Trądzik - mleko - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-28, 11:16   #31
beiii
Raczkowanie

Dot.: Trądzik - mleko

ja podobno miałam problemy z mlekiem jak byłam mała i teraz zastanawiam sie czy problemy skórne mają związek z mlekiem, też będę to sprawdzać i trzymam kciuki za Ciebie

generlanie to jestem zdania by najpeirw wszystko sprawdzić a nie truć się antybiotykami i chemicznymi specyfikami!
Stary 2011-02-28, 14:37   #32
Isabells
Raczkowanie

Hormony miałam badane i lekarz powiedział, że wszystko w porządku. Okey. Postaram się wytrzymać ok. miesiąc i zobaczymy.
Isabells jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 16:35   #33
Olenka_16
Rozeznanie

Wink Dot.: Trądzik - mleko

Cytat:
Napisane przez Isabells Pokaż wiadomość
Hormony miałam badane i lekarz powiedział, że wszystko w porządku. Okey. Postaram się wytrzymać ok. miesiąc i zobaczymy.
A nie lepiej ci zrobić te testy? zamiast się męczyć miesiąc bez mleka może okazać się ,ze coś innego wywołuję trądzik.
a co do mleka do nie wiem dlaczego pijesz o.5%..przecież ono jest mało wartościowe pij 3,2%
Olenka_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 17:12   #34
Isabells
Raczkowanie

Jakbym piła dziennie mleko 3,2% to bym była gruba xD. I 3,2& mi nie smakuje. 2% też nie. Lubię ew. to 1,5%.
Na co mam zrobić testy? Na to, czy mleko źle mi działa na cerę? Nie ma chyba takich.Hormony miałam robione, a uczulenia na mleko nie mam.
Stary 2011-02-28, 18:48   #35
Olenka_16
Rozeznanie

Cytat:
Jakbym piła dziennie mleko 3,2% to bym była gruba xD. I 3,2& mi nie smakuje. 2% też nie. Lubię ew. to 1,5%.
Na co mam zrobić testy? Na to, czy mleko źle mi działa na cerę? Nie ma chyba takich.Hormony miałam robione, a uczulenia na mleko nie mam.
Ja jakoś piję cale zycie 3.2 i waże 55 kg przy wzroście 173: D
także nie ma o czym mówić..
a jeśli chodzi o testy kochana to nie na mleko tylko zrobią Ci takie testy i ogólnie wykaże na co jesteś uczulona rozumiesz? a może się okazać,ze wśród tych co wykaże nie będzie mleka.

Edytowane przez Olenka_16
Czas edycji: 2011-02-28 o 18:49
Stary 2011-02-28, 19:46   #36
Isabells
Raczkowanie

Takie testy to ja miałam - ale nie było tam opcji "mleko". Za to były opcje kurz i trawa - i na nie jestem uczulona
Wiesz - moja koleżanka je codziennie na śniadanie hamburgera i conajmniej czekoladę pałaszuje i waży 50 kg przy 167, a je 3 razy tylec co ja.
Skłonności do tycia są różne. Ja wiem, że skłonności mam.
Stary 2011-02-28, 20:02   #37
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Takie testy to ja miałam - ale nie było tam opcji "mleko". Za to były opcje kurz i trawa - i na nie jestem uczulona
Wiesz - moja koleżanka je codziennie na śniadanie hamburgera i conajmniej czekoladę pałaszuje i waży 50 kg przy 167, a je 3 razy tylec co ja.

przemiana materii dużo robi.
a jak dziś bez mleka, brakowało ci go?

Polskie literki? -Brak
Bayka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-28, 20:08   #38
Olenka_16
Rozeznanie

Cytat:
Ja jestem też na kurz roztocze i wszystko co kwitnie maskra! hehe
a muszę sobie zrobić takie testy ogólne na pewno jeszcze coś wyjdzie.
No to jak nie było opcji mleka to nie jesteś uczulona.Radzę zmienić z 0.5 na 3.2
Stary 2011-02-28, 20:12   #39
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez Olenka_16 Pokaż wiadomość
Ja jestem też na kurz roztocze i wszystko co kwitnie maskra! hehe
a muszę sobie zrobić takie testy ogólne na pewno jeszcze coś wyjdzie.
No to jak nie było opcji mleka to nie jesteś uczulona.Radzę zmienić z 0.5 na 3.2

narazie to przeciez ona wogóle z mleka zrezygowała
a jak ma tendencje do tycia, to po co ma pic pełnotłuste mleko,ona na bank nie chce przytyc

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-02-28, 20:24   #40
dada
Przyczajenie

Moze jestes uczulona na laktoze, mleko=laktoza dwucukier... Ja omijam szerokim łukiem mleko, pije za to kefir naturalny , albo jogurt naturalny zawsze z musli...; ] Mleko powoduje trądzik, czytałem kiedys o tym

Edytowane przez dada
Czas edycji: 2011-02-28 o 20:26
dada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 20:54   #41
Olenka_16
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bayka Pokaż wiadomość
narazie to przeciez ona wogóle z mleka zrezygowała
a jak ma tendencje do tycia, to po co ma pic pełnotłuste mleko,ona na bank nie chce przytyc
Ja kocham mleko i współczuje naszej koleżance ja potrafie wypić od litra do 2 dziennie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-28, 20:56   #42
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez Olenka_16 Pokaż wiadomość
Ja kocham mleko i współczuje naszej koleżance ja potrafie wypić od litra do 2 dziennie

to super dla ciebie, że lubisz mleko, możesz je pić i nie jestes uczulona i że nie tyjesz, ale musimy zrozumieć naszą koleżankę, która nie ma tak fajnie.
ja pije mleko tylko z kawą

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-02-28, 21:00   #43
Olenka_16
Rozeznanie

A może kozie spróbuje??Ono jest dla alergików a w smaku się niczym nie różni tylko składem!
Stary 2011-03-01, 06:47   #44
Isabells
Raczkowanie

Na razie póki wytrzymuję bez mleka to nie będę sięgać po inne. Jak nie wytrzymam sięgnę może po ciut koziego - chociaż kiedyś próbowałam oi chyba mi nie smakowało.
Kawy nie piję, więc nie ma problemu z dodawaniem do niej mleka.
Też potrafię 2l mleka wypić.
Drugi dzień i jakoś idzie.
I owszem, nie bardzo mi się uśmiecha przytyć. Lubię swoją figurę teraz, a sporo na nią pracowałam ze swoimi skłonnościami.

Edytowane przez Isabells
Czas edycji: 2011-03-01 o 06:49
Stary 2011-03-01, 18:51   #45
tysiulka992
Zadomowienie

Witam wszystkie wizazystki! Mam problem.. Mianowicie trądzik, probowalam juz wszystkiego. I efekty są owszem.. ale on ciagle powraca. Najgorsze jest to ze zaczal sie nagle bo w wieku 18 lat, w caledwie 2 moze 3 miesiace rozwinał sie tak ze całą twarz mialam zsypana. Jednak bo licznych meczarniach udalo mi sie go wyleczyc. Własnie mialam 4 miesiac bez tradziku.. a Tu nagle wrocil! w 3 dni moja buzia przerodzila sie w koszmar! Zupelnie tego nie rozumiem.. czemu tak nagle i z taka szybkoscia.. Dodam ze przy ostatnim leczeniu okazalo sie ze mam problemy z hormonami, jestem wiec juz 4 miesiac na tabletkach anty, wiec hormony teoretycznie powinny juz sie uspokoic, zreszta bylam tego wrecz pewna bo przez te 4 miesiace mialam spokoj z tradzikiem. Dodatkowo zauwazylam tez dziwne zjawisko.. mianowicie blizny ktore powstaja same z siebie.. na poczatku, zaraz po wyleczeniu tradzika bylam pewna ze sa ona wlasnie jego pozostalosciami. Takze wzielam sie i za nie kwasy, pozniej lasery itd. Stare blizny wiec bardzo sie splycily i wygladaly duzo lepiej. Jednak miedzy czasie pojawialy sie nowe zupelnie bez przyczyny, bo przeciez tradzik juz mialam wyleczony i jedynie przed okresem wyskoczyl mi 1 gora 2 pryszcze.
Tak wiec zaczynam przypuszczac ze to nie jest zwykly tradzik. Zasytanawiam sie czy sa jakies choroby ktore powoduja tradzik, albo cos podobnego do tradzika? ktore osłabiaja lub wrecz zaklocaja proces regeneracji skory? A moze to jakies bakterie czy wirusy? niedobor jakis witamin? no nie wiem!!
Jednak Ty podsunelas mi mysl! własnie uswiadomilam sobie ze dokladnie od tyg zaczelam jesc mleko z mussli na sniadanie! a wczesniej kiedy mialam wyleczony tradzik nie pilam prawie wg mleka. teraz zaczelam bo z powodu ,,niejedzenia,, sniadania spada mi bardzo cukier i ledwo zyje przez caly dzien. no a niestety zupa mleczna to jedyne co moge przelknac o 6 rano przed szkola.. kurcze.. moze to faktycznie od mleka! i tez zawsze pije jak najbardziej odtluszczone.. no nic przestane na pare dni i zobacze co sie bedzie dziac... czy wciaz sie bedzie pogarszac czy znow bedzie ok.. a jak Ty zobaczyc jakies zmianu u siebie po odstawieniu mleka to tez daj znac!! ;**
tysiulka992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 19:36   #46
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Napisane przez tysiulka992 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie wizazystki! Mam problem.. Mianowicie trądzik, probowalam juz wszystkiego. I efekty są owszem.. ale on ciagle powraca. Najgorsze jest to ze zaczal sie nagle bo w wieku 18 lat, w caledwie 2 moze 3 miesiace rozwinał sie tak ze całą twarz mialam zsypana. Jednak bo licznych meczarniach udalo mi sie go wyleczyc. Własnie mialam 4 miesiac bez tradziku.. a Tu nagle wrocil! w 3 dni moja buzia przerodzila sie w koszmar! Zupelnie tego nie rozumiem.. czemu tak nagle i z taka szybkoscia.. Dodam ze przy ostatnim leczeniu okazalo sie ze mam problemy z hormonami, jestem wiec juz 4 miesiac na tabletkach anty, wiec hormony teoretycznie powinny juz sie uspokoic, zreszta bylam tego wrecz pewna bo przez te 4 miesiace mialam spokoj z tradzikiem. Dodatkowo zauwazylam tez dziwne zjawisko.. mianowicie blizny ktore powstaja same z siebie.. na poczatku, zaraz po wyleczeniu tradzika bylam pewna ze sa ona wlasnie jego pozostalosciami. Takze wzielam sie i za nie kwasy, pozniej lasery itd. Stare blizny wiec bardzo sie splycily i wygladaly duzo lepiej. Jednak miedzy czasie pojawialy sie nowe zupelnie bez przyczyny, bo przeciez tradzik juz mialam wyleczony i jedynie przed okresem wyskoczyl mi 1 gora 2 pryszcze.
Tak wiec zaczynam przypuszczac ze to nie jest zwykly tradzik. Zasytanawiam sie czy sa jakies choroby ktore powoduja tradzik, albo cos podobnego do tradzika? ktore osłabiaja lub wrecz zaklocaja proces regeneracji skory? A moze to jakies bakterie czy wirusy? niedobor jakis witamin? no nie wiem!!
Jednak Ty podsunelas mi mysl! własnie uswiadomilam sobie ze dokladnie od tyg zaczelam jesc mleko z mussli na sniadanie! a wczesniej kiedy mialam wyleczony tradzik nie pilam prawie wg mleka. teraz zaczelam bo z powodu ,,niejedzenia,, sniadania spada mi bardzo cukier i ledwo zyje przez caly dzien. no a niestety zupa mleczna to jedyne co moge przelknac o 6 rano przed szkola.. kurcze.. moze to faktycznie od mleka! i tez zawsze pije jak najbardziej odtluszczone.. no nic przestane na pare dni i zobacze co sie bedzie dziac... czy wciaz sie bedzie pogarszac czy znow bedzie ok.. a jak Ty zobaczyc jakies zmianu u siebie po odstawieniu mleka to tez daj znac!! ;**

po pierwsze oprócz szukania odpowiedzi tutaj konuiecznie udaj się do lekarza dermatologa, może znasz jakiegoas dobrego, albo ktoś ci może doradzić. po drugie jak leczyłaś wcześniej trądzik? kuracją zlecona przez lekarza dermatologa?

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-03-01, 20:33   #47
tysiulka992
Zadomowienie

tak wiem ide w czw do dermatologa..
Tak antybiotykiem doustnym przez 4 miesiace i roznymi masciami oczywiscie wszystko przepisane przez dermatologa..
A co do wlasnie dermatologa.. to ponoc chodze do najlepszego w sowjej okolicy..
Stary 2011-03-03, 16:52   #48
Isabells
Raczkowanie

Ja chodziłam do "ponoć" najlepszego w województwie i nic mi nie pomógł - oprócz przepisywania drogich lekarstw. Szukałam "swojego" lekarza kilka miesięcy i za 7 razem trafiłam. On mi pomógł. Nie wyglądam koszmarnie, aczkolwiek mogłoby być lepiej.
Jestem 4 zień bez mleka - i jakoś żyję. Zobaczymy później.
Sądzę, że efekty jako takie mogą zacząć być widoczne po jakichś 2 tygodniach.
Stary 2011-03-05, 16:21   #49
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
tak wiem ide w czw do dermatologa..
Tak antybiotykiem doustnym przez 4 miesiace i roznymi masciami oczywiscie wszystko przepisane przez dermatologa..
A co do wlasnie dermatologa.. to ponoc chodze do najlepszego w sowjej okolicy..

i co powidział Ci dermatolog?
chodziło mi o to czy wcześniej leczyłaś się z trądziku kuracją zleconą przez dermatologa, ponieważ c zęsto jest właśniue tak, że kuracje te pomagaja do momentu kiedy ją stosujesz...a po odstawieniu mija jakiś czas i wszystko powraca znowu.
masz problem z hormonami...pisałaś, że dostałaś wysypu w ciągu zaledwie 3 dni, było to może przed okresem, lub w jego trakcie?byłaś może chora lub na jakichś antybiotykach?

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-03-06, 14:38   #50
tysiulka992
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bayka Pokaż wiadomość
i co powidział Ci dermatolog?
chodziło mi o to czy wcześniej leczyłaś się z trądziku kuracją zleconą przez dermatologa, ponieważ c zęsto jest właśniue tak, że kuracje te pomagaja do momentu kiedy ją stosujesz...a po odstawieniu mija jakiś czas i wszystko powraca znowu.
masz problem z hormonami...pisałaś, że dostałaś wysypu w ciągu zaledwie 3 dni, było to może przed okresem, lub w jego trakcie?byłaś może chora lub na jakichś antybiotykach?
Nie u mnie to raczej nie to.. bo ja juz 4 miesiace jestem po kuracji.. i przez ten czas wszystko bylo ok.
Tak bylam u dermatologa.. Pani doktor pow ze skoro mialam uczulenie na mleko w dziecinstwie to moge je dalej miec.. Jest to rzadkie bo taka alergia przechodzi z wiekem ale jednak mozliwe.. Zbadala te moje pryszcze/guzki i stwierdzila ze to faktycznie cos ,,od wewnatrz,, organizmu je powoduje.. No i cudowne ocalenie.. od srody nie jem zupelnie nabialu <zadnego mleka, smietany, serow, jegurtow - nic> i ani jednej krostki wiecej!! a te ktore juz sa bardzo szybko sie goja! Chcialam wiec podziekowac zalozycielce watku! bo gdyby nie ona w zyciu bym nie pomyslala ze przyczyna mojego problemu jest zwykle mleko! dziekuje ;**
wierze ze to ono tez powoduje twoj tradzik i gdy je odstawisz to tez ci przejdzie!
Stary 2011-03-06, 19:30   #51
Ercola
Zadomowienie

Nie piję mleka ani nie jem żadnych przetworów mlecznych od ponad roku. Bardzo pomogła mi ta zmiana nawyków więc polecam spróbować Mam nadzieję, że i Ty zobaczysz efekty rezygnacji z mleka. Choć każdy jest inny,i czynników powodujących trądzik jest multum.

Ercola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 19:32   #52
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
Nie u mnie to raczej nie to.. bo ja juz 4 miesiace jestem po kuracji.. i przez ten czas wszystko bylo ok.
Tak bylam u dermatologa.. Pani doktor pow ze skoro mialam uczulenie na mleko w dziecinstwie to moge je dalej miec.. Jest to rzadkie bo taka alergia przechodzi z wiekem ale jednak mozliwe.. Zbadala te moje pryszcze/guzki i stwierdzila ze to faktycznie cos ,,od wewnatrz,, organizmu je powoduje.. No i cudowne ocalenie.. od srody nie jem zupelnie nabialu <zadnego mleka, smietany, serow, jegurtow - nic> i ani jednej krostki wiecej!! a te ktore juz sa bardzo szybko sie goja! Chcialam wiec podziekowac zalozycielce watku! bo gdyby nie ona w zyciu bym nie pomyslala ze przyczyna mojego problemu jest zwykle mleko! dziekuje ;**
wierze ze to ono tez powoduje twoj tradzik i gdy je odstawisz to tez ci przejdzie!

graulacje, że znalazłaś swojąprzyczynęproblemów mam nadzieje,że uporacie się dziewczyny ze swoimi skórnymi kłopotami.
ale ja ogólnie nie jestem za sugerowaniem lekarzowi co może być przyczyną, ponieważ lekarz chwyta się wtedy tego i nie szuka dalej, a przecież czasami może chodzić o cośinnego...jednak najważniejsze, że u ciebie to poskutkowało i zaczyna iść w dobrą stronę

Isabells i jak tam?jakieś postępy?

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-03-08, 18:44   #53
Isabells
Raczkowanie

Ja też się cieszę, że ci to pomogło
U mnie postępy średnie - mama mówi, że od kiedy przestałam pić mleko jest lepiej i ja też mam takie wrażenie. Tydzień wytrzymałam ,ale dzisiaj wypiłam całą szklankę.
Ja jestem chyba uzależniona - chce mi się pić, mózg mi mówi "mleko" i wypijam 3 szklanki wody - i nic. Dalej pali mnie w gardle, a jak wypiję mleko - natychmiastowa ulga. Można się uzależnić od mleka?
Cóż - popełniłam dzisiaj jak pisałam jeden grzeszek - ale od jutra dalej mleka nie piję.
A 15 idę do dermatologa, więc się go zapytam o to mleko.
Może spróbować też na kilka dni jogurty wykluczyć, skoro koleżanka, której mleko szkodziło je wykluczyła i jest lepiej?

Ale, kurczę... to trudne. Od kiedy pamiętam moje główne posiłki to mleko, jogurty i sery + chleb.
Nie jem prawie nic innego. Czasami owoce i warzywa, ale one mi nie zaspokajają w ogóle głodu. Organizm mi mówi "jesteś głodna na jogurt" i koniec. Jem coś innego, a dalej mam ogromną potrzebę na jogurt.
Z mlekiem tak samo - tylko dużo gorzej.
Stary 2011-03-08, 19:30   #54
jukabi
Przyczajenie

Cytat:
Od kiedy pamiętam moje główne posiłki to mleko, jogurty i sery + chleb.
To źle. Z własnego doświadczenia wiem, że mleko i ( zwykły, pszenny ) chleb to produkty które musiałam wykluczyć już na początku. Zwykły chleb ma tyle węglowodanów, że aż szkoda a łatwo go zastąpić jakimiś żytnimi sucharkami. Pij strasznie, ale to strasznie dużo wody - po pewnym czasie odechce się Tobie mleka. Chciałabym napisać, że brak mleka dobrze działa na trądzik ale niezbyt mogę bo ogólnie wprowadziłam zdrowy tryb żywienia i to ( + wit. A i bratek ) jak na razie działa, a to co zostaje przykrywa się Mischą.
jukabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 06:00   #55
Isabells
Raczkowanie

Chleb akurat jem pełnoziarnisty.
Ale dalej próbuję. Tylko nie wiem, jak ja bez jogurtów wytrzymam.
Stary 2011-03-09, 18:48   #56
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

kurcze rozumiem Cię, organizm się domaga to jest silniejsze niż Twoja wola czasami- ja tak mam ze słodyczami
ale jak nie dasz rady od razu zrezygnować z przetworów mleznych, to może chociaż stopniowo?

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-03-10, 12:15   #57
Isabells
Raczkowanie

No - dzisiaj i wczoraj znowu nic nie wypiłam i jeszcze nie nie ciągnie.
Może to jednak to mleko - przez tydzień nie picia nic mi nie wyskoczyła, a jak jeden raz popołudniu wypiłam szklankę mleka, to następnego ranka patrzę i dwie bolące gule mi wyskoczyły. Teraz znowu nie piję i nic nowego, a gule schodzą.
Chyba, że to siła mojej wiary
Stary 2011-03-10, 17:22   #58
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:
No - dzisiaj i wczoraj znowu nic nie wypiłam i jeszcze nie nie ciągnie.
Może to jednak to mleko - przez tydzień nie picia nic mi nie wyskoczyła, a jak jeden raz popołudniu wypiłam szklankę mleka, to następnego ranka patrzę i dwie bolące gule mi wyskoczyły. Teraz znowu nie piję i nic nowego, a gule schodzą.
Chyba, że to siła mojej wiary

hehe możliwe
ale tak serio może coś w tym jest, bądztwarda w swoim postanowieniu, zobaczymy jak to dalej będzie wyglądało, czy sytuacja będzie zmierzać tylko ku poprawie, czy też coś się zmieni, mam nadzieję, że to jednak mleko i znając przyczynę będziesz mogła się pozbyć trądziku

Polskie literki? -Brak
Stary 2011-03-17, 17:55   #59
Olenka_16
Rozeznanie

i jednak nie zrobiłaś tych testów wiesz zamiast się męczyc odmawiać sobie przyjemnosći zrob sobie testy na żywność i już wykaże czy mleko czy nie mleko;p
ja tak z bratem mleczarze jesteśmy wczoraj mama kupiła w markecie 10 litrow mleka i od wczooraj wieczora poszło juz prawie 5 litrów haha!!
moja mama mowi ze nie mozemy zyc bez mleka;p ale my to płatki a najwięcej to chyba kako i kasza manna;p
Stary 2011-03-21, 15:08   #60
unternehmungs
Raczkowanie

Może to przypadek, a może faktycznie mleko. Cera mi się trochę poprawia, a potem zjem sobie jakieś płatki, zupę mleczną - czyli po prostu wypiję miskę mleka i na drugi dzień świeże ropne wychodzą. Sam już nie wiem. Wiele razy tak miałem, ale to pewnie przypadek....
unternehmungs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości