiś czas opiekować się nimi i nie pracować, również zastanów się dobrze nad intercyzą. Wiesz, napiszę Ci tak praktycznie - dopóki oboje pracujecie i zarabiacie, jest wszystko super, ale jeżeli np. postanowicie, że Ty zrezygnujesz z pracy i zajmiesz się domem i dziećmi, chociaż przez jakiś czas, to powiedzmy, że Twoje małżeństwo będzie trwało 10 lat - przez 10 lat dajmy na to, nie będziesz pracować, podchowasz dzieci,potem będziesz chciała wrócić do pracy, a Twój mąż, któremu świetnie idzie w firmie, stwierdzi, że właśnie się Tobą znudził i oświadczył Ci, że zamierza ożenić się z inną panią, to zostaniesz kompletnie bez niczego, nie masz prawa do żadnej części majątku, który mąż wypracował przecież dzięki temu, że Ty zajmowałaś się domem i zdjęłaś z jego barków część obowiązków.
Jeżeli boisz się z racji tego, że może nie pójść komuś w biznesie, lepsza byłaby tzw. intercyza z wyrównaniem dorobków - wtedy macie intercyzę w trakcie małżeństwa ale w momencie, kiedy zrezygnujecie z intercyzy nie jest tak, że każdy zostaje przy tym, co zarobił (czyli np. jeżeli opiekowałaś się dzieckiem, a nie pracowałaś, zostaniesz goła i wesoła), tylko to, co zostało zarobione w czasie trwania małżeństwa dzielicie po połowie - tak więc jeżeli np. Twój mąż prowadzi biznes, to w trakcie małżeństwa jesteś zabezpieczona, bo nie odpowiadasz za jego długi, ale po zniesieniu intercyzy, np. jako kobieta, która tylko zajmowała się dziećmi masz prawo do połowy Waszego majątku, który powstał w czasie trwania małżeństwa.
Wiesz, przy intercyzie nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy warto podpisać czy nie. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. W każdym razie na pewno nie jest tak, jak się to wydaje osobom, które z prawem nie mają do czynienia na co dzień, że to takie jednoznaczne i "uczciwe".
Poza tym, intercyza to nie tylko rozdzielność majątkowa, BTW) Intercyza może polegać także np. na połączeniu majątków takim, że nawet Twoje majtki będą majtkami męża wszystko zależy od umowy pomiędzy małżonkami.

Nie wiem czy ktos juz sprostowal tę prowokację:
Chyba prawnikiem chcialabys byc, bo pojecia nie masz o prawie.

INTERCYZA NIE ZMIENIA FAKTU DZIEDZICZENIA PO ZMARLYM WSPOLMALZONKU!!!!!!
Wnosisz tylko zamet i choas do watku.

BEZ WZGLEDU NA INTERCYZE ZONA/MAZ DZIEDZICZY SPADEK. INTERCYZA REGULUJE TYLKO I WYLACZNIE SPRAWY MAJATKOWE ZA ZYCIA WSPOLMALZONKA.

Cytat:

Nie bierzcie tez pod uwagę innych mozliwości, np właśnie czasową lub stała opieke nad dzieckiem, śmierć współmałżonka czy Wasza. W końcu, jesli umrze mąż, to Ty droga wizażnako nic nie dostaniesz. Ale w drugą strone, zostawiasz ukochanego meża w samych skarpetkach, jesli to Ty umrzesz
Itd.
BZDURA< nie powtarzajcie po sobie nieprawdziwych informacji, naprawde nie jest trudno chyba wejsc na jakakolwiek strone dotyczaca porad prawnych a nie sluchac kogos podszywajacego sie pod "prawnika"?

http://www.mojeprawo.pl/index.php?sy....htm&show=1300

http://www.poradaprawna.pl/porady/cz...zu,135189.html

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
Napisane przez yudi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie obraźcie się, ale niewiele z Was ma rzeczywistą wiedzę, czym są umowy majątkowe (intercyza).

5-Aha, gdzieś w tym wątku pojawiło się zdanie, że ten, kto ma rozdzielnośc, nie może dziedziczyć po zmarły małżonku. To nieprawda. Nie ma to ze sobą żadnego związku. Dziedziczy się normalnie (chyba, że był testament).

Moim osobistym zdaniem podpisanie takiej umowy nie ma żadnego związku z zaufaniem.
W koncu ktos wie, co mowi. Szkoda, ze przez 10 stron laski sie tylko nakrecaja, ze nic nie dostana.
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 22:15   #323
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Moim zdaniem ma, lub jak kto woli, może mieć; jak powiedziałam wcześniej, nie neguję tego, co powyżej wymieniłaś, ale raczej rzadko kto pozwala sobie na tak daleko posuniętą szczerośc w stosunku do partnera, by przyznać, że intercyza ma chronić przed zawirowaniami rozwodu (i tu czytaj połowico/połówku: bo to moja kasa, bo nie zasługujesz, bo jak będę chcieć mieć kochankę/kochanka to będzie kłopot z głowy, itp).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-03-07 o 22:16
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 22:13   #324
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Czarna.noc - jaka prowokacja???? Jestem prawnikiem i nie życzę sobie, żebyś mnie obrażała. Mam Ci dyplom mailem przesłać, czy jak? Posłużyłam się pewnym uproszczeniem, ale to nie powód by mnie łapać za słówka. Przecież z samego Twojego cytatu wynika, że: "( w razie jeżeli nie zostanie powłany w testamencie) będzie także miał prawo

do zachowku w wysokości połowy wartości udziału spadkowego, który przypadłby mu przy dziedziczeniu ustawowym (arrt. 991 kodeksu cywilnego). Ja pisałam dokładnie o tym przypadku w tym kontekście. W końcu istnieje delikatna różnica między spadkiem a zachowkiem. W tym poście, który napisałam, chodziło mi jedynie o pokazanie, że OGÓLNIE PRZY POMOCY UMÓW - majątkową umową małżeńską i innymi umowami zawieranymi za życia (jednostronnymi czynnościami prawnymi takimi jak testament, oczywiście również) można ukształtować sytuację prawną współmałżonka bardzo korzystnie albo bardzo niekorzystnie także na wypadek swojej śmierci - można zupełnie odsunąć współmałżonka od swojego majątku. Tak, wrzuciłam trochę wszystko do jednego worka, ale nie jesteśmy do jasnej anielki na konferencji, tylko na forum, więc pewne uproszczenia są dopuszczalne, a nawet wskazane. W mojej wypowiedzi konkretnie miałam na myśli sytuację, kiedy do intercyzy dołączymy umowę o zrzeczenie się dziedziczenia. Wtedy współmałżonek zostaje bez niczego. Przyznaję, że może niezbyt szczęśliwie to sformułowałam (można to rozumieć dwuznacznie), ale starałam się, żeby tych kilka zdań były maksymalnie zrozumiałe dla laika. DLA LAIKA, a nie chciałam wykłócać się o nomenklaturę. Przytoczyłam SKRAJNĄ sytuację, kiedy to CHCEMY I MOŻEMY POZBAWIĆ MAŁŻONKA PRAW DO MAJĄTKU, bo zakładam, że jeżeli ludzie nie podpisują intercyzy (w tym przypadku rozdzielności oczywiście), to tym bardziej nie zależy im na tym, by zostawić małżonka na wypadek swojej śmierci z niczym. A takie sytuacje się zdarzają - np. mąż biznesmen ma dzieci z pierwszego małżeństwa, ma drugą żonę z którą nie ma dzieci i chce, żeby jedynie dzieci otrzymały CAŁY jego majątek. Wolno mu to zrobić, jak najbardziej - z żoną podpisze intercyzę i umowę o zrzeczenie się dziedziczenia i sprawa załatwiona - żona zostaje z niczym, a np. wydatnie pomagała mężowi przez lata w interesach. W praktyce kilka razy się spotkałam z takimi przypadkami, więc o nich napisałam. Jeżeli łaskawca nie powoła w takiej sytuacji żony do spadku testamentem, to żona guzik dostanie. Jeżeli również jesteś prawnikiem, to chyba "rozszyfrowanie" mojego postu nie było dla Ciebie nadzwyczaj trudne i można było ewentualnie dopisać stosowną uwagę pod spodem. To by w zupełności wystarczyło. Nie rozumiem tej agresji i złośliwości pod moim adresem. Przepraszam, jeżeli kogoś wprowadziłam w błąd moją dość krótką jak na tę materię wypowiedzią, ale nie zamierzałam pisać monografii, tylko przedstawić kilka konkretnych sytuacji, w jakich może dojść do bardzo niekorzystnego dla współmałżonka rozporządzenia majątkiem. Tak się po prostu czasem zdarza, mam nadzieję, że reszta Wizażanek to rozumie, że jesteśmy tylko ludźmi, że czasami piszemy i jednocześnie robimy coś jeszcze, że czasami budzi się nam dziecko w nocy i nie zawsze pójdzie w eter dokładnie to, co byśmy chciały napisać. Naprawdę, odrobina dobrej woli w zrozumieniu przekazu drugiej osoby jeszcze nikogo nie zabiła. A odnośnie uwagi o "korzystaniu ze stron z poradami prawnymi" to radziłabym uważać. Kiedyś była u mnie klientka, która pytała, czy można sporządzić testament holograficzny na komputerze i podpisać, bo tak wyczytała w internecie...
Mam nadzieję, że tym razem nie popełniłam żadnego karygodnego błędu i nie będę musiala chodzić w worku pokutnym posypując głowę popiołem, na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że edytuję ten post chyba piętnasty raz - tyle razy ile budziło się dzisiaj moje dziecko w razie czego pokornie błagam o wybaczenie

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2011-03-08 o 23:08
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 05:39   #325
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Rozumiem ,że w momencie slubu mialas na koncie kilka milionow i majatek rodzinny ,ktory lekka ręką podzieliłabys w razie rozwodu dla np. małżonka ,ktory cie zdradził ?oszukiwał?

Z drugiej strony co bylo juz tu napisane intercyza moze dzialać na niekorzyść kobiety .
nie, w momencie ślubu wiedziałam za kogo wychodzę, po prostu

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 06:12   #326
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, nie obraźcie się, ale niewiele z Was ma rzeczywistą wiedzę, czym są umowy majątkowe (intercyza). Większość dyskusji dotyczy jednego rodzaju tych umów - rozdzielności majątkowej, więc do tego się odniosę. Piszę to dla jasności dyskusji
1-Jeżeli 1 z małżonków przed ślubem miał duży majątek, np. dom, 1 milion na koncie, to i po ślubie drugi małżonek nie ma do tego żadnych praw. Intercyza nie jest potrzeba w tym zakresie, bo do wspólności majątkowej wchodzi to, co małżonkowie nabyli w trakcie trwania małżeństwa.
2-W wielu przypadkach podpisanie umowy o rozdzielności majątkowej jest konieczne, np. jeżeli 1 z małżonków jest pośrednikiem nieruchomości. To tylko jeden z przykładów, kiedy brak intercyzy bardzo utrudniałby prowadzenie działalności gospodarczej.
3-Rozdzielność majątkowa zapewnia bezpieczeństwo, kiedy prowadzi się działalność gospodarczą. Chodzi tutaj przede wszystkim o kwestie upadłości, długów, itp.
4-Moim zdaniem, jeżeli 1 z małżonków nie pracuje i zajmuje się domem, najlepiej podpisać umowę o wyrównanie dorobków (chociaż prawnie prowadzenie domu/opieka nad dziećmi i tak ma ochronę, gdy dochodzi do podziału majątku).

Dokładnie
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 08:35   #327
doris144
Rozeznanie

Witam
Ja mam po 14 latach małżeństwa podpisana umowe o rozszerzenie wspólności majątkowej. Było to konieczne do prowadzenia działalności, mąż ani okiem nie mrugnął i jeszcze dodał, że będę lepiej zabezpieczona w razie "W". Dodam tylko, że nigdy nie pracowałam, po urodzeniu dziecka mąż opłacał za mnie składkę jako osobie współpracującej a od właśnie 5lat mamy wspólną firmę i sama sobie składki opłacam. Ogólnie siedziałam w domu, zajmowałam się dziećmi i prowadziłam księgowość w firmie męża, wiec kilka dni w miesiacu miałam pracę w czasie dla mnie najodpowiedniejszym. w moim przypadku podpisanie tej umowy był wyrazem zaufania męża do mnie, ale też tego, ze przez te lata wszystkiego dorabialismy sie razem, nie ważne, że mąż w firmie a ja w domu, ale wszelkie wzloty i upadki firmy były dla mnie wazne, w końcu zyjemy razem.
doris144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-09, 10:22   #328
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??

Cytat:
A moim zdaniem ma. Bo liczą się intencje a nie sama czynność. Jest różnica gdy ktoś spisuje intercyzę żeby zabezpieczyć interesy majątkowe swojej rodziny a wtedy gdy robi to po to, aby odciąć od pieniędzy "drugą połówkę" na wypadek gdyby coś "poszło nie tak".
Stary 2011-03-09, 12:14   #329
Hultaj
BAN stały

Cytat:
A moim zdaniem ma. Bo liczą się intencje a nie sama czynność. Jest różnica gdy ktoś spisuje intercyzę żeby zabezpieczyć interesy majątkowe swojej rodziny a wtedy gdy robi to po to, aby odciąć od pieniędzy "drugą połówkę" na wypadek gdyby coś "poszło nie tak".
zgadzam się.
Cytat:
był wyrazem zaufania męża do mnie
a dla mnie to byłby dowód normalności bo nie wyobrażam sobie żeby po 14 latach małżeństwa mogło być inaczej.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 12:38   #330
doris144
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
zgadzam się.
a dla mnie to byłby dowód normalności bo nie wyobrażam sobie żeby po 14 latach małżeństwa mogło być inaczej.
Tak, masz rację normalności
Kiedys jak ogladalismy jakiś amerykanski film o własnie wykorzystaniu małżeństwa do przejęcia majątku, zażartowałam, że co by zrobił, jakbym wybrała sobie pieniądze i pojechała w Polske, powiedzał, że co siebie miałabym okradac? jaki sens? I cos własnie w tym jest, ze małzeństwo to nie jest ja i on tylko my. Dla dopytujacych się, ze właśnie dlatego in tercyza jest świetna powiem, ze niekoniecznie, bo to, ze robię przelewy z firmowego konta mojego męża nie daje mi mozliwości przelania sobie dowolnych pieniędzy, bo przeciez mąż macodzienny wgląd w konto, po drugie wieksze wypłaty sa poprzedzane telefonem z banku.
Przeczytałam sobie cały ten wątek i szkoda mi ludzi, którzy biorąc ślub podpisują intercyzę, nie widze sensu w takiej sytuacji na branie tego slubu, bo to tak, jakby przysięgali być ze sobą na dobre alejuz na złe to nie.
Jak juz wcześniej zostało powiedziane intercyzę można podpisac w trakcie, jak sie coś niedobrego szykuje, zeby zabezpieczyc byt swój i dzieci, a nie na początku zakładać, że się z oszustem wiążę, tym bardziej, ze do tego, co mielismy przed ślubem małżonkowi nic do tego. Takie jest moje zdanie.
I jeszcze w kwestii udomowionej kury (straszne określenie) ja właśnie siedzę w domu, mimo, że starszy syn jest juz pełnoletni, i nie czuję się pokrzywdzona, mam czas na książki, na rozwijanie moich różnorodnych pasji, wielu hobby, pracę mam z doskoku (księgowość obu spółek) a do tego obiady są pogotowane, żadnemu z facetów, a mam ich trzech nie musze talerza pod nos podkładać, bo ręce maja i sami moga się obsłużyc, mało tego zawsze porozmawiamy sobie, jak kazdemu minął dzien itp.
doris144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości